6. 10. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 10. 2008

< Aftonbladet v pondělí večer

Pondělí 18.45: Na Wall Street i na ostatních světových burzách pokračoval v pondělí pokles hodnoty akcií. Do doby, kdy se uzavřela londýnská burza, poklesl index Wall Streetu Dow Jones o 4 procenta: Záchranný balíček v hodnotě 700 miliard dolarů zjevně investory neuklidnil.

V Londýně poklesl index FTSE o 7,85 procent. V důsledku dnešního pádu FTSE poklesla hodnota čelných britských firem o 93 miliard liber.

Nákaza šířící se z amerických finančních trhů vedla ústřední bankéře a politiky po celé Evropě k tomu, aby ujistili vkladatele, že jejich úspory budou chráněny.

6. 10. 2008

Akcie v Londýně a v ostatní Evropě v pondělí ráno zase silně poklesly. Index londýnské burzy FTSE hned po jejím otevření poklesl o 5 procent. Stejně ostře padaly ostatní evropské a asijské burzy přes noc v důsledku četných rozhovorů politiků o ekonomické krizi a v důsledku obav ohledně stability islandské ekonomiky.

Německá vláda překvapila ostatní členy Evropské unie a rozezlila britské ministerstvo financí, když v neděli neočekávaně oznámila, že bude garantovat všechny maloobchodní vklady. Je to pokus zabránit, aby vkladatelé začali houfně své vklady vybírat, ale zároveň to zabránilo jednotnému celoevropskému přístupu ke krizi.

6. 10. 2008

Plány EU zorganizovat kolektivní reakci na finanční krizi se rozpadly

Ambiciózní plány Evropské unie zorganizovat kolektivní reakci na globální finanční krizi se v neděli rozpadly poté, co německá vláda oznámila, že hodlá garantovat všechny soukromé úspory, aby si je vkladatelé v panice nezačali vybírat. Angela Merkelová to oznámila pouhá den poté, co za totéž i ona kritizovala Irsko.

6. 10. 2008

Pokud snad byl někdo na pochybách tom, jakou cenu mají evropská pravidla nazývaná direktivami, nařízeními, směrnicemi a doporučeními, pak snad setkání „velké čtyřky“- Francie, Itálie, Německa a Velké Británie- dalo jasnou a zřetelnou odpověď. Při první krizi nemusí platit nic a hlavně končí hra na kolektivní rozhodování. Každý půjde na sebe. Jinými slovy ostatní země EU se od velké čtyřky dovědí v následujících dnech to, co my dobře známe od dob Michaila Gorbačova, který prohlásil: Éto váše dělo, když jsme se po vzoru předchozích let ptali v Moskvě, co že si to máme v nové situaci počít.

Trošku to připomínalo situaci, kdy hodíte slepá koťátka na vodu, abyste zjistili, jestli umějí plavat.

6. 10. 2008

Vláda USA a Francie se snaží prosadit různé záchranné balíčky. Odpůrci namítají, že na nich vydělají lidé, kteří si to nezaslouží. Relevantní otázka spíše zní: přispějí vůbec tyto balíčky k vyřešení situace?

Existuje mnoho variant základního ekonomického zákona: nic není zadarmo, nikdo nemůže dostat oběd zdarma, co je vidět a co není, náklady ztracené příležitosti. Bohužel, ať už použijeme tento ekonomický zákon v kterékoliv verzi, většina lidí ho naprosto ignoruje. Na ekonomickou krizi reagují různé vlády různě - zkusme tady aplikovat onen základní ekonomický zákon na tato záchranná opatření, píše čtenář Ondřej Palkovský.

6. 10. 2008

Komunita aktivistů ropného zlomu pochopitelně nemohla nechat bez povšimnutí současnou finanční krizi a zabývá se souvislostmi mezi ní a ropným zlomem. Jak je vlastně propojena energie s finančními trhy?

6. 10. 2008

Kdo by tu chtěl malovat čerta na zeď?

Jako kdybychom to z vlastní zkušenosti neznali. Pokud se zdá, že všechno jde podle vlastního očekávání, snadno zvýšíme riziko, málem jako hazardér v nějaké herně. Každá teorie je na ty psychologické svody málo "zelená". Nikdy nelze předem odhadnout, kdy mohou přijatelně nekryté úvěry "prasknout". Jakmile finanční trh znejistí, dominový efekt je pak "na spadnutí" kdykoliv. Dovolil jsem si následujícím textem trochu připomenout, za jakou cenu a v jakých kulisách se na mnohem menším písečku odehrála jedna hazardní hra s vyzývavě nekrytými úvěry poměrně nedávno, přímo doma, v ČR. Budu muset připomenout především bujně do rizik rozkurážený čas tzv. privatizace (včetně té "kupónové").

6. 10. 2008

Nejvyšší britský vojenský velitel v Afghánistánu varoval, že válku proti Talibanu nelze vyhrát. Brigadýr Mark Carleton-Smith konstatoval, že britská veřejnost by neměla očekávat "rozhodné vojenské vítězství" a měla by být připravena na možnou dohodu s Talibanem.

Jeho výroky přicházejí po zveřejnění tajného memoranda od jednoho francouzského diplomata, jemuž prý řekl britský velvyslanec v Kábulu Sir Sherada Cowper-Coles, že současná strategie "musí nutně selhat".

Carleton-Smith se vyjádřil, že je nutné "snížit naše očekávání". Dodal: "Tuhle válku nevyhrajeme. Jde o to, abychom povstalecké akce snížili na zvládnutelnou úroveň, která nebude strategickou hrozbou a bude zvládnutelná afghánskou armádou."

Podrobnosti v angličtině ZDE

4. 10. 2008

Americký ministr obrany: Budeme rádi, "když udržíme krok s inflací"

Koncem září média přinesla navzájem nezávislá vyjádření ruských a amerických představitelů o plánech na budoucí obranné výdaje. Viktor Zavarzin, předseda obranného výboru ruské Dumy, řekl agentuře RIA Novosti, že do roku 2011 se vojenské výdaje Moskvy ve srovnání s rokem 2008 zvýší o 45,6%.

6. 10. 2008

ŠOK│ Pozoruhodné a nezávislé hodnocení běloruské opozice z pera autora blogu "isto4nik_zarazi" psaný pro autonomní běloruský portál zveřejnil nyní jinak aktivistický server "Svobodné Bělorusko" v češtině. Poměrně logicky ukazuje, proč v Bělorusku dopadly volby bez jakéhokoliv zpochybňování z Evropské unie tak, jak dopadly. Proč se Lukašenko nemusí obávat ničeho.

Podzim 2008 a zvláště její závěrečný akord v podobě tradičního povolebního mítinku se změnil na frašku. Viděli jsme nepochopitelnou ekvilibristiku opozice během voleb, její váhání mezi požadavkem sponzorů zúčastnit se voleb a současným vědomím nesmyslnosti a bezvýslednosti této účasti, slyšeli jsme řeči o nutnosti dialogu s "voličstvem" a pozorovali jsme jeho praktické uskutečnění v podobě předčítání svého programu z papíru v pětiminutových šotech a vylepení několika nálepek v domovních vchodech. Paradoxně se to, co se podle názoru lídrů opozice mělo stát výzvou Západu neuznat volby, může stát důvodem jejich uznání. Podle sdělení BiełPANu bylo zajištění pokojného charakteru shromáždění jednou z podmínek, kladených OBSE pro uznání voleb. Vláda tuto podmínku dokonale splnila tím, že nechala shromážděné, kterých se podle různých zdrojů sešlo od 400 do 1000, nesmyslně chodit od Říjnového (tj. též Kalinoŭského) náměstí k centrále KGB a Ústřední volební komisi, stavět stany, vyhlašovat své odhodlání v těchto stanech nocovat a během několika minut je opět balit, modlit se a osočovat vládu, úplně nakonec se vrátit do výchozího bodu a tam se rozejít. ... Místo, jež bylo symbolem stalinských represí, se stane i místem posledního odpočinku podivné bytosti nazývané "běloruská opozice". Rozštěpená a ponížená opozice zůstala sama. Samozřejmě, ani dříve neměla podporu třeba jen poněkud širších vrstev obyvatelstva, ale vlastně tuto podporu za sïtuace, kdy byla silně podporována Západem, ani nepotřebovala. Nyní ji už nepotřebuje ani Západ. To, co věděl už Marx, se ukázalo být pro místní "demokraty" překvapením. Ekonomické zájmy určují politiku, nikdy ne naopak.

Svobodné Bělorusko: Běloruští anarchisté o opozici: Nechť odpočívá v pokoji... ZDE

Автономное Действие - Беларусь: "Так закопайте ж её во Христе..." ZDE
6. 10. 2008

Neblahé výročí mnichovského diktátu je nedílně propojeno se sudetoněmeckým hnutím, které bylo od začátku svého založení krajně nacionalistické a zaměřené proti demokratickým stranám. V listopadu 1903 byla založena „Německá dělnická strana v Rakousku“, která na svém prvním sjezdu v srpnu 1904 přijala tak zvaný „Turnovský program“. Tento program měl nacionalistické prvky a kromě toho, že sliboval všem vrstvám všechno, zdůrazňoval, že je především stranou, která bojuje proti „vlivu cizích národností“. Není proto náhodou, že právě z řad této strany vyšla pozdější první garnitura vůdců nacistického sudetoněmeckého hnutí.

6. 10. 2008

Jan Paul se opět ve svém článku věnuje svému naléhavému tématu.

Zase se pokusím o několik dalších pohledů.

6. 10. 2008

Pod mým kolem ubíhají kilometry cyklistické stezky vedoucí ze Zlína k zoologické zahradě v Lešné. Jediné dokončené trase pro milovníky jízdy na kole v baťovské metropoli. Proč se nedokážeme opičit (uvažuji v duchu etapového cíle) a proč tak zaostáváme proti jiným státům v budování těchto užitečných dopravních magistrál? Vždyť jinak bychom museli mít už dávno v našem „zeleném“ městě k dispozici slušnou síť dopravních cest určených jenom cyklistům. Jak je to běžné v řadě zemí Evropy.

6. 10. 2008

Když jsem do Britských listů psal v loňském roce článek „Konzumismus“, ani zdaleka jsem netušil, jaký pohyb nabere světová společnost. Vzýval jsem na poušti déšť a přišlo sedmičkové tornádo ... kumulace lidské blbosti (ne, to je špatně vyjádřeno – „drzosti“) v jednom oboru nabyla takových rozměrů, že synergický efekt je zničující. Tedy zatím jen pro některé bankovní ústavy, podniky ... abych neplašil víc než je zdrávo.

Tak to holt chodí po velkém vedru a při nedostatku životodárné vody.

6. 10. 2008

Článek Immanuela Wallersteina je v mnohých aspektem pohledem na Bolivii zdaleka a bez hlubšího pochopení, píše Václav Baloun Dvořák.

Obyvatelstvo země nelze jednoduše dělit na potomky Evropanů a na původní obyvatelstvo.

6. 10. 2008

Tak jsme se dočkali

Je to zhruba rok, co vznikla mezi příznivci pořadů ze 70. - 80.let iniciativa za jejich opakování. Černobílé starší filmy pro pamětníky jsou opakovány, pořady dětí narozených po revoluci je možnost si nahrát, ale po oblíbených pořadech tzv. Husákových dětí jakoby se zem slehla.

3. 10. 2008

Přátelé,

nejbohatších 400 Američanů -- ano, pouhých čtyři sta lidí vlastní VÍCE než všech 150 milionů nejchudších Američanů. 400 bohatých Američanů ovládlo majetek poloviny celé země! Jejich celkový majetek má hodnotu 1,6 bilionu dolarů. Během osmi let Bushovy vlády jejich bohatství vzrostlo o téměř 700 miliard dolarů -- tedy o tutéž částku, jakou nyní požadují pro "záchranu" finančního systému. Proč nedají k dispozici na svou záchranu ty peníze, které vydělali za Bushovy vlády? Pořád jim ještě zbude skoro bilion dolarů!

4. 10. 2008

Moje postoje k "finanční krizi" v USA celkem dobře vyjadřuje Michael Moore v textu "Jak napravit situaci na Wall Street". Sice nesdílím jeho optimistickou víru v dobu, kdy každý bude mít svůj dům, své zdravotní pojištění (v americké realitě) atd., ale je-li ke stabilizaci finančního světa opravdu nutná injekce 700 miliard dolarů z peněz amerického daňového poplatníka (těžko to mohu posoudit, ale jaksi se nemohu zbavit pocitu, že to nebylo úplně správné rozhodnutí), Moorovy návrhy jsou naprosto legitimním stanoviskem k další diskusi.

4. 10. 2008

Zní to hrdě a dokonce se dá říci, že podobný titul vždy představoval v civilizovaném světě určitý závazek a záruku určité úrovně chování. Svět se ovšem mění velmi dynamicky a chování chargé d'affaires velvyslanectví Gruzie v Praze Iriny Zhgenti na pátečním setkání Fontes rerum na téma: „Rusko, Gruzie a Kavkaz: nový světový pořádek?“ mne přesvědčilo o tom, že tento hrdý titul může také reprezentovat osobu nejen bez espritu a znalostí základů diplomatické profese, ale dokonce i bez ponětí o elementárním slušném chování.

3. 10. 2008

ŠOK│ Ropa, plyn a vojenská bezpečnost byly tématem jednání jednání premiérů Ukrajiny a Ruska Julije Tymošenkové a Vladimira Putina v Moskvě. V otázce ceny ropy a plynu Tymošenková prosila o alespoň pozvolné navyšování cen. Skok z dnešních 190 USD za 1000 m3 na avizovaných 400 USD za 1000 m3 by prý byl pro Ukrajinu šokem... Že by nebyly tématem jednání i prodloužení nájemní smlouvy Černomořské flotily v Sevastopolu, se nechce ani věřit.

3. 10. 2008
Milan Kubek

Minulý týden upozornili lékaři havířovské nemocnice dopisem primátora města Havířova, náměstka hejtmana pro zdravotnictví Moravskoslezského kraje Ing. Veverku a hejtmana Moravskoslezského kraje Ing. Tošenovského na neúnosnou personální situaci na interním oddělení. Počet erudovaného personálu se snížil za uplynulý rok tak, že nemocnice není schopna zvládat permanentní problémy s péčí o hospitalizované pacienty, s obsazením odborných ambulancí kvalifikovanými lékaři. Míra krize je tak velká, že po odvolání primáře interního oddělení, zůstali na jeho lůžkové části pouze neatestovaní lékaři.

3. 10. 2008

Ekonomická krize se občanů České republiky netýká, ujišťuje nás vláda a guvernér ČNB. V praxi firem orientujících se na vývoz, jsou však dopady krize pociťovány již dnes. Tam, kde chce vláda od nového roku pomoci montovnám zavedením konceptu tzv. Zelených karet, namnoze zaměstnanost stagnuje, nebo dochází k pozvolnému propouštění. Důvodem je pokles kupní síly v zahraničí a s ním spojený pokles zájmu.

3. 10. 2008

Monitor Jana Paula:

Před časem přinesly Britské listy několik článků věnovaných zdravotní péči starých lidí. Pokud bych uvěřil názoru, že staří lidé svoji předčasnou smrtí šetří státní pokladnu, a z toho vyvodil tendenci lékařů neposkytovat jim plnohodnotnou zdravotní péči, dovedl bych se tím do samého kouta úvah, z něhož by nebylo úniku. Jak snadno člověk volí laciná východiska a jak snadno se jimi dostává do pasti a to nechci. Pokud by to tak bylo, bylo by to zrůdné a tato společnost by si zasloužila odsouzení.

2. 10. 2008

"Spojené státy se utopily v asijské likviditě," sdělil jeden čínský státní činitel Davidu Pillingovi, komentátoru hospodářského deníku Financial Times.

2. 10. 2008

Agentura AFP však přeceňuje význam tohoto opatření pro ochranu civilistů

Agentura AFP s odvoláním na izraelský vojenský rozhlas informovala, že armáda zahájila nákup kazetových zbraní, jejichž submunice je vybavena autodestrukčním mechanismem. Cílem tohoto opatření má být údajně omezení počtu civilních obětí v příštích ozbrojených konfliktech.

11. 9. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 150 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V srpnu 2008 přispělo celkem 145 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 29 606.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.8. 2008 částku 221 857.95 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,422.96 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Pákistán RSS 2.0      Historie >
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Lukáš  Visingr
27. 9. 2008 Další incident mezi USA a Pákistánem skončil na Valném sromáždění OSN   
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Štěpán  Kotrba
25. 9. 2008 Přestřelky v Pákistánu: konečně se Američané přiznali   
24. 9. 2008 Pákistán považuje americké razie na své území za příčinu islamabádského atentátu   
24. 9. 2008 Dalš incident ve Vazíristánu: kdy dojde Pákistánu trpělivost?   
23. 9. 2008 Další pohraniční incident mezi Pákistánem a USA   
22. 9. 2008 Paranoia nikdy nepřináší mír, ale vždycky jen válku Štěpán  Kotrba
19. 9. 2008 Myšlenka včerejška: Kuda do Kabula, gospodin?   
15. 9. 2008 Pákistánci stříleli na výstrahu do vzduchu proti Američanům   

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
6. 10. 2008 Finance a energie - souvislost krizí Jindřich  Kalous
6. 10. 2008 Copak tu navíc není odzkoušená "česká cesta" k ozdravění bank? Miloš  Dokulil
6. 10. 2008 Hop, a je tu...velká čtyřka Ladislav  Žák
6. 10. 2008 Mohou být anti-krizové záchranné balíčky účinné?   
6. 10. 2008 Německo zaručí vkladatelům všechny úspory den poté, co EU za totéž kritizovala Irsko   
6. 10. 2008 Pondělí: další silný pokles burz   
6. 10. 2008 Burzy dále klesají   
3. 10. 2008 A už je ta krize tady, neboli Obavy se uskutečňují drastickým způsobem Uwe  Ladwig
2. 10. 2008 Prostoduché úvahy chudáka Michal  Kuklík
2. 10. 2008 Putin kritizoval Spojené státy za "neschopnost vyřešit finanční krizi"   

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
16. 9. 2008 Tady nejste v hotelu   
15. 9. 2008 Jak se dnes diskutuje v Británii   
15. 9. 2008 Také nastupujete do nemocnice na rekreaci a zároveň uspořit? Vladislav  Černík
15. 9. 2008 Dřívější smrt důchodců ulehčí státní kase   
12. 9. 2008 Zdravotní reforma Petr  Wagner
29. 8. 2008 Privátní zdravotní pojišťovny Petr  Wagner
18. 8. 2008 Zdravotnické reformy bez smlouvy s občany Martin  Gřeš
11. 8. 2008 Pronájem laboratoří ústeckého kraje Petr  Wagner
8. 8. 2008 Praktické zkušenosti s Kaiser Permanente Martin  Zbořil
29. 7. 2008 Zdravotnictví v ČR trpí plýtváním Petr  Wagner

Mnichov 1938 RSS 2.0      Historie >
29. 9. 2008 Mnichov sedmdesát let poté Richard  Seemann
22. 9. 2008 Obětí Mnichova byla i Milada Horáková Miloslav  Štěrba
8. 9. 2008 Francouzský Mnichov 1938 : "Spíš Hitlera než Lidovou frontu" Karel  Košťál
5. 9. 2008 O příčinách selhání spojence, nebo o koze? Karel  Dolejší
3. 9. 2008 Mnichov 1938: Výsledek slepé víry ve spojence a techniku Karel  Dolejší
24. 7. 2008 Událost dne bez komentáře: Přemysl Sobotka (ODS) dostal kopii Mnichovské dohody   
17. 5. 2008 Německý problém František  Nevařil
15. 5. 2008 Sudetští Němci a lidský zmatek Leopold  Kyslinger
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Mnichov, tentokrát v Kosovu -- pokračování v dlouhodobé strategii Jaroslav  Foldyna

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
4. 10. 2008 Chargé d'affaires Ladislav  Žák
3. 10. 2008 Olympijská válka Karel  Dolejší
3. 10. 2008 Černomořská flota znovu v boji Ivan  Zajac
3. 10. 2008 Prezident Juščenko prodával zbraně do Gruzie   
27. 9. 2008 Gamardžobat! Gagimardžot! Štěpán  Kotrba
26. 9. 2008 Co zbude za 40 let z Gruzie, Ukrajiny a z plen Michal  Vimmer
18. 9. 2008 Ruská armáda: kovářova kobyla chodí bosa?   
17. 9. 2008 Gruzie tvrdí, že Rusko vstoupilo s armádou do Jižní Osetie už před 8. srpnem   
16. 9. 2008 Západ připravuje novou konfrontaci s Ruskem   
12. 9. 2008 "Neférový" ruský tisk a Saakšviliho "ljubovnica" Alana Štěpán  Kotrba

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík
15. 6. 2007 Jak je těžké pozvat Rusa do Prahy Jan  Čulík

Mexiko RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2008 Castañeda jako poslední provokace CIA v Mexiku Štěpán  Kotrba
20. 8. 2007 Když za dobrodružstvím - tak do Mexika Miloš  Kaláb
21. 12. 2006 Mexiko má dvoch prezidentov Samuel  Kováč
16. 12. 2006 Kavan: Nikde v mezinárodním právu není zakotveno právo na "změnu režimu" vojenskou intervencí Jan  Kavan
12. 12. 2006 Paradigma o civilizaci jako velkém rozcestí Josef  Skála
27. 11. 2006 Mexiko: policejní represe posílily síť občanské společnosti Eva  Malířová
6. 11. 2006 Vzpoura v Mexiku Thomas  Franke
30. 10. 2006 Venezuela versus Guatemala: Kdo obsadí místo v Radě bezpečnosti OSN? Simone  Radačičová
15. 9. 2006 Mexiko: ústavní právo na odvolání vlády Eva  Malířová
13. 4. 2006 Latinská Amerika: Tok peněz od emigrantů živí domácí ekonomiku Michal  Giboda

Nezávislost Kosova RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2008 Nelze diktovat vyhnancům Bohumil  Kartous
4. 4. 2008 Výzva proti uznání Kosova   
18. 3. 2008 Kosovo "je součástí Srbska"   
10. 3. 2008 Proč je jednostranné uznání nezávislosti Kosova nezákonné Rajko  Doleček
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba

Marihuana RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba

Filmový festival Karlovy Vary 2008 RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
10. 7. 2008 Jak láká stoka Ema  Čulík
10. 7. 2008 The attraction of the gutter Ema  Čulík
10. 7. 2008 Katyň - film o ideologiích, které zešílely Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
9. 7. 2008 Západ zjišťuje, že na třetí svět nemá Jan  Čulík
9. 7. 2008 Film není mrtvý. A mrtvý není ani formát VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film's not dead. And neither is VHS Ema  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2008 Evropa šéfů Burkhard  Hirsch
25. 6. 2008 Soud odmítl požadavek milionáře, aby se konalo referendum o Lisabonské smlouvě   
23. 6. 2008 Lisabonská smlouva není test, oni to myslí vážně Jan  Zeman
16. 6. 2008 Nebude-li pršet, nezmoknem Ladislav  Žák
13. 6. 2008 Irsko: Britské listy byly rychlejší než všechna politicky korektní francouzská média Karel  Košťál
9. 6. 2008 Klaus: Zůstane EU i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací? Václav  Klaus
9. 6. 2008 Lisabonská smlouva hrozí masivním obejitím Benešových dekretů Jan  Zeman
9. 6. 2008 Bude možné domáhat se práva podle protektorátních předpisů a rozsudků, padnou-li "Benešovy dekrety"? Jaroslav  Kuba
31. 5. 2008 Chceme společnost solidárnější. Společnost, ve které má každý právo na svou šanci a příležitost. Jiří  Paroubek
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva "ohrozí majetkové jistoty občanů ČR"   

Čína RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2008 Potěší Vás to? Miloš  Dokulil
20. 8. 2008 Olympiáda a zdravý rozum Jan  Chmelarčík
13. 8. 2008 G8, OECD či WTO: Dupání rozmazlených dětí v bačkůrkách Štěpán  Kotrba
13. 8. 2008 Amen, pane premiére Miloslav  Štěrba
12. 8. 2008 Podvody při marketingu čínských olympijských her   
11. 8. 2008 Proč česká média nenávidí Čínu - kterou neznají Jan  Polívka
8. 8. 2008 Úvodní ceremonie jsem se rozhodl neúčastnit, Čína se musí změnit   
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Čínský šok   
6. 8. 2008 K diskusi o Číně Boris  Cvek

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2008 Zelení na cestě k politické bezvýznamnosti Miroslav  Pořízek
10. 9. 2008 Zelený triumvirát Martin J. Kadrman
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Michael  Marčák
7. 9. 2008 Normalizovaní Zelení Milan  Daniel
7. 9. 2008 "Vymysleli jsme to, dámy a pánové, dobře..." Martin  Bursík
5. 9. 2008 Strana zelených: koho hodí přes palubu? Bursíka anebo své voliče? Martin  Gřeš
3. 9. 2008 Nervózní Bursík: beze mne se všechno zhroutí Milan  Daniel
29. 8. 2008 Koteckého zbožná přání v situaci, kdy Bůh není Štěpán  Kotrba
10. 7. 2008 Martin Bursík: Kvůli rozporům ve Straně zelených chci uspořádat sjezd   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
25. 9. 2008 Kauza Bernard: Napsali jsme, že je politický turista, soud pravdivost tohoto názoru nepopřel Štěpán  Kotrba
23. 9. 2008 Televize Nova kopíruje Český rozhlas a jde jí to dobře Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 Propouštění zaměstnanců v BBC vedlo k vzniku technických problémů ve vysílání   
9. 9. 2008 Radiožurnál drsně porušuje veřejnoprávní statut Českého rozhlasu Miloslav  Štěrba
9. 9. 2008 Anonymní avataři v digitální éře a Kroupova žurnalistická etika Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Exkluzivita, či jednostrannost Ivo  Šebestík
8. 9. 2008 ČT se nezajímá o knihu Boba Woodwarda, zajímá ji pouze názor jakéhosi politologa Štěpán  Kotrba
29. 8. 2008 RRTV pokutovala Novu za islamofobii   
29. 8. 2008 Točka zvaná Iskander a Sorosovi manipulátoři potřetí a snad už naposled Štěpán  Kotrba
25. 8. 2008 Srpnová noc - perfektně zvládnuté téma? František  Hájek

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2008 Radar -- bude Topolánkova vláda mlžit i nadále? Petr  Pokorný
13. 9. 2008 Ptejte se McCaina a Obamy na protiraketovou obranu Philip E. Coyle III.
12. 9. 2008 Důkazy k rozptýlení mlhy, která je soustavně vytvářena nad Brdy Milan  Hlobil, Štěpán Kotrba
10. 9. 2008 Radarové výsledky z ruky   
9. 9. 2008 Kvalitní výkon Reportérů ČT - bezděčně prokázané vládní lži Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Čína vynesla na oběžnou dráhu společnou družici Íránu, Číny a Thajska   
2. 9. 2008 Protiraketová obrana Izraele Stanislav  Kaucký
27. 8. 2008 O jaký radar se vlastně jedná? Petr  Pokorný

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
6. 10. 2008 Finance a energie - souvislost krizí Jindřich  Kalous
4. 10. 2008 Bahrajn a El Baradei vyzvali k vytvoření globální energetické organizace   
3. 10. 2008 Kdo v Čechách vydělá na úspoře tepelné energie? Ladislav  Lašek
22. 9. 2008 Nord Stream: Putin zve po tvrdém vyjednávání Evropu k spoluúčasti   
15. 9. 2008 Jak se dnes diskutuje v Británii   
13. 9. 2008 Gazprom získal klíčový srbský petrokomplex   
13. 9. 2008 Asijská podoba státem řízené demokracie Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
5. 9. 2008 Putin v Uzbekistánu plánuje plynovod, Cheney se snažil v Ázerbájdžánu, Krol u Turkmenů Štěpán  Kotrba
5. 9. 2008 Ázerbajdžán nepodpořil Cheneyho - neobejde Rusko   

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 10. 2008 Válka proti Talibanu se nedá vyhrát, varoval britský armádní šéf   
2. 10. 2008 Příběh špiónky, která chtěla zabránit válce   
27. 9. 2008 Další incident mezi USA a Pákistánem skončil na Valném sromáždění OSN   
26. 9. 2008 Ruská rozvědka je mocná Mojmír  Babáček
25. 9. 2008 Ví česká vláda, komu chce poskytnout radarovou základnu? Mojmír  Babáček
24. 9. 2008 Dalš incident ve Vazíristánu: kdy dojde Pákistánu trpělivost?   
22. 9. 2008 Vel'ké hry malých mužov Peter  Vittek
16. 9. 2008 Pákistánští vojáci "stříleli" na Američany   
12. 9. 2008 Začarované kruhy Ladislav  Žák
12. 9. 2008 9/11 a bilance sedmileté asymetrické války proti terorismu Štěpán  Kotrba

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2008 "Byla to významná změna". A bude hůř... Petr  Bílek
16. 9. 2008 Školy by měly víc studovat světovou literaturu Boris  Cvek
2. 9. 2008 Být učitelem Miriam  Prokešová
1. 9. 2008 Našim vzdělancům, aneb recyklace zaostalosti Ondřej  Hausenblas
25. 8. 2008 S učitelstvím to není tak jednoduché   
20. 8. 2008 Úroveň vysokoškolského studia určují studentky a studenti Milan  Šveřepa
19. 8. 2008 Jsou učitelé v koncích? Miriam  Prokešová
19. 8. 2008 Není pravda, že ve škole není disciplína   
19. 8. 2008 Jak mě pět let na vysoké škole nepřipravilo na kariéru učitelky   
19. 8. 2008 Učitelství je především řemeslo, na pedagogických fakultách se však nevyučuje Bohuslav  Sedláček

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
30. 9. 2008 Radar v Česku bude jiný než ten na Kwajaleinu   
26. 9. 2008 USA: Pokus o předpověď Ladislav  Žák
26. 9. 2008 Švejk znovu v ruské uniformě Milan  Daniel
25. 9. 2008 Ví česká vláda, komu chce poskytnout radarovou základnu? Mojmír  Babáček
25. 9. 2008 Kontrarozvědka: "Ruští špioni se snaží v ČR vyvolat odpor proti americkému radaru"   
25. 9. 2008 Iniciativa Ne základnám odmítá spojení se zpravodajskou činností Ruské federace   
12. 9. 2008 Obama pro radar Boris  Cvek
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich
10. 9. 2008 Referendum jako jediný legitimní prostředek rozhodnutí o základně   
1. 9. 2008 Americká ochrana životů a majetku v praxi Ladislav  Žák

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2008 Ironický vypravěč Pavel Jansa Pavel  Svoboda
23. 8. 2008 Škvoreckého Mirákl: Politická detektivka? Petr  Kleňha
23. 8. 2008 Bylo odpoledne... Josef  Škvorecký
19. 8. 2008 Špatná kniha o životě za komunismu Tomáš  Krček
13. 8. 2008 Vesnická magie: pozdrav ze starých časů moderním civilizacím Hana  Tomšů
13. 8. 2008 O dvanácti koláčcích a normalizaci trochu jinak Jiří  Beránek
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
25. 7. 2008 Aktuální Nesmrtelnost Milana Kundery Hana  Tomšů
21. 7. 2008 Chemik, redaktor a "utajený" spisovatel Boris Cvek Libor  Martinek