28. 8. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 8. 2008

DOKUMENT NERADARU.CZ

Analýza nevýhod a nezákonných ustanovení Dohody mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o zřízení radarové stanice protiraketové obrany Spojených států v České republice ze dne 8. 7. 2008

Tento dokument, zpracovaný právníky i vojenskými analytiky, představilo občanské sdružení Ne radaru veřejnosti včera. Britské listy vám přinášejí jeho plné znění, včetně mapy vojenského újezdu, z které je zřejmé, které jeho části hodlají zabrat Spojené státy pro svou radarovou stanici. Tato analýza má dvě části. V první se zabývá postupně vadami Dohody podle jednotlivých článků a ve druhé doplňuje, co v Dohodě chybí, respektive co by v ní mělo být obsaženo.

Obyčejné písmo jsou výňatky z Dohody, kurzívou je komentář autorů analýzy.

28. 8. 2008

Události na Kavkaze signalizují obrat v mezinárodní politice, který každý rozumný pozorovatel přivítá

Je jasné, že skončila doba americké unipolární nadvlády - nový světový pořádek, o němž hovořil prezident Bush senior v posledních dnech existence Sovětského svazu r. 1991 už neexistuje. Dny, kdy jediná mocnost byla schopna rozkročit se nad světem jako kolos, vynucovat svou vůli na každém kontinentu, jíž se dokázala protivit jen lidová hnutí za národní nezávislost a izolované "zločinecké státy", tato éra nyní skončila. Spojené státy měly po dobu dvaceti let nad světem bezprecedentní globální moc, z níž se nikomu nemusely zodpovídat. Připsaly sobě a svým spojencům právo vojensky napadat a okupovat jiné země, nevzrušovalo je mezinárodní právo ani instituce a vtahovaly stále další a další státy na oběžnou dráhu své žravé vojenské aliance.

Nyní, s podporou svých petrodolarů, Rusko zastavilo tuto nezastavitelnou expanzi a prokázalo, že americké rozkazování neplatí na každém dvoře. A i když jde o regionální, nikoliv o globální výzvu, nové poučení, že americká moc není neomezená, už přijal celý svět, od střední Asie až po Latinskou Ameriku.

I nejsolipsističtější západní mysl musí přece přiznat, že je potřebné, aby v mezinárodních vztazích existovala rovnováha a jiné mocnosti, které dokáží omezit schopnost jediné mocnosti vnucovat svou vůli beztrestně celému světu.

Pokud existovaly nějaké pochybnosti, že se pravidla mezinárodní hry změnila navždy, události posledních dní je měly rozptýlit, míní Seumas Milne v deníku Guardian v brilantní analýze současné situace. V pondělí prezident Bush požadoval, aby vedoucí představitelé Ruska odmítli požadavek jejich parlamentu, aby byla uznána nezávislost Jižní Osetie a Abcházie. Do 24 hodin měl Bush reakci: prezident Medvěděv oznámil, že Rusko nezávislost obou sporných gruzínských teritorií uznává.

Ruský signál byl jasný: o výsledku války, kterou vyvolal útok Gruzie na Jižní Osetii dne 7. srpna, se jednat nebude - a nic, co titánové amerického impéria mohou říci či udělat, to nezmění. Poté vypadalo divadýlko, které sehrál v Kyjevě britský ministr zahraničí David Miliband, když požadoval vybudování "koalice proti ruské agresi", už jen hloupě.

28. 8. 2008

Představitelé Evropské unie budou před vrcholnou schůzkou jednat o sankcích proti Rusku, uvedl ve čtvrtek francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner. Neposkytl žádné další podrobnosti. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov odmítl představu sankcí EU proti Rusku jako výplod "chorobné imaginace". "Můj přítel Kouchner také řekl, že brzo zaútočíme na Moldovu a na Ukrajinu a na Krym. Ale to je chorobná imaginace a pravděpodobně se to týká i těch sankcí. Myslím, že je to projev naprostého zmatku."

Podrobnosti v angličtině ZDE

28. 8. 2008

Ruský prezident Medvěděv tvrdí, že Rusko zaznamenalo diplomatické vítězství, protože ho při vojenské akci v Gruzii a v jejích vzbouřeneckých regionech podpořila Čína a klíčové středoasijské státy, píše britský konzervativní deník Daily Telegraph.

Šanghajská organizace spolupráce, volné bezpečnostní seskupení, jejichž členem jsou obě euroasijské velmoci a čtyři jejich asijští sousedé, vydala prohlášení, v němž "podporuje aktivní roli Ruska při vytváření míru a spolupráce v oblasti."

Tato organizace právě pořádá svůj výroční summit v Dušanbe, v hlavním městě Tádžikistánu. Má minimální pravomoci, ale někteří pozorovatelé v Moskvě i ve Washingtoně ji vidí jako základnu pro novou protiváhu Severoatlantickému společenství.

Avšak podpora členů Šanghajské organizace spolupráce je podmíněna požadavkem na mírové řešení regionální krize a následovala po vyjádření znepokojení Číny nad tím, že Moskva uznala vzbouřenecké republiky Jižní Osetie a Abcházie.

Deklarace je nicméně dostatečně silná, aby umožnila Medvěděvovi zdůraznit: "Jsme si jisti, že postoji členů Šanghajské organizace spolupráce se dostane příslušné mezinárodní reakce. Doufám, že to poslouží jako vážný signál pro ty, kdo se snaží proměnit černou v bílou a ospravedlnit krvavé dobrodružství gruzínského vedení."

Podrobnosti v angličtině ZDE

28. 8. 2008

Východní expert SPD pro Deutsche Welle:

Místo rozčilování se nad ruským uznáním nezávislosti Abcházie a Jižní Osetie by měl Západ raději usilovat o spolupráci a ratifikovat Smlouvu o konvenčních ozbrojených silách v Evropě (CFE), říká expert německých sociálních demokratů na východní politiku Egon Bahr v rozhovoru pro Deutsche Welle. Ptal se redaktor Dirk Eckert.


DE: Rusko navzdory varování Západu uznalo nezávislost Jižní Osetie a Abcházie. Hrozí teď nová studená válka?

EB: Ne - když Kosovo vyhlásilo nezávislost, také žádná nenastala. Jádrem mezinárodního pořádku je pravidlo, že žádný stát ani skupina států nesmí porcovat mezinárodně uznanou zemi, jako se to předtím stalo Srbsku a nyní Gruzii. Kosovo se nestalo členskou zemí OSN a Abcházie se jí také nestane. Kosovo uznalo nějakých čtyřicet států a okolo sto šedesáti tak neučinilo. Počet států které uznají Abcházii a Jižní Osetii bude ještě nižší. Nový stát může v principu získat nezávislost jedině tehdy, když bude uznán Organizací spojených národů.

28. 8. 2008

Tedy pánbůh s SPD, jestli její zahraniční politiku určují lidé jako pan Bahr. Stačí jeden odstavec:

"Během vpádu Sovětského svazu do ČSSR jsme my na Západě nereagovali tak pošetile a rozčíleně, jako je tomu dnes. Místo toho jsme řekli, že pokračujeme v uvolňování napětí. O dva roky později jsme měli Moskevskou smlouvu. Od té doby už sovětské tanky nikam nevpadly -- v každém případě nikam za sovětské, případně ruské hranice."

Osobně bych sice lhostejnou reakci Západu na rozdrcení Pražského jara rozhodně popsal méně eufemističtěji než jako "nepošetilá a nerozčilená reakce", ale připouštím, že pohled z Berlína na stejnou událost může být legitimně jiný než můj pohled z Prahy.

28. 8. 2008

Západní politikové spěchají podpořit prozápadní vládu Ukrajiny v obavách, že se může tato bývalá sovětská republika stát frontovou linií "nové studené války".

Britský ministr zahraničí David Miliband navštívil Kyjev, americký viceprezident Dick Cheney pocestuje do Gruzie a na Ukrajinu příští týden. Avšak západní politikové neprojevují Ukrajině stoprocentní podporu, konstatuje britský deník Independent.

28. 8. 2008

Britský satirický časopis Private Eye:

Na titulní straně aktuálního vydání britského satirického čtrnáctideníku Private Eye stojí pod titulkem *USA ODSUZUJÍ RUSKO* na fotografii u pultíku americké vlády na tiskové konferenci ministryně zahraničí Condoleezza Ricová a vedle ní prezident Bush ZDE

Bublina nad Condoleezzou obsahuje text: "Jak si dovoluje Rusko napadnout suverénní zemi?"

Prezident George Bush k tomu dodává: "To děláme my."

28. 8. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Barack Obama si vybral Josepha Bidena za vicepřezidenta a jako kandidáta demokratů v amerických prezidentských volbách ho podporuje i Hillary Clintonové. Zdánlivě to není dobrá zpráva pro americké republikány, ale mohlo by tomu být právě opačně...

Američtí republikáni v předvolební kampani argumentují, že jejich kandidát John McCain, narozený r. 1936, má dlouhodobé životní zkušenosti. A po akci Rusů v Gruzii i tím, že byl McCain kdysi aktivním vojákem a dostal vysoké vyznamenání.

28. 8. 2008

Lze argumentovat - jak argumentují někteří odborníci na Rusko na Západě - že poučení, které bychom si měli vzít z gruzínské krize, že řeči o rozšíření NATO o Gruzii a Ukrajinu by měly přestat, pokud neexistuje mezi členskými zeměmi Severatlantického společenství reálná politická vůle riskovat třetí světovou válku. Je to pravda - ukazuje se, že rozšiřování NATO jen pro rozšiřování je nebezpečná záležitost, pokud má Rusko svou dnešní náladu. Prázdné fráze a kecy, které jsou tak časté na vrcholných schůzkách NATO, budou muset ustoupit vážnému přemýšlení, píše analytik pořadu BBC Newsnight Mark Urban.

Co se týče budoucích vztahů s Ruskem, rozhodnutí Kremlu uznat Abcházii a Jižní Osetii ukazuje, že bude velmi obtížné vytvořit na světě systém kolektivní bezpečnosti, uplatnit společný přístup prostřednictvím OSN, nebo nějaké jiné organizace. Lze argumentovat, že Spojené státy, prostřednictvím prezidentů Clintona (válka o Kosovo) a Bushe (Irák) už ukázaly unilateralistickou cestu.

Tím však, že se Rusko pokusilo odtrhnout sporné části Gruzie, ztratilo morální kredit, který v této věci možná mělo. Vznikl jeden z oněch okamžiků, kdy řešením není ani ustupování, ani konfrontace. Pouze prostřednictvím trpělivého angažmá a dialogu je možno Rusům dát na vědomí, že zastáváme názor, že oživení Ruska je dobrá věc, ale že to vyžaduje, aby si Rusko vytvořilo nové vztahy se svými sousedy, nestačí jen oprašovat vztahy, které jsou ve skladišti od dob devatenáctého století.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Michael Marčák: Rusové to mají  s Gruzíncema dost těžký. Napřed Džugašvili, teď Saakašvili... A vždycky je u toho hromada ruských mrtvol.
28. 8. 2008

29. 8. 2008

Kreml ve středu varoval, že mezi americkými a ruskými válečnými loděmi v Černém moři vzniká "přímá konfrontace". Dimitrij Peskov, mluvčí premiéra Vladimíra Putina, oznámil, že Rusko podniká "ochranné kroky" proti americkým vojenským lodím a vojenským lodím z NATO. "Doufejme, že nedojde k přímé konfrontaci," dodal. Každý pokus západních zemí izolovat Rusko "nutně poškodí hospodářské zájmy těchto zemi," dodal, píše deník Times.

28. 8. 2008

AP│ Gruzínske bezpilotné špionážne lietadlo dnes zostrelili nad Južným Osetskom. Uviedol to dnes juhoosetský minister vnútra Michail Mindzajev. Podľa neho zostrelili nad Južným Osetskom miestne jednotky bezpilotné lietadlo, ktoré prišlo z juhu. Podľa smeru, odkiaľ priletelo, Mindzajev predpokladal, že je gruzínske. Gruzínski predstavitelia vzápätí popreli, že krajina nad Južné Osetsko vyslala bezpilotné lietadlo.

AP: V Južnom Osetsku zostrelili gruzínske špionážne lietadlo ZDEZDE

RIA-Novosti: S.Ossetia says Georgian drone shot down over capital ZDE
Guardian: South Ossetia 'downs Georgian spy plane' ZDE
28. 8. 2008

REQUIEM ZA RÁDIO WAVE NA VLNĚ 100,7 FM

Konec Wave se nelíbí nejenom jemu a mě, ale také řediteli komerčního Rádia 1 Sašovi Michailidisovi: "Pro nás je to schizofrenní situace: ubude nám konkurence, která navíc nežije z reklamy, bohužel ale alternativní kultura zase přijde o jeden ze způsobů, jak o sobě dát vědět." A tak si politiky dosazení ouřadové rozhodují a mně, posluchači, zužují nabídku - za své koncesionářské poplatky bych chtěl slyšet zajímavou současnou hudbu, ale mám smůlu. Konec Radia Wave v analogovém vysílání je pro Český rozhlas krok zpět.

Instinkt, str. 48, Scéna, Josef Rauvolf: Vlna odšuměla ZDE

Radio Wave na vlně 100,7 FM TĚMA BL

28. 8. 2008

S Jorge Porubským, lektorom španielskeho jazyka, čestným predsedom Argentínsko-slovenskej obchodnej a priemyselnej komory, sa rozprávala pro týdenník SLOVO Eva Blažeková

Jorge Porubský sa narodil v rodine slovenských emigrantov v Buenos Aires, študoval katolícku teológiu v Seminári Svätého Jozefa, ktorý ukončil ako vysvätený diakon a magister filozofie, psychológie, psychopedagogiky a teológie. V štúdiu pokračoval na Argentínskej podnikovej univerzite – odbor administrácia firmy, a na Complutensis University v španielskom Madride vyštudoval medzinárodné vzťahy. Ovláda štrnásť jazykov a jeho pracovné aktivity sa týkajú oblasti cestovného ruchu, hotelierstva a medzinárodného obchodu. Ako jeden z nemnohých zahraničných Slovákov sa v roku 2001 vrátil do rodnej krajiny svojich predkov, v súčasnosti žije v Bratislave a venuje sa vyučovaniu španielskeho jazyka a public relations. Pripravuje založenie mediálnej agentúry, ktorá by sprostredkúvala výmenu pravdivých informácii medzi Slovenskom, Argentínou a zahraničím.

28. 8. 2008

Srbský premiér Mirko Cvetkovič v rozhovore pre belehradský denník Politika v stredu 27. 8. 2008 povedal, že Srbsko nedostalo ako podmienku uznanie nezávislosti Kosova za vstup do EÚ. "Postoj vlády Srbska i štátneho vedenia je taký, že v prípade, že bude uznanie nezávislosti Kosova podmienkou pre vstup do EÚ, my si vyberieme Kosovo. My neopustíme Kosovo. Toto je náš odkaz," uzavrel.

SME: Srbský premiér: Kosovo vyvolalo domino efekt ZDE

28. 8. 2008

SITA │ Kríza v Gruzínsku a konfrontácia Moskvy so Západom zrejme zatieni summit Šanghajskej organizácie spolupráce (SCO), na ktorom sa vo štvrtok zúčastní aj ruský prezident Dmitrij Medvedev a jeho čínsky partner Chu Ťin-tchao. Zasadnutie regionálneho bezpečnostného zoskupenia, ktoré vzniklo ako protiváha vplyvu NATO v strategickom stredoázijskom regióne, sa uskutoční v hlavnom meste Tadžikistanu, Dušanbe. Predstavitelia Číny, Kazachstanu, Kirgizska, Ruska, Tadžikistanu a Uzbekistanu majú o regionálnych ekonomických a bezpečnostných väzbách diskutovať spoločne s afganským prezidentom Hamídom Karzajom a prezidentom Iránu Mahmúdom Ahmadínedžádom. .... SCO má prediskutovať aj možnosť vstupu Iránu, ktorý má v súčasnosti v organizácii štatút pozorovateľa.

SITA: Gruzínska kríza zrejme zatieni summit Šanghajskej organizácie spolupráce ZDE

28. 8. 2008

ČTK│ Francie, která nyní předsedá Evropské unii, zablokovala návrh Polska a baltských zemí pozvat na mimořádný summit EU o Gruzii, který se uskuteční v pondělí v Bruselu, gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho. Oznámila to dnes agentura ITAR-TASS s odvoláním na nejmenovaného pracovníka sekretariátu Evropské rady. Mimořádnou schůzku hlav států a šéfů vlád sedmadvacítky svolal francouzský prezident Nicolas Sarkozy na žádost Polska a několika dalších východoevropských zemí. Summit bude jednat o situaci v Gruzii po ruské vojenské intervenci a o modalitách politiky EU vůči Rusku. Měl by trvat jen několik hodin a projevy by měly přednést hlavy všech 27 delegací členských zemí unie.

28. 8. 2008

Britská vláda zřejmě neuvalí jednorázovou daň na astronomické zisky energetických firem, pokud tyto podniky věnují část svých zisků na pomoc chudým zákazníkům, kteří si nemohou dovolit zaplatit účty za elektřinu a plyn.

27. 8. 2008

Být obtloustlý je neomluvitelné, sdělila britská Konzervativní strana ve středu britským voličům v rámci zveřejnění svého nového programu pro zdraví veřejnosti.

Andrew Lansley, konzervativní stínový ministr zdravotnictví, se veřejně zapřísáhl, že občanům "odebere výmluvy, proč musejí být obtloustlí". Nová pracovní skupina Konzervativní strany bude požadovat:

  • Povinnost pro všechny členské země EU zveřejňovat na potravinách v obchodech jejich kalorickou hodnotu, složení a zdravotní výživnost či škodlivost
  • Podporu pro požadavek, aby potravinářský průmysl zmenšil porce potravin
  • Zákaz reklamy na potraviny
  • Využívání vzorů celebrit, které budou podporovat zdravý způsob života
  • Kampaně v místní komunitě, které budou podporovat sport, pohyb a zdravý životní styl.

Britští konzervativci chtějí také poskytnout finanční pobídky menším podníkům, aby zlepšovaly zdraví svých zaměstnanců.

V Británii je téměř čtvrtina občanů obézních. Až 18 procent dětí ve věku od 2 do 15 let je obézních a dalších 14 procent dětí v této věkové kategori má nadváhu. Vládní zpráva loni varovala, že pokud budou pokračovat dnešní stravovací zvyky a nedostatek pohybu, do roku 2050 bude v Británii obézních téměř 60 procent mužů a 50 procent žen. Vážně obézní jedinci umírají v průměru o 11 let dříve než člověk s normální váhou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Loď pobřežní stráže USCGC Dallas - WHEC 716
27. 8. 2008

Vojenská loď americkej pobrežnej stráže USCGC Dallas (WHEC-716) o výtlaku 3,250 tun s humanitárnou pomocou zakotvila dnes v gruzínskom prístave Batumi. Batumi sa nachádza v Adžárii - južne od bojovej zóny nedávnej vojny medzi Ruskom a Gruzínskom. Loď mala pôvodne priplávať do čiernomorského prístavu Poti, ktorý je stále pod kontrolou ruských ozbrojených síl. Rusko kritizovalo dopravu americkej pomoci Gruzínsku prostredníctvom vojenských lodí a obvinilo USA, že v skutočnosti ide o dodávky zbraní.

Do čiernomorského prístavu môže podľa slov ruského lídra vstúpiť akékoľvek plavidlo, ktoré priváža humanitárnu pomoc vrátane lodí amerického námorníctva. "Američania to nazývajú humanitárnym nákladom, v skutočnosti však privážajú zbrane," poznamenal v tejto súvislosti Medvedev v rozhovore pre BBC. Dallas má na palube ozbrojenou helikoptéru MH-65C-HITRON Dolphin s 7.62mm kulometem M240B a 12.7×99mm velkorážnou puškou Barrett M107CQ , radar AN/SPS-40, rychlopalný kanón Phalanx a 76 mm dělo Otobreda.

SME: Americká vojenská loď zakotvila v prístave Batumi ZDE

27. 8. 2008
George Friedman

Rusko-gruzínská válka vyrostla z širších geopolitických procesů. Z velké části šlo prostě o výsledek cyklického znovuprosazování ruské moci. Ruské impérium -- carské nebo sovětské -- dosáhlo svých hranic v 17. a 19. století. Zhroutilo se v roce 1992. Západní mocnosti chtěly tuto desintegraci uchovat natrvalo. Bylo nevyhnutelné, že Rusko bude zcela předvídatelně chtít prosadit své nároky. To, co se stalo v Gruzii, vyplynulo ze situace.

27. 8. 2008

Schopní imigranti, kteří doma nemohli nic a v Americe se najednou jejich kariéry rozletěly... Co víc potřebovali Američané k tomu, aby v nich převládlo přesvědčení, že jejich systém je nadřazen ostatním a měl by být exportován (i za cenu nějakého toho násilí...)? Tak, jako německá tragédie začala přesvědčením o nadřazenosti rasy, americká přesvědčením o nadřazenosti společensko-ekonomického uspořádání (F. Fukuyama vepsal tehdejší atmosféru do své slavné stati o konci historie -- která však dnes nedává moc smysl). Jsem proto pevně přesvědčen, že bez zesměšnění socialismu by tragická neokonzervativní revoluce nepřišla.

Bohužel, víra v to, že lidé v takzvaně nedemokratických režimech jsou apriori nešťastní a zoufalí takovou měrou, že na jejich životech při takzvaném osvobozování nezáleží, se stala v USA velmi silnou.

Naše země je ve vztahu k cizím vlivům pozoruhodná. Mírotvorná Strana zelených podporuje zahraniční projekt, který může vést až ke třetí světové válce. Skoro každá česká politická reprezentace ráda operuje s národním cítěním, ale přitom má každých pár let tendenci předkládat nás mocnostem jako kolonii. Pro anglicky mluvící civilizaci důležitý liberální myslitel Milton Friedman je u nás prezentován jako konzervativec a jeho pokrokové liberální myšlenky nebyly uvedeny ani v jednom z jeho mnoha českých nekrologů. A kniha, která zcela odporuje stereotypům, které o životě za socialismu má ta menšina Američanů, kterou něco takového jako život v cizích zemích vůbec zajímá, je okamžitě onálepkována jako poplatná Americe za "třicet stříbrných".

27. 8. 2008

POKRAČOVÁNÍ ODBORNÉ STUDIE

"Nejsou k dispozici odpovídající údaje pro správné posouzení funkce uvažovaného radaru", říká fyzik

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BLPodrobnější rozpracování části studie: "Technické a provozní aspekty XBR radaru v Brdech"

Zveřejnění studie s názvem "Technické a provozní aspekty XBR radaru v Brdech" autorů P. Pokorného, M. Hlobila a S. Kauckého [1] vyvolalo velmi silnou reakci ve sdělovacích prostředcích. Mnoho dotazů, žádostí o plné znění textu, komentářů, ale také nepřesností a dokonce i vyslovených nepravd mne vedlo k rozhodnutí vypracovat podrobnější a názornější rozbor části "C" Studie.        

"Nejsou k dispozici odpovídající údaje pro správné posouzení funkce uvažovaného radaru. Je zřejmé, že pokud budou pulzní výkony podstatně vyšší, musela by se bezletová zóna okolo radaru výrazně zvětšit na minimálních 50 km, nebo i více. Například v případě americkým generálem citovaného dosahu radaru 4.500 -- 6.000 km by bezletová zóna musela být podstatně větší," říká autor odborné studie, fyzik RNDr. Petr Pokorný, CSc. .

27. 8. 2008

letní fejeton

Blanka má intelektuála. A ne ledajakého -- rovnou amerického. Chvíli mi trvalo, než mi to došlo. Ale je to po čase konečně dobrá zpráva: po všech těch záhadných motorkářích, hokejistech, voleybalistech a fotbalistech, o nichž mi se zaujetím vypravovala, se Blanka konečně vrátila v realitě tam, odkud kdysi jako správná intelektuálka začala.Ten chlapec se jmenuje John a učí Blanku anglicky. Ne, že by Blanka anglicky neuměla, ale byl to dobrý způsob, jak toho chlapce sbalit.

F-22
26. 8. 2008

OPERACE PEKELNÁ SÍRA

Bushova vláda předpokládá možnost vytvoření námořní blokády proti Íránu. Koncem července se konaly nedaleko amerického atlantického pobřeží velké námořní manévry pod názvem Operation Brimstone (Operace "Pekelná síra"). Tyto námořní manévry byly aktivovány krátce po předložení návrhu zákona (H CON 362) americké Sněmovně reprezentantů (květen 22), který požaduje, aby Bushova vláda provedla hospodářskou blokádu zaměřenou proti Íránu.

US Navy, 15. 7. 2008, Joint Task Force Exercise 08-4 "Operation Brimstone" Flexes Allied Force Training ZDE

26. 8. 2008

V poslední době jsem na stránkách Britských listů zaznamenal několik velmi závažných článků k problematice komunismu. Obávám se však, že poselství jejich obsahu bylo poněkud zastřeno složitým a pro běžného čtenáře málo srozumitelným slovníkem. Pokusím se proto toto téma přiblížit z trochu jiné roviny pohledu a současně přetlumočit základní východiska obou stran sporu do jazyka "řadového občana".

Ve sporu se vyhranila dvě stanoviska. Jedno, představované především Martinem Škabrahou a Milanem Valachem, vychází z komunismu jakožto filosofického a ideologického konceptu překračujícího rozměry kapitalismu a vytyčujícího cíl jeho revolučního zrušení a nahrazení vyšším typem společnosti. V tomto směru se velmi ostře odlišuje od nacionálního socialismu a fašismu, které si takový cíl nekladly a vycházely z jiných hierarchií společenských rozporů (před třídní a sociální rozpory předřadily rozpory rasové a národnostní).

27. 8. 2008

Přestože máme za sebou "legislativní smršť", vyvolanou nutností přizpůsobit naši soustavu právních předpisů požadavkům Evropské unie, Jiří Pospíšil ze sebe chrlí ve zkracujících se intervalech další a další nápady, jak zdokonalit náš právní řád. Pokud hodnotíme pouze počet legislativních změn, vyvolaných zevnitř, bez ohledu na legislativu EU, ať už skutečnými nebo domnělými potřebami země, pak pan ministr v této oblasti překonává výkonností všechny své předchůdce. Nejsem si jist, zda všechny navržené a parlamentem přijaté dílčí úpravy zákonů skutečně potřebujeme tak nutně, že se změnou uspořádání právních vztahů nebylo možné aspoň v některých případech počkat až na celkovou rekodifikaci zákonů. A není také jasné co je vnitřním motivem ministrovy horečné legislativní činnosti. Jistý je účinek na veřejnost a patrně i vedení ODS: dojem pilnosti a z ní vyplývající nepostradatelnosti Jiřího Pospíšila jsou nesmazatelné. Současně mu nepřetržitý tok legislativních novinek zajišťuje stálou přítomnost v médiích, která ochotně pomáhají znásobit jejich lesk až do oslňující záře: téměř vše, co Jiří Pospíšil oznámí jako záměr, se předkládá veřejnosti jako hotová změna. Trapná je pravidelnost, s kterou se dočítáme v novinách, že "vláda schválila zákon". Taková věta nabuzuje dojem rozhodnuté věci, ačkoli jde o pouhé schválení postoupení návrhu zákona do parlamentu, kde se na něm vydovádí poslanecká "lidová tvořivost " a obvykle jej pozmění. Stinnou stránkou záplavy novelizací je snížení přehlednosti právního řádu: ne každý právník je stačí sledovat.

27. 8. 2008

Polská prokuratura prošetřuje případ údajných amerických věznic CIA pro předpokládané teroristy na svém území, uvedla britská stanice BBC. Vyšetřování začalo před třemi týdny. ... Zprávu, že na území Polska a Rumunska fungovaly v letech 2003 až 2005 tajné věznice pro zadržované "nepřátelské bojovníky" podezřelé z napojení na teroristickou síť Al-Káida, vydala v červnu minulého roku Rada Evropy.

Aktuálně: Bylo v Polsku vězení pro teroristy? Začalo vyšetřování ZDE

12. 6. 2007 BL: Zpravodaj Rady Evropy Dick Marty obviňuje CIA z ilegálního věznění a mučení - Mařilo Německo vyšetřování skandálu CIA? ZDE

28. 6. 2006 BL: Lety CIA se v Evropě "nesmějí opakovat" ZDE
BL 15. 12. 2005 Vyšetřovatel EU: CIA unášela vězně za pomoci evropských rozvědek, možná bez vědomí evropských vlád ZDE
BL 23. 11. 2005: EU bude oficiálně vyžadovat od USA vysvětlení ohledně věznic ve středovýchodní Evropě ZDE
27. 8. 2008

JU│ Ruská Nezavisimaja gazeta i další deníky a televize informují o další z tiskových konferencí generála Nogovicyna, který 26. srpna uvedl, že ruská armáda ukořistila mapy, na nichž je podrobně uvedeno schéma útoku na Abcházii. Na těchto mapách jsou uvedeny úkoly pro jednotlivé útočící jednotky, hranice mezi nimi, vytyčeny hlavní objekty pro dělostřeleckou palbu. Na celou operaci na dobytí Abcházie měly gruzínské jednotky pouze 24 hodin.

Je tam také uveden seznam cílů pro dělostřelectvo na území města Cchinvali. Podle Nogovicynových slov pokrývají tyto cíle prakticky veškerou infrastrukturu města. Od továren, před administrativní budovy, kasárna ruských mírotvorců až po objekty jako jsou nemocnice, školy, univerzita.

Poznámka JČ: Naproti tomu server čečenských separatistů tvrdí ZDE ZDE, že Rusko připravovalo útok na Gruzii prý už měsíc předem.

25. 8. 2008

REQUIEM ZA RÁDIO WAVE NA VLNĚ 100,7 FM

(...) Svou labutí píseň tento týden zažívá Radio Wave. Tolik nadějný projekt se spoustou dětských nemocí, ale přesto takový, že si za relativně krátkou dobu vydobyl slušnou diváckou základnu. Připadá mi to jako včera, kdy jsme v přímém přenosu po rozhlasových linkách pouštěli první slova a především tóny této veřejnoprávní stanice na brněnském výstavišti. Byl to okamžik plný emocí, na který jsme dlouho čekali. Je pak podivné sledovat nemohoucnost několika zvolených radních, kteří, jak doufám, vlastně ani možná nevědí proč, ale rozhodnou se, že se jim Wave nehodí, použijí ho k vydírání a vše zcela podivnou hrou dotáhnou do konce. Vrcholem oné velmi křehké rozhlasové hry, za kterou by se sestry Bártů ve svém televizním seriálu nemusely stydět, je přidělení volného kmitočtu druhému okruhu ČRo. Středočeši se už těšili na svou regionální stanici v dobré, dokonce více než občas poslechové kvalitě. Mají utrum - půjdou z extrému do extrému. Ze dne na den vymění hip hop za dechovku! Ostatně veřejnoprávnost je taková - je pro všechny. Ani rozhlas, ani televize by ale neměly zapomínat - vztahy s diváky a posluchači jsou vždy velmi křehké!

Autor textu Ladislav Pavlík byl mluvčím Českého rozhlasu

Strategie, str. 22, Ladislav Pavlík: Velmi křehký rozhlasový i televizní týden ZDE

Respekt, str. 44, Jan Potůček: Rada ČRo škodí Českému rozhlasu ZDE
9. 8. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 180 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V červenci 2008 přispělo celkem 185 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 916.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.7. 2008 částku 231 190.15 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,400.18 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2008 BBC: Rusko pokračuje v unilateralismu, jímž si začali Clinton a Bush   
28. 8. 2008 Gruzií skončil unipolární svět   
28. 8. 2008 Condoleezza: Jak si dovoluje Rusko napadnout suverénní zemi?   
28. 8. 2008 Kouchner: Evropa "bude jednat o sankcích proti Rusku"   
28. 8. 2008 Medvěděv: "Rusko zaznamenalo diplomatické vítězství"   
28. 8. 2008 Naděje na uznání a vyhrožování sankcemi, aneb Proč by politikové měli myslet, než začnou mluvit Uwe  Ladwig
28. 8. 2008 Západ by měl konečně ratifikovat modifikovanou smlouvu o konvenčních ozbrojených silách v Evropě   
28. 8. 2008 Je Ukrajina novou frontovou linií studené války?   
27. 8. 2008 Stratfor: Gruzie a Kosovo - spojité nádoby George  Friedman
27. 8. 2008 Uznání nezávislosti a mezinárodní právo, neboli Demokraté a sebeurčení národů Uwe  Ladwig

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík
15. 6. 2007 Jak je těžké pozvat Rusa do Prahy Jan  Čulík

Filmový festival Karlovy Vary 2008 RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
10. 7. 2008 Jak láká stoka Ema  Čulík
10. 7. 2008 The attraction of the gutter Ema  Čulík
10. 7. 2008 Katyň - film o ideologiích, které zešílely Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
9. 7. 2008 Západ zjišťuje, že na třetí svět nemá Jan  Čulík
9. 7. 2008 Film není mrtvý. A mrtvý není ani formát VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film's not dead. And neither is VHS Ema  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2008 Letní filmová škola Uherské Hradiště: Konečné ohlédnutí Jan  Čulík
2. 8. 2008 Tenkrát I: Robert Sedláček a jeho pokus zmapovat po deseti letech pád komunismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Jak dnes prezentovat politický útlak za stalinismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Krávy zpochybňují hrdinství Hana  Tomšů
1. 8. 2008 Podporují nekriticky Britské listy svrženého šéfa LFŠ Jiřího Králíka? Jan  Čulík
31. 7. 2008 Veit Helmer: Naděje pro inteligentní filmové diváky Hana  Tomšů
30. 7. 2008 Občan Havel: Kouteckého nasládlá propaganda, kterou měla naštěstí rozum odmítnout i Česká televize Jan  Čulík
30. 7. 2008 Opojné Jahodové víno Jan  Čulík
30. 7. 2008 Organizační diletantismus na letošní LFŠ Jan  Čulík
30. 7. 2008 Jiří Králík: Nechci vyvolávat konflikty Jiří  Králík

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba
6. 12. 2007 Podaná ruka Liškovi: Dekriminalizace marihuany není legalizace Anna  Čurdová
9. 7. 2007 Už ani jednoho jointa! Aneb marjánka není vůbec lehká droga Jan  Paul

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2008 Zdravotnické reformy bez smlouvy s občany Martin  Gřeš
11. 8. 2008 Pronájem laboratoří ústeckého kraje Petr  Wagner
8. 8. 2008 Praktické zkušenosti s Kaiser Permanente Martin  Zbořil
29. 7. 2008 Zdravotnictví v ČR trpí plýtváním Petr  Wagner
28. 7. 2008 Sedm pohledů na české zdravotnictví   
22. 7. 2008 Euthanásie Petr  Wagner
21. 7. 2008 Úspory ministerstva zdravotnictví Jan  Mertl
10. 7. 2008 Klystýr, nebo kůrovec? Hynek  Hlavenka
4. 7. 2008 Obchod ve zdravotnictví a autentická solidarita Tomáš  Munzi
4. 7. 2008 Jak je to s tou "falešnou solidaritou?"   

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2008 Evropa šéfů Burkhard  Hirsch
25. 6. 2008 Soud odmítl požadavek milionáře, aby se konalo referendum o Lisabonské smlouvě   
23. 6. 2008 Lisabonská smlouva není test, oni to myslí vážně Jan  Zeman
16. 6. 2008 Nebude-li pršet, nezmoknem Ladislav  Žák
13. 6. 2008 Irsko: Britské listy byly rychlejší než všechna politicky korektní francouzská média Karel  Košťál
9. 6. 2008 Klaus: Zůstane EU i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací? Václav  Klaus
9. 6. 2008 Lisabonská smlouva hrozí masivním obejitím Benešových dekretů Jan  Zeman
9. 6. 2008 Bude možné domáhat se práva podle protektorátních předpisů a rozsudků, padnou-li "Benešovy dekrety"? Jaroslav  Kuba
31. 5. 2008 Chceme společnost solidárnější. Společnost, ve které má každý právo na svou šanci a příležitost. Jiří  Paroubek
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva "ohrozí majetkové jistoty občanů ČR"   

Čína RSS 2.0      Historie >
20. 8. 2008 Olympiáda a zdravý rozum Jan  Chmelarčík
13. 8. 2008 G8, OECD či WTO: Dupání rozmazlených dětí v bačkůrkách Štěpán  Kotrba
13. 8. 2008 Amen, pane premiére Miloslav  Štěrba
12. 8. 2008 Podvody při marketingu čínských olympijských her   
11. 8. 2008 Proč česká média nenávidí Čínu - kterou neznají Jan  Polívka
8. 8. 2008 Úvodní ceremonie jsem se rozhodl neúčastnit, Čína se musí změnit   
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Čínský šok   
6. 8. 2008 K diskusi o Číně Boris  Cvek
24. 7. 2008 Čína "povolí politické protesty během Olympijských her"   

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Martin Bursík: Kvůli rozporům ve Straně zelených chci uspořádat sjezd   
10. 7. 2008 Bursíka odvolejte, ve vládě zůstaňte Václav  Hála
16. 6. 2008 Paroubek drží zemi v kleštích a Bursík si dělá legraci z voličů Václav  Hála
30. 5. 2008 Nutný Bursík Michal  Vimmer
28. 5. 2008 Je rozkol ve Straně Zelených řízený? František  Řezáč
24. 5. 2008 Ještě že to není nic znepokojivého... Jan  Neoral
24. 5. 2008 Zelení: "Voni to móc dobře vědi jak se do vlády dostali a komu mají být zavázaný"   
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Írán RSS 2.0      Historie >
22. 8. 2008 Copak mají Spojené státy nárok odsuzovat humanitární intervence? Daniel  Veselý
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
26. 7. 2008 Baracku Obamovi o Íránu   
23. 7. 2008 Immanuel Wallerstein: Zabrala v Iráku "vlna"? Immanuel  Wallerstein
10. 7. 2008 "Speciální schopnosti" raket Šaháb Štěpán  Kotrba
2. 7. 2008 Agent CIA žaluje americkou vládu kvůli íránské lži Mojmír  Babáček
26. 6. 2008 Írán: hledání cesty Miroslav  Polreich
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
15. 4. 2008 USA a Írán vedou už pět let "tajné" rozhovory o jaderných zbraních   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
25. 8. 2008 Srpnová noc - perfektně zvládnuté téma? František  Hájek
25. 8. 2008 Český rozhlas: nemohoucnost několika radních   
21. 8. 2008 Srpnová noc v České televizi: Perfektně zvládnuté téma Štěpán  Kotrba
12. 8. 2008 Český rozhlas opět dělá zadarmo reklamu komerčním aktivitám svého radního Štěpán  Kotrba
2. 8. 2008 Ovčáček, Brezina, Potůček, Šafr a PR minulost, přítomnost a budoucnost novinářstva Štěpán  Kotrba
28. 7. 2008 Nejlepší sci-fi redaktor, aneb vyvolení mezi námi Štěpán  Kotrba
24. 7. 2008 Rada Českého rozhlasu opět škodí Českému rozhlasu Štěpán  Kotrba
11. 7. 2008 Radar je správný krok: Pohádky MF Dnes Jakub  Rolčík
9. 7. 2008 Zrození politika je smrtí šaška Bohumil  Kartous
4. 7. 2008 Teorie informačního pole (část 1) Michal  Rusek

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2008 O jaký radar se vlastně jedná? Petr  Pokorný
26. 8. 2008 Špionážní družice USA sestřelena - otazníky zůstávají Stanislav  Kaucký
26. 8. 2008 NCADE: Systém k ničení balistických raket ve startové fázi Stanislav  Kaucký
25. 8. 2008 Paroubek: Jednat ještě neznamená dojednat Jiří  Paroubek
22. 8. 2008 Vládní experti: elektromagnetické pole vyzařované plánovaným "brdským" radarem nepředstavuje zdravotní rizika   
15. 8. 2008 Uvítal bych opravdu objektivní zhodnocení parametrů radaru Vladimír  Schejbal
15. 8. 2008 Konflikt v Gruzii a (česko-)americký radar Miroslav  Prokeš
13. 8. 2008 Americký systém protiraketové obrany: Vliv nových technologií od počátku roku 2008 Stanislav  Kaucký
13. 8. 2008 Budou pro americké antirakety k dispozici i nukleární hlavice? Lukáš  Visingr
13. 8. 2008 Hvězdné války II: Pokračování protiraketové obrany jinými prostředky Karel  Dolejší

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2008 Britská vláda energetickým firmám: Použijte své zisky na pomoc chudým zákazníkům   
12. 8. 2008 Ropný zlom není mediální masáží Jindřich  Kalous
11. 8. 2008 Ropné důvody jihoosetinské války Štěpán  Kotrba
9. 8. 2008 Ropné pozadí rusko-gruzínského konfliktu? Jindřich  Kalous
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
23. 7. 2008 Jak ušetřit benzín   
21. 7. 2008 Jak si poradíme bez fosilních paliv?   
30. 6. 2008 Ropná krize jako příležitost Jan  Sova
20. 6. 2008 Požadavky Gordona Browna, aby byla zvýšena těžba ropy, jsou "iracionální"   
18. 6. 2008 Nepokoje nesníží ceny ropy   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2008 Tajná vězení CIA vyšetřuje polská prokuratura   
26. 8. 2008 Irácký prezident: Američané odejdou r. 2011, USA to popírají   
23. 8. 2008 Američané usmrtili 76 afghánských civilistů, konstatuje afghánské ministerstvo vnitra   
22. 8. 2008 Copak mají Spojené státy nárok odsuzovat humanitární intervence? Daniel  Veselý
8. 8. 2008 Bin Ladinův řidič Hamdan dostal pět a půl roku   
4. 8. 2008 Immanuel Wallerstein: Afghánistán: prezident Obama může najet na mělčinu Immanuel  Wallerstein
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
23. 7. 2008 Immanuel Wallerstein: Zabrala v Iráku "vlna"? Immanuel  Wallerstein
22. 7. 2008 Historie se opakuje Petr  Nachtmann
15. 7. 2008 BBC: Spojené státy utrpěly v Afghánistánu těžké ztráty   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
25. 8. 2008 S učitelstvím to není tak jednoduché   
20. 8. 2008 Úroveň vysokoškolského studia určují studentky a studenti Milan  Šveřepa
19. 8. 2008 Učitelství je především řemeslo, na pedagogických fakultách se však nevyučuje Bohuslav  Sedláček
19. 8. 2008 Jsou učitelé v koncích? Miriam  Prokešová
19. 8. 2008 Není pravda, že ve škole není disciplína   
19. 8. 2008 Jak mě pět let na vysoké škole nepřipravilo na kariéru učitelky   
18. 8. 2008 Zatím ještě učím...   
15. 8. 2008 Co s problémovým žákem?   
15. 8. 2008 Škola sto let za opicemi Jan  Čulík
15. 8. 2008 Stěžujeme si, jak nic nejde Boris  Cvek

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2008 O jaký radar se vlastně jedná? Petr  Pokorný
26. 8. 2008 Špionážní družice USA sestřelena - otazníky zůstávají Stanislav  Kaucký
26. 8. 2008 NCADE: Systém k ničení balistických raket ve startové fázi Stanislav  Kaucký
25. 8. 2008 Paroubek: Jednat ještě neznamená dojednat Jiří  Paroubek
23. 8. 2008 Standa chce radar František  Řezáč
22. 8. 2008 Schválením amerického radaru "zůstaneme na Západě" Martin  Štumpf
22. 8. 2008 O americký ostnatý drát ještě ostnatější!! Milan  Kohout
22. 8. 2008 Jestliže se Čechům radar nelíbí, mohou přece Topolánka vyhnat z funkce   
22. 8. 2008 Proč se ČR chová schizofrenně? Jindřich  Pilař
22. 8. 2008 Polsko--americká deklarace -- rizika ihned, posílení bezpečnosti (snad) od roku 2012 Karel  Dolejší

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2008 Ironický vypravěč Pavel Jansa Pavel  Svoboda
23. 8. 2008 Škvoreckého Mirákl: Politická detektivka? Petr  Kleňha
23. 8. 2008 Bylo odpoledne... Josef  Škvorecký
19. 8. 2008 Špatná kniha o životě za komunismu Tomáš  Krček
13. 8. 2008 Vesnická magie: pozdrav ze starých časů moderním civilizacím Hana  Tomšů
13. 8. 2008 O dvanácti koláčcích a normalizaci trochu jinak Jiří  Beránek
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
25. 7. 2008 Aktuální Nesmrtelnost Milana Kundery Hana  Tomšů
21. 7. 2008 Chemik, redaktor a "utajený" spisovatel Boris Cvek Libor  Martinek