18. 9. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 9. 2008

Ruská armáda: kovářova kobyla chodí bosa?

ŠOK│NS│IR│ V Moskvě vyšla studie, která uvádí, že hodnota zahraničních zakázek ruských zbraní vzrostla ve srovnání s 90. lety zhruba pětinásobně. Podle studie připadá v posledních deseti letech lví podíl na ruském vývozu zbraní na vojenské letouny, hlavně Su-30 MK a MiG-29.

"Vláda považuje za svůj úkol zajistit prioritní přidělení fondů na posílení ozbrojených sil a bezpečnosti státu," citovaly ruské agentury Putinova slova na setkání s vůdcem ruských nacionalistů Vladimirem Žirinovským. Putin i prezident Dmitrij Medveděv po nedávném vojenském konfliktu s Gruzií kvůli Jižní Osetii řekli, že konflikt "ozřejmil potřebu modernizace výzbroje ruské armády". Náklady na obranu v Rusku stoupnou v příštím roce o 27 procent na 94,1 miliardy dolarů. Oznámil to premiér Vladimir Putin. Ministerstvo obrany tak v roce 2009 utratí v přepočtu 1,6 bilionu korun. Pro srovnání - roční vojenské výdaje Spojených států činí 542,5 miliardy dolarů, tedy asi 9,2 bilionu korun. Tolik česká mainstreamová média...

Od roku 1999 si Čína objednala 100 stíhaček Su-30 MK, Indie asi 50, Alžírsko 28, Venezuela 24 a Malajsie 18. Stroje MiG-29 si koupily Súdán, Bangladéš, Barma a Eritrea, Indie si jich v roce 2004 objednala 16. V oblasti námořní výzbroje je hlavním ruským zákazníkem Čína, která si během minulé dekády koupila tři torpédoborce, dvanáct ponorek a podstatné množství lodních odpalovacích zařízení pro rakety. Čína je hlavním klientem, i pokud jde o systémy protivzdušné obrany. Indie si koupila tři nové fregaty a další tři si objednala a kromě toho v roce 2004 podepsala kontrakt na koupi křižníku Admirál Gorškov. Tento kontrakt přijde na 750 milionů dolarů. Indie koupila také 700 tanků T-90S.

Nikdo se ale nenamáhá zjistit, kterak se vlastně modernizovala za poslední léta ruská armáda. Ne tři desítky odpalovacích kompletů S-400, Iskander a jejich radary či elitní přepadová komanda. Ale běžné druhosledové pozemní jednotky. Ty, které bojovaly u Cchivali či v Abcházii. A zde už jsou výsledky jiné. Události v Jižní Osetii ukázaly, že se ruská armáda jako celek musí naučit bojovat v noci, rušit komunikace nepřítele a klíčem k úspěchu je nutně být na správném místě ve správný čas. Z vojenského hlediska tento konflikt podle ruských analytiků ukázal, že vojenskou techniku měla malá Gruzie lepší. Pokud by nebylo vojenské zbabělosti gruzínské armády, mohlo být hůř. I přes skutečnost, že Rusko pořádá ročně zbrojní veletrh, kde demonstruje různé "létající tanky", do Cchhinvali se vydaly přes Kavkaz staré T-72. Ukazuje se, že některé z těchto morálně i fyzicky zastaralých technologií nebyly navíc vybaveny prvky aktivní ochrany. Přesněji řečeno, skříňky na aktivní ochranu sice byly zavěšené na tanku, ale problém byl, že tyto boxy byly prázdné. Dodat do 300 boxů plastickou trhavinu by trvalo deset hodin a ty při bojovém poplachu 58 . armády scházely. Do tunelu Roki bylo nutné dojet co nejdříve. A tak se ohrozily životy ruských vojáků. Smutně to konstatoval generálplukovník Vladislav Polonskij, bývalý náčelník motostřeleckých jednotek ruského ministerstva obrany. Zástupce generálního štábu veřejně prohlásil, že vývoj v Jižní Osetii ukázal problémy ve vybavení armády, které mají být urychleně vyřešeny. V extrémních podmínkách mohou tankům pomáhat v boji speciální bojová vozidla podpory tanků. Ale ta v Cchinvali nebyla. Stejně tak nebyly vyvinuty a do standardní sériové výroby a použity BVP a obrněné transportéry třetí a čtvrté generace. Namísto toho tma byly "afghánská" obrněná vozidla BMP-1. Jedno BVP 2 se rozpadlo za jízdy při cestě od tunelu Roki. Dva mrtví, pět raněných. Do moderních ukořistěných gruzínských tanků museli Rusové jako řidiče posadit zajaté gruzínské vojáky, protože se složitou elektronikou těchto vozidel neuměli zacházet. A pointa? Ty složité tanky byly ruské výroby, dodané Gruzii z Ukrajiny. Nejmodernější ruský tank na bojišti byl T-72, Gruzíni měli i T-90S.

Nejlepší sovětské bitevníky konce dvacátého století se liší od nejlepších sovětských stíhaček Velké vlastenecké války jen velmi málo, konstatuje cynicky komentátor vládního listu Rossijskaja pravda. Dokonce i cíle pro Su-25 byly sdělovány rádiem a s velmi hrubými souřadnicemi. A pak, jako za starých časů, vystavené na papírové mapě letu před odletem. Digitální mapy terénu, nahrané v palubním počítači, ruské Su-25 neměly, protože neměly ani počítač a dokonce ani radar. Při sebemenším nebeském oparu, zejména po setmění, se bitevník Su-25 stává slepým, ohroženým mládětem. Jestli útočí na bytový dům nebo sklad se zbraněmi, tábor milice nebo tábor pro teroristy či postavení vlastních vojsk - to pilot Su-25v Gruzii prakticky nemohl rozeznat... Pilot nemá GPS ani jeho ruskou obdobu GLONASS a funguje stejně jako piloti někdejších šturmoviků Il 2 za 2. světové války.

Několikrát se kvůli tomu stalo, že při kvapném a nečekaném ústupu Gruzínů ruská bitevní letadla omylem napadla vlastní jednotky (a ty, jak vidno z výsledku, palbu s úspěchem opětovaly). Poslední ztracený letopun, taktický bombardér Su 24, opět sundaly vlastní jednotky, asi aby se cítily lépe - Gruzínci prý na úspěšný zásah letounu této kategorie neměli dost dobré řízení palby.

Letectvo ztratilo oficiálně 6, ve skutečnosti 8 letadel (dvě si sestřelili sami protiletadlovou palbou vlastních jednotek, tak se nepočítají... Kromě jedné překvapivé ztráty (strategický průzkumný TU 22M se čtyřčlennou posádkou, dva přežili, jeden mrtvý, jeden nezvěstný, zásah díky americké součinnosti s PVO) to bylo 5 (resp. 6) bitevních Su 25. Letouny neměly ani zařízení na identifikaci "svůj - cizí", kvůli čemuž se při útoku na pozemní jednotky musí přiblížit k cíli na vizuální rozlišení. A samy se tak dobrovolně staly cílem. Během krátké války konečně začalo být jasné, že v hustě obydlených civilních oblastech, kde se pozice vojenských jednotek nepřítele neustále mění, přináší použití Su-25 prostě katastrofální následky.

Do konfliktu Rusové nasadili také modernizované potomky Su 25, označované jako Su 39 - s GLONASSem, termovizí, střeleckým radiolokátorem, "skleněným" kokpitem (3 až 4 ploché obrazovky, přehledně shrnující údaje palubních přístrojů místo původních 20 až 30 "budíků") atd. Neztratili žádný a žádný z nich také nestřílel na vlastní jednotky, jenže představovaly jen asi čtvrtinu nasazených bitevních letadel.

Nářky nejsou jen armádním lobbingem na státní rozpočet roku 2009, případně politickým bubákem majícím zahýbat s jednáním okolo Smlouvy o konvenčních silách v Evropě. Podle analytiků (a někteří z nich evidentně byli u prvosledových jednotek během bojů) je nyní třeba modernizovat především pozemní síly a taktické letectvo, protože TU 160 a jaderné ponorky už světové úrovně dosahují, ale na Kavkaze jsou zbytečné. Zastaralost techniky standardních jednotek je dědictvím útlumu, který přežil ještě z Jelcinovy doby. Technologie pro vojska strategického určení jsou samozřejmě téměř kusová výroba. To, po čem volá ruský důstojnický sbor, je generační obměna vybavení celé armády, včetně elektronických pomůcek, vysílaček, gps, rozlišovači (vlastní-cizí). A to už jsou jiné peníze... Za odměnu za hrdinství v bojích bude moderními zbraněmi nejspíš vyzbrojena jako první 58. armáda...

Ministr obrany nařídil , aby se o 15 procent zvýšil plat profesionálních vojáků, kteří slouží ve čtyř bývalých sovětských republikách - Arménii, Kazachstánu, Kyrgyzstánu a Tádžikistánu. Tento nárůst je míněn jako povzbuzení kvůli "zvláštním podmínkám" vojenské služby. Armáda stále více podporuje ty, kteří slouží mimo Rusko. V poslední době, Rossijskaya Gazeta zveřejnila rozkaz ministra , přidělující nový příplatek a dávky pro ruské mírové síly na území Jižní Osetie a Abcházie. Sociální ochranná opatření zahrnují nejen sloužící vojáky, ale také jejich rodiny. V ruské armádě něco nevídaného od pádu Sovětského svazu.

Российская газета: Бой втемную События в Южной Осетии показали, что нашей армии надо учиться воевать ночью, глушить противника и налаживать управление ZDE

Российская газета: Исчезнувший "Зоопарк" - Почему в Южной Осетии не применялись современная авиация и управляемое оружие высокой точности? ZDE
Российская газета: Прибавка к контракту - Должностные оклады возрастут у нескольких тысяч солдат и офицеров ZDE
                 
Obsah vydání       18. 9. 2008
18. 9. 2008 Ústřední banky napumpovaly do trhů 180 miliard dolarů
18. 9. 2008 Globální finanční krize se prohlubuje
18. 9. 2008 Michael  Marčák
18. 9. 2008 Italské národní aerolinie Alitalia "udělaly bankrot"
18. 9. 2008 Svět finančních fantazií zlikvidoval údajné obry globálního bankovnictví
18. 9. 2008 Ruský finanční systém se také otřásá, Gazprom ztratil v posledních dnech 20% hodnoty
18. 9. 2008 Pravomocný rozsudek: Dalík a Večerek upláceli
18. 9. 2008 Citát dne (včerejšího): očistit se netřeba
17. 9. 2008 STEM: Příznivci ODS, KDU-ČSL a SZ podporují Gruzii
18. 9. 2008 Počet osob zbavených způsobilosti k právním úkonům dramaticky roste
18. 9. 2008 Dmitrij Rogozin: Stačí prostě jenom zničit radar Dmitrij  Rogozin
18. 9. 2008 Dva scénáře mediální civilizace, dvě vize digitalizovaného světa Petr  Sak
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Štěpán  Kotrba, Lumír Ondřej Hanuš
18. 9. 2008 Interfax: V OSN Gruzii nazvali útočníkem
17. 9. 2008 Che Guevarův vnuk: "Fidel by byl zastřelen" Fabiano  Golgo
17. 9. 2008 Castañeda byl kubánský špion Fabiano  Golgo
18. 9. 2008 Castañeda jako poslední provokace CIA v Mexiku Štěpán  Kotrba
17. 9. 2008 Golgo a Kuba Fabiano  Golgo
17. 9. 2008 Doba se proměňuje a s ní i hrdinové Štěpán  Kotrba
17. 9. 2008 Evropě to osladíme Sandra  Wain
18. 9. 2008 Skvělý článek o Svaté Hoře! Boris  Cvek
18. 9. 2008 Freeze Fest aneb kultura jinak
18. 9. 2008 Ruská armáda: kovářova kobyla chodí bosa?
18. 9. 2008 To chce klid Ladislav  Žák
18. 9. 2008 La Salette: Prognostické schopnosti Matky Boží Miloslav  Štěrba
17. 9. 2008 Gruzie tvrdí, že Rusko vstoupilo s armádou do Jižní Osetie už před 8. srpnem
17. 9. 2008 Nelze diktovat vyhnancům Bohumil  Kartous
17. 9. 2008 Pozor na Kotrbovo nekritické doktrinářství Jan  Čulík
17. 9. 2008 Levice, Che Guevara, Hess a jiné věci: na podporu Kotrby Rudolf  Převrátil
17. 9. 2008 Medvěděv chce anektovat ruskou Arktidu
17. 9. 2008 O vzdělávání zdravotnických pracovníků Petr  Wagner
16. 9. 2008 Česká lékařská komora: Lékárník není lékař
17. 9. 2008 Lékárník není lékař Věra  Říhová
17. 9. 2008 Česká republika má velmi slavné poutní místo, Svatou Horu Jan  Paul
16. 9. 2008 Immanuel Wallerstein: Nový světový geopolitický řád: konec prvního dějství Immanuel  Wallerstein
11. 9. 2008 Hospodaření OSBL za srpen 2008

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2008 Ruská armáda: kovářova kobyla chodí bosa?   
17. 9. 2008 Gruzie tvrdí, že Rusko vstoupilo s armádou do Jižní Osetie už před 8. srpnem   
16. 9. 2008 Západ připravuje novou konfrontaci s Ruskem   
12. 9. 2008 "Neférový" ruský tisk a Saakšviliho "ljubovnica" Alana Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 Putin: Měli jsme si setřít krvavé hleny z tváře a sklonit hlavu?   
12. 9. 2008 Sarah Palinová by zaútočila vojensky proti Rusku   
12. 9. 2008 9/11 a bilance sedmileté asymetrické války proti terorismu Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich
12. 9. 2008 Saakašvili se už dostal pod tlak opozice. Zleva i zprava   
12. 9. 2008 Mráz neprišiel z Dušanbe Peter  Stupavský
12. 9. 2008 CSTO: Asie dostane společné jednotky rychlé reakce   
10. 9. 2008 Ne nadutost Ruska, ale cenzura. Tvrdá, odporná, jednostranná cenzura.   
10. 9. 2008 Falešná "Točka" z Gori už krouží nad ruskými médii Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Mediální válka: Když pro slzy nevidí písmena Irena  Ryšánková
8. 9. 2008 Pracuje Tymošenková pro Moskvu, nebo půjde Juščenko sedět za obchod se zbraněmi?