29. 9. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 9. 2008

Burzy klesají

Pondělí 21.15: Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu odmítla balík v hodnotě 700 miliard dolarů na záchranu finančního systému, a to 228 hlasy k 205. Balík odmítly asi dvě třetiny republikánských poslanců a 95 demokratů. Akcie na Wall Street se okamžitě začaly dále propadat, poté, co světové trhy už předtím zaznamenaly vážný pokles. Mluvčí Bílého domu konstatoval, že je prezident Bush "velmi zklamán" tímto výsledkem. V nadcházejících dnech bude jednat s členy svého pracovního týmu o tom, co dál.

Podrobnosti v angličtině ZDE

29. 9. 2008

Kdyby víc lidí rozumělo tomu, co se stalo v americkém a britském bankovním systému, finanční krize by se dala zvládnout jen okamžitým částečným znárodněním všech britských a amerických bank. Na banky nezaútočili malí střádatelé, kteří by požadovali vydání všech svých úspor. Děsivým způsobem na sebe zaútočily banky navzájem, píše v týdeníku Observer známý britský ekonomický komentátor Will Hutton.

V Británii totiž finanční trhy, které banky provozují mezi sebou, okamžitě a úplně zamrzly. Došlo k tak obrovskému rozkladu důvěry a vznikla taková panika, že si nejznámější britské banky navzájem odmítly půjčit peníze. Namísto toho jim musela miliardy liber půjčit sama ústřední Anglická banka.

29. 9. 2008

Pondělí 10.30: Burzy po světě v pondělí ráno radikálně poklesly, jak rostou pochybnosti o efektivitě amerického plánu v hodnotě 700 miliard dolarů pro finanční průmysl, který, jak se očekává, americká vláda pošle dnes ke schválení do Kongresu.

(Jak konstatovala v neděli reportáž v týdeníku Sunday Telegraph, Američané v podstatě netuší, co je jádrem problému, a reagují ideologicky. Demokraté se bouří proti tomu, aby stát pomáhal superbohatým finančníkům, Republikáni zase proti tomu, aby stát zasahoval do jejich posvátného volného trhu. Ne každý chápe, že v jádru nynější finanční krize je, jak to popsal v týdeníku Observer Will Hutton, krize důvěryhodnosti. Nepříliš přesvědčivě působila i skutečnost, že jeden činitel Paulsonova ministerstva financí prozradil, že částku 700 miliard dolarů na záchranu krachujících bank si pracovníci ministerstva vycucali z prstu - nepodkládá ji žádná analýza. "Chtěli jsme prostě, aby to byla opravdu velká částka," řekl příslušní činitel amerického ministerstva financí. Tím se snaží obnovit důvěru, avšak bez tvrdé restrukturalizace finančního průmyslu se to těžko stane.)

29. 9. 2008

Americké ministerstvo financí:

Americká burza tvrdě zkolabuje, akcie ztratí až třetinu své hodnoty, pokud se nepodaří prosadit záchranný plán Hanka Paulsona, varovali činitelé amerického ministerstva financí. Finanční systém čelí obdobné krizi jako v roce 1929, píše britský konzervativní deník Daily Telegraph.

29. 9. 2008

Redukce ekonomie na hru vytváří neskutečný svět, v němž se volí úplně jiné postupy než v realitě a v nich se rozpouštějí jinak nepřekročitelná pravidla reálného světa v lehce modelovatelnou dimenzi s odosobněným prostředím.

Globální trh prožívá ekonomickou krizi. Nerozumím ekonomickým pochodům natolik, abych si dokázal odvodit, co všechno v procesech, jak jsou dnes v hyperreálném finančním světě nastaveny, proběhne za změny. Bohužel to ale nejsou často schopni odhadnout ani nositelé Nobelovy ceny, kteří ji obdrželi právě za porozumění ekonomických pochodů. Ekonomické modely, sebelépe propočítané, prostě nestačí. Na celé věci mě proto zajímá ten sociální konflikt, který stojí v pozadí. Souvislosti vedoucí k určitému vysvětlení mi přinesl reklamní banner, na němž je porsche. Jenže to auto tam není jako předmět reklamy, ani jen tak nějaký dárek zviditelňující nějaký produkt, ale jako specifický fetiš.

29. 9. 2008

Český ministr financí v nedělníchOtázkách Václava Moravce ujišťoval v překvapivém souladu se stínovým ministrem téhož české obyvatelstvo o tom, že americká finanční krize se příliš nedotýká České republiky, neboť český finanční trh je velmi stabilní a dozor nad finančními institucemi je v naší zemi dostatečný. Ba co více -- prý je "mnohem dále než kdekoliv jinde".

29. 9. 2008

Na právě probíhající výroční konferenci Konzervativní strany oznámí její šéf David Cameron, že konzervativci zruší labouristické plány na výstavbu třetí rozjezdové dráhy na letišti v Heathrow a namísto toho vybudují novou vysokorychlostní železnici, která bude jezdit rychlostí 300 km/h a podstatně zkrátí dosavadní dobu jízdy z Londýna do měst, jako je Birmingham, Manchester a Leeds. Konzervativci doufají, že to povede ke zrušení až 66 000 letů ročně z Heathrow, protože tato doprava se převede na železnici. Komentátoři to vítají jako podstatné ekologické rozhodnutí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

29. 9. 2008

Britská Konzervativní strana se o víkendu stala terčem kritiky, že ji financuje "smečka vlků" z londýnské City. Vyšlo totiž najevo, že Konzervativní strana obdržela dary ve výši několika set tisíc liber od správců hedgových fondů, kteří vydělávají obrovské peníze z klesajících akcií britských i mezinárodních bank.

29. 9. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

V Rakousku a v Bavorsku byly volby a hlavní témata večera v obou zemích jsou různá. Na jedné straně se mluví jen o malé většině rakouských sociálních demokratů (29,7%) a o velkém ziskyu pravicových stran FPÖ a BZÖ (dohromady 28,9%), na druhé straně o ztrátách CSU (-17,1%). Typické na tom je, že i v tom druhém případě hovoří komentátoři omylem o "prohře" CSU, ačkoliv ta bude po těchto volbách s asi 43,6% hlasy největší stranou v Bavorksu (to byla předpověď ve 20.40 v neděli). O tom si asi budete moci něco přečíst i v jiných českých novinách, zajímavé je vlastně ale něco jiného...

29. 9. 2008

Letošní Mnichov je tradičně až do 5. října ve znamení "Oktoberfestu", tedy svátku pivního veselí. Nic nenasvědčuje, že před sedmdesáti léty byl svědkem jedné z nejodpornějších diktátů novodobých světových dějin. V tomto hlavním městě Svobodného státu Bavorského byla podepsána dohoda, která de facto likvidovala svobodné Československo a otevřela cestu k druhé světové válce. V tehdejším "Führerbau" -- vůdcově domě, kde byla podepsána Mnichovská smlouva, dnes sídlí vysoká hudební a divadelní škola. a nic tudíž nepřipomíná, co se zde událo v září 1938. Zejména díky německým veřejnoprávním médiím se však na toto výročí nezapomíná a jejich prostřednictvím je s ním veřejnost seznamována.

29. 9. 2008

Soudní spory související se svobodou slova bývají většinou již svou povahou zajímavé. Zejména pak v těch případech, kdy se žalobce snaží soudní cestou postihnout různé kritické výroky, které byly o jeho osobě učiněny v tisku. Takový spor, v němž byly žalovanou stranou přímo Britské listy, popisuje článek v Britských listech z 25. 9. 2008.

Shodou okolností jsem zastupoval žalovanou stranu v obdobném sporu. Žalobcem byl Zdeněk Kratochvíl, zmíněný rovněž v článku v Britských listech o kauze Bernard a známý především tím, že mu byla udělena prezidentem v roce 2008 milost, čímž bylo ukončeno jeho letité a rozsáhlé trestní stíhání.

28. 9. 2008

Britská vláda v sobotu dokončovala plány nouzového znárodnění hypotéční britské banky Bradford & Bingley poté, co pokus španělské banky Banco Santander převzít britskou hypotéční finanční instituci se nezdařil.

26. 9. 2008

O možném zániku některých univerzitních humanitních oborů

V časopise A2 č. 39/2008 tuto středu vyšla -- pod "výraznějším" a deklamativnějším titulem "Akademická jatka" -- poněkud zkrácená verze následujícího článku. Psal jsem jej se snahou vylíčit celý příběh financování jednoho ústavu jedné fakulty nejstarší středoevropské univerzity. Značný textový rozsah, jímž laskavého čtenáře zatěžuji, je dán tím, že oblast financování veřejných vysokých škol v ČR a humanitních oborů v nich zvláště je zatížena řadou tradovaných mýtů a nepřesných informací. Například když před pár dny naše média zveřejnila zprávu, že učitelé dostanou příští rok na platech o deset procent přidáno, ne každý ví, že vysokoškolských učitelů se tato "dobrá zpráva" netýká. Jde mi tedy jen o to, aby "se vědělo". Britským listům jsem vděčný za ochotu zveřejnit článek v původní podobě.

Petr Bílek

Politikové všech našich stran na požádání kdykoli rádi zadeklamují, že jejich prioritou je budovat společnost vzdělanosti. Čeští učitelé mají dle zveřejněných statistik relativně dobrý plat a dostávají průběžně přidáno, byť se jim tempo růstu mezd zdá malé a občas kvůli tomu zkoušejí i stávkovat. Premiér se věnuje modelům financování vědy a výzkumu a jeho vláda nedávno na tyto účely schválila návrh výdajů; státní dotace bude narůstat zhruba o dvě miliardy ročně. Nicméně aby té radosti nebylo zas příliš, dovolím si nabídnout příběh jedné katedry jedné fakulty jedné univerzity. Nakolik je tato "případová studie" (case study, abych se držel češtiny ministerského rady prof. Matějů) o osudu oboru bohemistiky na přední fakultě nejstarší středoevropské univerzity zobecnitelná, k tomu nechť se případně vyjádří ti, kdo najdou čas a chuť reagovat.

Stanislav Bernard
25. 9. 2008

Spor pivovarníka a kandidáta na senátora s Britskými listy rozhodnut ve prospěch BL

Přesně před dvěma lety a dvěma dny vydaly Britské listy o majiteli pivovaru Stanislavu Bernardovi článek s názvem "Transparency International: pod povrchem špína", ve kterém kritizovaly činnost tohoto podnikatele, jeho lobbistickou činnost ve sněmovně, jeho angažmá pro několik politických stran, moralizování v "protikorupční organizaci" Transparency International poté, co se veřejně přiznal sám od sebe k dávání "benefitů", které sám označil za úplatek (24.1.2005, Profit str. 18, Blanka Růžičková) , a v neposlední řadě k propagaci konzumace alkoholu jeho firmou.

Stanislav Bernard je ve svém regionu nejspíš člověk, který oprávněnou kritiku neunese a domnívá se, že média jsou tady od toho, aby o něm zveřejňovaly jen servilní chválu. Spletl se. Zažaloval Britské listy "za poškození dobré pověsti" a svou při prohrál. Britské listy se až do vynesení pravomocného rozsudku zdržely jakéhokoliv medializování případu, aby neovlivňovaly soud.

Stanislav Bernard prohrál spor o tom, že je nepřijatelné nazývat ho politickým turistou a lobbistou, který nedodržoval etický kodex organizace, v jejíž správní radě seděl. To, že nyní kandiduje za Občanskou demokratickou stranu do Senátu, vypovídá o něm a o této straně víc, než je mu milé. Soud celkem logicky uznal, že Britské listy poskytly korektně Stanislavu Bernardovi prostor k vyjádření vůči konstatováním, v článku uvedeným, dle tiskového zákona, a uznal, že Stanislav Bernard měl možnost reagovat i v jiných médiích. Soud tak explicitně konstatoval, že svoboda slova zůstává v tomto státě zachována a je nadřazena mínění "mocných" o sobě samých. Šedivá je nicméně teorie, zelený je strom života. Člověk, jehož firma nyní Bernarda v kampani podporuje reklamou a který také v minulosti sponzoroval ODS, byl prezidentem Klausem v dubnu 2008 po deseti letech trestního stíhání udělenou milostí zbaven trestního stíhání za tunelářský paragraf zneužívání informací v obchodním styku a další trestné činy, a omilostněn. Podpora ODS v tom podle vyjádření čestného předsedy ODS a prezidenta v jedné osobě nehrála roli...Olomoucký vrchní soud v červenci 2004 potvrdil Kratochvílovi pětiletý trest za nelegální obchod, na kterém měl on a Radek Leopold vydělat pět milionů korun. Pár měsíců na to ale nejvyšší soud rozhodl, že byl porušen zákon, protože Vrchní soud v Olomouci zamítl Kratochvílovo odvolání, přestože jeho obhájce včas požádal o odročení a požádal o psychiatrické posudky. Podle nich trpí Zdeněk Kratochvíl, generální ředitel firmy ICOM, kterou převedl na svou dceru, duševní poruchou a nemůže být souzen. Dnes firma ICOM vozí reklamu kandidáta do Senátu Stanislava Bernarda. Vrána k vráně sedá a navzájem si oči nevyklovou...

27. 9. 2008

Televize BBC:

Tento týden měla v Londýně, péčí divadelního souboru Orange Tree, premiéru hra Václava Havla Odcházení. Podle Kirsty Young, moderátorky kulturního týdeníku Newsnight Review v televizi BBC, obsahuje Havlova hra odkazy na Krále Leara a na Čechovův Višňový sad. Odcházení místy působí jako absurdistická hra. Vstupuje do ní Václav Havel sám, svými extempore z reproduktorů, čtenými, jak píše recenzent deníku Times, "se silným českým přízvukem".

27. 9. 2008

Havlovo Odcházení v Londýně:

Dovedete si představit, že by naši čelní politikové na konci svého funkčního pobdobí napsali hru, která by jednak ostře kritizovala jejich následovníky, a zároveň by suše ironizovala je samotné? Že by Tony Blair napsal černou komedii pod názvem Ano, zbraně hromadného ničení v Iráku nebyly? Tohle víceméně právě udělal Václav Havel ve své poloautobiografické hře o kancléři nejmenované země, kde jsou ale všechna jména jasně česká, píše recenzent deníku Times Benedict Nightingale, který dal jeho hře tři z pěti hvězdiček.

Havlovo Odcházení je smutná, rozpustilá, sympatická hra, kterou autor sám přerušuje nahrávkami vlastního hlasu.

Z dramatického hlediska je Odcházení dost špatné a nemá satirickou sílu her jako Audience či Protest, které Havel napsal, když byl ještě disidentem.

Přestože je Odcházení hravé, nad jeho závěrem visí deprimující otázka. To se tedy východní a střední Evropa osvobodila pro tohle?

Kompletní článek v angličtině ZDE

27. 9. 2008

Havlovo Odcházení v Londýně:

Kéž bych mohl říct, že je Odcházení triumf, neboť Havel je jedním z velkých mužů naší doby, mimo jiné i proto, že během všech svých zkoušek i následných poct nikdy neztratil svůj šibalský smysl pro humor., píše Charles Spencer v deníku Daily Telegraph.

Jenže právě jedna z Havlových knih [tj. jeden anglický výbor, pozn. red.] se jmenuje Život v pravdě, a pokud mám být věrný této obdivuhodné filozofii, musím říci, že mi Odcházení připadá jako vážné zklamání.

27. 9. 2008

Havlovo Odcházení v Londýně:

Nová hra od bývalého českého prezidenta je bujně kousavá fraška o problémech odcházení z politického úřadu, píše v deníku Guardian Michael Billington. Je to ale také trochu pytlovité monstrum, které způsobilo, že se mi začalo stýskat po formální disciplíně starších Havlových her.

Havel má co říci: řadu inteligentních a ostrých poznatků o tom, jak je ponižující, když člověk přijde o moc. Mně se moc líbil návrh uspořádat pikantní mezinárodní turné přednášek, které by organizovala Agentura Show and Tell. Havel také útočí na svého následovníka v prezidentském úřadě, Václava Klause, který je ve hře jen mírně přestrojen a vystupuje jako mesiášský zastánce volného trhu, který plánuje zlikvidovat nevýdělečný višňový sad a postavit na jeho místě vulgární komerční středisko. A Havel právem satirizuje rostoucí množství politických poradců, kteří často mají více moci než zvolení politikové. Nakonec však Havel naházel do hrnce toho příliš mnoho: celou řadu nerozvinutých postav, fantasmagorické šarády a dokonce i nahrávku vlastního hlasu se suše ironickými poznámkami autora. Havlovy rané hry byly jakoby vytesány z mramoru, byla to absurdistická podobenství se sociálním svědomím. Tato nová hra se tak horečně snaží obsáhnout "všechno", že někdy přestáváme vidět její temný účel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

28. 1. 2008

Po letech vydal Václav Havel novou hru. Stručně řečeno: je zklamáním. Z mnoha důvodů text nefunguje.

Havel v Odcházení použil zavedené techniky psaní svých starých her ze sedmdesátých a osmdesátých let. Starou strukturu oživil jen novým tématem, jenže tématem, které bohužel působí banálně. Hlavním hrdinou Odcházení je zkorumpovaný vysoký politik, který je donucen odejít z úřadu a přijde při tom i o vládní vilu, protože není veřejně ochoten chválit jiný mocenský klan, který po jeho svržení uchvátil správu země.

28. 9. 2008

Probíhá široký "mírový proces", který sponsoruje Saúdská Arábie a podporuje ho Velká Británie, píše Jason Burke v týdeníku Observer.

26. 9. 2008

Fraška s nezávislostí

Úplný Spengler a Petra Hůlová o Gruzii a budoucnosti na začátku září

Originální, promyšlený názor podložený argumenty a nejen dojmy U Nás nenajdete, i když „názor“ mají Češi všichni. Rubriky na ně máme ve všem tisku. Máme blogy, a přece kapacita nestačí. Kdo názor nejen má, ale taky se zajímá o názor druhých, zjistí brzy, že „pravicové“ názory jsou U Nás jeden jako druhý, tedy opravdu velká, hloupá, tupá, sprostá nuda (Steigerwald, Doležal, Komárek, Fištejn, Verner, Neff, Macek). Levičáci bývají chytřejší a vtipnější. Dobrá, je to věc vkusu, ...ale že by to bylo zrovna pestré? (Keller, Hekrdla, Bělohradský, Schnur, Kartous). Jan Čulík si v Blistech xkrát posteskl, že zajímavé konzervativní nebo aspoň pravé pravicové názory prostě nejsou na trhu, a proto se Naši zuřivci zprava marně vztekají, že jsou Blisty takový „Bolševický Hnůj“ . Konzervativní Pravda to tedy věru není. U Nás prostě není z čeho brát. Z jisté nostalgie, co je U Nás „nového“ si občas koupím Bakalův Respekt. No, to je něco. Nedávno jsem pro sebe objevil Asia Times, které mají také názorovou rubriku a autory, o kterých jsem nikdy neslyšel. A je to síla. Doporučuji Asia Times. Na ty Bakala naštěstí nemá.

27. 9. 2008

K televiznímu klání senátorů Obamy a McCaina si dovolím pouze jednu poznámku. Nechci tvrdit, že předvolební televizní debata mezi Paroubkem a Topolánkem byla něco extra, ale zdá se, že takové nesmysly jako oba Američané se přece jenom asi báli veřejně vyslovit, anebo jim je někdo nedokázal napsat. Ve světle této show bychom si měli uvědomit, že skutečně dlouhodobá hra na demokracii, dokáže vynést na čelná místa ještě daleko neuvěřitelnější zjevy než ta naše mladá, jiná, skoro nezkažená...prostě Moravova.

Agni II
27. 9. 2008

Bipolární svět postavený na studené válce dvou mocenských bloků je nenávratně pryč. Dnešní multipolární mezinárodní prostředí nabízí příležitost pro další mocnosti, které by rády získaly své "místo na slunci". Jednou z nich je Indie, jíž patří nesporná pozice regionální velmoci v oblasti jižní Asie. Toto její postavení podporují i strategické rakety série Agni. Nově vyvíjená raketa typu Agni-III, která má mít mezikontinentální dolet, ovšem naznačuje, že indické ambice směřují ještě dále.

Nemůže již být pochyb, že po USA, Evropské unii a "rudnoucí" Latinské Americe vzniká nyní čtvrté obrovské nadregionální uskupení se zájmem o velmocenskou roli. Jde o Šanghajskou organizaci spolupráce, ekonomické a obranné společenství, které vzniklo na základě "Smlouvy o prohloubení vojenské důvěry v hraničních oblastech" v roce 2001. Dnes ji tvoří Čína, Rusko, Uzbekistán, Kazachstán, Kyrgyzstán a Tádžikistán. V roce 2004 získalo pozorovatelský status Mongolsko. Na summitu o rok později se pozorovateli staly Írán, Indie a Pákistán. Žádost USA, aby se směly summitu zúčastnit, byla odmítnuta. Dosud jakoby zůstávalo stranou pozornosti, že Rusko se již nějakou dobu postupně odvrací od politicky nestabilní Evropy a orientuje se na Asii. Právě prostřednictvím Šanghajské organizace spolupráce Rusko už řadu let usiluje o strategické partnerství s dosavadními dvěma regionálními velmocemi, Indií a Čínou, a členství v blocích, kde nejsou přítomny i tyto dvě země, pro ně ztrácí na významu.

Rusko, Čína, Pákistán a Indie jsou vlastníci jaderných zbraní, výrazné jsou i jejich kosmické ambice. Jejich ekonomický potenciál je obrovský, jsou členy WTO, MMF a SB. Jejich deklarovaným cílem je vybudovat hospodářsky i vojensky konsolidovanou střední a východní Asii.

27. 9. 2008

LVI│ Po několika kusých zprávách z počátků války v Gruzii o českých dodávkách devastující těžké techniky a střeliva gruzínské armádě a po přehledu ukrajinských zbrojních dodávek Ukrajiny gruzínské armádě nyní přinášíme kompletní přehled všech potvrzených nákupů těžké bojové techniky a prostředků průzkumu od řady zemí v době, kdy Gruzii vládl prozápadně orientovaný prezident Saakašvili. Největší škody na osetinské civilní infratruktuře při gruzínském útoku nejspíš způsobily právě "hloupé" těžké zbraně: 203mm samohybné houfnice Pion z Ukrajiny, těžké houfnice Dana a tažené houfnice D-30 dodané Českem, salvové raketomety Orkan dodané Bosnou a salvové raketomety Grad dodané Izraelem. Gruzii dodala Česká republika i 25 120mm tažených minometů...

26. 9. 2008

Bezpečnostní informační služba potěšila českou vládu zprávou, že ruská rozvědka hledá cesty, jak ovlivnit názor české veřejnosti na budování amerického radaru na českém území. Podle zprávy BIS se v roce 2007 ruské zpravodajské služby „snažily kontaktovat, infiltrovat a ovlivňovat osoby a subjekty (především ze sféry občanské společnosti, politiky a médií) mající vliv na veřejné mínění“. Největší účinnosti v ovlivňování názorů občanů České republiky ale ruské zpravodajské služby patrně dosáhly mimo území České republiky.

26. 9. 2008

Bush to odmítl podpořit

Izrael letos na jaře vážně uvažoval o vojenských útocích proti jaderným instalacím v Íránu, ale americký prezident Bush sdělil izraelskému prezidentu, že Bush takové útoky nepodporuje a nebude je podporovat ani po zbytek svého funkčního období. Informaci zveřejnil britský deník Guardian s odvoláním na vysoké evropské diplomatické zdroje.

Tehdejší izraelský prezident Ehud Olmert hovořit o této otázce s Bushem v rozhovoru v Izraeli dne 14. května. Důvody, proč Bush izraelské bombardování Íránu odmítl, byly dvojí.

Jedním důvodem byla americká obava z pravděpodobné íránské odvety, zřejmě by došlo k vlně útoků na americký vojenský i civilní personál v Iráku a v Afghánistánu i na americké lodě v Perském zálivu.

Zadruhé, Amerika poukázala na to, že se Izraeli nemůže podařil zlikvidovat celý íránský jaderný potenciál jediným úderem, i kdyby použil Izrael desítky stihaček. A realizace celé série útoků během několika dní by znamenala riziko totální války. Takže by záporné dopady akce převážily nad žádoucími.

Podrobnosti v angličtině ZDE

26. 9. 2008

Zaměstnanec útulku pro psy Josef Švejk, jehož pradědeček se proslavil v knize jistého Jaroslava Haška, se rozhodl, že si koupí ve frcu nějaký teplý oděv na zimu. Zastavil se u své známé Venduly Halabánové, která vedla Excalibur Army shop v ulici Ronalda Reagana.

První, co mu padlo do oka, byla uniforma ruského důstojníka za pouhých padesát korun.

"Halabánová, to je moje," jistil se po tom objevu Švejk. "Ruskou uniformu nosil už pradědeček a chtěli ho tenkrát popravit jako ruského špiona. To bude prča."

Taky že byla.

25. 9. 2008

Formám účasti na kongresech a jejich evtl sponzorování jsem se na BL již věnoval ZDE.

Po poněkud směšném nápadu ministra Julínka jak zabránit uplácení lékařů kontrolou účetnictví farmaceutických firem a dnešním úvodníku pana Neffa plném zcela urážlivých prohlášení o hrabivosti lékařů, bych přece jenom něco k tématu chtěl dodat.

11. 9. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 150 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V srpnu 2008 přispělo celkem 145 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 29 606.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.8. 2008 částku 221 857.95 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,422.96 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
29. 9. 2008 Sleduju ekonomiku už třicet let. Teď mám opravdu strach   
29. 9. 2008 Ekonomická krize? Ne, hra o porsche Bohumil  Kartous
29. 9. 2008 Mnohem dále než kdekoliv jinde Marie Saša Lienau
29. 9. 2008 Dolní sněmovna amerického Kongresu odmítla záchranný balík pro finanční systém   
26. 9. 2008 Na schůzce v Bílém domě se účastníci nedohodli o balíku na záchranu finančního systému   
25. 9. 2008 Mezinárodní měnový fond jako mrtvý brouk? František  Nevařil
25. 9. 2008 Americká vláda donucena omezit platy bankéřů, jejichž banky bude zachraňovat   
25. 9. 2008 Koupí si Chu kus Ameriky?   
24. 9. 2008 Americký dolar bude zřejmě obětí sanace bank, kterou chce provést americká vláda   
24. 9. 2008 O prosazení nespravedlnosti, neboli Když dva spekulují a jen jeden bude zachráněn Uwe  Ladwig

Pákistán RSS 2.0      Historie >
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Lukáš  Visingr
27. 9. 2008 Další incident mezi USA a Pákistánem skončil na Valném sromáždění OSN   
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Štěpán  Kotrba
25. 9. 2008 Přestřelky v Pákistánu: konečně se Američané přiznali   
24. 9. 2008 Pákistán považuje americké razie na své území za příčinu islamabádského atentátu   
24. 9. 2008 Dalš incident ve Vazíristánu: kdy dojde Pákistánu trpělivost?   
23. 9. 2008 Další pohraniční incident mezi Pákistánem a USA   
22. 9. 2008 Paranoia nikdy nepřináší mír, ale vždycky jen válku Štěpán  Kotrba
19. 9. 2008 Myšlenka včerejška: Kuda do Kabula, gospodin?   
15. 9. 2008 Pákistánci stříleli na výstrahu do vzduchu proti Američanům   

Nezávislost Kosova RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2008 Nelze diktovat vyhnancům Bohumil  Kartous
4. 4. 2008 Výzva proti uznání Kosova   
18. 3. 2008 Kosovo "je součástí Srbska"   
10. 3. 2008 Proč je jednostranné uznání nezávislosti Kosova nezákonné Rajko  Doleček
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba

Mexiko RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2008 Castañeda jako poslední provokace CIA v Mexiku Štěpán  Kotrba
20. 8. 2007 Když za dobrodružstvím - tak do Mexika Miloš  Kaláb
21. 12. 2006 Mexiko má dvoch prezidentov Samuel  Kováč
16. 12. 2006 Kavan: Nikde v mezinárodním právu není zakotveno právo na "změnu režimu" vojenskou intervencí Jan  Kavan
12. 12. 2006 Paradigma o civilizaci jako velkém rozcestí Josef  Skála
27. 11. 2006 Mexiko: policejní represe posílily síť občanské společnosti Eva  Malířová
6. 11. 2006 Vzpoura v Mexiku Thomas  Franke
30. 10. 2006 Venezuela versus Guatemala: Kdo obsadí místo v Radě bezpečnosti OSN? Simone  Radačičová
15. 9. 2006 Mexiko: ústavní právo na odvolání vlády Eva  Malířová
13. 4. 2006 Latinská Amerika: Tok peněz od emigrantů živí domácí ekonomiku Michal  Giboda

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík
15. 6. 2007 Jak je těžké pozvat Rusa do Prahy Jan  Čulík

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
27. 9. 2008 Gamardžobat! Gagimardžot! Štěpán  Kotrba
26. 9. 2008 Co zbude za 40 let z Gruzie, Ukrajiny a z plen Michal  Vimmer
18. 9. 2008 Ruská armáda: kovářova kobyla chodí bosa?   
17. 9. 2008 Gruzie tvrdí, že Rusko vstoupilo s armádou do Jižní Osetie už před 8. srpnem   
16. 9. 2008 Západ připravuje novou konfrontaci s Ruskem   
12. 9. 2008 "Neférový" ruský tisk a Saakšviliho "ljubovnica" Alana Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 Putin: Měli jsme si setřít krvavé hleny z tváře a sklonit hlavu?   
12. 9. 2008 Sarah Palinová by zaútočila vojensky proti Rusku   
12. 9. 2008 9/11 a bilance sedmileté asymetrické války proti terorismu Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich

Mnichov 1938 RSS 2.0      Historie >
29. 9. 2008 Mnichov sedmdesát let poté Richard  Seemann
22. 9. 2008 Obětí Mnichova byla i Milada Horáková Miloslav  Štěrba
8. 9. 2008 Francouzský Mnichov 1938 : "Spíš Hitlera než Lidovou frontu" Karel  Košťál
5. 9. 2008 O příčinách selhání spojence, nebo o koze? Karel  Dolejší
3. 9. 2008 Mnichov 1938: Výsledek slepé víry ve spojence a techniku Karel  Dolejší
24. 7. 2008 Událost dne bez komentáře: Přemysl Sobotka (ODS) dostal kopii Mnichovské dohody   
17. 5. 2008 Německý problém František  Nevařil
15. 5. 2008 Sudetští Němci a lidský zmatek Leopold  Kyslinger
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Mnichov, tentokrát v Kosovu -- pokračování v dlouhodobé strategii Jaroslav  Foldyna

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
16. 9. 2008 Tady nejste v hotelu   
15. 9. 2008 Jak se dnes diskutuje v Británii   
15. 9. 2008 Také nastupujete do nemocnice na rekreaci a zároveň uspořit? Vladislav  Černík
15. 9. 2008 Dřívější smrt důchodců ulehčí státní kase   
12. 9. 2008 Zdravotní reforma Petr  Wagner
29. 8. 2008 Privátní zdravotní pojišťovny Petr  Wagner
18. 8. 2008 Zdravotnické reformy bez smlouvy s občany Martin  Gřeš
11. 8. 2008 Pronájem laboratoří ústeckého kraje Petr  Wagner
8. 8. 2008 Praktické zkušenosti s Kaiser Permanente Martin  Zbořil
29. 7. 2008 Zdravotnictví v ČR trpí plýtváním Petr  Wagner

Čína RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2008 Potěší Vás to? Miloš  Dokulil
20. 8. 2008 Olympiáda a zdravý rozum Jan  Chmelarčík
13. 8. 2008 G8, OECD či WTO: Dupání rozmazlených dětí v bačkůrkách Štěpán  Kotrba
13. 8. 2008 Amen, pane premiére Miloslav  Štěrba
12. 8. 2008 Podvody při marketingu čínských olympijských her   
11. 8. 2008 Proč česká média nenávidí Čínu - kterou neznají Jan  Polívka
8. 8. 2008 Úvodní ceremonie jsem se rozhodl neúčastnit, Čína se musí změnit   
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Čínský šok   
6. 8. 2008 K diskusi o Číně Boris  Cvek

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2008 Radar -- bude Topolánkova vláda mlžit i nadále? Petr  Pokorný
13. 9. 2008 Ptejte se McCaina a Obamy na protiraketovou obranu Philip E. Coyle III.
12. 9. 2008 Důkazy k rozptýlení mlhy, která je soustavně vytvářena nad Brdy Milan  Hlobil, Štěpán Kotrba
10. 9. 2008 Radarové výsledky z ruky   
9. 9. 2008 Kvalitní výkon Reportérů ČT - bezděčně prokázané vládní lži Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Čína vynesla na oběžnou dráhu společnou družici Íránu, Číny a Thajska   
2. 9. 2008 Protiraketová obrana Izraele Stanislav  Kaucký
27. 8. 2008 O jaký radar se vlastně jedná? Petr  Pokorný

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
25. 9. 2008 Kauza Bernard: Napsali jsme, že je politický turista, soud pravdivost tohoto názoru nepopřel Štěpán  Kotrba
23. 9. 2008 Televize Nova kopíruje Český rozhlas a jde jí to dobře Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 Propouštění zaměstnanců v BBC vedlo k vzniku technických problémů ve vysílání   
9. 9. 2008 Radiožurnál drsně porušuje veřejnoprávní statut Českého rozhlasu Miloslav  Štěrba
9. 9. 2008 Anonymní avataři v digitální éře a Kroupova žurnalistická etika Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Exkluzivita, či jednostrannost Ivo  Šebestík
8. 9. 2008 ČT se nezajímá o knihu Boba Woodwarda, zajímá ji pouze názor jakéhosi politologa Štěpán  Kotrba
29. 8. 2008 RRTV pokutovala Novu za islamofobii   
29. 8. 2008 Točka zvaná Iskander a Sorosovi manipulátoři potřetí a snad už naposled Štěpán  Kotrba
25. 8. 2008 Srpnová noc - perfektně zvládnuté téma? František  Hájek

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2008 Nord Stream: Putin zve po tvrdém vyjednávání Evropu k spoluúčasti   
15. 9. 2008 Jak se dnes diskutuje v Británii   
13. 9. 2008 Gazprom získal klíčový srbský petrokomplex   
13. 9. 2008 Asijská podoba státem řízené demokracie Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
5. 9. 2008 Putin v Uzbekistánu plánuje plynovod, Cheney se snažil v Ázerbájdžánu, Krol u Turkmenů Štěpán  Kotrba
5. 9. 2008 Ázerbajdžán nepodpořil Cheneyho - neobejde Rusko   
4. 9. 2008 The Times: Evropa prohrála strategickou hru o energie   
31. 8. 2008 Havel: Mělo by být zřetelné, že medvěd šlápl na trpaslíka   
28. 8. 2008 Britská vláda energetickým firmám: Použijte své zisky na pomoc chudým zákazníkům   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   

Marihuana RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2008 Britská vláda požaduje, aby všichni cestující v EU poskytovali úřadům podrobná osobní data   
6. 2. 2008 Výhledy a rizika ochrany osobních dat v ČR Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 FBI požaduje přímý přístup k datům o totožnosti britských občanů   
31. 12. 2007 USA, Británie, Rusko, Čína, Singapur a Malajsko nejvíce porušují soukromí občanů   
5. 12. 2007 Máme se bát Velkého bratra?   
8. 11. 2007 Američané žalují poskytovatele internetových služeb, že předávají soukromá data americké vládě   
29. 7. 2007 Magistrát ustoupil tlaku ochránců soukromí   
26. 7. 2007 Evropská unie bude poskytovat osobní data občanů Spojeným státům Fabiano  Golgo
26. 7. 2007 EU will give personal data to US Fabiano  Golgo
11. 6. 2007 Univerzální karta Pražana představuje riziko pro soukromí   

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Írán RSS 2.0      Historie >
12. 9. 2008 9/11 a bilance sedmileté asymetrické války proti terorismu Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich
11. 9. 2008 Chorvatsko prý prodalo Íránu ruský protivzdušný systém S-300 Karel  Dolejší
8. 9. 2008 Čína vynesla na oběžnou dráhu společnou družici Íránu, Číny a Thajska   
5. 9. 2008 Moskva vyměnila atomovou spolupráci s USA za rozvoj íránského jaderného programu   
3. 9. 2008 Proč být kvůli Rusku za pitomce?   
2. 9. 2008 Protiraketová obrana Izraele Stanislav  Kaucký
22. 8. 2008 Copak mají Spojené státy nárok odsuzovat humanitární intervence? Daniel  Veselý
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
26. 7. 2008 Baracku Obamovi o Íránu   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 9. 2008 Další incident mezi USA a Pákistánem skončil na Valném sromáždění OSN   
26. 9. 2008 Ruská rozvědka je mocná Mojmír  Babáček
25. 9. 2008 Ví česká vláda, komu chce poskytnout radarovou základnu? Mojmír  Babáček
24. 9. 2008 Dalš incident ve Vazíristánu: kdy dojde Pákistánu trpělivost?   
22. 9. 2008 Vel'ké hry malých mužov Peter  Vittek
16. 9. 2008 Pákistánští vojáci "stříleli" na Američany   
12. 9. 2008 Začarované kruhy Ladislav  Žák
12. 9. 2008 9/11 a bilance sedmileté asymetrické války proti terorismu Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich
12. 9. 2008 Jedenásty september: Ideologické vytváranie historickej diskontinuity Peter  Vittek

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2008 USA: Pokus o předpověď Ladislav  Žák
26. 9. 2008 Švejk znovu v ruské uniformě Milan  Daniel
25. 9. 2008 Ví česká vláda, komu chce poskytnout radarovou základnu? Mojmír  Babáček
25. 9. 2008 Kontrarozvědka: "Ruští špioni se snaží v ČR vyvolat odpor proti americkému radaru"   
25. 9. 2008 Iniciativa Ne základnám odmítá spojení se zpravodajskou činností Ruské federace   
12. 9. 2008 Obama pro radar Boris  Cvek
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich
10. 9. 2008 Referendum jako jediný legitimní prostředek rozhodnutí o základně   
1. 9. 2008 Americká ochrana životů a majetku v praxi Ladislav  Žák
27. 8. 2008 O jaký radar se vlastně jedná? Petr  Pokorný

Český film RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2008 Brabcův Máj je opravdu špatný film Jan  Čulík
1. 9. 2008 Štefan Švec: Kouteckého Občan Havel je dobrý film Jan  Čulík
2. 8. 2008 Tenkrát I: Robert Sedláček a jeho pokus zmapovat po deseti letech pád komunismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Jak dnes prezentovat politický útlak za stalinismu Jan  Čulík
30. 7. 2008 Občan Havel: Kouteckého nasládlá propaganda, kterou měla naštěstí rozum odmítnout i Česká televize Jan  Čulík
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
28. 7. 2008 Děs a bezstarostnost poúnorové doby Hana  Tomšů
28. 7. 2008 Znovu o filmu Sedm zabitých Tereza  Chrástová
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2008 Ironický vypravěč Pavel Jansa Pavel  Svoboda
23. 8. 2008 Škvoreckého Mirákl: Politická detektivka? Petr  Kleňha
23. 8. 2008 Bylo odpoledne... Josef  Škvorecký
19. 8. 2008 Špatná kniha o životě za komunismu Tomáš  Krček
13. 8. 2008 Vesnická magie: pozdrav ze starých časů moderním civilizacím Hana  Tomšů
13. 8. 2008 O dvanácti koláčcích a normalizaci trochu jinak Jiří  Beránek
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
25. 7. 2008 Aktuální Nesmrtelnost Milana Kundery Hana  Tomšů
21. 7. 2008 Chemik, redaktor a "utajený" spisovatel Boris Cvek Libor  Martinek