16. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 3. 2007

aneb kdo podchytí odpůrce radaru

Dostala se nám prostřednictvím jednoho dobře informovaného čtenáře do rukou kopie komentářové strany deníku Právo ze 24. 2. 2007 ve verzi, která nevyšla. Dostala se nám stejnou cestou i kopie komentářové strany deníku Právo ze 24. 2. 2007 ve verzi, která vyšla. Rozdíl je patrný na první pohled.

Alexandr Mitrofanov byl 23. 2. 2007 v Parlamentu na konferenci k umístění části systému národní protiraketové obrany USA na území ČR, o které jsme informovali, a jeho komentář se jmenoval "Kdo podchytí odpůrce radaru?". Jméno politologa a vedoucího katedry mezinárodních vztahů a diplomacie na Fakultě politických věd a mezinárodních vztahů University Mateja Bela v Banské Bystrici, profesora Oskara Krejčího je na obtahu stránky editorem zaškrtnuté a celý článek byl ještě před vydáním ze stránky odstraněn. Náhražka za Mitrofanovův článek ovšem byla pouhou náhražkou.

Nakonec ale Mitrofanovův názor stejně vyšel - na internetovém serveru Názor. "Exkluzivně". Mitrofanov, kterého redakce Britských listů požádala o vyjádření, jakýkoliv komentář k redakčnímu incidentu odmítl. To, že "víme", mu bylo ale viditelně trapné. Aby ne. To, že reakce cenzuruje zkušeného politického komentátora, trapné je. To, že "nezávislý list" Právo má jakýsi "blacklist" necitovaných a nepřijatelných, trapné je. Na závěr však nelze nedodat: V době internetu je cenzura nejenže neúčinná, ale i směšná, milý Roberte Denglere. A to říkám já, nikoliv komentátor deníku Právo. Mitrofanovův článek přebíráme - pro jistotu, aby se zase náhodou odněkud neztratil. Rádi zveřejníme i reakci vedení deníku Právo.

Alexandr Mitrofanov: Kdo podchytí odpůrce radaru? ZDE

Co bylo potlačeno a co nakonec vyšlo: PDF

Sloupek

Anonym, který vylepuje své básně po nárožích Hradce Králové

jen ty jsi dokázala
rozsvítit srdce
zhasnout světla
dát slovům smysl
myšlení volnost
z tónů udělat melodii
a melodii dát směr
který ji povede
až do poslední tečky

na transformátoru proti hokejovému stadionu v Hradci Králové přečetl Tomáš Koloc

Demonstrace Iniciativy za sociální fóra u příležitosti Mezinárodního dne  za odstranění všech forem rasové diskriminace
17. 3. 2007

Pokud vám tento titulek připadá absurdní, tak se nemýlíte. Stejně absurdní byla nedělní demonstrace "proti válkám, základnám a rasismu", původně ohlášená jako demonstrace Iniciativy za sociální fóra u příležitosti Mezinárodního dne za odstranění všech forem rasové diskriminace, ze které se nakonec vyklubala akce militantní části KSM z Brna, důchodců z Klubu českého pohraničí a části pražské organizace KSM, vedené Martou Semelovou a Viktorem Pázlerem. Podle řečníků "podporovaná" Iniciativou. Pochybuji.

Rudé vlajky s emblémem KSM, skandování mnohdy militantních či urážlivých hesel, zbytečně urážlivý proslov zástupkyně KSM - to byl kolorit setkání 97 (podle jednoho z organizátorů) osob na Václavském náměstí, kterému sekundovalo na dvacet tajných policistů, další dvě desítky uniformovaných strážců veřejného pořádku a dvě desítky novinářů, fotoreportérů a kameramanů. I nekompromisní odpor se dá ale vyjádřit kultivovaně, vtipně a nápaditě. A právě to tentokrát chybělo. Kreativita.

Demonstrace 17. 3. 2007 FOTOGALERIE

Podivné postavy na demonstraci FOTOGALERIE
18. 3. 2007
Tisková zpráva o.s. Mladí zelení

Letošní ČSF mělo už určitý potenciál vymanit se z rudého sevření. Bohužel se tak nestalo a sobotní pochod ČSF se stal opět jen rudou manifestací a to především díky zastoupení tvrdého brněnského jádra KSM, kde se jeho členové stále hlásí a propagují myšlenky stalinismu a na námitky organizátorů neslyší. Mladí zelení s tím zásadně nesouhlasí a distancují se od nich.

Mladí zelení se částečně na organizaci ČSF podílejí, nicméně tato realita nás odrazuje od další spolupráce s Iniciativou za sociální fora (ISF).

16. 3. 2007

Tajná agentka CIA Valerie Plamová-Wilsonová obvinila vysoké činitele Bushovy vlády, že "bezohledně" odhalili její totožnost. Prozradit totožnost agenta CIA je v USA trestným činem. Skandál jejího odhalení už delší dobu otřásá Washingtonem.

Plamová-Wilsonová uvedla, že její totožnost byla v roce 2003 záměrně prozrazena, aby byl zdiskreditován její manžel, americký dilomat, který kritizoval válku v Iráku.

Lewis "Scooter" Libby, bývalý šéf štábu v úřadě Dicka Cheneyho byl nucen na tuto svou funkci rezignovat a tento měsíc byl soudně shledán vinným z křivopřísežnictví a blokování průběhu spravedlnosti. Hrozí mu trest až do výše 25 let.

Bývalý náměstek amerického ministra zahraničí Richard Armitage přiznal, že on jako první prozradil, že Plamová je agentem CIA.

Manžel Plamové, bývalý americký velvyslanec Joseph Wilson, totiž předtím vyjádřil názor, že důvody pro tehdy plánovanou invazi do Iráku i nebezpečí, které údajně Irák zosobňuje vůči USA, jsou přehnané.

Plamová uvedla, že počítala s tím, že její totožnost agentky CIA možná prozradí cizí mocnosti, ale nikdy ji nenapadlo, že ji zradí její vlastní, americká vláda.

Podrobnosti v angličtině ZDE

16. 3. 2007

Americké ministerstvo zahraničních věcí odmítlo verdikt britského koronera, podle něhož bylo usmrcení jednoho britského vojáka Američany protizákonným a trestným činem.

Pětadvacetiletý desátník Matty Hull byl usmrcen nedaleko Basry v březnu 2003, kdy americký pilot začal střílet na jeho tankový konvoj. Americký mluvčí Sean McCormack zdůraznil, že šlo o "tragedii", k jakým dochází ve válce.

18. 3. 2007

Virtuální bohoslužba nejen pro ateisty

Vdovy a sirotci byli ve starověku (a pokud jde o děti v dětských domovech, tak nejenom byly a nejenom ve starověku) typická marginalizovaná, bezprávná skupina, která nemá jak a kudy se ozvat, nemá vliv a přitom je odkázaná na to, co jim kdo dá, nebo co pro ně společnost udělá; Vdovy a sirotci - to je v Bibli sběrný termín pro všechny skupiny bližních, kterým hrozí sociální vyloučení. Právě proto, že jsou to lidé na okraji, že nemají tak silný hlas, jakékoliv pečování o ně nemá žádnou publicitu.

Daleko vděčnější a efektnější je hřímat: hřímat na obranu křesťanských hodnot -- proti zkaženosti světa nebo dokonce proti islámskému terorismu; nebo hřímat na obranu islámských hodnot proti zkaženému Západu. Nebo vyzývat davy k pokání a evangelizovat zástupy -- a ostentativně se štítit špíny ve společnosti, zejména všech marginalizovaných. To všechno je daleko efektnější než vdovy a sirotci, zvlášť když Jakub neříká, že by jim měl člověk jednorázově něco dát, nýbrž starat se, být s nimi, pořád.

15. 3. 2007

Britská vláda vyhrála hlasování v Dolní sněmovně ohledně kontrovezní modernizace britských ponorek s jadernými hlavicemi Trident , přestože labourističtí poslanci uspořádali proti ní rebelii. Blair hlasování vyhrál pouze prostřednictvím konzervativních poslanců. 95 poslanců labouristické strany odmítlo jeho plány na modernizaci britského jaderného deterentu.

16. 3. 2007

POZVÁNKA

21. března 1960 zmasakrovala policie režimu apartheidu 69 pokojných demonstrantů v jihoafrickém Sharperville, na jejich památku OSN tento den vyhlásil Mezinárodním dnem za odstranění všech forem rasové diskriminace. V Evropě se ve dnech 17. až 25. 3. z iniciativy největší sítě protirasistických a protifašistických organizací UNITED for Intercultural Action uskuteční Celoevropský týden akcí proti rasismu. Téměř ve všech státech Evropy se uskuteční řada akcí od festivalů přes konference a vzdělávací akce až po protestní demonstrace.

Iniciativa za sociální fóra uspořádá v sobotu 17. 3. 2007 od 14 hodin na Václavském náměstí v Praze demonstraci proti válkám, základnám a rasismu. Na něj naváže 3. České sociální fórum 17. března 2007 od 16.30 do 18.30 h v Tyršově domě, Praha 1, Újezd 450 .

Podle nedávného průzkumu agentury STEM odmítá americký radar v Brdech 70 procent občanů Česka, jeho umístění na českém území podporuje 30 procent oslovených.

16. 3. 2007

Pozn. autora: Psáno a internetové odkazy shromážděny dne 15. března 2007.

Je velmi zajímavé sledovat diskuse příznivců a oponentů plánované základny Spojených států na území České republiky. Zatímco odpůrci základny uvádějí mnohé odborné námitky technického či zahraničně-politického charakteru, příznivci základny zpravidla sklouzávají k argumentaci, již by bylo nejlépe označit jako emocionální: "Jsou to naši přátelé, nemůžeme je nechat na holičkách, musíme jim vyhovět (pomoci)!". Mezi argumenty čistě iracionální lze zařadit tvrzení, že až Írán vyvine rakety dostatečného doletu, zaútočí jimi [právě; pozn. autora] na Českou republiku, nic se neobávaje okamžité odvety a totální likvidace ze strany NATO a USA.

9. 3. 2007

Britské listy fungují už téměř 11 let a za tu dobu si vytvořily svůj -- stále se rozšiřující -- okruh čtenářů. Jak by se tato skupina čtenářů dala charakterizovat z hlediska sociodemografických parametrů, o tom se zatím můžeme pouze dohadovat. Připravili jsme proto anonymní dotazník, který obsahuje otázky zjišťující sociální zařazení čtenářů. Pokud tedy máte chvilku čas, vyplňte dotazník a přispějte k objasnění zatím pouze mlhavé představy o čtenářích Britských listů, tedy sami o sobě. Vyhodnocení dotazníku zveřejníme, výsledky využijeme ke zpřesnění inzertního dosahu Britských listů.

Děkujeme.

Dotazník  ? 

Pozn. JČ, pondělí 0.00: Od minulého pátku, kdy jsme zveřejnili tento dotazník, odpovědělo více než 5000 čtenářů. Výsledky jsou nesmírně zajímavé, v mnoha ohledech potvrzují to, co jsme o skladbě čtenářské obce Britských listů tušili, v některých ohledech přinášejí zajímavé otázky, s nimiž se obrátíme na naše čtenáře. Výsledky ankety zveřejníme i analýzu, případně diskusi k nim.

16. 3. 2007

Od vzniku Československa je o nás ve světě známo, že se na mezinárodním poli nejméně ve dvou směrech chováme velmi svérázně. V prvé řadě své bezprostřední sousedy alespoň nesnášíme, pokud je přímo nevydáváme za úhlavní nepřátele až ohrožovatele samotné naší existence. Při čemž naopak za nejvěrnější spojence považujeme územně vzdálené až velmi vzdálené, leč v našich očích silné státy. Mít spojence daleko a hlavní nepřátele v sousedství bylo v "předraketovém" období řešení mezinárodních sporů totální stupiditou.

16. 3. 2007

Současná vláda v čele s premiérem Topolánkem, ministryní obrany a dalšími se snaží od 20. ledna tohoto roku přesvědčit občany, že není většího blaha, než mít za zády zdroj bezpečí a záruku pohody v podobě amerického radaru v Brdech i s americkým personálem. Takový komfort, a zadarmo.

Neb číst je možno nejen demagogicky zkreslené názory na internetu, ale i názory staršího data v knihách autorů, kteří nejsou zabedněnými levičáky, bylo vybráno několik následujících citátů.

17. 3. 2007
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Bagdád: Dopoledne pokračovaly americké a loutkové síly v rámci "nového bezpečnostního plánu" v prohledávání sunnitských čtvrtí -- tentokrát byla na řadě Džamí`a. Akci střežilo kromě vrtulníků asi 20 vojenských vozidel; vojáci prohledávali domy kolem obydlí poslankyně loutkového "parlamentu" Salámy al-Chafádžíové. Jako každý pátek, zákaz vycházení od 11:00 do 16:00 i tentokrát znemožnil účast věřících na společných modlitbách. Před 17:00 zaútočili povstalci na dům iráckého velitele "bezpečnostního plánu" Abbúda Qanbára v okrsku Jarmúk. Protože Qanbár ani jeho rodina nebyli přítomni, části domu povstalci zapálili a zeď popsali nápisem: "Zrádče, jsi-li muž, spi jednu noc ve svém domě." Když byl celý dům v plamenech, zmizeli. Zbytky domu se pokoušeli zachránit hasiči.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
16. 3. 2007

V Polsku vstoupil v platnost kontroverzní zákon, který požaduje, aby se až 700 000 osob přiznalo, zda své spoluobčany udávali komunistické tajné policii, informuje společnost BBC.

Podle nového zákona bude těm, kdo odmítnou s tímto zákonem spolupracovat anebo se pokusí lhát ohledně své minulosti, zakázáno, aby pracovali ve veřejných institucích po dobu 10 let.

Poprvé budou v Polsku zveřejněny svazky tajné policie.

16. 3. 2007

V ulicích Budapešti docházelo k násilným potyčkám mezi policií a ultrapravicovými aktivisty, informuje společnost BBC. Potíže vznikly zatčením maďarského nacionalistického předáka Gyorgyho Budahazyho, kterého hledala policie od doby, kdy v Maďarsku loni v září vznikly nepokoje.

16. 3. 2007

Válka, kterou vede Kanada v Afganistánu se brzy dostane na vědecký základ a bude vedena podle návodů. Poprvé v dějinách dostanou kanadské ozbrojené síly učebnici nazvanou Counter-Insurgency Operations, o tom, jak bojovat proti povstalcům. Bude středního rozsahu 250 stran a vyjde ještě letos, patrně koncem léta. Kniha má usnadnit vojákům i velitelům pochopit, jak se má vést boj proti záškodníkům a jak je třeba získávat srdce i ducha místních obyvatel.

16. 3. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Pojem trh se stal v BL středem zajímavé argumentace Ondřeje Palkovského a Jana Čulíka. Mluvili o trhu jako o něčem, co existuje, nebo neexistuje. Protože v tom vidím zásadní omyl, chtěl bych k tomu tématu něco dodat.

(Autor byl dlouhá léta ředitelem jedné velké nadnárodní elektronické společnosti v Evropě. Žije v Hamburku.)

16. 3. 2007

Hospoda opravdu není soukromé, ale veřejné místo. I když je obvykle vlastněno soukromým podnikatelem, lidé se zde veřejně scházejí, sytí se, popíjejí, hovoří spolu. Je to místo volně přístupné, na rozdíl od soukromého klubu. Pravidla slušného a ohleduplného chování by však měla platit tam i tam. A pokud se někteří neukáznění jedinci a skupiny nechtějí přizpůsobit, je třeba je k tomu nějak donutit. Regulační opatření například proti kouření nejsou zaměřena proti soukromým majitelům restaurací, ale právě proti bezohledným sobcům a hulvátům (cituji Jana Sýkoru, s jehož závěry souhlasím) z řad jejich zákazníků. Bylo by samozřejmě lepší, kdyby si pořádek udělali sami hostinští, už s ohledem na zdraví svých zaměstnanců i své vlastní. Ale když tak z různých důvodů (nemusí jít jen o výdělek) nečiní, musí tak za ně učinit někdo jiný. Ve spořádané civilizované společnosti to není soudce Lynch, popřípadě jiní samozvaní spasitelé, ale stát či obec.

15. 3. 2007

Nic jako společenský zájem neexistuje.

Hygienické normy jsou pošlapáním práva.

Kolektivisté vidí právo nekuřáka na čistý a čerstvý vzduch. Ve své zaslepenosti vůči právům jednotlivce opomíjejí to hlavní: oba se nacházejí v soukromém majetku, který patří majiteli hospody. V rámci jeho majetkových práv je kuřákova chuť na cigaretu a nekuřákova touha po čistém vzduchu něčím naprosto rovnocenným.

Představme si hypotetickou situaci: Začalo jaro, a vy si usmyslíte, že pro své přátele a známé, a případně i pro některé jejich známé, uspořádáte na své zahradě nebo pod svou střechou akci, na které se bude maso grilovat, guláš vařit a pivo pít, a vůbec se všemožně veselit. Jenomže jakmile položíte na rozpálený rošt první kus masa a narazíte první štěně piva, vynoří se odněkud z temného křoví hygienický inspektor, a začne vás poučovat, že jakožto kuchař máte mít na hlavě síťku, musíte si v předepsaných intervalech mýt ruce, a vůbec - kde máte povolení k provozování veřejného stravování? Vaše námitky, že jde o soukromou akci, nebudou nic platné, protože se jí zúčastnila spousta lidí, kteří se třeba navzájem ani neznají. Nakonec pan inspektor celou akci z moci úřední rozpustí, zabaví vám gril a vám udělí tučnou pokutu za porušování zákona a ohrožování veřejnosti nedbalou hygienou.

(Autor je stoupencem "objektivismu", filozofie Ayn Randové.)

16. 3. 2007
Nejprve, vážení posluchači, několik citátů. Co si o nich myslíte?

Psáno pro ČRo 6

16. 3. 2007

Také o sudbě učitelství a na okraj té zrovna aktuální diskuse kolem "adresáta BL"

Redakce BL zvažuje, koho to vlastně oslovuje. Text si v malém intermezzu všímá mj. mnohdy ne zrovna povzbudivé pověsti, jakou slynou "intelektuálové". Statistický průměr populace bývá naneštěstí podprůměrný, lze-li se takto ke škodě nás všech vyjádřit. Příklady ne vždy táhnou, i když úsloví tvrdí opak. Text se pokouší opětně připomenout, že také celkové směřování našeho základního školství nemá na růžích ustláno.

16. 3. 2007

O uměleckém školství, 1 část

V textu Klauzury na VŠUP, aneb promarněná příležitost http://www.blisty.cz/art/32674.html, jsem se zabýval rozdílnými možnostmi v hodnocení tradičních oborů na této škole a obtížností hodnocení studentů Katedry volného umění. Zmínil jsem se o odlišnosti oborů užitého umění a volného umění, jehož účel nezakládá užití, ale svobodná vůle. Text vzbudil nelibost u některých pedagogů, nedivím se, nicméně pokusím se být nyní v několika dílech ještě konkrétnější.

Rozšířeným názorovým trendem v současném umění je argument, že v umění lze kvalitu jen těžko posuzovat pro mnohoznačnost, mnohovýznamovost a různorodou interpretovatelnost soudobé tvorby. Toto tvrzení považuji za alibistické klišé, jež má předem ospravedlnit a před kritikou učinit imunním cokoliv, co je za umění jen vydáváno. V prostředí vysoké umělecké školy s ním nelze vystačit, studium by ztratilo smysl.

16. 3. 2007

Série článků a marxismu a Marxovi v BL je potěšitelná, třebaže jejich autoři povětšinou opomíjejí ten aspekt Marxova díla, který nejenže není vědecký, ale je s pozitivistickou vědeckou metodou v příkrém, ba nejpříkřejším rozporu, a přesto -- nebo možná právě proto - představuje na marxismu, dle mého mínění, to nejcennější. K zmatení přispěl sám zakladatel učení, který se vědecké metody dovolával na každém kroku, a přesto do své teorie stačil úmyslně vtělit některé postuláty, které "čistou vědu" výrazně deklasovaly.

16. 3. 2007

Vzhledem k tomu, že jsme v Britských listech publikovalI články, kritické vůči Daně Jaklové z Rady Českého rozhlasu (např. ZDE, obrátili jsme se na ni v rámci férovosti s nabídkou, aby na kritiku v Britských listech reagovala. Odpověděla, že děkuje, ale že si nepřeje vstupovat do veřejné polemiky. (JČ)

16. 3. 2007

Jak už bývá "dobrým" zvykem českých médií informovat o dění mimo Českou republiku pouze prostřednictvím cizích zpravodajských agentur, tak také bývá jejich "dobrým" zvykem dávat značný prostor všem pseudonovinářům a pisálkům, kteří nemají o probírané tematice o nic větší znalosti než jejich čtenáři.

V tomto mém názoru mě utvrdily i dva články ("Pravda a lež o "genocidě" ve Srebrenici, "Západ a jeho role při rozbití jugoslávské federace") nedlouho po sobě zveřejněné na serveru Britských listů, které se týkaly dění na území bývalé Jugoslávie v 90. letech 20. století, resp. války v Bosně a Hercegovině.

Jak Jaroslav Foldyna, tak Daniel Veselý ukázal svou nekompetentnost a podjatost v otázce posuzování dějin západního Balkánu posledních patnácti let.

16. 3. 2007

Nejprve k definici pana Palkovského, která předpokládá dobrovolnost transakce, což v zásadě předpokládá, že obě strany budou disponovat plnými informacemi o dané transakci (bez toho není možné učinit jiné než náhodné rozhodnutí, které by s plnou znalostí situace neučinily (například pokud by měly možnost vidět stav potravin, ze kterých je připravován jejich pokrm).

Spornou otázkou je i definice pojmu dobrovolnosti, protože pokud na mě večer v parku bude mířit pistolí, tak mu veškerý svůj majetek, který budu mít u sebe, předám zcela dobrovolně - tedy z definice se dokonce jedná o tržní situaci, píše Tomáš Peltan.

16. 3. 2007

Kdyby Klaus vystrčil na EU holý zadek, jeho popularita stoupne.

Pan Kartous tvrdí, že prezident destabilizuje právní systém. V té větě jsou nepřímo obsažena dvě tvrzení:

1. že u nás existuje právní systém,

2. že prezident má moc ho destabilizovat.

Ani jedno tvrzení není správné. Náš právní právní řád tvoří straničtí vyvolení, kteří se lidu bojí jak čert kříže.

16. 3. 2007

V pondělí 12.3., se v den výročí vstupu ČR do NATO ve večerních hodinách sešli na Hradčanském náměstí příznivci výstavby americké raketové základny. Na několik desítek nadšenců s aktivistickými balónky a vlaječkami USA byl však tristní pohled. Pisatele, kteří mě na základě předešlé věty promptně obviní z "antiamerikanismu" bych rád předem upozornil, že respektuji oba dva názory, jak záměr radarovou základnu postavit, tak i tento záměr neumožnit. Oba dva krajní proudy, iniciativa Ne základnám i výše zmínění aktivisté, zbožšťující Spojené státy, mi ovšem připadají stejně stupidní a zcestné.

16. 3. 2007

Při příležitosti 75. výročí udělení říšského státního občanství Adolfu Hitlerovi vznikly v Německu dvě iniciativy, které směřují ke konečnému anulování této neblahé osoby jak z hlediska geografického tak i občansko právního.

15. 3. 2007

A press release

Brno, Geneva, 15 March 2007 -- FIDH and the Human Rights League (LIGA) welcome the recommendations put forward by the United Nations Committee on the Elimination of Racial Discrimination (the "Committee"), which reviewed the Czech Republic's compliance with the International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (ICERD) in Geneva on 1-2 March 2007. LIGA, a prominent non-governmental organisation based in the Czech Republic and a member of FIDH, presented information to the Committee on the status of implementation of ICERD by the Czech Republic.

15. 3. 2007

Že by mohla být i foneticky nesprávná výslovnost "správná"?

Máme právo na rozmanitou výslovnost, bez ohledu na výchozí normy, které nám výslovnostně předpisují jednotlivé jazyky? Problém můžeme stále mít se jménem "Mozart", zrovna tak jako se zrovna dnes aktuálním jménem jiného hudebníka --- Zemlinského. Jak taková jména "správně" číst a v řeči citovat?

17. 3. 2007

Z jednoduchého důvodu: provozování pohostinské živnosti je regulovaným, nikoliv volným podnikáním. Řídí se zákony a předpisy, dané rozsahem živnostenského oprávnění a koncesní listiny. Předpisů není málo. Zejména § 31 - povinnosti podnikatele živnostenského zákona hovoří jasně a nesmlouvavě. Komu se to nelíbí, nemusí podnikat vůbec, může podnikat na Bali, či nemusí provozovat živnost pohostinskou a může si pořídit soukromý klub pro přátele, kteří jeho názory sdílejí. Členství v klubu může být za symbolický poplatek. V živnostenském listu bude mít napsáno provozování klubu namísto provozvání pohostinství. Jeho provozovna se nebude moci jmenovat hospoda či restaurace, ale klub. Vstup nebude pro každého, ale pro členy. Pak pro něj nebudou platit podmínky pro provozování pohostinské živnosti a židům, Cikánům či Bulharům (odpusťte za ten příklad) nemusí klubovou kartu dát. Bez zdůvodnění.

Podnikání není právo, ale výsada. A z toho plyne i odpovědnost podnikatele a regulace státu.

15. 3. 2007

Názory, obhajující libertariánský přístup k vlastnímu i cizímu zdraví lidí, považuji za natolik hloupé, jako kdyby se kritické uvažování rozdávalo mezi příslušníky druhu sapiens sapiens teprve včera. Nad učebnicí ekonomie lze jistě v klidu pracovny vykoumat nejrůznější spinteorie. Možná ale jen mezi námi nepozorovaně již mnoho let pobíhá nová evoluční větev homo sapiens spinens, aniž by si toho kdokoliv všiml...

Již staří Římané (promiňte mi to klišé) říkali, že nikdo není pánem svých vlastních údů. Pravda, říkali to latinsky a měli trochu problém s rovností v právech, kterou středověk jen prohloubil, ale teď už jsme, sláva, zase trochu jinde. Škoda, že ne všichni současně.

15. 3. 2007

Jsem ráda, že pan Kechlibar chápe důležitost jasných hygienických norem a souhlasí s nimi. Každý příměr trochu kulhá, ale vrátíme-li se tedy k otázce rasové aj. diskriminace, řekla bych, že argumentace kulhá pouze v případě, žijete-li ve společnosti, jež je buď homogenní nebo v níž jsou předsudky projevovány jen v omezené míře. Pokud žijete ve společnosti, kde menšinu, jejímž jste příslušníkem, nenávidí nebo se jí štítí apod. (a společenské klima se může změnit velmi rychle), může se Vám stát, ze Vám onen zákaz vstupu, který v zájmu práva volně disponovat se svým majetkem někteří diskutéři hájí, znemožní nákup potravin, ošetření v nemocnici (pokud existují jen soukromá zdravotnická zařízení), návštěvu bazénu, kina, atd. Skutečně je "profesionální hysterií" a trapnou "politickou korektností" nechtít muset vysvětlovat svým dětem, ze v této zemi je nikdo nepustí na plovárnu, do kina ani na sjezdovku? Zkusme si to představit. Ano, zkusme se zamyslet nad konkrétními příklady: dějiny dávají příkladů značné množství - skutečně bychom chtěli, aby na nemocnicích či aquaparcích mohly viset cedule "Jen pro bílé"?

Pan Vučka bohužel bojuje s větrnými mlýny, tedy s imaginárním oponentem. Z mého příspěvku zřejmě nebylo jasné, že nechci nikomu, tím méně panu Vučkovi, zakazovat dobrovolně požívat zkažené potraviny! (za tuto nejasnost se omlouvám).

15. 3. 2007

Souhlasím s panem Hrdinou, že stav státní správy je díky naší politické reprezentaci, které to velmi vyhovuje, tristní. Nicméně privatizace není, jak naznačeno výše, cestou řešení daného problému. Cestou vpřed je profesionalizace státní správy, které se ovšem politická reprezentace brání zuby a nechty již od roku 1992, neboť by to jednak znamenalo omezení moci politiků a jednak by to znamenalo další výdaje pro státní rozpočet, neboť by bylo nutno pracovníkům vyplácet plat odpovídající jejich kvalifikaci a ne pouhé kapesné, tak jak je tomu dnes. Jsou státy, kde státní správa vykazuje podstatně méně korupce než u nás, takže je vidět, že to jde, když se chce.

15. 3. 2007

Rád bych touto cestou reagoval na otázku paní Martykánové "Otázka na extrémní liberály" i následný navazující text JČ "Všechno nevyřeší trh".

Protože vyznávám filozofii opačnou, rád bych nyní předložil argumenty, které dle mého názoru nezazněly. Celou reakci pro přehlednost rozdělím na dvě části, píše čtenář Jan Hrdina.

15. 3. 2007

Jen tak mimochodem - mnoho hospod ve Velké Británii má na dveřích nápis "no hoodies", "no Burberrys", případně "no football colours". Tj. diskriminace (alespoň, co se hospod a jejich návštěvníků týče), probíhá i tam. A něřekl bych, že každý, kdo nosí bundu s kapucou, Burrbery oblečení, tak oblíbené u "chavs" nebo fotbalový dres je automaticky problémový zákazník. Ale na druhou stranu majitelé hospod se zcela evidentně mají tendenci "vyhýbat se problémům, ještě než k nim dorazí" všude na světě,píše Luděk Staněk.

Pozn. JČ: Tohle ale přece proboha není diskriminace podle rasy, ale podle chování. Já si přece mohu rozhodnout, jestli chci jít do hostince s fotbalovými transparenty, či s kapucou, nemohu rozhodnout, zda chci být běloch nebo černoch. Ano, do některých restaurací vás vpustí pouze ve večerním obleku.

15. 3. 2007

Představa, že regulaci by měly provádět pouze soukromé firmy, nikoliv stát, je tvrdě ideologická, podle bolševického vzoru: dává totiž přednost úporné ideologii před pragmatickým, praktickým myšlením. Proto je extremistická.

Potíž s rozhodnutím nechat kvalitu jídla certifikovat dobrovolně pouze soukromým firmám je ve dvou věcech. Zaprvé, bude-li spolu soutěžit dvacet soukromých certifikačních firem, bude to znamenat dvacetinásobné náklady na certifikaci, protože všechny soukromé firmy budou muset financovat znovu od samého začátku tutéž infrastrukturu. Zadruhé, neexistuje, v případě, že certifikaci dělá soukromá firma, žádná záruka, že má certifikace objektivní platnost. Potíž totiž je, že cílem soukromé firmy je profit, kdežto cílem státní instituce, která je v demokratické společnosti legitimizována mandátem občanů, je veřejný zájem. Státní instituce využije objektivně služeb nejlepších odborníků v oboru, neboť jejím cílem je veřejný zájem, aby se neprodávaly shnilé potraviny a aby vlaky nehavarovaly. Zájmem soukromého podniku je čistě zisk.

Představa, že soukromé tržní vztahy vyřeší všechno, je chybná z jednoduchého důvodu: Soukromé tržní vztahy jsou založeny na majetkové nerovnosti.

Korekcí soukromotržních vztahů jsou demokratické volby. V tržní situaci mají větší moc bohatí, v demokracii mají všichni občané moc stejnou. Proto jsou státní -- vlastně "veřejnoprávní" regulační instituce nutně nadřazeny institucím soukromým.

Toto není žádný objev, ale normální praxe, fungující v civilizovaných společnostech možná dvě stě let...

(P.S. To, co si v ČR dělají s padáky, mě skutečně, ale skutečně nezajímá...:))

15. 3. 2007
Já však nevedu filipku o tom, co je správný či nesprávný názor - nevedu filipiku o tom, zda je dobré či nedobré kouřit, zda je přijatelné či nepřijatelné neobsluhovat Bulhary, a zda je moudré či nemoudré pojídat potraviny po expiraci. Já pravím - že SOUKROMÁ HOSPODA NENÍ ŽÁDNÝ VEŘEJNÝ PROSTOR - a nikdo nemá (mít) žádné právo do ní lézt nezván a nevítán, nikdo nemá právo tam požadovat nějaké své zásady liberalismu či nezakouřený vzduch. Má jediné právo - být zřetelně informován a o jejích parametrech, a když mu nevyhovují tak do ní nejít.

Jestli je kouření či prošlé potraviny kvalitní názor, to je až subaltrení diskuse. Mimochodem - nemá žádný konec.

Definice "veřejného prostoru" je exaktní a myslím že v dnešní době má smysl. Jinak se nám veřený zájem zanedlouho nastěhuje i do našich domovů, ba do našich lednic a ložnic - a samozvaní čulíkové nám budou dirigiovat, co si smíme myslet, abysme nebyli extrémní.

Děkuji nechci, už jsme měli.

15. 3. 2007

Nechceme radary, chceme rakety --Minuteman III a Trident II (i s ponorkami, samozřejmě)!!!

V posledních dnech jsem zažil několik občansko-aktivistických interakcí s českými sdělovacími prostředky, které ve mně zanechaly tak silné dojmy, že se o ně chci podělit.

V pátek jsem na serveru Lidových novin neodolal možnosti položit otázku "osobnosti online", kterou byl předseda Soudcovské unie ČR JUDr. Jaromír Jirsa. Posuďte sami:

14. 3. 2007

Výbor OSN proti rasismu o ČR:

Tisková zpráva Ligy lidských práv a Mezinárodní federace lidských práv (FIDH) 14. března 2007

Výbor pro odstranění rasové diskriminace při OSN včera zveřejnil závěrečná doporučení, která vyplynula z projednávání periodické zprávy České republiky o plnění svých závazků z Úmluvy o odstranění všech forem rasové diskriminace. Výbor vládní zprávu projednával na svém zasedání 1. a 2. března v Ženevě za přítomnosti dvanáctičlenné delegace české vlády. Ve svém závěrečném doporučení vyslovil velmi závažné výtky na adresu České republiky.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

16. 3. 2007

V únoru 2007 přispělo celkem 104 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 49 141 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 28. 2. 2007 částku 243 997.58 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffaisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffaisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffaisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
16. 3. 2007 Vojenská základna USA v ČR: vytoužená oáza bezpečí Oldřich  Průša
15. 3. 2007 Občansko-aktivistické interakce se sdělovacími prostředky Radek  Mikula
14. 3. 2007 BBC: Polsko přijme americkou raketovou základnu kvůli penězům   
14. 3. 2007 Greenpeace žádá ukončení tajné diplomacie ve věci radiolokační základny   
14. 3. 2007 Diskuse o americkém radaru se Zaorálkem v Ostravě   
13. 3. 2007 Íránské rakety nikdy nebudou přesné; útok na radar může zničit cokoliv do vzdálenosti 2,5 km a více Stanislav  Kaucký
13. 3. 2007 Spadnou nám zbytky raket na hlavy? Stanislav  Kaucký
12. 3. 2007 Příznivci protiraketové obrany se sejdou v pondělí   
12. 3. 2007 Základnu za americkou pomoc pro české školy a zdravotnictví   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý
2. 3. 2007 Trojí bída komunismu III. aneb nacionalismus některých obhájců Marxe Bohuslav  Binka
2. 3. 2007 Mýlil se Marx? Milan  Valach
1. 3. 2007 Trojí bída komunismu II. Bohuslav  Binka
1. 3. 2007 Trojí bída hlubinného ekologa Michael  Kroh
1. 3. 2007 Trojí bída antikomunismu Josef  Vít

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Agitky Českých médií už netáhnou, není divu Štěpán  Kotrba
3. 10. 2006 Rozhlas, jak ho vidí staří i mladí? Tragédie! Ivo V. Fencl
3. 7. 2006 Odpovědnost člena Rady a odpovědnost partajního sekretariátu Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 ČTK: Rada žádá ředitele ČRo, aby zastavil přípravy dalších stanic   
23. 1. 2006 Krutá pravda o Rádiu Wave Bohumil  Kartous

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
1. 3. 2007 Vitex v Berouně: Kterak jsem zmlátil robocopa špejlí Vítězslav "Vitex" Dvořák
26. 2. 2007 Kterak Vitex a Slačálek nejspíše zmlátili policii Štěpán  Kotrba
25. 2. 2007 Člen hnutí hippies obviněn kvůli událostem v Berouně Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Jak se líbí Kateřině Jacques mezi zastánci globálního kapitalismu? Monika  Hoření
5. 1. 2007 Nebezpečné archivy: Kateřina Jacques a Ya Basta Topí  Pigula
29. 8. 2006 Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques? Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož

Čína RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa
8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi?   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu
3. 2. 2004 Globální politika a úskalí africké obnovy Mesfin  Gedlu

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Somálsko: bílé tváře pod maskami černých Daniel  Veselý
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2007 Nábřeží mlhy Alex  Koenigsmark
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Antonín  Rašek, Miloš Balabán
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2007 Iniciativa za Evropské ústavodárné shromáždění   
25. 1. 2007 Evropská ústava: jak dál? Simone  Radačičová
8. 12. 2005 Kudy ven ze slepé ulice evropské ústavní krize? Josef  Brož
31. 8. 2005 Václav Klaus: Evropa musí odmítnout pojem evropského občanství   
13. 6. 2005 Evropská integrace ničí sebe samu Martin  Horut
6. 6. 2005 Pánové politologové jistě něco vymyslí Michal  Vimmer
6. 6. 2005 Rebelie kmánů   
6. 6. 2005 Pozice mrtvého brouka v časech globalizace Milan  Černý
3. 6. 2005 Barroso: Evropská ústava není mrtvá   
3. 6. 2005 Poučení z francouzského a nizozemského NE Michael  Kroh

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Ještě jednou pětatřicátníci Josef  Vít

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein
14. 3. 2007 Velký švindl globálního oteplování?   
14. 3. 2007 Film Velký švindl globálního oteplování byl švindl   
11. 3. 2007 Britští konzervativci plánují uvalit ekologickou daň na leteckou dopravu   
10. 3. 2007 Summit EU: dobrá zpráva pro klima   
23. 2. 2007 Zápisky z blázince, aneb Václav Klaus ekonomistickým klimatologem II. Bohuslav  Binka
23. 2. 2007 Stanovisko ČHMÚ ke klimatické změně, překlad "Summary for Policymakers" 4.zprávy IPCC Ladislav  Metelka
21. 2. 2007 Al Gore má dostat čestný doktorát za svůj film Nepohodlná pravda   
21. 2. 2007 Evropská unie dosáhla dohody ohledně snižování emisí   
21. 2. 2007 Austrálie se rozhodla zlikvidovat veškeré tradiční žárovky   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   
15. 2. 2007 650 Kč za papír o ničem Milan  Kulhánek

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík