24. 5. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 5. 2005

Bouře ve sklenici vody aneb potrefená husa se vždycky ozve

Je více než zajímavé pozorovat, kolik bezbřehého vzrušení vzbudilo těch několik umně poskládaných pěti písmen. I když jde o tak běžný a v našich životech hojně používaný výraz "prase". Sice se prakticky denně častujeme mnohem horšími osloveními, ale v rámci všeobecného pokrytectví jsme velice pohoršeni, pokud náhodou ve veřejnoprávním médiu něco podobného zaslechneme. Tedy ne všichni, tentokrát se ozvali hlavně ti nejslušnější z nás (či spíše potrefené husy). Oběti tohoto nevybíravého a opravdu dehonestujícího výroku, všude známí svým slušným a obdivuhodným chováním se právem cítí dotčeni. Já bych je osobně nazýval spíše blázny, ale prasaty? Nevím, nevím...

Prase je např. člověk, který příliš nedbá hygieny. A opravdu těžko věřit, že by E. Kočičková měla zkontrolováno, jestli se členové KSČM pravidelně sprchují a čistí zuby. Pokud by předložila seriózní čísla získaná z reprezentativního vzorku populace, tak prosím, těžko by mohl někdo něco namítat. Ale takto? Jde jen o plácnutí do vody a její osobní dojem, který není podložen žádnými fakty. To je na veřejnoprávní médium trochu málo.

I když.... Ester možná nenarážela na hygienu těla, ale na čistotu ducha. Což celou věc ale vůbec nezjednodušuje, neboť pod označením prase se může chápat tolik charakteristik, že by na to tato stránka nestačila. Snad by pomohlo, kdybych zapátral ve své paměti, kdy jsem se setkal s tímto ošklivým označením.....

Vzpomínám si, že, když jsme s vrstevníky navazovali první kontakty s opačným pohlavím, tak při překročení jistých hranic, jsme tak také byli označováni. Takže jestli to bylo myšleno takto? Ale pokud vím, tak KSČM není čistě pánská organizace a už vůbec se nedá říci, že by členstvo bylo složeno z mladých jinochů, kteří ještě neznají zmiňované hranice slušného chování k děvčatům. Nuže, hledejme dál.

Další varianta vysvětlení tohoto pojmu v souvislosti s KSČM může být spojena se sportem. Když jsem hrával amatérskou fotbalovou soutěž, tak jsem takto označil v jednom vypjatém zápase soupeřova obránce, který mě po celý zapás okopával a tahal za dres. Ale i v tomto případě si vlastně nejsem úplně jist. Pokud vidím v televizi shromáždění "rudých ďáblů", tak jde spíše o starší spoluobčany a ti se asi již kopané a sportu vůbec nevěnují.

Nebo, že by šlo z úst E. Kočičkové spíše o pozitivní charakteristiku? I to by mohlo být možné. Nabízím svoji tezi, jenž se asi nejvíce blíží pravdě:

Prase je domácí zvíře a hlavně všežravec. To jsme se všichni učili již na základní škole. Tyto základní informace se nemění ani se změnou režimu. Prvouka a přirodopis není dějepis.Jelikož je prase všežravec, tak si příliš nevybírá a ničím "neofrňuje". Ať mu dáte téměř cokoliv, s děkovným chrochtáním vše spořádá. Není tedy také náhodou skromné?

Nechtěla Ester spíše říci, že komunisté jsou skromní lidé, kteří nepotřebují ke své spokojenosti vybranou krmi, vysoké platy, sociální jistoty a vily na Barandově? Nejsou takoví občané pro české politiky pravým požehnáním? Kdo by nechtěl vládnout někomu, kdo je spokojený se vším co dostane.

Navíc prase je rovněž tvor užitečný (kdo by pohrdl čuníkem na grilu či pravou zabíjačkou, že?). Takže komunisté jsou nejen skromní, ale též užiteční (pro budování míru, vlasti, socialismu atd.). Kéž by jsme tací byli všichni.

Mohu se jistě ve své krátké analýze mýlit, ale co když mám přeci jen pravdu? Ester Kočičková se prostě a jednoduše vyznala ke svému obdivu (byť možná trochu překvapivě a složitou cestou) k části svých spoluobčanů, kteří již šestnáctý rok trpělivě snáší příkoří demokracie. Ale můžeme se jejím jinotajům, které mi daly tolik práce rozplést, vůbec divit? Je dnes snad možné se vyznat z lásky k rudé barvě a libým tónům Internacionály?

Pokud tak učiníte, stanete se akorát terčem posměchu a odsouzení, či osobního útoku nějakého "primitiva". Je opravdu škoda, že Ester zůstala nepochopena a nejen to, ještě je napadána bdělými strážci kodexu a bojovníky proti nenávisti a zášti v čele se Štěpánem Kotrbou. To si opravdu nezaslouží. Doufejme, že Rada pro rozhlasové vysílání pochopí, že šlo jen o dezinpretaci a politovánihodný omyl.

Já si jdu zatím na to čekání odkrojit do spíže trochu tlustého vepřového. Držte mi palce, abych se nezalknul. Nejsem totiž na tlusté maso zvyklý.

Autor pracuje jako analytik v jedné z českých televizí.

Poznámka ŠOK: Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se (doufám) Kočičkové výrokem zabývat nebude. Rada Českého rozhlasu, jejíž jsem členem, to dělat musí, neb to má v popisu práce, dané jí zákonem. A věřte, že toto rozhodování nejspíše nikoho z jejích členů netěší. Jsou i důležitější úkoly, které před Radou stojí.

                 
Obsah vydání       24. 5. 2005
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
24. 5. 2005 O patlamentě Alex  Koenigsmark
23. 5. 2005 Češi nevědí, co je to svoboda projevu, a neznají hranice slušnosti Jan  Čulík
24. 5. 2005 12 hlupáků v Parlamentu aneb ještě jednou o "dálničním zákoně" Stanislav  Křeček
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
23. 5. 2005 Humor, inteligence a svoboda Ondřej  Hausenblas
24. 5. 2005 Bouře ve sklenici vody aneb potrefená husa se vždycky ozve Josef  Provazník
24. 5. 2005 Tichý převrat Miloš  Kužvart st.
24. 5. 2005 Co je a co není liberalismus
23. 5. 2005 Chci mluvit do toho, co se mi nelíbí Jindřich  Kalous
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR
23. 5. 2005 Odměnou za skvělou hru bylo zabíjení židů Stanislav  Kliment
24. 5. 2005 "Volby se nekonaly v Německu"
24. 5. 2005 Kdy bude mít Francie nového premiéra?
24. 5. 2005 Rádio Limonádový Joe nedostalo licenci Štěpán  Kotrba
23. 5. 2005 "Bez paměti žilo by se lépe ..." Jakub  Kára
23. 5. 2005 František Koukolík: Mozek a jeho duše Jan  Sýkora
23. 5. 2005 17 pádů českého jazyka
23. 5. 2005 Prase na talíři Štěpán  Kotrba
23. 5. 2005 Lety, prasata a komunisté Boris  Cvek
23. 5. 2005 Levicová frakce v levicové straně má své opodstatnění Jan  Kavan
23. 5. 2005 Zrušme komunisty, 7.A Bohumil  Kartous
23. 5. 2005 The Awaited SVU Publications from the Czech Republic Are Now Available
23. 5. 2005 Mírně těhotná / velmi těhotná František  Schilla
22. 5. 2005 Co není liberalismus Petr  Fiala
6. 5. 2005 Hospodaření OSBL za duben 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce