1. 9. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 9. 2008

"Každé potlačené svědomí je špatným svědomím, které se projevuje a realizuje jako nevraživost, podezíravost, jako nezahladitelný resentiment. A výbuchy resentimentu se v dějinách objevují, jak známo, v podobě zavilé nenávisti, surového fanatismu a bestiálního násilí."

Přetisk textu Karla Kosíka "Rozum a svědomí", předneseného na sjezdu spisovatelů v červnu 1967, působí v Právu z 21. srpna 2008 jako nostalgické memento v záplavě zavilé nenávisti. Dva srpnové týdny strávené v izolaci Radiožurnálu a českých novin jsou exkurzí do hlubokých padesátých let, kdy ještě antiimperialistické kampaně vzbuzovaly upřímnou lidovou odezvu. Kdy se ale poštěstil tak zdařilý souběh příležitostí jako válka v Gruzii ausgerechnet na kulaté výročí okupace? Ne, tenhle scénář není od George Orwella ani od Tomáše Klvani, zde se činili profesionálové.

1. 9. 2008

Na konci vakací před učiteli, žáky a studenty i rodiči opět leží břemeno učení nebo výuky. Novináři to vědí, a tak budeme v médiích určitě číst lecjaké výroky o školství. Chci vás několika agresivními myšlenkami poněkud znepokojit tak, abyste si včas našli chvíli k hlubšímu přemýšlení o dnešním českém vzdělávání a o školství i o tom, co se o něm tvrdí. Je tu k ovšem přemýšlení i ruský imperialismus, domácí zkorumpovanost bezvýznamných lokálních politiků v ministerském křesle, hokej a jiná významná témata. Na rozdíl od těchto osudových témat však ve vzdělávání můžete něco udělat vy sami. O budoucnosti totiž rozhodne vedle ohřívání klimatu taky úroveň vzdělávání národa.

1. 9. 2008

ŠOK│ Rusko v pondělí varovalo Západ, aby nepodporoval gruzínské vedení, a vyzvalo na zbrojní embargo vůči Gruzii, dokud se v zemi nezmění vláda. Rusko bude pokračovat v činnosti tak, aby "režim Michaila Saakashviliho nemohl už nikdy znovu rozpoutat válku."

"Evropská unie dnes na summitu objasnila hodně. Doufáme, že výsledek jednání bude přiměřený s ohledem na životně důležité zájmy Evropy," řekl Sergej Lavrov. Dal jasně najevo, že Rusko se nedá Evropskou unií tlačit a neskloní se. "Rusko se vrátilo na světovou scénu jako odpovědný stát, který je schopen chránit své občany," řekl.

David Miliband must stop playing with fire
1. 9. 2008

David Miliband si musí přestat zahrávat s ohněm

Rusko nebude akceptovat mezinárodní právo jako závazné, pokud půjde proti jeho zájmům, o nic více, než jak to činí Spojené státy, jak to ukázaly v Kosovu, Iráku a jinde. Kosovo dalo Rusku významnou postkomunistickou lekci: když Západ může provést invazi do suverénního státu bez požehnání Rady bezpečnosti, proč ne Rusko?

AB│ Na článek Anatola Lievena z listu The Times, na který jsme v Britských listech upozornili pod titulkem Gruzie, Západ a politická nepředloženost (Don't pick a fight you can't finish, Mr Miliband, The Times, 26.8.2008), navázal v témže listě další, který rovněž nabádá britského ministra zahraničí k umírněnosti ve vztahu ke konfliktu na Kavkaze. Snad ještě více ale nabádá Gruzii a malé státy obecně k – řekněme – politickému realismu.

Autor, Lord Robert Skidelsky, je emeritním profesorem politické ekonomie na University of Warwick, autorem životopisu ekonoma J. M. Keynese a dnes působí jako komentátor ruského deníku Vedomosti .

1. 9. 2008

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg po včerejším setkání se svým francouzským protějškem Bernardem Kouchnerem tiskové agentuře ČTK sdělil, že se Praha stejně jako Paříž nedomnívá, že by sankce vůči Rusku něco řešily. Sankce podle Schwarzenberga většinou "valné výsledky nemají". Unie by měla spíše uvažovat o "účinnějších prostředcích" řešení současné krize. Klíčová je podle něj jednota Evropské unie. "Když Rusko uvidí, že je v této záležitosti jednotná, to věci pomůže více, než kdyby... se uvalily nějaké sankce, ale nadále by byly slyšet i jiné hlasy" řekl ministr ČTK.

Ministr zahraničí projevil až gumovou ohebnost. Od počátečních výkřiků my s tím Ruskem zatočíme, přes rétoriku My bychom s ním zatočili, kdyby nás bylo víc, skončil nakonec u výzvy k jednotě postoje celé EU. Jednotná zahraniční politika EU ovšem vyžaduje jednotnou celní a imigrační politiku, jednotnou sociální a daňovou politiku, jednotnou bezpečnostní a obrannou politiku, jednotnou energetickou politiku a jednotnou investiční politiku. Čili vše,co vláda pravicových komsomolců Mirka Topolánka, ale i euroskeptický prezident Václav Klaus na Evropské unii odmítají jako výhonky socialismu.

1. 9. 2008

Minulý týden jsem v článku „Jak býti světovými“ nabádal k tomu, abychom poměřovali kvalitu politických výzev našich vůdců jejich praktickými činy a uvedl jsem několik příkladů z domácí politické scény. Nyní mi to nedá, abych se o totéž nepokusil v případě americké proklamace o ochraně svých evropských spojenců pomocí protiraketového deštníku.

Obracím se proto ke všem zastáncům bílé koule lásky v Brdech, kteří mimo symbolického propojení s příslovečně humánní globální politikou USA navíc doufají ve svou větší bezpečnost svých životů a majetku, s upozorněním, že jediné co dokázaly Spojené státy americké, stát Louisiana a město New Orleans společnými silami udělat tváří v tvář dujícímu větru Gustav pro své občany a daňové poplatníky, je učinit prohlášení na způsob: zachraň se, kdo můžeš a kdož neutečeš, nepočítej s naší pomocí. Tak pravil starosta a zřejmě už míří tryskáčem někam za klidnějším povětřím.

Schlafende Hunde
1. 9. 2008

Výstava obrazů malířky Gudrun Siegmundové v male galerii 3X23 se jmenuje podle jednoho z jejích nových obrazů 'Schlafende Hunde' (Spící psi). Tato myšlenka mě ale napadla, když jsem se díval na jiný obraz s titulem 'Paar' (dvojice) a Henryk Klajna mluvil s poukazem na německé přísloví o tom, že se někteří psi opravdu nemají budit, protože jiní nám mohou pomoci zdokonalovat svět. V té chvíli jsem pomyslel na onoho mesiášského kazatele Baracka Obamu a na tu křesťanskou fundamentalistku Sarah Palin a pocítil jsem podivný strach...

1. 9. 2008

Pročítám Právo (29. 8.) a utvrzuju se v přesvědčení, jak velký je český Kocourkov. Od zprávy o "recyklovaném generálovi" ("generálové nesmí končit na pracáku" - tím se pro komentátora stal bývalý náčelník generálního štábu Pavel Štefka, kdysi spolužák současného premiéra z vojenské školy, z níž byl/nebyl pan Topolánek vyloučen) přes uniformu, kterou nejmladšímu (nemanželskému), několik měsíců starému synovi ministerského předsedy darovala zpívající ministryně obrany, přes novinku o nočním setkání zelené kandidátky na předsednictví své strany Dany Kuchtové a premiérovo ocenění ministryně Stehlíkové (Stehlíková mívá divné nápady, ale je dobrá) až po zprávu, která mne skutečně zarazila.

1. 9. 2008

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv sdělil v neděli ruským televizním reportérům, že Moskva poskytne nově se odtrhnuvším separatistickým provinciím v Gruzii vojenskou pomoc. Vyplývá z toho, že Rusko naprosto nemá v plánu ustoupit tváří v tvář kritice ze Západu.

Zatímco Británie a bývalé komunistické země z Pobaltí a ze střední Evropy podporují tvrdý zásah proti Rusku, Německo, Francie a Itálie nechtějí Rusko trestat příliš přísně. Je prý pravděpodobné, že namísto tvrdých sankcí proti Rusku schválí pondělní summit EU silnější podporu pro Gruzii, včetně pomoci na znovuvybudování země, lehčí získávání víz pro cestování do Evropy, větší obchodní výměnu a deklaraci potvrzují územní celistvost Gruzie.

Pondělní vrcholná schůzka EU zřejmě bude pouze začátkem úvah o změnách evropské politiky vůči Rusku. Evropa je z Ruska zranitelná, protože z Ruska dováží třetinu své ropy a 40 procent svého plynu. Britský premiér Gordon Brown se vyjádřil, že tato závislost musí být odstraněna.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1. 9. 2008

Zajímavý názor vyslovil Štefan Švec v diskusi o filmu Občan Havel, o němž jsem - právem - zveřejnil ostře kritickou recenzi.

Štefan poukazuje na to, že mám k filmu o Václavu Havlovi kritický přístup, protože ho posuzuji z hlediska investigativního novináře. Film Občan Havel však není dokument, je to fikce. Není to film Pavla Kouteckého, ani onoho mladého režiséra, který snímek po Kouteckého smrti dokončil. Film Občan Havel, je dílo, které Václav Havel natočil sám o sobě. Je známo, že Havel Kouteckého na Pražský hrad zval, vždycky tehdy, když usoudil, že je vhodné, aby ho Koutecký natáčel. (Podobně jako i jindy, kdy Havel tahal za scénou za nitky, je i pro tento film nutné, aby bylo pro veřejnost předstíráno, že autorem není Havel, ale někdo jiný.)

1. 9. 2008

Přiznám se, že nechápu zájem, který Václav Havel vzbuzuje ještě i skoro po devatenácti letech od jeho inscenace Zahradní slavnosti pro patnáct miliónů, jak ono sametové divadlo v listopadu 1989 nazval mediální analytik a glosátor Miroslav Pejčoch-Ravik. Všechny Havlovy mýty byly jen lži.

Přiznám se, že nechápu, co vede přemýšlivé lidi k neustálému nimrání se v tom, zda hry onoho theatra mundi, vytvořené tímto absurdním dramatikem, jsou sebeoslavné, nebo ne. Václav Havel stále žije v minulosti, kdy ještě něco znamenal. Uvěřil lživému mýtu o sobě samém. Václav Havel nejspíše neví, že už nic neznamená. Nejspíš neví, že v mýtus s jeho jménem věří už (možná) jenom jeho manželka a pak jen on sám.

1. 9. 2008

Šedesát devět let po zahájení druhé světové války byly zveřejněny dokumenty osvětlující cesty, kterými po jejím skončení prchali nacističtí váleční zločinci. Tyto temné kapitoly útěků vysoce angažovaných nacistických vrahů jako Adolfa Eichmanna a Josefa Mengeleho do Jižní Ameriky osvětluje nedávno vydaná kniha rakouského historika Geralda Steinachera. Podle ní se na nich podílel rozhodujícím způsobem Vatikán a Červený kříž.

29. 8. 2003
Věra Olivová
Od okamžiku svého nástupu do prezidentského úřadu v prosinci 1935 udržoval Edvard Beneš intenzivní kontakty s nejširšími vrstvami občanů celého státu. Při svých zájezdech po republice informoval ve svých projevech, jejichž počet dosáhl několika set, o aktuálním vnitropolitickém i mezinárodním vývoji, vyzýval k obraně demokracie a míru,upozorňoval na sílící nebezpečí války.

V roce 1938 se jeho projevy staly významným svědectvím úporného zápasu na obranu Československa, v jehož čele stál. V oné dramatické době vedl prezident Beneš bezpočet politických a diplomatických jednání, instruoval československé vyslance, politiky i vojáky, psal dopisy a memoranda předním představitelům evropských a světových velmocí a od poloviny srpna byl nucen osobně převzít i jednání s nacistickou sudetoněmeckou stranou. A právě z tohoto období přetiskujeme pět projevů, které podávají významné a bezprostřední svědectví o jeho stanoviscích ve dnech vrcholící evropské politické krize.

1. 9. 2008

Dvadsiaty prvý august 1968 je čierny deň v dejinách Československa i slovenského národa. Cena za opustenie chápania socializmu, aké mali v hlavách najvyšší politickí predstavitelia krajín Varšavskej zmluvy, bola strašná. Nezaplatili ju len reformní komunisti, ale celý český a slovenský národ. Na tom sa pri štyridsiatom výročí tejto historickej udalosti zhodlo celé slovenské parlamentné politické spektrum i prezidenti a premiéri slovenskej republiky a českej republiky.

1. 9. 2008

Mnohí sa usilovali presvedčiť Európu a svet, že v prípade Kosova je všetko v poriadku, všetko bude dobré. Lenže kosovský tieň sa nad svetom aj nad postsovietskym priestorom bude ešte dlho vznášať. Žiaľ, ten tieň sa spája s desiatkami nevinných obetí. Na malej šachovnici tečie priveľa krvi. Veľká šachovnica zatiaľ ešte nie je vybalená...

Kým sa na Slovensku (česť výnimkám) všetci rozhorčujú nad tým, čo si to Rusko dovoľuje, denník The New York Times, ktorý určite nemôžeme podozrievať z prokremeľských nálad, v článku z pera Helen Cooperovej Stret v Gruzínsku -- lekcia pre USA o úlohe Ruska (In Georgia Clash, a Lesson on U.S. Need for Russia) priznáva, že americká zahraničná politika, teda politika Georga Busha juniora, je vo vzťahu k Rusku vlastnou vinou v koncoch. Vladimír Putin a jeho suita dali Washingtonu mat.

1. 9. 2008

Pred štyridsiatimi rokmi preplakala moja mama celý dvadsiaty prvý august. Tanky v uliciach nášho malého mesta nevidela, no počula ich zlovestný hrmot z vysielania rozhlasu. V Bratislave strely okupantov zasiahli Danku Košanovú a Petra Legnera, hlásili z rádia. Mama zažila vojnu a bála sa, že sa začína nová. Bola už vdova a mala sedem detí. Kto jej pomôže, ak sa politici nedohodnú? Skúsenosť jej našepkala, čo povedal doktor Gustáv Husák doktorovi Colotkovi: Peter, oni sem neprišli na odpust... Politici sa akosi dohodli, podpísali akési protokoly, a nás bolel august. Bolel nás osud Alexandra Dubčeka. Cítili sme nespravodlivosť. A možno sme si aj mysleli, že radšej vojna, ako také poníženie.

Kedysi mi Vladimír Mináč povedal: "Dlho som si myslel, že naša vojna bola spravodlivá, no dnes už viem, že žiadna vojna nie je spravodlivá." Aký význam má pripomínať si výročia? Podľa mňa taký, aby sme nikdy neuverili žoldnierom slova, len sile vlastného zážitku a vlastného rozumu.

31. 8. 2008

ŠOK│ "Každá paralela trochu kulhá. ... Když nějaký medvěd přepadne trpaslíka, je třeba, aby se to vědělo", prohlásil bývalý prezident Václav Havel v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Havel chce, aby Rusko podpořilo právo na sebeurčení i u Čečenska - a to přesto, že legálně zvolený čečenský prezident Ramzan Kadyrov, syn bývalého velkého bojovníka za nezávislost Achmada Kadyrova, samostatnost země odmítl.

"Kdyby Evropská unie dala najevo, že je schopna šetřit energií," získala by podle Havla "větší nezávislost na Rusku".... K tomu je nutno dodat, že v současnosti více než tři čtvrtiny energetických potřeb uspokojuje Česko prostřednictvím ruských zdrojů a minimálně patnáct let tomu nebude jinak. Poslanec Státní dumy Semjon Bagdasarov, specialista na islamismus, oproti tomu v pořadu Otázky Václava Moravce prohlásil, že NATO a jeho členské země mají větší zájem na Rusku, než Rusko na NATu.

1. 9. 2008
"Rusko nemůže přijmout světový systém, kde všechna rozhodnutí přijímá jediná země, dokonce tak významná jako Spojené státy. Takový svět je nestabilní a hrozí konflikty..."
Dmitrij Medvědev 31. 8. 2008

Představa některých novopečených východoevropských politiků, včetně těch českých, že mohou vyhlásit jednostranně jakési ekonomické či politické sankce vůči Rusku, naráží na zásadní problém: že Rusko nemá na výběr na světových trzích při nákupu sankcionovaných komodit. Že sankce nepostihnou daleko více sankcionujího, než sankcionovaného. Že Rusko nemůže odpovědět asymetrickými sankcemi ve stejném nebo i větším rozsahu. Podívejme se blíže, co může Rusko tak moc postihnout a co může postihnout nás. Důsledky neuvážených politických gest bývají fatální, jak se už přesvědčil gruzínský prezident Saakašvili.

31. 8. 2008

Ačkoliv McCaina moc neoblibuju a občas mám za to, že se chová jako dement, musím uznat, že volba Sarah Palin za viceprezidentku byl chytrý tah - rozhodně chytřejší, než si vybrat staré okoukané bardy jako Mitta Romney nebo dokonce Joe Liebermana. Však také v socialistickém táboře Demokratické strany už vládne pořádné zděšení.

1. 9. 2008

Ludwig Wittgenstein: Žádné náboženské vyznání nehřešilo zneužíváním metafyzických výrazů tolik jako matematika. (1929)

Není obvyklé na stránkách naplněných politikou upozorňovat na možnost jiného paradigmatu světa. Před časem Britské listy zveřejnily vyčítavý názor, že je fyzika v ČR příliš zaměřena na materialismus. Asi je to v lidské povaze, držet se přístupu, ke kterému životní vývoj člověka přivedl, zvlášť když je to v aktuálním směru jeho profese. Sám Albert Einstein odmítal novou možnost, že základní částice hmoty jsou ve svém pohybu podrobené pouhé náhodě. Přesto si lze představit jeho pravdu, že by se přece někdy - jakoby zázrakem - částice usměrnily ke sjednocení svého pohybu. Chůze po vodě umožněná utajeným zákonem?

1. 9. 2008

(Šel bych bosky světem..., Náboženství je nesvoboda, Bible i Korán patří do pohádky, Věřme...ale ne v náboženství, Náboženství jako mor...)

"...Lidé jsou k islámu málo tolerantní. Hlavně po roce 2001 se to zhoršilo. A to i tady v Austrálii, kde máme dlouho fungující demokracii. Společnost tady teď prochází jakousi krizí identity...". Zhruba toto říkal jakýsi muslim žijící v Austrálii v jednom nedělním pořadu na ČT1.

Ano, ten moudrý muž má pravdu. Dokonce si občas lidé dovolují z islámu dělat legraci, dá se říci, že toto náboženství dokonce zesměšňují! míní Josef Provazník.

31. 8. 2008

ŠOK│ Zásilky surové ropy a přírodní plynu z Mexického zálivu prudce klesly. Důvodem výpadku je avízo, že hurikán Gustav posílil na bouři kategorie 4 na Saffirově-Simpsonově bouřkové škále (rychlost větru až 240 km/hod) a nabral kurz do oblasti Louisiany s tím, že by měl dosáhnout New Orleansu do dvou dnů.

Valero Energy a Shell snižují výkon rafinérských provozů. BP, Exxon Mobil a Shell stěhují zaměstnance z plošin na pevninu a uzavírají veškerou produkci. Podle Associated Press 77 procent produkce ropy a 37 procent produkce plynu v Mexickém zálivu je uzavřeno. Největší americký ropný terminál Louisiana Oil Port je od včerejšího rána uzavřen. National Hurricane Center vydal varování, že Gustav je extrémně nebezpečná bouře, která může dosáhnout stupně 5 do 24 hodin. Doposud existovaly pouze tři bouře kategorie 5 : Andrew v roce 1992, Camille v roce 1969 a hurikán Labor Day v roce 1935. Prezident Bush vyhlásil v Louisianě a v Texasu před příchodem hurikánu výjimečný stav .

31. 8. 2008

Rusko zakázalo 19 americkým dovozním společnostem dovoz drůbežího masa do Ruska, řekl v rozhovoru pro CNN předseda vlády Ruské federace Vladimir Putin. Aćkoliv prohlašoval, že to není reakce na hrozby EU a USA "potrestat" ekonomicky Rusko, je jasné, že opět dojde k využití záminky. Rusko totiž hodlá postupně obnovit vlastní zemědělskou produkci a dosáhnout potravinové soběstačnosti. Ještě 29 zahraničním podnikům bude vydáno varování o nutnosti nápravy , se kterou nejsou spokojeni ruští kontroloři. "Máme svá vlastní pravidla. Chcete-li dodávat na náš trh, musíte se přizpůsobit našim pravidlům" - řekl Putin. A tím řekl vše.

Michael Marčák: Jsou to skvělí žoldnéři, dal bych jim jedničku, snad jedna minus.
31. 8. 2008

30. 8. 2008

KD -- Podle informací získaných redakcí německého týdeníku Spiegel Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) před pondělním summitem EU upozorňuje, že gruzínské vedení samo zavinilo válku s Ruskem.

Zprávy získané od vojenských pozorovatelů OBSE na Kavkaze a několika vládních zdrojů v Berlíně tvrdí, že vojenský útok proti Jižní Osetii byl intenzívně připravován a že začal dříve, než ruské tankové jednotky vstoupily Rokským tunelem na území separatistické republiky. Zprávy také hovoří o možných gruzínských válečných zločinech. Pozorovatelé OBSE tvrdí, že gruzínské vedení nařídilo útok v době, kdy jihoosetští civilisté spali.

30. 8. 2008

Zdůvodňuje ho ruskou hrozbou, spíše se však snaží ztížit americkou podporu opozici

KD - Server Civil Georgia v pátek v noci přinesl zprávu o plánu gruzínského prezidenta na přijetí "vlasteneckého zákona", který by měl zabezpečit vládu před svržením v důsledku vnějšího zásahu. Zákon, jenž prezident zatím nepředložil, by údajně neměl omezovat občanské a politické svobody, ale zajistit kontrolu vlády nad financováním politických stran.

Vzhledem k tomu, že v tomtéž vystoupení v televizi Rustavi 2 Saakašvili současně pochválil opozici za podporu během války s Ruskem, jsou jeho údajné obavy z vlivu Moskvy na gruzínskou politickou scénu dosti nevěrohodné. Mnohem spíše se dá předpokládat, že zamýšlený zákon je ve skutečnosti namířen proti snahám USA podpořit opozici, Saakašviliho vyměnit a krizi v Gruzii disponující přijatelnější hlavou státu pak postupně uklidnit.

29. 8. 2008

Rusko by mělo vyšetřovat a stíhat zločiny

KD│ Human Rights Watch v dopise adresovaném mimořádnému summitu EU vyzvala Unii, aby se zabývala "zodpovědností za vážné porušování lidských práv a porušování mezinárodního humanitárního práva, jehož se dopustily všechny strany konfliktu". Již ve zprávě z 13. srpna HRW konstatovala, že "Síly obou válčících stran v konfliktu mezi Gruzií a Ruskem zřejmě zabíjely a zraňovaly civilisty nerozlišenými útoky... na města Gori a Cchinvali". Dnes ovšem informuje o násilí, k němuž podle předložených důkazů dochází v Jižní Osetii ještě řadu dnů po ukončení ozbrojeného nepřátelství. Ať už se těchto činů dopustil kdokoliv, ruská strana má nyní povinnost tato vážná obvinění vyšetřit a zahájit trestní stíhání pachatelů.

29. 8. 2008

KD - Alexandr Chramčichin, vedoucí analytického oddělení ruského Institutu politických a vojenských analýz, si v situaci, kdy se ruské imperiální sebevědomí v několika dnech zvedlo z nuly téměř k nekonečnu, zachoval chladnou hlavu. Jeho příspěvek pro Nězavisimoje vojennoje obozrenie (NVO) ovšem zčásti navazuje na mnohaměsíční debaty v uvedeném periodiku, takže zde pouze přetlumočím pasáže zajímavé i pro českého čtenáře.

1. 9. 2008

Skončil právě srpen, takže jsme byli účastni jednoho z vrcholů letošního osmičkového roku. Včetně úpění nad tím, kde "my jsme mohli být" nebýt bratrské pomoci chatrně kryjící sovětské imperiální ambice přímo, vlastními garnizonami kontrolovat Střední Evropu. Vyvažme se, rozbijme okovy proletářů místního historizujícího písemnictví a žurnalistiky a pišme o něčem jiném.

28. 8. 2008

DOKUMENT NERADARU.CZ

Analýza nevýhod a nezákonných ustanovení Dohody mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o zřízení radarové stanice protiraketové obrany Spojených států v České republice ze dne 8. 7. 2008

Tento dokument, zpracovaný právníky i vojenskými analytiky, představilo občanské sdružení Ne radaru veřejnosti včera. Britské listy vám přinášejí jeho plné znění, včetně mapy vojenského újezdu, z které je zřejmé, které jeho části hodlají zabrat Spojené státy pro svou radarovou stanici. Tato analýza má dvě části. V první se zabývá postupně vadami Dohody podle jednotlivých článků a ve druhé doplňuje, co v Dohodě chybí, respektive co by v ní mělo být obsaženo.

Obyčejné písmo jsou výňatky z Dohody, kurzívou je komentář autorů analýzy.

Bitva u Kurska
1. 9. 2008
Jan Máče

První polovina roku 1943 představovala na východní frontě dobu, kdy obě bojující strany hledaly nejvhodnější strategii k pokračování dalších bojů. Po několik měsíců se bojové operace omezily prakticky na minimum a německá vojska i Rudá armáda sbíraly síly k rozhodujícímu střetnutí v letním období. Výjimečné na této situaci bylo i to, že nebylo žádným tajemstvím, kde k letní bitvě roku 1943 dojde. Místem střetu se měl stát rozlehlý výběžek fronty u měst Kursk, Orel a Bělgorod.

Rok 1943 na východní frontě začal apokalypsou německé 6. armády u Stalingradu, rozpadem fronty držené italskými, rumunskými a maďarskými jednotkami a hlubokými vlomy Rudé armády do týlů německých sil, které hrozily odříznout armádní skupinu A na Kavkaze.

Montreal, fotografováno z Mont Royal, foto: Ester Edr
29. 8. 2008

L`IMMIGRATION DU QUEBEC

Kapitola10 -- Konečně do školy?

Uběhla dlouhá doba, co jsem naposledy psala o Kanadě a přitom se stala spousta věcí. Například to, že do mého milovaného stařičkého notebooku se dostal virus s názvem Antivirus 2008. Nedokázala jsem si s ním poradit. Každý normální uživatel počítače by zavolal odborníka, který by mašinku vyléčil a bylo by vše v pořádku. Jo, to by udělal normální uživatel. Ale ne já. Já se tak dlouho pokoušela toho protivného viru zbavit (podotýkám, že jsem absolutní amatér, co se počítačů týče) až jsem svou oblíbenou metodou „pokus – omyl“ dostala laptop do stavu, že už mu nedokáže pomoci opravdu nikdo. Bylo mi ho opravdu líto.

Předchozí kapitoly 987654321

29. 8. 2008
reakce předsedy odborného ministerského panelu k přípravě koncepční novely zákoníku práce k internímu dokumentu ČMKOS "Informace o přípravě a rizicích tzv. koncepční novely zákoníku práce", který ve středu zveřejnily Britské listy

Seznámil jsem se s materiálem ČMKOS, který ač je zván interním, byl zveřejněn v Britských listech. Autoři onoho materiálu povětšinou věrně přepisují, někde sem tam něco popletou, což se může při takovém kvantu informací stát, bohužel, sem tam i něco zamlčí. Aby si čtenář mohl učinit úplný obrázek, je třeba některé informace doplnit. Nevystupuji jako druhá strana, ale jako člen téhož expertního panelu, do kterého byli k projednání navržených změn přizváni též zástupci odborů a zaměstnavatelů. Ke cti všech zúčastněných slouží, že prozatím neukončená jednání jsou povětšinou konstruktivní a věcná. A jelikož jsem svým založením duše nepodezíravá, velmi oceňuji, že ČMKOS považuje předložené návrhy změn za produkt ucelené soustavy myšlenek (co jiného bych si měl představit pod označením ideologický?).

29. 8. 2008

Vítám pana Volného zpět v českém Kocourkově a přeji mu hodně štěstí při následné aklimatizaci. Nějak mi však stále uniká, proč se pustil za každou cenu do obhajoby toho (řečeno politicky nekorektně) škváru Deryové - a to ještě způsobem emotivně iracionálním, tedy nedůstojným jeho intelektu a renomé úspěšného vědce. Jako by nebylo dost kvalitní literatury české i zahraniční - a ani tu člověk nestihne přečíst.

Nemyslím si, že je pan Volný fachidiotem - jeho jiné články vedou k zamyšlení (např. o stavu vzdělanosti; článek o akademikovi Šormovi byl velmi dobrý). V otázkách týkajících se literatury však nepovažuju Volného názory pro sebe za směrodatné. Nejde snad tady ani o odbornost či neodbornost (já sám jsem také nevystudoval literaturu jako obor - i když součástí studia to bylo), jako spíše o míru literárního vkusu či nevkusu.

28. 8. 2008

Jako vášnivý čtenář, toužící po dobrém románu ze současnosti, jsem dlouho a marně v knihkupectvích i veřejných knihovnách lovil ve vodách české polistopadové beletrie. Nemám rád ani černobílé vidění, ani zpovědi psychopatů, tím méně červenou knihovnu nebo bulvár a netoužím ani po post- či jiné moderně, pokud příliš velkoryse zachází s logikou a přírodními zákony. Až jednou jsem si v knihovně povšiml, že paní za pultem přijímá záznamy na knihy Pavla Jansy. Maje dosud za to, že v českých knihovnách se čeká nejvýš na Viewegha nebo Pawlowskou, začal jsem se pídit po tom, co tento autor napsal. Pokusím se teď podělit o své postřehy.

29. 8. 2008

Blanka mi volala a řekla, že si nepřeje, abych zneužíval jejích soukromých příběhů. Že prý si chce uchovat svůj soukromý život. Blanka přitom není vůbec žádná mediální hvězda. Dokonce si myslím, že patří naštěstí k těm lidem, kteří hvězdné manýry neprovozují. V minulých textech ZDE ZDE jsem ale využil jejích osobních postřehů k tomu, abych se tak trochu její optikou věnoval světu, jenž nás obklopuje. Není to zcela vážné, ale místy se mi zdá, že to přesahuje horizont všedního dne. Proto tyhle texty posílám do Britských listů , které ten horizont dne přesahují.

27. 8. 2008

Schopní imigranti, kteří doma nemohli nic a v Americe se najednou jejich kariéry rozletěly... Co víc potřebovali Američané k tomu, aby v nich převládlo přesvědčení, že jejich systém je nadřazen ostatním a měl by být exportován (i za cenu nějakého toho násilí...)? Tak, jako německá tragédie začala přesvědčením o nadřazenosti rasy, americká přesvědčením o nadřazenosti společensko-ekonomického uspořádání (F. Fukuyama vepsal tehdejší atmosféru do své slavné stati o konci historie -- která však dnes nedává moc smysl). Jsem proto pevně přesvědčen, že bez zesměšnění socialismu by tragická neokonzervativní revoluce nepřišla.

Bohužel, víra v to, že lidé v takzvaně nedemokratických režimech jsou apriori nešťastní a zoufalí takovou měrou, že na jejich životech při takzvaném osvobozování nezáleží, se stala v USA velmi silnou.

Naše země je ve vztahu k cizím vlivům pozoruhodná. Mírotvorná Strana zelených podporuje zahraniční projekt, který může vést až ke třetí světové válce. Skoro každá česká politická reprezentace ráda operuje s národním cítěním, ale přitom má každých pár let tendenci předkládat nás mocnostem jako kolonii. Pro anglicky mluvící civilizaci důležitý liberální myslitel Milton Friedman je u nás prezentován jako konzervativec a jeho pokrokové liberální myšlenky nebyly uvedeny ani v jednom z jeho mnoha českých nekrologů. A kniha, která zcela odporuje stereotypům, které o životě za socialismu má ta menšina Američanů, kterou něco takového jako život v cizích zemích vůbec zajímá, je okamžitě onálepkována jako poplatná Americe za "třicet stříbrných".

9. 8. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 180 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V červenci 2008 přispělo celkem 185 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 916.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.7. 2008 částku 231 190.15 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,400.18 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2008 V hlbokom žiali za luďmi z Cchinvali Gabriela  Rothmayerová
1. 9. 2008 Sui generis -- nateraz Južné Osetsko Peter  Stupavský
1. 9. 2008 Nejmocnější sedlák zapráská bičem Přemysl  Janýr
1. 9. 2008 K summitu EU: Sankce vůči Rusku jsou dvousečná a hloupá zbraň Štěpán  Kotrba
1. 9. 2008 Guardian: Summit EU zřejmě výraznější sankce proti Rusku neschválí   
1. 9. 2008 Schwarzenbergova jednota Evropské unie Štěpán  Kotrba
1. 9. 2008 Lavrov: Rusko očekává zbrojní embargo vůči Gruzii - s ohledem na životně důležité zájmy Evropy   
1. 9. 2008 Obsesivní zaujetí bývalým dramatikem Štěpán  Kotrba
31. 8. 2008 Havel: Mělo by být zřetelné, že medvěd šlápl na trpaslíka   
30. 8. 2008 Spiegel: Pozorovatelé OBSE vznesli vážná obvinění vůči Gruzii   

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík
15. 6. 2007 Jak je těžké pozvat Rusa do Prahy Jan  Čulík

Filmový festival Karlovy Vary 2008 RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
10. 7. 2008 Jak láká stoka Ema  Čulík
10. 7. 2008 The attraction of the gutter Ema  Čulík
10. 7. 2008 Katyň - film o ideologiích, které zešílely Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
9. 7. 2008 Západ zjišťuje, že na třetí svět nemá Jan  Čulík
9. 7. 2008 Film není mrtvý. A mrtvý není ani formát VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film's not dead. And neither is VHS Ema  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2008 Letní filmová škola Uherské Hradiště: Konečné ohlédnutí Jan  Čulík
2. 8. 2008 Tenkrát I: Robert Sedláček a jeho pokus zmapovat po deseti letech pád komunismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Jak dnes prezentovat politický útlak za stalinismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Krávy zpochybňují hrdinství Hana  Tomšů
1. 8. 2008 Podporují nekriticky Britské listy svrženého šéfa LFŠ Jiřího Králíka? Jan  Čulík
31. 7. 2008 Veit Helmer: Naděje pro inteligentní filmové diváky Hana  Tomšů
30. 7. 2008 Občan Havel: Kouteckého nasládlá propaganda, kterou měla naštěstí rozum odmítnout i Česká televize Jan  Čulík
30. 7. 2008 Opojné Jahodové víno Jan  Čulík
30. 7. 2008 Organizační diletantismus na letošní LFŠ Jan  Čulík
30. 7. 2008 Jiří Králík: Nechci vyvolávat konflikty Jiří  Králík

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba
6. 12. 2007 Podaná ruka Liškovi: Dekriminalizace marihuany není legalizace Anna  Čurdová
9. 7. 2007 Už ani jednoho jointa! Aneb marjánka není vůbec lehká droga Jan  Paul

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Privátní zdravotní pojišťovny Petr  Wagner
18. 8. 2008 Zdravotnické reformy bez smlouvy s občany Martin  Gřeš
11. 8. 2008 Pronájem laboratoří ústeckého kraje Petr  Wagner
8. 8. 2008 Praktické zkušenosti s Kaiser Permanente Martin  Zbořil
29. 7. 2008 Zdravotnictví v ČR trpí plýtváním Petr  Wagner
28. 7. 2008 Sedm pohledů na české zdravotnictví   
22. 7. 2008 Euthanásie Petr  Wagner
21. 7. 2008 Úspory ministerstva zdravotnictví Jan  Mertl
10. 7. 2008 Klystýr, nebo kůrovec? Hynek  Hlavenka
4. 7. 2008 Obchod ve zdravotnictví a autentická solidarita Tomáš  Munzi

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2008 Evropa šéfů Burkhard  Hirsch
25. 6. 2008 Soud odmítl požadavek milionáře, aby se konalo referendum o Lisabonské smlouvě   
23. 6. 2008 Lisabonská smlouva není test, oni to myslí vážně Jan  Zeman
16. 6. 2008 Nebude-li pršet, nezmoknem Ladislav  Žák
13. 6. 2008 Irsko: Britské listy byly rychlejší než všechna politicky korektní francouzská média Karel  Košťál
9. 6. 2008 Klaus: Zůstane EU i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací? Václav  Klaus
9. 6. 2008 Lisabonská smlouva hrozí masivním obejitím Benešových dekretů Jan  Zeman
9. 6. 2008 Bude možné domáhat se práva podle protektorátních předpisů a rozsudků, padnou-li "Benešovy dekrety"? Jaroslav  Kuba
31. 5. 2008 Chceme společnost solidárnější. Společnost, ve které má každý právo na svou šanci a příležitost. Jiří  Paroubek
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva "ohrozí majetkové jistoty občanů ČR"   

Čína RSS 2.0      Historie >
20. 8. 2008 Olympiáda a zdravý rozum Jan  Chmelarčík
13. 8. 2008 G8, OECD či WTO: Dupání rozmazlených dětí v bačkůrkách Štěpán  Kotrba
13. 8. 2008 Amen, pane premiére Miloslav  Štěrba
12. 8. 2008 Podvody při marketingu čínských olympijských her   
11. 8. 2008 Proč česká média nenávidí Čínu - kterou neznají Jan  Polívka
8. 8. 2008 Úvodní ceremonie jsem se rozhodl neúčastnit, Čína se musí změnit   
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Čínský šok   
6. 8. 2008 K diskusi o Číně Boris  Cvek
24. 7. 2008 Čína "povolí politické protesty během Olympijských her"   

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2008 G8, OECD či WTO: Dupání rozmazlených dětí v bačkůrkách Štěpán  Kotrba
23. 5. 2008 Tak za prvé: Koncept lidských práv jako obušku byl nahrazen právy ropnými Štěpán  Kotrba
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
24. 4. 2008 Delegace slovenské armády se v Pekingu setkala s ministrem obrany Liang Kuang-lie   
7. 4. 2008 O čem se bavili Putin s Bushem? O radaru? Ne. O podmořském tunelu mezi USA a Ruskem Štěpán  Kotrba
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 RRTV pokutovala Novu za islamofobii   
29. 8. 2008 Točka zvaná Iskander a Sorosovi manipulátoři potřetí a snad už naposled Štěpán  Kotrba
25. 8. 2008 Srpnová noc - perfektně zvládnuté téma? František  Hájek
25. 8. 2008 Český rozhlas: nemohoucnost několika radních   
21. 8. 2008 Srpnová noc v České televizi: Perfektně zvládnuté téma Štěpán  Kotrba
12. 8. 2008 Český rozhlas opět dělá zadarmo reklamu komerčním aktivitám svého radního Štěpán  Kotrba
2. 8. 2008 Ovčáček, Brezina, Potůček, Šafr a PR minulost, přítomnost a budoucnost novinářstva Štěpán  Kotrba
28. 7. 2008 Nejlepší sci-fi redaktor, aneb vyvolení mezi námi Štěpán  Kotrba
24. 7. 2008 Rada Českého rozhlasu opět škodí Českému rozhlasu Štěpán  Kotrba
11. 7. 2008 Radar je správný krok: Pohádky MF Dnes Jakub  Rolčík

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2008 O jaký radar se vlastně jedná? Petr  Pokorný
26. 8. 2008 Špionážní družice USA sestřelena - otazníky zůstávají Stanislav  Kaucký
26. 8. 2008 NCADE: Systém k ničení balistických raket ve startové fázi Stanislav  Kaucký
25. 8. 2008 Paroubek: Jednat ještě neznamená dojednat Jiří  Paroubek
22. 8. 2008 Vládní experti: elektromagnetické pole vyzařované plánovaným "brdským" radarem nepředstavuje zdravotní rizika   
15. 8. 2008 Uvítal bych opravdu objektivní zhodnocení parametrů radaru Vladimír  Schejbal
15. 8. 2008 Konflikt v Gruzii a (česko-)americký radar Miroslav  Prokeš
13. 8. 2008 Americký systém protiraketové obrany: Vliv nových technologií od počátku roku 2008 Stanislav  Kaucký
13. 8. 2008 Budou pro americké antirakety k dispozici i nukleární hlavice? Lukáš  Visingr
13. 8. 2008 Hvězdné války II: Pokračování protiraketové obrany jinými prostředky Karel  Dolejší

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2008 Havel: Mělo by být zřetelné, že medvěd šlápl na trpaslíka   
28. 8. 2008 Britská vláda energetickým firmám: Použijte své zisky na pomoc chudým zákazníkům   
12. 8. 2008 Ropný zlom není mediální masáží Jindřich  Kalous
11. 8. 2008 Ropné důvody jihoosetinské války Štěpán  Kotrba
9. 8. 2008 Ropné pozadí rusko-gruzínského konfliktu? Jindřich  Kalous
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
23. 7. 2008 Jak ušetřit benzín   
21. 7. 2008 Jak si poradíme bez fosilních paliv?   
30. 6. 2008 Ropná krize jako příležitost Jan  Sova
20. 6. 2008 Požadavky Gordona Browna, aby byla zvýšena těžba ropy, jsou "iracionální"   

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2008 Tajná vězení CIA vyšetřuje polská prokuratura   
26. 8. 2008 Irácký prezident: Američané odejdou r. 2011, USA to popírají   
23. 8. 2008 Američané usmrtili 76 afghánských civilistů, konstatuje afghánské ministerstvo vnitra   
22. 8. 2008 Copak mají Spojené státy nárok odsuzovat humanitární intervence? Daniel  Veselý
8. 8. 2008 Bin Ladinův řidič Hamdan dostal pět a půl roku   
4. 8. 2008 Immanuel Wallerstein: Afghánistán: prezident Obama může najet na mělčinu Immanuel  Wallerstein
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
23. 7. 2008 Immanuel Wallerstein: Zabrala v Iráku "vlna"? Immanuel  Wallerstein
22. 7. 2008 Historie se opakuje Petr  Nachtmann
15. 7. 2008 BBC: Spojené státy utrpěly v Afghánistánu těžké ztráty   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2008 Americká ochrana životů a majetku v praxi Ladislav  Žák
27. 8. 2008 O jaký radar se vlastně jedná? Petr  Pokorný
26. 8. 2008 Špionážní družice USA sestřelena - otazníky zůstávají Stanislav  Kaucký
26. 8. 2008 NCADE: Systém k ničení balistických raket ve startové fázi Stanislav  Kaucký
25. 8. 2008 Paroubek: Jednat ještě neznamená dojednat Jiří  Paroubek
23. 8. 2008 Standa chce radar František  Řezáč
22. 8. 2008 Schválením amerického radaru "zůstaneme na Západě" Martin  Štumpf
22. 8. 2008 O americký ostnatý drát ještě ostnatější!! Milan  Kohout
22. 8. 2008 Jestliže se Čechům radar nelíbí, mohou přece Topolánka vyhnat z funkce   
22. 8. 2008 Proč se ČR chová schizofrenně? Jindřich  Pilař

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2008 Ironický vypravěč Pavel Jansa Pavel  Svoboda
23. 8. 2008 Škvoreckého Mirákl: Politická detektivka? Petr  Kleňha
23. 8. 2008 Bylo odpoledne... Josef  Škvorecký
19. 8. 2008 Špatná kniha o životě za komunismu Tomáš  Krček
13. 8. 2008 Vesnická magie: pozdrav ze starých časů moderním civilizacím Hana  Tomšů
13. 8. 2008 O dvanácti koláčcích a normalizaci trochu jinak Jiří  Beránek
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
25. 7. 2008 Aktuální Nesmrtelnost Milana Kundery Hana  Tomšů
21. 7. 2008 Chemik, redaktor a "utajený" spisovatel Boris Cvek Libor  Martinek