12. 1. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 1. 2009

Jsou BL opravdu komunistickým plátkem?

Už nějakou dobu cítím nutkání vyjádřit se i já k tomu, zda jsou Britské listy komunistickým plátkem či nikoli či jaké vlastně jsou, píše student Ondřej Blažek, který zároveň pracuje v zahraničněpolitické redakci ČTK.

První věcí, kterou bych rád uvedl hned na začátek, je, že BL rozhodně nejsou listem vyváženým. Náhodně přišedšího čtenáře na první pohled uhodí do očí emotivnost a zaujatost většiny článků a komentářů. Je samozřejmě přirozené, že jakýkoli komentář je nutně subjektivní, ovšem problém podle mého názoru je v tom, že se v BL objevují v naprosté většiny komentáře zastávající totéž stanovisko. A pokud redakce vybere článek se stanoviskem opačným, než které je v BL většinové, je to často článek, který se vyjadřuje primitivně, naivně a má špatné argumenty. Samozřejmě, že pak paradoxně i takový článek podpoří ve čtenáři opačný (tedy s BL souhlasný) názor.

Dobře, BL jsou zaujaté. Proti komu jsou zaujaté? Jsou komunistické? Zkusme si nyní zrekapitulovat poslední stanoviska BL k hlavním tématům. Současný konflikt v Gaze: BL poukazují na bezpráví páchané Izraelem a podporují Palestince. Spor o plyn Rusko-Ukrajina: podle BL je na vině Ukrajina. Válečný konflikt Rusko-Gruzie: BL obhajují Rusko a z rozpoutání viní Gruzii v čele se Saakašvilim. Julínkova reforma zdravotnictví: BL jsou proti ní. Radar v Brdech: BL jsou proti radaru.

Společným jmenovatelem těchto stanovisek podle mého názoru není zastávání komunistických postojů, ale boj proti postojům vládních establishmentů. Velmi často (hlavně co se týče zahraničně-politických témat) se BL snaží mít opačný postoj než většina medií. Na tom samo o sobě není nic špatného -- vždyť pluralita názorů je k fungování zdravé demokratické společnosti potřebná. Mám však často pocit, že BL jdou v tomto směru až do krajnosti, sklouzávají k dogmatičnosti. Jinými slovy se nesnaží na nějakou problematiku nahlížet kriticky, ale mají předem připravené pozice, které jim nikdo nerozmluví. Když se něco závažného stane, člověk přesně ví, co si o tom za chvíli v BL přečte.

Proto pokud chce být někdo v domácí a světové politice "v obraze", nemůže se bohužel spoléhat na BL jako na důvěryhodný a vyvážený zdroj. Krajní a často pomýlená zaujatost, která vzniká kvůli přespřílišné snaze psát "o všem, o čem se v ČR příliš nemluví", je největší vadou BL, ne jejich domnělé komunistické postoje.

Reakce Jana Čulíka: Aniž bych chtěl znovu zahájit snad už tisící debatu o charakteru Britských listů, chci ve stručnosti dodat jen toto. Upozorňuji, že kromě článků, vyjadřujících postoje, jaké popsal pan Blažek, zveřejňujeme i texty obsahující názory opačné, a to nejen "hloupé", jak si čtenáři mohou lehce dohledat v tematickém archivu. Svými postoji ke skutečnosti nemají Britské listy daleko k mainstreamovým postojům západních anglosaských médií, především britských, z nichž také velkou část materiálů citují, a zásadně uvádějí zdroje. Ano, anglosaská žurnalistika je vůči establishmentu kritická, stejně jako Britské listy. Myslím, že pokud by někdo chtěl spojovat psaní Timesů, Daily Telegraphu, Guardianu nebo pořadů či internetových stránek BBC s komunismem, asi by se mu dost vysmáli.

Co se týče kritiky, že z kritických čtenářských reakcí vůči "lini BL" vybíráme jen ty primitivní, nevybíráme je.Kvalitnější a přesvědčivější kritické čtenářské reakce do BL nepřicházejí. Mnohokrát jsem poukazoval na to, že bychom rádi vydávali inteligentní "pravicovou" argumentaci.

Pokud obsahují texty v Britských listech věcné chyby či nepřesnosti, ve vydání je opravujeme. Publikujeme také zásadně všechny věcné a racionální polemické příspěvky, požadavkem pro autory samostatných článků (nikoliv stručných čtenářských reakcí) je, aby se autor plně identifikoval redakci. V žádném případě však nepublikujeme anonymní články ani čtenářské reakce. Pokud tedy má někdo pocit, že Britské listy šíří věcně nesprávné informace, není nic lehčího než tyto informace vyvrátit -- kritiku rádi vydáme.

                 
Obsah vydání       12. 1. 2009
12. 1. 2009 Izra El? (Bojuje Bůh?) Tomáš  Koloc
12. 1. 2009 Krize v Gaze má "hluboce nezdravý" dopad na britské muslimy, varuje ministr
12. 1. 2009 Obama: Ztráty na životech na obou stranách v Gaze jsou "srdcervoucí"
12. 1. 2009 Bílá propaganda, Lidové noviny a teror v Palestině Jozef Bohumil Ftorek
12. 1. 2009 Čelní britští židé apelují na Izrael, aby zastavil "hrůzy" v Gaze
12. 1. 2009 Nebezpeční vědci aneb kurs tvůrčího lhaní Ivan  Větvička
12. 1. 2009 Jsou BL opravdu komunistickým plátkem? Ondřej  Blažek
12. 1. 2009 EU se snaží vzkřísit dohodu o plynu s Ruskem
12. 1. 2009 Plynový konflikt: Ukrajina intriguje poza chrbát Ruska Juraj  Slabeycius
12. 1. 2009 Několik poznámek k rusko-ukrajinskému sporu o zemní plyn Jindřich  Kalous
11. 1. 2009 Co vlastně nechal podepsat Topolánek v Kyjevě?
11. 1. 2009 Moskevský korespondent ARD: Ukrajina sa pripravovala mesiace na plynový spor s Ruskom
10. 1. 2009 Bylo by zajímavé vědět, jak Topolánkova jednání v Moskvě vlastně vypadala
11. 1. 2009 Očakávam komplikácie Juraj  Slabeycius
11. 1. 2009 Human Rights Watch: Izrael používá v Gaze bílý fosfor
11. 1. 2009 Izraelci také likvidují palestinské školství
11. 1. 2009 Motorem války v Gaze je izraelský strach
11. 1. 2009 Gaza: Jak to (prý) bylo s tou školou
10. 1. 2009 Co s problémem v Gaze? Názory posluchačů britského rozhlasu
10. 1. 2009 Co s problémem v Gaze?
10. 1. 2009 Mír se uzavírá s nepřáteli Jan  Čulík
10. 1. 2009 Jak by Češi reagovali na vznik Romské republiky? Jan  Čulík
11. 1. 2009 Neberete v úvahu českou mentalitu Jiří  Drašnar
11. 1. 2009 Je mi vás docela líto, měl byste se jít léčit
12. 1. 2009 Architektura strachu Richard  Seemann
11. 1. 2009 Lži mluvčího izraelského ministerstva zahraničí v OVM Daniel  Veselý
9. 1. 2009 BBC: Ti, co přežili, nalezeni v Gaze po čtyřech dnech bez vody
9. 1. 2009 Spáchali jste zřejmě válečné zločiny
9. 1. 2009 Raději se budu mýlit s Bushem než mít pravdu s Putinem? Jakub  Rolčík
12. 1. 2009 Výhledy světové války U kalicha Wenzel  Lischka
1. 1. 2009 Hospodaření OSBL za prosinec 2008