4. 4. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 4. 2008

Ať už výsledky víkendových jednání Putin -- Bush v Soči hodnotí kdokoliv -- Američané, Britové, Němci nebo Rusové -- hlavní závěr je jasný a všude stejný: Ruský ústup od výhrad vůči plánované americké protiraketové základně v Evropě, který byl americkými vyjednavači avizován, se vlastně nekoná. Schválená deklarace výslovně uvádí: "Ruská strana se jasně vyjádřila, že s rozhodnutím o výstavbě objektů v Polsku a České republice nesouhlasí" (přeloženo podle zprávy ruské agentury RIA Novosti).

To ovšem znamená, že Bushovi se nepodařilo splnit jednu z podmínek, kterou při březnové návštěvě Washingtonu položil na stůl polský premiér Tusk -- a sice překonání obav Ruska ze základny. Jak se nyní polská strana k záležitosti postaví, to je otázka. Zatím stále čeká na konkretizaci americké nabídky vojenské pomoci, takže má čas své stanovisko důkladně zvážit.

Sloupek
Hana Tomšů

Masarykovou třídou proudí davy každý den.
Tempo, řekněme, pořád stejné.
Jen někdy, před úplňkem, asi je to tím,
všichni jsou najednou rychlejší.
Padají tašky, kotníky zvrtnuté o dlažbu,
psi se škrtí na vodítku.
Turisté se rozpačitě usmívají.
Město si rozváže kravatu ulic.
Nadechne se a vydechne.

6. 4. 2008

KD│ Úsměvy v Bukurešti byly sotva něčím více než show, píše Spiegel. Po politické stránce byl summit NATO fiaskem. Západní aliance zůstává hluboce rozdělena a čelí krizi identity -- přičemž vztahy s Ruskem jsou pouze jedním z mnoha sporných bodů.

Zhruba čtyřicítka prezidentů, premiérů, personál ministerstev zahraničí a obrany, ale také okolo 3.000 poradců, tajemníků a dalších úředníků -- ti všichni se během třídenního summitu NATO v Bukurešti neustále usmívali.

4. 4. 2008

Je to nesmírně nebezpečné

Pátek 17.00: Na konferenci o komunistickém převzetí moci r. 1948 a o Pražském jaru r. 1968, která se koná na universitě v Glasgow, odkud právě píšu, přednesl Václav Žák vynikající analýzu o tom, jak je jednání rozhodujících českých politiků už od roku 1918, vždycky ve všech národních krizích, ochromeno předchozí nepoužitelnou zkušeností, zkušeností z předchozího režimu, takže je pokaždé, když vznikne nová situace, politika paralyzována zjednodušenou ideologickou reakcí na to, co "bylo předtím", protože staré myšlenkové postupy, se už nedají aplikovat na novou situaci.

Češi podle Žáka jdou vždycky ode zdi ke zdi a reagují po dlouhou řadu let na základě traumat získaných v přechozích krizích, kdy jsou však takové reakce už nepraktické, zavádějící a destruktivní, protože se v nových situacích nedají použít. (Žákův příspěvek přineseme v BL v plném znění.) Teď chci publikovat jen pár stručných poznámek, které jsem rychle sepsal v konferenčním sále v Glasgow.

Už jsem v tomto listě poukazoval na základní princip modernismu, směru, který vládl evropské kultuře přibližně od roku 1850 do roku 1950. Základním principem modernismu, v důsledku překotně se měnící evropské kulturní zkušenosti, je zjištění, že zkušenost z minulých dějů se nedá uplatnit na současnost - souřadnice se totiž mění a staré zkušenosti nejsou v nové situaci použitelné.

Je tomu, jako by do ČR modernismus nikdy nepronikl. Václav Žák před časem také poukázal na to, jak se po r. 1918 nová československá rozvědka tak strašně bála možného obnovení moci Rakouska, že sledovala různé habsburské šlechtice a jejich milenky tak intenzivně, až jí ušlo, že se v Německo dostal k moci Hitler...:) Dnešní "novináři" v ČR dělají totéž.

6. 4. 2008

NEZÁVISLOST RADNÍHO ČESKÉ TELEVIZE

Podle úvodníku předsedkyně poslaneckého klubu Strany zelených Kateřiny Jacques ve zpravodaji poslaneckého klubu Zelených č. 8 se zde dozvíme o "úspěšném zvolení kandidáta Strany zelených Josefa Jařaba do Rady České televize" Podle textu na stranách 8-12 "Kandidátem zeleného klubu se stal profesor Josef Jařab, pro kterého se podařilo získat podporu i u ostatních koaličních stran. ... Pane profesore, za Poslanecký klub Sz Vám blahopřejeme a přejeme vše dobré ve Vašem konání! Jsme rádi, že nás bude reprezentovat odborník Vašich kvalit", konstatuje předsedkyně poslaneckého klubu Strany zelených Jacques.

5. 4. 2008

Právo přineslo 28. 3. 2008 informaci, že 6,5 milionu pojištěnců Všeobecné zdravotní pojišťovny za necelé tři měsíce vydalo ze svých kapes na regulační poplatky a doplatky na léky už 600 miliónů korun. Jen 64 lidí z 6,5 milionu do této chvíle překročilo 5000 Kč limit, stanovený Julínkovým ministerstvem. Takto obecně řečeno, v duchu komunikační strategie tiskového Cikrta, by jeden zdravý ministru zdravotnictví pogratuloval. Jak ale vypadá praxe? Jak vypadá praxe nemocných?

6. 4. 2008

Je škoda, že Jan Čulík ve svém nepochybně trefném pojmenování skutečného myšlenkového stavu některých, ne vždy biologicky starých, publikujících gerontů, nepokračoval v citaci ze "sportovního" komentáře pana Čermáka. Jedna důležitá (s)myšlenka navíc dokáže ještě lépe poodhrnout závěs mozkových plen a nahlédnout hlouběji "sportovním" komentátorům globálního světového dění do strojku jejich mechanického a těžko "upgradovatelného" flašinetu:

5. 4. 2008

Jako pars pro toto české intelektuální scény: od Petera Dale Scotta má Klementinum jednu knihu, od Naomi Wolfové má Klementinum jeden německý překlad jedné knihy z devadesátých let a slovenský překlad Beauty Myth (z nakl. Aspekt), od Chalmerse Johnsona má Klementinum tři knihy, všechny z první půle sedmdesátých let (a s výjimkou jednoho kurzu na FSV se zdá, že se knihy jako Blowback, Sorrows of Empire, Nemesis vůbec nikde v Česku neobjevují, dokonce ani na webu). Žádné knihy těchto a podobných autorů k současné problematice v ČR v běžné populaci necirkulují, dokonce ani skrze hlavní knihovnu.

Ke zhodnocení fázového posunu v myšlení české společnosti a její reprezentace, nic to neukazuje jasněji než teď ty základny, píše Jan Matonoha.

Když se člověk podívá, tak snad jen Britské listy a Listy se k tomu staví komplexně, kriticky ve smyslu zohlednění všech pro a proti a širších souvislostí.

5. 4. 2008

Dobrá analýza, nicméně aplikujete nesprávný vědní obor. Na chování jednotlivců, o kterých píšete, je totiž potřeba nazírat ne z pohledu politologie či sociologie, ale z pohledu psychologa nebo psychiatra, píše Paul Novotný z University v Montrealu.

Vámi zmiňovaní jedinci si totiž jen a pouze všemožnými způsoby neustále léčí své bolístky utržené za komunistického režimu a z toho resultující mindráky, především mindrák z toho že málokdo v sobě našel dost odvahy, aby se komunistům postavil a prakticky každý celkem ochotně s komunistickým režimem kolaboroval.

4. 4. 2008

K článku o národních katastrofách: Jistý historický rozdíl tu přece jenom je.

5. 4. 2008

Republiková rada Strany zelených se ale usnesla na tom, že nesouhlasí s vybudováním základny a vyzvala poslance, aby hlasovali proti ní. Ze tří podmínek zelených byla podle usnesení splněna jen jedna - bylo dosaženo společného stanoviska v Radě NATO. "Další dvě podmínky - závazná garance vlády USA, že radarové zařízení protiraketové obrany bude začleněno pod řízení a velení NATO a společné stanovisko Rady EU - splněny nebyly," stojí v dnešním usnesení.

"Usnesení je celou řadou zbožných přání, ale ne vždy odpovídají naší váze," komentoval Bursík, který ho navíc označil za předčasné. "Žádný dopad pro naše další kroky usnesení mít nebude," řekl MF DNES.

iDnes: Schwarzenberg a Bursík ustáli kritiku spolustraníků za radar ZDE

5. 4. 2008

Ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů P. Žáček opět prokázal, že jeho úřad slouží zejména k neobjektivní obhajobě všech, kteří bojovali proti tzv. komunistickému režimu. Tentokrát se »vyznamenal« prohlášením, že existuje složka týkající se bratří Mašínů a jejím obsahem má být, že tito měli v úmyslu zavraždit Klementa Gottwalda a další představitele tehdejších bezpečnostních složek.

5. 4. 2008

Dopis Martinu Bursíkovi

tisková zpráva

Vážený pane předsedo,

právě proběhl ostře sledovaný summit NATO v Bukurešti, na kterém se členové aliance vyjádřili k americkému protiraketovému štítu v České republice a Polsku:

5. 4. 2008

Servery www.ct24.cz a www.aktualne.cz mají ke zprávě o nehodě letadla v Kataru shodně fotografii letadla Grumman Northrop B-2 Spirit namísto havarovaného Rockwell B-1 Lancer. Je to náhoda, anebo opisují s chybami?

Je třeba přiznat, že B-2 je také letadlo. Kdysi se říkalo: Dalmácie jako decimálka, hodinky jako holinky, obojí se natahují. Proč se pak diví, že je nelze brát vážně, ptá se František Řezáč.

4. 4. 2008

Ruský zpravodajský server utro.ru dnes přinesl zprávu z Bukurešti, která obsahuje informace, co se do našich médií nedostala, píše Petr Sedláček. Utro.ru mimo jiné píše:

Při hledání kompromisního řešení v otázce umístění prvků amerického systému protiraketové obrany ve východní Evropě učilo NATO v rámci svého bukurešťského sumitu Rusku pro mnohé neočekávanou nabídku: vybídlo Moskvu, aby prostudovala možnost provázání systémů protiraketové obrany (PRO) NATO, Ruské federace i USA. "Navrhujeme využít výhod, plynoucích z nabídky spolupráce v oblasti protiraketové obrany a jsme připraveni prostudovat možnosti provázání systémů PRO USA, NATO a Ruska v odpovídajícím čase," stojí v komuniké, vydaném po zasedání premiérů zemí NATO v Bukurešti 3.dubna. Přitom autoři dokumentu s uspokojením konstatují, že již v současnosti probíhá v této oblasti s Ruskem spolupráce.

Dále se také v komuniké konstatuje, že Severoatlantická aliance je připravena garantovat maximální otevřenost a nejvyšší možnou úroveň vzájemné důvěry, aby se dalo předejít libovolným okolnostem, které mohou být ze strany Moskvy v této souvislosti považovány za znepokojivé.

4. 4. 2008

Luboš Palata ve čtvrtek 3.4. v Lidových novinách uvedl: ,,Washington dal najevo, že radar v Česku bude, i kdyby ztroskotaly rozhovory USA s Polskem o protiraketové základně." Je zřejmé, že radar plánovaný v Brdech by byl důležitější součástí systému americké protiraketové obrany než raketová sila v Polsku. Pokud by ze stavby základny na polském území sešlo, mohou být interceptory odpalovány třeba z námořních plavidel. Antirakety mohou během letu svojí dráhu měnit, a tak dokáží vyrovnat odchylky způsobené kymácením lodě při startu na rozbouřeném moři. Přesně zaměřit útočící hlavici radarem na lodi je ale obtížné, protože plavidlo se pohybuje a musí určovat i vlastní pozici, což snižuje výslednou přesnost měření a prodlužuje dobu potřebnou k získání výsledku. Brdský radar by stál na precizně zaměřeném místě a mohl by rychle poskytnout mnohem přesnější údaje.

4. 4. 2008

Spojené státy a Česká republika jsou ohledně výstavby raketové obrany ve východní Evropě jednotny. V ČR bude postavena raketová základna. Americká ministryně zahraničí Condoleezza Ricová a její český protějšek Karel Schwarzenberg podepsali ve čtvrtek v Bukurešti na okraji vrcholné schůzky NATO odpovídající dohodu, uvádějí diplomaté. Podle ní chtějí USA v ČR postavit radarovou stanici, v Polsku má být postavena základna s deseti antiraketami. Informuje o tom německý časopis Spiegel Online ZDE

Prezident Bush   v Bukurešti - foto Chris Greenberg, White House
4. 4. 2008

Hned na začátku bukurešťského summitu NATO americký prezident Bush utrpěl vážnou diplomatickou porážku. Jeho požadavek na přijetí Ukrajiny a Gruzie do Aliance narazil na silný odpor, oznámila včera agentura Associated Press. Odpor se objevuje zejména u Němců a Francouzů. The New York Times však včera s odvoláním na nejmenovaného německého diplomata uvedly, že německo-francouzskou pozici podpořily také země Beneluxu, Itálie a Maďarsko. Protože Aliance o přijetí nových členů rozhoduje konsensem, je zřejmé, že Bush na závěr svého úřadování další rozšíření NATO neprosadí.

Proč jsou ale Rusové najednou ochotni přinejhorším vyměnit protiraketové základny v Polsku a České republice za vynechání Gruzie a zejména Ukrajiny z NATO?

◄ Prezident Bush v Bukurešti - foto Chris Greenberg, White House

4. 4. 2008

Před nedělním bilaterálním summitem zveřejnilo Rusko potenciální dohodu s USA, jejímž cílem je odvrátit krizi, způsobenou plány Washingtonu vybudovat systém raketové obrany v Evropě. Vysoký ruský činitel uvedl, že součástí dohody má být řada opatření, která mají zajistit, aby systému nebylo možno použít proti jeho zemi. Byla by přijatelná jako dočasné opatření na snížení napětí mezi Východem a Západem.

"Jsem přesvědčen, že je uzavření dohody blízké," uvedl Konstantin Kosačev, šéf mezinárodního výboru ruského parlamentu.

4. 4. 2008

Vyjednávání o radarové základně v Brdech směřují zjevně do finále. Zdá se, že v tomhle směru dovede premiér Topolánek projekt zahájený za vlády sociální demokracie do úspěšného konce.

Co se jaksi nedaří, je přesvědčit českou veřejnost o správnosti této základny, zejména má-li být na českém území. Není divu. Veřejná diskuse se po dlouhou dobu omezovala na zdravotní a bezpečnostní rizika. Výsledek takovéto diskuse je předem jasný. Je-li hlavním smyslem existence americké radarové základny neohrozit zdraví a bezpečnost obyvatel České republiky, pak i ten nejbezpečnější radar má určitý handicap proti radaru neexistujícímu.

Bylo by tudíž namístě zabývat se též důvody, proč radarovou základnu akceptovat.

4. 4. 2008
Polemika s návrhem ministra financí Kalouska k sjednocení odvodů daní a pojistného na jednom výběrčím místě

Po odmlce spustila vláda další informační kampaň ke změnám ve správě části sociálního systému. Tentokrát se jedná o společné odvody - daní z příjmů fyzických osob, jejich sociálního zabezpečení (nesprávně uváděno jako sociálního pojištění) a snad i všeobecného zdravotního pojištění - na jednom úřadě. Hovoří se o spojení finančních úřadů zejména s ČSSZ.

Není to žádná nová informace. Tento úkol si daly obě Topolánkovy vlády již ve svých programových prohlášeních a existuje i usnesení vlády, navržené tehdejším ministrem financí V. Tlustým, které zavázalo MF, MPSV a MZd přípravou tohoto kroku. Pracovní skupina pro přípravu této změny však odhalila, že takovéto přání není podloženo žádnou důvěryhodnou analýzou. Ač se tento krok může občanům jevit jako potřebný, prospěšný a správný, prokázala se zatím jen potřeba vysokých vstupních nákladů a nespočitatelnost případných úspor pracovních míst.

hangár pro systém Temp-S
4. 4. 2008

SS-12

Před dvaceti lety, v březnu 1988, byla na základě americko-sovětské Dohody o likvidaci raket středního a kratšího doletu z 8. prosince 1987 z území Československa stažena sovětská raketová brigáda vyzbrojená raketovým systémem Temp-S (NATO SS-12 Scaleboard, 9K76, OTR-22). Raketový systém Temp-S s balistickým nosičem typu země-země s doletem až 900 km představoval nejsilnější zbraňový systém, který se kdykoli v dějinách nacházel na území bývalého Československa.

V první polovině 80. let spirála jaderného zbrojení na evropském kontinentu zrychlila tempo. Studená válka pokračovala. Na podzim 1983 začala praktická realizace tzv. dvojího rozhodnutí států NATO z roku 1979 o rozmístění 572 raketových jaderných nosičů (balistické rakety středního doletu Pershing 2 a střely s plochou dráhou letu BGM-109G) na území pěti evropských států NATO. Dodávka prvních raketových oddílů US Air Force se střelami s plochou dráhou letu se uskutečnila 23. 11. 1983 na území Velké Británie. Prakticky s jednoměsíčním odstupem přistoupil Sovětský svaz na konci roku 1983 k realizaci již připravených "odvetných" opatření, spočívajících m.j. v rozmístění operačně taktických raket se zvýšeným doletem (tehdy nazývaných OTR-22, v kódu NATO označených jako SS-12M Scaleboard B, sovětské armádní označení 9K76 "Temp-S") na území Československa a NDR.

4. 4. 2008

Novinári, respektíve majitelia médií, sa príliš venujú boju s vládou (či proti nej) namiesto toho, aby bojovali o priazeň svojich čitateľov a divákov. Jedným z argumentov je aj tvrdenie, že novinári nechcú robiť noviny, ktoré sa nebudú čitateľom páčiť. Avšak januárové čísla predajnosti ukazujú, že noviny aj bez nového tlačového zákona čitateľov strácajú a podobne je na tom najnovšie aj televízne spravodajstvo.

Januárové výsledky predajnosti denníkov i týždenníkov potvrdili trend poklesu, s ktorým tlačené médiá bojujú už dlhší čas. Z globálneho hľadiska je to celkom prirodzený vývoj charakterizovaný nástupom internetu. Lenže u nás ešte nie je internet taký rozšírený a zároveň tento trend „prebrali“ už aj televízie.

4. 4. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O svobodě slova se dalo v BL číst v poslední době několik článků a taky zase něco kritického o kvalitě BL. Rozuměl jsem, že při tom vlastně nešlo o "svobodu slova", ale o svobodu projevit názor, a to je právě něco, za co by BL neměly být kritizovány, ale pochváleny. V téhle poznámce ale nechci blahořečit BL a kritizova podrobně právě ty, kdo na jedné straně kritizují tuhle platformu publikovaných myšlenek a na druhé straně nepřispívají svými vlastními články, aby dalšími odlišnými názory ještě víc povzbuzovali ke čtení. Namísto toho se chci zamyslet nad tím, proč se mluví o svobodě myšlenek, slov, projevování názorů a o nutnosti jednání v každodenním životě.

5. 4. 2008

Jako penzista na venkově, žiji na Karlštejnsku, do roku 2002 v Praze. Má zkušenost z venkovského života smutná. Chování domorodců, jejich společenská aktivita (když si odmyslím aktivní Sokol a akce pořádané OÚ) je dána především majetkovými změnami po roce 1990. Mnozí se stali ze dne na den, bez svého přičinění, majetnými, vrácení združstevněných pozemků jejich předků a jejich přeměna na stavební parcely s následným rozprodejem, znamenala jejich přesun do milionářských pozic.

Na druhé straně je třeba dodat, že venkovská sláma v botách zůstala a tak předmětem zájmu jsou jen drobné, denní problémy, sousedské vztahy, píše čtenář J. Kroc

4. 4. 2008

Aktuální stav demokracie v ČR v souvislosti s pohledem na situaci v Afghánistánu

Starší generace si pamatuje, jak Afghánistán okupovali "Rusáci", jak jsme jim tehdy říkali. Bylo to v letech 1979-1989 . Nicméně ani tehdy, pokud je mi známo, jsme nebyli Varšavskou smlouvou požádáni o pomoc a této vojenské "mise" jsme se nemuseli účastnit. Přestože jsme – stejně jako dnes – byli promývání vojenskou propagandou, jen málokdo tehdy věřil tomu, že je správné, aby si kdosi cizí Afghánistán, to významné strategické místo, podmanil. Také si pamatuji na okamžik, kdy to konečně rusáci vzdali a stáhli se. Měli jsme z toho radost.

4. 4. 2008

Theodore A. Postol, MIT; George N. Lewis, Cornell - American Association for the Advancement of Science: The Proposed US Missile Defense in Europe: Technological Issues Relevant to Policy │PDF 7,5MB ARCHIV BL

Systém protiraketové obrany, který Spojené státy plánují rozmístit v České republice a Polsku, je neúčinný a dá se lehce obelstít. Tvrdí to Theodore Postol, fyzik a dlouholetý kritik protiraketové obrany z Massachusettského technologického institutu (MIT), v článku pro německý časopis Die Zeit. Podle Postola nebude systém fungovat a chystanou obranu proti raketám vypáleným ze zemí, jako je Írán, lze snadno obejít.

3.4.2008 iDnes│Technet : Americký protiraketový systém jsou možná jen vyhozené peníze ZDE

1. 4. 2008 ZEIT WISSEN: Das amerikanische Militär rechnet seine Raketenabwehr schön ZDE
2. 4. 2008 ČTK│ČT24 : Protiraketový systém lze podle amerického vědce snadno oklamat ZDE
12. 3. 2008 Greenpeace: Postol: Radar nezachytí rakety včas ZDE
19. 10. 2007 BL, Americký vědec Theodor Postol: Protiraketová obrana má vážné nedostatky ZDE
10. 2007 Arms Control Today, George N. Lewis, Theodore A. Postol: European Missile Defense: The Technological Basis of Russian Concerns ZDE
21. 2. 2007 The Financial Times : Russia pushes Poles, Czechs closer to US ZDE
30. 4. 2004, Boston Globe, Ross Kerber: MIT professor faults operation of Patriot missile ZDE
4. 4. 2008

KD│ Ceny energií mohou během několika málo let vzrůst až desetkrát, což naprosto promění obchodování i společnost, tvrdí bývalý ředitel společnosti Woolworths, která je jedním z největších britských obchodních řetězců. Informaci přinesl australský server Couriermail.

4. 4. 2008

Občas si přečtu vaše internetové noviny a vždy jsem udiven odlišným úhlem pohledu, než který nám poskytují ostatní naše média. Chtěl jsem vám proto položit několik zřejmě naivních otázek, týkajících se porovnání politické orientace občanů ČR s občany Velké Británie či Francie. Určitě víte, že je u nás velmi zmatená a komplikovaná situace.

Díky dvěma sociálně demokratickým "přeběhlíkům" získaných za podivných okolností současným premiérem Topolánkem a jeho tajemníkem Dalíkem, může současná pravicová koalice provádět reformy postihující negativně nízkopříjmové a středněpříjmové skupiny obyvatelstva. Dá se říci, že zejména se změnami ve zdravotnictví většina lidí v zemi nesouhlasí. Bydlím v Praze, kde naopak převažuje spokojenost. Pokud však přijedu kamkoliv na venkov, musím vyslechnout obrovský nářek lidí v souvislosti se snižující se životní úrovní, zhoršujícím se zdravotnictvím atd. Když se jich zeptám, proč tedy neprotestují, obvykle mi odpoví, že protestovat mohou pouze lidé v Praze a nikoliv oni na venkově, píše čtenář Jan Novotný.

4. 4. 2008

Globalizačně jako prostě v médiích těchto dní!

Předem prohlašuji, že nejsem nějaký "purista" a "staromilec", ne-li všeho druhu "konzervativec". Jenže kdybych třeba pro někoho dělal reklamu s cizím -- anglickým -- slovem "inclusive" před očima a do uší, pak se musím aspoň podívat do slovníku (pokud si nejsem jist) a vyslovovat na konci "-siv", nikoli "-zif" (tedy "ól inklusif"!). Pokud mám číst ve zprávách maďarské vlastní jméno "Ferenc Gyurczány", určitě nestačí "jaksi po paměti" přečíst "ďurčány" (i když je to v české televizi dost pokrok!). V maďarštině má totiž být na konci místo "-ny" vysloveno jenom "-ň". Velmi oblíbené je něco nazvat latinsky. Pak bez ohledu na možnou "italskou" nebo tradiční "klasickou (i českou)" výslovnost zpravidla hoří správné délky samohlásek, nejen v koncovkách. Jako kdyby na délkách slabik nezáleželo! K takovým prohřeškům dochází v televizi dnes a denně. Také v rozhlase, i když je veřejnoprávní (a snad zodpovědnější).

4. 4. 2008

Zahraniční rubriky ovládly dvě události - summit NATO v rumunské Bukurešti a nepokoje v Tibetu. Ačkoli obě od sebe dělí několik tisíc kilometrů, podobnosti se najdou. Vlády obou zemí tvrdě potlačují jakékoli protesty, zavádějí "bezpečnostní opatření", prostě hlavně aby byl klid a pořádek. Jistě, rozdíl je ve stupni protestů i státní reakce. Proč se ale nad Tibetem rozhorluje kdejaký příležitostný obhájce lidských práv, zatímco na záhumenku pěstujeme ticho po pěšině?

4. 4. 2008

S potěšením jsme si přečetli článek Richarda Seemana o konferenci "Knihovny v období nacismu" konané koncem března ve Vídni, které se zástupci Židovského muzea v Praze také zúčastnili, píší Michal Bušek a Alena Jelínková.

Bohužel musíme reagovat na autorova závěrečná slova. Není pravda, že by projekt, podobný těm, které byly na konferenci ve Vídni představeny, neprobíhal také u nás. Je to právě ŽMP, resp. oddělení knihovny, které již od roku 2001 pracuje na "Identifikaci původních vlastníků knih". Jako jedni z prvních v Evropě a plně na vlastní náklady započalo muzeum průzkum knižního fondu za účelem zjištění původních majitelů knih.

Christianie
4. 4. 2008

V úterý 2. dubna byl v kodaňské Christianii při policejní zákroku proti podezřelým z prodeje drog zastřelen pes, respektive štěně, jednoho z obyvatel této autonomní zóny. Policisté byli v civilu a podle svědků zadržené bili obuškem. Majitel psa nebyl mezi podezřelými, jen zásahu přihlížel, uvádí deník Politiken.dk. Policie tvrdí, že ji pes ohrožoval, majitel psa a svědci to popírají a tvrdí, že policista psa zastřelil svévolně. Podle serveru Modkraft.dk měl policista prohlásit, že psa může bez problémů zastřelit. Po tomto incidentu byli policisté napadeni lidmi, kteří "zákrok" sledovali, jejich policejní auto bylo zapáleno.

V nočních hodinách byly nedaleko Christianie postaveny na ulicích barikády, které byly následně zapáleny.

Politiken.dk VIDEO

další podrobnosti ZDE
4. 4. 2008

ŠOK│ Naprosto pitoreskní korespondence probíhá mezi dvěma senátory: pražským senátorem Martinem Mejstříkem a příbramským senátorem Jaromírem Volným (ODS). Ten měl totiž dost odvahy (nebo drzosti, chcete-li), že nařkl Mejstříka z divadelního představení při jeho obhajobě "protikomunistické" kampaně v Senátu a jeho argumenty odmítl s poukazem na Mejstříkovo hlasování při prezidentské volbě . Obratem dostal Volný od Mejstříka "kádrový dotazník", ve kterém je mimo jiné dotazován, zda byl členem některých z organizací: pionýr, ČSM (pozdější SSM), ROH, Svaz československo-sovětského přátelství, Svazarm, ČSTV, nebo jiné organisace tehdejší Národní fronty; zda navštěvoval některé z kroužků Domů (pionýrů a) mládeže a kolikrát byl do roku 1989 u voleb.

Mejstřík, který byl sám před rokem 1989 svazák a aktivista pražské Vysokoškolské rady MV SSM a dnes je senátorem za "Klub otevřené demokracie", tento trapas sám zveřejňuje a rozesílá všem novinářům, včetně odpovědí Volného. Poezii Mejstříkova honu na čarodejnice nelze odolat a tak vám dva z těchto dopisů nabízíme.

4. 4. 2008

Ježiši Kriste. Na to jediné som sa zmohol po prečítaní tej znôšky ahistorických nezmyslov z pera Jana Šimůnka. Najradšej by som si v tejto chvíli nalial niečo tvrdé a zabudol, že som jeho príspevok čítal, avšak svedomie -- a moje vzdelanie orientalistu -- mi nedajú. Dám si preto radšej kávu a ideme na to zaradom, píše Slavomír Čéplö:

"I v době jím citovaného vrcholného rozmachu islámské kultury islám židy a křesťany pouze toleroval, přičemž tato tolerance byla spojena s horším postavením než bylo postavení standardního evropského poddaného".
4. 4. 2008

Martin Škabraha (BL 2.4. 2008) má zřejmě pravdu. Nehodlám tady polemizovat s panem Slavomírem Čéplö, stejně byste mi to neotiskli a byla by to pro mne marná práce. Ale snad byste mohli panu Čéplö připomenout, že nadávky a urážky nejsou žádný argument (hovadiny, stupidity, neskutečné blbosti....), upozorňuje Jan Makovička.

Sám píše, že židé a křesťané v islámských krajinách si žili (relativně) jako v ráji. Pan Čéplö (byť sám orientalista) se mýlí. Křesťané v islámských zemích byli občany druhého řádu a stejně na tom ovšem byli muslimové v křesťanských zemích (viz např. Richard Fletcher: Kříž a půlměsíc, MF 2004). V Indii, kde vládli muslimští vládci, bylo přívržencům indických náboženství dáváno na vybranou: buď přijetí islámu, nebo smrt (viz Ivan Hrbek, Karel Petráček: Muhammad, Orbis 1967).

4. 4. 2008

Úvahy, zda je islámský přístup ke světu civilizačně úspěšný nebo naopak katastrofální nedávají v kontextu jeho rozšíření smysl. Islám vyznává zcela odlišné hodnoty a tam, kde dochází okrajově k průniku těchto hodnot s křesťanským světem má pevnější pozici.

4. 4. 2008

Vláda by se neměla schovávat před odpovědností za nezákonné zásahy do jejich životů

Tisková zpráva Ligy lidských práv, Poradny pre občianske a ľudské práva a občanského sdružení Vzájemné soužití.

V pátek 4. dubna 2008 se v Ostravě uskuteční již druhé setkání protiprávně sterilizovaných žen ze Slovenska a Česka. V rámci asi pětihodinového odpoledního programu budou účastnicím předneseny příspěvky týkající se historického kontextu problematiky a situace v České republice a na Slovensku. Během volné diskuse pak ženy dostanou prostor pro vzájemnou výměnu zkušeností. Akce, kterou pod heslem "Vzájemná solidarita posiluje" zorganizovala Poradňa pre občianské a ľudské práva, potrvá až do soboty.

5. 4. 2008
tisková zpráva Slovenského mierovéího výboru

Dňa 5. apríla 2008 sa v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí pred veľvyslanectvom USA uskutočnilo za účasti asi 200 ľudí protestné zhromaždenie proti jednostrannému vyhláseniu nezávislosti Kosova. Zhromaždenie zorganizoval Slovenský mierový výbor, ktorého hovorca, Peter Baďura, podujatie moderoval. V oficiálnej časti zhromaždenia vystúpili: členka Európskeho mierového fóra Dagmar Bollová, starosta Bratislavského mierového výboru Michal Petrovič a slovanský aktivista -- expremiér SR a bývalý predseda Kresťanskodemokratického hnutia Ján Čarnogurský. Na záver bolo prijaté Memorandum Bratislavského mierového výboru k jednostrannému vyhláseniu nezávislosti Kosova

Memorandum Bratislavského mierového výboru k jednostrannému vyhláseniu nezávislosti Kosova ZDE

4. 4. 2008

Publikujeme poslední verzi výzvy české vládě a poslancům, aby neuznávali Kosovo, s kompletním seznamem podpisů, s komentářem Jana Kavana.

4. 4. 2008

Vydali jste petici proti samostatnosti Kosova, nic proti tomu, já osobně bych rád slyšel pouze to, jaký názor na vyhnání sudetských Němců z ČSR v r. 1945 má každá z osobností pod tímto materiálem podepsaná. Jako takový lakmusový papírek, který mi řekne víc o názorech těchto lidí na podobné záležitosti, jako je Kosovo. Třeba osamostatnění Slovenska, píše čtenář jménem Chládek.

4. 4. 2008

V roce 2005 jsem stála na ulici Ledra v Nicósii. Tehdy barikády rozdělovaly řeckou a kyperskou část ostrova a všude hlídkovali vojáci OSN. Kdokoliv procházel kolem jejich stanovišť, byl okamžitě monitorován. Nebylo příjemné chodit kolem vojáků s vědomím, že na vás míří jejich zbraně. Zúčastnila jsem se tehdy pracovní cesty delegace Evropského parlamentu, která se konala na pozvání kyperských Řeků.

3. 4. 2008

Firma British American Tobacco je jedním z hlavních partnerů filmového festivalu Febiofest. Právníci se nyní hádají, zda firma porušila zákon o regulaci reklamy a nebo ne. Pražský magistrát obdržel v pondělí stížnost týkající se propojení Febiofestu a BAT. ... ... Společnost British American Tobacco byla ovšem hlavním sponzorem Febiofestu poprvé již v roce 2001. Její logo bylo k vidění na plakátech i loni. Tenkrát si však na spojení tabákové firmy a filmového festivalu nikdo nestěžoval, informuje ČT24.

Česká televize jako obvykle nemluví pravdu. Na spojení tabákové firmy a filmového festivalu si už před dvěma lety stěžoval Jan Čulík, šéfredaktor Britských listů. A ačkoliv pracovníci České televize denně velmi pečlivě sledují Britské listy a obsah jejich článků dostávají v monitorech, nezajímalo je toto téma. Možná proto, že ignorují Britské listy, i když jejich obsahem ne nezřídka "inspirují", aniž citují zdroj. Někdy ovšem je jejich inspirace dva roky stará. Možná proto, že ředitel British American Tobbaco Tomáš Klvaňa byl v roce 2007 lobbistou pravicové vlády Mirka Topolánka. Prosazoval - stejně jako nevyvážené zpravodajství České televize - stavbu amerického radaru v českých Brdech.

4. 4. 2008

BL se, jak se zdá, dostaly do fáze, kdy i původně správné argumenty, které jsou navíc obecně známé (a proto nevím proč je hned dokládat přesnými citacemi), jsou opravovány. Pan Šimůnek má s newtonovským tvrzením "hypotézu Boha jsem nepotřeboval" pravdu. Není to sice zřejmě výrok Newtonův, ale rozhodně newtonovský, který se přímo týká Newtonova tvrzení "Hypotheses non fingo", kterým odmítá námitky po vysvětlení příčiny gravitace.

4. 4. 2008

Nerad bych se zaplétal do debaty o Newtonovi, ale na článek pana Čapka musím reagovat, píše Jiří Hudeček ml.

Newtonova teologie a kosmologie k sobě patří zcela neoddělitelně, naprosto jinak, než u novodobých fyziků typu Einsteina. To není můj názor, ale konsenzus současných autorit na Newtonovo dílo. Musím zde zopakovat odkaz ZDE na jeho nezveřejněné teologické rukopisy (4 miliony slov - to odpovídá např. 50 doktorským dizertacím), které psal celý život a byly spolu s alchymií jeho hlavním zájmem.

4. 4. 2008

Pan Čéplö napsal velmi dobrou reakci na obhajobu pravdy o islámském světě. Já bych k tomu chtěl podotknout jen jednu věc, která mi v souvislosti s tímto tématem stále přichází na mysl. Pouze hluboká neznalost našich (=naší civilizace) vlastních dějin (kam dějiny islámu rozhodně patří, stejně jako dějiny antiky, středověku atd.) umožňuje lidem nálepkovat islám jako zlý - křesťanství a židovství nebo civilizace starořímská a starořecká jsou plné krve, nespravedlnosti atd.

3. 4. 2008

Londýnský primátor Ken Livingstone nedávno oznámil nový projekt v hodnotě 75 milionů liber, v jehož rámci chce vytvořit v Londýně program pro půjčování jízdních kol, inspirovaný nově zavedeným, vysoce úspěšným pařížským systémem Vélib.

Vélib je zkratka dvou francouzských slov, "vélo" (jízdní kolo) a "libération" (svoboda). Umožňuje Pařížanům i turistům využívat 10 000 jízdních kol, strategicky rozmístěných po celém městě.

3. 4. 2008
Dohoda mezi USA a Ruskem je taková, že radar bude zabudován tak, aby nesledoval situaci na území Ruska, dokud by se neprokázalo, že má někdo balistické rakety," řekl Paroubek.

Takto prý se předseda ČSSD vyjádřil po návratu z Ruska při debatě se studenty ústecké univerzity. Přítomným novinářům prý odmítl cokoli o "tajné informaci" dodat. "To mám z uzavřeného okruhu lidí. Není to určeno pro veřejnost," řekl podle serveru iDnes. Pokud je tomu tak, a není to aprílová kachna, zveřejněná o den později serverem iDnes, pak prokázal Jiří Paroubek značné nedostatky zeměpisu a prostorové představivosti. Pohled na glóbus ukáže, že nelze "zabudovat" radar tak, aby sledoval směr letu rakety, odpálené z Íránu a směřující na New York nebo Londýn, a vyhl se pohledu nad Rusko. To je prostě hloupost. S jakými "odborníky" se Paroubek v Rusku potkal, s kým jejich výroky konzultoval a jak pečlivě se tématu věnuje? Nejspíš se Paroubek stal obětí něčí škodolibé dezinformace a protože spoléhá v řadě věcí na své odborné poradce, měl by je nejspíše vyměnit za poněkud kvalifikovanější...

iDnes: Insider Paroubek prozradil studentům tajnou dohodu o radaru ZDE

3. 4. 2008

Bohdan Sláma, Venkovský učitel (2007)

Slámův třetí celovečerní film je vlastně o tomtéž jako jeho filmy předchozí. Lze to říci diplomatičtěji: projevuje výrazné rysy Slámova charakteristického stylu. Těmi jsou: určitý politický pamfletismus - Sláma má velmi konkrétní, energické názory na společnost a mezilidské soužití a filmem nám nepokrytě sděluje, jak očekává (či doporučuje), že bychom se měli chovat -- jeho "vzdělávací" postoje obsahují -- jako vždy -- určitou jemnou míru sentimentality.

3. 4. 2008

Ve snaze zabránit sociálním protestům a nepokojům v důsledku drahoty potravin začaly vlády v celém rozvojovém světě radikálně omezovat vývoz potravin ze svých zemí a snaží se posílit dovoz potravin, informuje deník Financial Times.

Saúdská Arábie v úterý snížila dovozní cla na celou řadu potravinářských výrobků. Úplně zrušila dovozní clo na pšenici a podstatně snížila cla z dovozu kuřat, mléčných výrobků a rostlinných olejů.

3. 4. 2008

Sněmovní zahraniční výbor ve svém středečním usnesení vyjádřil nespokojenost nad tím, že ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (bezp.,SZ) zvažuje uznání vyhlášení nezávislého Kosova navzdory tomu, že výbor i sněmovna vládu vyzvaly v této věci ke zdrženlivosti a k respektování rezoluce Rady bezpečností OSN, která hovoří o nutnosti zachování celistvosti Srbska, jehož je Kosovo součástí.

3. 4. 2008
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Že je Wall Street opravdu založen na chamtivosti neříkám já, ale Stephen Raphael. A kdo je Stephen Raphael? Bývalý člen správní rady Bear Stearns, banky na Wall Streetu, která se zhroutila minulý měsíc. A kde to Raphael říká? V interview pro Wall Street Journal, což jsou víceméně domácí noviny Wall Streetu. A o co Raphaelovi šlo? Chtěl vysvětlit (nebo snad omluvit?) zhroucení firmy. "To by se mohlo stát každé firmě," řekl na jednom místě.

Karel Schwarzenberg
3. 4. 2008

Když si ministr zahrnaičí Karel Schwarzenberg dupl, že buď bude ve vládě on, nebo předseda KDU-ČSL Čunek, mnoho lidí překvapil. Jednak proto, že od politiků neočekávali čestné jednání, jednak proto, že principiální postoj neočekávali ani od samotného Schwarzenberga, který dokázal být jak kancléřem Václava Havla, tak i ministrem ve vládě největších nepřátel absurdního hradního dramatika. Jako kdyby to nestačilo, ještě má Respekt. Nicméně respekt, který si majitel týdeníku Respekt výrokem o Čunkovi získal, se rozplýval hned potom, jak začalo být jasné, že to s tou demisí ministra za modrozelené nebude tak horké. Čunkovi nebylo policií ani soudem prokázáno, že bral úplatek. Čachry státního zastupitelství zametly pod stůl možnost, že by to kdy prokázat šlo. Nelze vyloučit, že se jedná o muže bezúhonného a čestného, pouze zlovolně pomluveného zhrzenou sekretářkou. Politika je uměním možného, pravil kdysi Michail Gorbačov a málem se mu podařilo dokázat nemožné. Stejně tak Čunek. Demise Havlova kancléře by navíc neprospěla nikomu ve vládě, mravoučným nominujícím Zeleným nejméně.

Stárnoucí rakouský playboy Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena Fürst zu Schwarzenberg, "Středoevropan se švýcarským pasem", nezklamal. Při prezidentské volbě spal, aby snad nemusel zasahovat do jejího průběhu, z jeho politické orientace se nepozná, zda je více americkým, nebo více českým politikem, a teď ještě Čunek. Od včerejška je lidovecký předseda ve vládě. Má právo zde být a je dobrou vizitkou této vlády. Původ svých peněz neobjasnil, z médií i ostatních politiků má škodolibou legraci. Jde s dobou a nezná rozdíl mezi špinavými a čistými penězi... V kostelní kasičce jsou k nerozeznání a všechny nakonec slouží Božímu dílu. Audit dopadne tak, že dovolí Schwarzenbergovi zůstat ve vládě dál. To se dá prorokovat už teď. Zvláště, když je ve hře další kolo šlechtických restitucí. Nilnisi rectum. Nic než spravedlnost.

2. 4. 2008

Včera jsem na Britských listech objevil článek Jana Čulíka o znechucení, které zažil při četbě Lidových novin. Čtu české noviny také jen občas a činím tak spíše než z potřeby být informován z důvodů zdravotních. Za normálních okolností mám nízký krevní tlak a na nízký tlak nemůže být nic lepšího než sledování tuzemské mediální produkce. Je to tak k pláči, že se člověk raději zasměje a krev v žilách se pěkně rozproudí. Ale teď vážně. V Čulíkově zmíněném textu je jedna věta, která odhaluje bídu novinářské profese velmi přesně. "Jsem přesvědčen, že oni (novináři) podplaceni nejsou - oni, bohužel, tomu co píší, zřejmě skutečně věří!"

3. 4. 2008

tisková zpráva Ne základnám

Iniciativa Ne základnám je pobouřena výroky představitelů vlády a ministerstva zahraničních věcí, kteří reagují na prohlášení generála Henry Oberinga v branném výboru Senátu USA. Obering řekl, že Spojené státy budou mít zájem na instalaci radaru v České republice i v případě, že by se nepodařilo dosáhnout dohody s Polskem. Hlavní vyjednavač smluv za Českou republiku, Tomáš Pojar, před časem prohlásil, že ,,za těchto okolností bychom jednání o radaru okamžitě ukončili."

Peter Sloterdijk
2. 4. 2008

"Musí-li sama velká politika být říší monstrózního, pak je politická výchova v posledním důsledku světem monster."

Peter Sloterdijk: Na jedné lodi

Člověk se navzdory všemu úsilí třebas i o aforistické vyjádření občas nevyhne nutnosti být polopatický. Tak i já na tomto místě vyložím -- doufám, že srozumitelně -- snad vše, co je třeba k pochopení příčin mého nedávného sporu s Janem Čulíkem. Tento spor nebyl sporem o konzervativizmus britský či český, ani o levicovost ostrovní nebo kontinentální; šlo v něm v zásadě o dvě úplně jiné věci. Zaprvé, že a proč nepovažuji politika (levicového jako pravicového, to je jedno) v občanském smyslu za plnohodnotnou lidskou bytost; zadruhé, že a proč považuji za nebezpečné, aby politikovi bylo dovoleno předstírat, že takovou plnohodnotnou bytostí skutečně je, a zasahovat do světa, nechce ani neumí pozitivně ovlivnit.

Peter Sloterdijk: Na jedné lodi. Pokus o hyperpolitiku, Votobia 1997, ISBN 80-7198-151-6, z orig. Im selben Boot přeložil kolektiv autorů vedený Břetislavem Horynou

21. 3. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro její podporu nevzchopí?

V únoru 2008 přispělo celkem 161 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 59 236.86 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 29.2.2008 částku 288 237.81Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 940.56 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Čína RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2008 Politujme Tibeťany, kteří si naivně mysleli, že jim někdo pomůže   
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
25. 3. 2008 Tibet -- konečně vyvážený přístup Miroslav  Polreich
20. 3. 2008 Čína a budoucnost našeho světa Dominika  Švecová
20. 3. 2008 Čínský premiér: Čína je ochotna zahájit dialog o Tibetu   
19. 3. 2008 Očitý svědek z Tibetu Zdeněk  Jehlička
21. 2. 2008 Čína obvinila Spojené státy, že používají dvojí metr   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   

Tibet RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   
26. 3. 2008 Tibet a nezávislost aktivistů?   
26. 3. 2008 Boj za svobodu není nelegitimní jen proto, že ho podporují Spojené státy Jan  Čulík
26. 3. 2008 Následkem čínské okupace zemřelo přes milion Tibeťanů   
25. 3. 2008 Sněmovna odmítla projednat rezoluci k Tibetu Andrea  Cerqueirová
25. 3. 2008 Čínská velvyslankyně: Kdyby čeští poslanci měli nezávislé informace, rozhodovali by se jinak   
25. 3. 2008 Tibet -- konečně vyvážený přístup Miroslav  Polreich

Zelení RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký
29. 11. 2007 Co zbylo ze zelených? Martin a Džamila Jan  Keller
29. 11. 2007 Jak souvisí Rowlingová, Bursík a Greenpeace? Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Chceme otevřenou diskusi o tom, za jakých podmínek setrvávat v této vládě!   
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
12. 10. 2007 Proč by měl Václav Klaus Alu Gorovi pogratulovat Jiří  Paroubek
8. 10. 2007 Hnědí a zelení. Vzájemný boj, ale i prorůstání Pavel  Pečínka

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   

Radiožurnál podle Tachecí RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2008 Konvalina chce vysvětlení svého odvolání? Může ho mít. Štěpán  Kotrba
31. 1. 2008 Který film naposledy rozplakal Petra Vachlera?   
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Každý by měl dělat, co umí, aneb, paní Tachecí, potřebujeme vás jinde a jinak! Karel  Šolín
21. 1. 2008 Volejte ředitelce, volejte Báře aneb čí chleba jíš, toho píseň zpívej   
18. 1. 2008 Svět kolem rádia František  Řezáč
17. 1. 2008 První významná internetová iniciativa?   
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 "S nutným časovým odstupem budeme změny vyhodnocovat"   

Klecová lůžka RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2008 Proč omezovat omezující prostředky ve zdravotnictví a proč Britské listy dávají prostor pro vytváření virtuální reality? David  Zahumenský
2. 4. 2008 LN: Vládě se nelíbí svěrací kazajky aneb lepší časy české psychiatrie Ivan  David
11. 1. 2008 Ústavní soud odmítl schematickou praxi českých soudů   
31. 7. 2007 Je správné, pokud práva občanů omezují moc lékařů David  Zahumenský
30. 7. 2007 Tvrzení o znepokojivém stavu lidských práv v psychiatrických ústavech se neopírá o pravdivé údaje Ivan  David
30. 7. 2007 Záhumenský to ví   
27. 7. 2007 Nejvýznamnější orgán pro lidská práva s celosvětovou působností po druhé kriticky posoudil situaci v Česku   
24. 7. 2007 Rowlingová je nána... Martina  Dostálová
16. 7. 2007 Žádní zdraví v psychiatrických léčebnách nejsou Ivan  David
13. 7. 2007 CPT: Zdraví lidé jsou nuceni zůstávat v psychiatrických léčebnách   

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2008 Hradní mozek v kalhot(k)ách Jana  Bobošíková
14. 3. 2008 Testiculos habet et bene pendentes - Má varlata, a ta mu správně visí! Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2008 Zdravotnictví a pojištění Vladimíra  Bošková
10. 3. 2008 Zřiďme státní zdravotní pojišťovnu   
28. 2. 2008 Plány ministerstva zdravotnictví ohrožují vzdělávání budoucích lékařů   
28. 2. 2008 Blokační minorita Petr  Wagner
21. 2. 2008 Americké zdravotnictví v zrcadle NEJMu Boris  Cvek
19. 2. 2008 Jak jsem onemocněl   
31. 1. 2008 Premier Topolánek hat wieder Bescheid gegeben...! Vladislav  Černík
17. 1. 2008 Poplatky u lékaře platit nebudu   
17. 1. 2008 Jako lékař MUSÍM pacienta ošetřit Petr  Wagner
14. 1. 2008 Zdravotnictví plně hrazené ze zdravotního pojištění může dosahovat velmi dobrých výsledků Darina  Martykánová

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Írán RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2008 Trhy s dětmi v osvobozeném Iráku Lukáš  Lhoťan
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Irák dnes zažívá boom cestovního ruchu   
13. 3. 2008 Operace Iraqi Freedom: Vojenské vítězství, politická prohra Karel  Dolejší
10. 3. 2008 Česká vláda jedná s iráckými teroristy Lukáš  Lhoťan
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
5. 2. 2008 Britský princ Andrew kritizoval USA za iráckou válku   
5. 2. 2008 Americké firmy korumpují irácké poslance Anna  Voňavková

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   

Školství RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2008 Jesle jako vzdělávací zařízení, aneb už se nedá mluvit o krkavčích matkách Uwe  Ladwig
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
5. 4. 2008 Greenpeace: Otázky, jimž se Bursík vyhýbá   
4. 4. 2008 Raketový systém kratšího doletu Temp-S v Československu Wieslaw  Strzondala, Vladimír Panuška
4. 4. 2008 Americký radar v České republice. Proč? Pavel  Urban
4. 4. 2008 Rusko chce podstatné pravomoce pro americké základny v ČR a v Polsku   
4. 4. 2008 Radar je věcné břemeno Ivan  Větvička
4. 4. 2008 Ondřej Neff a Miloš Čermák přehrávají znovu a znovu staré stereotypy Jan  Čulík
3. 4. 2008 Ponižující slouhovství české vlády   
3. 4. 2008 Balistická hloupost Jiřího Paroubka Štěpán  Kotrba
2. 4. 2008 Klvaňa: Jaký pán, takový kmán Jan  Neoral

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2008 Krize české literatury Štefan  Švec
27. 3. 2008 Otokar Fischer -- nejen překladatel Fausta a Zarathustry Nikola  Richtrová
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková
17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví   
11. 1. 2008 Zemřeli dva spisovatelé, kteří milovali Jesenicko Libor  Martinek
4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou   
14. 12. 2007 Znovu: Bude zrušen Památník národního písemnictví?   
17. 11. 2007 Člověk zahrada širá: Milan Kundera jako mladý stalinista Jan  Čulík
16. 11. 2007 Lašsko-evropský básník Óndra Łysohorsky Libor  Martinek

Český film RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2008 Bohdan Sláma: "Buďme na sebe hodní, nic jiného nemáme" Jan  Čulík
18. 3. 2008 O rodičích a dětech: Dobrý film, ale zase o tomtéž Jan  Čulík
26. 2. 2008 Mučení jako důkaz, aneb Jiří Křižan byl věštec Boris  Cvek, Jan Čulík
23. 2. 2008 How to resist death Jan  Čulík
22. 2. 2008 Czech Cinematography 1989 - 2007   
11. 2. 2008 Britské listy ukazují, že tudy cesta nevede   
19. 1. 2008 Čtěte "disidentskou" knihu Jana Čulíka o současném českém filmu Jan  Čulík
30. 11. 2007 Jací jsme   
2. 11. 2007 Po Gymplu Tomáš  Koloc