28. 5. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 5. 2008

Camilo Guevara: Máte jen falešnou svobodu tisku

Camilo Guevara, 46, je nejstarší z pěti dětí Che Guevary. Je dítětem Guevarovy druhé manželky, Aleidy Marchové, s níž se Che oženil roku 1959. Camilo je aktivní v kubánské politice od doby, kdy ukončil své vzdělání. Během let mu režim Fidela Castra poskytl různá významná postavení a využíval tak mytického obrazu jeho otce. Donedávna byl Camilo kubánským ministrem rybolovu, což je podivné ministerstvo v zemi, jejíž kultura považuje ryby za podřadnou potravu, vhodnou jen pro kočky. Camilo Guevara přicestoval do Vídně na výstavu fotografií svého slavného otce.

V neděli obdržel portorikánský herec Benicio Del Toro v Cannes cenu za nejlepší hereckou roli v čtyřhodinovém filmu "Che" Stephena Soderbergha, takže se o Che Guevarovi bude zase chvíli mluvit. S Camilo Guevarou hovořil ve Vídni Fabiano Golgo.

Camilo Guevara stojí na této fotografii úplně vlevo, vedle argentinského politika guvernéra Jorgeho Obeida, dále je na obrázku dcera Che Guevary Aleida Guevara a generál Harry Pombo Villegas, který po boku Che Guevary bojoval v Bolivii. Foto Pag Doze

Ve vídeňské galerii WestLicht byla zahájena výstava o Che Guevarovi. Snímky z revolučních let od kubánských fotografů jsou vysateny vedle originálů známého kultovního portrétu od Alberto Kordy, který se používá jako symbol vzdoru mládí po celém světě. Syn Che Guevary, Camilo Guevara, přijel do Vídně na vernisáž této výstavy a hovořil s Britskými listy o dědictví svého otce a o situaci na Kubě. Avšak rozhovor přerušil, protože nebyl schopen mít kontrolu nad otázkami, které mu byly pokládány.

Golgo: Bylo vám pouze pět let, když Che Guevara zemřel. Takže ho můžete posuzovat jen z toho, co je o něm známo z lidové kultury a z kubánské oficiální propagandy...

Guevara: Zaprvé, žádná kubánská propaganda neexistuje. V naší zemi máme odpovědné novináře, spisovatele, dokumentaristy a historiky, kteří nám vypovídají o mém otci. Ano, já na něho mám jen málo vzpomínek, jde o věci, o nichž si ani nejsem jist, zda se vůbec staly. Ale moje matka, rodina a přátelé mého otce mi vyprávěli mnoho o jeho osobnosti, o něm jako o člověku, je jako o mýtu.

Malý Camilo s rodiči, má na hlavě slaměný klobouk >

Golgo: Neuvažujete někdy nad tím, jestli váš otec neodešel z Kuby, protože byl hrozbou pro Fidelovu ješitnost? Pro El Comandanta přece muselo být obtížné být svědkem toho, jak se jeho argentinský přítel dostává na světla ramp...

Guevara: To není pravda. Můj otec odcestoval z Kuby, protože to byl revolucionář. S Fidelem žádný spor vůbec neměl. To, že spolu nemohli vyjít, to je prostě lež. Kdyby býval Fidel měl plán zbavit se mého otce, proč by z něho udělal nejviditelnější symbol komunismu na Kubě? Jeho tvář je všude, až dodneška. El Commandante by ho postupně eliminoval, kdyby takový problém existoval. A já bych nebyl jmenován ministrem rybolovu, například, což obyvatelstvu pořád připomíná mého otce.

Golgo: Musí to být hezké být na Kubě synem Che Guevary, dokonce z vás udělali ministra. Jak dobrým jste rybářem?

Guevara: Vy chcete vědět, jestli mám speciální výsady? Děti "symbolu" mají jednu výhodu. Často je mi z toho trapně, ale mnoho Kubánců zaměřuje svůj obdiv pro mého otce na mne i na mou rodinu. V tomto smyslu skutečně máme výsadní postavení.

Golgo: Je podivné, že jste byl ministrem rybolovu. Ryby přece nejsou součástí tradiční kubánské stravy, i když Kuba je ostrov. Kubánci přece považují ryby za potraviny jen pro kočky, že?

Guevara: To je pravda. Ale situace se zlepšuje. V minulosti se skutečně konzumace ryb považovala za něco, co dělají jen chudí lidé. Nyní podporujeme pojídání ryb na trzích a během veřejných slavností. I Fidel jednou o tom natočil pro televizi reklamu. V níž byl v prázdné místnosti prázdný stůl. Fidel pak vstoupil do místnosti a posadil se ke stolu. Podíval se do kamery, ale neřekl jediného slova. Za chvíli vstoupil číšník a přinesl mu talíř rych. Fidel mlčky ryby snědl. Když na talíři zbyly jen rybí kosti, Fidel vstal, podíval se autoritativně do kamery a řekl svému lidu ona historická slova: "A teď, VY!" A tak teď všichni pojídáme ryby.

Golgo: Viděl jsem tuto takzvanou reklamu. Bylo to velmi dlouhé, trvalo to mnoho minut, což je velmi nudné.

Guevara: Protože máte mozek vymytý kapitalismem. Nechápete, že na Kubě nemáme hladovění, nezaměstnanost, negramotnost a bezdomovectví kapitalistických jihoamerických zemí, jako je Brazílie nebo Kolumbie. Naši lidé si jsou vědomi svých povinností, vidí celkový obraz.

Golgo: Ale prosím vás, muset záviset ohledně potravin na vládních lístcích, muset čekat dlouhé týdny na maso nebo dokonce na toaletní papír, to je přece velmi nepříjemný život, ne?

Guevara: Kubáncí jsou spokojeni s tím, jaké to je. A já bych rád ukončil tento rozhovor, který měl být o mém otci a o této výstavě zde ve Vídni.

Golgo: Fidel dříve nebo později zmizí ze scény. Co se stane, až Fidel zemře? Zemře vůbec někdy?

Guevara: Dokonce i Fidel musí zemřít (Smích) Ale proč trváte na těchto otázkách, které nemají nic společného se zdejší výstavou ve Vídni?

Golgo: Jste ve styku s mladou generací Kubánců? Zdá se, že chtějí trochu větší svobodu volby...

Guevara: Kapitalismus dokáže svést mnoho lidí, ano. Ale jenom ty, kdo jsou omezení. Naši lidé jsou plně vzdělaní, vědí, jaké hrůzy způsobuje kapitalismus.

Golgo: Byl jsem na Kubě mnohokrát, mám tam mnoho přátel a všeobecné veřejné mínění je tam toho názoru, že lidi chtějí víc svobody, aby si sami mohli rozhodovat o svém životě, chtějí mít možnost volně cestovat, vyjadřovat své názory beze strachu, stěžovat si otevřeně, když něco není k dostání, a, proč ne, kupovat si lepší výrobky, mnoho z nichž pochází ze Spojených států.

Guevara: Ale to není většina mladých lidí. Vůbec ne! Kubánci vidí, co se například stalo v Československu: před pádem Berlínské zdi vám slibovali nebe, a co jste dostali? Vykořisťování, chaos. My Kubánci nechceme, aby se to stalo nám. Ano, stále ještě existují někteří lidé, kteří nás chtějí zaprodat Spojeným státům. Je to ale mizivá menšina. A tento rozhovor skončil. Je to neplatný rozhovor, protože jste mi lhal, že se chcete dovědět něco o mém otci a nakonec na mě jen vrháte kapitalistickou propagandu. Nedávám vám svolení to vydat. Budete mi předem muset text předložit ke schválení, pokud to chcete zveřejnit.

Golgo: Je mi líto, ale musím vás informovat, že v Evropě je svoboda tisku, takže vydám tento rozhovor bez vaší cenzury. O textu článku budou rozhodovat profesionální editoři, nikoliv osoba, která byla interviewována.

Guevara: Jakou si to myslíte, že máte svobodu? Váš šéfredaktor může vyškrtnout, co chce a je jasné, že se bude rozhodovat na základě mocenských vztahů k vaší vládě, nebo k inzerentům, k americkému velvyslanectví a k celým novinám. Máte jen falešnou svobodu tisku. K veřejnosti se nikdy nedostanou důležité informace, pokud by to ohrozilo samotné noviny. Je to jen zboží, jehož cílem je prodat co největší množství výtisků, a nikoliv veřejná služba, která by informovala obyvatelstvo o to, o co skutečně jde.

Golgo: Aspoň mají každé takové noviny jiného šéfredaktora, na Kubě je jen jeden šéfredaktor: Stát. Je to snad rozumné?

Guevara: Doufám, že se vám bude výstava líbit, pane.

                 
Obsah vydání       28. 5. 2008
28. 5. 2008 109 zemí světa zakáže kazetové bomby
28. 5. 2008 Finanční arbitr České republiky: Zákazník je v českých bankách platbami ze zahraničí skutečně ohrožen Jan  Čulík
28. 5. 2008 Za bankovní převody v euro se v EU vybírat poplatky nesmějí, v ČR ale ano
28. 5. 2008 Bankovní poplatky platíme dvakrát
28. 5. 2008 Jan Tamáš a Jan Bednář se setkají s ministrem Schwarzenbergem
28. 5. 2008 Ústavní soud: Poplatky u lékaře jsou v pořádku Boris  Cvek
28. 5. 2008 Odlišná stanoviska soudců Ústavního soudu
28. 5. 2008 Opravný prostředek
28. 5. 2008 Ústavní soud jako odnož ODS Miloslav "Kraken" Junek
28. 5. 2008 Exekutoři a občanská neposlušnost Miroslav  Tejkl
28. 5. 2008 Zastavme personální a organizační řádění v pražském Dopravním podniku !
28. 5. 2008 Obdobně byl zlikvidován Ústav dopravního inženýrství
28. 5. 2008 Do vlády měl jít návrh na ustavení výboru pro "ovlivňování myšlení veřejnosti" Štěpán  Kotrba
28. 5. 2008 Zemřel Antonín Jelínek
28. 5. 2008 Camilo Guevara: Máte jen falešnou svobodu tisku Fabiano  Golgo
28. 5. 2008 Camilo Guevara: You have false freedom of the press Fabiano  Golgo
28. 5. 2008 Kdo sponzoruje hladovku? Zdeněk  Jehlička
28. 5. 2008 Michael  Marčák
28. 5. 2008 Teorie a praxe řízení on-line Ladislav  Žák
28. 5. 2008 Turkmenistán jako "spolehlivý partner pro globální bezpečnost"
28. 5. 2008 Chile zatkla 98 agentů Pinochetovy tajné policie
28. 5. 2008 Spřízněni lží Zdeněk  Jemelík
28. 5. 2008 Ideologie fašismu a víra v kapitalismus
28. 5. 2008 Dopravci a rybáři v západní Evropě demonstrují proti vysokým cenám pohonných hmot
28. 5. 2008 Paříž: Erotická léta za nacistické okupace
28. 5. 2008 Odpovědnost média, aneb Riziko napodobování Uwe  Ladwig
28. 5. 2008 Žádný pokrok v jednání Rusko--USA o systému americké protiraketové obrany v Evropě
27. 5. 2008 Dana Kuchtová a její dnešní dopis Zeleným i Bursíkovi
27. 5. 2008 NYT: Mnoho Čechů vidí zdravotnictví zdarma jako věc principu
28. 5. 2008 Právní spor o YouTube: Viacom kontra Google
28. 5. 2008 Je rozkol ve Straně Zelených řízený? František  Řezáč
27. 5. 2008 Naléhavé rozhovory o globálních cenách potravin
27. 5. 2008 Pracovníci mírových sborů a humanitárních organizací znásilňují v třetím světě děti
28. 5. 2008 Američtí vojáci trpí chorobou vyvolanou posttraumatickým stresem
28. 5. 2008 Zadej do Googlu Michal  Šanda
27. 5. 2008 Uhradí česká vláda škody na majetku občanů? Petr  Nachtmann
28. 5. 2008 O děti jde v první řadě Anna  Čurdová
27. 5. 2008 Otázka Jiřímu Paroubkovi aneb slalom mezi Američany, ODS, radarem a voliči Štěpán  Kotrba
28. 5. 2008 Že by byly vzdělávání a zkušenost jen na škodu? Miloš  Dokulil
27. 5. 2008 Umět rozlišit Petr  Pospíchal
27. 5. 2008 Reforma zdravotnictví za 200 miliard: okradení občanů ve prospěch nadnárodní korporace Martin J. Kadrman
27. 5. 2008 Rusko a Západ -- možnost zlepšit vztahy?
27. 5. 2008 Klausovu knihu vydává organizace, kterou platí ropná společnost
26. 5. 2008 Útok na akademickou svobodu na Nottingham University
27. 5. 2008 Televize záměrně zamlčují, že se konají demonstrace proti reformě zdravotnictví
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva "ohrozí majetkové jistoty občanů ČR"
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva: O co větší ticho na povrchu, o to větší šramot pod pokličkou
5. 5. 2008 Hospodaření OSBL za duben 2008

Kuba a Fidel Castro RSS 2.0      Historie >
28. 5. 2008 Camilo Guevara: Máte jen falešnou svobodu tisku Fabiano  Golgo
28. 3. 2008 Kubánci smějí mít od nynějška mobilní telefony   
18. 3. 2008 Ideologická zaujatost Fabiano  Golgo
29. 2. 2008 Quo vadis, Kuba? Silvia  Ruppeldtová
19. 2. 2008 Fidel Castro oznámil, že se nevrátí do funkce   
17. 12. 2007 Další uprchlíci z Kuby Fabiano  Golgo
6. 12. 2007 Národ pod palbou Fidel Castro Ruz
14. 11. 2007 Hodnota myšlenek Fidel Castro Ruz
31. 10. 2007 Valné shromáždění OSN znovu odsoudilo ekonomické embargo Spojených států proti Kubě   
15. 8. 2007 V kubánsko-brazilské sportovní telenovele scházejí otazníky i šťastný konec Štěpán  Kotrba
15. 8. 2007 Německý tisk psal o německé boxerské mafii i dezerci Kubáců v uvozovkách, německý novinář byl falešný Štěpán  Kotrba
14. 8. 2007 Rigondeauxův a Larův knockout Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Zjednotenie jedného svetadielu Ivan  Lesay
2. 8. 2007 Kubánský režim se mstí rodinám boxerů   
27. 7. 2007 Castro nepřítomen na oslavách Dne revoluce