13. 11. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 11. 2008

POZORUHODNÁ ANALÝZA:

Independent: Obama má šanci skoncovat s fantazií tzv. "Hvězdných válek"

Spojené státy vydaly 160 miliard dolarů - na zvýšení hrozby vůči sobě i nám všem

Reagan začínal ztrácet schopnost rozlišovat realitu a filmy: opakovaně tvrdil, že byl přítomen při osvobození Osvětimi, avšak ve skutečnosti o tom jen hrál v Hollywoodu. Po druhé světové válce bylo provedeno několik studií, které se pokoušely stroj na likvidaci přilétajících střel vynalézt. Všechny dospěly k názoru, že je to "nemožné". Nicméně, Reagan se roku 1983 rozhodl, že bude požadovat od amerických vědců, aby tento projekt uskutečnili.

Jak vysvětluje historička Frances Fitzgerald, držitelka Pullitzerovy ceny: "Většina vědců a odborníků na obranu, pozvaných do Bílého domu, vyjádřila absolutní nedůvěřivost. Obranný deštník pro Spojené státy byl zjevně nemožný. Avšak když vědci poukazovali na to, že věda není magie a že americká technologie nedokáže všechno, byli obviněni z nedostatku vlastenectví."

Že to bylo celé na vodě, Reaganův tým neodradilo. Muž, kterého jmenovali do čela tohoto projektu, James Abrahamson, oznámil: "Myslím si, že v této zemi je technicky možné všechno. Jsme opravdu národ, který dokáže dělat zázraky."

Teď konečně nastala možnost, že toto šílenství skončí. Poté, co v úterý s Obamou mluvil polský prezident Lech Kaczynski, uvedl, že teď vůbec není jisté, že se projekt protiraketové obrany uskuteční.

Toto je příběh o tom, jak si jeden muž, který trpěl Alzheimerovou chorobu, vymyslel fyzikálně neuskutečnitelnou fantazii, založenou na jednom B-movie, v němž kdysi hrál - a příběh o tom, jak Spojené státy vydaly 160 miliard dolarů ve snaze tento sen uskutečnit, píše v deníku Independent Johann Hari.

Jediným úspěchem těchto miliard bylo, že z nich určité zbrojovky velmi zbohatly, a pak ty miliardy způsobily, že Rusko znovu zaměřilo své jaderné zbraně na Polsko a na Británii. A pokud se Obama nyní nerozhodne okamžitě skoncovat s touto dlouhodobou fraškou, učiní tak pozoruhodný příspěvek světové historii: množství zbraní hromadného ničení ve světě dramaticky stoupne.

Takto celý příběh začal - a pokračuje až do naší doby. Začátkem osmdesátých let se prezident Ronald Reagan začal stále více bát, že je jaderná válka se Sovětským svazem nevyhnutelná, až se mu v mysli vynořila dlouho potlačená vzpomínka. V roce 1940 Reagan hrál v pochybném filmu jménem Murder in the Air (Vražda ve vzduchu). Hrál v něm tajného agenta, jehož úkolem bylo ochraňovat nově vynalezenou superzbraň, zvanou "Intertia Projector", která dokázala na každé letadlo či raketu, blížící se území Spojených států, vypálit proud elektřiny, a tak je zneškodnit. V tom filmu tvrdí Reaganovi jeden vědec, že tato zbraň "dokáže učinit Spojené státy v každé válce neporazitelnými, a obsahuje příslib, že se stane největší silou pro světový mír, jaká byla kdy vynalezena".

A tak Reagana napadlo, že by se mohlo začít pracovat na skutečném interciálním projektoru. Vybudujme stroj, který odhalí každou jadernou střelu, blížící se americkému území, a zlikvidujme ji odstřelením! Tak by studená válka rázem skončila!

Reagan začínal ztrácet schopnost rozlišovat realitu a filmy: opakovaně tvrdil, že byl přítomen při osvobození Osvětimi, avšak ve skutečnosti o tom jen hrál v Hollywoodu. Po druhé světové válce bylo provedeno několik studií, které se pokoušely takový stroj vynalézt. Všechny dospěly k názoru, že je to "nemožné". Nicméně, Reagan se roku 1983 rozhodl, že bude požadovat od amerických vědců, aby tento projekt uskutečnili.

Všichni z toho byli zcela konsternováni. Náměstek Reaganova ministra obrany Richard DeLauer se dožadoval vysvětlení, jak je možné, že se taková "nedovařená politická travestie" dostala do prezidentova projevu. Jak vysvětluje historička Frances Fitzgerald, držitelka Pullitzerovy ceny: "Většina vědců a odborníků na obranu, pozvaných do Bílého domu, vyjádřila absolutní nedůvěřivost. Obranný deštník pro Spojené státy byl zjevně nemožný. Avšak když vědci poukazovali na to, že věda není magie a že americká technologie nedokáže všechno, byli obviněni z nedostatku vlastenectví."

Že to bylo celé na vodě, Reaganův tým neodradilo. Muž, kterého jmenovali do čela tohoto projektu, James Abrahamson, oznámil: "Myslím si, že v této zemi je technicky možné všechno. Jsme opravdu národ, který dokáže dělat zázraky." Projekt dostal přezdívku "Hvězdné války", což bylo vhodné, protože to byla science fiction. A jak šly roky, američtí strategičtí plánovači vyvíjeli stále další a další horečné fantazie o tom, jak jim protiraketový deštník umožní útočit kdekoliv na světě bez obav z odvety.

Do doby, kdy Reagan odešel z prezidentského úřadu, vzniklo obrovské průmyslové odvětví, jehož cílem bylo pronásledovat tuto bludičku. Obrovské zbrojovky - včetně Boeingu a firmy Lockheed Martin - na základě tohoto projektu vydělávaly miliardy dolarů a z toho dávaly politikům z obou amerických politických stran astronomické finanční dary na jejich politickou činnost. Během desetiletí, která následovala, vydávaly Spojené státy na tento projekt stále víc a víc peněz a jejich očekávání toho, co "štít" bude schopen dělat, se neustále snižovalo. Teď už chtějí jenom, aby ten systém byl schopen zlikvidovat jedinou jadernou zbraň - ale ani to nefunguje. Testy fungují pouze tehdy, když antirakety předem vědí, odkud bude raketa vystřelena a kam směřuje, a to jen potud, pokud vystřelená raketa neustále informuje vysíláním cíleného signálu antiraketu o tom, kde přesně zrovna je. To je tedy opravdu úspěch. Vědcům bylo uloženo splnit téměř nemožný úkol: zasáhnout jednu vystřelenou kulku jinou vystřelenou kulkou.

Avšak zatímco pozitivní dopady tohoto projektu nevznikly, jeho záporné důsledky jsou naprosto reálné. Strategičtí oponenti Ameriky dospěli k názoru, že prostě není možné, že by Spojené státy vydávaly tak dlouho tak obrovské peníze na naprostou pitomost, a tak předpokládají, že protiraketový štít funguje, a reagují podle toho. To znamená, že vyrábějí stále větší jaderné zbraně a vyrábějí jich stále víc, aby si uchovali schopnost protiraketový deštník prorazit. Znovu zaměřili své jaderné zbraně na Polsko, Británii a Českou republiku, země, kde má být nefungující protiraketová obrana rozmístěna. Pokud získají dojem, že na ně Amerika útočí, zničí nejprve nás ve snaze zničit "štít" a mít tak možnost vojenské odvety.

Americké výzvědné zdroje sdělují zcela otevřeně, co se stane, pokud se protiraketový systém bude dál budovat. Čína zvýší svůj jaderný arzenál "desetkrát", Indie a Pákistán budou reagovat výrazným posílením vlastního jaderného deterentu, a "jedinou racionální reakcí Ruska bude udržovat a posílit existující jaderný arzenál".

A tak Spojené státy vydaly 160 miliard dolarů na to, aby zvýšily jaderné nebezpečí pro sebe i pro všechny z nás. Hvězdné války jsou dokonalým příkladem magického myšlení, které nyní dominuje americké pravici. Nelíbí se vám globální oteplování? Tak si z toho nic nedělejte, ono neexistuje. Nelíbí se vám evoluce? No, vždyť je to mýtus! Že se v Iráku nenašly žádné zbraně hromadného ničení? No, určitě byly odvezeny do Sýrie! Chcete kouzelný protiraketový štít? Když ho vybudujete, on bude fungovat!

Jasně, možná vědci někdy v budoucnosti skutečně objeví způsob, jak zlikvidovat jaderné střely v tom krátkém okamžiku, než dopadnou na cíl. Možná, že vědci také objeví způsob, jak proměnit olovo ve zlato - což byl úkol, jímž byly nejlepší mozky v Evropě posedlé celá staletí. Možná se s námi spojí mimozemské civilizace. Ale žádné tyto předpoklady nejsou rozumným základem pro vládní politiku.

Teď konečně nastala možnost, že toto šílenství skončí. Poté, co v úterý s Obamou mluvil polský prezident Lech Kaczynski, uvedl, že teď vůbec není jisté, že se projekt protiraketové obrany uskuteční. Během předvolební kampaně Obama se problému Hvězdných válek jaksi vyhnul: řekl, že ho podporuje, ale jen pod podmínkou, "že bude fungovat".

No, tak je známo, že ten projekt nefunguje.

Obama byl prvním prezidentským kandidátem v naší době, který nepřijímal peníze od zbrojovek. Nemá vůči nim žádný politický dluh - ale dluh jeho země je obrovský. Mohou si Spojené státy dál dovolit vydávat 10 miliard dolarů ročně na tento nebezpečný technologický nesmysl?

V primárkách Obama přislíbil, že bude usilovat o reálné mnohostranné jaderné odzbrojení - avšak fantazie protiraketového štítu zajišťuje, že dojde k opaku - dojde k dramatickému zvýšení počtu jaderných zbraní, rozmístěných po celém světě. Samozřejmě, jestliže Obama Hvězdné války zruší, neokonzervativci ho obviní z toho, že "ustoupil" a "prokázal slabost". Avšak je skutečně rozumné dál vydávat každoročně 10 miliard dolarů na sebepoškozování USA jen, aby se prezident vyhnul tomuto obvinění? Příběh, který vznikl s bludem Reaganovy alzheimerové demence, by měl skončit Obamovým empirismem.

Nejde jen o rozhodnutí, co si počít s protijaderným štítem, který nefunguje. Je to zkouška, zda se vláda Spojených států navrátila na pevnou zemi empirické reality - anebo zda je ještě stále kdesi v modrém limbu a lapá po dechu mezi ideologickými hvězdami.

Kompletní článek v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       13. 11. 2008
13. 11. 2008 Independent: Obama má šanci skoncovat s fantazií tzv. "Hvězdných válek"
13. 11. 2008 Independent: Proč ignoroval Západ pravdu o válce v Gruzii?
13. 11. 2008 Obering naléhá na Obamu, aby nerušil protiraketovou obranu
13. 11. 2008 "Aféra" Kundera, která na Západě rychle skončila, je v ČR uměle udržována při životě Jan  Čulík
13. 11. 2008 Nový prezident, nový liberalismus... (staro)nová Amerika? Karel  Dolejší
13. 11. 2008 Německo se octlo v recesi
13. 11. 2008 British Telecom sníží stavy o 10 000 zaměstnanců
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
13. 11. 2008 Mezinárodní úřad pro energii varuje před novým nedostatkem ropy
13. 11. 2008 Šéf ústřední Anglické banky podpořil dotace pro ekonomiku
13. 11. 2008 Pomůže krachujícímu automobilovému průmyslu
13. 11. 2008 Neklidná Ukrajina
13. 11. 2008 O špuntu a o aroganci vzdělanců, anebo Když jasnosti myšlenek chybí jasnost artikulace Uwe  Ladwig
13. 11. 2008 Inspirace Obamou -- vlastně Deanem Rudolf  Převrátil
13. 11. 2008 Dálniční obchvat Prahy Josef  Vít
13. 11. 2008 Stanislav Penc odchází ze Strany zelených Stanislav  Penc
13. 11. 2008 Lidé bez mandátu útočí na levici Antonín  Hubený
13. 11. 2008 Kriminalistika a současná věda - Od lupy po molekulární genetiku
13. 11. 2008 Kotrbův útok na Zlatušku je neférový
12. 11. 2008 "Mezinárodní politologický ústav" Masarykovy univerizty dělá PR Hybáškové Štěpán  Kotrba
13. 11. 2008 Jiří Zlatuška: Za mě z Masarykovy univerzity nebyly rozesílány žádné politické pozvánky
13. 11. 2008 Zlatuškův aktivismus Petr  Nachtmann
12. 11. 2008 80 % delegátů sjezdu České lékařské komory odmítlo zákony ministra Julínka
12. 11. 2008 Pouze 40 lidí vyjádřilo podporu Topolánkově vládě
12. 11. 2008 Severní varianta Pražského okruhu by nebyla funkční
12. 11. 2008 Jiný obchvat Prahy není správný, ostatně tenhle taky ne Miroslav  Prokeš
13. 11. 2008 100 000 školáků demonstruje za lepší školy František  Řezáč
13. 11. 2008 Zvláštní zvíře: pravičák, nechtějící radar a americký monopol moci
12. 11. 2008 Ministr Jehlička se zbláznil Boris  Cvek
12. 11. 2008 Kampaň BESIP po česku
12. 11. 2008 Odbory požadují, aby vláda zvýšila podporu v nezaměstnanosti; počet propouštěných roste
12. 11. 2008 Rozpad vlády a ambice poslankyně Šojdrové Boris  Cvek
12. 11. 2008 Krize kapitalismu Milan  Valach
12. 11. 2008 Vy jste ale vtipálek, pane Bursíku Bohumil  Kartous
11. 11. 2008 Bolestný přerod totalitní společnosti Bohumil  Kartous
11. 11. 2008 Zápas o svědomí v díle mladého italského bohemisty Petr  Kužvart
11. 11. 2008 Rozpory globálního kapitalismu: analýza, kritika a náprava Martin  Brabec
9. 11. 2008 Hospodaření OSBL za říjen 2008

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
13. 11. 2008 Zvláštní zvíře: pravičák, nechtějící radar a americký monopol moci   
13. 11. 2008 Obering naléhá na Obamu, aby nerušil protiraketovou obranu   
13. 11. 2008 Independent: Obama má šanci skoncovat s fantazií tzv. "Hvězdných válek"   
11. 11. 2008 Americký radar v České republice: K čemu je to dobré?   
11. 11. 2008 Pane Topolánku, lež má krátké nohy... Jan  Neoral
11. 11. 2008 O budoucnosti americké protiraketové obrany   
9. 11. 2008 Obamův poradce popřel údajný slib Kaczyńskému ohledně protiraketové obrany Karel  Dolejší
8. 11. 2008 USA nabídly Moskvě "větší přístup" na evropské protiraketové základny. Znovu o nás bez nás? Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Ne základnám nekádruje. Ani řečníky, ani publikum, ani veřejnost Lukáš  Kantor
6. 11. 2008 Větvička - novinář který selhal Štěpán  Kotrba
4. 11. 2008 Protiraketová obrana USA v Evropě -- mezinárodní konference o zajíci v pytli Ivan  Větvička
30. 10. 2008 Smlouvy o základnách - Češi proti proudu? Michal  Brož
30. 10. 2008 Sněmovna i Senát odkládají radar. Do kongresu ODS   
29. 10. 2008 Je prezident Klaus proti radaru? Bohumil  Kartous
29. 10. 2008 Poslední podraz ODS Libuše  Pojerová