2. 6. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 6. 2008

Smlouvu jako takovou už dostali někteří poslanci také

PR text, odůvodňující o čem se dohodla vláda Mirka Topolánka s Američany, vycházející z Dohody mezi ČR a USA o "radarové stanici", je na světě. Nejvyšším politikům ho předal v písemné podobě ministr zahraničí Karel Schwarzenberg už 13. května 2008. Dodnes o něm všichni, kdo ho dostali do rukou, mlčí. 14. května byly dokumenty spolu s průvodními dopisy doručeny. Samotná smlouva je stále podle informací ze zákulisí vlády v režimu "vyhrazené", nicméně už formou faxu z ministerstva zahraničí dorazila do Sněmovny také. Prozatím pouze "vybraným" poslancům.

Sloupek
Svatava Antošová

Nic neovlivnilo
můj život tolik
jako Poezie
Udělala ze mě přízrak
potulující se
v neplodných zahradách
rozvrátila všechny mé vztahy
odcizila mě jedné generaci

Jsem na tom stejně
jako v dětství
Nevyznám se v pohádkách
a sny
mě opouštějí ...

z knihy Ta ženská musí být opilá!, Československý spisovatel, Praha 1990. Mezi svých Druhých deset básní vybrala Kateřina Bolechová.

2. 6. 2008

Tamáš a Bednář:

tisková zpráva

Praha, 2. června 2008

Děkujeme všem lidem, kteří nás během uplynulých 21 dnů podporovali za jejich solidaritu, všechny dary a silnou morální podporu. Věříme, že tímto naším aktem uděláme radost všem, kdo nás v uplynulých dnech vyzývali k přerušení hladovky a nabízeli svou pomoc. Uplynulé tři týdny pro nás byly velmi těžké, ale současně velmi posilující a jsou pro nás pro oba nezapomenutelnou zkušeností.

2. 6. 2008
Z časopisu Al Arabi přeložila Jana Malá

Rommelova minová pole nezabránila jeho porážce vojenským paktem, který vedl Montgomery za druhé světové války. Na hranicích západního Egypta obě tyto armády rozsely do země ohromné množství min jako část strategií, tenkrát hojně používaných. Miny se kladly do země v několika úrovních, pokud byla odstraněna jedna mina, druhá explodovala a pak hned následující. Od té doby jsou minová pole známá pod názvem "ďábelské zahrady". Přes arabská území se přehnaly četné nepřátelské armády a zanechaly po sobě tu nejhorší připomínku, miny na rozsáhlých územích, které plodí dodnes hrůzu a děs. Nebyli to vždy jen nepřátelé, kteří miny používali, ale i znesvářené země, které stály proti sobě.

Nášlapné miny jsou velmi krutou zbraní, po desítkách let ukončení války ještě rozsévají smrt. Vojska je používají za účelem vzájemné likvidace, ale později postihují hlavně civilisty, trhají jim končetiny, nerozlišují mezi dítětem, ženou či mužem. Zabraňují zemědělcům obdělávat půdu, nedovolí uprchlíkům návrat do svých domovů, děti si nemohou hrát bez smrtelného nebezpečí v okolí.

2. 6. 2008

Clive Stafford Smith, právní ředitel organizace Reprieve, konstatoval: "Používají lodi, aby jejich nezákonné chování bylo skryto před očima médií a právníků. Nakonec se nám podaří vrátit těmto vězňům jejich lidská práva.

"Podle jejich vlastního přiznání zadržuje americká vláda v současnosti v tajných věznicích nejméně 26 000 osob bez soudu a z informací vyplývá, že systémem od roku 2001 prošlo více než 80 000 osob. Americká vláda musí prokázat, že podporuje práva a základní lidskost tím, že okamžitě zveřejní, kdo jsou tito lidé, kde jsou, a čemu jsou podrobováni." Andrew Tyrie, britský konzervativní poslanec, který předsedá všestranickému výboru britské Dolní sněmovny pro "extraordinary rendition" (posílání osob podezřelých z terorismu do třetích zemí k výslechům) konstatoval: "Postupně v těchto věcech vychází najevo pravda. Je lepší, aby vlády jednaly otevřeně dříve než později. Větší otevřenost povede k zvýšenému vědomí, že to, že prezident Bush po 11. září ustoupil od dodržování principů zákonnosti a spravedlnosti, je nyní napravováno a že budeme schopni znovu získat důvěru umírněných muslimských komunit, což je nezbytné, máme-li být schopni vypořádat se s nebezpečným extremismem."

Spojené státy provozují "námořní věznice", v nichž na lodích zadržují osoby, unesené v rámci "války proti terorismu". Konstatují to právníci, specializující se na lidská práva, kteří tvrdí, že se Spojené státy snaží utajovat, kolik osob vězní a kde je zadržují. Aktivisté naléhají nyní na americkou vládu, aby tyto údaje zveřejnila.

2. 6. 2008

KD│ | Poláci nejsou spokojeni s nabídkou vojenské pomoci, s níž přišla Bushova administrativa, informoval server Eastern European Review 30. května. Polská vláda se proto rozhodla, že s jednáním o základně počká až na příští americkou administrativu.

Ministr zahraničí Sikorski a ministr obrany Klich očekávají, že Američané věnují tradičnímu spojenci, který jim pomáhá v Iráku, podporu ve srovnatelné výši, jakou dostává například Egypt. (Podle údajů amerického ministerstva zahraničí dostává Egypt ročně vojenskou pomoc v hodnotě přibližně 1,3 miliardy dolarů. Tato částka však je určována proporčně k pomoci věnované Izraeli, která představuje zhruba 2,4 miliardy. Bush po březnové návštěvě polského premiéra požádal Kongres o pomoc pro Poláky ve výši 20 milionů dolarů, za něž si by si mohli koupit například třetinu jedné stíhačky F-16 -- KD.)

Bushova administrativa se domnívá, že polské požadavky jsou přehnané, a tvrdí, že může nabídku stáhnout a umístit antirakety kdekoliv. Jednou z možností je prý i námořní platforma.

2. 6. 2008

Dobrý den,

děkuji Vám za publikovaný článek. Troufám si říci, že jej zcela jistě nepostihne stejný osud, jako se stalo těm od mluvčího ČT Ladislava Štichy, protože Váš je přiměřený, kvalifikovaný a věcný. V tom se tedy obáváte zbytečně.

Jen nevím, zda je vůbec vzhledem k Vaší funkci možné autorskou výhradou v něm vymezovat jeho neoficiální charakter. To je, abych tak řekl, věcí vnitřní politiky Ústavního soudu ČR (ÚS), zda jste autorizován i k individuálním reakcím na neformální kritiku veřejnosti. Protože co lze takto stejně jako v případě L. Štichy vytknout, je skutečnost, že se snažíte s názorem vystupovat jako soukromá osoba, což je střet zájmů svého druhu. Jistě nemusím vysvětlovat, v čem je zavádění takové praxe mezi tiskovými mluvčími orgánů veřejné moci a stejně tak i veřejnoprávními institucemi potenciálně zhoubné.

Přesto i já osobně mám ohledně posouzení reformy veřejných financí velký problém s výroky a odůvodněními a kvalitní právní argumentaci nacházím až v separátních votech. Ale tím spíše jsem za existenci tohoto institutu vděčný.

2. 6. 2008

O rozhodnutí Ústavního soudu, o té části, která se -- stručně řečeno -- týkala poplatků ve zdravotnictví, byla již napsána řada komentářů, přesto však není zbytečné vrátit se k odůvodnění tohoto nálezu znovu a připomenout některé jeho části a myšlenky v něm obsažené, které snad obecně konstatovány nejsou, ač by si to bezpochyby zasloužily.

2. 6. 2008

Někteří aktivisté Demokratické strany se obávají, že Barrack Obama možná není nejsilnějším kandidátem proti republikánu Johnu McCainovi a že nad ním možná nezvítězí.

Hillary Clintonová tak argumentuje už týdny, nyní to, zdá se, potvrzují nedávné průzkumy veřejného mínění a analýzy z rozhodujících států. Clintonovou podporuje víc bělošských voličů než Obamu.

2. 6. 2008

Posílám tento link ZDE

Připadá mi docela úsměvné, že si o téměř jistém prezidentském kandidátovi demokratické strany Baracku Obamovi vyberete zrovna tento negativní článek z britského Guardianu. Paní Clinton se měsíce snaží znemožnit Obamu všemi možnými způsoby, je trapné, jak se ona i její manžel shazují, píše Barbora Hodková-Knobloch.

2. 6. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Podvody, korupce a zneužívání dat jsou bohužel, ale právem, pojmy, s nimiž německá média už delší dobu pracují skoro denně. V téhle poznámce bych se chtěl zamyslet nad asi nejnovější zprávou z německého Bundeskartellamtu (Spolkového úřadu pro hospodářskou soutěž), že byl potrestán farmaceutický koncern Bayer, protože protizákonně podporoval dodržování doporučených cen. Chci o tom psát proto, že se tím dá lehce upozornit na nesprávné, a proto podivně působící nekritické obdivování volného trhu od Tomáše Chalupy a asi i od dalších členů ODS (viz. v BL: 30.5.2008 Darina Martykánová 'Proč je Tomáš Chalupa mimo civilizaci' a mou poznámku pod titulem 'Šťastní Češi, šťastný svět, neboli Děs a radost nad projevem pana Chalupy').

Vedení firmy Bayer podle Spiegel Online akceptovalo, že bude muset zaplatit 10,34 milionů euro jako trest za manipulaci s prodejními cenami léků. Důvodem jsou smlouvy s německými lékárnami, podle nichž měly lékárny dostat od firmy Bayer výhody formou dodatečných slev z nákupních cen. Obdivovatelé volného trhu by ovšem mohli argumentovat, že německé firmy by přece nepodvedly a nepodplatily nikoho, kdyby byl trh skutečně volný a bez státní kontroly, ale kdo by tomu věřil?

2. 6. 2008

Poměry mne nutí, abych vyjádřil a sdělil, co se ve mně už dlouho vaří. Jak ve svém posledním pátečním zamyšlení na ČRo 6 připomněl doktor Ješ, došlo už i k dvojité sebevraždě ze zoufalství nad poměry a z beznaděje. Má tak tedy současná neoliberální „demokracie“ svého Palacha a Zajíce. Ptám se, kolik času ještě chybí, aby se takový zoufalec rozhodl zabít „více much jednou ranou“ a aby si před svou smrtí oblékl vestu, nabitou výbušninami.

Ptám se – máme ještě demokracii nebo zde panuje „diktatura buržoazie?“ Měli jsme, pravda, demokratické volby. Ale co z nich vzešlo?

2. 6. 2008

"Blba slibem neurazíš"

Ministr školství Ondřej Liška (SZ) by chtěl, aby děti chodily povinně do mateřské školy. V Otázkách Václava Moravce uvedl, že příkladem by pro Česko mohlo být Irsko, kde děti povinně navštěvují školky od čtyř let. Změna by podle něj znamenala vyrovnání handicapů, které vznikají už na prvním stupni základních škol. Ideální by podle něj byla povinná docházka do školek ve věku pěti či čtyř let.

Iniciativu ministra školství Lišky ve věci rozšíření míst v mateřských školách a zavedení povinného předškolního vzdělávání pro děti od čtyř let bych upřímně uvítala, kdyby byla myšlena vážně. Ministr populisticky pochopil, že "sousedské hlídání" dle receptu ODS problém nevyřeší. A tak se dušuje, že pokud bude ve vládě i po volbách 2010, zavede povinnou předškolní docházku. Jedním dechem ale současné vládě navrhuje už letos zrušit bezplatný poslední rok v mateřské škole.

Chytrá liška by to neudělala lépe.

1. 6. 2008
Reakce na článek Stanislava A. Hoška "Špička českého neoliberálního ledovce"

Ve svém příspěvku se Stanislav A. Hošek s chutí zakousl do Ústavního soudu. ÚS není podle něj skutečným soudem a navíc je onou špičkou, zmíněnou v nadpisu. Dovolte mi přihodit i na opačnou misku vah.

Autor je mluvčím Ústavního soudu ČR.

1. 6. 2008
Reakce na článek Michala Spáčila "Jak funguje Ústavní soud"

Já jsem si doposud naivně myslel, že Ústavní soud má hlídat, zda náhodou nějaký "obyčejný" zákon, tedy ten, jenž se schvaluje prostou většinou v parlamentu, nesahá za hranice, které jsou dány ústavou, tedy zákonem, jenž může být měněn pouze kvalifikovanou, tedy 3/5 většinou, píše Pavel Krajtl.

2. 6. 2008

Ediční politika Britských listů je nevyvážená - zvláště, pokud jde o vědu. Pan Kotrba už zase mudruje o něčem, čemu nerozumí, o stavu a situaci vědy v Americe a ve světě. Činí tak u příležitost vydání knihy nadaného spisovatele a známého popírače klimatických změn, pana Crichtona.

Crichtonova kniha je popsána ZDE

Stanovisko amerických vědců, popsáno i v Britských listech - Svaz amerických fyziků, který zveřejnil ZDE
Oficiální výrok rady Americké fyzikální společnosti o změně podnebí American Physical Society je ZDE

Podle autora knihy jsou klimatické změny, ke kterým v současnosti údajně dochází, pouhým mýtem, jenž má za následek politizaci vědy. Zatím se američtí vědci své vlády nebojí a o své granty nestrachují. Pan Kotrba míchá dystopii novely se skutečným stavem vědy a společnosti v USA.

2. 6. 2008

Jo, mudruju... Nejspíše vysoká úroveň vědy ve vyspělých zemích včetně oněch adorovaných USA vede k headhuntingu na vědce a jejich téměř hotové výsledky z Číny a Ruska, ale i z Česka - zejména ve strategických oborech. Ty nestrategické mají smůlu. Podívejte se, za kolik peněz se dělá v Praze výzkum pro americký Pentagon či NATO. Účelový výzkum pro americký zbrojní průmysl.

Promiňte, český stát, reprezentovaný vládou, neví, jakou vědu chce podpořit, a iniciativu proto přenechal průmyslu. Nadnárodnímu, ale o to více přisátému na nejspolehlivější penězovody. Podpora základního výzkumu ze strany podnikatelského sektoru téměř neexistuje.

Stát tápe a nebo politici, zvolení na čtyři roky, nenajdou v rozpočtu peníze.

2. 6. 2008

Publikace Michaela Crichtona Říše strachu (Michael Crichton: Říše strachu, Knižní klub 2006, ISBN: 80-242-1672-8, EAN: 9788024216720 orig. State of Fear, přel. Michal Prokop) , o které se zmiňujeme na jiném místě listu, mne vede k úvaze, kam dospěla euroamerická civilizace tím, že náklady na vědecký výzkum nechala zprivatizovat a podřídila takto vzniklou "junk science" ekonomicko-politickým zájmům korporací.

1. 6. 2008

Informovali o tom Britské listy v tiskovém prohlášení. Na dotaz Britských listů odmítl Jan Tamáš sdělit další podrobnosti a odkázal zájemce na svou pondělní tiskovou konferenci.

1. 6. 2008

tisková zpráva

Jan Tamáš a Jan Bednář, kteří již 20. dnem drží hladovku proti americkému radaru systému Hvězdných válek, reagují na dnešní výrok ministryně obrany Vlasty Parkanové, ve kterém přirovnává hladovějící k "vyděračům".

2. 6. 2008

Zvláště s těmi podloudnými se roztrhl ještě více "pytel" (taky v ČR nebo v USA)!

Přibývá v ČR zpráv o postihu prodeje padělků. V Evropské unii jen během jediného roku (od 2003 do 2004) bylo zaznamenáno dvakrát tolik případů vedoucích k zabavení padělaného zboží; za poslední čtyři roky (od 2004 do 2007) se počet úspěšných postihů opět zdvojnásobil. Příznivá, ale i nepříznivá zpráva. Níže v textu jsou alarmující čísla. Část jedné zásilky někde celníci úspěšně zabaví; mnohanásobek tohoto objemu je mezitím již "někde" na cestě, aby mnohonásobně tuto ztrátu vynahradil.

2. 6. 2008

Ještě k Moravcově debatě o radaru:

Ihned po besedě vedené panem Moravcem jsem musel odejet a neměl jsem čas k nějakým reakcím. Nyní bylo již skoro vše přetřeseno, ale neudržel jsem se a píši Vám to, co snad ještě příliš probráno nebylo, ozval se Peter Škoda:

. Celá debata mi připadala, jako hádání malých kluků nad kuličkami. V podstatě se jednalo zejména o tom, kdo si začal. Tím se odvádí zájem od věci podstatných. Politici průhledně získávají čas metodou osvědčenou že střední školy, t.j.zabavit učitele, aby se k věcem podstatným nedošlo. Kdy již skončí toto tlachání, které v podstatě nic neřeší a nedává žádnou základní informaci, a kdy začnou diskutovat znalci a k vlastnímu problému? (Sorry, řečnická otázka, odpověď je známá, o něco takového není zájem). Mám pocit, že jsem sledováním té debaty ztratil 2,5 hodiny vzácného času.

2. 6. 2008

Nepovšimnutá informace

Paul Polansky, The Storm, česky Bouře, překlad: Vladimíra Žáková, G plus G 1999, ISBN: 80-86103-24-2, EAN: 9788086103242

ŠOK│ Americký spisovatel a historik Paul Polansky uvedl ve své knize The Storm (Bouře), že rodiče dnešního českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga využívali k levné práci vězně z kárného a později sběrného tábora Lety u Písku. Uvedl to týdeník The Prague Post a poté se informace chytila ČTK, následně 31.5.2008 deník Právo. Mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová uvedla, že "kniha obsahuje omyly a falešné informace". k tomu dodává, že v žádném případě nemůže být přenášena vina z rodičů na potomka. Má pravdu. Zvláště když potomek, toho času český ministr zahraničí, tuto vinu nezakrývá a nedělá ze svých předků hrdinné vlastence...

2. 6. 2008

Komise Parlamentního shromáždění Rady Evropy (PACE) odmítla v květnu ukrajinský návrh, aby hladomor 30. let minulého století byl uznán za genocidu ukrajinského národa. Po diskusích došla k závěru, že k tragédii bude přistupováno v kontextu událostí v celém tehdejším SSSR. Toto východisko má být v PACE rozpracováno na dalších zasedáních. Ukrajině se tak nepodařilo "přivlastnit si" tragické události a vydávat je za genocidu ukrajinského národa.

2. 6. 2008

tisková zpráva Zuzany Štefkové, kurátorky projektu Vox Populi a Centra pro současné umění Praha o.p.s.

Výstava skupiny Guma Guar "Kolektivní identita" prezentovaná v rámci projektu Vox Populi v galerii Artwall byla v noci ze 29.5.--30.5. poničena neznámými pachateli.

Po stížnostech ze strany o.p.s. Praha Olympijská ohledně použití jejich loga a sloganu a následném poškození výstavy neznámými pachateli v noci ze čtvrtka 29.5. na pátek 30.5. 2008 vydává Centrum pro současné umění Praha o.p.s. veřejné prohlášení popisující vzniklou situaci.

2. 6. 2008

S povděkem jsem včera přečetl zprávu na Novinkách o tom, jak naši občané dokáží být jednotní, když jde o něco opravdu důležitého. Podařilo se jim totiž vystrašit Chorvaty natolik, že svoje paštiky si do Chorvatska na dovolenou budeme smět vozit dál. Je to smutné, ale přesně tohle jsou priority občanů České republiky, píše Miroslav Junek.

Poznámka ŠOK: Jako obvykle, i pan Junek se nechal napálit virálním PR, zviditelňujícím jednoho z hráčů této frašky, pana Okamuru z Asociace cestovních kanceláří. Chorvatské ministerstvo zahraničí prozatím nesdělilo české straně, že by svou vyhlášku chtělo odložit až na období "po" turistické sezóně, jak o to prý žádalo chorvatské ministerstvo cestovního ruchu chorvatské ministerstvo zemědělství. Kvikot cestovních kanceláří je pochopitelný. Občané, jezdící do Chorvatska do kempů nejsou v taktové ekonomické situaci, aby jezdili do pětihvězdičkových hotelů. Vysmívá se snad pan Junek tomu, že i chudí Češi chtějí strávit dovolenou u moře?

2. 6. 2008
Zdena Bratršovská, František Hrdlička

První část tohoto článku ZDE

Oceňujeme-li hudbu, vzdáváme tím především hold jejímu vnitřnímu řádu. "Hudba tím, že duším vtiskuje svůj vznosný řád a nadzemské blaženství, naladí je často k lásce," tvrdí se zjevným patosem André Maurios. Bylo by chvályhodné, kdyby tomu tak bylo, ale, jak už jsme se zmínili v předchozí části, hudba také svádí své posluchače k davové psychóze, tj. k ne-řádu a ne-lásce, a podněcuje bojechtivost, tj. sklon k ničení.

Masový zpěv husitského chorálu Ktož sú boží bojovníci dokázal zahnat na útěk dobře vyzbrojené křižáky; jak by však tyto bitvy dopadly, kdyby křižáci odpověděli na chorál unisonem jiného, vlastního nápěvu? Nestřetli by se jen dva zapřisáhlí protivníci, nýbrž i dvě sborové písně; hudba by stála proti hudbě i proti lidem, nebo by se obě písně v bitevní vřavě navzájem přehlušily, jako se to stává při pouťových atrakcích. Husitský zpěv ovšem působil především jako moment překvapení. Ve druhé světové válce sehrál podobnou, provokující úlohu Vejvodův šlágr Škoda lásky; oč byl méně vznešený než středověké chorály, o to byl oblíbenější. I ten měl ovšem protivníka -- pochod nacistických jednotek, provázený ječícími píšťalami a určený především k zastrašení podmaněných národů. O odvrácené straně hudby se mohli přesvědčit i vojenští tamboři, kteří doplatili na své burcující sólo životem, nebo odsouzenci, jejichž poslední slova přehlušila bubnová palba strážného oddílu.

30. 5. 2008

ANALÝZA

Vážení obyvatelé nejen České republiky, dovolte mi abych Vás oslovil a vyjádřil svůj nesouhlas s budováním protiraketového systému na území České republiky. Tímto bych chtěl říci, že tento systém odmítám nejen „u nás“, ale také jako celek. Svou nesmírnou troufalost takto Vás oslovit zakládám na třech důvodech, které zde níže rozvádím.

Za prvé: v naději na zlepšení situace v oblasti ochrany životního prostředí, přírody i krajiny (o kteroužto oblast se živě zajímám již od útlého dětství), s vědomím znalostí a zkušeností získaných v průběhu bezmála dvacetileté praktické práce v tomto oboru jsem ve své naivitě v posledních parlamentních volbách volil Stranu Zelených. Chtěl bych se všem občanům naší země omluvit za tuto svou hloupost a veřejně slibuji, že podobnou chybu již nikdy neudělám, píše čtenář Martin Míček.

2. 6. 2008

Ústavní soud je v poslední době hodně v obrátkách. Skoro se z něj stává třetí komora českého Parlamentu. Ale ústavnost některých novel a zákonů v blahé minulosti byla skutečně tak trochu nahnutá. Jistě v nás zanechalo dojem, ať už pozitivní či negativní, rozhodování o poplatcích u lékaře.

Výsledek ve prospěch placení byl velice těsný. Pan Balík, soudce z Ústavního soudu oponuje, že je dobře, když soud není jednotný. Nemyslím, že je to tak úplně pravda. Jisté spektrum názorů má každá větší či menší skupina lidí, ale když něco tak důležitého projde o jeden dva hlasy, jistě to neberu jako dobrou věc. Musí se hledat určitý průnik, argumentovat a diskutovat, avšak stav, který nastal při vyhlášení rozsudku může poukazovat jen na rozštěpenost Ústavního soudu.

1. 6. 2008

Český prezident Václav Klaus v úterý řekl, že je připraven debatovat s Alem Gorem o globálním oteplování, v souvislosti s tím, že představil anglickou verzi svě nejnovější knihy, která argumentuje, že ekologický aktivismus představuje hrozbu základním lidským svobodám. "Snažil jsem se mnohokrát hovořít, abych s ním měl veřejnou výměnu názorů a on není ochotný příliš takovou konverzaci podniknout," řekl Klaus. "Takže jsem připraven to udělat."

2. 6. 2008

Na přelomu století pořádal pražský Goethe Institut českoněmecké setkání nad tématem obnovitelné energie. Dobře se pamatuji na vystoupení tehdy jen poslance Mirka Topolánka, který svou přednášku o obnovitelných zdrojích uvedl tím, že "Jak všichni víme, tak to u nás nejde". Pravděpodobně si to myslí neustále. Současná vláda ustanovila nezávislou energetickou komisi pod vedení předsedy AVČR Václava Pačesa, ale místo toho aby alespoň počkala na závěry komise předem prohlašuje, že energetika vyžaduje další rozvoj jaderných elektráren. Tato komise má za úkol vypracovat a vládě předložit koncepci do konce června. Vláda vyhlašuje postoje a své přesvědčení ještě před výrokem komise, kterou sama založila. Nepohrdá tedy, jako v jiných případech jenom názory oponentů, ale i názory vlastních jmenovaných odborníků.

2. 6. 2008

(aneb páteční fejeton)

Nemůžu to utáhnout, kolečka vržou - píp - celý se to příčí ... "paní počkejte, pozor" - píp - "pozor - no - já vám nechtěl vjet na nohu" - píp - "mají to nějaký zkřížený - no, omluvám se" - píp.

2. 6. 2008

Minulou středu varoval britský ministerský předseda, že stoupající cena ropy povede k šoku, jehož rozsah vyžaduje globální řešení a že globální ropný problém nebude možné vyřešit "bez propracované mezinárodní strategie"). Je tak prvním politikem, který veřejně připustil, že svět stojí před závažným problémem a že vlády musí najít cestu, jak tento problém řešit ve spolupráci, nemá-li být lidstvo zlikvidováno ve světové válce.

2. 6. 2008

Podle Ladislava Jakla "dnes žijeme v blázinci", když naštěstí trochu více pečujeme o více zeleně a stromů v našem osvětí (viz jeho článek "Pryč s kultem stromů!"). Spíše však bychom žili v blázinci, kdyby se o stromy nepečovalo a jejich bezhlavé porážení by se netrestalo. Kvůli jakýmsi výhledům na panorama by se prý mělo hojně kácet. Kdo se chce podívat na město z výšky strání, svoji skulinu mezi stromy si vždy najde. Nemělo by se tedy bezhlavě nadbíhat turistům a podobným koukalům, kteří chtějí mít pohodlně svůj pohled všude a vždy, píše Jiří Olšovský.

2. 6. 2008

Vskutku jsou i důležitější témata než radar

Postavit se za svou věc a za své právo není samozřejmostí, ale úkolem a výzvou. Je třeba vědět jak a kam se postavit (také, kterým směrem vane vítr) a orientovat se v situaci (tedy poznat světové strany). Je důležité umět hledat pravdivé informace (a cítit jejich potřebu), ale hlavně mít někoho, kdo se proti větru postaví s vámi, píše Jan Sova.

Zatímco v zahraničí byly a jsou stávky a veřejné protesty běžnou událostí (Itálie, Francie, Španělsko, ...) v České republice toto korektní sebevyjádření občanů nebylo zvykem a docházelo k němu spíše výjimečně a když už, tak často ,,nikdo neposlouchal". Tento stav se pod tlakem současné vlády jasně mění k lepšímu.

2. 6. 2008

Spolková ministryně rodiny, seniorů, žen a mládeže, křesťanská demokratka Ursula von der Leyenová, zveřejnila zprávu "Rizika chudoby dětí a mladistvých v Německu". Následovala tak zprávu svého sociálně demokratického kolegy, spolkového ministra práce a sociálních věcí Olafa Schulze, o sociální situaci v SRN. Z ní jednoznačně vyplynulo, že každý čtvrtý Němec se nachází v oblasti chudoby a musí být na státní podpoře.

1. 6. 2008

Nejen čeští socialisté, ale také další politici volají po "interaktivitě", tedy větším zapojení občanů do "práce" vládnoucích stran. Asi každý z nás, kdo se pomocí (nejen) internetu chtěl domluvit se státní správou či přímo politickou reprezentací na jakékoliv rozumné věci, či jen požadoval zodpovězení otázek... Tedy nevím jak v Británii, ale dovolím si tvrdit, že zcela poslední, o co mají politici zájem, je snaha se s voliči na čemkoliv domluvit, a zkušenosti ukazují, že internet, specificky potom internetové noviny plní zcela jinou funkci, píše Martin Škapík.

30. 5. 2008

Údaje o občanech s nízkými příjmy předá britská vláda energetickým společnostem, od nichž očekává, že jim budou účtovat nižší ceny za energie. Účelem je, aby existující granty i dotace od energetických společností byly přesněji zacíleny na staré a zranitelné občany. Tato v pátek oficiálně zveřejněná iniciativa britské vlády je součástí balíku opatření, jímž vládní energetický regulační úřad Ofgem chce zmírnit "palivovou chudobu" britských občanů.

2. 6. 2008

Nemohu se při sledování příprav učitelské stávky ubránit dojmu, že ministr strany zelených Liška vymohl na platy učitelů stejnou sumu jako jiný ministr zelených pro potenciálního, jednou se snad v Čechách vyskytnuvšího, medvěda, aby mohl přejít dálnici. Plus minus jde na učitele a na medvěda asi tak půl miliardy. Dobře si též pamatuji, že díky velkorysosti veleknězů Zeleného řádu je tato půlmiliarda na učitele zřejmě důsledkem neevropského okleštění práv losů, kteří prý mají v zemi zaslíbené, tedy v jakési Vyspělé Evropě stejné právo na samostatný přechod jako medvědi a navíc na ten medvědí ve své důstojnosti ani nepáchnou.

Konec konců Liška a zelení své kamarády zvířátka tlačí proti nám nebohým přejetým a nevzdělaným bezvěrcům druhu Homo sapiens sapiens, jak to jen jde.

31. 5. 2008

Sdělovací prostředky zveřejňují každou hodinu index akcií na londýnské burze. Kdyby stejným způsobem zveřejňovaly každou hodinu, kolik lidí je nezaměstnaných, kolik lidí čeká na operaci kyčlí či kolen, kolik lidí na světě hladoví, naprosto by se změnila celá politika, argumentoval v pořadu rozhlasu BBC Talking Politics v sobotu dopoledne nestor britských labouristických poslanců Tony Benn. Dodal, že pro něho byly největší školou politiky jeho hodiny pro veřejnost jako poslance, kdy se věnoval po dobu 51 let každý pátek rozhovorům se svými voliči, kteří měli připomínky k jeho politice či stížnosti.

Ostatní diskutéři v pořadu upozornili, že politika dosud dostatečně nevyužívá internetu. Dnes si může každý založit blog a pokud má pocit, že nějaká kauza je velmi významná, velmi rychle získá na internetu pro ni stoupence. Toho se politikové právě bojí.

Politické strany dosud nepochopily, co je internet, a ke své škodě ho nevyužívají k zjišťování, co od nich voliči chtějí. Politické strany využívají internetu jednostranně k šíření své ideologie, ale daleko plodnější by pro ně bylo, kdyby systematicky vstoupily do interaktivního dialogu s občany a přizpůsobily svůj program tomu, co občané chtějí. Premiér Gordon Brown je podle předsedy Konzervativní strany Davida Camerona "analogový politik v digitální éře".

(JČ)

31. 5. 2008

Protesty proti drahotě pohonných hmot se šíří Evropou

Protesty proti vysokým cenám pohonných hmot se rozšířily do dalších evropských zemí. Tisíce rybářů stávkují. Vedoucí představitelé odborů v Portugalsku uvedli, že celá pobřežní rybářská flotila zůstala v pátek v přístavech, zatímco ve Španělsku protestovalo 7000 rybářů před ministerstvem zemědělství.

30. 5. 2008

Gordon Brown pravidelně telefonuje domů voličům, kteří mu poslali dopis, v němž se ho na něco ptají anebo vyjadřují nějakou kritiku či znepokojení. Dělá to prý už léta, dělal to, i když byl ministrem financí.

Jeden čtenář internetových stránek BBC svědčil o tom, že mu britský premiér asi před dvěma měsíci zatelefonoval o irácké válce. Wajid Rafique uvedl, že se mu Gordon Brown jménem britské vlády omluvil "za to, co se stalo lidem v Iráku".

30. 5. 2008

Evropská ani americká pravice nehlásají sociální darwinismus

Zkrachovalých států ovládaných zločineckými gangy či kmenovými náčelníky máme již na světě několik a nevím, jestli je dobře usilovat o to, aby k ním přibyla i Česká republika.

Sociální darwinismus, ba přímo "diktatura silných", v kombinaci s "vírou v kapitalismus" a ve svobodu, který hlásá politik ODS Chalupa ZDE, je mnohem naivnější a křehčí konstrukci, než by si tento samozvaný český "vítěz evolučního procesu" dokázal přiznat.

Zcela totiž pomíjí zásadu, že dlouhodobě udržitelná moc nemůže vládnout pomoci přímého násilí, ale jen tak, že si vytvoří jistou legitimitu, že lidé alespoň částečně přijmou a zvnitřní základní zásady ustaveného řádu, a to nejen v demokracii: absolutní monarcha byl uznáván jako otec lidu a dlouhodobý úspěch diktátorů do značně míry závisel na tom, byli-li si schopni vytvořit podobnou aureolu.

30. 5. 2008

Tak teď nevím, jestli může mít někdo vůbec jiný názor, než je současná kanonáda Britských listů proti Rejžkovi.

Na jedné straně je tu tato válka slov, na druhé straně dva lidé, rozhodnutí sebevraždou změnit vládní politiku, pak jsou tu politické zájmy opozice, pro níž je odmítání radaru dobrým surfováním na vlně veřejného mínění... a pak jsou tu jednání uvnitř NATO a s NATO, jehož hlavním pilířem jsou USA, které u nás chtějí postavit radar. .

31. 5. 2008

Boris Cvek ve svém článku píše:

..."bylo by dobré, kdyby aktivisté ... smetli společenská tabu... jenže je otázka, jaká tabu to dnes mají být smetena..."

Borisi, chlapče jeden pošetilý, vždyž to je přece zcela zřejmé, aspoň těm, jejichž myšlení není jako to Vaše zatíženo pseudo-pravicově-konzervativním světonázorem ("pseudo" píšu proto, že to, co na stránkách tohoto listu předvádíte, nemá nic společného ani s pravicí ani s konzervativismem, pouze nadšeně papouškujete to, co Vám popřevratoví demagogové nalili do hlavy jako pravicové a konzervativní názory - jediným skutečným česky píšícím konzervativcem publikujícím v tomto listu je Jan Čulík a Vaše příspěvky - předpokládám - zveřejňuje jen proto, že redakce BL trpí zoufalou absencí autenticky pravicových a konzervativních názorů či jejich nositelů schopných srovnat si něco v hlavě a napsat to sem bez invektiv proti nositelům opačných názorů - v tomto ohledu jste jednooký mezi slepými).

30. 5. 2008

Reakce na článek Borise Cveka "Jsou důležitější jiná témata než americký radar"

"Si tacuisses, philosophus mansisses." (Kdybys býval mlčel, byl bys zůstal filozofem.)

Boethius (480 - 525)

Když se panu Cvekovi přes výzvy z různých stran opakovaně nepodařilo věrohodně vysvětlit, proč by chtěl postavit radar v Brdech, šel na to jinudy: Teď nám tvrdí, že radar je téma čtvrtého řádu a raději bychom se prý měli věnovat důležitějším věcem, jako je "reforma justice nebo efektivní podpora vědy nebo problémy zdravotně postižených".

Přes zdánlivou změnu se však Cvekův přístup k tématu radar v podstatě neposunul ani o milimetr. Stále dokola se totiž opakuje tupá, svobodného ducha zcela nedůstojná závislost na mocenské autoritě, jež má podobu nekritické důvěry v propagandistické fráze znějící z vládních míst.

30. 5. 2008

KD│ Rostoucí cena ropy postupně odstraňuje výhody, které čerpali asijští výrobci z levné pracovní síly a nízkých přepravních nákladů. V první fázi se proces dotkl především "dopravně intenzívních" odvětví, jako je obchod s hutním a válcovaným materiálem, výroba nábytku nebo průmyslových strojů. Tyto komodity nyní například tvoří 42 procent čínského exportu do USA, zatímco ještě v roce 2004 to bylo 52 procent. Dosavadní cenový tlak na místní výrobce tak polevil a začínají se vracet na trh.

5. 5. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro její podporu nevzchopí?

V dubnu 2008 přispělo celkem 222 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 65 154.03 Kč, příjem z reklamy byl v březnu 2008 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2008 částku 281 504.28 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 940.56 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Čína RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
2. 5. 2008 Čína si vybudovala tajnou základnu pro jaderné ponorky   
2. 5. 2008 Fukuyama: Mocná slabost Číny   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
20. 4. 2008 Západní tlak na Čínu ohledně Tibetu výrazně posílil čínský nacionalismus   
19. 4. 2008 V Číně se konaly protifrancouzské demonstrace   
17. 4. 2008 Absurdní drama čínské olympiády Lukáš  Zádrapa

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Postup ODS mi připomíná stalinské praktiky padesátých let   
27. 5. 2008 Bankovní poplatky a zděšení v USA z našich nemocnic Václav  Špíka
24. 5. 2008 Konec výuky medicíny v Čechách? Marek  Radecki
24. 5. 2008 Univerzita bude nucena ukončit klinickou výuku na školách   
24. 5. 2008 Vyjadřuji pochopení pro postoj Akademického senátu   
21. 5. 2008 Jak ovládnout 220 miliard Kč v českém zdravotnictví   
21. 5. 2008 Agel - hra Monopoly aneb konec soukromých lékařů Michal  Sojka
20. 5. 2008 Varování evropských lékařů Julínkovi   
20. 5. 2008 Počet vydaných receptů jako kritérium úspěšnosti ministra zdravotnictví? Michael  Kroh
20. 5. 2008 Proč mlčí média o Julínkem chystané "řízené péči"?   

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2008 Hradní mozek v kalhot(k)ách Jana  Bobošíková
14. 3. 2008 Testiculos habet et bene pendentes - Má varlata, a ta mu správně visí! Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
23. 5. 2008 Proč zrušit ČT1 Bohumil  Kartous
23. 5. 2008 Manažer mrtvých sponzorů zaútočil na veřejnou službu Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
19. 5. 2008 Proč tolerujete střet zájmů a používáte služeb prokázaného lháře? Petr  Nachtmann
12. 5. 2008 Kolik stojí spekulace Michal  Vimmer
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík
7. 5. 2008 Odvysíláním reportáže Luboše Rosího ČT tvrdě narušila svůj veřejnoprávní statut Jan  Čulík
7. 5. 2008 Vyváženost je v České televizi samozřejmostí Ladislav  Šticha
7. 5. 2008 Dotaz panu Štichovi, mluvčímu České televize   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
2. 6. 2008 EXKLUZIVNÍ DOKUMENT: Vládní zdůvodnění smlouvy o radaru Štěpán  Kotrba
30. 5. 2008 Americký radar nám položí svět k nohám (anebo vzhůru nohama) Jiří  Tutter
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
27. 5. 2008 Otázka Jiřímu Paroubkovi aneb slalom mezi Američany, ODS, radarem a voliči Štěpán  Kotrba
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
15. 5. 2008 Radarem v Brdech ohrožujete brdskou faunu a flóru   
13. 5. 2008 BigBoard: akcionářská struktura pro paranoiky z Mladé fronty Dnes, aneb kudy teče české pivo Štěpán  Kotrba
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
31. 5. 2008 Stávky a protesty ve Španělsku, ve Francii, v Portugalsku, v Itálii, v Británii a v Bulharsku   
28. 5. 2008 Dopravci a rybáři v západní Evropě demonstrují proti vysokým cenám pohonných hmot   
27. 5. 2008 Je libo kocovinu, nebo večírek? Michal  Vimmer
27. 5. 2008 Kdy praskne černá bublina?   
27. 5. 2008 Soros: Rostoucí cena ropy je pouhá bublina   
25. 5. 2008 Expert: Invaze do Iráku způsobila, že se cena ropy ztrojnásobila   
23. 5. 2008 Šéf British Airways: Levné lety končí   
23. 5. 2008 Ropná krize se zhoršuje   
23. 5. 2008 Už víte, že je na obzoru nová platba? Miloš  Dokulil
23. 5. 2008 Tak za prvé: Koncept lidských práv jako obušku byl nahrazen právy ropnými Štěpán  Kotrba

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
28. 5. 2008 Zadej do Googlu Michal  Šanda
27. 5. 2008 ■ ■ ■ Hana  Tomšů
26. 5. 2008 ■ ■ ■ Kateřina  Rudčenková
23. 5. 2008 Zimní haiku Kateřina  Rudčenková
22. 5. 2008 Haiku Kateřina  Rudčenková
21. 5. 2008 Setkání 3.3.97 Kateřina  Rudčenková
20. 5. 2008 Zdá se Kateřina  Rudčenková
19. 5. 2008 13 Pavol Orzságh Hviezdoslav
16. 5. 2008 ■ ■ ■ Hana  Tomšů
13. 5. 2008 ■ ■ ■ Hana  Tomšů

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2008 Britská vláda požaduje, aby všichni cestující v EU poskytovali úřadům podrobná osobní data   
6. 2. 2008 Výhledy a rizika ochrany osobních dat v ČR Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 FBI požaduje přímý přístup k datům o totožnosti britských občanů   
31. 12. 2007 USA, Británie, Rusko, Čína, Singapur a Malajsko nejvíce porušují soukromí občanů   
5. 12. 2007 Máme se bát Velkého bratra?   
8. 11. 2007 Američané žalují poskytovatele internetových služeb, že předávají soukromá data americké vládě   
29. 7. 2007 Magistrát ustoupil tlaku ochránců soukromí   
26. 7. 2007 Evropská unie bude poskytovat osobní data občanů Spojeným státům Fabiano  Golgo
26. 7. 2007 EU will give personal data to US Fabiano  Golgo
11. 6. 2007 Univerzální karta Pražana představuje riziko pro soukromí   

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Zelení RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Nutný Bursík Michal  Vimmer
28. 5. 2008 Je rozkol ve Straně Zelených řízený? František  Řezáč
24. 5. 2008 Zelení: "Voni to móc dobře vědi jak se do vlády dostali a komu mají být zavázaný"   
24. 5. 2008 Ještě že to není nic znepokojivého... Jan  Neoral
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký
29. 11. 2007 Co zbylo ze zelených? Martin a Džamila Jan  Keller

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
31. 5. 2008 Do třiceti let bude memorování zbytečné   
24. 5. 2008 Univerzita bude nucena ukončit klinickou výuku na školách   
24. 5. 2008 Vyjadřuji pochopení pro postoj Akademického senátu   
10. 4. 2008 Universitní studenti: Vysokoškolské studium je dnes ztráta času   
7. 3. 2008 Jesle jako vzdělávací zařízení, aneb už se nedá mluvit o krkavčích matkách Uwe  Ladwig
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
2. 6. 2008 Eastern European Review: Poláci chtějí o základně jednat až s příští americkou administrativou   
2. 6. 2008 EXKLUZIVNÍ DOKUMENT: Vládní zdůvodnění smlouvy o radaru Štěpán  Kotrba
30. 5. 2008 Americký radar nám položí svět k nohám (anebo vzhůru nohama) Jiří  Tutter
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
26. 5. 2008 Borovenské protokoly Karel  Dolejší
26. 5. 2008 "Přednostně hájená" základna, o které se lidem neřeklo, že se na ni bude přednostně útočit   
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Poutní místo U hladovkářů Štěpán  Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
22. 5. 2008 Pákistán podepsal dohodu s Talibanem   
5. 5. 2008 Hamáček: Má-li být ČSSD důvěryhodná... musí chytit Bin Ládina Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Trhy s dětmi v osvobozeném Iráku Lukáš  Lhoťan
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Irák dnes zažívá boom cestovního ruchu   
13. 3. 2008 Operace Iraqi Freedom: Vojenské vítězství, politická prohra Karel  Dolejší
10. 3. 2008 Česká vláda jedná s iráckými teroristy Lukáš  Lhoťan
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 R.B. Pynsent a česká literatura Jan  Makovička
30. 4. 2008 Protest v britském deníku The Times proti udělení Nobelovy ceny   
21. 4. 2008 Škrabáky rozdá Dědeček Tomáš  Koloc
8. 4. 2008 O tom, co je v literatuře hodnotné, nerozhodují ti, kteří ji čtou, ale ti, kteří ji píší Jiří  Drašnar
8. 4. 2008 Literatura nemusí být čtena Lukáš  Zádrapa
7. 4. 2008 Dobrovolná izolace české literatury Hana  Tomšů
31. 3. 2008 Krize české literatury Štefan  Švec
27. 3. 2008 Otokar Fischer -- nejen překladatel Fausta a Zarathustry Nikola  Richtrová
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková