21. 7. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 7. 2008

Kontroverzní film britské televize Channel Four o globálním oteplování porušil předpisy britského úřadu pro vysílání Ofcom (Office for Communications), konstatovala v pondělí tato instituce. Film The Great Global Warming Swindle (Velký podvod s globálním oteplováním), který v ČR propagoval a uváděl Václav Klaus, je podle Ofcomu neetický. Tuto informaci přinesla v pondělí v Británii všechna média v pravidelném každohodinovém zpravodajství.

V dlouho očekávaném verdiktu konstatoval v pondělí Ofcom, že Channel Four nesplnil povinnosti být nestranný a odrážet celou řadu názorů na kontroverzní otázky. Ofcom zdůraznil, že stížnosti proti filmu, které vznesli bývalý hlavní vědecký poradce britské vlády Sir David King a Mezivládní panel pro klimatické změny (IPCC) byly oprávněné.

21. 7. 2008

V komunitě aktivistů ropného zlomu je dobře známo jméno Kurta Cobba a jeho blog "The Resource Insights". Autor se zamýšlí nad hlubšími souvislostmi vyčerpání fosilních paliv a možnými důsledky pro další vývoj průmyslové společnosti. V Britských listech jsme vám v roce 2005 přinesli překlad jeho článku "Can Democracy Survive Without Fossil Fuels?" (¨"Může demokracie přežít bez fosilních paliv?").

Následující text je souhrnem dvou článků ("Which future should we prepare for, industrial or agrarian?"' "Na jakou budoucnost se máme připravit, průmyslovou nebo zemědělskou?", zveřejněno 5. července t. r., a "Could sustainability lead to an authoritarian future?" "Mohla by udržitelnost vést k autoritářské budoucnosti?", zveřejněno 13. července t. r., v nichž Kurt Cobb připomíná knihu Harrisona Browna Výzva budoucnosti člověka (The Challenge of Man's Future, ISBN 978-0813300337) z roku 1954. Pozoruhodné je, že Harrison Brown (1917-1986), jaderný fyzik, který se podílel na přípravě plutonia pro výrobu prvních amerických jaderných pum, ve své knize předpověděl těžkosti, do kterých se dostáváme dnes, už před více než 50 lety.

21. 7. 2008

Přejmenujme ministerstvo obrany na ministerstvo zachování bezpečnosti severoatlantického prostoru

Pan Wagner se veřejně ptal, k čemu vlastně má Česká republika armádu. Taky si kladu stejnou otázku, ale k tomu, abych si na ni odpověděl, musím napřed vyřešit určitý předpoklad: jak si vlastně otázku položit?

Možná si řada lidí, vzhledem ke skutečně velké reformě (spíše restrukturalizaci), kterou armáda za posledních patnáct let prošla, říká, jak by to vlastně vypadalo, kdyby byla Česká republika napadena a dostala se tak do konvenční války. Odkud by vyjely tanky, kde by se formovala nějaká pěchota, kde by se vlastně taková armáda vzala? Jenže na tuto otázku se odpovídá dost špatně. Představa konvenční války (nebo také řečeno prostě a jednoduše "války, kterýžto pojem doposud masově zastupuje právě zcela konkrétní podobu války, tedy války konvenční) je určitý typ atavismu a v podstatě neporozumění současné geopolitické skutečnosti. Proto je třeba ptát se potom, komu vlastně armáda slouží? Kdo pochopil její užitečnost?

21. 7. 2008

Server iDnes položil (20. července 2008 6:38) paní ministryni Parkanové několik otázek. Zaujala mě jedna z nich:

21. 7. 2008

Britská vláda nesmí spoléhat na ujišťování Spojených států, že nepoužívají mučení, konstatuje zpráva britského parlamentního výboru pro zahraniční vztahy. Výbor zdůrazňuje, že se Británie a Spojené státy liší v definici toho, co je mučení, a naléhá, aby britská vláda samostatně kontrolovala americká tvrzení.

20. 7. 2008

O americkou vojenskou a radarovou základnu je mezi domorodým obyvatelstvem Čečenské (nebo České?) republiky kdesi v Evropě pramalý zájem. Aby se zvýšila poptávka po zboží, jež stále ne a ne jít na odbyt, byla před rokem spuštěna ne zrovna povedená marketingová kampaň "proti raketám" . Její autoři se ale nepoučili z dosavadních chyb a v nejnovější propagační akci s názvem "test systému protiraketové obrany" angažovali neúspěšnou zpěvačku, jež se podivuhodným řízením osudu stala v roce 2007 ministryní obrany.

19. 7. 2008

Obamova poradkyně:

Případný budoucí americký prezident Barack Obama bude chtít od Evropy, aby se aktivněji podílela na globální bezpečnosti. Už nebude platit výmluva, že Bush je hrozný, tak nemusíme dělat nic, varovala Obamova čelná poradkyně v rozhovoru s britským konzervativním deníkem Daily Telegraph.

V předvečer cesty Baracka Obamy do Afghánistánu, na Blízký Východ a do Evropy zdůraznila Obamova poradkyně Susan Ricová, že zvolení Baracka Obamy prezidentem bude znamenat, že Američané za Georgem Bushem "obrátili list".

Avšak Ricová, která má doktorát z mezinárodních vztahů z New College v Oxfordu, zároveň varovala, že Obamova případná nová vláda bude požadovat, aby Evropa dělala víc.

21. 7. 2008

To je varování, které pronesl profesor David Blanchflower, člen výboru ústřední Anglické banky pro úrokové míry. Podle Blanchflowera bude muset Anglická banka rychle snížit úrokové míry, aby zabránila příliš drastické recesi. Blanchford se domnívá, že Británii čeká v současnosti ještě horší ekonomická krize než Spojené státy, kde už byly úrokové míry sníženy a sníženy byly i daně ve snaze stimulovat ekonomiku.

V Británii je v současnosti oficiálně 840 000 lidí na podpoře, ale celkový počet nezaměstnaných je tam 1,6 milionu, 5,2 procent veškerých pracovních sil. Blanchflower varuje, že nezaměstnanost stoupne až na 7 procent, což by znamenalo, že o zaměstnání přijdou další statisíce lidí. Blanchflower varuje, že měnová politika Anglické banky je dosud příliš strikntí. Anglická banka však od konce minulého roku snížila úrokové míry už třikrát. V současnosti jsou 5 procent, anglické banky a spořitelny nabízejí vkladatelům úroky až ve výši 7 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

21. 7. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Předsedové správních rad firem, kótovaných v německém indexu akciových podniků DAX, mají o 650% vyšší výdělky než před dvaceti lety. V médiích se často argumentuje, že za prosperitu se přece musí dobře zaplatit. Placení úspěšných manažerů v jiných neméně prosperujících firmách však vede k otázce, zda u těch daxových podniků nejde daleko méně o ospravedlnitelné platy a daleko více o neodůvodněné obohacování.

21. 7. 2008

Jen každý pátý Rakušan má soucit s pádem spolkového kancléře Alfreda Gusenbauera a vlády jím vedené velké koalice sociálních demokratů a lidovců. Rakouská poslanecká sněmovna - Národní rada - hlasy všech poslanců, velké koalice i opozice se usnesla ukončit předčasně 23. volební období a vyhlásila na neděli 28. září parlamentní volby. Rakouský spolkový prezident Heinz Fischer v televizní "Tiskové hodině" vyslovil pochopení pro ukončení velké koalice sociálních demokratů a lidovců. Ukázalo se, že nebyla schopna splnit jemu daný velikonoční slib, že bude konstruktivně spolupracovat. Především však u veřejnosti vznikla velká nespokojenost a netrpělivost s její činností, takže má nyní proti svým původním představám pochopení pro "nový start".

21. 7. 2008

Irové zvrátili oprávněně lisabonskou smlouvu -- zbavila by je svéprávnosti, i když v nejlepším úmyslu

Burkhard Hirsch

Sueddeutsche Zeitung, jak víte, jeden z nejserióznějších (a nejčtenějších) německých deníků, uveřejnil v sobotu 12. července úvahu Burkharda Hirsche k problému Lisabonské smlouvy. Považuji článek za pozoruhodný pro jeho věcnost a střízlivý úsudek, píše Štěpán Steiger, který ji pro nás přeložil, a pokračuje:

Hirsch (ročník 1930) je známý politik, patří k levému křídlu Svobodných demokratů (FDP), je právník a obhájce lidských práv. Zastával v minulosti významné funkce (ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska 1975-80, viceprezident Spolkového sněmu 1994-98). Jeho stanovisko myslím zapadá do diskuse v naší zemi - diskuse, která se sice sotva koná, ale měla by probíhat. Překlad vydáváme s laskavým souhlasem www.sz-content.de .

21. 7. 2008

O pravdivosti přísloví, že jablko nepadá daleko od stromu svědčí literární aktivita Borise Cveka. Narodil se 26. 3. 1976 v Krnově z druhého manželství Dušana Cveka (s Boženou Cvekovou, rozenou Biskupovou). Má o tři roky mladšího bratra Roberta z téhož manželství, jenž je mezinárodním šachovým velmistrem (i tento talent byl zděděn po otci, lékaři a krnovském básníkovi Dušanu Cvekovi). Není bez zajímavosti, že Robert dostal křestní jméno podle šachového mistra Roberta Fischera a Boris podle Fischerova protihráče v zápase století z r. 1970 Borise Spaského. Přestože pracuje v Olomouci, má trvalou vazbu na Krnov, lépe řečeno na Ježník, kde je stále přihlášen k trvalému bydlišti.

21. 7. 2008

Reakce na článek čtenáře Pavla Bergmana "Protiizraelská zaujatost a nepřesnosti v Britských listech".

Pan Bergmann ve svém elaborátu upozorňuje čtenářskou obec BL na "hystericky protiizraelský text...plný nenávisti" Štěpána Kotrby a článek pana Martina Janíčka, týkající se rovněž izraelsko-palestinské otázky. Nejvíce výtek měl však proti mé osobě a mým článkům na toto téma. Rád bych tedy se pokusil na tyto většinou liché výtky reagovat.

19. 7. 2008

Papež Benedikt XVI. v sobotu konstatoval, že se hluboce omlouvá za utrpení, způsobené obětem sexuálního zneužívání katolickými kněžími v Austrálii. Zdůraznil, že pachatelé musejí být pohnáni před soud.

Papež uvedl, že chce potvrdit, "hanbu, kterou všichni cítím v důsledku sexuálního zneužívání malých dětí některými kněžími", k němuž docházelo v Austrálii. Dodal, že tyto činy, spáchané duchovními, jsou hrubým porušením důvěry a že způsobily obrovskou bolest, poškodily katolickou církev a zaslouží si všeobecné odsouzení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

19. 7. 2008

V týdnu od 21. 7. se v Ženevě, sídle Světové obchodní organizace, sejdou ministři členských států k jednáním, jejichž cílem je prolomit současnou neuspokojivou situaci a odstranit rozpory v mezinárodních jednáních o další liberalizaci světového obchodu a o posílení pravidel mnohostranného obchodního systému. Pokud k průlomu dojde, ovlivní to - po implementaci do ekonomických politik členů WTO - světové podnikatelské prostředí a konkurenceschopnost na dlouhá léta dopředu. V Ženevě bude přítomen také ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, který se bude podílet na vytvoření pozice Evropských společenství. I na ČR tedy záleží, zda a v jaké podobě členské státy WTO schválí způsob a rozsah liberalizace obchodu a jak toto uvolnění bude prospěšné českým podnikatelským subjektům a české ekonomice vůbec.

