7. 7. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 7. 2008

Děti noci Michaely Pavlátové

Z častých rozhovorů se studenty a studentkami českých vysokých škol během mých pravidelných vyučovacích pobytů každé jaro v ČR v rámci programu EU Erasmus/Socrates a z diskusí ve vysokoškolských seminářích jsem nabyl dojmu, že mladé ženy v České republice nutně dříve nebo později udělají revoluci. Mnohé z nich jsou totiž daleko vnímavější, otevřenější, citlivější a inteligentnější než jejich kolegové mužského pohlaví stejného věku, kteří kolem dvaceti setrvávají stále ještě v chlapectví a většinou dost silné infantilitě. (To se pak v pozdějším věku u nich zřejmě rovnou převrátí v autoritativní, patriarchální otcovství, někdy provázené brutalitou, které skrývá slabost -- zřejmě víceméně tak, jak to zaznamenává většina českých hraných filmů, vzniklých po roce 1989.)

Sloupek
Petr Hrbáč

Domů nelži,
kradmá vráno!
Všechny zeleniny
zakořeňuj
vsakováním.

z knihy Čekali (Weles, Brno 2007). Vybral Michal Šanda

Tom Mc Carthy
7. 7. 2008

Co s tím má co společného politika?

Všeobecně řečeno, politika je ošemetná věc. Z tohoto důvodu se mnoho lidí často rozhodne se jí úplně vyhýbat. V posledních letech vzniklo tolik filmů, které jsou šarmantní a zajímavé a zůstávají pevně v oblasti osobních vztahů. A samozřejmě, na to si nikdo nemůže stěžovat. Tento moderní humanitární přístup a populární psychologie lidi velmi baví a dobře se prodává V nejlepším případě to dokáže být nesmírně tragické a krásné. Ale, bohužel, není možno se omezovat pouze na tento segment života. Někdy se lidé v určité zemi střetnou s jinými lidmi, někdy začnou být problematické zákony, někdy jsou intimně osobní vztahy ovlivněny mezinárodní politikou. A pak to vede filmaře k tomu, aby váhavě vstoupili do minového pole, jímž je politilka. Ve filmu The Visitor (Návštěvník) učinil Tom McCarthy tyto kroky.

7. 7. 2008

What's politics got to do with it?

In general, politics is a tricky business. For this reason many people often decide to avoid it altogether. There are so many films from recent years that are charming and interesting, and remain firmly in the realms of the personal. And of course there is no reason to complain about that. This modern humanitarianism and pop-psychology is all very enjoyable and sells very well. At its best it can be extremely tragic and beautiful. But sadly, we can't limit ourselves to just this segment of life. Sometimes people in a country clash against each other, sometimes laws become problematic, sometimes the intimately personal is affected by international policy. And then, film-makers are inspired to step tentatively into this minefield that is politics.. In The Visitor, Tom McCarthy makes these steps.

7. 7. 2008

Amatérský film

Piro Milkani (nar. 1939), který vystudoval v letech 1959-1965 pražskou FAMU, tedy v době, kdy z ní vyšli nejvýznamnější čeští filmoví tvůrci všech dob, dokázal svým nejnovějším filmem Smutek paní Šnajderové (Česká republika, Albánie, 2008), že se na pražské FAMU nic nenaučil. Katalog karlovarského festivalu o Milkanim praví, že natočil "24 hraných filmů a desítky dokumentů". Možná to vypovídá o celkové úrovni albánského filmu, nevím. Třeba jsou všechny jeho předchozí filmy dobré a jen toto se mu "nepovedlo". Nepovedlo se to však zcela spektakulárním způsobem.

5. 7. 2008

První dojmy z Karlových Varů

Obdivuji vynikající dramaturgii karlovarského filmového festivalu, která dokáže, zdá se mi, přesně vyhmátnout to nejzajímavější ve světové kinematografické produkci za poslední rok a předložit to divákům v České republice, kteří se normálně k takto "exotickým" filmům během roku nedostanou. Je to skutečná intelektuální a umělecká hostina. Karlovy Vary jsou důležité tím, že výběr filmů je nesmírně otevřený: svým kritickým a pluralitním přístupem ke skutečnosti karlovarská dramaturgie bourá jinak běžné, hegemonistické pokusy českých médií, zejména televizí, ale i českého tisku, snažících se skoro pořád českou veřejnost, nemající povětšinou přístup k mezinárodní diskusi, ubezpečovat, že existuje pouze jediný správný názor na svět, onen podivně pokřiveně "prozápadní" postoj, kdy se pominou základní principy pluralitní demokratické západní společnosti, totiž otevřenost, svobodomyslnost, občanská odvaha a kritičnost, a předstírá se, že být na té "správné", "západní" straně znamená přijímat Čechami zpotvořené principy kapitalismu a stát v úslužném předklonu vůči Spojeným státům tak, jak to lidé mívali v někdejším Československu ve zvyku za komunistické totality.

Tak je velmi příjemné, že ve své "mezinárodní" dramaturgické otevřenosti karlovarský festival takový není. Před dvěma lety se tu například před plným velkým sálem promítal hraný film, dramatizace "skutečného příběhu" několika britských mladíků, kteří se vydali na výlet do Afghánistánu a skončili v táboře v zálivu Guantánamo. Letos tu v sekci "Otevřené oči" můžete v úterý 9.7. ve 14 hodin zhlédnout například izraelsko-francouzsko-německý film Ariho Folmana "Valčík s Baširem", jehož autobiografický hrdina hledá osoby, které přežily masakr v palestinských táborech Sabra a Šatila, který dopustila izraelská armáda za velení pozdějšího izraelského premiéra Ariela Šarona -- ten je za to mnohými označován za válečného zločince. Propalestinský přístup tohoto filmu není nutně to, co normálně propagují česká média. Atd.

7. 7. 2008

Kvůli základně by mělo být vykáceno zhruba 20 hektarů lesa, na 85 hektarech by měl les "prořídnout". Vyplývá to ze čtyřstránkové "informační zprávy", kterou dnes na tiskové konferenci zveřejnil vicepremiér a ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ). Bursík přiznal už dříve v odpovědi na dotaz předsedy kontrolního výboru Sněmovny Koníčka, že zprávy o radaru, které produkovala vláda, jsou zavádějící, neboť "experti měli kusé informace". Nikdo se ovšem už nezeptal ministra, jak kusé ty informace byly, když experti i představitelé armády ubezpečovali politiky, novináře i občany , že "radar neškodí" a sám premiér prohlásil, že pokud by se prokázala škodlivost radaru na životní prostředí, tak by smlouvu nepodepsal... Jelikož Bursíkovi ani nikomu jinému nevadí metr vysoký a metr široký žiletkový zátaras okolo celého vrcholu kopce, o vlivu radaru na životní prostředí s ním dál nemá smysl hovořit.

Nutno podotknout, že oni vládní "experti", ministři i česká generalita měli méně informací, než lze nalézt na amerických vládních webech. Ty co měli, nepochopili a spletli si průměrný výkon se špičkovým impulsním, spletli si i další údaje. Chce se říci, že nevěděli nic. Ty informace, které Američané sami zveřejnili - vzhledem k přísným americkým předpisům v oblasti ochrany životního prostředí a obyvatel, potvrzují ty nejčernější obavy brdských obyvatel.

Radar v Brdech - klíčové argumenty TÉMA BL

7. 7. 2008
Žádný z autorů vládní studie nefiguruje na seznamu osob, které měly povolení nahlédnout do utajovaných technických údajů. Přesnější data by české úřady měly dostat až po tomto úterý, kdy Condoleezza Riceová v Praze podepíše smlouvu o stavbě radaru.

ČTK│ Ekologická studie o americkém radaru, kterou si loni nechala vypracovat česká vláda, je použitelná pouze orientačně. Těsně před návštěvou americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové, která přijede v úterý smlouvu o postavení radaru podepsat, to připustil ministr životního prostředí a vicepremiér Martin Bursík (SZ). Jeho odpověď na dotaz komunistického poslance Vladimíra Koníčka zveřejnil server tyden.cz.

Dotaz předsedy kontrolního výboru Paralmentu Vladimíra Koníčka (KSČM) ZDE

odpověď ministra životního prostředí Martina Bursíka (SZ) ZDE

7. 7. 2008

Zatím uveřejněné informace o jejím pobytu v ČR ukazují na to, že nesetká. Jaké jsou vlastně mezinárodně-politické konsekvence tohoto „nekroku“? Není to pro zemi, která letos žije v „osmičkovém“ roce neblahého vpádu vojsk varšavské smlouvy v roce 1968 něco nedůstojného? Není to jak pro Česko, tak i pro USA v „osmičkovém“ roce výročí vzniku samostatné ČSR něco, co svědčí o, řečeno kulantně diplomaticky, o „parciálnosti“ demokracie v současné ČR a v současných USA?

7. 7. 2008

POZVÁNKA

V úterý 8. července přiletí do Prahy ministryně zahraničních věcí USA Condoleeza Rice. Má zde podepsat smlouvu o radaru a to i přes fakt, že drtivá většina obyvatel České republiky si vybudování americké základny na českém území nepřeje a žádá referendum. Radar nemá podporu ani u české veřejnosti, ani v parlamentu, kde vláda spoléhá na hlasy přeběhlíků. NATO nemá k projektu jasný postoj a Evropa se dosud nevyjádřila, tvrdí tisková zpráva iniciativy Ne základnám.

  • Odpůrci americké základny se sejdou v úterý 8. 7. 2008 v 18:00 "pod vocasem" na Václavském náměstí.. Po demonstraci se protestující vydají z Václavského náměstí k rezidenci amerického velvyslance. Pochod povede přes Můstek, Malostranskou a Chotkovy sady.
  • Příznivci amerického radaru mají být v úterý 8. 7. 2008 už od 15:00 před Černínským palácem - sídlem ministerstva zahraničních věcí , kde bude podepsána dohoda o radaru mezi Českou republikou a USA. Americké vlajky, symboly a transparenty podle organizátorů vítány...
  • V úterý 8. 7. 2008 13:00 v Lidovém domě, Steinerův sál, Hybernská 7, je přednáška ruského experta na otázky protiraketové obrany, náčelníka sekce mezinárodních dohod ruského ministerstva obrany Jevgenije Bužinského na téma na téma Ruský pohled na protiraketovou obranu.
  • Od úterý 8. 7. 2008 v hotelu Hilton, Pobřežní 1, Praha 8 začíná třídenní konference Generálního štábu Armády České republiky o protiraketové obraně. Měl by se jí zúčastnit i šéf americké protiraketové agentury MDA Henry Obering. Vyloučena není ani přítomnost ministryně zahraničí Condoleezy Riceové. Konference by se měl zúčasnit i zástupce ruského ministerstva obrany. Konference prý "není pro novináře", ani žádná tisková konference se nebude konat... - prostě vrchol otevřenosti.
ilustrační foto: Vystěhování dlužících Romů v městě Slaný
7. 7. 2008

ANALÝZA

Čeští Romové v dlužní pasti

Jakub Polák

Při posuzování vztahu Romů k penězům je třeba mít na paměti jejich postavení a jeho historické příčiny. Po staletí přetrvává pozice Romů jako věčných štvanců, kterým se bránilo usazovat se, vlastnit půdu a provozovat řemesla. Kdykoli se mohli stát terčem beztrestné násilné zvůle. To způsobilo, že jako strategie přežití se osvědčila spíše vzájemná soudržnost a mobilita než dlouhodobé plánování, postavené na usilovné práci a hromadění majetku. Kvůli zkušenostem holocaustu za druhé světové války a přetrvávajícím předsudkům většiny se i dnes valná část z nich cítí v roli nedobrovolného výsadku na území nepřítele, kde musí neustále bojovat o přežití.

7. 7. 2008

ANALÝZA

V Česku udávají rytmus života splátky

Registr dlužníků, který si pro vzájemnou informovanost zřídili bankovní i nebankovní poskytovatelé úvěrů, registruje v Česku už 4,7 milionů lidí, tedy polovinu populace. Celkový dluh podle tohoto registru dosáhl ke konci roku 2007 výše 827,5 miliardy korun. Lidé, kteří v konečném součtu dluží tuto pohádkovou částku, si půjčili na nákup dovolené, moderního spotřebního zboží, ale i na to, aby zajistili jednu ze základních lidských potřeb – bydlení. Výsledkem nezřídka bývá dlužní past, která zejména pro chudé může znamenat totální zbídačení, v extrémních případech i sebevraždu. Mnoho půjček představuje pouze draze vykoupený odklad – slouží pouze k tomu, aby se z nich zaplatily starší dluhy. I pro ty, kteří jsou schopni úvěry splácet, představuje zadlužení smyčku utaženou kolem krku, která rozhodujícím způsobem omezuje jejich svobodu, tlačí je k disciplíně a zužuje život na přikázání z písně bratislavské hiphopové skupiny H16: „Zarábaj keš!“

7. 7. 2008

Konečně jsem narazil na snímky, kde se dramaturgický výběr moc nepovedl - a asi nestojí za to s nimi příliš ztrácet čas. Film, z kterého jsme v neděli asi po hodině a čtvrt odešli, se jmenoval Gomorra (Itálie 2008, režie Matteo Garrone), festivalový program praví, že je to "brutálně syrová freska o cestách, jakými neapolská camorra ovládá život lidí".

7. 7. 2008
Prohlášení politického grémia ČSSD k podpisu smlouvy o vybudování amerického radaru

Politické grémium ČSSD konstatuje, že přes nesouhlas drtivé části českého obyvatelstva hodlá předseda české vlády Mirek Topolánek podepsat se státní tajemnicí USA Condoleezou Riceovou smlouvu o vybudování amerického radaru v České republice. Tento krok je činěn vládou, která je od počátku nelegitimní díky způsobu využití policejních složek ke změně možného výsledku voleb, i k nákupu politických přeběhlíků ze strany nejsilnější opoziční strany.

6. 7. 2008

Velké peníze mají, vždycky, zdá se podstatný vliv na konečný tvar filmového díla. Ve svém nejnovějším historickém velkofilmu o hraběnce Báthoryové zachoval Jakubisko základní rysy své poetiky, jejímž prostřednictvím svědčí o divokosti člověka, ale peníze z fondu Eurimage zřejmě soustředily jeho mysl. Vizuální motivy jsou disciplinovaně podřízeny tradičně vedenému velkofilmovému ději. Snímek má feministické vyznění: mocná, vlivná a energická hraběnka Báthoryová (Anna Friel, anglická herečka, která hrála královnu Alžbětu) se stane obětí mužských spiknutí, především hraběte Thurza, který touží po jejím majetku i po jejím těle a nakonec ji zničí, matejek získá, silnou ženu si však nepodrobí.

7. 7. 2008

6. 7. 2008

Karlovy Vary:

Dopustím se asi v této poznámce urážlivé národnostní stereotypizace. Různé národy, připadá mi, si vypěstovaly různý druh organizačních schopností, pořádku a předvídavosti. Proč například, jsou čeští návštěvníci v Británii vždycky tolik překvapeni, že anglické a skotské vesnice jsou úpravné? (Přitom v ulicích anglických měst bývá obrovský nepořádek, odpadků daleko víc než v městech českých.) Proč jezdí německé vlaky na čas a české ne?

Řekl bych, že na škále zorganizovanosti je Česká republika někde tak uprostřed. Velké veřejné akce, jako je např. v ČR karlovarský filmový festival, bývají na Západě (Cannes) dokonale zorganizovány. V ČR je to všechno tak napůl, víceméně to funguje, přesto však vznikají chyby a nedomyšlenosti. Proč to čeští organizátoři a programátoři nedokážou myšlenkově dovést do perfektního stavu? Cynik by řekl - šlendrián.

5. 7. 2008

Karlovy Vary:

Když se ve své moudrosti oproti předchozím létům na karlovarském filmovém festivalu rozhodli od soboty v přízemí hotelu Thermal nehorázně vybírat poplatky za návštěvu záchoda (přitom jde jediný záchod v blízkosti restauračního zařízení), zaútočili tak na ženské účastníky festivalu. Ty to mají při takovýchto akcích vždycky těžké - na každé dámské toaletě je skoro permanentní nekonečná fronta až ven.

Normálním, slušným přístupem k dámám by bylo dát k dispozici větší množství toalet než mužům; zpoplatněním silně užívaného záchoda v přízemí hotelu Thermal vedení festivalu? či hotelu? geniálním způsobem přispělo k prodloužení dámských front.

Gratulujeme, pane Bartoško.

5. 7. 2008

Britské listy, jako každoročně, jsou i letos přítomny na filmovém festivalu v Karlových Varech. Je to pořád stejná historie: Vynikající výběr filmů, nesmyslné "celebritální" informace, které přinášejí česká média, a poněkud nedostatečná infrastruktura pro normálního diváka.

Řadový divák si zakoupí festivalovou akreditaci za 1000 Kč, která ho opravňuje k získání vstupenek na tři představení denně. Jakmile ty peníze vydá, zjistí, že je svým způsobem vyhodil do vzduchu. Zamluvit si předem vstupenky na další den prostřednictvím esemesek v 7 hodin ráno předchozího dne nelze, protože už úderem sedmé, kdy je předprodej zahájen, jsou vstupenky záhadným způsobem všechny vyprodány. Návštěvník má pak možnost stát dlouhé fronty před pokladnami, aby zjistil, že vstupenky jsou také skoro všechny vyprodány. Byl jsem přítomen při snahách dvou držitelů řadové festivalové akreditace za 1000 Kč, jímž se dnes, v sobotu, namísto tří vstupenek podařilo horko těžko získat lístek jeden.

Řadovým návštěvníkům zůstává ovšem ještě pořád možnost čekat půl hodiny až hodinu před představením před sálem, jestli se náhodou dovnitř nedostanou na na poslední chvíli neosazená místa. Možná se tedy nakonec normální návštěvník na nějaké filmy dostane, ale až po těžkém úsilí, tvrdých frontách a nervácích socialistického stylu.

( Novým zlepšením oproti loňskému roku je vynález, že se u recepce v hotelu Thermal, kde se koná řada hlavních představení, začalo platit na záchodě, přestože je Thermal restaurační zařízení a v každém restauračním zařízení - aspoň v civilizovaných zemích - jsou zákonem zpřístupněny toalety zadarmo.)

4. 7. 2008

Odpověď na mail, kterým Ondřej Neff reagoval na Otevřený dopis Ondřeji Neffovi

Vážený pane Neffe, Děkuji Vám za Váš mail, kterým ovšem -- ať jej pročítám jakkoli pozorně -- nijak nereagujete na výzvu, s níž jsem se na Vás obrátil v článku zveřejněném na Britských listech. Že jste v souvislosti s ruskými a arabskými penězi nemluvil o Greenpeace, to mi bylo a je jasné. Oslovil jsem Vás veřejně právě proto, že jste mluvil obecně o většině české populace a napsal jste, že

  • za jejím odmítáním americké základny jsou "ruské a arabské peníze" (ale nejen to); a dále pak, že
  • "Ty v tom samozřejmě jsou a bylo to už mnohokrát spolehlivě prokázáno."

Veškeré zprávy týkající se amerického radaru sleduji velmi pečlivě od samého počátku, ale nikde jsem nenarazil na relevantní fakta, argumenty a/nebo zdroje, které by Vaše tvrzení (jež uvádím pod body 1 a 2) potvrzovaly. Jediné, s čím jsem se setkal, byly spekulace a slátaniny na úrovni bulvárního Blesku, které ale -- jak jistě chápete -- nemůže soudný člověk akceptovat.

7. 7. 2008

Motto: "Německé loupežné tažení skončilo u Stalingradu, německá porážka začíná u Kurska." Paul Carell

Před 65 lety, v pondělí 5. července 1943, zahájila hitlerovská armáda operaci "Citadela", poslední velkou německou ofenzívu až do konce druhé světové války na sovětské frontě. Měla napravit důsledky porážky u Stalingradu začátkem téhož roku, která otřásla třetí říší a jejím vedením. V hlavním stanu došlo k těžké krizi důvěry mezi generalitou a Hitlerem. Zatím co generalita se snažila dokázat, že za všechny neúspěchy nese odpovědnost především Hitler, ten sám jí přestal důvěřovat. Generalitu začal posuzovat podle polního maršála Pauluse, který kapituloval a nezastřelil se a vytýkal jí, že jej klamou, kde jen mohou. Drtivé kritice se nevyhnul ani polní maršál von Manstein, kterého chtěl vystřídat jako neschopného vojáka. Přitom tento nejschopnější německý vojevůdce se zatím snažil odvážnými a rychlými manévry zabránit zhroucení celé jižní části východní fronty.

7. 7. 2008

Jak se nakonec ukazuje, nezvolení "Antiklause" bylo moudrým rozhodnutím. Před měsícem se nechal slyšet Jan Švejnar, který chce nyní v sociální demokracii vybudovat liberální think-tank, že on by pro církevní restituce ve výši 270 miliard hlasoval. Kdyby mohl. Ještě že nemůže. V Pressklubu na Frekvenci 1 3. 6. 2008 neúspěšný prezidentský kandidát řekl, že je ale škoda, že se na tomto návrhu neshodlo širší politické spektrum. "Rozhodně je lepší nějak se vyrovnat než status quo, kdy stát vlastně platí církevní hodnostáře jako státní zaměstnance. To je otázka, jak se na tu částku podíváte. Pokud bychom zůstali u nynější situace, tak vlastně platíme donekonečna řádům, církvím, jejich duchovním - čili to je též obrovská suma, když se spočítá, kolik to vlastně je peněz. Je potřeba se podívat na obě částky, srovnat je a najít něco, co je politicky přijatelné, protože nakonec to bude politický kalkul, který bude důležitý," dodal Švejnar.

7. 7. 2008

Že jím je, říká výslovně Vivien Sternová z Mezinárodního střediska vězeňských studií při King's College v Londýně a dodává: "Spojené státy jsou zemí, která se rozhodla nesledovat normální západní přístup /pokud jde o míru věznění/" -- přičemž nemá ani tak na mysli známé případy Abu Ghraib a Guantánamo, jako celý současný systém amerického vězeňství a výkonu trestu.

Mimochodem, pokud jde o Guantánamo: soud má právě rozhodnout, je-li v případu Jemence Salima Ahmeda Hamdana, bývalého řidiče Usámy bin Ládina, relevantní námitka obhajoby, že je mentálně neschopen své obhajoby, protože podmínky jeho "života" -- tráví nejméně 22 hodin denně na samotce, v cele 2,6 x 4 m, v níž jí, myje se a chodí na záchod -- jej učinily nepříčetným.

4. 7. 2008
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Pro prezidenta George W. Bushe a jeho neokonzervativní kotérii bylo věcí cti, aby s režimy, které se jim nelíbily, jednali tvrdě a ne s diplomatickým pochlebováním. Roku 2002 odsoudil Bush ve své Zprávě o stavu Unie „osu zla“ – skládající se z Iráku, Íránu a Severní Koreje – a oznámil, že Spojené státy nebudou s těmito režimy jednat, ale usilovat o jejich odstranění.

Krátce potom Bush odvolal rámcovou dohodu z roku 1994, kterou vyjednala Clintonova administrativa se Severní Koreou, na což tato země odpověděla opětovným spuštěním svého jaderného reaktoru a ukončením spolupráce s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (International Atomic Energy Agency, IAEA). Spojené státy poté odmítly dvoustranná jednání se Severní Koreou a požadovaly, aby veškeré diskuse probíhaly v rámci takzvaných šestistranných jednání (Spojených států, Severní Koreje, Jižní Koreje, Číny, Japonska a Ruska) jako jediné formy kontaktu.

4. 7. 2008

Polsko dnes ústy premiéra Donalda Tuska odmítlo americkou žádost o stavbu protiraketové základny na svém území. Tusk řekl, že nabídka USA na modernizaci polské armády stále není dostatečná a neodpovídá polským představám. Nebrání se ale dalšímu jednání. Američtí vyjednávači však tento týden oznámili, že nejnovější nabídka je konečná a další už nepřijde. Poláci rovněž žádali od USA bezpečnostní záruky. Detaily posledního amerického návrhu nebyly zveřejněny. Tusk ale dnes naznačil, že Varšava měla jiné představy o zajištění své bezpečnosti a že měla zájem zejména o trvalé rozmístění raket Patriot na svém území.

Podrobnosti Aktuálně ZDE

4. 7. 2008

O čem český tisk nepíše, proč taky?

Cizinci nejsou lidi, Topolánku, viď, tak se s nimi může zacházet jakkoliv. Holt to nejsou Američané...

Česká republika má opravdu dobrý systém přirozeného výběru cizinců. Strávila jsem čekáním před úřadem Cizinecké policie v Praze dva dny a dvě noci, jen abych si vyzvedla už hotové vízum, konstatuje Valerie Muravjeva, vědecký pracovník, toho času na stáži v České akademii věd.

Zdá se, že je pro čekatele na místě k dispozici jen jediný záchod. Představa, že by se víza mohla vyřizovat poštou, nebo na internetu, nebo aspoň prostřednictvím pořadových čísel, je české Cizinecké policii cizí. Proč považovat Nečechy za lidi, že, Topolánku? Holt to nejsou Američani, před nimiž je český premiér v úslužném úklonu. │JČ

4. 7. 2008

Jan Čulík správně poukazuje na to, že současnou vládní administrativu situace cizinců u nás v podstatě nezajímá a Cizineckou policii vláda používá většinou jen jako nástroj k tomu, aby jim co nejvíce znepříjemnila život.

S řadovými cizineckými policisty se setkávám a oni jsou s cizinci v denním kontaktu. Na obranu většiny z nich musím uvést, že to jsou profesionálové, pro něž je a musí být základní normou zákon, který připravilo legislativní oddělení odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra, a jejž schválil parlament. Četných novel zákona si donedávna ve sněmovně ani v senátu nikdo nevšímal a oběma komorami procházely ke spokojenosti lidí, kteří restriktivní politiku vůči cizincům dirigují, jako nůž máslem. Loni došlo k posunu, přitvrzení pod záminkou fiktivních sňatků, přece jen vyvolalo určitou odezvu. S molochem největšího oddělení na ministerstvu lásky to ovšem nepohlo.

4. 7. 2008

"Česká republika imigraci potřebuje a ze strany cizinců je o příchod do ní zájem", píše imigrační aktivista Milan Daniel v článku "Imigrační politika státu není věcí Cizinecké policie" v reakci na výron morálního rozhořčení Jana Čulíka . Hezké klišé, takové harmonizující.... Je ale tento výrok pravdivý?

Imigrační politika není jen hejno moralistických proklamací bývalých emigrantů, vděčných západní Evropě za ekonomický azyl po opuštění politicky nepřijatelného Československa. Imigrační politika dnes účinně reguluje cenu práce v dělnických profesích a tvoří onen bič na příliš sociálním systémem rozmazlené Čechy bez práce. A to je dnes její jediná funkce - umožnit snížení potřeby pracovníků v dělnických profesích a umožnit podnikatelům rozvoj při zachování dostatečného množství hladových nezaměstnaných "před bránou".

5. 7. 2008
Chápu, že to Marii Lipoldovou či Jana Čulíka, případně mnohé z lidí, stojících dva dni a dvě noci ve frontě "spravedlivě rozhořčí", ale fakta jsou taková a obávám se, že není chuť je měnit.
Štěpán Kotrba

Co to má znamenat? "Fakta jsou taková a obávám se, že není chuť je měnit?" Odkdy je Štěpán Kotrba stoupencem pokryteckých a fašistických řešení české vlády? Měl jsem dosud naivní dojem, že nezávislý novinář má držitele moci kritizovat...

6. 7. 2008

Argumentace Štěpána Kotrby má několik mezer. Na některé již poukázal pan Čulík. Pokusím se poukázat na ostatní.

7. 7. 2008
Philip Ball

Moderná veda začala o niekoľko storočí skôr, než sme si mysleli. Jej počiatok siaha do 12. storočia -- a v tomto storočí sa s vedou objavil aj dlhodobý rozpor medzi rozumom a vierou.

Populárna, zjednodušená verzia histórie kladie počiatky modernej vedy do prírodnej filozofie antického Grécka a znovuobjavenia jej ducha počas renesancie a osvietenstva. Dlhé obdobie medzi tým prechádza bez povšimnutia, považuje ho za dobu predsudkov. V skutočnosti sa však obraz Vesmíru riadeného zákonmi spoznateľnými ľudským rozumom -- ktorý je nevyhnutnou podmienkou existencie vedy -- sa objavil v Západnej Európe v podstate v dvanástom storočí, o niekoľko storočí skôr, než sme si mysleli.

7. 7. 2008

Šéf Gazpromu Alexej Miller 3. července oznámil, že podle prognózy společnosti Gazprom bude ruský plyn pro Evropu stát více než 500 dolarů za tisíc kubických metrů. Miller uvedl, že pokud cena ropy dosáhne 250 dolarů za barel, pak tisíc kubíků plynu může stát až 1000 dolarů. Deník Kommersant upozorňuje, že Miller tyto ceny rozhodně nepovažuje za nadpřirozené. Alexej Miller doslova řekl: „Na konci roku 2008 bude v Evropě stát ruský plyn 500 dolarů za tisíc kubických metrů.“

Rusko dnes 4. 7. 2008 podrobnosti ZDE

BL 4. 7. 2008, Další vzestup cen zemního plynu na obzoru? ZDE
7. 7. 2008
Zdeněk Vyšohlíd
Reakce na článek Viléma Prečana "Argumentujme věcně" - pokračující polemika nad tím, jestli byly postoje Václava Havla kýčem

V textu o „Jaru normálního politického myšlení“ jsem konstatoval, že doba před čtyřiceti lety přivedla na svět kultivovanější veřejnou rozpravu o věcech pro život politický a občanský důležitých než doba dnešní. Rozpravu jaksi fundovanější. Napsal jsem, že otevření veřejné rozpravy na ožehavá témata bylo tehdy normou, že snad hrálo po Srpnu větší roli než dnes. Proto se nám dnes věc politiky spíš vzdaluje. Prečanova odezva mi však podsouvá snahu konstatovat, že s pádem minulého režimu „'nenastala' žádná svobodná výměna názorů“. Konstatovat takovouto nehoráznou hloupost bych nedokázal ani ve snu, a tak se musím proti podobným výtkám, které věcně „neštymují“, ohradit – a něco o nevěcnosti a kýči dodatečně říci.

7. 7. 2008

Podle Jany Malé "neuvádím žádná fakta, která by vyvrátila tzv. 'omyly v článku Daniela Veselého', jen líčím situaci, všem známou, do nekonečna a do omrzení opakovanou." Pokud Daniel Veselý píše, že "palestinští předáci na stát Izrael zaútočili poté, co bylo izraelskou armádou a teroristickými skupinami ze svých domovů vyhnáno na 175.000 lidí", pak líčená situace asi zas tak všeobecně známá není.

7. 7. 2008

Ivan Odilo Štampach ve svém článku o vzdělání¨ bědoval nad vytrácející se podstatou vzdělávání - neuvedl jeden aspekt, který bych rád doplnil. Jde o sociální cítění, sociální empatii. Vědomí, že i ti na nižším sociálním (kulturním, pracovním, vzdělanostním atd.) stupni jsou také lidé, píše Martin Pobucký.

6. 6. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco pod 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V květnu 2008 přispělo celkem 179 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 43 396.14 Kč, příjem z reklamy byl v květnu 2008 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 5. 2008 částku 273 143.85 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,187.93 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Filmový festival Karlovy Vary 2008 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2008 Amerika a její Návštěvníci Ema  Čulík
7. 7. 2008 America and her Visitors Ema  Čulík
7. 7. 2008 Dva filmy, které se moc nepovedly, a jedna dobrá francouzská "komedie" Jan  Čulík
7. 7. 2008 Smutek paní Šnajderové -- neuvěřitelná esence trapnosti Jan  Čulík
7. 7. 2008 Ženy v ČR asi už brzo udělají revoluci, zatím točí velmi dobré filmy Jan  Čulík
6. 7. 2008 Pronikání do složitostí registračního systému Jan  Čulík
6. 7. 2008 Jakubiskova Bathory: Typický "euroentertainment" Jan  Čulík
5. 7. 2008 Stručný pozdrav z Karlových Varů Jan  Čulík
5. 7. 2008 Lidská společnost není k žití? Jan  Čulík
5. 7. 2008 Agresivní politika hotelu Thermal je zaměřena proti ženám   

Marihuana RSS 2.0      Historie >
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba
6. 12. 2007 Podaná ruka Liškovi: Dekriminalizace marihuany není legalizace Anna  Čurdová
9. 7. 2007 Už ani jednoho jointa! Aneb marjánka není vůbec lehká droga Jan  Paul
23. 3. 2007 Rozlišné právo pro kuřáky, aneb Politický bordel ze sedmi písmen a šestnácti zemí Uwe  Ladwig
12. 2. 2007 Jací jsme aneb vznik epidemie blbosti Pavel  Kučera

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2008 Obchod ve zdravotnictví a autentická solidarita Tomáš  Munzi
4. 7. 2008 Jak je to s tou "falešnou solidaritou?"   
4. 7. 2008 Nejde o konflikt mezi falešnou a skutečnou solidaritou, ale o konflikt mezi lékařskou etikou a neoliberální ekonomickou ideologií Vladimír  Línek
3. 7. 2008 Další fundamentalista, který chce české zdravotnictví zničit Petr  Wagner
1. 7. 2008 Horký konec června? Ondřej  Slačálek
13. 6. 2008 Protestní shromáždění proti neblahým změnám ve zdravotnictví   
12. 6. 2008 Anatomická pomůcka ke studiu chirurgie českého zdravotnictví   
6. 6. 2008 Žádné hrůzy v českém zdravotnictví Jaroslav  Polák
5. 6. 2008 Tančíme s poplatky Jan  Mertl
4. 6. 2008 Nejsem proti placení poplatků u lékaře Bohumír  Tichánek

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
25. 6. 2008 Soud odmítl požadavek milionáře, aby se konalo referendum o Lisabonské smlouvě   
23. 6. 2008 Lisabonská smlouva není test, oni to myslí vážně Jan  Zeman
16. 6. 2008 Nebude-li pršet, nezmoknem Ladislav  Žák
13. 6. 2008 Irsko: Britské listy byly rychlejší než všechna politicky korektní francouzská média Karel  Košťál
9. 6. 2008 Klaus: Zůstane EU i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací? Václav  Klaus
9. 6. 2008 Lisabonská smlouva hrozí masivním obejitím Benešových dekretů Jan  Zeman
9. 6. 2008 Bude možné domáhat se práva podle protektorátních předpisů a rozsudků, padnou-li "Benešovy dekrety"? Jaroslav  Kuba
31. 5. 2008 Chceme společnost solidárnější. Společnost, ve které má každý právo na svou šanci a příležitost. Jiří  Paroubek
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva "ohrozí majetkové jistoty občanů ČR"   
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva: O co větší ticho na povrchu, o to větší šramot pod pokličkou   

Čína RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
2. 5. 2008 Čína si vybudovala tajnou základnu pro jaderné ponorky   
2. 5. 2008 Fukuyama: Mocná slabost Číny   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
20. 4. 2008 Západní tlak na Čínu ohledně Tibetu výrazně posílil čínský nacionalismus   
19. 4. 2008 V Číně se konaly protifrancouzské demonstrace   
17. 4. 2008 Absurdní drama čínské olympiády Lukáš  Zádrapa

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
16. 6. 2008 Paroubek drží zemi v kleštích a Bursík si dělá legraci z voličů Václav  Hála
30. 5. 2008 Nutný Bursík Michal  Vimmer
28. 5. 2008 Je rozkol ve Straně Zelených řízený? František  Řezáč
24. 5. 2008 Zelení: "Voni to móc dobře vědi jak se do vlády dostali a komu mají být zavázaný"   
24. 5. 2008 Ještě že to není nic znepokojivého... Jan  Neoral
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2008 Hradní mozek v kalhot(k)ách Jana  Bobošíková
14. 3. 2008 Testiculos habet et bene pendentes - Má varlata, a ta mu správně visí! Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý

Írán RSS 2.0      Historie >
2. 7. 2008 Agent CIA žaluje americkou vládu kvůli íránské lži Mojmír  Babáček
26. 6. 2008 Írán: hledání cesty Miroslav  Polreich
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
15. 4. 2008 USA a Írán vedou už pět let "tajné" rozhovory o jaderných zbraních   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2008 Teorie informačního pole (část 1) Michal  Rusek
24. 6. 2008 Ubohý pořad na ČRo 6 Eliška  Svobodová
3. 6. 2008 "Volení zástupci volených poslanců" Štěpán  Kotrba
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
23. 5. 2008 Proč zrušit ČT1 Bohumil  Kartous
23. 5. 2008 Manažer mrtvých sponzorů zaútočil na veřejnou službu Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
19. 5. 2008 Proč tolerujete střet zájmů a používáte služeb prokázaného lháře? Petr  Nachtmann
12. 5. 2008 Kolik stojí spekulace Michal  Vimmer
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2008 Kvůli radaru 20 hektarů lesa padne, 85 hektarů prořídne, přiznal Bursík Štěpán  Kotrba
2. 7. 2008 KSČM: Budeme hlasovat proti smlouvě o umístění amerického radaru v Brdech Vojtěch  Filip
28. 6. 2008 Paroubek: Nepronesený projev k radaru na jednání parlamentu Jiří  Paroubek
24. 6. 2008 Uhradí česká vláda škody na majetku občanů? Radar v Brdech již sráží ceny nemovitostí Petr  Nachtmann
9. 6. 2008 Topolánek přestřelil: NE radaru a americké základně řeklo 68% občanů   
2. 6. 2008 EXKLUZIVNÍ DOKUMENT: Vládní zdůvodnění smlouvy o radaru Štěpán  Kotrba
30. 5. 2008 Americký radar nám položí svět k nohám (anebo vzhůru nohama) Jiří  Tutter
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
27. 5. 2008 Otázka Jiřímu Paroubkovi aneb slalom mezi Američany, ODS, radarem a voliči Štěpán  Kotrba
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2008 Ropná krize jako příležitost Jan  Sova
20. 6. 2008 Požadavky Gordona Browna, aby byla zvýšena těžba ropy, jsou "iracionální"   
18. 6. 2008 Nepokoje nesníží ceny ropy   
17. 6. 2008 Ropa opět za rekordní cenu   
11. 6. 2008 Budeme se sázet, že ceny pohonných hmot se ještě zvednou? Miloš  Dokulil
11. 6. 2008 Vážné varování: Rychlý růst cen ropy teprve začal   
7. 6. 2008 Výrok dne (včerejšího)   
7. 6. 2008 Amerika šokována cenou ropy a bezprecedentním růstem nezaměstnanosti   
6. 6. 2008 Cenu ropy vyhánějí nahoru investoři v důsledku právní mezery v americkém zákonodárství   
31. 5. 2008 Stávky a protesty ve Španělsku, ve Francii, v Portugalsku, v Itálii, v Británii a v Bulharsku   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   

Severní Korea RSS 2.0      Historie >
27. 6. 2008 Spojené státy se rozhodly odstranit Severní Koreu ze seznamu darebáckých států   
4. 3. 2008 Experti: "Spojené státy přehánějí jadernou hrozbu ze Severní Koreje"   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
7. 8. 2007 Nový Zéland a Singapur se paktují s darebáky Zdeněk  Vopat
23. 6. 2007 Severokorejský jaderný reaktor bude "uzavřen do tří týdnů"   
18. 2. 2007 Jak zkrachovalec ke štěstí přišel Tomáš  Vymazal
13. 2. 2007 Severní Korea "souhlasí s jaderným odzbrojením   
9. 2. 2007 Václav Havel: Naši spojenci po nás už skutečně méně chtít nemohou Michal  Rusek
1. 11. 2006 Korejská bomba Thomas  Franke
18. 10. 2006 V zákulisí severokorejského jaderného programu Daniel  Veselý

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2008 Humanistický sen uprostřed křesťanské reality Štěpán  Kotrba
21. 4. 2008 Podíl na emancipačním úsilí ano, ale ne jako užiteční idioti Ivan Odilo Štampach
20. 4. 2008 Buduje si Paroubek v ČSSD křesťanskou kamarillu na svou podporu? Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Ptákoviny jako fundament civilizace   
12. 3. 2008 Římská církev dělá krok zpět do středověku Boris  Cvek
11. 3. 2008 Recyklujte, nebo přijdete do pekla, varuje Vatikán   
6. 2. 2008 Dohoda, nebo loupež tisíciletí? Ladislav  Háva
6. 2. 2008 Vatikán je otevřeně proti válce v Iráku Boris  Cvek
6. 2. 2008 Nepochopení Boris  Cvek
5. 2. 2008 Chce Bůh radar a rakety? Milan  Daniel

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Filmový festival Karlovy Vary 2006 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
8. 7. 2006 Ztratili jste pas? Policii ČR to nezajímá Jan  Čulík
8. 7. 2006 Karlovy Vary: Dobré filmy i koncem týdne Jan  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary 2006: Příběhy o lidské ubohosti Jan  Čulík
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
7. 7. 2006 Pěregon - opravdu ruský film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Peregon - definitely a Russian film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary: Ztraceno v překladu Ema  Čulík
7. 7. 2006 KVIFF - Lost In Translation Ema  Čulík

Filmový festival v Karlových Varech - 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2005 Večeře u Noriko: Vynikající japonský film Ema  Čulík
10. 7. 2005 Noriko's Dinner Table: An outstanding Japanese film Ema  Čulík
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
8. 7. 2005 Petrohradský mýtus žije dál v Městě bez slunce Ema  Čulík
8. 7. 2005 The Petersburg Myth lives on in Sunless City Ema  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš
7. 7. 2005 Broken Flowers -- Zlomené květiny Markéta  Sulovská
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2008 Letní motiv Petr  Hrbáč
4. 7. 2008 ve vesnici zapalují ohně Petra  Placáková
3. 7. 2008 Kalikrů kalikým Vladimír  Pospíšil
2. 7. 2008 Inspirál karbec Vladimír  Pospíšil
1. 7. 2008 Nálada podvečerní Vladimír  Pospíšil
27. 6. 2008 (osamocená) Jan  Borna
26. 6. 2008 Jan  Borna
24. 6. 2008 milostné propletence Michal  Šanda
23. 6. 2008 Kterak dva Římani pili jed Michal  Šanda
18. 6. 2008 Kdybych měl dospat všechny svoje nedospánky Václav  Hrabě