24. 5. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 5. 2005

    MODRÁ    
ŠANCE
Z důvodu, který poněkud uniká mému chápání, zmizela z obvyklého přehledu významných článků na konci BL Modrá šance ODS. Pokud jsou články zařazeny podle čtenosti, je tragické že se český čtenář zajímá víc o Dádu Patrasovou než o vlastní budoucnost. Druhé, pravděpodobnější vysvětlení je, že se redakce BL zalekla obvinění z přílišné levicovosti.

Modrá šance by ovšem měla zůstat na očích, protože jde dokumenty, jejichž uskutečnění může změnit českou společnost k nepoznání. Proto je nutné upozorňovat na to, k čemu chce vlastně ODS mandát získaný ve volbách použít (Klausův útok na struktury, které mandát nemají, není náhodný, je to předpřipravování publika na to, co přijde po volbách).

Následující text se právě z tohoto důvodu znova vrací k Modré šanci pro zdravotnictví (dále MŠZ).

Sloupek

Případ Kočičková a komunisté označení za "prasata" je zase jedna bouře ve sklenici vody, v níž se znovu a znovu ukazuje, že mnozí Češi nerozumějí pojmu demokracie a svoboda projevu a nevědí, co má dělat veřejnoprávní vysílatel. Deprimují mě záběry poslanců a činitelů KSČM, kteří do televizních kamer vyhrožují nejrůznějšími paragrafy, jimiž chtějí bojovat proti tomu, že je kdosi veřejně označil za "prasata". Je to trapné - nemám-li protiargument, jdu bolestínsky k soudu. Komunisté ani netuší, že se těmito agresivními výlevy diskreditují ještě daleko více, než když proti nim jakási trapná "satirička" vyřkne nadávku a myslí si, jak je to zábavné.

Chybí-li mi argument, tak se soudím. Je znepokojující, že v českém prostředí ani patnáct let po pádu komunismu nezakořenil demokratický princip svobody projevu a někdo pořád chce někoho mocensky umlčovat. Verbální trestné činy se mezinárodně považují za spornou - a ve zralejších demokraciích nepoužívanou (pokud vyloženě už nezrušenou) součást trestního zákona. Ne tak v České republice, kde na vás může podat trestní oznámení za něco, co jste řekli v hospodě vlastně kdokoliv. Tradice od Josefa Švejka a hospodského Palivce je zjevně dlouhá a nepotlačitelná. Češi, zdá se, pořád ještě žijí v Rakousko-Uhersku, respektive v komunistickém totalitním státě.

Samozřejmě, že paní Kočičková si má právo vykřikovat, jak chce, že jsou komunisté prasata. My ostatní se nad úrovní této sofistikované satiry můžeme jen trapně pousmát.

Veřejnoprávní rozhlas by ovšem měl být zastáncem určitých kvalit. Bylo by opravdu velmi dobré, kdyby vysílal politickou satiru. Bohužel, výroky jako "Komunisté jsou prasata" - ať se snažím tento text dekonstruovat jakkoliv hluboko - posluchače neuspokojí. Který zoufalec dokáže předstírat, že je to satira? Píše nám jedna čtenářka, že ze zoufalství poslouchá jen ČRo 6, protože - ač by ráda poslouchala Radiožurnál - odrazuje ji "pitomá hudba" a často prý ještě "pitomější" vysílání...

Vlastně bychom měli paní Kočičkové poděkovat. Svým vysoce inteligentním satirickým výrokem poukázala na úroveň toho, co mnohdy vysílá i v médiích veřejné služby...

Veřejnoprávní rozhlas má povinnost dodržovat laťku vysoko. Víme, že to někdy nedělá, obdobně, jako toho často není schopna ani česká veřejnoprávní televize. Měli bychom se ptát, proč tomu tak je.

Jsem však rád, že se toto selhání konečně dostává do ohniska pozornosti české veřejnosti.

Chci taky poděkovat Štěpánu Kotrbovi, členu Rady ČRo, který převzal odpovědnost za výstřelek paní Kočičkové a veřejnosti se za něj omluvil. Vyslal tím signál, že přece jen by se ve veřejnoprávním rozhlase neměla vysílat každá hloupost.

