17. 9. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 9. 2008
17. 9. 2008

Banka Halifax Bank of Scotland začala po pádu hodnoty svých akcií jednat se svým hlavním soupeřem, bankou Lloyds TSB o tom, že by ji Lloyds TSB koupila. Doporučil to premiér Gordon Brown. Nezastavitelný pád akcií banky HBOS vyvolal obavy ohledně její budoucnosti, i když britské inspekční finančnické orgány - Financial Services Authority, Anglická banka i ministerstvo financí jsou přesvědčeny, že HBOS je finančně v podstatě v pořádku. Britské finančnické úřady jsou nicméně znepokojeny, že pokles hodnoty akcií banky HBOS otřese důvěrou zákazníků v tuto banku a lidi budou své vklady z ní dál hromadně vybírat, jak už se to děje dva dny.

Odhaduje se, že si za poslední dva dny z HBOS vybrali zákazníci asi 1 miliardu liber - což je jen zlomek veškerých vkladů, které v této bance dosahují částky 280 miliard liber, ale považuje se to za důkaz, že záporné informace ve veřejné doméně mohou banku poškodit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

17. 9. 2008

Americká Federální rezervní banka oznámila, že připravila balík v částce 85 miliard dolarů na záchranu největší americké pojištovny AIG, které hrozí bankrot.

17. 9. 2008

V úterý v noci se zdálo pravděpodobné, že americká vláda nakonec bude sanovat jednu z největších světových pojišťoven, AIG, které hrozí bankrot, konstatoval list Financial Times. Newyorský guvernér David Patterson, který koordinuje úsilí pojišťovnu zachránit, varoval, že AIG má už jen jeden den na vyřešení svých finančních problémů, než dojde "ke katastrofě". Bankrot pojišťovny AIG by vážně prohloubil světovou finanční krizi, protože by postihl všechny čelné světové banky.

17. 9. 2008

Americký deník New York Times informuje o tom, že Gruzie předložila fragmenty odposlechů telefonátů ruských vojáků, z něhož prý podle gruzínské vlády vyplývá, že před začátkem gruzínsko-ruského konfliktu Rusové už "prováděli invazi". NYT zdůrazňuje, že tyto gruzínské argumenty jsou nepřesvědčivé, avšak že z nich nicméně vyplývá, že situace v kritických hodinách před začátkem Saakašviliho útoku na Jižní Osetii byla možná složitější, než se dosud zdálo.

17. 9. 2008

Na příkladu Srbska je možné pochopit základní lidskou zvláštnost. Společenské vědomí, dá se říct ustavičně, pláče nad traumaty minulosti a přitom systematicky tyranizuje současnost. Tato porouchaná perspektiva společenského vývoje připomíná běh pozpátku. Zatímco nad historií držíme s vážnou tváří pietu, současné a živé rány krvácejí.

17. 9. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Asi jste taky slyšeli někoho mluvit o moudrosti a mírnosti starých lidí. Zdánlivě má ta moudrost rozhodující vliv na to, jestli je někdo mírný, nebo ne. Když se ale podíváme kolem sebe, často najdeme protiklad toho a mohlo by se nám zdát, že právě staří lidé jsou obzvlášť nesnášenliví a netolerantní. Na to jsem si vzpomněl, když jsem četl ve Spiegel Online o objevu výzkumníků z National Institute of Mental Health, Bethesda, ( anglicky ZDE německy ZDE. Ti přišli na to, že u starých lidí vyrábí mozek méně dopaminu než u mladých. To prý znamená, že staří lidé neprožívají úspěchy tak intenzivně jako mladí lidé.

17. 9. 2008

Po některých dotazech jsem se rozhodl napsat několik doplňujících informací ke vzdělávání zdravotnických pracovníků. Ti jsou v současné době problémem pro zdravotnická zařízení na všech úrovních. Problémem, jsou proto, že je jich obrovský nedostatek.

Došlo k tomu mnoha nepromyšlenými legislativními kroky. A popravdě světlo na konci tunelu nevidět...

17. 9. 2008

Zaujala mne tato věta z Vašeho překladu diskuse v Any Questions?: "Ty léky by měly být k dispozici pro všechny, anebo by neměly být k dispozici," píše Boris Cvek.

Dalo by se stejně říci, že špičkoví doktoři, kterých je velmi omezený počet a kteří dokážou zachránit život i v situacích, kdy u normálního doktora člověk umře, by taky měli být buď pro všechny (což fyzicky nelze), nebo nebýt vůbec.

17. 9. 2008

Pro ty, kdo si myslí, že ten, kdo kritizuje Fidela Castra, musí být pravičák, či americký agent, by měla stačit slova vnuka tohoto známého argentinského revolucionáře, Caneka Sancheze Guevary. Před čtyřmi lety napsal otevřený dopis, který vyšel v mexickém levicovém deníku Proceso. V tom dopise Guevarův vnuk odsoudil Fidela Castra jako "zestárnuvšího tyrana" a "mesiášského" vůdce, který pronásleduje jak básníky, tak odboráře.

17. 9. 2008

Štěpán Kotrba by neměl psát o "jedenáct let staré knize autora, kterého snad ani žádný primitiv nepovažuje za 'antiamerikanistu". I ve wikipedii najdeme, že "4. února 2008 zveřejnil deník El Universal, vycházející v Mexico City archivní dokumentaci od bývalé mexické výzvědné služby (Dirección Federal de Seguridad), která dokazuje Castañedovy špionáž pro kubánskou výzvědnou službu. Prováděl ji v letech 1979 - 1985. POdle těchto dokumentů bylo Castañedovým hlavním úkolem poskytovat Kubě tajné vládní informace a vyvíjet nátlak na svého otce (který byl tehdy ministrem zahraničí), aby prováděl politiku, z niž by Kuba Fidela Castra měla prospěch. Také se dovídáme, že Castañedova matka pracovala jako sovětská diplomatka u OSN v New Yorku pro vládu Josefa Stalina, jeho otec Jorge Castañeda y Álvarez de la Rosa byl Mexičan španělsko-evropského původu. Castañedův otec byl ministrem zahraničních věcí v letech 1979 - 1982, během vlády José Lópeze Portilla. A také "začala Castañedova politická kariéra členstvím v Mexické komunistické straně."

S takovým životopisem byl očekával, že Castañeda bude automaticky Che Guevaru hájit. Asi se naučil od maminky být fascinován masovým vrahem.

17. 9. 2008

Byl jsem překvapen, že se Štěpán Kotrba znovu pokouší útočit na mé názory na kubánskou diktaturu. Rozdíl mezi mým pohledem na Kubu a pohledem Štěpána Kotrby je v tom, že já jsem ostrov Fidela Castra navštívil sedmnáctkrát, a pokud vím, tak Kotrba ho nenavštívil ani jednou. Dalším rozdílem je, že umím velmi dobře španělsky a že každý dnes sleduji prostřednictvím svého satelitního talíře havanskou televizní stanici Cubavision. To znamená, že já skutečně vím, co se děje na Kubě. Vidím a slyším, co se tam odehrává. Kromě toho mám mnoho kubánských přátel. Příkladem toho, jak silně jsem spojen s Kubou a s Kubánci, je skutečnost, že jsem před dvěma dny uváděl fotografickou výstavu "Cuba, No Comment" Vítězslava Jandáka mladšího. Při zahájení bylo přítomno mnoho Kubánců, kteří žijí v Praze, i příslušníků kubánského diplomatického sboru.

17. 9. 2008

Být "nekriticky doktrinářský" znamená nesmířit se s pokusy o falzifikaci historie

Výpad Jana Čulíka znamená nejspíš jediné: univerzitní bohemista už nepolemizuje s fakty, ale s osobami. Argumenty docházejí... Namísto nálepkování bych ovšem uvítal dát přednost faktům před předsudky. Uvítal bych profesionálně akademicky odargumentované zpochybnění formulací, uvedených v životopisných heslech kontroverzního revolucionáře - v sedmi odkazech, v sedmi jazycích, nejméně sedmi autory. Ze zdrojů, kontrolovaných veřejně, u kterých ani historie tvorby hesel neukazuje kontroverzní průběh. A historie konfliktů okolo jednotlivých hesel, včetně diskusí mezi autory, lze na Wikiepedii nalézt též. Tato encyklopedie má paměť. Místo toho Jan Čulík zatracuje en block celou Wikipedii jako neseriózní zdroj. Wikipedie si přitom nehraje na "autoritativní" zjevenou jedinou pravdu a jednou uzavřený kánon informací. Je to otevřený interaktivní zdroj pod veřejnou kontrolou. Jediný zdroj pod veřejnou kontrolou celého světa. Zvláště u global language cenná ukázka globalizace postojů globálního společenství. A to je jejím cílem. Proto jsem uvedl jako nejautoritativnější odkazy právě anglický a španělský. U kontroverzních interpretací trvá velmi dlouho, než diskuze okolo nich utichne a heslo se ustálí...

Nicméně Jan Čulík nepolemizuje s hesly, ale s osobou komentátora. Vraťme se proto k faktům...

17. 9. 2008

Při vší úctě k Janu Čulíkovi považuji za potřebné ve chvíli, kdy dostává Štěpán Kotrba v Britských listech na frak, oponovat Čulíkovi a hájit Kotrbu. Je pravda, že posledně jmenovaný často přehání a občas bývá ve své impulzivnosti nesnesitelný. Mám v tomto směru i osobní zkušenost. Na druhé straně ale Kotrba mívá často pravdu a někdy vidí hodně daleko. Mívá pravdu a vidí daleko proti obrovské převaze hlavního proudu české žurnalistiky (o různých extrémech nemluvě) s jeho nízkou kvalitou. Tohle ho v mých očích vykupuje. Jeho mimřádné schopnosti a pracovitost dělají Britské listy Britskými listy obdobně jako mimořádné schopnosti a pracovist Jana Čulíka, i když jsou navzájem tak protikladní.

17. 9. 2008
Varovná poznámka před sílícím ideologickým extremismem Štěpána Kotrby, dávajícím přednost předsudkům před fakty.

Fabiano Golgo je seriozní autor a je neférové zpochybňovat jeho závěry výrazy jako "protikubánské nadšení". Právě Golgův názor na Kubu je podložený fakty, Kotrbův tuto monarchistickou diktaturu idealizuje. Štěpán Kotrba systematicky bagatelizuje policejní útlak v diktaturách, pokud se mu hodí k jeho antiamerikanismu. Je to totéž, jako když se Spojeným státům pro prosazování svých mocenských zájmů hodily v Jižní Americe jakkoliv nelidské pravicové diktatury, jen když byly proamerické.

16. 9. 2008

Oslavování idealizovaného komunisty Che Guevary mě nepřekvapuje. Falešný mýtus o tomto komunistickém teroristovi rozebírá Fabiano Golgo zde. Zdá se, že falešné mýty podobného druhu jsou běžné. Extrémní praxice si zase idealizuje Rudolfa Hesse, píše Petr Nachtmann.

Che Guevara
17. 9. 2008
reakce na poznámku Petra Nachtmanna "Falešný mýtus o teroristovi Che Guevarovi nepřekvapuje" o cestopisné drobničce Lubomíra Molnára "Che Guevara v Galícii"

Mnozí čtenáři i někteří autoři si zbytečně bipolarizovali svět na zápolení "těch dobrých" a "těch zlých", stejně jako mnozí státníci v době nedávno minulé. Hlavně když o sobě mohou tvrdit, že MY jsme ti dobří. Nálepka na duši, sžíranou nejistotou, kam se která politická reprezentace vydá po kolenou. Kam vykročí pravá noha a kam levá. Prostě - Rychlé šípy a Bratrstvo kočičí pracky. Svět rozdělený na MY a ONI v nesmiřitelném dalíkovském nepřátelství. Bipolární svět byl ale vždy svět primitivní, umělý, zideologizovaný jednou i druhou stranou do marketinkově uchopitelné karikatury. Argumenty nejen o historii jsou a byly vždy navíc podmíněné historicko-kulturně. Stačí se podívat na reformaci a Husa. Nyní bude i Mistr Jan v hledáčku Ústavu totalitního myšlení.

17. 9. 2008

Každý druhý občan ČR si myslí, že v souvislosti s rusko-gruzínským konfliktem dojde k výraznému zhoršení mezinárodní bezpečnostní situace

Zhoršení mezinárodní bezpečnostní situace v souvislosti s rusko-gruzínským konfliktem předpokládá každý druhý občan. Vzhledem k distribuci odpovědí je však zřejmé, že názory veřejnosti jsou jen mělce zakotveny. O něco častější obavy mají starší lidé, občané s horším materiálním standardem a lidé levicově orientovaní. V rusko-gruzínském konfliktu jsou občané ČR spíše na straně Gruzie než Ruska, relativně velká část z nich však neví, na čí stranu se v tomto konfliktu přiklonit. Uváděné výsledky vycházejí z rozsáhlého reprezentativního výzkumu STEM ze série Trendy.

Výzkumné šetření se uskutečnilo ve dnech 29. 8. -- 8. 9. 2008 na souboru 1354 občanů reprezentujících obyvatelstvo ČR starší 18 let. Výsledky ZDE

17. 9. 2008

Monitor Jana Paula:

Myslím že se Miloslav Štěrba ve svém článku Lourdy na věčné časy a nikdy jinak mýlí, když tvrdí, že v Česku schází klasické poutní místo, jako mají jiné evropské země, např. Mariazell, Czenstochowa, Medžugorje, Fatima, Lourdy atd. Autor zmiňuje okrajově Velehrad a Hostýn, ale zcela zapomněl na to nejdůležitější, na Svatou Horu u Příbrami, která si v ničem nezadá s jinými poutními místy, byť navštěvovanějšími.

16. 9. 2008
tisková zpráva MUDr. Milana Kubka, prezidenta České lékařské komory

Česká lékařská komora zásadně nesouhlasí s návrhem zavádět kategorii léčiv „přípravky vydávané bez lékařského předpisu s omezením“, který nemá medicínské opodstatnění a je velmi nebezpečný pro pacienty.

Léčba chronických chorob vyžaduje monitorování lékařem, který odhalí včas nedostatečný či nadměrný efekt léčby, nežádoucí účinky léčby, komplikace... Pouze vyšetření u lékaře může odhalit změnu diagnózy při někdy jen málo změněných příznacích (např. dříve dráždivý tračník nyní tumor...). Představa, že v lékárně je možno odebírat od pacientů anamnézu a provádět jejich vyšetřování lege artis je naivní. Oddělení funkcí, kompetencí a odpovědnosti lékařů a farmaceutů bylo nevyhnutelných důsledkem rozvoje medicíny. Lékárník nemůže nahradit lékaře. Byl by to závažný krok zpět. K výkonu obou profesí je třeba získat patřičné vzdělání a splnit kvalifikační požadavky.

17. 9. 2008

V článku MUDr.Milana Kubka mne zarazila jedna věta: "Byl by to závažný krok zpět."

Musím upozornit na to, že se samostatná léčba pacientů s pomocí rady lékárníků už dávno stala zavedenou praxí. Nikoliv proto, že by si pacienti mysleli, že lékaře k léčbě nepotřebují, ale proto, že lékařů je velký nedostatek, přístup k lékaři je stále obtížnější a spíše nemožnější, a také pro ztrátu důvěry pacientů k mnoha nezodpovědným lékařům, kteří dávají přednost ziskům před zdravím pacienta. Příčiny mají mnoho faktorů, na většinu z nich reaguje na těchto stránkách Petr Wagner.

16. 9. 2008

POZVÁNKA NA ZÍTRA ODPOLEDNE

Dne 17.9. v 17.15 hodin na ČT2 v magazínu vědy a techniky PORT se bude vysílat pořad o radaru v Brdech. Vystupují v něm mimo jiné i odborníci, kritizující jeho stavbu a vládní zprávy o jeho neškodnosti - fyzik z Fyzikálního ústavu Akademie věd Pokorný, odborník na radiolokaci Hlobil a vojensko-technický analytik Kaucký z odborného měsíčníku ATM.

články RNDr. Petra Pokorného, CSc. o radaru v Britských listech ZDE

články pplk. v z. ing. Stanislava Kauckého o radaru v Britských listech ZDE
články ing. Milana Hlobila o radaru v Britských listech ZDE

Radar v Brdech - klíčové argumenty TÉMA BL

památník věnovaný památce Ernesta Che Guevary  na předměstí La Coruňi
16. 9. 2008

O tom, kdo je Ernesto Che Guevara, ví každý své. Méně je v povědomí, co a kde je Galície. Tak tedy pár slov osvěty do začátku. Galície je provincií Španělska, nacházející se v jeho severozápadním cípu. Galicijci jsou svérázní lidé, formovaní drsným podnebím a nelehkým životem po mnohá staletí. Na náměstích galicijských měst jsou památníky obětem moře a emigrace. Galicijci hovoří svým úředně uznaným jazykem - galicijštinou. V přístavu Ferrol už není na náměstí jezdecká socha generalisima Franka ani pamětní deska na jeho rodném domě. Zato byla před třemi lety v Galicii odhalena pamětní deska na rodném domě otce Fidela Castra.

16. 9. 2008

Ad "Advokátka Klára Veselá Samková ostře kritizuje novelu občanského zákoníku z dílny ODS" a "Nepoučitelný ministr u duchcovského viaduktu a návrat do 19. století"

V příspěvku o "novele" občanského zákoníku jsou dvě zásadní nepřesnosti poukazující na neschopnost BL odpoutat se od přízemního pohledu na české veřejné dění z pohledu upatlaného boje hodné levice a zlé pravice, bez ohledu na kontext, píše Ondřej Neumann.

16. 9. 2008

V souvislosti s článkem V.Černíka o nemocnici a hotelových službách, jsem si vzpomněla na svou matku. Ve svých 88 letech ležela v nemocnici a byla už zesláblá. Když jí k obědu položili na stolek talíř s masem a knedlíky, požádala sestřičku o nakrájení masa, protože to už sama nezvládla. Bylo jí odpovězeno: Tady nejste v hotelu. Jídlo odnesli. Kdybychom jí nechodili pomáhat každý den s jídlem, pravděpodobně by zemřela hladem. A nebyla by první ani poslední. A jak říká jeden komik: Vo to tady jde. Opět by se snížily mandatorní výdaje, píše Iva Jozífková.

16. 9. 2008

Britská policie plánuje rozšířit systém zaznamenávání jízd soukromých automobilů po celé Británii. Umožní jí to registrovat a skladovat podrobnosti o milionech každodenních jízd automobilů až po dobu pěti let. Celostátní síť silničních kamer bude schopna číst a identifikovat 50 milionů státních poznávacích značek denně. Policie z těchto záznamů bude schopna rekonstruovat cesty jednotlivých automobilů.

Policii vláda doporučuje, aby "plně a strategicky" využívala této databáze, která už nyní zaznamenává, kde se v Británii nachází 10 milionů řidičů vozidel denně, v boji proti terorismu i proti méně závažné zločinnosti. Aktivisté na obranu lidských práv zpochybňují, proč je nutno uchovávat informace v databázích tak dlouho, a požadují přesnější informace ohledně toho, kdo všechno bude mít k databázi přístup.

Podrobnosti v angličtině ZDE

16. 9. 2008

DAILY TELEGRAPH:

Severoatlantické společenství oznámilo Kremlu, že podpoří snahy Gruzie vstoupit do NATO, navzdory přítomnosti ruských vojsk ve vzbouřeneckých regionech Jižní Osetie a Abcházie.

Během návštěvy gruzínského hlavního města Tbilisi odsoudil generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer ruskou okupaci Jižní Osetie a Abcházie, přestože Moskva dále tvrdí, že tyto regiony už nejsou součástí gruzínského území.

Jaap de Hoop Scheffer také pomohl Gruzii učinit významný krok k jejímu kontroverznímu členství v NATO, píše britský konzervativní deník Daily Telegraph.. Uvedl, že založení nové komise NATO-Gruzie, která má koordinovat vstup Gruzie do NATO, "podpoří a zrychlí naši spolupráci a integraci".

Generální tajemník NATO dodal: "Delegace Severoatlantického společenství přijela podpořit Gruzii a jeji ambice a přání začlenit se do NATO. Je zapotřebí, aby Gruzie pokračovala v procesu splnění kritérií členství bez ohledu na krizi."

NATO však dosud nenabídlo Gruzii Akční plán pro členství a tato otázka zřejmě povede k rozbrojům na vrcholné schůzce NATO v prosinci.

Michail Saakašvili, gruzínský prezident, přivítal návštěvu jako "významný signál" solidarity.

Podrobnosti v angličtině ZDE

16. 9. 2008
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Bylo by chybou podcenit význam dohody z 9. září mezi francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym v jeho funkci současného prezidenta Evropské unie a Dmitrijem Medvěděvem, prezidentem Ruska. Dohoda znamená definitivní konec prvního dějství nového světového geopolitického řádu.

Co bylo rozhodnuto? Rusové souhlasili se stažením všech svých vojsk z toho, co bylo nazváno „ústřední gruzínské oblasti“ nebo „vlastní Gruzie“, to jest z těch částí Gruzie, které Rusové uznávají jako Gruzii. .

16. 9. 2008

Když jsem se nedávno po dlouhé době podíval na stránky svého bývalého pracoviště, gymnázia v Kojetíně, našel jsem tam veřejně uvedený "školní kánon literatury". Tento "kánon" mi připomněl má gymnaziální léta a vůbec situaci ve výuce literatuře i na vysoké škole, jak ji znám od mých přátel "filďáků" a "pajdáků". Předně, nerozumím pojmu "školní kánon". Jestli lze vůbec dnes mluvit o "kánonu", měly by ho dělat autority, jako byl T. S. Eliot, nikoli česká gymnázia. Jestliže ale "školní kánon" znamená jakýsi seznam literatury, se kterou student musí být seznámen, je mnoho otázek, proč v něm chybí např. Horác, Vergilius, Racine, Sterne, Joyce atd., nebo proč od Goetha je uvedeno pouze Utrpení mladého Werthera a nikoli Faust, Západovýchodní Díván, Spřízněni volbou atd. Možná řeknete, a právem, což gymnazista může pochopit Fausta? Může, nicméně není to příliš pravděpodobné a vyžaduje to zřejmě i mimořádné schopnosti učitele. Jenže to platí pro velkou většinu děl uvedených ve "školním kánonu".

16. 9. 2008
Zdena Bratršovská, František Hrdlička

Mezi otázkami, které zdolávají účastníci televizních kvízů, se občas objeví takříkajíc folklorní úkol: Soutěžící má doplnit text známé písně či přísloví. Je zajímavé, že s příslovím si zpravidla poradí lépe než s písní, a to i když musí překousnout výrazy či vazby, které se už dávno nepoužívají. Na otázku, jak se nám lení, odpovědět neumíme; zato víme, komu se zelení. Je v nás tedy lidová moudrost uložena hlouběji, než si připouštíme? A je-li tomu tak, čerpáme z ní dodnes poučení? Anebo nám přísloví utkvěla v paměti jen díky svému jazykovému svérázu a jejich obsah už prakticky nevnímáme?

15. 9. 2008
Jana Bobošíková

Po říjnových krajských volbách chce opozice vyvolat už čtvrté hlasování o nedůvěře vládě. Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek věří, že jeho strana po vítězném tažení v krajích tentokrát vládu doopravdy svrhne. Jeho arogantní sebestřednost , s jakou už dopředu prezentuje své jisté úspěchy sice může ještě všechno pokazit, ale v zásadě lze doufat, že se tentokrát Topolánkův kabinet opravdu může poroučet. A to díky hlasům tzv. rebelů z vládní koalice. Pokud se ovšem nezaleknou dovedně nastražených strašáků v koaličním zelí.

15. 9. 2008

O vysokých cenách energií, o nepopulární vládě a o zdravotnictví

Tony Benn: Vezměte si dva lidi. Oba potřebují ten lék. Jeden si ho může dovolit, druhý ne. Takže vy říkáte, že bohatým lidem by mělo být dovoleno, aby si ho koupili. O to právě jde. Existuje-li lék, který lidé potřebují, lidé by ho měli dostat a měl by být financován státním zdravotnictvím. Víte, to je věc morálky. Je to o zdraví národa a o zájmech komunity. A jestliže bude někdo nemocen, může to mít dopad na mě. A jestliže já budu nemocen, může to mít dopad na druhé lidi. A jakmile ten morální princip zrušíte, přišli jste o všechno. A co se týče farmaceutických společností, já mám řešení. Řekneme jim: Budeme kupovat vaše léky, a na ně vydáváme miliardy, pokud nám dáte dvacet procent svých zisků. A brzo budeme vlastnit všechny farmaceutické společnosti. Tohle nejsou neřešitelné problémy. Pro mě je to morální otázka. Děláme to tak v armádě. V armádě vás léčí bez poplatků. Nemůžete říct svému generálovi: znám takového jednoho doktora, chci, aby sem přišel mě léčit a já ho zaplatím. Když to může fungovat v armádě, může to fungovat pro všechny.

Zaujalo mě, jak se v Británii v současnosti diskutuje o politice. Napadlo mě, že by to zajímalo i naše čtenáře. Zde je překlad první části pořadu Any Questions? rozhlasu BBC z právě uplynulého víkendu. Hovořilo se tam o vysokých cenách energií, o nepopulární vládě a o zdravotnictví způsobem, který není irelevantní pro současnou českou veřejnou diskusi. │JČ

16. 9. 2008

O evoluční teorii, o kreacionismu a o přistěhovalectví

No, mě vychovala křesťanka, moje maminka byla křesťanka, a my jsme četli bibli a maminka říkala, že bible je konflikt mezi králi, kteří mají moc, a mezi proroky, kteří káží spravedlnost. Naučila mě, abych podporoval proroky proti králům a celý život jsem z toho pak měl problémy. Avšak představa, že Země byla stvořena za sedm dní, tomu je těžké uvěřit, zejména teď, když se dal do provozu ve Švýcarsku velký hadronový urychlovač. Avšak jestli chcete vyučovat ve školách kreacionismu, proč ne, tak to dělejte. Nemám nic proti tomu, aby se ve školách učilo čemukoliv. Ovšem musel by to učit někdo, kdo by tvrdil, že je to čistá pravda a že má zvláštní přímou linku k Všemohoucímu. Myslím, že kreacionistou je Sarah Palinová. (Smích.)

Přinášíme druhou část diskuse z víkendového pořadu rozhlasu BBC Any Questions? na témata, která nejsou neaktuální ani v České republice. První část této diskuse je ZDE

11. 9. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 150 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V srpnu 2008 přispělo celkem 145 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 29 606.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.8. 2008 částku 221 857.95 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,422.96 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2008 Gruzie tvrdí, že Rusko vstoupilo s armádou do Jižní Osetie už před 8. srpnem   
16. 9. 2008 Západ připravuje novou konfrontaci s Ruskem   
12. 9. 2008 "Neférový" ruský tisk a Saakšviliho "ljubovnica" Alana Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 Putin: Měli jsme si setřít krvavé hleny z tváře a sklonit hlavu?   
12. 9. 2008 Sarah Palinová by zaútočila vojensky proti Rusku   
12. 9. 2008 9/11 a bilance sedmileté asymetrické války proti terorismu Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich
12. 9. 2008 Saakašvili se už dostal pod tlak opozice. Zleva i zprava   
12. 9. 2008 Mráz neprišiel z Dušanbe Peter  Stupavský
12. 9. 2008 CSTO: Asie dostane společné jednotky rychlé reakce   

Mnichov 1938 RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2008 Francouzský Mnichov 1938 : "Spíš Hitlera než Lidovou frontu" Karel  Košťál
5. 9. 2008 O příčinách selhání spojence, nebo o koze? Karel  Dolejší
3. 9. 2008 Mnichov 1938: Výsledek slepé víry ve spojence a techniku Karel  Dolejší
24. 7. 2008 Událost dne bez komentáře: Přemysl Sobotka (ODS) dostal kopii Mnichovské dohody   
17. 5. 2008 Německý problém František  Nevařil
15. 5. 2008 Sudetští Němci a lidský zmatek Leopold  Kyslinger
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Mnichov, tentokrát v Kosovu -- pokračování v dlouhodobé strategii Jaroslav  Foldyna
26. 10. 2007 Kdo v Brně zapomíná na oběti mnichovské dohody? Ivan  Sommer
18. 9. 2007 Rozhlas BBC o Mnichovu   

Filmový festival Karlovy Vary 2008 RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
10. 7. 2008 Jak láká stoka Ema  Čulík
10. 7. 2008 The attraction of the gutter Ema  Čulík
10. 7. 2008 Katyň - film o ideologiích, které zešílely Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
9. 7. 2008 Západ zjišťuje, že na třetí svět nemá Jan  Čulík
9. 7. 2008 Film není mrtvý. A mrtvý není ani formát VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film's not dead. And neither is VHS Ema  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2008 Letní filmová škola Uherské Hradiště: Konečné ohlédnutí Jan  Čulík
2. 8. 2008 Tenkrát I: Robert Sedláček a jeho pokus zmapovat po deseti letech pád komunismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Jak dnes prezentovat politický útlak za stalinismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Krávy zpochybňují hrdinství Hana  Tomšů
1. 8. 2008 Podporují nekriticky Britské listy svrženého šéfa LFŠ Jiřího Králíka? Jan  Čulík
31. 7. 2008 Veit Helmer: Naděje pro inteligentní filmové diváky Hana  Tomšů
30. 7. 2008 Opojné Jahodové víno Jan  Čulík
30. 7. 2008 Organizační diletantismus na letošní LFŠ Jan  Čulík
30. 7. 2008 Jiří Králík: Nechci vyvolávat konflikty Jiří  Králík
30. 7. 2008 Z ohledu na "neutuchající zájem" obnovujeme prodej akreditací   

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba
6. 12. 2007 Podaná ruka Liškovi: Dekriminalizace marihuany není legalizace Anna  Čurdová
9. 7. 2007 Už ani jednoho jointa! Aneb marjánka není vůbec lehká droga Jan  Paul

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
16. 9. 2008 Tady nejste v hotelu   
15. 9. 2008 Jak se dnes diskutuje v Británii   
15. 9. 2008 Také nastupujete do nemocnice na rekreaci a zároveň uspořit? Vladislav  Černík
15. 9. 2008 Dřívější smrt důchodců ulehčí státní kase   
12. 9. 2008 Zdravotní reforma Petr  Wagner
29. 8. 2008 Privátní zdravotní pojišťovny Petr  Wagner
18. 8. 2008 Zdravotnické reformy bez smlouvy s občany Martin  Gřeš
11. 8. 2008 Pronájem laboratoří ústeckého kraje Petr  Wagner
8. 8. 2008 Praktické zkušenosti s Kaiser Permanente Martin  Zbořil
29. 7. 2008 Zdravotnictví v ČR trpí plýtváním Petr  Wagner

Čína RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2008 Potěší Vás to? Miloš  Dokulil
20. 8. 2008 Olympiáda a zdravý rozum Jan  Chmelarčík
13. 8. 2008 G8, OECD či WTO: Dupání rozmazlených dětí v bačkůrkách Štěpán  Kotrba
13. 8. 2008 Amen, pane premiére Miloslav  Štěrba
12. 8. 2008 Podvody při marketingu čínských olympijských her   
11. 8. 2008 Proč česká média nenávidí Čínu - kterou neznají Jan  Polívka
8. 8. 2008 Úvodní ceremonie jsem se rozhodl neúčastnit, Čína se musí změnit   
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Čínský šok   
6. 8. 2008 K diskusi o Číně Boris  Cvek

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 9. 2008 Propouštění zaměstnanců v BBC vedlo k vzniku technických problémů ve vysílání   
9. 9. 2008 Radiožurnál drsně porušuje veřejnoprávní statut Českého rozhlasu Miloslav  Štěrba
9. 9. 2008 Anonymní avataři v digitální éře a Kroupova žurnalistická etika Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Exkluzivita, či jednostrannost Ivo  Šebestík
8. 9. 2008 ČT se nezajímá o knihu Boba Woodwarda, zajímá ji pouze názor jakéhosi politologa Štěpán  Kotrba
29. 8. 2008 RRTV pokutovala Novu za islamofobii   
29. 8. 2008 Točka zvaná Iskander a Sorosovi manipulátoři potřetí a snad už naposled Štěpán  Kotrba
25. 8. 2008 Srpnová noc - perfektně zvládnuté téma? František  Hájek
25. 8. 2008 Český rozhlas: nemohoucnost několika radních   
21. 8. 2008 Srpnová noc v České televizi: Perfektně zvládnuté téma Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2008 Jak se dnes diskutuje v Británii   
13. 9. 2008 Gazprom získal klíčový srbský petrokomplex   
13. 9. 2008 Asijská podoba státem řízené demokracie Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
5. 9. 2008 Putin v Uzbekistánu plánuje plynovod, Cheney se snažil v Ázerbájdžánu, Krol u Turkmenů Štěpán  Kotrba
5. 9. 2008 Ázerbajdžán nepodpořil Cheneyho - neobejde Rusko   
4. 9. 2008 The Times: Evropa prohrála strategickou hru o energie   
31. 8. 2008 Havel: Mělo by být zřetelné, že medvěd šlápl na trpaslíka   
28. 8. 2008 Britská vláda energetickým firmám: Použijte své zisky na pomoc chudým zákazníkům   
12. 8. 2008 Ropný zlom není mediální masáží Jindřich  Kalous