19. 7. 2008

Britská televize Channel Four zkreslila výroky čelných světových klimatologů v kontroverzním filmu Martina Durkina The Great Global Warming Swindle, který tvrdil, že globální oteplování je spiknutí a podvod. To je verdikt, který tento týden vydá po 15 měsících bedlivé analýzy britský státní regulační orgán pro sdělovací prostředky Ofcom. V ČR film uvedl v pražském kině Blaník v červnu 2007 Václav Klaus.

Durkinův film vyvolal obrovskou kontroverzi. Opráněnost stížností na porušení soukromí a na neférovost od bývalého hlavního vědeckého poradce britské vlády Sira Davida Kinga a Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC), který je držitelem Nobelovy ceny, potvrdí regulační orgán Ofcom v téměř všech případech.

18. 7. 2008

Musím reagovat na článek Jana Kadubce "Návod k nelegálnímu kradení, aneb Šikovní právníci". Činím tak v zájmu občanů. Po přečtení článku musí totiž čtenáři nutně dospět k závěru, že na nešťastném konci případu pana Kadubce nese vinu špatná práce policie, které trvalo šetření jeho trestního oznámení celé čtyři roky, aby mu nakonec oznámili, že trestný čin nebyl prokázán. Nepoučený čtenář sice může spolu s panem Kadubcem nevěřícně kroutit hlavou, jak je to možné, především si ale z článku odnese podstatnou, ovšem naprosto mylnou, informaci: pokud se mi stane něco podobného, musím podat trestní oznámení (a doufat, že v mém případě bude policie rychlejší a trestný čin prokáže).

18. 7. 2008

Nejprve pogratulujme Pavlu Šafrovi k jeho nové pozici šéfredaktora časopisu Reflex . Být během deseti let (po Lidových novinách a MF DNES ) šéfredaktorem již třetího významného periodika je v českých podmínkách bezpochyby úctyhodné. Přesto jsem se poněkud zděsil při zjištění, že Pavel Šafr bude novým šéfredaktorem Reflexu . Že tento časopis potřebuje na vedoucím postu změnu, bylo jasné již delší dobu. Úroveň periodika, které se vždy vymykalo všem ostatním českým časopisům, stojícím někde uprostřed mezi nečtenými intelektuálními na jedné a někdy více či méně podbízejícími časopisy na straně druhé, si rychle vybudovalo slušnou čtenářskou základnu a bylo svěžím vánkem v českém novinářském světě. Když jsem však v posledních dvou letech pročítával stále další a další čísla Reflexu, sílil u mě dojem, že tomuto časopisu začíná docházet pára; Zelený Raoul je možná stále docela vtipný, přečíst si stranu Miloše Čermáka většinou také není ztrátou času, rubrika Genius loci je originální, nicméně to ostatní, zdá se mi, upadá. Jeden příklad: ačkoli jsem s většinou názorů Ondřeje Hejmy nesouhlasil, přesto to byl sloupek osobnosti se specifickými postoji, které stálo za to si přečíst. Ovšem sloupky jeho nástupkyně, Veroniky Bednářové, považuji už jen za mlácení prázdné slámy. A co je zvláště mizerné, to jsou reportáže, v nich nemá oproti konkurenčním časopisům Reflex nárok. A zjevně to nepřipadá nejen mně, když se prodej Reflexu během dvou let snížil z 60 na 49 tisíc čtenářů.

18. 7. 2008

Relativně dlouho se zabývám otázkou proč máme armádu. Myslel jsem, že armáda je technická pomůcka k řešení nějakých velmi konkrétních problémů. Od vzniku Česka se mluví o různých zbrojních kontraktech a dodávkách. Nyní máme již zcela profesionální armádu. Ta je fragmentem původní. Co jsem ale neslyšel nikdy, je, k čemu má naše armáda sloužit. Jaké jsou její úkoly a k čemu se má připravovat a vyzbrojovat. Nějak asi z dob svého vojančení jsem si myslel, že k obraně naší republiky, našeho, byť zmenšeného státu. Dnes v podstatě není koho mobilizovat, aby alespoň věděl, jak se nabíjí útočná puška, ale myslel jsem, že profesionální armáda je o tolik lepší, že tento výpadek zvládne, kdyby náhodou bylo třeba.

Nad ránem jsem se ve službě podíval na internetu na události, komentáře na ČT24. Ač se tam většinou člověk nic nedoví, včera jsem prozřel. Na pozadí přeřazení čtyř vrtulníkových pilotů na generální štáb zazněly pro mne velmi klíčové informace. Z úst zástupce náčelníka generálního štábu. A sice, že naše armáda prochází reorganizací a cílem je aby byl jeden každý nebo jak on řekl stoprocentně schopen nasazení v zahraničních bojových misích. Takže ne obrana státu českého, ale stoprocentní schopnost nasazení v zahraničních bojových misích. To jsem nevěděl a možná mi něco uniklo a možná nám to nikdo neřekl. Pak chápu rozpad protivzdušné obrany státu, vyřazení tanků a zakázku na kolová obrněná vozidla, která jsou v českých příhraničních horách v zimě na dvě věci.

Takže, milí spoluobčané, armádu si platíme na zahraniční bojové mise. Konečně vím, na co ji máme. Nikdo se mne na to nikdo neptal a já nesouhlasím s placením takto koncipované armády. Nikdy to v žádném volebním programu nebylo a voleb nás čeká přehršel. Vcelku neroním slzy nad zavaleným vojákem v Afghánistánu, ale chtěl bych jasně slyšet od vlády i stran, k čemu si platím armádu.

Pokud mi nějaká strana řekne, že k tomu, aby honila nějaké chudáky v afgánských horách, velmi jasně takovou stranu obejdu hodně z dálky...

17. 7. 2008
  • USA poklesly v globální tabulce z 2. na 12. místo
  • Nejbohatší pětina lidí vydělává 168 000 dolarů ročně, nejchudší pětina 11 000 dolarů ročně

Navzdory tomu, že Amerika vydává na zdravotnictví každou hodinu 230 milionů dolarů, průměrná délka života v USA je kratší než v mnoha jiných zemích. I když je příjem v USA druhý nejvyšší na světě, Spojené státy jsou v průměrné délce života až na 42. místě.

17. 7. 2008

Mediální realita je navýsost fragmentární. Široký záběr médií a absolutní pojmy (např. název zpravodajského pořadu ČT Události) vzbuzují dojem, že svět zobrazovaný médii je komplexní a všeobjímající. Tento omyl, který zcela prokazatelně ovlivňuje chod soudobých dějin, má svůj individuální odraz v tom, jak se opájíme iluzí, že se nám podařilo z několika výpotků mediální horečky porozumět tomu, co se děje. Ze své, zcela náhodné (jak už to bývá) účasti na tomto nepřetržitém informačním rautu, na němž je předkládáno samé vybrané menu, které, stejně jako na rautu skutečném, podléhají trendům a konzumnosti, jsem si odnesl následující poznání:

19. 7. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 170 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V červnu 2008 přispělo celkem 173 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 954.45 Kč, příjem z reklamy byl v červnu 2008 400 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.6. 2008 částku 256 552.30 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,337.78 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík
15. 6. 2007 Jak je těžké pozvat Rusa do Prahy Jan  Čulík
26. 4. 2007 Prohlášení k hrozící změně zákona o pobytu cizinců a zákona o azylu   

Filmový festival Karlovy Vary 2008 RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
10. 7. 2008 Jak láká stoka Ema  Čulík
10. 7. 2008 The attraction of the gutter Ema  Čulík
10. 7. 2008 Katyň - film o ideologiích, které zešílely Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
9. 7. 2008 Západ zjišťuje, že na třetí svět nemá Jan  Čulík
9. 7. 2008 Film není mrtvý. A mrtvý není ani formát VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film's not dead. And neither is VHS Ema  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba
6. 12. 2007 Podaná ruka Liškovi: Dekriminalizace marihuany není legalizace Anna  Čurdová
9. 7. 2007 Už ani jednoho jointa! Aneb marjánka není vůbec lehká droga Jan  Paul

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2008 Úspory ministerstva zdravotnictví Jan  Mertl
10. 7. 2008 Klystýr, nebo kůrovec? Hynek  Hlavenka
4. 7. 2008 Obchod ve zdravotnictví a autentická solidarita Tomáš  Munzi
4. 7. 2008 Jak je to s tou "falešnou solidaritou?"   
4. 7. 2008 Nejde o konflikt mezi falešnou a skutečnou solidaritou, ale o konflikt mezi lékařskou etikou a neoliberální ekonomickou ideologií Vladimír  Línek
3. 7. 2008 Další fundamentalista, který chce české zdravotnictví zničit Petr  Wagner
1. 7. 2008 Horký konec června? Ondřej  Slačálek
13. 6. 2008 Protestní shromáždění proti neblahým změnám ve zdravotnictví   
12. 6. 2008 Anatomická pomůcka ke studiu chirurgie českého zdravotnictví   
6. 6. 2008 Žádné hrůzy v českém zdravotnictví Jaroslav  Polák

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2008 Evropa šéfů Burkhard  Hirsch
25. 6. 2008 Soud odmítl požadavek milionáře, aby se konalo referendum o Lisabonské smlouvě   
23. 6. 2008 Lisabonská smlouva není test, oni to myslí vážně Jan  Zeman
16. 6. 2008 Nebude-li pršet, nezmoknem Ladislav  Žák
13. 6. 2008 Irsko: Britské listy byly rychlejší než všechna politicky korektní francouzská média Karel  Košťál
9. 6. 2008 Klaus: Zůstane EU i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací? Václav  Klaus
9. 6. 2008 Lisabonská smlouva hrozí masivním obejitím Benešových dekretů Jan  Zeman
9. 6. 2008 Bude možné domáhat se práva podle protektorátních předpisů a rozsudků, padnou-li "Benešovy dekrety"? Jaroslav  Kuba
31. 5. 2008 Chceme společnost solidárnější. Společnost, ve které má každý právo na svou šanci a příležitost. Jiří  Paroubek
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva "ohrozí majetkové jistoty občanů ČR"   

Čína RSS 2.0      Historie >
16. 7. 2008 Nedostatek žen povede v Číně k občanskému násilí   
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
2. 5. 2008 Čína si vybudovala tajnou základnu pro jaderné ponorky   
2. 5. 2008 Fukuyama: Mocná slabost Číny   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
20. 4. 2008 Západní tlak na Čínu ohledně Tibetu výrazně posílil čínský nacionalismus   
19. 4. 2008 V Číně se konaly protifrancouzské demonstrace   

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Martin Bursík: Kvůli rozporům ve Straně zelených chci uspořádat sjezd   
10. 7. 2008 Bursíka odvolejte, ve vládě zůstaňte Václav  Hála
16. 6. 2008 Paroubek drží zemi v kleštích a Bursík si dělá legraci z voličů Václav  Hála
30. 5. 2008 Nutný Bursík Michal  Vimmer
28. 5. 2008 Je rozkol ve Straně Zelených řízený? František  Řezáč
24. 5. 2008 Zelení: "Voni to móc dobře vědi jak se do vlády dostali a komu mají být zavázaný"   
24. 5. 2008 Ještě že to není nic znepokojivého... Jan  Neoral
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2008 Hradní mozek v kalhot(k)ách Jana  Bobošíková
14. 3. 2008 Testiculos habet et bene pendentes - Má varlata, a ta mu správně visí! Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2008 Film, který v ČR propaguje Klaus, "porušil předpisy"   
19. 7. 2008 Channel Four čelí oficiální kritice za film, který miluje Václav Klaus   
4. 6. 2008 To bude nějakej cvok... Robert  Bartoš
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2008 Radar je správný krok: Pohádky MF Dnes Jakub  Rolčík
9. 7. 2008 Zrození politika je smrtí šaška Bohumil  Kartous
4. 7. 2008 Teorie informačního pole (část 1) Michal  Rusek
24. 6. 2008 Ubohý pořad na ČRo 6 Eliška  Svobodová
3. 6. 2008 "Volení zástupci volených poslanců" Štěpán  Kotrba
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
23. 5. 2008 Proč zrušit ČT1 Bohumil  Kartous
23. 5. 2008 Manažer mrtvých sponzorů zaútočil na veřejnou službu Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
19. 5. 2008 Proč tolerujete střet zájmů a používáte služeb prokázaného lháře? Petr  Nachtmann

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2008 Mnoho řečí, ale otázka "Proč radar?" stále nezodpovězena Lubomír  Peške
14. 7. 2008 Bude odpovědí Ruska na radar v Česku rozvinutí systémů Iskander u Kaliningradu?   
10. 7. 2008 "Speciální schopnosti" raket Šaháb Štěpán  Kotrba
9. 7. 2008 Missile defense deal Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Opakuji, že jste lhář, pane Topolánku, a ohrožujete občany -- a tady je další důkaz Jan  Neoral
7. 7. 2008 Kvůli radaru 20 hektarů lesa padne, 85 hektarů prořídne, přiznal Bursík Štěpán  Kotrba
2. 7. 2008 KSČM: Budeme hlasovat proti smlouvě o umístění amerického radaru v Brdech Vojtěch  Filip
28. 6. 2008 Paroubek: Nepronesený projev k radaru na jednání parlamentu Jiří  Paroubek
24. 6. 2008 Uhradí česká vláda škody na majetku občanů? Radar v Brdech již sráží ceny nemovitostí Petr  Nachtmann
9. 6. 2008 Topolánek přestřelil: NE radaru a americké základně řeklo 68% občanů   

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2008 Jak si poradíme bez fosilních paliv?   
30. 6. 2008 Ropná krize jako příležitost Jan  Sova
20. 6. 2008 Požadavky Gordona Browna, aby byla zvýšena těžba ropy, jsou "iracionální"   
18. 6. 2008 Nepokoje nesníží ceny ropy   
17. 6. 2008 Ropa opět za rekordní cenu   
11. 6. 2008 Budeme se sázet, že ceny pohonných hmot se ještě zvednou? Miloš  Dokulil
11. 6. 2008 Vážné varování: Rychlý růst cen ropy teprve začal   
7. 6. 2008 Výrok dne (včerejšího)   
7. 6. 2008 Amerika šokována cenou ropy a bezprecedentním růstem nezaměstnanosti   
6. 6. 2008 Cenu ropy vyhánějí nahoru investoři v důsledku právní mezery v americkém zákonodárství   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 I to je blues   holger
9. 7. 2008 Když kvetly hlohy Petr  Hrbáč
8. 7. 2008 Srpnové pozdravení Petr  Hrbáč
7. 7. 2008 Letní motiv Petr  Hrbáč
4. 7. 2008 ve vesnici zapalují ohně Petra  Placáková
3. 7. 2008 Kalikrů kalikým Vladimír  Pospíšil
2. 7. 2008 Inspirál karbec Vladimír  Pospíšil
1. 7. 2008 Nálada podvečerní Vladimír  Pospíšil
27. 6. 2008 (osamocená) Jan  Borna
26. 6. 2008 Jan  Borna

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
15. 7. 2008 BBC: Spojené státy utrpěly v Afghánistánu těžké ztráty   
15. 7. 2008 Bush plánuje urychlit stahování amerických vojsk z Iráku, aby pomohl Johnu McCainovi vyhrát volby   
14. 7. 2008 Americké volby: Obama plánuje poslat dalších 10 000 vojáků do Afghánistánu   
10. 7. 2008 "Speciální schopnosti" raket Šaháb Štěpán  Kotrba
10. 7. 2008 Památce dejvických MacGyverů Štěpán  Kotrba
2. 7. 2008 Agent CIA žaluje americkou vládu kvůli íránské lži Mojmír  Babáček
26. 6. 2008 Naivní představy o minulosti Štěpán  Kotrba
24. 6. 2008 Svět slíbil pomoc Afghánistánu. Komu kdo pomáhá? Martin J. Kadrman
18. 6. 2008 Bagdád trvá na právu vetovat americké operace   
16. 6. 2008 Irácké děti trpí psychickými chorobami   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2008 Demokracie ve školství, neboli Kvalita není jen nutná, mělo by ji také být možné prosadit Uwe  Ladwig
3. 7. 2008 Liška: Za poslední ročník mateřské školky povinně plaťte, aneb jak zezelenat zděšením Anna  Čurdová
2. 7. 2008 Národ Gátorů: Jak vypadá americký model "univerzity-firmy" Greg  Evans
30. 6. 2008 Inteligenci do škol Ondřej  Hausenblas
26. 6. 2008 Škola žádá kreativitu Michal  Giboda
26. 6. 2008 O "lopatách" a o vzdělání Ivan Odilo Štampach
16. 6. 2008 Stav školství je odrazem stavu společnosti   
16. 6. 2008 Mafiánský kapitalismus v českém školství   
13. 6. 2008 Proč jsou studenti bez motivace   
13. 6. 2008 Ruština byla shledána jazykem pobuřujícím a nahrazena angličtinou   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
20. 7. 2008 Test protiraketové obrany: Šaškárna pro české publikum Jakub  Rolčík
18. 7. 2008 USA, Rusko. Proč pořád "s někým"? Ondřej  Šlechta
18. 7. 2008 Zůstal věren své smečce... Jan  Neoral
16. 7. 2008 Ruský prezident Medvěděv obnovil napětí s USA ohledně raketové obrany   
15. 7. 2008 Co by mělo Rusko dělat proti americké raketové obraně v Evropě   
11. 7. 2008 Radar je správný krok: Pohádky MF Dnes Jakub  Rolčík
11. 7. 2008 "Jsme otevřeni konstruktivní debatě, ale v případě vybudování základny v ČR zajistíme vlastní bezpečnost vojenskými prostředky"   
11. 7. 2008 Russia on the signing of the Czech-US treaty on missile defence   
11. 7. 2008 Polsko požaduje pro antirakety od Ameriky lepší podmínky   
10. 7. 2008 Je možné změnit názor na radar? Jan  Burian

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2008 Chemik, redaktor a "utajený" spisovatel Boris Cvek Libor  Martinek
9. 7. 2008 Jdi a otevři dveře...aspoň průvan bude   
23. 6. 2008 Dvanáct vzpomínek na "Gustu" proti gustu intelektuálního establišmentu Michael  Volný
22. 6. 2008 Zveme vás na večer poezie   
12. 6. 2008 Hluboká textová analýza žije nejen v Londýně, ale i v Hradci Králové Tomáš  Koloc
10. 6. 2008 F. X. Šalda: "Karel Čapek byl tichošlápek!"   
4. 6. 2008 Nestoudná drzost: Projevy ubohosti, které zaslouží pár facek Vít  Bezdíček
16. 5. 2008 R.B. Pynsent a česká literatura Jan  Makovička
30. 4. 2008 Protest v britském deníku The Times proti udělení Nobelovy ceny   
21. 4. 2008 Škrabáky rozdá Dědeček Tomáš  Koloc