Samozřejmě, že počáteční rozhořčené postoje činovníků KSČM ve smyslu: "Budeme žalovat všechny, až zčernají" jsou naprosto stejně nepřijatelné, jako jsou zcela zavádějící hysterické výlevy antikomunistů ve smyslu "Zavřete i nás, i my chceme říct, že komunisti jsou prasata!". Tito lidé totiž odvádějí pozornost od skutečnosti, že říct v pořadu "Komunisté jsou prasata" je primitivismus a ne satira.

Žádná míra nejsofistikovanější dekonstrukce ani od Bohumila Kartouse, ani od Ondřeje Hausenblase nedokáže přesvědčit, že by původní výrok paní Kočičkové byl trefný a geniální. Ondřeji, nemohu si pomoct, ale výrok Vladimíra Dvořáka o tom, že čte Kapitál od Karla Maye, je přece na sto honů vzdálen výroku paní Kočičkové. Vy to už necítíte?

Ondřej Hausenblas má ovšem pravdu, když mi píše v mailu, že "většina diskusí o komunistech je dnes totálně vedle! Je to handrkování o podružnosti a velké problémy leží nepovšimnuty, například že se s mládeží nemluví o kolaboraci dospělých, o manipulativním lákání na sociální sliby, o falešných vizích, které jsou celkem spontánně akceptované lidmi s nižším vzděláním nebo IQ." O tom by se jistě mělo mluvit.

Avšak zatím mluvíme jen o médiích. Proto chci ještě jednou poděkovat Štěpánu Kotrbovi, že poukázal na to, že některé věci jsou prostě ve veřejnoprávním médiu nepřijatelné. Ale hnát za to nešťastnou paní Kočičkovou k soudu, jak to chtěli učinit komunisté? Angličané by řekli: "Get a life!"

24. 5. 2005

Velebení překlepů

Jako každý, kdo píše jinak než tužkou, dělám velmi často překlepy.

Některé překlepy jsou úžasné, například kdysi napsal v nějakém fejetonu Ludvík Vaculík "we Vashingtonu" -- a správně pochopil, že je to dobré a překlep v textu s příslušným komentářem ("překlep, ale dobrý!") ponechal.

Zvláštní forma překlepů je automatická oprava mého počítače, jehož nápadů si občas nevšimnu, jeho varianty ponechám a text pozoruhodně znesrozumitelní. Například jeden výtečný český autor se jmenuje Jachnin. Můj počítač ho zásadně přepisuje na Kachnin. Když to přehlédnu, je to skoro urážka. A takových možností je mnoho.

24. 5. 2005

V minulé týdnu nebyl Poslaneckou sněmovnou schválen poslanecký (!!!) návrh zákona, který podle představ předkladatelů měl urychlit výstavbu dálnic. K návrhu zákona vyslovila zásadní připomínky Vláda, odmítla ho Legislativní rada vlády, naprostá většina poslanců opozice, a i značná část koaličních poslanců. Proti návrhu se postavily desítky obcí, které jej považovaly za nepřípustný zásah do jejich práv a práv jejich občanů. Žádné odborné námitky však předkladatele od jejich setrvávání na novele neodradili a za "blbce v Parlamentu" označil jeden z nich těch 12 poslanců ČSSD, kteří návrh nepodpořili.

24. 5. 2005

O upadající kvalitě současného základního školství již bylo napsáno mnoho i s popisem, proč tomu tak je (např. odliv pedagogů do lépe placených zaměstnání).

Od "sametové revoluce" zažívá tato země šok ze změny režimu, spojený s přechodem na parlamentní demokracii a tržní ekonomiku. To, co si však uvědomuje již daleko méně lidí je, že krom tohoto zcela zřejmého jevu, zažíváme současně i šok ze změny civilizační -- a to přechodem od industriální na informační společnost.

23. 5. 2005

Jak je možné, že výrok o komunistech a prasatech v satirickém rozhlasovém pořadu se vůbec může stát předmětem tak vážných diskusí, nebo dokonce soudů? Co se to děje s českou kulturou a naší inteligencí, že tohle dopouštíme, nebo dokonce provozujeme?

24. 5. 2005

Je více než zajímavé pozorovat, kolik bezbřehého vzrušení vzbudilo těch několik umně poskládaných pěti písmen. I když jde o tak běžný a v našich životech hojně používaný výraz "prase". Sice se prakticky denně častujeme mnohem horšími osloveními, ale v rámci všeobecného pokrytectví jsme velice pohoršeni, pokud náhodou ve veřejnoprávním médiu něco podobného zaslechneme. Tedy ne všichni, tentokrát se ozvali hlavně ti nejslušnější z nás (či spíše potrefené husy). Oběti tohoto nevybíravého a opravdu dehonestujícího výroku, všude známí svým slušným a obdivuhodným chováním se právem cítí dotčeni. Já bych je osobně nazýval spíše blázny, ale prasaty? Nevím, nevím...

24. 5. 2005
Miloš Kužvart st.

"Převrat" v tomto smyslu znamená přesunutí vlivu nadnárodních společností nad moc volených parlamentů a podle ústavy jmenovaných vlád, a následně i přesun působení občanů místo na jimi zvolené poslance (z různých důvodů nespolehlivé) na vedení nadnárodních společností (a na jejich zainteresovanost především na zisk), a to různými nátlakovými metodami, jež umožňuje občanská společnost. Ta "tichost" vystihuje způsob onoho převratu, jenž se uskutečňuje zprvu ekonomicky a posléze politicky.

24. 5. 2005

Domnívám se, že Petr Fiala Janu Vítovi křivdí. Mám silný pocit, že Jan Vít kritizoval především český "rychlokvašený liberalismus", který se v ČR objevil po listopadu 1989, a jehož výraznými hlasateli byli a jsou kromě našeho současného prezidenta např. Ladislav Jakl či Miroslav Macek, na začátku 90. let články v Lidových novinách také Jiří Kinkor, míní Antonín Konečný.

23. 5. 2005

Vůbec se mi nelíbí, jak se tu někteří pustili do Josefa Víta, který možná ne zcela přesně použil pojmu "liberalismus" ve své snaze o vyjádření názorů na současný stav české společnosti. Chci se ho zde velice důrazně zastat a vyjádřit mu své sympatie a pochopení, protože to činí způsobem, který je mi blízký. Stejně jako on mám technické vzdělání a praxi v průmyslu a stejně jako on si myslím, že nás to nediskvalifikuje pro diskusi o tom, jak by společnost měla vypadat, kdyby záleželo na nás, na obyčejných lidech bez mocenských ambicí, na lidech, jejichž cílem není zbohatnout ani jít ve své hvězdné kariéře přes mrtvoly.

J. Vít možná používá pojmu "liberalismus" v rozporu s poučkami, které Petr Fiala a jemu podobní slýchají při svých studiích na VŠE. Přesto se domnívám, že při troše dobré vůle lze pochopit smysl jeho slov tak, jak byla míněna.

24. 5. 2005

SSSR by nevyhrál válku bez pomoci západních spojenců...

Chtěl bych poopravit některá tvrzení pana Cveka, píše Michal Kolář.

1. Stalin se o přepadení SSSR dozvěděl hned 22. června, nikoli až v červenci. Faktem je, že touto skutečností byl tak zaskočen, že až do července zůstal na své dače.

basketbalový klub Perkunas Kaunas
23. 5. 2005

V roce 1941 se v litevském Kaunasu odehrál basketbalový zápas mezi výběrem místní německé posádky a klubem Perkunas Kaunas. Hráčům vítězného litevského týmu bylo za odměnu dovoleno zabít desítky židů. Historická fakta o této události dávají do jiného světla také aktuální vyjádření některých litevských představitelů v souvislosti s 60. výročím konce druhé světové války.

FOTOGALERIE

24. 5. 2005

Váš článek nemá autora, tak je těžké hádat kdo a odkud to přeložil či opsal. Ale Váš titulek je nesmyslný, píše Z. Moravčík. Právě se konaly volby ve spolkové zemi NRW Nordrhein-Westfalen, ne v Německu. Číslovka 39 tedy nemá společně se zkratkou SRN jiný než demagogický význam. Dále, SPD neztrácí vládu v Düsseldorfu, ale v NRW. Prosím Vás, Düsseldorf je město, tam se volby do zastupitelstva nekonaly!

Pokud prosím kritizujete média pro nízkou kvalitu jako jsou idnes nebo ČT (a já souhlasím) tak je úsměvné, když pak zveřejníte takový článek. Nic na tom nemění fakt, že v idnes neumějí ani německou diakritiku.

Poznámka ŠOK: Sdělení o tom, kde se volby konaly a s jakým výsledkem faktickým i politickým, bylo hned v následujících větách perexu článku. Panu Moravčíkovi, který německou diakritiku "umí", bychom se nezavděčili, ani kdybychom mluvili jako Jan Zlatoústý...

24. 5. 2005

Po referendu...

Tento týden se Francouzi vysloví k referendu o Evropské ústavě. Ať už bude výsledek jakýkoli, Francie pravděpodobně vymění svého premiéra. Jean Pierre Raffarin v poslední době láme rekordy nepopularity a to zjevně nervóznímu prezidentovi Jacques Chiracovi dělá starosti. Je čas poohlédnout se po někom jiném...

24. 5. 2005

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na svém posledním zasedání udělila společnosti MAX LOYD, s.r.o. licenci k provozování rozhlasového vysílání programu s názvem Info Rádio s využitím kmitočtu Praha 89,0 MHz/0,158 kW na dobu určitou do 8. července 2012 a zamítla žádost druhého účastníka v téže věci. Dopis ministra Pavla Dostála, který vyjadřoval Radě svou nespokojenost s jejím dosavadním postupem, se tak minul účinkem. Dostál intervenoval před časem písemně formou otázek, žádal vysvětlení a zároveň kritizoval Radu za její správní rozhodnutí ve věci neudělení licence Rádiu Limonádový Joe.

Tereza Brdečková:  Učitel dějepisu
23. 5. 2005

Chladná lhostejnost k velmi dobré knize

Tereza Brdečková, Učitel dějepisu, Praha 2004, Argo, 136 stran, ISBN: 80-7203-584-3

Dobré knihy o naší současnosti trpí naší současností; tj. aktuálností a masovostí literatury. Reflektují-li nějaké knihy o nedávném společenském dění, naráží nutně na rozdílné postoje současníků, kteří jim víceméně vytýkají, že neobsahují jejich názor. Často jsou také odmítány pro umělost (postavy tzv. šustí papírem) a neobjektivnost. Musím však hned říci, že vytýkat literární postavám, že "šustí papírem", je úsměvné a šermovat s objektivností je konina. Mnohem nebezpečnějším "protivníkem" dobrých knih je ale knižní trh. Každá kniha musí čelit faktu, že je jedna z mnoha. Je tak odkázána na reklamu a správné načasování jejího vydání.

František Koukolík: Mozek a jeho duše
23. 5. 2005

Malé zastavení nad jedním knižním přírůstkem

František Koukolík: Mozek a jeho duše. Zdravotnické nakladatelství Galén; Praha; vydání třetí, 2005. ISBN 80-7262-314-1. 263 s. Doporučená cena 350,- Kč.

Neuropatologa a popularizátora vědy o lidském mozku Františka Koukolíka jistě netřeba představovat. Jeho publikace si to ovšem zaslouží vždy znovu a znovu. V nakladatelství Galén vychází již třetí vydání knihy Mozek a jeho duše, navazující na své jmenovce z let 1995 a 1997. Vychází-li po takové době opět pod stejným názvem publikace, která je odrazem soudobých vědeckých výzkumů a teorií, o něčem to jistě svědčí. Třetí vydání je samozřejmě přepracované, aktualizované a místy rozšířené, tak jak to autor považoval s ohledem na pokračující výzkumy v tomto oboru za nutné.

23. 5. 2005
z internetu

Mezilidské vztahy ve společnosti si vyžádaly kromě již původních 7 pádů doplnění na současných 17 pádů...

tlusté vepřové
23. 5. 2005

Etická i estetická hranice mezi vtipností a sprostotou

Jsou tři lidé, kteří by se neměli v médiích za své výroky omlouvat. Je to básník, farář a karikaturista. O to větší je jejich odpovědnost v době, ve které si sdílené hodnoty sděluje společnost prostřednictvím médií.

Jeden, druhý i třetí přinášejí do našeho prozaického života poetické a mnohovrstevné obrazy nevzešlé mnohdy přímo z reality, ale z její interpretace, misinterpretace, dezinterpretace či přímo z fantazie. Obrazy, které ale také mohou obviňovat, zraňovat, vybízet k boji, či burcovat k odporu. Jsou schopny i vyvolat válku. Jsou schopny ale svou emocionální silou válku tlumit. Vzpomeňme na Picassovu holubici či Guernicu. Jsou totiž schopny evokovat v nás hlubinné proudy naší mysli, o kterých nemusíme myslet, že je v sobě neseme. Jsou schopny evokovat hlubinné emoce. Na počátku bylo slovo... či Kdož jsú boží bojovníci a národa jeho... I takovou moc má poezie.