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
19. 7. 2008 Papež se omluvil za sexuální zločiny katolického duchovenstva   
22. 4. 2008 Humanistický sen uprostřed křesťanské reality Štěpán  Kotrba
21. 4. 2008 Podíl na emancipačním úsilí ano, ale ne jako užiteční idioti Ivan Odilo Štampach
20. 4. 2008 Buduje si Paroubek v ČSSD křesťanskou kamarillu na svou podporu? Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Ptákoviny jako fundament civilizace   
12. 3. 2008 Římská církev dělá krok zpět do středověku Boris  Cvek
11. 3. 2008 Recyklujte, nebo přijdete do pekla, varuje Vatikán   
6. 2. 2008 Dohoda, nebo loupež tisíciletí? Ladislav  Háva
6. 2. 2008 Vatikán je otevřeně proti válce v Iráku Boris  Cvek
6. 2. 2008 Nepochopení Boris  Cvek

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
16. 9. 2008 Pákistánští vojáci "stříleli" na Američany   
12. 9. 2008 Začarované kruhy Ladislav  Žák
12. 9. 2008 9/11 a bilance sedmileté asymetrické války proti terorismu Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich
12. 9. 2008 Jedenásty september: Ideologické vytváranie historickej diskontinuity Peter  Vittek
9. 9. 2008 USA provedly už třetí útok na území Pákistánu - tentokráte na madrásu   
27. 8. 2008 Tajná vězení CIA vyšetřuje polská prokuratura   
26. 8. 2008 Irácký prezident: Američané odejdou r. 2011, USA to popírají   
23. 8. 2008 Američané usmrtili 76 afghánských civilistů, konstatuje afghánské ministerstvo vnitra   
22. 8. 2008 Copak mají Spojené státy nárok odsuzovat humanitární intervence? Daniel  Veselý

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
16. 9. 2008 Školy by měly víc studovat světovou literaturu Boris  Cvek
2. 9. 2008 Být učitelem Miriam  Prokešová
1. 9. 2008 Našim vzdělancům, aneb recyklace zaostalosti Ondřej  Hausenblas
25. 8. 2008 S učitelstvím to není tak jednoduché   
20. 8. 2008 Úroveň vysokoškolského studia určují studentky a studenti Milan  Šveřepa
19. 8. 2008 Jsou učitelé v koncích? Miriam  Prokešová
19. 8. 2008 Není pravda, že ve škole není disciplína   
19. 8. 2008 Jak mě pět let na vysoké škole nepřipravilo na kariéru učitelky   
19. 8. 2008 Učitelství je především řemeslo, na pedagogických fakultách se však nevyučuje Bohuslav  Sedláček
18. 8. 2008 Zatím ještě učím...   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
12. 9. 2008 Obama pro radar Boris  Cvek
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich
10. 9. 2008 Referendum jako jediný legitimní prostředek rozhodnutí o základně   
1. 9. 2008 Americká ochrana životů a majetku v praxi Ladislav  Žák
27. 8. 2008 O jaký radar se vlastně jedná? Petr  Pokorný
26. 8. 2008 Špionážní družice USA sestřelena - otazníky zůstávají Stanislav  Kaucký
26. 8. 2008 NCADE: Systém k ničení balistických raket ve startové fázi Stanislav  Kaucký
25. 8. 2008 Paroubek: Jednat ještě neznamená dojednat Jiří  Paroubek
23. 8. 2008 Standa chce radar František  Řezáč
22. 8. 2008 Schválením amerického radaru "zůstaneme na Západě" Martin  Štumpf

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2008 Ironický vypravěč Pavel Jansa Pavel  Svoboda
23. 8. 2008 Škvoreckého Mirákl: Politická detektivka? Petr  Kleňha
23. 8. 2008 Bylo odpoledne... Josef  Škvorecký
19. 8. 2008 Špatná kniha o životě za komunismu Tomáš  Krček
13. 8. 2008 Vesnická magie: pozdrav ze starých časů moderním civilizacím Hana  Tomšů
13. 8. 2008 O dvanácti koláčcích a normalizaci trochu jinak Jiří  Beránek
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
25. 7. 2008 Aktuální Nesmrtelnost Milana Kundery Hana  Tomšů
21. 7. 2008 Chemik, redaktor a "utajený" spisovatel Boris Cvek Libor  Martinek