12. 7. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 7. 2005

Srebrenická tragedie - jen srebrenická??

V těchto dnech si celá Evropa připomíná desáté výročí srebrenického masakru. Tehdy před 10 lety došlo k zabití několika tisíc bosenských muslimů. Všichni poukazují na Srby jako původce masakru. Ale nikdo nechce vzpomínat na to, jak to všechno začalo dávno - před rokem 1995.

Bylo to po roce 1989, po pádu socialismu ve východní Evropě. Všechny nástupnické státy v režii WTO a SB vesele privatizovaly na Západ všechno, co vybudovaly jejich předchůdci v posledních 50 letech. Všechny státy - až na jeden. Byla to Jugoslávie, která se rozhodla pro vlastní cestu.

Rozhodla se místo výprodeje národního majetku předat jej vlastním občanům. Jugoslávie preferovala družstevní vlastnictví a předání akcií velkých podniků vlastním zaměstnancům.

Jugoslávci se rozhodli jít opět vlastní cestou - jako před 50 lety, kdy neposlechli Stalina a způsobili roztržku. Tehdy se v podstatě nic nestalo. Stalin je pomlouval, ale nezasáhl. A Jugoslávci budovali svůj vlastní socialismus s tržním hospodářstvím a různými druhy vlastnictví. Jenže brzy se ukázalo, že západní "demokracie" nejsou jako Stalin. Musí dostat, co chtějí. A mají na to dost prostředků. Začaly podporovat v Jugoslávii stále latentní nacionalismus. Jako první se rozhodly odtrhnout od Jugoslávie Chorvaté. Okamžité podpory se jim dostalo od Německa. Pohrobci fašistů, kteří nikdy Srbům neodpustili, že Srbsko bylo jediná země okupované Evropy, kterou se jim nepodařilo obsadit a zotročit.

Němci ovládali sice v Srbsku velká města, ale mimo ně se nemohli ukázat. Na venkově vládli partyzáni Josifa Brose Tisa. Teď jim to vrátili a podpořili své někdejší spojence - ustašovce. Byli to chorvatští ustašovci, kteří spolu s německými fašistickými armádami drancovali a vraždili Srby. A jejich pohrobci po osamostatnění se okamžitě pustili do očištění země od Srbů. Skoro čtyřista tisíc Srbů z východní části vyvraždili či vyhnali ze země. Na jihu vyvraždili a vyhnali dvěstě tisíc Srbů do Bosny. A to vše za blahosklonného přihlížení celé Evropy.

Ale to byl začátek konfliktu. Je samozřejmé, že si to Srbové nemohli nechat líbit. Začala jugoslávská občanská válka, ve které válčil každý s každým. Proti Srbsku se postavili bosenští muslimové, Chorvaté i Slovinci. Konflikt vypukl v Bosně, protože tam žili společně Srbové, muslimové i Chorvaté. Symbolem této války se stalo Sarajevo, kde bojovaly všechny tři strany. A tam se poprvé ukázalo, kdo řídí tuto válku.

Na tržnici v Sarajevu v muslimské části vybuchl na tržišti minometný granát a zabil několik lidí. Média ihned označila za pachatele Srby. Americký senátor se jel podívat do malé neznámé vesničky Račak. Čirou náhodou s ním jelo asi 50 novinářů a několik televizních štábů. A čirou náhodou tam pan senátor našel masové hroby zavražděných muslimů. Samozřejmě, že na vině byli Srbové. Televizemi celého světa proběhly záběry vyhublého muslima za ostnatými dráty. Zprávy mluvily o srbských koncentračních a vyhlazovacích táborech. Srbové byli přirovnáváni v médiích k německým fašistům. To vše bylo důvodem k zásahu USA a NATO do války. Do války proti Srbsku. US Air Force bombardovala Srbsko. NATO vyzbrojovalo Chorvaty a bosenské muslimy.

V té době došlo k srebrenickému masakru, když vojáci OSN, kteří měli obyvatele bránit, je bez boje předali do rukou bosensko-srbské armády.

V této době, kdy se Srbové bránili proti celé Evropě, v době, kdy umírali srbští civilisté bombami agresora, došlo ve Srebrenici k tomu, k čemu nikdy nemělo dojít. Pravdu se nikdy nedozvíme. Pravda totiž ve válce umírá jako první. Teprve po válce jsme se dozvěděli, že granát na sarajevské tržiště vypálili sami muslimové, aby ho mohli použit v propagandistické válce proti Srbům.

Po válce jsme se dozvěděli, že americký senátor spolu s televizními štáby jel do Račaku "najisto" do prostoru, kam mu svezli mrtvé bojovníky z celé Bosny, aby je ukázali jako oběti Srbů.

Dozvěděli jsme se, že žádné koncentrační tábory neexistovaly. Že televizní štáb vyrobil propagační šot požadovaný propagátory války. Žádní muslimové nebyli za ostnatými dráty, ale televizní štáb byl za ostnatými dráty trafostanice a filmoval lidi hrnoucí se po cestě do města.

Našel se i tuberkulozní muslim, kterého vydávali za vyhladovělou oběť.

Ale to nebyl konec této války. Daytonské dohody nechaly ještě Srbsko nedotčené a neposlušné. Miloševič stále nechtěl prodávat národní majetek novým západním vlastníkům. Proto musela začít druhá etapa války.

Achilovou patou Srbska bylo Kosovo. Tam se přemnožená albánská komunita snažila dosáhnout připojení k Albánii, aby vytvořila Velkou Albánii, zahrnující i Kosovo a půlku Makedonie. Vedoucí silou byla teroristická organizace UCK. Teroristická byla v té době podle údajů ministerstva zahraničí USA. Tato organizace nejprve vraždila Albánce, kteří ji nechtěli podporovat a chtěli žít v klidu a míru se Srby. Po vypuknutí konfliktu se rozhodla pro ozbrojený boj za nezávislost. A to se hodilo Američanům. Přes noc se z teroristické organizace stala národně osvobozenecká armáda, které se dostalo plné podpory.

Jenže tito lidé nebyli schopni tuto válku vyhrát. Srbové se bránili, začali osvobozovat území, obsazená UCK. To západní spojenci nemohli připustit. Nejprve rozpoutali mediální válku, tak úspěšnou v Bosně. Začalo se mluvit nejprve o padesáti tisících zavražděných Albáncích, později stotisících a nakonec američtí senátoři v Kongresu mluvili o dvoustech tisících zavražděných Albáncích.

Půda byla připravena a další kolo války mohlo začít. Spojené státy začaly bombardovat srbská města a podniky. Povraždily mnoho tisíc žen a dětí ve městech. Bombardovaly nemocnice, mosty, školky, televizi. Jediné, co Spojené státy nebombardovaly, byly podniky určené k budoucí privatizaci. Ostatní srovnaly se zemí.

Po válce vojáci OSN našli v Kosovu 2650 mrtvých, kteří zemřeli v inkriminovanou dobu včetně obětí amerického bombardování. Jenže v té době pravda už nikoho nezajímala.

Stejně jako etnická čistka, kterou prováděla UCK pod patronací OSN.

Všech zbylých 200 tisíc Srbů bylo vyhnáno ze země jen s tím, co měli po kapsách. Cíle bylo dosaženo. Po pádu Miloševiče nová vláda začala s privatizací všeho, o co měly Spojené státy zájem.

Miloševiče postavili v Haagu před soud za válečné zločiny, kterých se dopustil, když bránil svou vlast před agresorem. Zpočátku byl soud veřejný a v televizi. Teď je ticho po pěšině. Skuteční váleční zločinci sedí klidně ve Washingtonu a v Londýně. Bill Clinton, Marlene Albrightová, Tony Blair, Cook a další spokojeně spřádají své sny o světovládě bez nepohodlných vládců, pro které je vlastní národ více, než zahraniční kapitál. V Haagu mají asi problémy, protože o soudu s Miloševičem jsme už neslyšeli více než rok.

Lež vítězně táhne naším svobodným světem. Lež byla na počátku války se Srbskem, lež byla na počátku války s Irákem. Ctihodní lháři dál vládnou a lidem to nevadí.

Na stranu agresora se postavila i česká vláda, ačkoli Srbové vždy stáli na straně Československa a pomáhali nám v nesnázích. Prezident Tito do Československa přijel podpořit obrodný proces v červenci 1968. A český prezident o několik desítek let klesl tak hluboko, že vymyslel termín "humanitární bombardování" pro ospravedlnění vražd žen a dětí.

Tomu se říká demokracie.

                 
Obsah vydání       12. 7. 2005
12. 7. 2005 Police zatkla v souvislosti s londýnskými atentáty několik osob
11. 7. 2005 Clarke chce, aby vlády v EU zaznamenávaly informace o všech mobilních a emailových komunikacích
11. 7. 2005 "Během jediné hodiny jsme měli padesát záběrů od veřejnosti"
12. 7. 2005 Jak je to se soudnictvím v České republice Jaroslav  Štemberk
12. 7. 2005 FIJ Božena  Správcová
12. 7. 2005 ČR: Nezaměstnanost v červnu 2005: 8,6 procent
12. 7. 2005 Varování muslimským studentům v Británii: Buďte opatrní
12. 7. 2005 Reagujeme na výpady vůči České advokátní komoře
12. 7. 2005 Advokátní komora prolamuje dosavadní mlčení? Aleš  Uhlíř
11. 7. 2005 Cenzura v Bulletinu advokacie? Václav  Mandák
12. 7. 2005 Příbalový leták k červencovému dešti Bohumil  Kartous
12. 7. 2005 Evropská unie na rozcestí Josef  Vít
12. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 18. -- 24. června 2005
12. 7. 2005 Srebrenická tragedie - jen srebrenická?? Josef  Vít
12. 7. 2005 "Nesmysly a faktické chyby" v článku Josefa Víta
12. 7. 2005 Přívoz na Vltavě nabízí cyklistům nové možnosti
12. 7. 2005 Rakouští sociální demokraté otevřeli své archivy Richard  Seemann
12. 7. 2005 Pavel Kohout umlčuje, ale neuvádí žádné argumenty František  Hájek
12. 7. 2005 Není jen liberalismus, existuje i alternativní ekonomie Josef  Vít
12. 7. 2005 Na "zlatého Stalina", pane Víte! Jan  Faltýsek
12. 7. 2005 Důchodová reforma začíná. Jak skončí? Josef  Vít
12. 7. 2005 Prázdniny německých neonacistů
11. 7. 2005 20 let od útoku na Rainbow Warrior Miroslav  Šuta
11. 7. 2005 Chybí nám idealismus Boris  Cvek
11. 7. 2005 Policejní stát Přemysl  Janýr
11. 7. 2005 Jíme ropu a zemní plyn Jindřich  Kalous
10. 7. 2005 Noriko's Dinner Table: An outstanding Japanese film Ema  Čulík
10. 7. 2005 Večeře u Noriko: Vynikající japonský film Ema  Čulík
11. 7. 2005 Otroctví dnes Jindřich Jonáš Bláha
4. 7. 2005 Hospodaření OSBL za červen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Slobodan Miloševič, Srbsko a válka v Kosovu RSS 2.0      Historie >
12. 7. 2005 Srebrenická tragedie - jen srebrenická?? Josef  Vít
22. 1. 2005 Představa, že lze exportovat demokracii, je "nebezpečnou iluzí"   
30. 12. 2004 Úcta k mrtvým a jiné morální zásady Michael  Marčák
20. 12. 2004 Bělehrad obvinil NATO u soudu OSN za genocidu v Jugoslávii, soud obvinění odmítl Štěpán  Kotrba
1. 10. 2004 "Dopis 100"   
22. 9. 2004 V Kosovu probíhá hromadná privatizace   
3. 9. 2004 Byla válka v Kosovu také založena na podvodných tvrzeních?   
31. 8. 2004 Miloševič se hájí v Haagu   
6. 8. 2004 Vráťte nám štát Francis  Fukuyama
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich
13. 7. 2004 Anglosaské země nebyly nikdy tím, kdo rozpoutal válku? Štěpán  Kotrba
7. 7. 2004 Diktátoři před soudem   
23. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11: Samé lži   
17. 6. 2004 Jak kosovský pokrývač zatáhl NATO do své špinavé války   
24. 5. 2004 Přítomnost vojsk OSN a NATO nezabránila v Kosovu "březnovému pogramu" Miloš  Kaláb