Nad těmito tvůrci, pokud se pohybují v prostoru mediálním, stojí redaktor, editor a nad editorem šéfredaktor. Ti musejí mít odpovědnost posoudit, zda obrazy, šířené básníky zvuku, slova i obrazu jsou tím, co médium, jim svěřené, šířit chce. Jen v přímé konfrontaci bardů s ulicí jsou v tom tvůrci sami. Sami proti davu. A nebo sami s davem. A buď pak proběhne masový výron poezie "v přímé akci" sametově, a nebo krvavě. Buď básník vede dav na barikádu, nebo je sám davem lynčován.

Psáno pro Česká média

23. 5. 2005

Diskuse o českém koncentračním táboře v Letech u Písku ukázala, jak hluboce jsme postiženi komunistickým dějepisem, který dodnes převažuje v našem školství -- ostatně těch patnáct let je opravdu málo na překonání ideologie přeměněné v lidovou moudrost. Věříme na tzv. mnichovskou zradu, Žižka je pro nás hrdina, katolické baroko doba temna, nacismus totéž co fašismus, KSČ dělnickou stranou a koncentrák splývá s Osvětimí či s Dachau. Jestli v dobách diktatury komunistů bylo něco opravdu do hloubky poničeno, pak je to historické povědomí a morální hodnoty.

Jan Kavan
23. 5. 2005
Projev Jana Kavana na ustavující konferenci Frakce sociálně demokratické levice ČSSD v Praze dne 14. 5. 2005 a závěrečný dokument ustavující konference Frakce

Myslíme si, že je správné, tak jak je to běžné v západní Evropě, v Británii, v Německu, ve Francii, aby existovaly permanentně takovéto levicové frakce, které si za svůj cíl budou brát jaksi takovou snahu hlídat, aby se od těchto tradic, od této práce strana neodklonila, aby ve snaze třeba takzvaně modernizovat sociální stát ho neposunula doprava tak, že by ho začala nejenom oklešťovat, ale dokonce zcela demontovat.

Jan Kavan pro Press klub Frekvence 1 17. 5. 2005, 18:10

Vážené přítelkyně, vážení přátelé, kolegové, dovolte mi říct pár slov o tom jak vznikla myšlenka založit Frakci sociálně demokratické levice v ČSSD, co jsme již za tu dobu udělali a při té příležitosti také reagovat na nejčastější kritiku či obavy, které Frakce u některých členů ČSSD vzbuzuje.

1. máj 2005, Letenská pláň
23. 5. 2005

Jako člověk, který naprosto nesouhlasí s komunistickými dogmaty, s jejich společenskými, ekonomickými a politickými hypotézami i s jejich reinkarnací v podobě KSČM, bych nikdy nemohl podepsat petici Zrušme komunisty. A to ji podepsala celá řada autorit, včetně intelektuálů, u nichž se dá předpokládat, že se v současné společenské situaci dobře orientují, jen namátkou Ivan Wilhelm (rektor UK), Josef Škvorecký (spisovatel), Vojtěch Cepl (emeritní ústavní soudce), Jiřina Šiklová (socioložka) a leckteří další.

Napadlo mě totiž přečíst si, co vlastně ta petice říká.

Psáno pro Britské listy a ČRo 6
23. 5. 2005

Until recently we have had difficulties in meeting the demand for the latest SVU publications that have been printed in the Czech Republic, such as the SVU Biographical Directory, because we did not have sufficient copies available in the US due to the high cost of shipping the publications from Europe. We are pleased to inform you that we have now received a new shipment of SVU Biographical Directory, the long awaited Selected English Papers from the Plzen SVU World Congress in 2002, as well as the monographs published by Palacky University in Olomouc in 2004 and the Proceedings from our Archival Conference.

The publications in question are as follows:

23. 5. 2005

Tak nám na severní polokouli po celém mírném podnebném pásmu pomalu končí měsíc, v němž hrdličky zval ku lásce hlas... A blíží se naopak okamžik, kdy nejedna mladá žena zaskočí partnera či rodiče sdělením, že je "mírně těhotná"!

Samo nezvykle znějící spojení "mírně těhotná" napovídá, že následný klasický dialog může být tentokrát předznamenán ostřejší konfrontací lingvistickou. A nejenom češtinářskou! Také francouzštinářskou, němčinářskou, případně i jinou: "MÍRNĚ TĚHOTNÁ?" "LEGEREMENT ENCEINTE?" "LEICHT SCHWANGER?" Gibt's doch nicht! To přece nejde!

22. 5. 2005

Reakce na článek pana Josefa Víta "Co je liberalismus?"

1. Liberální propaganda ve sdělovacích prostředcích i ve školách občana poučí, že má sledovat vlastní cíle bez ohledu na morální předsudky.

Filozofie liberalismu nehlásá, že člověk má sledovat vlastní cíle bez ohledu na morální předsudky.

6. 5. 2005

V dubnu 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou částkou 8600.00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 Tichý převrat Miloš  Kužvart st.
23. 5. 2005 Konzervativní pravice a konzervativní komunisté si jsou bližší, než se zdá Milan  Valach
23. 5. 2005 František Koukolík: Mozek a jeho duše Jan  Sýkora
23. 5. 2005 Mírně těhotná / velmi těhotná František  Schilla
23. 5. 2005 Prase na talíři Štěpán  Kotrba
23. 5. 2005 Lety, prasata a komunisté Boris  Cvek
23. 5. 2005 Levicová frakce v levicové straně má své opodstatnění Jan  Kavan
23. 5. 2005 "Bez paměti žilo by se lépe ..." Jakub  Kára
23. 5. 2005 Zrušme komunisty, 7.A Bohumil  Kartous
23. 5. 2005 Češi nevědí, co je to svoboda projevu, a neznají hranice slušnosti Jan  Čulík

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld
12. 5. 2005 Krajský hejtman Petr Bendl obdržel z Rakovníka petici 4965 občanů Petr  Kotyk
12. 5. 2005 Superbohatí lidé utrácením české ekonomice neprospějí   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2005 Zázrak jako setrvalý argument pro "spasitelnost" víry Miloš  Dokulil
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
13. 5. 2005 Papež Jan Pavel II. bude blahoslaven   
13. 5. 2005 Krizová komunikace české katolické církve, smlouva s Vatikánem a ošukaní chlapečci Štěpán  Kotrba
13. 5. 2005 Je vyšetřování pedofilních zločinů podle církevního práva "nevinným vnitropodnikovým disciplinárním řízením"? Jan  Čulík
9. 5. 2005 Oslovily Vatikán představy o Bohu-Hodináři nebo Bohu-Návrháři? Miloš  Dokulil
7. 5. 2005 Vatikán "donutil jezuitu, aby rezignoval z šéfredaktorské funkce"   
3. 5. 2005 Je Vatikán jen středem Obce věřících, anebo panovnickým dvorem? Miloš  Dokulil
2. 5. 2005 Ratzinger chtěl chránit církev Boris  Cvek
2. 5. 2005 Má je! František  Schilla

Joseph Ratzinger - papež Benedikt XVI. RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2005 Papež Jan Pavel II. bude blahoslaven   
13. 5. 2005 Krizová komunikace české katolické církve, smlouva s Vatikánem a ošukaní chlapečci Štěpán  Kotrba
9. 5. 2005 Oslovily Vatikán představy o Bohu-Hodináři nebo Bohu-Návrháři? Miloš  Dokulil
7. 5. 2005 Vatikán "donutil jezuitu, aby rezignoval z šéfredaktorské funkce"   
3. 5. 2005 Je Vatikán jen středem Obce věřících, anebo panovnickým dvorem? Miloš  Dokulil
2. 5. 2005 Má je! František  Schilla
29. 4. 2005 Kterak si Ratzinger vyhradil smilstvo kněží s nezletilými pod svou jurisdikci Štěpán  Kotrba
28. 4. 2005 Benedikt XVI. - strach, alebo nádej?   
28. 4. 2005 Vatikán má jen minimální vliv na sexuální chování lidí ve vyspělých zemích Jaroslav  Zvěřina
26. 4. 2005 Některé vatikánské dominanty (1) Miloš  Dokulil

Karol Wojtyla - papež Jan Pavel II. RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2005 Papež Jan Pavel II. bude blahoslaven   
3. 5. 2005 Je Vatikán jen středem Obce věřících, anebo panovnickým dvorem? Miloš  Dokulil
2. 5. 2005 Má je! František  Schilla
29. 4. 2005 Některé zvláštnosti novověkého mariánského kultu Miloš  Dokulil
28. 4. 2005 Vatikán má jen minimální vliv na sexuální chování lidí ve vyspělých zemích Jaroslav  Zvěřina
22. 4. 2005 Křesťané pod útokem sprosťáků na diskusních fórech Jan  Lipšanský
20. 4. 2005 Nahlas o tichém promlčení Bohumil  Kartous
19. 4. 2005 Reakce z katolických kruhů   
18. 4. 2005 Morální povinností každé instituce je pomáhat proti AIDS   
15. 4. 2005 Politika a svatořečení Jiří  Bakala

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky   
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
27. 4. 2005 V Arktidě došlo k drastické erozi ozónové vrstvy   
24. 2. 2005 Proč publikují média "nekompetentní" články Ivana Breziny?   
21. 2. 2005 Kjótský protokol je pouhým začátkem Bushka  Bryndová
17. 2. 2005 Jak se svět mění   
15. 2. 2005 I my jsme součástí hmotného světa   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
3. 2. 2005 Ledový masív v Antarktidě taje - hrozí zvýšení mořské hladiny o 5 metrů   
1. 2. 2005 Globální oteplování zřejmě "do 20 let povede k vyhynutí ledních medvědů"   
27. 1. 2005 Ropné společnosti financují kampaň, popírající podnebné změny   
21. 1. 2005 Nájemní smlouva se Zemí Josef  Šmajs

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2005 Levicová levice -- a co dál? Irena  Ryšánková
23. 4. 2005 Martínek: Jsme už orvaní jak starý vlk Štěpán  Kotrba
22. 4. 2005 Je "Na tý louce zelený" opereta? Miloš  Dokulil
20. 4. 2005 Objeví se nakonec bílý kouř také nad "Strakovou akademií"? Miloš  Dokulil
19. 4. 2005 "O čem" ta naše současnost "jako" je Miloš  Dokulil
18. 4. 2005 Gross v Sedmičce a neschopný Topolánek Boris  Cvek
15. 4. 2005 Cesta slepou ulicí znamená nutnost návratu Ivan  David
15. 4. 2005 Grossovo "ani náhodou" zelenoluční "řešení" vládní krize Miloš  Dokulil
15. 4. 2005 Něžní mystifikátoři Jan  Polívka
15. 4. 2005 Politika a svatořečení Jiří  Bakala

XXXII. sjezd ČSSD RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2005 Fšimsisi? Miloš  Dokulil
2. 4. 2005 Stalo se něco nečekaného? Miloš  Dokulil
29. 3. 2005 Budoucnost sociálního státu v éře globalizace: S čím počítáme? S čím smíme počítat? A co se vlastně děje? Jan  Drahokoupil
29. 3. 2005 Černý den pro ČSSD   
29. 3. 2005 Sjezd ČSSD -- definitivně do ... prava? Irena  Ryšánková
27. 3. 2005 Projevy arogance moci je třeba odmítnout   
26. 3. 2005 Gross: Ekonomika roste, Česká republika se stala šampiónem, ale ti voliči... Irena  Ryšánková
26. 3. 2005 Sociální demokracie nemá právo odejít do opozice Stanislav  Gross
26. 3. 2005 Přestaňme se konečně podbízet ODS Miloš  Zeman
26. 3. 2005 Zeman: V ČSSD jsou jedni, kteří žijí pro tuto stranu, a druzí, kteří žijí z této strany Irena  Ryšánková

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2005 Příjemná zábava s novým Renčovým filmem Jan  Čulík
7. 5. 2005 Zlopověstné dítě přichází do kin Petr  Šafařík
15. 4. 2005 Pár postřehů k Horem pádem Jan  Lipšanský
14. 4. 2005 Je Horem pádem dobrý film? Igor  Daniš
8. 3. 2005 Český lev byl k ničemu Jan  Čulík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
21. 5. 2005 Fotky Saddáma ve spodkách vyvolaly kontroverzi   
17. 5. 2005 Spojené státy "podporovaly ilegální prodej Saddámovy ropy"   
16. 5. 2005 Britská rozvědka varovala Blaira, že Bush bude chtít zaútočit na Irák   
29. 4. 2005 Zveřejněn kompletní dokument generálního prokurátora, varující před právními důsledky útoku na Irák   
29. 4. 2005 Matka britského vojáka zabitého v Iráku podává podnět k trestnímu stíhání Tonyho Blaira   
29. 4. 2005 Šest závažných otázek ohledně Blairova rozhodnutí zaútočit na Irák   
12. 4. 2005 Proč v Česku neumíme pořádat polemické diskuse? Petr  Šafařík
5. 3. 2005 Američané stříleli na italskou novinářku   
1. 3. 2005 Více než 100 osob usmrceno atentátem v Iráku   
18. 2. 2005 Vojáci týrali vězně i v Afghánistánu   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2005 Mnoho jich zemřelo a mnozí, trpící rakovinou, čekají   
18. 4. 2005 Izraelská okupační moc nechala vyvrátit 160 třešňových stromů na syrských Golanských výšinách   
29. 3. 2005 Jaký palestinský stát? Pavel  Mareš
3. 3. 2005 Blair, Sýrie a Blízký východ   
3. 3. 2005 Americká invaze do Iráku způsobila vznik hnutí za demokracii na Blízkém východě   
3. 3. 2005 Svoboda Filip  Sklenář
8. 2. 2005 Mahmoud Abbas oznámil příměří s Izraelem   
26. 11. 2004 Jak populární je Satan? Efraim  Israel
22. 11. 2004 Opustil tento svět pokojně, na rozdíl od tisíců obětí, které poslal do hrobu předčasně   
12. 11. 2004 Bush: Palestinský stát by mohl vzniknout "do čtyř let"   

Zelení RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2005 Získají domy nakonec polistopadoví zbohatlíci, kteří zasedají v městské radě? Stanislav A. Hošek
16. 5. 2005 Snahy řešit konflikty ve straně Zelených   
19. 4. 2005 Demokracie není apriori dobrá, nebo špatná Petr  Kuba
29. 3. 2005 Pokusy na zvířatech nejsou nezbytné   
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin
11. 3. 2005 Mají si slova uchovat svůj smysl? Ondřej  Slačálek
10. 3. 2005 Jakub Patočka je odtržen od reality Ivan  Brezina
9. 3. 2005 Literárky: respekt vůči politické kultuře Milan  Daniel
8. 3. 2005 "Politický aktivismus je pro novináře přece normální...!"   
4. 3. 2005 Patočka nedělá z Literárních novin stranický věstník Zelených Olga  Lomová

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
20. 5. 2005 V pondělí nebude BBC vysílat "Newsnight"; Paxman odmítl stát se stávkokazem   
10. 5. 2005 Mediální násilí -- nahodilost či logický důsledek stavu společnosti Petr  Sak
2. 5. 2005 Česká televize zahajuje experimentální digitální vysílání   
29. 4. 2005 Odpolitizovat Bohumil  Kartous
28. 4. 2005 Nebylo to nedospělé rozhodnutí nějakého spratka Jan  Čulík
25. 4. 2005 Secretive politicians vanquish a media foe Jan  Čulík
25. 4. 2005 Zasedání Stálé komise pro sdělovací prostředky Parlamentu v České televizi   
21. 4. 2005 ČT opět jako stanice katolické církve   
21. 4. 2005 Duchovní prázdnota českých médií a Klepetko jako totem vlezle podlézavého tónu Michal  Vimmer

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
3. 5. 2005 Logika myšlení u některých lidí...   
2. 5. 2005 České "pravicové" servery a homosexuálové   
26. 4. 2005 Nad nesmyslností diskriminace homosexuálů Bohumil  Kartous
23. 4. 2005 Nový papež ostře odsoudil španělský zákon dovolující homosexuální manželství   
10. 3. 2005 Mají homosexuálové vychovávat děti? Ondřej  Stehlík
20. 2. 2005 Bush a jeho homosexuální prostitut Fabiano  Golgo
13. 1. 2005 Křesťané respektují homosexuály Boris  Cvek
5. 1. 2005 Křesťané a demokracie Milan  Valach
4. 1. 2005 Valach, drzost a náboženství Jan  Hruška
27. 12. 2004 Mimoběžné názory Milana Valacha Pavel  Urban

Školství RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2005 "Bez paměti žilo by se lépe ..." Jakub  Kára
12. 5. 2005 Viewegh se k stáru naučil psát Jan  Čulík
10. 5. 2005 Sedmero rozchodů Irena  Zítková
6. 5. 2005 Horory v domácím balení František  Hrdlička
14. 4. 2005 Neprožívám žádné velké excesy Filip  Sklenář
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma