7. 7. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 7. 2008

Prosazení Václava Klause byl moudrý krok

Jak se nakonec ukazuje, nezvolení "Antiklause" bylo moudrým rozhodnutím. Před měsícem se nechal slyšet Jan Švejnar, který chce nyní v sociální demokracii vybudovat liberální think-tank, že on by pro církevní restituce ve výši 270 miliard hlasoval. Kdyby mohl. Ještě že nemůže. V Pressklubu na Frekvenci 1 3. 6. 2008 neúspěšný prezidentský kandidát řekl, že je ale škoda, že se na tomto návrhu neshodlo širší politické spektrum. "Rozhodně je lepší nějak se vyrovnat než status quo, kdy stát vlastně platí církevní hodnostáře jako státní zaměstnance. To je otázka, jak se na tu částku podíváte. Pokud bychom zůstali u nynější situace, tak vlastně platíme donekonečna řádům, církvím, jejich duchovním - čili to je též obrovská suma, když se spočítá, kolik to vlastně je peněz. Je potřeba se podívat na obě částky, srovnat je a najít něco, co je politicky přijatelné, protože nakonec to bude politický kalkul, který bude důležitý," dodal Švejnar.

Jediný, kdo z politiků v sociální demokracii chtěl kývnout na církevní restituce, byl Paroubek, který je sám členem husitské církve. Pro všechny ostatní na levici, ale i pro racionální politiky pravice je částka nepřijatelná a její prosazování lidovci nemravné. Nejviditelnější nemravnost je to právě v souvislosti s Husem, který kázal chudobu a bojoval proti tehdejší katolické církvi, opájející se mocí a majetkem.

To, že si nechává doposud středolevá sociální demokracie vnucovat svým předsedou strategie vždy středopravých národních socialistů, včetně zastydlého národovectví a konzervativismu, je na jedné straně neznalost historických souvislostí a na druhé straně přílišná důvěra v setrvačnost stranické politiky, orientované Milošem Zemanem na ekonomická a sociální témata "dolních deseti milionů". Co platilo včera, ale nemusí platit dnes... Poslanec ODS Tlustý, který se netají svým vztahem k prezidentovi, se projevil daleko odpovědněji, než člověk, kterého sociální demokraté prosazovali na Hrad. Naposledy bylo politicky programové zmatení vidět při vzpomínce na Mistra Jana Husa v Betlémské kapli v neděli 6. 7. 2008, kdy jedinými politiky, kteří se zde sešli u řečnického pultu, byli lidovec Cyril Svoboda a národní socialista Jiří Paroubek. Nelze nevzpomenout na Svobodovy kšeftařské výroky, kdy podmiňoval souhlas KDU-ČSL s asociální Julínkovou reformou zdravotnictví právě souhlasem s restitucemi katolíkům. Kšeft je kšeft. Nelze nevzpomenout ani na výměnu manželek u husity Paroubka. A jak je vidět, katolík Svoboda je ochoten kšeftovat s kýmkoliv. I s husitou. Ve jménu "politicky nekorektního" Mistra Jana. KDU-ČSL hodlá podle ministra Cyrila Svobody podporovat ratifikaci lisabonské smlouvy i v případě, že Ústavní soud rozhodne na podzim o tom, že smlouva je v rozporu s českým ústavním pořádkem. V tomto případě by lidovci podporovali změnu české ústavy.

Ukazuje se, že "křesťanská" platforma v ČSSD začíná hledat budoucí spojence. Ukazuje se, že akceptováním "zeleného" protikandidáta Švejnara se sociální demokracie nechala vmanévrovat do řešení, které nemělo jinou volbu, než Václava Klause. Paroubek měl při této koaličně kompromisní variantě hlavní slovo a byl nejhlasitějším obhájcem amerického politika nepolitické politiky na křeslo českého prezidenta. Bez ohledu na to, do jaké míry Švejnar vnímá program ČSSD. Někdy je lepší nemít žádného kandidáta, než přijmout kukaččí vejce. A to platí i o vztazích národních socialistů a sociálních demokratů. Platí to i pro roli Jiřího Paroubka v ČSSD. Je načase přemýšlet na levici o novém stylu politiky a novém předsedovi nejsilnější levicové strany. Série politických proher a neschopnost poučení toho stávajícího vzbuzuje obavy. Švejnarovy výroky, že koalice ČSSD, lidovců a zelených by lidem prospěla, stejně jako jeho o několik dní pozdější vyjádření o dohodě s ODS na velké koalici jsou typickou nedomyšleností, která vede i některé kroky Paroubkovy. Ode zdi ke zdi. Bez respektu k programu sociální demokracie, bez vyslechnutí názoru jejich voličů či členů. Trojkoalice s lidovci a zelenými v sobě skrývá schválení církevních restitucí s částkou oněch mystických 270 miliard, zcela určitě blahořečení mistra Jan Husa a zelené energetické nesmysly s biopalivy, větrníky a zpoždění výstavby jaderných bloků, nepostavením dálnic, nezprovozněním dopravy na Labi a nezapočetím výstavby vodních elektráren. Hrozivá představa. Koalice s ODS by legitimizovala asociální politiku této vlády - zpoplatnění zdravotnictví, zpoplatnění sociálních služeb a řadu dalších kroků Modré šance ODS. Ještěže sociální demokracie chce otevřít debatu nad návrhem zákona o přímé volbě prezidenta a rozhodla se volit přímo i svého předsedu... Voliči mají mnohdy víc rozumu než politici. Mohli by také dát po očekávaném krachu Topolánkovy vlády na podzim zelenou menšinové vládě ODS s opoziční smlouvou ODS s komunisty a ČSSD by se tak ocitla v budoucí Trojkoalici. S předvídatelnou budoucností.

                 
Obsah vydání       7. 7. 2008
7. 7. 2008 Ženy v ČR asi už brzo udělají revoluci, zatím točí velmi dobré filmy Jan  Čulík
7. 7. 2008 Amerika a její Návštěvníci Ema  Čulík
7. 7. 2008 America and her Visitors Ema  Čulík
7. 7. 2008 Smutek paní Šnajderové -- neuvěřitelná esence trapnosti Jan  Čulík
5. 7. 2008 Lidská společnost není k žití? Jan  Čulík
7. 7. 2008 Kvůli radaru 20 hektarů lesa padne, 85 hektarů prořídne, přiznal Bursík Štěpán  Kotrba
7. 7. 2008 Týden.cz: Studie o radaru jsou nepřesné, přiznal Bursík
7. 7. 2008 Setká se ministryně Riceová se zástupci iniciativy Ne základnám? Vladislav  Černík
7. 7. 2008 8. 7.: Podpis smlouvy, kterou občané nechtějí
7. 7. 2008 Od úžerníků k nadnárodním firmám Jakub  Polák
7. 7. 2008 Nesvoboda na úvěr Linda  Sokačová, Ondřej  Slačálek
7. 7. 2008 Dva filmy, které se moc nepovedly, a jedna dobrá francouzská "komedie" Jan  Čulík
7. 7. 2008 ČSSD: Stavba amerického radaru v Brdech je krokem nelegitimním a nebezpečným
6. 7. 2008 Jakubiskova Bathory: Typický "euroentertainment" Jan  Čulík
7. 7. 2008 Letní motiv Petr  Hrbáč
7. 7. 2008 Bez komentáře
6. 7. 2008 Pronikání do složitostí registračního systému Jan  Čulík
5. 7. 2008 Agresivní politika hotelu Thermal je zaměřena proti ženám
5. 7. 2008 Stručný pozdrav z Karlových Varů Jan  Čulík
4. 7. 2008 Jsou za odporem české veřejnosti proti radaru v Brdech ruské a arabské peníze? Jakub  Rolčík
7. 7. 2008 Kursk - 65 let od bitvy, která rozhodla o porážce Německa Richard  Seemann
7. 7. 2008 Prosazení Václava Klause byl moudrý krok Štěpán  Kotrba
7. 7. 2008 Je Amerika darebácký stát? Štěpán  Steiger
4. 7. 2008 Immanuel Wallerstein: Když se tvrdí hoši rozhodnou být diplomaty Immanuel  Wallerstein
4. 7. 2008 Polsko odmítlo nabídku USA na raketovou základnu
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům
4. 7. 2008 Imigrační politika státu není věcí Cizinecké policie Milan  Daniel
4. 7. 2008 Fronty před cizineckou policií jako odvrácená strana otevřené náruče Štěpán  Kotrba
5. 7. 2008 Tato xenofobie není přijatelná - ale dělejte si, co chcete, ovšem otevřeně Jan  Čulík
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
7. 7. 2008 Triumf stredovekej mysle Philip  Ball
7. 7. 2008 Prognóza Gazpromu: Evropa bude kupovat plyn za 500 USD
7. 7. 2008 Věcně o nevěcnosti: když se kýč schovává za morální imperativ Zdeněk  Vyšohlíd
7. 7. 2008 Znovu o Palestincích a Izraelcích Pavel  Urban
7. 7. 2008 Vzdělaní a lopaty
6. 6. 2008 Hospodaření OSBL za květen 2008