19. 1. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 1. 2009

Svědectví účastníka dvou misí OSN:

K tomu, abych znovu napsal do Britských listů, mě inspirovaly články "Izra El? (Bojuje Bůh?)" a "O neštěstí a neporozumění".

Když jsem o válce jenom četl, vůbec jsem netušil, co je obsahem tohoto pojmu. Žádná kniha ani žádný válečný film totiž nepáchne korditem, dnešní obdobou střelného prachu, žádný výstřel tam nikoho neohrožuje. Filmový pláč hvězdy nás může dojmout, ale vpravdě se vás netkne tam někde uvnitř. Po filmu se nebudíte zbroceni potem, jako já, když se mi sem tam ve snu znovu vybaví děti po výbuchu miny, co dopadla na jejich plácek mezi domy, uprostřed fotbalového utkání.

19. 1. 2009

Prohlášení českých muslimek:

Muslimská obec v Praze zveřejňuje toto prohlášení, které napsaly české muslimky:

19. 1. 2009

Hamas oznámil, že se znovu vyzbrojí navzdory mezinárodnímu úsilí zabránit této extremistické organizaci, aby obnovila svůj arzenál raket a dalších zbraní po nynější válce v Gaze.

"Dělejte si, co chcete. Výroba svatých zbraní je naším posláním a my víme, jak získávat zbraně," uvedl mluví Hamasu Abu Ubaida na tiskové konferenci.

Oslovil novináře s tváří zastřenou kostkovaným arabským šátkem a zdůraznil, že "všechno bude možné", pokud Izrael nestáhne své jednotky z Gazy do týdne, což je požadavek, který je součástí příměří, které vyhlásil Hamas.

Izrael pohrozil, že obnoví vojenské akce, pokud Hamas propašuje do Gazy další zbraně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

19. 1. 2009

Stáhnutí českých vojsk z Afghánistánu není zas tak špatný nápad, armády bude v případných nepokojích způsobených hospodářskou krizí bude možná nutno použít proti vlastnímu obyvatelstvu, míní Erik Best v týdeníku Respekt a v listě Fleet Sheet ZDE

19. 1. 2009

To je úsudek čelného klimatologa z NASA Jima Hansena. Ten minulý týden varoval, že jen bezodkladná akce nového prezidenta může zastavit drtivé klimatické změny, které nyní ohrožují Zemi.

Rychle se zvyšující emise uhlíku už způsobují, že taje led na pólech. To hrozí, že vzniknou globální záplavy, dojde k široké likvidaci přírodních druhů a podstatnému narušení existujících vzorců počasí. Hansen poukázal na to, že současná koncentrace uhlíku v atmosféře je už nyní vyšší, než aby se dalo zabránit nezastavitelnému globálnímu oteplování. Přesto však koncentrace dále stoupají.

Americká armáda v severním Afghánistánu
19. 1. 2009

ANALÝZA

"V roce 2054 postačí celý obranný rozpočet Spojených států k nákupu jediného letadla. O to se bude muset dělit letectvo a námořnictvo; každá z těchto složek je bude mít na tři a půl dne v týdnu, s výjimkou přestupného roku, kdy je na ten jeden den navíc dostane námořní pěchota", konstatoval před pětadvaceti lety Norman R. Augustine. Bývalý šéf koncernu Martin Marietta, který měl za sebou i několik let práce v Pentagonu a jehož lze označit za pionýra v oblasti výzkumu strukturálního odzbrojování, tento svůj bonmot označil jako "první zákon nadcházející zkázy nebo poslední zákon ekonomického odzbrojení." V materiálech věnovaných národní bezpečnosti USA patří teď odkazy na Augustinovy vtipy k tomu veselejšímu čtení.

19. 1. 2009

Mnoho z asi 5000 zraněných osob bez okamžité lékařské pomoci zřejmě v nadcházejících dnech zemře.

Jednostranná podstata izraelské deklarace o příměří je záměrná, píší v deníku Guardian Amjad Atallah a Daniel Levy. Izrael se tím snaží vyslat signál, že Hamas není legitimní strana, s níž by se dalo vyjednávat.

19. 1. 2009

Reportér Hugh Sykes se znovu spojil s třemi americkými občany, s nimiž hovořil těsně po útocích z 11. září 2001. Ptal se jich, co si myslí o odcházejícím Georgi Bushovi a o přicházejícím Baracku Obamovi. Rozhovory se vysílaly v rámci pořadu Broadcasting House v neděli 18. ledna v rozhlase BBC.

Rozhlas a televize BBC mimochodem věnují nástupu Baracka Obamy do funkce obrovské množství vysílacího času, ať jsou to četné diskusní pořady z Ameriky, nebo dokumentární seriál o Obamovi pod názvem "Prezident - filozof", průběžné zpravodajství a podrobné informace o připravovaném úterním inauguračním ceremoniálu, který se bude vysílat přímým přenosem snad všude. Vzniká všeobecný dojem, že s Obamovým příchodem jde skutečně o epochální událost. (JČ)

19. 1. 2009

NA ROZLOUČENOU

Dobrým státníkem je ten, kdo odevzdá zemi v lepším stavu, než ji převzal. To se prezidentu Georgu Bushovi ml. rozhodně říci nedá. Základním problémem jeho vládnutí bylo, že na nové výzvy reagoval akcemi, které se opíraly o ideologické předsudky, ne o věcnou analýzu – a přecenil možnosti Spojených států. Výsledkem je, že Bush ml. zanechává svému nástupci celou řadu mimořádně závažných problémů.

19. 1. 2009

Skupina obyvatel vesnice Kolová v Karlovarském kraji se rozhodla postavit si společensko-kulturní dům, kde by se svými rodinami a přáteli pořádali kulturní akce a ti religióznější z nich by se tam i občas pomodlili. A tak si podali žádost o povoleni stavby na místním úřadě a nestačili se divit, co se to v té "demokratické" České republice začalo dít.

Na první pohled se jednalo o nevinný záměr, ale pak si bedlivé oko komunálního politika všimlo toho, že žadatelé jsou původem z Kazachstánu a ještě k tomu islámského vyznáni! A to se stalo důvodem proč na zasedáni obecního zastupitelstva bylo projednáno i téma této stavby a zamítnuto.

19. 1. 2009

V časech zoufalých mrazů, zoufalé plynové a ekonomické krize, zoufalé agrese Izraele v Gaze a celkově zoufalého předsednictví EU zoufalého českého prezidenta není mnoho důvodu k radosti.

Michael Marčák: Důvěrná zpráva z finančních kruhů, Kocáb je ve vládě, takže do ní nic, opakuji nic, neinvestuj, příteli !!!
19. 1. 2009

19. 1. 2009

"Liga starostů proti radaru", občanské hnutí "NEnásilí" a hnutí kampaně "Evropa pro mír" rozeslali v minulých dnech na 6 000 starostů v ČR elektronicky dopis, v němž je informují o šestiměsíční kampani, kterou tato hnutí hodlají od ledna 2009 rozvinout spolu s občany proti záměru umístit do ČR americký radar - a vyzývají v dopise starosty i k vyjádření názoru. Informují je mj. i o cestě 40 brdských starostů 18. února 2009 do evropského parlamentu, kde starostové budou mít na pozvání evropských poslanců možnost hovořit ve veřejném slyšení o odporu veřejnosti proti radaru v ČR.

K tomu: " Independent: Obama má šanci skoncovat s fantazií tzv. "Hvězdných válek"

18. 1. 2009

Východní Evropa směřuje podle odborníků v regionu k násilnému "jaru nepokojů". Obávají se, že globální hospodářská krize vyvolává nebezpečnou reakci obyvatelstva v ulicích. Země jako Rumunsko, Bulharsko a pobaltské republiky byly těžce zasaženy finanční krizí. Obávají se hluboké politické destabilizace a sociálních nepokojů, stejně jako vzrůstu rasového napětí.

17. 1. 2009
Výňatek z příspěvku Gabora Steingarta, vysílaného na stanici Deutschlandfunk

George W. Bush se zapíše do dějin USA jako velký prezident. Velký byl ovšem pouze v nezdaru. Ať už se tento hluboce věřící konzervativec z Texasu dotkl čehokoliv, nic se nepodařilo. Jeho domácí politika byla nešťastná a nakonec se proměnila v katastrofu.

18. 1. 2009

Dúfam, že sa mýlim

V nedeľu skoro ráno vyhlásili v Moskve premiéri Ruska a Ukrajiny, že dosiahli politickú dohodu o obnovení tranzitu plynu do Európy a tiež dohodu o dodávkach ruského zemného plynu Ukrajine. Potvrdili, že obe krajiny prechádzajú na trhové ceny obvyklé v Európe, pričom pre tento rok poskytne Rusko Ukrajine 20% zľavu na plyn, a Ukrajina súhlasí s tranzitnými poplatkami pre rok 2009 vo výške tarifov roku 2008. Od prvého januára 2010 budú vzťahy oboch krajín v oblasti plynu založené na európskych trhových cenách, bez výnimiek a zliav. Ako vyhlásila premiérka Tymošenková, predstavitelia Gazpromu a Naftogazu dostali od svojich premiérov pokyn, aby čo najrýchlejšie pripravili na podpis balík dokumentov, konkretizujúcich všetky detaily. Hneď po podpísaní týchto dokumentov začne ruský plyn prúdiť do Európy aj na Ukrajinu.

19. 1. 2009
reakce na článek Ivana Větvičky „Nebezpeční vědci aneb kurs tvůrčího lhaní“

Autor článku s obdivuhodnou otevřeností vystihl poměry některých technických oborů. Správně například poukazuje na to, že řada českých vědeckých a průmyslových institucí figuruje na seznamu firem, které by mohly profitovat na americkém systému protiraketové obrany (PRO). (Poznámka ŠOK: a taky profituje...) Výsledkem je, že odborníci z výše uvedených firem do radaru „příliš nešťourají“ a budou zřejmě mlčet, i když se ukazuje, že prosazovaný systém PRO je velkým fyzikálním nesmyslem.

19. 1. 2009

Mlivčí ministra zdravotnictví pan Cikrt odpovídal na idnes na otázky čtenářům ZDE

OTÁZKA: dobrý den, viděl jste film pana Moora Sicko? Co si myslíte o tom, že si soukromé zdravotnické organizace v USA kupují politiky? Funguje to i u nás v ČR? Videl jste dokument Power Of Nightmares? Souhlasil byste s názorem, že se soukromé společnosti a zájmy snaží hlouběji a hlouběji pronikat do statní sféry a to za účelem ovládnutí mas a privatizace služeb či veřejného majetku? Proč nás politici neustále straší neurčitým nebezpečím? Nejsou to oni, kteří jej vytvoříli? děkuji a přeji Vám mnoho úspěchů a všem čtenářům pěkný den

ODPOVĚĎ: Dobrý den, pan Moore je velký manipulátor. Ve svém filmu Sicko glorifikuje Kubu. Asi mu chybí zkušenost života v komunismu.

17. 1. 2009

V době, kdy jsou naléhavými prioritami zintenzivňující se hospodářské problémy a obnovení dodávky ruského plynu do středovýchodní Evropy (je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima), skandál ohledně nějaké umělecké instalace je nevítaným odvedením pozornosti od skutečných problémů, míní americký list Washington Post v krátkém článku, věnovaném instalaci Entropa Davida Černého.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Michael Marčák: Podivné, to je dnes již sedmý pacient, kterému se po odchodu Julínka výrazně ulevilo...
19. 1. 2009

19. 1. 2009

Daniel Veselý reagoval na můj text zajímavým příspěvkem, a proto se chci k tématu ještě jednou vrátit, i když jsem si vědom, že stejně nikoho nepřesvědčím.

Obvykle mi ta část diskutérů, která se mnou právě nesouhlasí, nadává do komunistů, levičáků a kdo ví čeho ještě. No, komunista opravdu nejsem a nebyl jsem a nebudu, navíc mně a mé rodině dali za své vlády docela zahulit, takže netrpím ani nostalgií za starými časy. Levicové názory na ledacos mám, na něco jiného nám zase názory docela pravicové. Ovšem málokdy mi odpůrci, byť jen asi dva nebo tři, tak sprostě nadávali. Nebyla to ovšem diskuze, ale antisemitistické projevy a antisemity považuji zcela rasisticky za podlidi. Jestli z něčeho myslím opravdu nemohu být podezírán, je to tzv. "politická korektnost".

17. 1. 2009
William S. Lind

◄ Chet Route - cesta, kterou operativci Hamásu přes egyptské území pronikají do Izraele.

KD│ Izraelský útok na pásmo Gazy zatím nepřinesl žádná překvapení. Na fyzické rovině války Izraelské obranné síly triumfují. Každému mrtvému Izraelci odpovídá sto mrtvých Palestinců. Pro armádu uzpůsobenou k válce druhé generace, v niž se někdejší izraelská armáda generace třetí změnila, je tohle hlavním měřítkem vítězství.

Na morální rovině se však obraz převrací. Hnutí islámského odporu Hamás má vítězství takřka jisté. Jak si všiml izraelský vojenský historik Martin van Creveld, k vyhlášení vítězství postačuje přežití, a Hamás přežije. Toto tvrzení nebude pouhou propagandou: Přežití všeho, co proti němu moderní státní armáda může nasadit, pro Hamás opravdu znamená legitimní vítězství. A Hamás nejen že přežije, ale bude dokonce posílen celosvětovými sympatiemi, které se z části projeví formou nových rekrutů a většího přílivu peněz.

16. 1. 2009
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Stát Izrael vyhlásil nezávislost o půlnoci 15. května 1948. Organizace spojených národů odhlasovala, aby se v tom, co dosud bylo Palestinou pod britskou vládou, vytvořily dva státy. Město Jeruzalém se mělo stát mezinárodní zónou pod jurisdikcí OSN. Rezoluce OSN měla širokou podporu, zejména podporu Spojených států a Sovětského svazu. Arabské státy všechny hlasovaly proti rezoluci.

Po šedesát let existence státu Izrael spočívalo jeho přežití a expanze na celkové strategii, která měla tři prvky: macho militarismus, geopolitické aliance a public relations.

19. 1. 2009

KD│ Izrael zveřejnil informaci, podle níž Hamás údajně prostřednictvím Egypta obdržel varování, že pokud okamžitě nepřestane pašovat zbraně do Gazy, bude to považováno za porušení příměří a povede to k vojenské akci.

Íránští experti údajně zkonstruovali zvláštní podvodní kontejner, který má sloužit k pašování nezávislému na využití egyptského území.

Kontejnery jsou prý svrhávány z palub dopravních lodí, potopí se do předem určené hloubky a v ní putují automaticky ke břehu, kde se opět vynořují a jsou vyzvednuty rybáři.

(Tento typ zprávy nelze ověřit z nezávislých zdrojů, její zveřejnění však přinejmenším ukazuje, že v Izraeli stále působí tendence k eskalování a rozšíření konfliktu namísto k jeho ukončení -- KD.)

Zdroj: ZDE

19. 1. 2009
tisková zpráva Iuridicum Remedium

Vláda na svém zasedání 12. ledna schválila návrhy prováděcích zákonů potřebných k zavedení tzv. registrů. Čtyři základní registry mají podle jejího tvrzení usnadnit kontakt občanů i firem s úřady. Návrh ovšem může způsobit více škody než užitku, protože obsahuje řadu nedokonalostí v oblasti ochrany osobních údajů a navíc nebyl řádně projednán.

19. 1. 2009

Mám před sebou další kontroverzní publikaci, která se dostala na český knižní trh. Jedná se o poměrně velmi dobře technicky provedenou knihu Adolf Hitler -- Akvarely, vydanou nakladatelstvím Ing. Radomír Fiksa -- Sowulo Press. Nejprve je třeba konstatovat, že pan inženýr Fiksa řadu lidí provokuje už vlastním názvem svého nakladatelství. Sowulo je 16. runa germánského futharku prostého (v podstatě runová abeceda, název je podobně jako u názvu abeceda odvozen od prvních znaků). Vyslovuje se jako české S. Původně to je jedna z velmi příznivých run. Oslavuje světlo a teplo jako entity pro člověka příjemné a potřebné. Za existence nacistického Německa se ale bohužel stala ve svém tuplovaném spojení symbolem organizace SS a pokud se nemýlím, tak ve své jednoduché podobě i jakýmsi symbolem Hitlerjugend, která měla tuto runu na výstrojových opascích.

19. 1. 2009

Někteří komentátoři nebo tzv. analytici se domnívají, že izraelská invaze do Gazy není signálem pro nastupující americkou administrativu. Dovoluji si nesouhlasit: je to naopak velmi výrazné "poselství" ani ne tak Obamovi samotnému jako postoji, který je mu připisován.

V červenci 2007 napsal nastávající prezident ve známém časopisu Foreign Affairs: "Dnes více než jindy musíme usilovat o zajištění trvalého urovnání konfliktu tak, že v míru a bezpečí budou vedle sebe žít dva státy." Je však příliš mnoho náznaků, že Izrael nemá zájem na dosažení řešení v podobě dvou států.

16. 1. 2009
John Michael Greer

KD│ Nárok na historický význam, který jejich ideje patrně nebudou mít, je obvyklou přetvářkou vědátorů a profesionálních myslitelů. Sem tam se samozřejmě stane, že některý myslitel má na dějiny velký vliv; třeba Karl Marx měl zálibu v roli zvěstovatele komunistické budoucnosti, kterou si pro sebe napsal, ačkoliv pochybuji, že by přivítal směr, jakým se pak jeho myšlenka vydala -- z barikád a průvodů konce devatenáctého století, přes krveprolévání při debaklech revolučních diktatur století dvacátého, až k pomalému úpadku do byrokratického ustrnutí a kolapsu, který nakonec komunistický sen pozřel.

17. 1. 2009

Chtěl bych odpovědět na článek pana Josefa Švédy "Palachova plamenná obžaloba: Pokus o destrukci jednoho mučednického kultu."

Neuplynulo ani půl století od tragické smrti Jana Palacha a už se ve společenském spektru objevují tendence a pokusy o jakousi destrukci představ o činu tohoto studenta filosofické fakulty UK. Jsem přesvědčen, že ničeho podobného není vůbec potřeba. Chápe snad česká societa Jan Palacha jako nějakého mučedníka, který by měl snímat viny svědomí národa? Je vůbec vhodné přirovnávat posmrtnou masku tohoto člověka (atd.), vytvořenou sochařem Olbramem Zoubkem, s turínským plátnem (či podobně)? Kde bere pan Švéda takovou jistotu s tvrzením o sakrální funkci Jana Palacha v českém prostředí? Definovat národní identitu skrze mučedníky, jak je navrhováno v citovaném díle Roberta Pynsenta, je dle mého názoru hrubý redukcionismus a nepochopení dějin vůbec, zdůrazňuje Jan Prachař.

16. 1. 2009
Dedikováno památce muže vnitřního exilu F.X. Panešovi a Janu Kaplickému, muži exilu vnějšího.

Maloměstský ráj je ten náš kraj

V našich městečkách od Českého lesa až pod Brdy míváme na náměstích kašny. Ty na rozdíl od soch nikomu většinou nevadily. Když mocipánům překážely a byly starobyle kamenicky tesané, vrchnosti je zastrčili do parku. V  Rotaunu kašnu z českého zašedlého pískovce jednou rozebrali, pak byla na skládce, pak se někdo na národním výboru vzpamatoval a na tři desetiletí ji postavili před faru. V Kozinově jim zas nedávno bylo líto, že by kašnu neměli. Nechali si po sametu vyrobit před radnici novou, žluťoučkou. Je na ní ale vidět strojní práce a bude trvat generace, než dostane tu správnou patinu. Když jsem ještě četl malá písmenka bez brýlí, našel jsem ve starých slovnících, že kašna je funkční stavba, někdy s dekorativními prvky, ideově neutrální. To píši z hlavy podle Ottova slovníku naučného, pořád v řadě věd nepřekonatelného. Měl bych napsat, že jsou i městečka a obce, kde mají nejen kašny, ale i sochy svatých i památníky za mrtvé ze světových válek.

17. 1. 2009

Ondřej Blažek zpochybňuje Britské listy v jejich základním poslání: nabízet čtenáři alternativní pohled k referování českých mainstreamových médií. Odmítá je spojovat s komunistickou propagandou, za což mu budiž vyslovena pochvala. Je však předložený výčet stanovisek, zastávaných zdejšími dopisovateli, dostačující k potvrzení jeho názoru? Absolutně nesouhlasím! Doslova každá událost, každé výročí je v této zemi zneužito k ideologické válce proti komunismu .(Proti mimořádně slabému soupeři, vzhledem k zániku SSSR.) Počínaje OH v Pekingu, konče smrtí Jana Palacha. Podívejme se na některé aktuální komentáře k výročí Palachovy sebevraždy.

17. 1. 2009

Josef Švéda se ve svém článku pokouší o destrukci palachovského mučednického kultu, ale argumentačně mě nepřesvědčil.

17. 1. 2009

Na jeden aspekt Černého díla se zapomíná:

Předmětem Černého útoku jsou slabí: Zaostalé státy Evropy, přistěhovalci a levice, míní Miroslav Kočí.

Všimněme si, že předmětem nevybíravých stereotypů jsou především chudší státy EU: Bulharsko (turecký záchod) a Slovensko (maďarský salám). Naopak bohaté státy jsou obvykle prezentovány neutrálně (Belgická bonboniéra).

20. 1. 2009

Můj pradědeček se jmenoval Břetislav Hladký a byl evangelickým farářem ve sboru Neratovice – Libiš, ve stejném sboru, kam patřil i Jan Palach. Pradědeček jej křtil. O Palachovi se u nás v rodině čas od času hovořilo. Snad i proto, že ho nikdo blížeji neznal. Neznal ani bezprostřední pohnutky jeho sebeoběti. Mohli jsme jen tušit.

17. 1. 2009

Nevěřím na ideály vlajkonošů ani na hřímání z tribun. Vy, velcí mužové a ženy svobodné, hrdé země... Už minimálně od roku 1848 znamenají tato slova budoucí krev na chodníku. Litanie pak končí modifikací slov Vlast si vás volá... Nevěřím na absolutní kategorie motivace Neznámých hrdinů k sebeobětování. V čele klaka, pak ctnostné rodiny, a zástup chryzantém... ...Myslíte, že jsem chtěl zdechnout? Individuální odpor, vedoucí až k hrdinně tragickým koncům není příkladem hodným následování, není oním majákem etiky v temnotě reality, ale zbytečně zmařeným životem. Kašlu vám na fangle...

A kytky na hrob ani pásky smuteční nenosím. Jednak nevěřím v život po životě a jednak tím, co člověka zachovává nesmrtelným, není způsob jeho smrti, ale způsob jeho života.

17. 1. 2009

Je zcela typické, že debata o Janu Palachovi ve skutečnosti vůbec není o Palachovi, ale převážně o ospravedlňování etických a ideologických stanovisek autorů, kteří mají potřebu se k jeho smrti vyjádřit. Tak podle toho, na kterou stranu nebo ke které straně kdo kdy v té době patřil či patří, se dovídáme, že Palach byl buď idiot, mučedník posedlý slavomamem, psychopat, slaboch nebo zcela bezvýznamný otrapa, ne-li nastrčený agent CIA. Kdyby bylo možno dělat závěry z tak slabého statistického vzorku, jeden by mohl snadno dojít k závěru, že někteří Češi mají neobyčejné problémy se vyrovnat s aktem jakéhokoliv osobního protestu, zejména pokud přesáhne kategorii happeningu či prázdného mlácení hubou a je za něj zaplaceno, jako v tomto v tomto případě, vlastním životem.

17. 1. 2009

Po sametovce zahynulo upálením v Československu a potažmo pak v Česku, mnoho lidí. Z politických důvodů se statistiky nevedou, a když už někdo něco vyčenichá, pak jsou tu lidská práva těch, kteří se sebeupálením lidských práv dovolávali.

Paradox jak sviňa!, konstatuje čtenář Vasil Roman.

19. 1. 2009

Německá veřejnoprávní televize ZDF uvádí nový dokumentární pořad o  strůjci atentátu na  Adolfa Hitlera,  kterým byl Claus hrabě Schenk von Stauffenberg (1907 – 1944). Letošního roku uplyne totiž 65 let od pokusu zbavit se tyrana, který zavlekl Německo do zničující války, která byla zahájena před 70 lety. Při této příležitosti ZDF na svých internetových stránkách přináší řadu nových dokumentů, odhalujících podíl Wehrmachtu na zločinech proti lidskosti a jeho pomahačské úloze na holocaustu.

19. 1. 2009

Otevřený dopis Arnoštu Lustigovi

V Právu ze dne 15.1.2009 uveřejnil pan Arnošt Lustig emocionálně zabarvený článek "Izrael nemůže stát se založenýma rukama". Vzhledem k tomu, že v Právu nejsou na polemiku "zavedeni", posílám otevřený dopis panu Arnoštu Lustigovi do Britských listů, píše Josef Mezihorák.

19. 1. 2009
18. 1. 2009

"Rusko zostalo nemilo prekvapené, keď Ukrajina po odmietnutí podmienok na kontrakt v roku 2009 ďalej pokračovala v prevádzke systémov na svojom území," povedal v diskusnej relácii Na telo Televízie Markíza. Ukrajinci sa pripravili, chceli si vybojovať lepšie podmienky a Rusi zareagovali, vysvetlil. Minister tvrdí, že ak by štát mal priamy ťah na rozhodovanie v Slovenskom plynárenskom priemysle (SPP) a mohol si uplatniť 51 % akcií, kroky by mohli byť rýchlejšie.

ČAS.SK: Jahnátek: Kríza bola pripravená ZDE

18. 1. 2009

Současná politika Julie Tymošenkové podle zástupce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta Juščenka naznačuje, že ministerská předsedkyně "zůstává na háku ruských speciálních služeb" a uchyluje se k činnostem, které ohrožují národní bezpečnost. Hlavním výsledkem juejí činnosti bylo ukončení strategických dlouhotermínových kontraktů na dodávky zemního plynu na Ukrajinu, což mělo za následek prudký nárůst cen zemního plynu a hrozbu ztrát v přenosové soustavě.

18. 1. 2009

Ministerská předsedkyně Julie Tymošenková obviňuje představitele "RosUkrEnergo" Dmitrje Fyrtaše a dva členy Strany regionů bývalého ředitele Naftogaz Ukrajiny a ministra energetiky ve vládě Viktora Janukovyče Jurije Bojka, poslance Sergeje Levočkyna jako zástupce ukrajinských politiků, ze selhání rozhovorů o dodávkách ruského plynu na Ukrajinu za cenu 235 USD za tisíc krychlových metrů. Nazvala je "kriminálně korupčními prostředníky". Politickou odpovědnost za toto selhání dává za vinu prezidentu Juščenkovi, který zasahuje do jednání.

Украинская правда: Тимошенко обвинила Фирташа, Бойко и Ющенко в срыве газовых переговоров ZDE

19. 1. 2009

Při pročítání různých článků o současné situaci v Gaze, kde se někteří autoři vyjadřují také k přiměřenosti a oprávněnosti izraelského zásahu, jsem se vrátil v myšlenkách o několik týdnů zpět. V té době jsem v rámci svého vánočního rozjímání řešil také otázku spravedlnosti a milostí, píše čtenář Arťom Suchý, zastupitel, z obce Hoštejn .

18. 1. 2009

Severoatlantická aliancia nešetrila kritickými slovami na adresu vlády v Afganistane. Podľa NATO, za ťaživú situáciu v krajine nesú afganské úrady takmer rovnakú mieru zodpovednosti ako zosadené radikálne hnutie Taliban. Afganskú vládu si vzal na mušku priamo generálny tajomník NATO Jaap de Hoop Scheffer. Svoj kritický komentár plný tvrdých slov zverejnil v denníku The Washington Post.

TA3: AFGANISTAN: NATO kritizuje afganskú vládu pre neschopnosť ZDE

Washington Post: Jaap de Hoop Scheffer - Afghanistan: We Can Do Better ZDE
19. 1. 2009

Na webových stránkách Eurydice byl vystaven český překlad publikace "Výuka přírodovědných předmětů na školách v Evropě", která byla vydána v angličtině "Science Teaching in Schools in Europe - Policies and Research" v roce 2006, informuje . Bohumila Beranová z Ústavu pro informace ve vzdělávání v Praze.

19. 1. 2009

Kam vítr, tam plášť. To se prý říká o Češích. Nevím pravda, jestli tomu tak je i v Bruselu či jinde, ale něco na tom možná bude. V souvislosti se smrtí Jana Kaplického si nemůžeme nevšimnout obrovské vlny zájmu a podpory celé společnosti. O kvalitách jeho tvorby polemizovat nebudu, nejsem totiž výtvarník, ale jeho díla vzbudily diskuzi a to je podle mne známkou úspěchu umělce, míní student právnické fakulty MU Brno Tomáš Stolina.

18. 1. 2009

neděle 13.45: Palestinská extremistická organizace Hamas vyhlásila okamžité příměří s Izraelem. Vyplývá to ze zpráv z médií v Sýrii a v Gaze. Organizace Hamas uvedla, že nebude na Izrael střílet, pokud Izrael do týdne odvolá své jednotky z Gazy. Příměří od Hamasu bylo vyhlášeno několik hodin poté, co Izrael vyhlásil jednostranné příměří pro Gazu. Ukončení bojů však nebylo respektováno, neboť do Izraele byla po jeho vyhlášení odpálena další raketa a Izrael provedl další letecký úder na extremisty v Gaze.

Izrael oznámil, že krátce poté, co Hamas vyhlásil příměří, začal stahovat své jednotky z Gazy

Podrobnosti v angličtině BBC

17. 1. 2009

Nejsem znalec výtvarného umění. Kdybych viděl artefakt Davida Černého na výstavě, asi by mě příliš nezaujal, ale ani nepopudil. Nevím ani, zda jde o umění či jen řemeslný projev exhibicionismu. Jako nástroj reprezentace státu v budově Evropské komise v Bruselu mi vadí ne tolik sám o sobě, ale okolnostmi vzniku a použitím k tomuto účelu.

18. 1. 2009

EurActiv│ Na adresu oboch strán v plynovom spore padali v Európskom parlamente tvrdé slová. Irena Belohorská navrhla zastaviť financie z EÚ pre Ukrajinu, Zita Pleštinská naopak žiada úniu, aby nezanevrela na krajiny, ktoré sa chcú vymaniť z ruského vplyvu.

1. 1. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V prosinci 2008 přispělo celkem 220 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 75 226.75 Kč. Příjem z reklamy byl 2000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 12. 2008 částku 81 886.01 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,725.65 EUR.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
18. 1. 2009 Ukrajinsko ruská dohoda dosiahnutá -- je kríza skutočne za nami? Juraj  Slabeycius
18. 1. 2009 Tymošenková obviňuje Firtaše, Bojka a Juščenka ze selhání plynových rozhovorů   
16. 1. 2009 Putin o plynu v německé televizi   
16. 1. 2009 Bielorusko a Ukrajina sa nelíšia iba o faktor priepustnosti plynu   
15. 1. 2009 Může vůbec dnes Ukrajina přepravovat plyn do Evropy?   
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček
14. 1. 2009 Právno-ekonomické aspekty tranzitu plynu cez Ukrajinu Juraj  Slabeycius
13. 1. 2009 Česká republika nepotřebuje žádný plyn na vytápění   

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
14. 1. 2009 Britská vláda bude malým podnikům garantovat půjčky ve výši 20 miliard liber   
14. 1. 2009 Banka Barclays propustí 5000 zaměstnanců: Děs zachvátil britský bankovní sektor   
3. 1. 2009 Bizarní možnost, že vkladatelé budou muset platit bankám úrok za úspory, je reálná   
1. 1. 2009 PF 2009 Karel  Dolejší
30. 12. 2008 Co způsobilo, že je současná finanční krize tak vážná: tržní fundamentalismus   
29. 12. 2008 Kapitalismus jako globální Ponziho schéma Jindřich  Kalous
24. 12. 2008 Kapitalističtí hlupáci   
19. 12. 2008 Prezident Bush "nedovolí rozklad amerického automobilového průmyslu"   
18. 12. 2008 Ve Washingtonu se rozdávají úvěry Ladislav  Žák

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2009 Když někdo bezmezně a doslovně věří Starému zákonu, je to jeho věc, ale neměl by to míchat do politiky 21. století   
19. 1. 2009 O neštěstí a neporozumění II. Alex  Koenigsmark
19. 1. 2009 Izraelci obvinili Írán, že pašuje do Gazy zbraně   
19. 1. 2009 Barack Obama a meze americké moci Karel  Dolejší
19. 1. 2009 Informace o stovkách mrtvých dětí a desítkách žen a tisících raněných v Gaze v českých médiích chybí -- Proč?   
19. 1. 2009 Organizace Hamas se zapřísáhla, že se znovu vyzbrojí   
18. 1. 2009 Navzdory vyhlášenému zastavení palby boje pokračují   
18. 1. 2009 Organizace Hamas "vyhlásila příměří v Gaze"; Izrael začal stahovat své jednotky   
17. 1. 2009 Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan chce vylúčiť Izrael z OSN   
17. 1. 2009 Zpackaná válka v Gaze William S. Lind

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč
17. 1. 2009 Washington Post: Je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima   
16. 1. 2009 No a co...?!? Ladislav  Žák
15. 1. 2009 Čím si osladíme ten průš..? Miloš  Dokulil
15. 1. 2009 David Černý zůstal svým uměním za branami Evropy Josef  Brož
15. 1. 2009 Potlesk pro křupany Ivan  David
14. 1. 2009 Něco se konečně povedlo Jan  Čulík
14. 1. 2009 Ať žije David Černý! Andrew  Stroehlein

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

Roman Joch, ředitel "Občanského institutu" RSS 2.0      Historie >
5. 12. 2008 To, že je Roman Joch zván v ČR do televize, má zásadní význam   
5. 12. 2008 Joch Jan  Hruška
5. 12. 2008 Doufejme, že se Roman Joch nebude chtít vrátit k profesi   
5. 12. 2008 Poplašná zpráva o úrovni české populace   
4. 12. 2008 Necenzurovat- ani Jocha Ivan  David
4. 12. 2008 Naše civilizace nebyla nikdy dosti křesťanská   
4. 12. 2008 Televizní odborník Roman Joch   
3. 12. 2008 Propaganda od Romana Jocha - článek bez informační hodnoty   
25. 2. 2008 Jochův návrh na legalizaci mučení jste nepochopili   
24. 2. 2008 Nikdy více bolševizaci ČR   

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Na odporu postavená estetika není umění Štěpán  Kotrba
2. 1. 2009 Sderot, Gaza a Sue Grandová naruby Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar

Krajské a senátní volby říjen 2008 RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2008 Analýza neúspěchů ODS   
20. 11. 2008 Jak se jedná o krajské vládě na jižní Moravě   
20. 11. 2008 Když dva dělají totéž... Antonín  Hubený
31. 10. 2008 Co řekly volby 2008? Soňa  Hromátková
29. 10. 2008 Kdo měl jít k volbám   
29. 10. 2008 Jak by interpretoval Klausovo chování před volbami Ústavní soud? Václav  Chyský
27. 10. 2008 Nebude diktatura v ČR Bohumír  Tichánek
27. 10. 2008 Zeman měl pravdu, severočeská ČSSD nejspíš má v plánu uzavřít koalici s ODS Štěpán  Kotrba
27. 10. 2008 Vidět mladšího člověka na cestě k volbám bylo jak vidět bílou vránu   
27. 10. 2008 Černé bláto a zelená bažina Štěpán  Kotrba

Pákistán RSS 2.0      Historie >
16. 12. 2008 Immanuel Wallerstein: Pákistán: Obamova noční můra Immanuel  Wallerstein
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
29. 11. 2008 Times of India: Spojené státy, Británie a Izrael poskytují Indii zpravodajskou pomoc   
24. 10. 2008 "Americké rakety" zasáhly školu v Pákistánu   
8. 10. 2008 Rakety Hatf - jaderná pěst Pákistánu Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Lukáš  Visingr
27. 9. 2008 Další incident mezi USA a Pákistánem skončil na Valném sromáždění OSN   
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Štěpán  Kotrba
25. 9. 2008 Přestřelky v Pákistánu: konečně se Američané přiznali   

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
30. 11. 2008 Zpráva Izvestijí je zavádějící, Saakašvili trvá na tom, že za válku nese odpovědnost Rusko Karel  Dolejší
29. 11. 2008 Izvestija: Saakašvili prý "přiznal, že vyprovokoval válku s Ruskem; podle opozice chce uprchnout ze země"   
25. 11. 2008 Válka jako zrcadlové bludiště Petr  Nachtmann
25. 11. 2008 Za odměnu na Sibiř Karel  Dolejší
16. 11. 2008 Pozor na ruskou manipulaci Jan  Čulík

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
10. 10. 2008 Další překážka příchodu lidí ze zahraničí do ČR   
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2008 Kateřina Jacques chce dávat beztrestně marihuanu i dětem Štěpán  Kotrba
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček
14. 1. 2009 České zdravotnictví žádné reformy nepotřebuje Petr  Wagner
20. 12. 2008 Poplatky za ošetření nic neregulovaly Petr  Wagner
6. 12. 2008 Šlo o návštěvu lékaře jen v nutných případech   
5. 12. 2008 Poplatky ve zdravotnictví v ČR a v Německu   
5. 12. 2008 Rušení traumacenter a standardy zdravotní péče Petr  Wagner
5. 12. 2008 Zdraví je nade vše Jan  Mertl
5. 12. 2008 Brno má zájem o Úrazovou nemocnici, kterou chce Julínek rušit   
2. 12. 2008 Medicínské námitky proti "standardům zdravotní péče" Petr  Wagner
2. 12. 2008 Petr Wagner neřeší zásadní etické otázky dnešní zdravotnické péče Jan  Čulík

Čína RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   
8. 11. 2008 Dong Feng - raketový arzenál Říše Středu Lukáš  Visingr, Alena Breuerová, Štěpán Kotrba
31. 10. 2008 Na čínském obzoru jsou přece jen nakonec "josefínské" reformy? Miloš  Dokulil
30. 10. 2008 Asijské vesmírné závody   
30. 10. 2008 Studie RAND naznačuje, že USA prohrají válku s Čínou   
13. 10. 2008 Čína zřejmě dovolí zemědělcům prodávat svou půdu   

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
8. 1. 2009 Koncert CHCI WAVE ZPĚT!   
1. 1. 2009 Televizní nuda na Silvestra Monika  Binke
29. 12. 2008 Americký televizní moderátor Dan Rather uštědří Bushovi zřejmě další ránu   
23. 12. 2008 Jednání Rady Českého rozhlasu je neobhajitelné a nelogické, je třeba prošetřit, zda není zkorumpována, tvrdí poslanec   
22. 12. 2008 ORF se nachází v těžké krizi Richard  Seemann
20. 12. 2008 Byla v Praze jiná Ellen Tauscherová, než zasedá v Kongresu? Karel  Dolejší
13. 12. 2008 Česká televize zase manipuluje František  Řezáč
8. 12. 2008 Deutschlandradio povede Willi Steul Richard  Seemann
28. 11. 2008 Swastika Eyes pro Radu Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
27. 11. 2008 Rada Českého rozhlasu hájí komerční zpravodajské stanice a portály Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2009 Vytvářejí všichni akademici falešný obraz ? Milan  Hlobil
26. 12. 2008 Krach americké obrany   
20. 12. 2008 Byla v Praze jiná Ellen Tauscherová, než zasedá v Kongresu? Karel  Dolejší
19. 12. 2008 Začachrovaný národní zájem Karel  Dolejší
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
15. 12. 2008 Pavel Barák obhajuje neobhajitelné Karel  Dolejší
27. 11. 2008 President Obama's Foreign Policy: The Change We Really Want? Joanne  Landy
14. 11. 2008 Rogozin: NATO se rozpadá v bahno   
6. 11. 2008 Větvička - novinář který selhal Štěpán  Kotrba
17. 10. 2008 Okupace tehdy. A co dnes? Jaroslav  Zatočil

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2009 Barack Obama a meze americké moci Karel  Dolejší
17. 1. 2009 Konec Bushovy éry v USA Robert  Bartoš
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček
26. 12. 2008 CIA získává afghánské válečné magnáty rozdáváním viagry   
24. 12. 2008 Přeji si stažení vojsk z Afghánistánu   
23. 12. 2008 Dialog, nikoliv válka může Afghánistán postavit na nohy Daniel  Veselý
22. 12. 2008 Hrrr do Afghánistánu! Štěpán  Steiger
22. 12. 2008 Jediným problémem s Afghánistánem je... Jan  Čulík
22. 12. 2008 Ženy, Afghánistán a lidská práva Petr  Wagner
22. 12. 2008 České jednotky "by měly být vyslány i do Saúdské Arábie"   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová

Školství RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2009 Nová publikace Eurydice   
16. 1. 2009 Hospodárska kríza zasiahla už aj ruské vysoké školy   
11. 1. 2009 Izraelci také likvidují palestinské školství   
2. 1. 2009 Biologické a sociální faktory vývoje člověka a jejich důsledky pro pojetí výchovy Jiří  Beránek
1. 12. 2008 Advent... Ladislav  Žák
24. 11. 2008 Demogrant jako nástroj financování vysokého školství Petr  Gočev
19. 11. 2008 V české společnosti vládne despekt vůči intelektuálům a humanitním oborům Jan  Mertl
18. 11. 2008 Akademická jatka 2008, aneb Gaudeamus Igitur Josef  Švéda
18. 11. 2008 Akademický senát FFUK žádá o navýšení rozpočtu vysokých škol   
13. 11. 2008 100 000 školáků demonstruje za lepší školy František  Řezáč

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2009 Špatné je nevědět - ale tragické je nechtít vědět! Jan  Neoral
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Másla na hlavě se nelze zbavit přesunem másla na hlavu jinou... Jan  Neoral
12. 1. 2009 Nebezpeční vědci aneb kurs tvůrčího lhaní Ivan  Větvička
7. 1. 2009 Happening Evropa proti radaru   
2. 1. 2009 Starostové dojednají detaily výpravy do Bruselu   
1. 1. 2009 PF 2009 Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
23. 12. 2008 Heuréka - nová superstudie o radaru? Jan  Neoral
15. 12. 2008 NATO provokuje Obamu: Chceme raketovou obranu v Evropě   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2009 Ústav pro českou literaturu AV ČR vypisuje bohemistické stipendium   
31. 12. 2008 Podvod I. Miloslav  Bukovecký
15. 12. 2008 Na břehu dnů Petr  Litoš
11. 12. 2008 Vieweghova dvacátá kniha: Banální stereotyp Jan  Čulík
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
17. 10. 2008 "Nebudu-li já kurvú, ale bude jiná" Jan  Hus
15. 10. 2008 Milan Kundera a tragédie Střední Evropy Karel  Dolejší
14. 10. 2008 Jak to, že se nic nestalo té paní Militké?   
14. 10. 2008 Milan Kundera v zajetí imagologů Josef  Švéda
13. 10. 2008 Kopnete-li si do Kundery, stanete se komickou postavou jeho románů Jan  Čulík