28. 5. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 5. 2008

Nikoliv však USA, Rusko a Čína

Více než 100 zemí světa schválilo dohodu o smlouvě, která zakáže současný design kazetových bomb. Po desetidenních rozhovorech se diplomaté, kteří se sešli v Dublinu, rozhodli podpořit mezinárodní zákaz těchto kontroverzních zbraní.

Avšak hlavní výrobci těchto zbraní, které jich mají velké zásoby, Spojené státy, Rusko a Čína, dohodu o zákazu kazetových bomb odmítli.

Britský premiér Gordon Brown dohodu charakterizoval jako "významný krok kupředu, který učiní svět bezpečnějším místem". Ještě před uzavřením této dohody Brown oznámil, že Británie přestane kazetové bomby používat.

Sloupek
Michal Šanda

zadej do Googlu kunda
najde senegalského fotbalistu

takhle to dopadne s láskou vždycky

z autorova rukopisu

28. 5. 2008

Obrátil jsem se ve věci možného vytunelování konta běžného bankovního zákazníka bankovními poplatky na Finančního arbitra České republiky. Potvrdil, že skutečně existuje problém, finanční arbitr ČR však v této věci nemá žádné pravomoci:

28. 5. 2008

Dotaz na finančního arbitra ČR:

Moje společnost (prodávající) uzavřela s dalším českým právním subjektem (kupující) Kupní smlouvu v EUR. Oba subjekty mají účty v EUR u českých bank. Příchozí platba byla označena jako úhrada ze zahraničí - jednalo se o hladkou platbu bez jakékoliv konverze na území ČR a byla zatížena následovně - SEPA převod nad 50 000 EUR - zahraniční úhrada - poplatek 37,80 EUR. Na základě mého dotazu zdůvodnila banka tento poplatek tím, že je v souladu s bankovním zákonem, protože se jedná o platbu v EUR, i když probíhá na území ČR. Je opravdu takové zdůvodnění pravdivé? Děkuji za odpověď.

Jaroslav Štverák.

Odpověď: Finanční arbitr

Postup banky byl v tomto případě správný, jelikož clearingové centrum ČNB provádí převody pouze v korunové měně a každá platba v jiné měně, i když je v rámci ČR, se provádí jako platba zahraniční.

Myslím si, že tento text i odpověď na něj nepotřebuje další komentář, poznamenává Jaroslav Štverák.. Je to prostě jen další malinký kamínek, kterým je dlážděna naše, tedy ta jedinečná česká cesta do (......), ale budiž, nebudu vulgární, do Evropy.

28. 5. 2008

Zaujaly mě dopisy Finančnímu arbitrovi ČR. ZDE ZDE.

I my se jako firma setkáváme s podobným problémem, který nás stojí mnoho peněz za zbytečné platby bankám, píše Michal Gerčák.

Jde o toto :

28. 5. 2008

tisková zpráva

Zítra v 11:30 hodin proběhne schůzka Jana Bednáře a Jana Tamáše, kteří dnes drží 16. dnem hladovku proti umístění vojenské základny USA na území ČR s ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem.

"Jsme rádi, že alespoň pan ministr je ochoten se s námi sejít a promluvit na téma plánovaného umístění vojenské základny USA na našem území," říká ke schůzce Jan Tamáš. "Premiér Topolánek bohužel doteď neměl ani tolik slušnosti, aby na náš dopis odpověděl."

Dnes také překročila elektronická petice Humanistického hnutí proti radaru na adrese www.NechciRadar.cz 100 000 podpisů. Převážná většina podpisů je z České republiky (83000), následují podpisy odpůrců z Itálie (4200), Španělska (2000) a USA (1900).

Zítra, 29.5. v 13:30 proběhne tisková konference Jana Bednáře a Jana Tamáše v Bělehradské ulici 98 v Praze, kde budou oba zúčastnění informovat o průběhu schůzky s ministrem zahraničí.

28. 5. 2008

Ústavní soud, který dříve zrušil neplacenou nemocenskou, odmítl návrh ČSSD a KSČM, aby byly odstraněny z reformy zdravotnictví poplatky u lékaře.

Ať už si o tom myslíme cokoli, je to velká prohra opozice, jež protiústavnost vládních reforem bere jako součást strategie ve svém politickém boji. Zejména poplatky u lékaře jsou velké téma (kromě radaru). Nyní bude otázkou, zda se odborům podaří jejich stávka a zda ČSSD přesvědčivě vyhraje krajské volby.

Jestli se tohle nepodaří a jestli na příštím summitu NATO rozhodne o tom, že americký radar v Česku je jeho integrální součástí (proti radaru NATO v ČR mají něco pouze komunisté, ČSSD by podle všech svých prohlášení radar pod hlavičkou NATO v ČR dovolila), ukáže se jasně, jak politka Jiřího Paroubka je tupá, krátkozraká a zbabělá. Jiří Paroubek nepodporuje soutěž ucelených idejí a vizí, Jiří Paroubek hraje s tématy vytrženými z kontextu, na něž slyší davy v průzkumech veřejného mínění.

Zdroj informace: NOVINKY

28. 5. 2008

Myslím, že je dobré zdůraznit skutečnost, že rozhodnutí Ústavního soudu nebylo jednomyslné, ale naopak velmi těsné, a dále, že řada soudců vydala svá vlastní velmi obsáhlá nesouhlasná stanoviska k nálezu ZDE. Zejména lze poukázat na argumentačně vysoce kvalitní stanoviska předsedy soudu Rychetského a soudce Jana Musila.

Obávám se, že v médiích bude fakt, že de facto polovina soudců byla ,,pro zrušení" poplatků, systematicky potlačován a jejich argumentům nebude poskytnut náležitý prostor, míní Miroslav Kočí..

28. 5. 2008

Prosím, mohli byste mně, i všem povinným pojištěncům v ČR, poradit, co dělat, když samotní ústavní soudci vydají protiústavní rozhodnutí.

Nechápu jak je možné, že nejváženější soudci v ČR, elita soudců, rozhodne, že 31. článek Ústavy o bezplatné základní lékařské péči neplatí s odůvodněním, že by přiznání platnosti Ústavy ČR v bodě 31. podpořilo volební preferenci strany, která za všechny povinné pojištěnce podala stížnost k Ústavnímu soudu pro porušení Ústavy.

Existuje nějaký zákonný opravný prostředek? Nebo nám už pouze zbývá bránit se porušování Ústavy demonstrativní sebevraždou? To opravdu už zase musíme špinavé prádlo prát před celým světem? ptá se Marcela Pomajbíková.

28. 5. 2008

Ústavní soud rozhodl tak, jak rozhodl. Podle mého názoru musel rozhodnout právě takto. Jinak by dal za pravdu tzv. levici, což v dnešní době přece v ČR dost dobře nejde!

Je ovšem také nutno říci, že nevím, co by si počala tzv. levice, kdyby měla převzít vládu v tomto státě. KSČM nemá žádný ucelený program, jenom podpisové petice proti skoro všemu, a ČSSD by asi nejraději udělala velkou koalici s ODS. Takže se domnívám, že by to bylo z bláta do louže.

Pro paní Pomajbíkovou mám jenom jednu radu. Najděte v sobě odvahu a přestaňte platit. Já sám jsem u lékaře ještě neplatil. Vyžádám si složenku, a při odchodu z ordinace ji veřejně roztrhám. Vím, že riskuji soud, ale ti dva muži kteří drží už víc než dva týdny hladovku, riskují mnohem víc, píše Miloslav Junek.

Pozn. JČ: Ano, co by se stalo, kdyby občané hromadně odmítli u lékaře platit a soudy byly zahlceny jejich případy?

Poznamenává jeden čtenář ze Slovenska: V prispevku autor pise, ze "co by sa stalo, keby pacienti prestali poplatky platit a sudy by boli zavalene". To je jednoduche (na Slovensku je to uz tusim odskusane) - parlament by promptne schvalil zakon o akomsi urychlenom jednani, kde by sudy DENNE rozhodli o exekucii v stovkach pripadoch an bloc. Bezny proces, co sa (aspon u nas) taha 5 a viac rokov, by bol rozhodnuty nie behom hodiny, ale minuty.

K tomu dodává Marcela Pomajbíková: dovoluji si Vám, i panu Junkovi, odpovědět na váš dotaz co by se stalo kdybychom všichni neplacením poplatků zahltili soudy.Dali bychom dobře vydělat právníkům, soudcům a exekutorům. Právník nemocnice, nebo lékaře, na vás podá žalobu o zaplacení poplatku. Platební příkaz a posléze žaloba bude znít na minimálně 30,- Kč s přísl. V přísl. je skryta odměna pro právníka za právní zastoupení, sepsání žaloby, seznámení s případem a soudní poplatek za podání žaloby celkem cca 12. tisíc, když soud proběhne bez nařízení jednání. Za každé jednání soudu pak + 1 000,- a při odvolání ještě jednou 12.tisíc. Potom do 3 dnů zaplatit cca 25.tisíc, nebo do týdne exekuční soudce nařídí exekuci, o které se dovíte, až když vám exekutor obstaví majetek. Podáte odvolání proti exekuci, po zamítnutí si připlatíte za exekutora cca 8. tisíc. Tak vás ta občanská neposlušnost přijde na cca 30-40 tisíc. Když nemáte, jako většina povinných pojištěnců, tak vám exekutor prodá majetek v dražbě pod cenou svému nastrčenému kamarádovi a o rozdíl v tržní ceně, v případě průměrně velkého bytu cca 2 miliony, se podělí všichni zúčastnění vyjma lékařů a nemocnic, ty dostanou jen těch 30Kč, ze kterých odvádějí daň ze zisku státu. Hezké že?

28. 5. 2008

V příspěvku "Ústavní soud jako odnož ODS" uvádí paní Pomajblíková, co by se stalo, kdyby lidé neplatili u lékaře - že by se totiž jejich dluh s ohledem na náklady právního zastoupení vyšplhal na desetitisíce a pak by nastala exekuce na majetek, píše Miroslav Tejkl.

Má v zásadě pravdu až na ten prodej nemovitosti u dluhu v řádu několika desítek tisíc. Byl jsem svědkem podobného vymáhání a bylo neúspěšné - soud zamítl tuto exekuci jako nepřiměřenou s ohledem na výši dluhu.

28. 5. 2008

DOKUMENT

Výzva odborů v DP hl. m. Prahy, a.s. - květen 2008

Co nás vede k této výzvě - 110 let budování Dopravního podniku v Praze a 1 rok rozebírání.

Zarážející na této firmě je, proč někteří jednatelé BNV Consulting jsou zaměstnaní v DP na postech jako je ředitel transformačního procesu a současně jsou vlastníci nebo jednatelé této agentury? Lze říci, že toto je klasický střet zájmů. Je to zneužití informací v obchodním styku, jde o trestný čin poškozování cizích práv?

To, co se v Dopravním podniku hl. m. Prahy, a.s. (odpovědnost nese generální ředitel Martin Dvořák - bývalý generální ředitel televize Prima , odpovědnost politickou radní pro oblast dopravy Radovan Šteiner - ODS - pozn. editora BL) v současné době děje, to již nejde na rozum ani těm, kteří si od probíhajícího experimentu něco slibovali. A bylo čekajících a mlčících nemálo, kteří viděli v těchto experimentech příležitost případného svého uplatnění - povýšení. A tak se z DPP stala největší pokusná dopravní laboratoř ve střední Evropě, ve které se experimentuje již několik let, nyní pod řáděním BNV Consulting. Jen se obáváme, aby se z jedné z nejlepších dopravních společností ve střední Evropě nestal dopravní mrzáček. Možná, že jsme již modelem pro ostatní dopravní firmy v Evropě, jak se změny rozhodně nemají provádět.

28. 5. 2008

Dovoluji si reagovat na dokument o transformaci pražského Dopravního podniku. Společnost BVN transformovala i obor dopravního inženýrství v hl. m. Praze a podobná aktivita, jako v DP ani pracovníkům této instituce nebyla nic platná, píše Martin Šubrt.

Takže zanikl Ústav dopravního inženýrství hl. m. Prahy (jeho zbytky byly sloučeny s Technickou správou komunikací), který byl u zrodu tohoto oboru u nás před 41 lety.

Dokument, kterým se k tomu vyjádřila většina zaměstnanců, je ZDE

Mimochodem, nepřišla ani odpověď.....

28. 5. 2008

Na včerejší zasedání Rady vlády pro lidská práva přinesla křesťanská "humanitární" organizace ADRA (Adventist Development and Relief Agency) návrh na ustavení Výboru pro náboženskou svobodu. Podle předkladatele není existující náboženská tolerance založena na "uvědomělém postoji", ADRA by v té souvislosti chtěla měnit a ovlivňovat vzdělávací systém, stanovit "nástroje k ovlivňování myšlení veřejnosti ve vztahu k náboženské svobodě". ADRA zároveň navrhla nominaci katolického biskupa Václava Malého a manželky novináře Práva Petra Uhla, bývalou zástupkyni ombudsmana Annu Šabatovou a akademické funkcionáře evangelické a katolické teologické fakulty do tohoto orgánu. Symptomatické je, že v tomto orgánu vlády dle předkladatele návrhu neměl sedět žádný představitel husitů či jiných křesťanských denominací, Ekumenické rady církví, Židovské obce ani dalších nekřesťanských náboženství. Ty měly být přitom "objekty zkoumání" tohoto výboru. Paradoxní je, že například Islámská nadace v Praze je jedním z dárců financí pro Nadaci ADRA. Návrh ADRA jen maskuje zájem jiné, méně "proslulé" křesťanské organizace - Společnosti pro ochranu náboženské svobody, která "sleduje případy porušování náboženské svobody v České republice".

Návrh Rady vlády pro lidská práva neschválila. Naštěstí. Adventistický nástroj na rozdmýchání náboženské nesnášenlivosti za vládní peníze by nadělal víc škody než užitku.

plný text návrhu křesťanské organizace ADRA na zřízení Výboru pro náboženskou svobodu PDF

28. 5. 2008

Vážení přátelé, s lítostí Vám oznamujeme, že v neděli 25. května zemřel náš milý kolega, bývalý předseda Obce spisovatelů Antonín Jelínek.

Pohřeb se koná v pondělí, 2. června v 10.40 v Malé obřadní síni Strašnického krematoria.

Jelínek působil od roku 1953 až do poloviny sedmdesátých let na katedře české literatury Filozofické fakulty Karlovy univerzity. V době normalizace musel fakultu opustit a pracoval na japonském velvyslanectví v Praze. Po roce 1989 se vrátil na filozofickou fakultu a v letech 1996 až 2002 byl předsedou Obce spisovatelů. Jelínek své literárněkritické stati uveřejňoval v Literárních novinách, Orientaci, Nových knihách, Lidových novinách, Právu a v řadě sborníků.

Vladimír Křivánek, Pavlína Kubíková a Lída Zvoníčková

Obec spisovatelů

28. 5. 2008

Camilo Guevara, 46, je nejstarší z pěti dětí Che Guevary. Je dítětem Guevarovy druhé manželky, Aleidy Marchové, s níž se Che oženil roku 1959. Camilo je aktivní v kubánské politice od doby, kdy ukončil své vzdělání. Během let mu režim Fidela Castra poskytl různá významná postavení a využíval tak mytického obrazu jeho otce. Donedávna byl Camilo kubánským ministrem rybolovu, což je podivné ministerstvo v zemi, jejíž kultura považuje ryby za podřadnou potravu, vhodnou jen pro kočky. Camilo Guevara přicestoval do Vídně na výstavu fotografií svého slavného otce.

V neděli obdržel portorikánský herec Benicio Del Toro v Cannes cenu za nejlepší hereckou roli v čtyřhodinovém filmu "Che" Stephena Soderbergha, takže se o Che Guevarovi bude zase chvíli mluvit. S Camilo Guevarou hovořil ve Vídni Fabiano Golgo.

Camilo Guevara stojí na této fotografii úplně vlevo, vedle argentinského politika guvernéra Jorgeho Obeida, dále je na obrázku dcera Che Guevary Aleida Guevara a generál Harry Pombo Villegas, který po boku Che Guevary bojoval v Bolivii. Foto Pag Doze

28. 5. 2008

Camilo Guevara, 46, is the eldest of Che's five children. He was born from his second wife, Aleida March, whom he married in 1959. Camilo has been active in Cuban politics since he graduated from school. Fidel Castro's regime gave him various important positions along the years, taking advantage of the mythical image of his father.Until recently, Camilo was Cuba's Minister of Fishing, a curious ministry in a country whose culture considers eating fish a thing for cats (oddly enough for an island...) He came to Vienna for an exhibit of photographs of his famous father.

Vienna's WestLicht photo gallery opened an exhibit about Che Guevara. Images from the revolutionary years taken by Cuban photographers are displayed alongside originals of Alberto Korda's well known cult portrait, which has been used as a symbol of rebelliousness by youth all over the world. Che's son, Camilo Guevara, came to Vienna for the exhibit and talked to Britské listy about his father's legacy and the situation in Cuba. However, he abandoned the interview, angry about not being able to control the questions asked.

28. 5. 2008

ROSÍ ZNOVU VE ZPRAVODAJSTVÍ ČESKÉ TELEVIZE

Chtěl bych vyjádřit hlubokou úctu Janu Bednářovi a Janu Tamášovi. Dne 27. května jsem se zúčastnil jejich tiskové konference v Bělehradské ulici. Na kraji jak oukropeček seděl též Luboš Rosí z domácí redakce České televize, známý to redaktor reportáže o demonstraci iniciativy Ne základnám "Nejsme neviditelní" před ČT na Kavčích Horách.

Přímo v sále se nezeptal na nic, zato však vehementně využil příležitost vyzpovídat oba hladovkáře přímo na kameru.

Obdivoval jsem je oba, jak po 14 dnech držení hladovky naprosto přesně a s trpělivostí odpovídají na již nejednou zodpovězené otázky, jak své odpovědi precizují a dále rozvíjejí. To, co dotyčný redaktor zpracoval ve své kvazireportáži ve večerních zprávách (bylo uvedeno někde na konci před fotbalem), bylo zas jen další ukázkou manipulace ze strany "veřejnoprávní" televize. Zcela v duchu absurdity zvoleného titulku.

Michael Marčák: Pan premiér má na odpověď hladovkářům 30 dní - to je navíc reálný termín, kdy by mohlo být po nich !
28. 5. 2008

28. 5. 2008

Po bezmála 10 letech se to tedy podařilo a pozemská sonda Phoenix úspěšně přistála v polární oblasti Marsu. Zaujalo mne to, že napjaté sedmiminutové sledování přistávacího manévru - „sedm minut strachu“ probíhalo v řídícím středisku se čtvrthodinovou časovou prodlevou oproti realitě, která byla dána časem, který potřebuje v tomto období signál z Marsu k tomu, aby dorazil na Zemi. Jinak řečeno v momentu, kdy sledování přistávacího manévru v řídícím středisku započalo, tak již sonda ležela 8 minut na povrchu Marsu.

28. 5. 2008

Turkmenistán dá Spojeným státům a NATO k dispozici své největší vojenské letiště, aby z něj mohly zásobovat jednotky v Afghánistánu. Jde o základnu Mary nedaleko stejnojmenného turkmenského města, která kdysi sloužila k bojovým operacím v Afghánistánu i Sovětskému svazu. Americký admirál William Fallon při své nedávné návštěvě Ašchabadu schválil tuto středoasijskou zemi jako "spolehlivého partnera pro globální bezpečnost". Turkmenistán leží v sousedství Íránu...

Týden: Tajné spojenectví mezi USA a Turkmenistánem ZDE

BL 16. 4. 2008: Jak rozdělit zásoby plynu v Turkemistánu? ZDE

BL 14. 3. 2008: Transafghánský plynovod: pointa nových strategických plánů v Afghánistánu ZDE
BL 31. 8. 2007: Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje ZDE
28. 5. 2008

Chilský soudce Victor Montiglio v pondělí nařídil vzít do vazby 98 bývalých příslušníků chilské tajné policie. Důvodem je smrt 119 levicových aktivistů v rámci tzv. Operace Colombov roce 1975. ... Operace Colombo byla podle chilské prokuratury první akcí v rámci tzv. Operace Condor.. Při ní vojenské režimy Jižní Ameriky v sedmdesátých a osmdesátých letech spolupracovaly s americkou administrativou prostřednictvím CIA na likvidaci levicových aktivistů, kteří se před represí uchýlili do zahraničí. Za vlády generála Pinocheta, vzniklé po vojenském puči proti socialistovi Salvatoru Allendemu, provedenému s pomocí americké CIA, bylo zabito kolem tří tisíc lidí, třicet tisíc bylo mučeno nebo vězněno a dvě stě tisíc uprchlo z Chile do exilu.

podrobnosti Aktuálně ZDE

iDnes: Chile zatklo stovku Pinochetových vojáků kvůli únosům a vraždám ZDE
28. 5. 2008

V nejmenovaném městě, v nejmenované ulici, se nachází nejmenovaný obchůdek nejmenovaného majitele. Neuvádím bližší podrobnosti, abych se nedotkl cti účastníků příběhu. Všichni, jichž se příběh týká, znají uvedené skutečnosti, znají se navzájem a vědí, jak se věci mají. Pokud si tento článek přečtou a zastydí se, což neočekávám, budou se stydět jen sami před sebou a uzoučkým okruhem zasvěcených, takže jejich pověst neutrpí újmu. Obchůdek je zajímavý tím, že se líbil lupičům. V uplynulém desetiletí byl třikrát přepaden. Šňůru přepadení přeřízl majitel, který při třetím pokusu útočníky zastřelil. Podle biologických stop neměli s předchozími útoky nic společného, takže jejich pachatelé zůstávají nadále neznámí.

28. 5. 2008

z kongresu ODS - upozornění zaslala čtenářka Mirka Lukšíková

Pro přístup k této videosekvenci potřebujete flash; pokud ho nemáte, klikněte sem: YouTube ZDE

28. 5. 2008

Stovky řidičů kamionů v úterý protestovalo v Londýně a třikilometrová fronta kamionů zablokovala pomalou jízdou dálnici M4 směrem k velšskému městu Cardiff.

Malí a střední dopravci protestují, že cena nafty, která dosahuje 120 pencí (37 Kč) za litr, rychle způsobí jejich bankrot. Neprotestovali však velké dopravní firmy, které mají velké kontrakty na celostátní rozvoz zboží pro řetězce supermarketů, a mohou si diktovat ceny za dopravu podle zvyšujících se cen pohonných hmot. Zvýšení cen pohonných hmot podle BBC zřejmě povede k likvidaci většiny malých a středních dopravců v Británii a k posílení téměř monopolního postavení velkých dopravních firem.

28. 5. 2008

Nová kniha, která argumentuje, že nacistická okupace Francie vedla k sexuálnímu osvobození Francouzek, šokovala zemi, která se stále snaží vyrovnat s traumatem své kolaborace s německými nacisty, míní týdeník Sunday Times.

"Možná to zraňuje naši národní hrdost, ale realitou je, že lidé se okupaci přizpůsobili," tvrdí Patrick Buisson, autor nové knihy 1940-1945: Erotická léta.

Zatímco byli muži věznění v táborech, četné ženy měly sexuální poměr nejen s německými vojáky, oněmi "plavovlasými barbary", ale v podstatě s každým, kdo jim byl ochoten pomoci ve finančně těžkých časech. "Platily sexem šéfovi, řemeslníkovi, jemuž dlužily za práci, sousedovi. V době, kdy je všechno na lístky, je tělo jedinou nevyčerpatelnou měnou."

28. 5. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Napodobování byla odedávna důležitá a možná nejdůležitější činnost člověka, která mu umožňovala ve své době alespoň nějaký čas přežít. Dodneška patří napodobování k životu člověka. Právě z toho důvodu možná ale některé informace nepatří velkými písmeny na první strany bulvárního tisku, anebo s působivými záběry do večerního zpravodajství televizí. Nad tím bych se chtěl zamyslet v dnešní poznámce.

28. 5. 2008

JU│ Ruská Nezavisimaja gazeta komentuje úterní tiskovou konferenci náměstka náčelníka Hlavní správy pro mezinárodní vojenskou spolupráci Ministerstva obrany Ruské federace generála Jevgenije Bužinského, který vyložil oficiální pozici Ruska ve vztahu k rozmístění americké strategické PRO v Evropě.

Uvedl, že slova amerických politiků o tom, že Rusko se smířilo nebo dokonce snad vyslovilo souhlas s rozvinutím třetího pozičního úseku strategické protiraketové obrany USA v Evropě nemají vůbec žádné opodstatnění. I když po moskevské konferenci na úrovni 2+2 již proběhla tři kola vzájemných konzultací, pozice obou zemí se nepřiblížily ani o krok.

27. 5. 2008

DOKUMENT

Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený Martine Bursíku, sleduji velmi pozorně diskuzi kolem radaru a musím říci, že jsem zavalena maily i telefonáty lidí, kteří žádají vysvětlení našeho postupu ve vládě a volají po „řešení“ situace. Většina z nich je překvapena a znechucena hlasováním členů SZ ve vládě ke smlouvě o radaru a také postojem předsedy v Otázkách V. Moravce. Najdou se však i tací, kteří toto jednání obhajují a naše ministry podporují. Těch druhých je podstatně méně.

27. 5. 2008

V ČR vás nyní stojí návštěva u lékaře asi dolar osmdesát pět. Den v nemocnici může stát čtyři dolary. To není důvod k oslavám, píše americký list New York Times.ZDE

U Čechů, kteří navštěvují lékaře častěji než kdokoliv jiný v Evropě, vyvolalo zavedení poplatků za návštěvu lékaře množství hněvu. Představa, že by člověk měl něco platit za cokoliv, spojeného se zdravotnictvím, může vyvolat zde a v ostatních středoevropských zemích velkou kontroverzi, nemluvě o náhlé změně politiky.

28. 5. 2008

Americká produkční firma viacom žaluje YouTube o odškodné ve výši jedné miliardy dolarů za to, že tento server porušuje její autorská práva zveřejňováním ukázek z jejích filmů a televizních pořadů bez povolení. Právní spor se nyní dále zostřil, neboť majitel YouTube, firma Google vypracovala soudní podání, kde varuje, že případ by mohl ohrozit volnou výměnu informací na webu.

28. 5. 2008

Překvapivý a rychlý souhlas předesedy SZ se svoláním mimořádného sjezdu ještě před volbami nutí k zamyšlení a opatrnosti. Když si na webu zadáte slova Fundis či Realos, dozvíte se leccos z nedávné historie strany Zelených (Die Grünen) v někdejším Západním Německu. Podobnost tehdejší situace se stavem SZ u nás nyní není náhodná.

Fundis byla zkratka pro tzv. fundamentalisty a realos pro realisty. Jádrem sporu byl stupeň vnitrostranické demokracie a možná účast na vládě.

27. 5. 2008

Světoví vedoucí představitelé se sejdou příští týden v Římě k naléhavým rozhovorům o tom, jak zabránit, aby v důsledku rekordně rostoucích cen potravin zemřely hladem na světě desetimiliony chudých lidí.

Vrcholná schůzka v Římě má přislíbit bezprostřední pomoc chudým zemím, ohroženým podvýživou, a vypracovat dlouhodobější strategii pro zlepšení výroby potravin.

27. 5. 2008

Bezodkladně by měl být vytvořen globální inspekční orgán, který by monitoroval sexuální zneužívání dětí mírovými sbory a humanitárními pracovníky, konstatovala v úterý britská charitativní společnost Save the Children.

Organizace konstatuje, že navzdory mezinárodnímu úsilí tento problém řešit zůstává množství vykořisťování dětí "podstatné". Ve své zprávě "No one to turn to" (Není, na koho se obrátit) konstatuje Save the Children, že ze zjišťování situace v jižním Súdánu, v Pobřeží slonoviny a na Haiti vyplývá, že se nikdo nezajímá o sexuální zneužívání dětí a že dospělí cizinci sexuálně zneužívají děti někdy pouze šestileté.

28. 5. 2008

Od začátku "války proti terorismu" bylo více než 60 000 amerických vojáků, navrátivších se z vojenských konfliktů v Iráku a v Afghánistánu, diagnostikováno, že trpí chorobou vyvolanou posttraumatickým stresem (posttraumatic stress disorder, PTSD). Jak o tom v úterý večer informoval pořad Newsnight televize BBC, Amerika si začíná uvědomovat, že tato nemoc je mezi navrátivšími se veterány tak rozšířená, že je to vážný sociální problém. Veteráni navrátivší se z konfliktů v Iráku a v Afghánistánu už zavraždili 200 osob, většinou příslušníky vlastní rodiny.

27. 5. 2008

Radar v Brdech již sráží ceny nemovitostí

Je známým faktem, že cena pozemku či nemovitosti je determinována jednak "vlastními" parametry (rozloha, vybavení domu apod.), ale i externalitami, vnějšími vlivy nezávislými na majiteli (dopravní obslužnost, úroveň kriminality v místě apod.).

Chystaný americký radar v Brdech vytváří opravdu povedenou externalitu. Obyvatelé se obávají dopadů výkonného mikrovlnnného zářiče na své zdraví a i kdyby byl radar po biologické stránce neškodný, zdraví obyvatel může poškodit trvalý stres. Pokud by měl radar někdy sloužit svému deklarovanému účelu, je významným cílem pro první úder protivníka, ať už konvenční nebo jaderný.

28. 5. 2008
tisková zpráva stínové ministryně pro ženu a rodinu ČSSD o závěrech kulatého stolu "Respektování práv dítěte", který se konal dne 27. 5. 2008 v PS PČR

Na tři desítky odborníků z řad soudců, psychiatrů, psychologů, sociálních pracovníků, advokátů a zástupců MPSV dnes diskutovali u kulatého stolu na téma respektování práv dítěte v České republice. Hlavním motivem diskuse bylo, že práva dítěte nejsou dostatečně zohledňována, respektována a uznávána. Dítě se z většiny rozhodnutí vytrácí, nezvažujeme dopady některých rozhodnutí na děti a jejich budoucí život.

27. 5. 2008

V případě, že vláda ČSSD vyhraje volby a smlouva s USA o stavbě radaru v Brdech už bude podepsána a ratifikována tímto Parlamentem, vypoví nová vláda ČSSD smlouvu s USA a nebo ne?

Tuto otázku jsem zaslal dnes dopoledne mluvčí ČSSD Květě Kočové s žádostí o odpověď předsedy Jiřího Paroubka poté, co jsem se jí nemohl dva dny dovolat a stínový ministr zahraničí ČSSD Lubomír Zaorálek odmítl na tutéž otázku jednoznačně odpovědět Václavu Moravcovi v pokračování nedělních Otázek, věnovaných právě radaru a odporu občanů vůči němu. Odmítl jednoznačně odpovědět i Britským listům na tutéž, třikrát opakovanou otázku. Operativní odpověď Květy Kočová zněla: Tuto otázku ČSSD ještě dořešenou nemá. Dnes v 13:30 má tiskovou konferenci Lubomír Zaorálek. Je 12:00. ČSSD tak má přesně hodinu a půl na dořešení právě této otázky. Pak se zeptám znovu. A spokojím se pouze s odpovědí ANO nebo NE.

Uvidíme, jaká bude reakce "head of the shadow government". Důležitý signál pro voliče, jak mají brát ostatní řeči ČSSD vážně a nebo do jaké míry jsou to jen kouřové zastírací manévry přípravy velké koalice s ODS.

Update 17:15 Zaorálek na tiskové konferenci opakoval nedělní floskuli o tom, že by si přál, aby vláda o radaru nepodepisovala nic s odcházející americkou vládou (OVM: .... My odmítáme ten dvoustranný princip dohody nad touto věcí, protože to pokládáme za špatnou bezpečnostní koncepci. A pokud ta smlouva projde sněmovnou takovým způsobem, jak ta dosavadní klíčová hlasování, tak vám říkám, že sociální demokracie před volbami na to odpoví...) Jednoznačnou odpověď na předem tiskové mluvčí položenou otázku nedal. Tisková mluvčí neodpověděla také, přes dvě urgující SMS. A to už o něčem svědčí. Uvidíme, doufejme že mluvčí největší opoziční strany se nejmenuje Mlčenlivá, když se jmenuje Kočová... Získat odpověď by pro ni nemělo být složité. Pokud nemá za úkol partyzánskou taktiku (mlč, i kdyby tě ti teroristi mučili).

28. 5. 2008

Přinejmenším podle jednoho výzkumu zkracuje některým tvorům život...

Už Aristotelés se ve 3. století před naším letopočtem vyjádřil, že vzdělávání je tím nejlepším prostředkem k oddálení stárnutí. Existuje řada studií, které na podkladě rozmanitých výzkumů dokazují, že doplnění dosaženého vzdělání dalším studiem prodlužuje perspektivu života lidem o nemalý čas; podle okolností také třeba o půl druhého roku. (Takhle to psala ve své disertaci zhruba před desíti lety Adriana Lleras-Muney.) Dr. Gary Small, ředitel Centra Kalifornské univerzity zabývajícího se stárnutím (UCLA) dokonce má proti stárnutí lék, který nazývá "Mental Aerobics". Napsal o tom knihu "Bible dlouhověkosti". Doporučuje cvičit paměť; tělo se prý pak k tomu přidá. Nechci teď dělat nikomu inzerci, ani konkurovat časopiseckých statím na toto téma.

27. 5. 2008

Chaosu a zmatku kolem nás je stále víc a víc. Moderní společnost je velmi složitá, takže se z nitra velkoměsta, tedy třeba z některých pražských úřadů, může jevit jako organismus řítící se do nevyhnutelné zkázy, nebude-li řízena v sebemenších detailech nervózními panikáři, které zneklidňuje jakýkoliv projev neuspořádaného pohybu.

Inu považme - ponecháte-li psa běhat bez vodítka, může vás zanedlouho stihnout až padesátitisícová pokuta. Žádné nějaké po sousedsku, pěkně zastarale, ale přímo moderně ve správním řízení s možným dvoustupňovým přezkumem. Odhodit v Praze použitou jízdenku, vyplivnout žvýkačku nebo si ulevit do křoví, to může být zanedlouho až za třicet tisíc, vyhláška už se připravuje. No samozřejmě, psi vrčí a mohou i kousnout, prostě nic příjemného! A taková odhozená jízdenka na pěkném čistém chodníku, to je takový estetický šrám, že i ten trest musí být citelný!

27. 5. 2008

Reforma zdravotnictví není připravena jen pro okradení občanů, ale pro předání tohoto "lukrativního byznysu" nadnárodní korporaci. Jedná se o důvěrné, přesto ověřitelné informace. Ve světle nových skutečností lze jednoznačně usoudit, že finanční skupina Agel není tou finální stanicí, která ovládne české zdravotnictví. Funguje jen jako zprostředkovatel spolu s lidmi z Ministerstva zdravotnictví. Na obzoru se začíná objevovat americká nadnárodní organizace řízené péče Kaiser Permanente. Jedná se o největší organizaci řízené péče v USA a ta se chystá expandovat do ČR.

27. 5. 2008

JU│ V ruských Izvestijích se zamýšlí předseda zahraničního výboru ruské Dumy Konstantin Kosačev nad budoucností vztahů mezi Ruskem a Západem po nástupu nového prezidenta Medvěděva. Jeho nástup vyvolal vlnu diskusí na Západě o možné liberalizaci ruské zahraniční politiky.

Pod liberalizací si opodle Kosačevova diskutující prý představují především tyto požadavky:

  • především musí Rusko změnit svoji politiku, protože vina za současný stav vzájemných vztahů leží plně na jeho straně
  • jednání Ruska na mezinárodní scéně je dáno především osobnostmi, které stojí na jeho čele a nikoli zájmy Ruska, a tudíž změna lídrů povede k změně jeho politiky
  • politika Západu zejména v otázkách citlivých pro Rusko – postsovětský prostor, kontrola zbrojení, rozšiřování NATO na východ – musí zůstat beze změn a změny lze dosáhnout jedině změnou postoje Kremlu tj. právě onou hledanou liberalizací.
27. 5. 2008

tisková zpráva Hnutí Duha

Více než dva miliony dolarů sponzorských příspěvků od ropné společnosti ExxonMobil dostala americká politická organizace Competitive Enterprise Institute (CEI), která dnes představí anglický překlad prezidentovy knihy Modrá, nikoli zelená planeta.

26. 5. 2008

Postgraduální student, který prováděl výzkum taktiky teroristů, byl zatčen a vězněn britskou policií po dobu šesti dní. Svědčil o "psychologickém mučení", jemuž byl během této doby podroben. Jeho přítel, administrativní pracovník, bude z Británie deportován.

Univerzita informovala policii, že Rizwaan Sabir, 22, si stáhl manuál al Kajdy z amerického vládního (!!) internetového serveru. Přestože vedoucí jeho postgraduální práce sdělili úřadům, že materiál student potřebuje pro svou vědeckou práci, byl student zatčen a šest dní vězněn spolu se svým přítelem, administrativním pracovníkem university, který mu text vytiskl. Oba byli sice propuštěni, avšak administrativní pracovník byl znovu zatčen a bude z Británie deportován.

Univerzitní učitelé poukazují, že jde o přímý útok na akademickou svobodu. Britská vláda ve snaze o preventivní protiteroristické akce vyvíjí nátlak na univerzitní učitele, aby se stali policejními udavači, informuje deník Guardian.

27. 5. 2008

Zúčastnil jsem se demonstrace [proti reformě zdravotnictví] pořádané odbory dne 21.5. 2008 před úřadem vlády, píše na serveru Zvědavec Vladimír Prokeš a dodává:

Co mne rozhořčilo na nejvyšší míru, bylo zpravodajské pokrytí této demonstrace českými médii. Již na místě, kde jsem strávil cca 2 hodiny, mi bylo divné, že hovořící řečníky a souhlasně skandujících cca 1500 účastníků demonstrace během této doby nesnímala žádná televize, přestože tam bylo současně hned několik kameramanů a poznal jsem i některé známé tváře TV reportérů např. z Novy apod.

Jediným momentem, kdy se najednou začalo natáčet jako o život, byl moment, kdy byl policií zatčen přítomný zástupce Komunistického svazu mládeže, údajně proto, že měl na svém transparentu zakázané komunistické symboly, tj. srp a kladivo. To se pak u policejního auta, kam byl tento aktivista nasoukán, najednou tlačilo asi 6 nebo 7 kameramanů současně, jako by tohle bylo to jediné, co na celé demonstraci stojí vůbec za zaznamenání, a točili jako o život. Nic jiného je z celé demonstrace nezajímalo...

Zbytek jsem pochopil večer při sledování televizních novin. Na žádných kanálech o demonstraci nebylo skoro nic, maximálně to, že se sešlo cca 500 pomatených odborářů, anarchistů a komunistů. Žádné záběry řečníků, toho co říkali ani reakce přítomných. Jenom vteřinový záběr dvou, tří osamělých demonstrantů a pak jen detailní záběry soukání komunistického aktivisty do policejního auta. Hlavní událostí večerních zpráv ten den bylo, že v Liberci chodil po ulicích nosál...

Pochopil jsem z toho, že televizní štáby, které měly pokrýt tuto událost nebyly cenzurovány, ale byly předem instruovány, co mají na demonstraci natáčet a co ne, a jak má celá reportáž vyznít. Také se podle toho chovaly a tak vypadalo i večerní zpravodajství, které bylo překroucené, lživé a manipulativní.

Samozřejmě, že v žádné TV neřekli, že tyto demonstrace budou před Úřadem Vlády pořádány pravidelně i v následujících týdnech - konkrétně 28. května, 2. června a 9. června vždy v 15:00 hodin.

Největší strach mají naši mocipáni z toho, že by se o tom lidé dozvěděli a přišli také vyjádřit svůj názor. Vše se má ututlat a upéct v tichosti dříve, než se občané stihnou probudit a zaktivizovat.

Celý článek ZDE

27. 5. 2008
Tuto tiskovou zprávu rozeslala poslankyně Evropského parlamentu za Českou republiku Jana Bobošíková 2. dubna 2008. Českým politikům i českým médiím. Dodnes ji nikdo nezveřejnil, velmi závažné téma zůstalo stranou zájmu koaličních i opozičních politických stran. Hrozba pro Českou republiku nezajímá nikoho. Ani euroskeptickou ODS, jejíž poslanec Zahradil text dostal i se všemi podklady, ani měkce euroskeptickou KSČM, která měla nedávno sjezd. Ani eurooptimistickou ČSSD, jejíž předseda Paroubek je jindy mediálně hyperaktivní. Stranu Zelených zajímá pouze předseda a jeho milenka, křesťany zase 270 miliard církevních restitucí. Média zajímá prodejnost titulů, tu většinu regionálního tisku v sudetských rukách pak i politický zájem majitelů. Občané nezajímají nikoho. A shodný názor českého prezidenta Václava Klause odbyla média jedním odstavečkem. Klaus okamžitě poté zmlkl. Proč? Bobošíková zaslala dopis i předsedovi vlády ČR Mirkovi Topolánkovi , ve kterém požaduje vysvětlení tvrzení předsedy vlády Spolkové země Bavorsko Gunthera Becksteina a poslance Evropského parlamentu , mluvčího Sudetoněmeckého krajanského sdružení Berndta Posselta , že vláda ČR s nimi otevřela dialog o poválečném odsunu a dekretech prezidenta Beneše. Poslankyně rovněž upozorňuje v dopise na trvalé propojení Sudetoněmeckého krajanského sdružení, u jehož zrodu stáli nacisté, se špičkami české katolické církve. Opět ticho. Čestnou výjimkou je Lukáš Petřík v týdeníku EURO.

Není to příliš podezřelé ticho??? │ŠOK

JB│ Vstoupí-li v platnost Lisabonská reformní smlouva, otevírá se mezinárodně právní prostor k opětovné diskusi o platnosti dekretů prezidenta Beneše a ke znejistění majetkových vztahů v ČR. Vyplývá to ze studie právních expertů, která je obsažena v příloze. Studii posíláme všem poslancům a senátorům Parlamentu ČR. Problém tkví v Listině základních práv EU, která je součástí Lisabonské reformní smlouvy. Listinou se řídil Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, když vlastnictví, nabyté na základě dekretů prezidenta Beneše, potvrdil. Po ratifikaci Lisabonské reformní smlouvy, která tak získá sílu Smlouvy zakládací, se ale vlastnické spory přesunou k Soudnímu dvoru EU v Lucemburku. Ani čeští renomovaní právníci, ani soudce Soudního dvora EU v Lucemburku prof. JUDr. Malenovský nevyloučili, že Soudní dvůr EU, pod který bude Lisabonská smlouva spadat, může dojít k jiným závěrům, než k jakým došel Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku (ten nároky sudetských Němců vůči ČR zamítl - pozn. editora BL) . Podotýkám, že kdyby vláda ČR postupovala prozíravě jako Polsko nebo Velká Británie, které si vymínily nadřazenost svého domácího práva nad Listinou, nemuseli jsme dnes opětovně varovat před nejistotou majetkových vztahů v naší zemi.

Právní studie k možnému prolomení Dekretů prezidenta Beneše v souvislosti s přijetím Lisabonské smlouvy a Listiny základních práv EU ZDE

27. 5. 2008

Lobbuje se už delší dobu v ODS, KDU-ČSL i KSČM, na hradě i v Senátu i ve Sněmovně. Z obou stran. Přijel i Barroso a řečnil o subsidiaritě a oboustranné flexibilitě při posilování role národních parlamentů (bylo to takové když-ptáčka-lapají, až mu musel Sobotka říct cosi o zdravém rozumu). Proč asi... Odhlasoval se přezkum u Ústavního soudu a připojila se k němu větší část senátorů KDU-ČSL i KSČM a hlavní architektka LS německé eu-hegemonie Merkelová prý už mezitím Čechy (podle C. Svobody) označila velmi hanlivými slovy, píše čtenář, jehož jméno je redakci známo, který je podrobně seznámen se zákulisním vyjednáváním českých politických špiček.

5. 5. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro její podporu nevzchopí?

V dubnu 2008 přispělo celkem 222 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 65 154.03 Kč, příjem z reklamy byl v březnu 2008 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2008 částku 281 504.28 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 940.56 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
2. 5. 2008 Čína si vybudovala tajnou základnu pro jaderné ponorky   
2. 5. 2008 Fukuyama: Mocná slabost Číny   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
20. 4. 2008 Západní tlak na Čínu ohledně Tibetu výrazně posílil čínský nacionalismus   
19. 4. 2008 V Číně se konaly protifrancouzské demonstrace   
17. 4. 2008 Absurdní drama čínské olympiády Lukáš  Zádrapa
14. 4. 2008 Čínská velvyslankyně varovala před ochlazením vztahů   

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
27. 5. 2008 Bankovní poplatky a zděšení v USA z našich nemocnic Václav  Špíka
24. 5. 2008 Konec výuky medicíny v Čechách? Marek  Radecki
24. 5. 2008 Univerzita bude nucena ukončit klinickou výuku na školách   
24. 5. 2008 Vyjadřuji pochopení pro postoj Akademického senátu   
21. 5. 2008 Jak ovládnout 220 miliard Kč v českém zdravotnictví   
21. 5. 2008 Agel - hra Monopoly aneb konec soukromých lékařů Michal  Sojka
20. 5. 2008 Varování evropských lékařů Julínkovi   
20. 5. 2008 Počet vydaných receptů jako kritérium úspěšnosti ministra zdravotnictví? Michael  Kroh
20. 5. 2008 Proč mlčí média o Julínkem chystané "řízené péči"?   
30. 4. 2008 Řízená péče ve zdravotnictví - proboha, ne z USA! Petr  Wagner

Tibet RSS 2.0      Historie >
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   
26. 3. 2008 Tibet a nezávislost aktivistů?   

Zelení RSS 2.0      Historie >
28. 5. 2008 Je rozkol ve Straně Zelených řízený? František  Řezáč
24. 5. 2008 Zelení: "Voni to móc dobře vědi jak se do vlády dostali a komu mají být zavázaný"   
24. 5. 2008 Ještě že to není nic znepokojivého... Jan  Neoral
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký
29. 11. 2007 Co zbylo ze zelených? Martin a Džamila Jan  Keller
29. 11. 2007 Jak souvisí Rowlingová, Bursík a Greenpeace? Štěpán  Kotrba

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Írán RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
15. 4. 2008 USA a Írán vedou už pět let "tajné" rozhovory o jaderných zbraních   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
23. 5. 2008 Proč zrušit ČT1 Bohumil  Kartous
23. 5. 2008 Manažer mrtvých sponzorů zaútočil na veřejnou službu Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
19. 5. 2008 Proč tolerujete střet zájmů a používáte služeb prokázaného lháře? Petr  Nachtmann
12. 5. 2008 Kolik stojí spekulace Michal  Vimmer
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík
7. 5. 2008 Odvysíláním reportáže Luboše Rosího ČT tvrdě narušila svůj veřejnoprávní statut Jan  Čulík
7. 5. 2008 Vyváženost je v České televizi samozřejmostí Ladislav  Šticha
7. 5. 2008 Dotaz panu Štichovi, mluvčímu České televize   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
27. 5. 2008 Otázka Jiřímu Paroubkovi aneb slalom mezi Američany, ODS, radarem a voliči Štěpán  Kotrba
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
15. 5. 2008 Radarem v Brdech ohrožujete brdskou faunu a flóru   
13. 5. 2008 BigBoard: akcionářská struktura pro paranoiky z Mladé fronty Dnes, aneb kudy teče české pivo Štěpán  Kotrba
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík
12. 5. 2008 Uhodí-li tě do levé tváře, nastav jim pravou Štěpán  Kotrba
4. 5. 2008 Raytheon dostal za úkol řešit zahřívání polovodičů u vysoce výkonných radarů Štěpán  Kotrba

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2008 První kroky ruského prezidenta Medvědova v zahraniční politice   
23. 5. 2008 Tak za prvé: Koncept lidských práv jako obušku byl nahrazen právy ropnými Štěpán  Kotrba
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
18. 3. 2008 Těžba ropy v Rusku - méně je více   
3. 3. 2008 Rusko a Srbsko podepsaly dohodu o jižní větvi plynovodu   
25. 2. 2008 „Medvědi“ na obloze po šesti měsících Jaroslav  Kuba
28. 1. 2008 Nová ruská energetická stratégia Vladimir Petrovič Radjuhin
25. 1. 2008 Nabucco je mrtvé, Rusko posiluje pozici dominantního dodavatele plynu a ropy pro Evropu Jiří G. Müller
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
28. 5. 2008 Dopravci a rybáři v západní Evropě demonstrují proti vysokým cenám pohonných hmot   
27. 5. 2008 Je libo kocovinu, nebo večírek? Michal  Vimmer
27. 5. 2008 Kdy praskne černá bublina?   
27. 5. 2008 Soros: Rostoucí cena ropy je pouhá bublina   
25. 5. 2008 Expert: Invaze do Iráku způsobila, že se cena ropy ztrojnásobila   
23. 5. 2008 Šéf British Airways: Levné lety končí   
23. 5. 2008 Ropná krize se zhoršuje   
23. 5. 2008 Už víte, že je na obzoru nová platba? Miloš  Dokulil
23. 5. 2008 Tak za prvé: Koncept lidských práv jako obušku byl nahrazen právy ropnými Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Vysoká cena ropy přiměla American Airlines, aby z provozu vyřadili 75 letadel   

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
7. 8. 2007 Stroje, humanismus a evoluce society Miroslav  Vejlupek
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2008 Humanistický sen uprostřed křesťanské reality Štěpán  Kotrba
21. 4. 2008 Podíl na emancipačním úsilí ano, ale ne jako užiteční idioti Ivan Odilo Štampach
20. 4. 2008 Buduje si Paroubek v ČSSD křesťanskou kamarillu na svou podporu? Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Ptákoviny jako fundament civilizace   
12. 3. 2008 Římská církev dělá krok zpět do středověku Boris  Cvek
11. 3. 2008 Recyklujte, nebo přijdete do pekla, varuje Vatikán   
6. 2. 2008 Dohoda, nebo loupež tisíciletí? Ladislav  Háva
6. 2. 2008 Vatikán je otevřeně proti válce v Iráku Boris  Cvek
6. 2. 2008 Nepochopení Boris  Cvek
5. 2. 2008 Chce Bůh radar a rakety? Milan  Daniel

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2008 Britská vláda požaduje, aby všichni cestující v EU poskytovali úřadům podrobná osobní data   
6. 2. 2008 Výhledy a rizika ochrany osobních dat v ČR Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 FBI požaduje přímý přístup k datům o totožnosti britských občanů   
31. 12. 2007 USA, Británie, Rusko, Čína, Singapur a Malajsko nejvíce porušují soukromí občanů   
5. 12. 2007 Máme se bát Velkého bratra?   
8. 11. 2007 Američané žalují poskytovatele internetových služeb, že předávají soukromá data americké vládě   
29. 7. 2007 Magistrát ustoupil tlaku ochránců soukromí   
26. 7. 2007 Evropská unie bude poskytovat osobní data občanů Spojeným státům Fabiano  Golgo
26. 7. 2007 EU will give personal data to US Fabiano  Golgo
11. 6. 2007 Univerzální karta Pražana představuje riziko pro soukromí   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2008 Univerzita bude nucena ukončit klinickou výuku na školách   
24. 5. 2008 Vyjadřuji pochopení pro postoj Akademického senátu   
10. 4. 2008 Universitní studenti: Vysokoškolské studium je dnes ztráta času   
7. 3. 2008 Jesle jako vzdělávací zařízení, aneb už se nedá mluvit o krkavčích matkách Uwe  Ladwig
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
26. 5. 2008 Borovenské protokoly Karel  Dolejší
26. 5. 2008 "Přednostně hájená" základna, o které se lidem neřeklo, že se na ni bude přednostně útočit   
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Poutní místo U hladovkářů Štěpán  Kotrba
15. 5. 2008 Radarem v Brdech ohrožujete brdskou faunu a flóru   
13. 5. 2008 Jerusalem Post: Bush nabídne Izraeli předsunutý radar k české základně   
13. 5. 2008 Everybody knows - aneb Radar pátrá, radí, rozhoduje Karel  Dolejší

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 R.B. Pynsent a česká literatura Jan  Makovička
30. 4. 2008 Protest v britském deníku The Times proti udělení Nobelovy ceny   
21. 4. 2008 Škrabáky rozdá Dědeček Tomáš  Koloc
8. 4. 2008 O tom, co je v literatuře hodnotné, nerozhodují ti, kteří ji čtou, ale ti, kteří ji píší Jiří  Drašnar
8. 4. 2008 Literatura nemusí být čtena Lukáš  Zádrapa
7. 4. 2008 Dobrovolná izolace české literatury Hana  Tomšů
31. 3. 2008 Krize české literatury Štefan  Švec
27. 3. 2008 Otokar Fischer -- nejen překladatel Fausta a Zarathustry Nikola  Richtrová
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková

Český film RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Pražské jaro 1968 v českém postkomunistickém filmu Jan  Čulík
11. 4. 2008 The Prague Spring as reflected in Czech postcommunist cinema Jan  Čulík
3. 4. 2008 Bohdan Sláma: "Buďme na sebe hodní, nic jiného nemáme" Jan  Čulík
18. 3. 2008 O rodičích a dětech: Dobrý film, ale zase o tomtéž Jan  Čulík
26. 2. 2008 Mučení jako důkaz, aneb Jiří Křižan byl věštec Boris  Cvek, Jan Čulík
23. 2. 2008 How to resist death Jan  Čulík
22. 2. 2008 Czech Cinematography 1989 - 2007   
11. 2. 2008 Britské listy ukazují, že tudy cesta nevede   
19. 1. 2008 Čtěte "disidentskou" knihu Jana Čulíka o současném českém filmu Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
22. 5. 2008 Pákistán podepsal dohodu s Talibanem   
5. 5. 2008 Hamáček: Má-li být ČSSD důvěryhodná... musí chytit Bin Ládina Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Trhy s dětmi v osvobozeném Iráku Lukáš  Lhoťan
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Irák dnes zažívá boom cestovního ruchu   
13. 3. 2008 Operace Iraqi Freedom: Vojenské vítězství, politická prohra Karel  Dolejší
10. 3. 2008 Česká vláda jedná s iráckými teroristy Lukáš  Lhoťan
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor