25. 8. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 8. 2008
vzpomínky bývalého diplomata a pracovníka československé rozvědky

Kromě veřejných a pochopitelných protestů ihned 21. srpna mi „styčný důstojník“ CIA oznámil, že bychom si měli uvědomit, že na mezinárodně politické scéně jsou mnohem podstatnější věci než invaze do Prahy. Projednává se dohoda o ukončení války ve Vietnamu (dokonce za našeho zprostředkování) a hlavně Smlouva o nešíření jaderních zbraní a postupném snižování jejich stavů.

Přihodila se nám zvláštní věc. Letos je to 40 let od Pražského jara, symbolu demokratizačních změn, které v tomto období probíhaly. A přitom tato významná skutečnost nás snad i dokonce účelově míjí bez povšimnutí. Místo toho máme reportáže, teatrální on street představení, konference, přednášky, filmy a řadu besed jenom o invazi 21. srpna 1968. Přitom probíhající změny se netýkaly jen krátkého jarního období či podzimu, ale postupné změny byly znát velice účinně o několik let dříve.

25. 8. 2008

Gruzie v neděli konstatovala, že bude tento týden apelovat na mezinárodní společenství, aby vyvinulo nátlak na Rusko a přimělo ho ukončit "okupaci" země. Gruzie si stěžuje, že se ruská vojska zakopávají po celé zemi a že to porušuje dohodu o příměří.

25. 8. 2008

Tyto americké prezidentské volby budou trochu o rase, hodně o třídní příslušnosti a nejvíce o tom, co to znamená být jasně americký, míní v listě Daily Telegraph Američanka, konzervativní komentátorka Janet Daleyová. Problém je, že otázka třídní příslušnosti je v USA daleko méně explicitní a daleko méně jasněji definována než v Británii. Americký rozdíl mezi "modrými límečky" a "bílými límečky" není v podstatě srovnatelný s britskou "dělnickou třídou" a "středním stavem" - v Británii tyto pojmy označují obrovské rozdíly v sociálních postojích i ve zděděné kultuře.

25. 8. 2008

REQUIEM ZA RÁDIO WAVE NA VLNĚ 100,7 FM

(...) Svou labutí píseň tento týden zažívá Radio Wave. Tolik nadějný projekt se spoustou dětských nemocí, ale přesto takový, že si za relativně krátkou dobu vydobyl slušnou diváckou základnu. Připadá mi to jako včera, kdy jsme v přímém přenosu po rozhlasových linkách pouštěli první slova a především tóny této veřejnoprávní stanice na brněnském výstavišti. Byl to okamžik plný emocí, na který jsme dlouho čekali. Je pak podivné sledovat nemohoucnost několika zvolených radních, kteří, jak doufám, vlastně ani možná nevědí proč, ale rozhodnou se, že se jim Wave nehodí, použijí ho k vydírání a vše zcela podivnou hrou dotáhnou do konce. Vrcholem oné velmi křehké rozhlasové hry, za kterou by se sestry Bártů ve svém televizním seriálu nemusely stydět, je přidělení volného kmitočtu druhému okruhu ČRo. Středočeši se už těšili na svou regionální stanici v dobré, dokonce více než občas poslechové kvalitě. Mají utrum - půjdou z extrému do extrému. Ze dne na den vymění hip hop za dechovku! Ostatně veřejnoprávnost je taková - je pro všechny. Ani rozhlas, ani televize by ale neměly zapomínat - vztahy s diváky a posluchači jsou vždy velmi křehké!

Autor textu Ladislav Pavlík byl mluvčím Českého rozhlasu

Strategie, str. 22, Ladislav Pavlík: Velmi křehký rozhlasový i televizní týden ZDE

Respekt, str. 44, Jan Potůček: Rada ČRo škodí Českému rozhlasu ZDE
25. 8. 2008

Slovinský filozof Slavoj Žižek není v České republice příliš znám, ani překládán. S trochou nadsázky bychom mohli říct, že alespoň v rámci nějakých chatrných zbytků slovanské vzájemnosti by neškodilo v této věci něco udělat. Naproti tomu v západní Evropě najdete Žižkovy knihy v každém knihkupectví, a to v množství, které svědčí o nemalé oblibě. Ekonomický list Financial Times o tomto vousatém Slovinci před časem napsal, že "jeho polemické studie jsou "dobrou potravou pro mozek". A jiný list, The Stranger, doplňuje: "Bude bavit, útočit, ale nikdy nenudí." Řekněme ještě nad rámec těchto recenzí, že Slavoj Žižek projevuje odvahu dovádět své analýzy k syntéze. Nespokojuje se tedy akademickým rozborem problému, ale nabízí i závěry, což není u každého autora zaručeno.

25. 8. 2008

Mladí odmítají jakoukoliv formu školného i zpoplatňování zkoušek na veřejných vysokých školách

tisková zpráva MSD

Mladí sociální demokraté dnes (MSD) vyjádřili svůj názor na část návrhu reformy českého školství, kterou připravila ČSSD. Jejich pozornost vzbudil především jeden z předložených návrhů a to zavedení plateb za opakování zkoušky a dalších penalizací pro studenty s horšími výsledky. Zástupci MSD jasně zopakovali svůj nesouhlas s jakoukoliv formou školného.

24. 8. 2008

EXKLUZIVNĚ:

Server Civil Georgia v sobotu oznámil, že bývalá šéfka parlamentu a spolupracovnice Saakšviliho z dob "Revoluce růží" Nino Burdžanadze odletí na návštěvu Spojených států. Jako zakladatelka a předsedkyně Nadace pro demokracii a rozvoj (Foundation for Democracy and Development, FDD) se má zúčastnit akcí pořádaných organizacemi National Democratic Institute a International Republican Institute a plánuje také setkání se zástupci ministerstva zahraničí. Podle zdrojů blízkých Moskvě, jejichž tvrzení zatím nebylo možno ověřit, si Američané Burdžanadzeovou vybrali za nástupkyni Saakašviliho, který se prohranou válkou s Rusy zdiskreditoval a je všeobecně považován za překážku politického urovnání konfliktu.

24. 8. 2008

Kromě utrpení obyvatel Gruzie a Jižní Osetie a kromě rozkladu gruzínské armády se kavkazská krize začíná projevovat i na trhu s ropou. V neděli došlo u vesnice Skra asi pět kilometrů západně od Gori k výbuchu na hlavní trati železnice spojující východní a západní Gruzii. Toto železniční spojení má strategický význam pro export ázerbájdžánské ropy na evropský trh.

VE 301
25. 8. 2008

V Německu byl minulý týden připomenut sdělovacími prostředky 18. srpen, kdy před 75 lety byl na 10. berlínské rozhlasové výstavě představen tzv. "lidový rozhlasový přijímač". V lednu nastolené Třetí říši se hledal nejúčinnější propagandistický prostředek, který by mohl od rána do večera ovlivňovat co nejširší veřejnost nacistickým jedem. Volba padla na levný, snadno ovladatelný rozhlasový přístroj, kterým bylo možno sledovat jen režimu věrné programy. Nacisté během několika měsíců od převzetí moci rychle zjistili, že právě rozhlas v jejich službách je nejlepším masovým nástrojem, který mohou plně kontrolovat. "Moc jsme nyní v Německu vyhráli, nyní půjde o to, získat i německý národ", prohlásil říšský vedoucí propagandy nacistické strany Joseph Goebbels . Vydal současně pro všechny župy příkaz, že "rozhlas patří nyní nám a nikomu jinému".

Paříž 1944
25. 8. 2008

23. srpna 1944 londýnský rozhlas oznamuje osvobození Paříže. Je to falešná zpráva. Na pařížských ulicích se bojuje a umírá.

Hoří Grand Palais, jsou podminovány všechny pařížské mosty, Eiffelova věž, chrám Matky Boží.Povstání, které vypuklo 19. srpna, řídí FFI (Forces françaises de l’Intérieur), sdružující všechny složky francouzského odboje. V pařížském regionu je hnutí pod kontrolou napůl gaullistů a napůl komunistů. Jejich spolupráce v bojující Paříži je perfektní. Francouzská 2. obrněná divize, pod velením de Gaullova muže generála Leclerka se blíží k městu od západu, od jihozápadu postupuje americká 4. divize pod velením generála Bartona.

25. 8. 2008

Znovuzískaná ruská hegemonie v Jižní Osetii má různé podoby

Zničenou jihoosetinskou metropoli Cchinvali navštívil významný ruský dirigent Valerij Abisalovič Gergijev původem ze Severní Osetie a uspořádal v ní koncert na počest obětí gruzínské invaze. Zdá se, že koncert byl míněn také jako signál ruské vlády Osetincům i celému Rusku, možná i Západu.

Gergijev dirigoval na schodišti před zničeným jihoosetinským parlamentem Šostakovičovu Leningradskou symfonii, podle některých pramenů bylo na programu i dílo Čajkovského.

22. 8. 2008

Reakce na připomínku Jiřího Krupky k článku Potvrzeno: Americký systém raketové obrany ve Střední Evropě je namířen proti Rusku

Jiří Krupka reagoval 21. srpna 2008 na článek s názvem Potvrzeno: Americký systém raketové obrany ve Střední Evropě je namířen proti Rusku a uvedl, že "Pan Rolčík ve svém článku píše, že 10 antiraket umístěných v Polsku dokáže ohrozit Rusko." Pan Krupka se mýlí, nic takového jsem netvrdil. Abych předešel pochybnostem, cituji svá slova ze zmíněného článku:

23. 8. 2008

JU│ Ruský server Lenta.ru se obsáhlém komentáři zamýšlí nad vyzbrojováním Gruzie před začátkem konfliktu v Jižní Osetii. Uvádí podrobný přehled o výzbroji, kterou ruská vojska dobyla. Tak např. bylo ruskou armádou dobyto více než 60 tanků, z toho jich více než 40 byly tanky ruské výroby, které byly modernizovány izraelskou firmou Elbit Systems ve verzi Т-72-SIM-1.Tyto tanky si ruská armáda chce ponechat a ostatní tanky zničí, protože jde zastaralé nebo poškozené typy.

Největší množství techniky bylo dobyto na základně ve městě Senaki, kterou Gruzínci bez výstřelu a v panice opustili po té, co ruské letectvo zaútočilo přesným bombardováním na vedlejší letiště, kde byly zničeny bojové vrtulníky. Sklady zbraní a munice však zůstaly nepoškozené.

24. 8. 2008

ŠOK │ Vzhledem k pokračujícím jednostranným informacím z gruzínské strany a absenci analýzy příčin „dvoudenní války“ mezi Gruzií a Jižní Osetií, považujeme za potřebné nahlédnout do počátků konfliktu též z druhé strany. Přinášíme vám proto časový harmonogram od 1. do 8. srpna 2008 tak, jak ho vidí Rusko. Přinášíme ho s tím, že nelze – stejně jako gruzínské údaje – dnes ověřit z opravdu nezávislých zdrojů, „kdo si začal“. Mezinárodní pozorovatelský tým OSN opustil svá kontrolní stanoviště ještě před započetím bojů. Ale slyšena by měla být i druhá strana, kteroužto zásadu většina českých médií ignoruje. Ruské jednotky v Jižní Osetii mají už patnáct let na základě mezinárodních dohod statut „modrých přileb“ a slouží zde k vynucení klidu zbraní po válkách za nezávislost Jižní Osetie po rozpadu SSSR na počátku 90. let minulého století.

23. 8. 2008

Bylo odpoledne; sovětská válečná technika jistě už dospěla k rakouským a německým hranicím. Sbalil jsem dva kufry a naložil je do felicie, ale dělal jsem to jen proto, abych si později nic nevyčítal. Podvědomě jsem čekal na klasické zazvonění u dveří: cestou domů jsem z různých tranzistorů slyšel první hlášení legálních podzemních stanic a první manifesty hrdinů -- nebo sebevrahů -- kteří zatracovali příjezd bratrské armády a uváděli se plným jménem. Světoznámý dramatik promluvil suše a logicky z úkrytu, po něm pateticky Vrchcoláb a nakonec, třesoucím se hlasem, Bukavec. Pak hlasatelka, jejíž hlas mi byl strašlivě povědomý, varovala lidi před ambulancí evidenční číslo AC 3215. Jezdí prý v ní KGB, maskovaní jako nemocniční zřízenci, a sbírají lidi podle seznamu. Existovala možnost, že jsem taky na nějakém seznamu.

Sotva jsem dovřel druhý kufr, ozvalo se klasické zazvonění. Na vteřinku se o mě pokusily mdloby, ale zazvonění se opakovalo v pravidelných intervalech, takže to byl telefon. Zvedl jsem jej.

23. 8. 2008

Už podtitul knihy -- politická detektivka, stejně jako i název, jsou ironické. Příznakové je využití označení textu jako "pokleslého" žánru detektivky. Na rozdíl od detektivky v pravém smyslu se vypravěč ani čtenář nedobírá pravdy, ale naopak vše se ještě více komplikuje a neprostupně zahaluje. To, že detektivka vlastně není vyřešená, lze chápat jako ironický nadhled nad skutečností, že život a dějiny jsou nepochopitelné a stejně nepolapitelné jak pravda.

25. 8. 2008

Přečetl jsem si knížku Jana Kadubce "Devatenácté století ještě neskončilo" a myslím, že to nebyla ztráta času. Ta knížka je jednak určitou popularizací Marxe a marxismu, tj. teoretiků podobného ražení (jako je americký filozof a ekonom norského původu ThorsteinVeblen), a to v době, kdy se o Marxovi u nás mainstreamově příliš nemluví a nepíše (a když, tak často v pokroucené podobě). Nezůstává ale u toho: ve své druhé části je pohledem na naši sociální realitu jakoby Marxovýma očima, včetně uvedené "kazuistiky" příběhů lidí na Jesenicku, včetně příběhu samotného pana Kadubce. Marxovi zůstává věrný i v tom, že vlastně neuvádí popis alternativní společnosti. Otázky "co dělat?" či "jak by to mělo vypadat?" tak zůstávají do značné míry otevřené...

25. 8. 2008

Sledoval jsem pořad ČT "Srpnová noc" ale musím se přiznat, že jsem jím zdaleka nebyl tak nadšen jako pan Kotrba. Nerad bych panu Kotrbovi křivdil, ale na rozdíl od něho já jsem pamětník, kdybych nebyl, z tohoto pořadu bych si udělal jen velmi povrchní představu, píše František Hájek.

23. 8. 2008

Američany vedené koaliční jednotky v Afghánistánu usmrtily v pátek na západě Afghánistánu 76 civilistů, v ětšinou dětí, uvedlo afghánské ministerstvo vnitra.

Spojené státy to popřely. Zabíjení civilistů při vojenských operacích je v Afghánistánu emotivní téma. Mnoho Afghánců zastává názor, že mezinárodní jednotky nerespektují bezpečí civilistů, když útočí leteckými údery. Ochromují tak podporu afghánské veřejnosti pro své akce.

"Sedmdesát šest civilistů, většinou ženy a děti, se staly mučedníky při dnešní operaci koaličních jednotek v provincii Herat," konstatovalo v prohlášení afghánské ministerstvo vnitra.

Koaliční jednotky bombardovaly v pátek odpoledne oblast v Azizabadu v okresu Shindand v provincii Herat, uvedlo ministerstvo. Devatenáct obětí byly ženy, sedm muži a ostatní byly děti pod 15 let.

Spojené státy popřely, že by zahynuli jacíkoliv civilisté.

Podrobnosti v angličtině ZDE

23. 8. 2008

SLI│ Malá zprávička z německého týdeníku Der Spiegel ukazuje možnost, že v maličké Makedonii, jednom z nejvěrnějších spojenců USA v posledních letech, vyrůstá největší vyslanectví USA ve světě. Nejspíš i operační centrála, která má koordinovat vojenské základny v Kosovu, Bulharsku a Rumunsku... Nové velvyslanectví má po svém dokončení stát až sto milionů dolarů. A nevypadá to jen na velvyslanectví....

25. 8. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Ve škole se asi dodnes učí, že má člověk pět smyslů. O tom šestém jsem poprvé četl ve Spiegel Online, když se tam psalo o Ianu Watermanovi, který tento smysl kdysi ztratil. A to teprve v těchto dnech, ačkoliv už v 19. století zjistil skotský anatom a fyziolog Sir Charles Bell, že člověk má smysl pro situaci, polohu a pohyb vlastního těla. Že se v tomhle příspěvku Franze Mechsnera a Victora Smetacka se ale mluví jen o "smyslu pro tělesnost (Körpersinn)" a uvědomění si sama sebe ve spojení s člověkem, s lidoopem a jinými opicemi, to je důvodem k této dnešní poznámce.

22. 8. 2008

Německá strana zelených žádá zmrazení vývozu zbraní až do vyšetření případu

KD - Elitní jednotky gruzínské armády bojující v Jižní Osetii proti Rusům používaly podle všeho ilegálně získané německé pušky. Jde o útočné pušky G36model 1997 společnosti Heckler & Koch, které tvoří standardní výzbroj jednotek Bundeswehru. Došlo k tomu přesto, že německá vláda výslovně zamítla vývoz těchto zbraní do Gruzie, informuje server organizace International Action Network on Small Arms (IANSA).

22. 8. 2008

"Obrovská reklama na boku autobusu: PRVNÍ POMOC VE VÁLEČNÉ DOBĚ -- PRO ZDRAVÍ, SÍLU A NEZLOMNOST: WRIGLEYOVA ŽVÝKACÍ GUMA."

George Orwell: Válečný deník

Polský seznam potenciálních zisků ze spolupráce na protiraketové obraně USA byl ještě na jaře pořádně dlouhý. V úžeji chápané bezpečnostní sféře se doufalo v pomoc proti raketám krátkého doletu (z Běloruska a Ruska), v oblasti energetické bezpečnosti se zase počítalo se zatažením Američanů do výstavby produktovodů čelících ruské snaze Polsko bypassovat - nebo "přinejhorším" se širokou pomocí v jaderné energetice. Nic z uvedeného se nesplnilo.

V houstnoucí mezinárodní atmosféře po gruzínské krizi Poláci získali ujištění o platnosti článku 5 Severoatlantické smlouvy, podle nějž se útok na jednu členskou zemi NATO považuje za útok na všechny ostatní, příslib rozmístění baterie raket Patriot v roce 2012 a vnitropolitické body pro vládu Donalda Tuska.

22. 8. 2008

Americký velvyslanec v Moskvě:

Co se týče konfliktu v Gruzii, chci především říci, že jako představitel amerického národa i jednoduše jako člověk mám hluboký soucit vůči mrtvým i těm strádajícím, které vidíme na všech stranách tohoto konfliktu. Není možné zůstat lhostejným, když vidíme lidi, jak oplakávají své blízké, jak oplakávají vojáky, kteří zahynuli.

Od samého začátku jsme opakovali, že silou se tento konflikt řešit nedá. Až do úplně poslední minuty jsme přesvědčovali gruzínskou stranu, aby s tím nezačínala. A nyní přesvědčujeme ruskou stranu, aby respektovala dohodu o příměří a aby stáhla své jednotky z gruzínského území.

Otázka: Nikdo z vedoucích představitelů USA včetně prezidenta Busha či ministryně zahraničí Ricové nekritizoval [gruzínský] útok na Cchinvali. Znamená to, že USA takové akce podporují?

Skutečnost, že jsme intenzivně přesvědčovali gruzínskou stranu, aby tento krok nepodnikla, svědčí jasně o tom, že jsme nechtěli, aby k tomu došlo. Už léta jsme spolu s Ruskem zapojeni do nejrůznějších mezinárodních mechanismů pro řešení vleklých konfliktů na gruzínském území. Nechtěli jsme přechod k násilí a použití síly. Tento postoj daly USA jasně najevo. Vidíme, že ruská vojska reagovala na napadení mírotvůrců Ruské federace v Jižní Osetii zcela oprávněně. Ale nyní tyto jednotky přešly na gruzínské území a územní celistvost Gruzie je ohrožena.

Celý rozhovor v ruštině ZDE

22. 8. 2008

Americká chátra si hrála do ruky s kriminálními živly v Moskvě ve snaze vyrabovat ruský národ. Porušili jsme slib daný Gorbačovovi, nastěhovali jsme svou vojenskou alianci do Východní Evropy, pak dokonce až před ruský práh. Šest bývalých členů Varšavského paktu a tři bývalé sovětské republiky jsou nyní členy NATO.

Americké obviňování Ruska z agrese duní prázdnotou. Gruzie ten boj začala, Rusko jej dokončilo. Ti, kteří zahájí válku, nerozhodují o tom, jak a kdy skončí.

Ruská reakce byla "disproporční" a "příliš tvrdá", kvílí Bush.

Pravda. Ale nedovolili jsme my sami Izraeli bombardovat Libanon 35 dnů jako odvetu za pohraniční půtku, při které zahynulo několik izraelských vojáků a dva byli zajati? Nebylo to mnohonásobně "disproporční"?

Článek, který původně vyšel na serveru informationclearing house, nechal pro svůj server přeložit Václav Klaus; kompletní česká verze (v nepříliš dobré češtině) ZDE

22. 8. 2008

Klaus pro moskevský Kommersant

Tento pokus [reformovat socialismus] se udělat musel, ať byla jeho míra nadějnosti jakákoli. Byl to proces spontánní, nikým neorganizovaný, nikým nekontrolovaný, proto ani nebyl zastavitelný -- jedině půl miliónem vojáků.

Moje kritika [Šikovy ekonomické] reformy [v šedesátých letech] byla už v této době vedena zprava, byla to kritika za její polovičatost. Ale znovu opakuji, reforma byla nastolením směru a následný vývoj mohl vést k budoucím lepším řešením.

Velmi striktně rozlišuji Sovětský svaz a dnešní Rusko a ještě více SSSR a ruský národ. Pro mne i Rusové byli obětí hrůzného komunistického totalitního režimu a já vůči nim žádnou zášť necítím. Věřím, že se toto pomalu "vyjasňuje" v celé naší zemi.

Celý rozhovor ZDE

25. 8. 2008
Jiří Paroubek

Rozhovor S. Grosse v Lidových novinách nepřinesl žádná nová fakta, pokud jde o umístění prvků protiraketové obrany USA na českém území. S. Gross v tomto rozhovoru konstatoval, že "Povědomí o tom, že se vedou určité technické konzultace a že se o této možnosti jedná, ...měl." I S. Gross tedy hovoří o technických konzultacích a o "možnostech". Logicky nebylo tedy v této záležitosti rozhodnuto. Tuto obecnou informaci ovšem v dubnu 2005 - kdy jsem se stal českým premiérem - nepřenesl S. Gross na mě. Kromě toho vláda o této záležitosti za mé účasti jednala v obecné rovině až po volbách v červnu 2006.

22. 8. 2008

Iniciativa Ne základnám uspořádala 21. srpna, na výročí vstupu sovětských vojsk, happening s názvem "Střídání stráží" a "Živý řetěz" z Palachova náměstí k Poslanecké sněmovně a zpět. Po demonstraci proti radaru konané 15. března tohoto roku šlo o další akce odkazující, ať již datem pořádání, či svým obsahem ke dvěma nejtragičtějším okamžikům československého státu v jeho historii. Výběr těchto dat k pořádání protiradarových protestů bývá odpůrci iniciativy často označován za jejich zneužívání. Podobně (a ještě ve větší míře) tomu tak bylo po ohlášení jedné z demonstrací proti radaru na 17. listopad loňského roku. Avšak stejně jako byl 17. listopad zvolen za den protiradarového protestu nikoli samoúčelně, ale proto, že iniciativa Ne základnám považovala za nutné upozornit na to, že při rozhodování o radaru se porušují demokratické principy, o nichž jsme byli přesvědčeni, že jsme si je roku 1989 již konečně vydobyli, má i volba dat poukazujících na léta 1938/39 a 1968 svůj hlubší význam.

25. 8. 2008

Reakce na článek Jana Čulíka - "Škola sto let za opicemi" .

Pohled na situaci je vždy ze dvou stran, píše čtenář Miroslav Špatný. Pohled"zevnitř", tedy člověk kterého se daná situace přímo týká - zde tedy pohled učitelů a lidí pracujících v tomto oboru a proti nim pohled "zvenčí" - to je česká společnost. Názor lidí, kteří jsou z jakýchkoliv jiných oborů a nemají konkrétní praktické zkušenosti při práci ve školství. Pane Čulíku, vy podle mého názoru charakterizujete pohled "zvenčí". Máte svoje názory, máte svoje argumenty a ty jsou logické. Zaujímáte stanovisko proti těm "neprofesionálním" učitelům, kteří neumí dle citace:

"Prvotní povinností učitele je v žácích vyvolat nadšení a zájem. Učitel musí být psycholog, showman a herec ."

22. 8. 2008

Bývalý americký náměstek ministra zahraničí:

Publicistický pořad televize BBC Newsnight se ve čtvrtek večer zabýval americkou protiraketovou obranou. Udělal rozhovor s Jedem Babbinem, bývalým náměstkem amerického ministra zahraničí za George Bushe seniora, a Pavlem Andrejevem, mladým zahraničněpolitickým analytikem tiskové kanceláře RIA Novosti.

Sigur Rós, Praha, 19. 8. 2008, Sportovní hala -- Výstaviště Holešovice
22. 8. 2008

Sigur Rós, Praha, 19. 8. 2008, Sportovní hala – Výstaviště Holešovice

Pustit si a poslouchat rádio nebo hudební televizi znamená v drtivé většině případů to stejné, jako vrazit hlavu do popelnice a zhluboka se nadechnout. Žel, žijeme na hudební skladce, kde se můžeme s chutí nechat oblažovat hudebním odpadem, který je produkován a reprodukován zábavním „průjmyslem“. Vzhledem k čilému vývoji přenášení dat a z toho vyplývající celosvětové krize v prodeji hudebních nosičů přináší hudební neštěstí i většina koncertů, na které chudnoucí businessmani a jejich muzikálně dávno vyčerpané herky budou stále více sázet. Pokud ale někde zaslechnete cizojazyčně znějící jméno Sigur Rós, zbystřete sluch, protože podobných teleportů ze zvukového smetiště do netušených hudebních krajin moc není.

22. 8. 2008

Dnes vrcholí hysterická rusofobie v české společnosti vzbuzená nepřiměřenými vojenskými akcemi Ruské federace na Kavkaze a 40. výročím invaze do suverénního Československa vedené Sovětským svazem. Avšak mediální pokrytí rusko-gruzínského konfliktu českými a světovými médii nás nadále přesvědčuje, že je v západní společnosti něco shnilého. Přestože si uvědomuji, že není pravá chvíle srovnávat zločiny velmocí studené války, musím konstatovat, že poválečný Sovětský svaz napáchal ve světě méně zla než poválečné Spojené státy. Nyní se nabízí analogie zločinů démonizovaného Ruska a jediné opravdové supervelmoci během této dekády.

22. 8. 2008

Příznivci americké demokratické strany byli naprosto zmateni, když demokratičtí senátoři 9. července ve jménu "národní bezpečnosti" schválili nový zákon, jenž poskytuje imunitu telekomunikačním společnostem, které se podílely na nezákonných odposleších amerických občanů. A byli zmateni ještě víc (a dokonce zděšeni), neboť pro zákon hlasoval i jejich kandidát na prezidenta senátor Barack Obama, který byl ještě v prosinci právě kvůli zmiňované imunitě pro telekomunikační společnosti důrazně proti tomuto zákonu. Zmatení bylo podpořeno tím, že vůbec nešlo o tlak voličů - není to tak, že by si voliči přáli dát imunitu společnostem, které nelegálně předaly Národní bezpečnostní agentuře (NSA) záznamy jejich soukromých hovorů. Jistou stopu k řešení této záhady mohou demokraté odhalit, až se v Denveru zúčastní nominačního sjezdu demokratů. Dostanou tam totiž jako dárek tašku s logem AT&T, telekomunikační společnosti, která za imunitu bojovala nejagresivněji.

9. 8. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 180 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V červenci 2008 přispělo celkem 185 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 916.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.7. 2008 částku 231 190.15 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,400.18 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

23. 8. 2008

RAZ │ Spojené státy důrazně přesvědčovaly Gruzii, aby nezahajovala vojenskou operaci v Jižní Osetii. Pro ruský list Kommersant to řekl nový velvyslanec USA v Rusku John Byerle. Zároveň ovšem vyloučil možnost, aby se události na Kavkaze mohly dál vyvíjet podle kosovského scénáře.

Bitva u Kurska
25. 8. 2008

Před 65 lety, 23. srpna 1943, osvobodila Rudá armáda Charkov. Spolu se stalingradskou tak skončila jedna z největších bitev druhé světové války. Zúčastnilo se jí více než 2 miliony vojáků na obou stranách fronty, přes 3 tisíce letadel, na 8 tisíc tanků. Sovětští vojáci položili na chystaném bojišti půl milionu min, 300 tisíc civilistů stavělo zákopy a protitankové příkopy. U obce Prochorovka se strhla největší tanková bitva v historii. Podle blízkého města Kursk dostala bitva své jméno.

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
25. 8. 2008 Ruský parlament uznal nezávislost Abcházie a Jižní Osetie Radmila  Zemanová - Kopecká
24. 8. 2008 Pravděpodobná nástupkyně Saakašviliho letí do USA Karel  Dolejší
24. 8. 2008 Nestabilita v Gruzii zasáhla přepravu kaspické ropy Karel  Dolejší
22. 8. 2008 USA "věděly předem o začátku války na Kavkaze," tvrdí ruský tisk   
22. 8. 2008 Pražský Fleet Sheet: Bilak jako Havel   
22. 8. 2008 Human Rights Watch: Gruzínské civilisty zabíjí nevybuchlá ruská kazetová munice   
22. 8. 2008 Sergej Lavrov: NATO potřebuje Rusko více, než Rusko potřebuje NATO   
22. 8. 2008 Informace Britských listů o válce v Gruzii byly velkým zklamáním   
22. 8. 2008 "Reakce ruských jednotek v Jižní Osetii byla zcela oprávněná"   
22. 8. 2008 Rusko: Odchod vojsk z Gruzie "byl dokončen"   

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík
15. 6. 2007 Jak je těžké pozvat Rusa do Prahy Jan  Čulík

Filmový festival Karlovy Vary 2008 RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
10. 7. 2008 Jak láká stoka Ema  Čulík
10. 7. 2008 The attraction of the gutter Ema  Čulík
10. 7. 2008 Katyň - film o ideologiích, které zešílely Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
9. 7. 2008 Západ zjišťuje, že na třetí svět nemá Jan  Čulík
9. 7. 2008 Film není mrtvý. A mrtvý není ani formát VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film's not dead. And neither is VHS Ema  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2008 Letní filmová škola Uherské Hradiště: Konečné ohlédnutí Jan  Čulík
2. 8. 2008 Tenkrát I: Robert Sedláček a jeho pokus zmapovat po deseti letech pád komunismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Jak dnes prezentovat politický útlak za stalinismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Krávy zpochybňují hrdinství Hana  Tomšů
1. 8. 2008 Podporují nekriticky Britské listy svrženého šéfa LFŠ Jiřího Králíka? Jan  Čulík
31. 7. 2008 Veit Helmer: Naděje pro inteligentní filmové diváky Hana  Tomšů
30. 7. 2008 Opojné Jahodové víno Jan  Čulík
30. 7. 2008 Organizační diletantismus na letošní LFŠ Jan  Čulík
30. 7. 2008 Jiří Králík: Nechci vyvolávat konflikty Jiří  Králík
30. 7. 2008 Z ohledu na "neutuchající zájem" obnovujeme prodej akreditací   

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba
6. 12. 2007 Podaná ruka Liškovi: Dekriminalizace marihuany není legalizace Anna  Čurdová
9. 7. 2007 Už ani jednoho jointa! Aneb marjánka není vůbec lehká droga Jan  Paul

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2008 Zdravotnické reformy bez smlouvy s občany Martin  Gřeš
11. 8. 2008 Pronájem laboratoří ústeckého kraje Petr  Wagner
8. 8. 2008 Praktické zkušenosti s Kaiser Permanente Martin  Zbořil
29. 7. 2008 Zdravotnictví v ČR trpí plýtváním Petr  Wagner
28. 7. 2008 Sedm pohledů na české zdravotnictví   
22. 7. 2008 Euthanásie Petr  Wagner
21. 7. 2008 Úspory ministerstva zdravotnictví Jan  Mertl
10. 7. 2008 Klystýr, nebo kůrovec? Hynek  Hlavenka
4. 7. 2008 Obchod ve zdravotnictví a autentická solidarita Tomáš  Munzi
4. 7. 2008 Jak je to s tou "falešnou solidaritou?"   

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2008 Evropa šéfů Burkhard  Hirsch
25. 6. 2008 Soud odmítl požadavek milionáře, aby se konalo referendum o Lisabonské smlouvě   
23. 6. 2008 Lisabonská smlouva není test, oni to myslí vážně Jan  Zeman
16. 6. 2008 Nebude-li pršet, nezmoknem Ladislav  Žák
13. 6. 2008 Irsko: Britské listy byly rychlejší než všechna politicky korektní francouzská média Karel  Košťál
9. 6. 2008 Klaus: Zůstane EU i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací? Václav  Klaus
9. 6. 2008 Lisabonská smlouva hrozí masivním obejitím Benešových dekretů Jan  Zeman
9. 6. 2008 Bude možné domáhat se práva podle protektorátních předpisů a rozsudků, padnou-li "Benešovy dekrety"? Jaroslav  Kuba
31. 5. 2008 Chceme společnost solidárnější. Společnost, ve které má každý právo na svou šanci a příležitost. Jiří  Paroubek
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva "ohrozí majetkové jistoty občanů ČR"   

Čína RSS 2.0      Historie >
20. 8. 2008 Olympiáda a zdravý rozum Jan  Chmelarčík
13. 8. 2008 G8, OECD či WTO: Dupání rozmazlených dětí v bačkůrkách Štěpán  Kotrba
13. 8. 2008 Amen, pane premiére Miloslav  Štěrba
12. 8. 2008 Podvody při marketingu čínských olympijských her   
11. 8. 2008 Proč česká média nenávidí Čínu - kterou neznají Jan  Polívka
8. 8. 2008 Úvodní ceremonie jsem se rozhodl neúčastnit, Čína se musí změnit   
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Čínský šok   
6. 8. 2008 K diskusi o Číně Boris  Cvek
24. 7. 2008 Čína "povolí politické protesty během Olympijských her"   

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
25. 8. 2008 Srpnová noc - perfektně zvládnuté téma? František  Hájek
25. 8. 2008 Český rozhlas: nemohoucnost několika radních   
21. 8. 2008 Srpnová noc v České televizi: Perfektně zvládnuté téma Štěpán  Kotrba
12. 8. 2008 Český rozhlas opět dělá zadarmo reklamu komerčním aktivitám svého radního Štěpán  Kotrba
2. 8. 2008 Ovčáček, Brezina, Potůček, Šafr a PR minulost, přítomnost a budoucnost novinářstva Štěpán  Kotrba
28. 7. 2008 Nejlepší sci-fi redaktor, aneb vyvolení mezi námi Štěpán  Kotrba
24. 7. 2008 Rada Českého rozhlasu opět škodí Českému rozhlasu Štěpán  Kotrba
11. 7. 2008 Radar je správný krok: Pohádky MF Dnes Jakub  Rolčík
9. 7. 2008 Zrození politika je smrtí šaška Bohumil  Kartous
4. 7. 2008 Teorie informačního pole (část 1) Michal  Rusek

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
25. 8. 2008 Paroubek: Jednat ještě neznamená dojednat Jiří  Paroubek
22. 8. 2008 Vládní experti: elektromagnetické pole vyzařované plánovaným "brdským" radarem nepředstavuje zdravotní rizika   
15. 8. 2008 Uvítal bych opravdu objektivní zhodnocení parametrů radaru Vladimír  Schejbal
15. 8. 2008 Konflikt v Gruzii a (česko-)americký radar Miroslav  Prokeš
13. 8. 2008 Americký systém protiraketové obrany: Vliv nových technologií od počátku roku 2008 Stanislav  Kaucký
13. 8. 2008 Budou pro americké antirakety k dispozici i nukleární hlavice? Lukáš  Visingr
13. 8. 2008 Hvězdné války II: Pokračování protiraketové obrany jinými prostředky Karel  Dolejší
12. 8. 2008 Plášť čaroděje Rumburaka pro vojenské použití   
8. 8. 2008 Ani profesor fyziky nezpochybní fyzikální jevy Milan  Hlobil
7. 8. 2008 Svodka z veřejně přístupných zdrojů jako memorandum vlády Sněmovně Štěpán  Kotrba

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2008 Ropný zlom není mediální masáží Jindřich  Kalous
11. 8. 2008 Ropné důvody jihoosetinské války Štěpán  Kotrba
9. 8. 2008 Ropné pozadí rusko-gruzínského konfliktu? Jindřich  Kalous
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
23. 7. 2008 Jak ušetřit benzín   
21. 7. 2008 Jak si poradíme bez fosilních paliv?   
30. 6. 2008 Ropná krize jako příležitost Jan  Sova
20. 6. 2008 Požadavky Gordona Browna, aby byla zvýšena těžba ropy, jsou "iracionální"   
18. 6. 2008 Nepokoje nesníží ceny ropy   
17. 6. 2008 Ropa opět za rekordní cenu   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2008 Američané usmrtili 76 afghánských civilistů, konstatuje afghánské ministerstvo vnitra   
22. 8. 2008 Copak mají Spojené státy nárok odsuzovat humanitární intervence? Daniel  Veselý
8. 8. 2008 Bin Ladinův řidič Hamdan dostal pět a půl roku   
4. 8. 2008 Immanuel Wallerstein: Afghánistán: prezident Obama může najet na mělčinu Immanuel  Wallerstein
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
23. 7. 2008 Immanuel Wallerstein: Zabrala v Iráku "vlna"? Immanuel  Wallerstein
22. 7. 2008 Historie se opakuje Petr  Nachtmann
15. 7. 2008 BBC: Spojené státy utrpěly v Afghánistánu těžké ztráty   
15. 7. 2008 Bush plánuje urychlit stahování amerických vojsk z Iráku, aby pomohl Johnu McCainovi vyhrát volby   
14. 7. 2008 Americké volby: Obama plánuje poslat dalších 10 000 vojáků do Afghánistánu   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
25. 8. 2008 S učitelstvím to není tak jednoduché   
20. 8. 2008 Úroveň vysokoškolského studia určují studentky a studenti Milan  Šveřepa
19. 8. 2008 Jsou učitelé v koncích? Miriam  Prokešová
19. 8. 2008 Není pravda, že ve škole není disciplína   
19. 8. 2008 Jak mě pět let na vysoké škole nepřipravilo na kariéru učitelky   
19. 8. 2008 Učitelství je především řemeslo, na pedagogických fakultách se však nevyučuje Bohuslav  Sedláček
18. 8. 2008 Zatím ještě učím...   
15. 8. 2008 Co s problémovým žákem?   
15. 8. 2008 Škola sto let za opicemi Jan  Čulík
15. 8. 2008 Stěžujeme si, jak nic nejde Boris  Cvek

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
25. 8. 2008 Paroubek: Jednat ještě neznamená dojednat Jiří  Paroubek
23. 8. 2008 Standa chce radar František  Řezáč
22. 8. 2008 Schválením amerického radaru "zůstaneme na Západě" Martin  Štumpf
22. 8. 2008 O americký ostnatý drát ještě ostnatější!! Milan  Kohout
22. 8. 2008 Jestliže se Čechům radar nelíbí, mohou přece Topolánka vyhnat z funkce   
22. 8. 2008 Proč se ČR chová schizofrenně? Jindřich  Pilař
22. 8. 2008 Polsko--americká deklarace -- rizika ihned, posílení bezpečnosti (snad) od roku 2012 Karel  Dolejší
22. 8. 2008 Česká republika si zahrává s jaderným ohněm Jakub  Rolčík
20. 8. 2008 Ani Bursík, ani Obama nás před radarem nezachrání Michal  Vimmer
19. 8. 2008 Občané, ztraťe se, nebo seďte doma Václav  Novotný

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2008 Škvoreckého Mirákl: Politická detektivka? Petr  Kleňha
23. 8. 2008 Bylo odpoledne... Josef  Škvorecký
19. 8. 2008 Špatná kniha o životě za komunismu Tomáš  Krček
13. 8. 2008 Vesnická magie: pozdrav ze starých časů moderním civilizacím Hana  Tomšů
13. 8. 2008 O dvanácti koláčcích a normalizaci trochu jinak Jiří  Beránek
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
25. 7. 2008 Aktuální Nesmrtelnost Milana Kundery Hana  Tomšů
21. 7. 2008 Chemik, redaktor a "utajený" spisovatel Boris Cvek Libor  Martinek
9. 7. 2008 Jdi a otevři dveře...aspoň průvan bude   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban