4. 12. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 12. 2008

Na vrcholu povstání zadržovali Britové v koncentračních táborech 71 000 Keňanů. Většina nebyla nikdy za nic odsouzena. Dopisy, propašované z táborů, svědčily o systematické brutalitě stráží a dozorců. Podle harvardské historičky Caroline Elkinsové, která získala Pullitzerovu cenu za odhalení britských zvěrstev během povstání Mau Mau, docházelo k sexuálnímu násilí a zohavování vězňů používáním "kastračních kleští". "To byl nástroj, jímž se mužům drtila varlata," píše Elkinsová v knize Britain's Gulag: The Brutal End of Empire in Kenya (Britský gulag: Brutální konec britského impéria v Keni) (2005).

Podrobnosti v britském deníku Times ZDE

Dědečka Baracka Obamy britská armáda v Keni věznila a podrobovala mučení. Došlo k tomu během násilného boje o keňskou nezávislost. Svědčili o tom nyní Obamovi keňští příbuzní.

4. 12. 2008

Měnový výbor Anglické banky ve čtvrtek snížil úrokové míry o celé procento na pouhá 2 procenta. Je to nejnižší úroková míra za posledních 57 let a společná nejnižší v historii.

Snížení úrokové míry na tuto rekordně nízkou úroveň se všeobecně očekávalo, poté, co tento týden přicházely otřesné údaje ze všech oblastí britské ekonomiky, z nichž vyplývalo, že Británie ocitá v dlouhé a hluboké depresi. Několik britských bank se vyjádřilo, že snížení úroků v plné míře zprostředkuje svým zákazníkům.

Měnový výbor Anglické banky uvedl v prohlášení, že ho znepokojují stagnující podnikatelské investice i klesající útraty spotřebitelů, stejně jako dále klesající ceny domů a bytů. Dodal, že hospodářské vyhlídky zůstávají špatné a že úvěrové trhy jsou v podstatě i nadále zmrazeny.

Hodnota libry na mezinárodních trzích se v podstatě nepohnula, avšak index londýnské burzy FTSE poklesl v důsledku zklamání, že snížení úrokových měr nebylo větší.

Podrobnosti v angličtině ZDE

4. 12. 2008

Gordon Brown ve středu oznámil, že britská vláda pomůže majitelům hypoték, kteří mají potíže s jejich splácením, aby nepřišli o svůj dům či byt. V Británii totiž hrozí v důsledku hospodářské krize prudce stoupnout počet lidí, jimž banky zkonfliskují bydlení.

V rámci plánované pomoci budou mít domácnosti, které dočasně přišly o část svých příjmů, mít právo odložit splácení úroků za své hypotéky po dobu až dvou let. Na projektu se bude podílet osm britských hypotéčních bank.

Podrobnosti v angličtině ZDE

4. 12. 2008

Vyšetřování amerického kongresu týkající se zbraní hromadného ničení odhaduje, že teroristé provedou útok jadernými či biologickými zbraněmi do pěti let. Šestiměsíční vyšetřování dospělo k závěru, že nejpravděpodobnějším zdrojem takového útoku je Pákistán. Cílem by mohly být Spojené státy či jakákoliv jiná část světa.

Podrobnosti v angličtině ZDE

4. 12. 2008

Ve výroční zprávě Bezpečnostní informační služby (BIS) za rok 2007 ZDE se oddíl 1.3 věnuje kontrarozvědné činnosti, tedy popisu činnosti cizích zpravodajských služeb na našem území. Pozorný čtenář si nemůže nevšimnout, že se tento oddíl věnuje jedné jediné zemi: Ruské federaci. Jakoby snad na českém území operovali zpravodajci jediné země světa -- absurdní představa.

4. 12. 2008

Ve světle aktuálních událostí na naší politické scéně, afér a aférek různého druhu, týkajících se známých politiků, či jiných celebrit, se některé společenské jevy zcela neprávem dostávají do pozadí zájmu médií i naší veřejnosti, přestože by si zasloužily alespoň občasnou pozornost. Mám zde na mysli velmi vážné nehody, ke kterým v posledních letech dochází v naší hromadné dopravě, na železnici i v autobusové a kamionové dálkové dopravě. V žádném případě nechci tvrdit, že v minulosti nedocházelo k železničním neštěstím, nebo k nehodám na silnici. Dobře si také uvědomuji, že železniční doprava a zejména doprava automobilová, tedy i autobusová a nákladní, doznaly značného nárůstu, který sebou může nést i nárůst relevantních rizik a následných nehod. Přesto jsem ale přesvědčen, že těch zmíněných nehod je více, než by tomuto nárůstu odpovídalo a že se tato poměrně značně nebezpečná situace bude dále eskalovat. Jaké jsou, nebo přesněji řečeno jaké mohou být příčiny?

4. 12. 2008

Před volbami na podzim roku 2008 čeští politici většinou deklarovali, jak se naší republiky krize nedotkne. Jak vyplývá z jejich současných návrhů, které zveřejnil server IHNED, již si uvědomili, jak byla jejich tvrzení krátkozraká. Bohužel, připravují občanům ještě více krátkozraká opatření.

4. 12. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Těch krizí asi zatím není dost. K finanční se přidala ekonomická a teď ještě, a to určitě ne jako poslední novinka, rozumová krize. Někteří politikové si asi myslí, že automobilky jsou banky a že dotace na osobní vánoční dárek je vlastně stejná jako vylepšování státního majetku z finančních prostředků státu. K tomu omylu několik myšlenek v téhle poznámce...

4. 12. 2008

DOKUMENT

Přinášíme vám plné znění dokumentu, který vypracoval analytik CVVM Daniel Kunštát a doc. Stanislav Balík z Masarykovy univerzity před jednáním kongresu ODS jako analýzu neúspěchů a doporučení pro delegáty. Z textu vyplývá i to řešení, o které se vzápětí pokusilo okolí Václava Klause: vytvořit "béčkové" strany okolo ODS pro pravicové voliče, kterým nucený eurooptimismus Mirka Topolánka a jeho týmu nevyhovuje... Tím by šla vytvořit teoretická většina a zároveň koalice.

3. 12. 2008

Pokud se podíváme do historie lidstva, tak zjistíme velice snadno, že jedním ze základních přístupů k problémům, jejichž původ přesahuje současné poznání a jejichž následky svými rozměry přesahují schopnosti společnosti je ovlivnit nebo zvládnout, je podpora vážnosti libovolného "pseudořešení" pomocí rituálního obětování. Čím hlubší jsou problémy a hloupější je řešení, tím významnější a častější musí být oběť. Lidu se tím ukazuje, že na libovolném řešení musí něco být, když je jeho podpora vyjadřována ničením skutečných hodnot.

4. 12. 2008

Minulý čtvrtek provedla skupina islamistických operativců komplexní teroristickou operaci v indickém městě Bombaj. Komplexnost útoku nespočívala ve zbraních, které při něm byly použity, nebo v jeho rozsahu, ale ve zřejmé vycvičenosti, mnohosti způsobů proniknutí do města a excelentní operační bezpečnosti a disciplíně v závěrečných fázích operace, kdy se poslední zbývající útočníci drželi několik dnů v hotelu Tádžmahál. Operačním cílem útoku zřejmě bylo způsobit co nejvíce ztrát, zejména mezi židy a bohatými hosty pětihvězdičkových hotelů. Nicméně útoky na řadu jiných cílů - od železničních stanic až po nemocnice - ukazují, že širším účelem bylo vyvolat ve velkém indickém městě hrůzu.

4. 12. 2008

KD│Jediný zajatý střelec, který se minulý týden zúčastnil útoků v Bombaji, jednadvacetiletý Mohammad Ajmal Amir Iman zadržený policií na hlavním vlakovém nádraží, řekl vyšetřovatelům, že se do akce zapojilo pouze deset z celkem čtyřiadvaceti absolventů ročního výcvikového kursu v Pákistánu. To však znamená, že dalších čtrnáct teroristů se dosud nachází někde na pákistánském území a je připraveno udeřit - přičemž pravděpodobných cílem druhého útoku může být indické hlavní město, informoval server ABCNews.com.

4. 12. 2008

Ústav pro studium totalitních režimů, jak si v době nutnosti atraktivního marketingu říká znovu prosperující ideopolicie, připravil pro veřejnost v Brně a Praze výstavu "Tváře moci", jejímž posláním má být seznamovat občany přímo v ulicích s tvářemi místních pohlavárů "komunistické" státní bezpečnosti. Výstava v Praze, otevřená za účasti komunálních politiků 14.11.2008, nabízí přímo uprostřed Václavského náměstí pohled do tváře 28 příslušníků StB působících během své kariéry mezi lety 1948-89 v Praze. Jak si profesionální antikomunisté, jmenovaní do funkcí převážně pravicovým osazenstvem Senátu, poradili s úkolem historického studia aktivit státní policie v kontextu své doby, se můžete dočíst v této recenzi.

4. 12. 2008

Akademie věd se největšímu zájmu veřejnosti těšívá v době před ostrým začátkem českých prezidentských voleb, neb se už stalo tradicí, že v zahřívacím kole se politické klany při hledání kandidátů pátravě zahledí i do jejích řad. Většinou u toho zůstane - politici si nakonec stejně uvědomí, že chtějí někoho, s kým už měli dlouhodobější živé kontakty a je pro ně čitelný a předvídatelný. Tomu může ještě tak vyhovět národohospodář či politolog, ale málo už přírodovědec. Jako jistou historickou raritu je nicméně možné zaznamenat, že v roce 1935 přírodovědec - botanik, profesor UK a pozdější akademik Bohumil Němec (1873-1966) - kandidoval proti Edvardu Benešovi; před volbou se však kandidatury nakonec vzdal. O tom, jak se od té doby posunul význam vědy, paradoxně svědčí existence dnešních ideologických bariér k řadě jejích výsledků, které samy o sobě mohou učinit některého kandidáta pro část politického spektra a priori nepřijatelným. Pro zelené jsou to např. geneticky modifikované potraviny, a třeba pro presidenta Bushe a ortodoxní republikány využívání kmenových buněk, naše ODS má zase popírače skleníkového efektu, evergreenem pro odpírače je jaderná energetika. Až tak pestrá polarizace a rezistence vůči vědeckým výsledkům v minulosti nebývala, ale na druhou stranu to relativizuje některé dřívější excesy církevní a světské moci, počínaje třeba kauzou Giordana Bruna.

4. 12. 2008

Přeji pěkný den. Reaguji na článek pana Jocha. Protože často vystupuje v televizi jako odborník, zajímaly mě jeho názory. To, co jsem si přečetl, mě docela šokovalo.Takovou míru primitivní nenávisti bych očekával u představitele extremní pravice, nebo náboženského fanatika. Jsem rád za jeho zveřejněn, protože se mohu lépe orientovat. Myslím,že by pan Joch udělal hvězdnou kariéru v každém diktátorském režimu, míní Jiří Vykoukal.

4. 12. 2008

K článku Romana Jocha

ačkoliv nepatřím k pravidelným čtenářům Britských listů, cítím jako svou povinnost krátce se vyjádřit k textu Dr. Romana Jocha publikovanému dne 2. 12. t. r. pod názvem "Galeje na Guantanámu". Publikovaný text totiž vrhá velmi rozporuplné světlo na křesťanské učení, k němuž se pan doktor hlásí, a se kterým bývá veřejně spojován, píše čtenář, který se označil jako páter Josef Mat. Baroš

4. 12. 2008

Černý mravenec: „Svobodu mravencům! Celý svět mravencům! Nesmějí to ovšem být mravenci červení!“

Karel Čapek

Autor výzvy k cenzuře v internetovém deníku, který si zakládá na necenzurovanosti, se podobá Romanu Jochovi, který propaguje jedině správné názory a ostře se staví za potlačování oněch nesprávných nejen názorů, ale i projevů chování. Paradoxně veřejně může vystupovat právě díky toleranci, kterou by jiným, sám, kdyby mohl, nedopřál. Roman Joch (*1971, Banská Bystrica, MUDr.) ovšem zřejmě není formálním vzděláním politolog, za kterého ho jiný autor pokládá, byť je asistentem na katedře politologie a mezinárodních vztahů CEVRO (liberálně konzervativní akademie, tedy jakási pravicová „vysoká škola politická“ frakce ODS Ivana Langra, analogická někdejší „vokovické Sorboně“).

4. 12. 2008

DOPIS PŘEDSEDOVI VLÁDY

Vážený pane premiére, v uplynulých dnech jsem médiím tlumočil stanovisko, ke kterému dospělo zasedání romských předáků a aktivistů ohledně posledního vývoje okolo romského sídliště v Janově, totiž, že paní ministryně Džamila Stehlíková neplní svoji roli, nezvládá situaci a pro řešení a zejména vyřešení romské otázky by bylo vhodné, kdyby svoji funkci nadále nezastávala. Cítím jako svoji povinnost Vám tento svůj názor, který je nejen mým názorem osobním, blíže vysvětlit.

3. 12. 2008

Rozhovor s bývalým ředitelem Úřadu pro vyzbrojování Jaroslavem Štefecem o oznámení Ruska nasměrovat v příštím roce nové mezikontinentální rakety RS 24 schopné prorazit americký protiraketový deštník a zda by pak mělo význam mít radar na našem území.

ČRo 1 - Radiožurnál, Martin Veselovský: Dvacet minut Radiožurnálu - 02.12.2008 17:33 ZDE

4. 12. 2008

Kdykoliv se vracím ze západu, má duše smutní. Přejedu hranici a vidím, slyším a cítím, že to není země krále Miroslava, ptá se Oldřich Adamec.

Vždy přejíždím hranice s bolestí v srdci. Jenom to vlastní přejíždění je skvělé, bez výjezdní doložky a s tím spojené velmi nedůstojné kontroly.

3. 12. 2008
"Nejsem soudce, pouze konstatuji," píše Jan Makovička, který si přečetl sugestivní výklad historika Jana Rataje o politických snahách katolických literátů ve druhé republice a nekriticky se s ním ztotožnil. Rataj ale není literární vědec a v jeho monografii je to znát. Věnuje se především politickým dokumentům, například manifestu "Učitelstvu česko-slovenskému", který požaduje "sjednocení školství a národa okolo Krista" a pod nějž se podepsal i Jan Zahradníček.

3. 12. 2008

Mám za to, že pan Štětina má určité množství špatných zkušeností s Ruskem a jeho obava ze všeho ruského je pochopitelná, ilustruje však výborně, že je vždy jednodušší bojovat minulé války, píše Ondřej Neumann.

Boj minulých válek je snadný a u veřejnosti se často setkává s pozitivní odezvou. Většinou je však projevem slepoty k výzvám současnosti.

3. 12. 2008

Jsem velmi zklamán uveřejněním článku "Galeje na Guantánamu" od Romana Jocha, . Tento článek, který nemá žádnou informační hodnotu a je pouze ubohou propagandou, dle mého neměl být na BL nikdy uveřejněn, míní Jindřich Sládek

Zde jsou důvody, které mě k tomuto závěru vedou:

3. 12. 2008
reakce na článek ředitele Občanského institutu Romana Jocha "Galeje na Guantánamu"

Předpokládám, že ze strany Romana Jocha jde o sarkastickou nadsázku. Přesto mne ale mrazí... Potlačit podstatné (zadržování bez důkazů a bez soudu), lidskost vydávat za slabost (poskytnutí protézy), volání po odvetě, krvi či mezinárodní intervenci vydávat za žádoucí atributy demokracie, to už není pouhá neobjektivita.

3. 12. 2008

Procházka po hlavní istambulské pěší třídě Istiklal je inspirativní nejen nekonečným tokem neprostupného davu, stejným v poledne i v půli noci. Po snad dvou desítkách návštěv tohoto veleměsta už nemám potřebu zkoumat každou orientální výlohu plnou barev, vůní a světel. Docela mi stačí zadívat se do výloh knihkupeckých. V místě, kde je radno čekat ve výloze spíše životopisy hereček nebo knižní předlohy populárních filmů, vidíme Habermase, Slavoje Žižka a životopis Baracka Obamy. Samozřejmě také Orhana Pamuka a pár knih o Istanbulu. Intelektuální debata na evropská témata je zjevně široce rozvinutá, to nám prozradí i pulty uvnitř knihkupectví, prošel jsem jich několik a strávil jsem v nich hodně času, ač turecky neumím.

Laurent Tsiobiandjeuh si při světle petrolejky čte z knížky gorilích pohádek
3. 12. 2008
tisková zpráva Českého rozhlasu Online

V Kamerunu se distribuuje knížka gorilích pohádek z Českého rozhlasu, v Moskvě se na knižním veletrhu Non Fiction uskutečnila výstava věnovaná Odhalení. V těchto dnech navíc vychází obrazová publikace s texty v češtině, angličtině a ruštině, která mapuje tři roky projektu o gorilách v pražské Zoo.

3. 12. 2008

DOKUMENT

Vážené páni poslankyně, vážení páni poslanci,

dovolte, abych Vás seznámil se svým pohledem na světovou finanční krizi a její možné dopady na ČR, resp. s pohledy a přístupy k eliminaci potenciálních rizik z této krize plynoucích.

Chtěl bych také úvodem říci, že tento můj příspěvek je postaven na podkladech a analýzách ČNB a věnuje pozornost jak příčinám vzniku krize, tak podrobné analýze aktuálního stavu klíčových indikátorů finanční stability ČR, tak následné interpretaci a hodnocení naší situace a následně i plánu, jak lze hrozbám z globální krize co nejúčinněji čelit.

(Redakce BL z textu odstranila četné gramatické chyby, opakovaná slova a jiné nesrovnalosti)

3. 12. 2008

Otázka hamletovská, věru! Neboť není kde rodit. Aspoň v Praze, i když tam zvládají Šejkspíra cobydup na jedno posezení. Sfouknou ho za dvě hodiny celého, i se sonety. A to si čas od času posteskneme, že nám porodnost klesá. Nebo jen těch lůžek není dosti? Že by? Praha má zvláštní přitažlivou sílu pro veškerenstvo žen v roli nastávajících maminek z nezvládnutelného širokého okolí? Praha musí mít dobrou pověst, ovšemže. V lecčemž. Také v porodnictví. (Ať nic neříkají v Brandýse nad Labem? O jiných "venkovských" nemocnicích ani muk?)

3. 12. 2008

Když senátor v odpovědi panu Matuszekovi zkouší zformulovat důvod, proč navzdory spoluobčanům hlasoval pro radar, namísto věcných argumentů vypráví historku o zavražděné ruské novinářce Anně Politkovské. Té prý popisoval, jak "Stíhačky SU-25 a bombarďáky" ničily Groznyj, čtvrť za čtvrtí. Jenomže chyba lávky, letouny Su-25 vůbec nejsou žádné stíhačky, ale frontové bitevníky... Lidsky opravdový svědek-novinář by si ovšem mohl technické serepetičky úplně odpustit a jednoduše (a o to působivěji) popsat, jak "ruská letadla" systematicky ničila Groznyj. To však Štětinovi bylo málo - on musí prostě navrch předstírat vojenskou expertízu, kterou nedisponuje. Zdánlivě autentická výpověď přímého svědka otřesných událostí tak získává odpornou pachuť falešného přibarvování a vystavování vlastního já vypravěče, jehož cílem není pokorně svědčit o prožitém, ale blýsknout se a vystupňovat účinek na publikum. A "vo tom to je", vážení, "vo tom to je".

V posledních letech postfeministky oprašují starého Lacana. Zajímají se o tu část teorie, která - zjednodušeně řečeno - vykládá zamilovanost coby svym způsobem produktivní omyl. Žena dle Lacana pro muže představuje falešný, protože neuskutečnitelný příslib návratu k prvotní polymorfní slasti, jíž se oba před vstupem do hry na velké kluky a holky museli vzdát; její role vlastně spočívá na schopnosti stát se projekčním plátnem mužových tužeb. Ve stavu intenzivní hormonální intoxikace si to muž zpravidla neuvědomuje - nicméně ve vlastním zájmu by se měl přesto snažit odlišit toužebná přání od toho, čeho skutečně lze dosáhnout. V opačném případě se totiž ztratí ve výtvorech vlastní touhy odkazucíjích navzájem jeden na druhý a začne je považovat za skutečnost samu. Možné směry dalšího vývoje jsou pak různé, jeden patologický shrnul Karl Kraus: "Zdravému stačí žena. Erotikovi stačí punčocha, aby se dostal k ženě. Chorému stačí punčocha."

3. 12. 2008

Potěšilo mě, když jsem v pravém horním rohu Britských listů objevil symbol adventu, věnec se čtyřmi svíčkami. Tyto čtyři svíčky, zapalované postupně po čtyři adventní týdny, symbolizují postupně se koncentrující sílu adventu, období před zimním slunovratem, jehož kvality znali naši předkové už v předkřesťanském období. Z něj v některých oblastech Evropy přetrval například zvyk projít si na počátku adventu tzv. adventní spirálou, dovnitř spirálovitě zatočenou cestou, vytvořenou z chvojí, která symbolizuje adventní dobu.

3. 12. 2008

Zakázat komunisty, zakázat komunismus! Kdybyste s takovým návrhem přišel v lednu 1990, otevřený dopis tohoto znění bych vám tehdy nepsal. Lidé si tenkrát od vás, politiků, slibovali, že budete chytřejší a čestnější než soudruzi a že také budete mít národní hrdost a kus vlasteneckého citu, který vám nikomu nedovolí posluhovat velmocím a rozkrádat stát. Posluhování a rozkrádání jsme tenkrát měli plné zuby a také jsme moc toužili po demokracii, čili po lidovládě, abyste mi dobře rozuměl. Kdyby se Komunistická strana Československa zakázala v rámci tak zvaného revolučního kvasu, málokdo by co namítal. Tehdy byla příhodná chvíle, kdy lidé vnímali dění značně černobíle na způsob: ti jsou dobří a jen dobří a tamti zlí a jen zlí. S polistopadovými vládami navíc zatím nestačili udělat jedinou špatnou zkušenost. Jak známo, v lednu 1990 a ani později toho roku KSČ nikdo nezakázal. Jestli proto, že byli tehdejší státníci demokratičtí, nebo proto, že měli s odstupujícími soudružskými státníky stohy dohod o převzetí moci, toho se já, řadový smrtelník, na rozdíl od vás, nikdy kloudně nedopátrám.

2. 12. 2008
polemika s odpovědí Jaromíra Štětiny "O krvi kolaborantů a zrádců" čtenáři Janu Matuszekovi

Občas mě ale přece jen vytočí, když se tito pozdně nebojácní s vykradeným životopisem pokoušejí vystupovat jako osoby, které s minulým režimem bojovaly od svého narození na plný úvazek.

Zdůvodnění, které podali tři z oslovených senátorů na otázku, proč zvedli ruku pro umístění technicky i strategicky vysoce sporného amerického vojenského zařízení kousek od Prahy, nelze analyzovat prvoplánově. Samozřejmě, že se v případě odpovědí senátorů Tomáše Grulicha, Jiřího Lišky a Jaromíra Štětiny jedná o projevy lidí, kteří neprokazují schopnost uvažovat na základě racionálních argumentů týkajících se radaru.

4. 12. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V listopadu 2008 přispělo celkem 175 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 46415.45 Kč. Příjem z reklamy byl 3300 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30. 11. 2008 částku 81 005.73 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar
3. 11. 2008 Naši darmodějové Martin  Škabraha
3. 11. 2008 Může být mučení uměním? Jan  Čulík

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2008 Britské úrokové míry byly sníženy na nejnižší úroveň v historii   
1. 12. 2008 Miliony z klobouku? Petr  Wagner
1. 12. 2008 Stát musí odstranit tržní rizika, má-li hospodářství znovu začít fungovat   
27. 11. 2008 Snižování daní v době krize, aneb Kancléřka Merkelová se ještě brání Uwe  Ladwig
26. 11. 2008 Americké ministerstvo financí vloží dalších 800 miliard dolarů do krachující americké ekonomiky   
26. 11. 2008 Guvernér Anglické banky nevylučuje, že bude nutno banky zestátnit   
25. 11. 2008 Washington Post: Stimulační balíček Demokratů může dosáhnout hodnoty až 700 miliard dolarů   
25. 11. 2008 Británie bojuje proti ekonomické krizi razantním zvýšením státních výdajů   
24. 11. 2008 Věštci v nouzi, neboli Jak dlouho trvá taková krize? Uwe  Ladwig
21. 11. 2008 NYT: K finanční krizi a recesi zřejmě přistoupila deflace   

Krajské a senátní volby říjen 2008 RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2008 Analýza neúspěchů ODS   
20. 11. 2008 Jak se jedná o krajské vládě na jižní Moravě   
20. 11. 2008 Když dva dělají totéž... Antonín  Hubený
31. 10. 2008 Co řekly volby 2008? Soňa  Hromátková
29. 10. 2008 Kdo měl jít k volbám   
29. 10. 2008 Jak by interpretoval Klausovo chování před volbami Ústavní soud? Václav  Chyský
27. 10. 2008 Nebude diktatura v ČR Bohumír  Tichánek
27. 10. 2008 Zeman měl pravdu, severočeská ČSSD nejspíš má v plánu uzavřít koalici s ODS Štěpán  Kotrba
27. 10. 2008 Vidět mladšího člověka na cestě k volbám bylo jak vidět bílou vránu   
27. 10. 2008 Černé bláto a zelená bažina Štěpán  Kotrba

Mexiko RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2008 Castañeda jako poslední provokace CIA v Mexiku Štěpán  Kotrba
20. 8. 2007 Když za dobrodružstvím - tak do Mexika Miloš  Kaláb
21. 12. 2006 Mexiko má dvoch prezidentov Samuel  Kováč
16. 12. 2006 Kavan: Nikde v mezinárodním právu není zakotveno právo na "změnu režimu" vojenskou intervencí Jan  Kavan
12. 12. 2006 Paradigma o civilizaci jako velkém rozcestí Josef  Skála
27. 11. 2006 Mexiko: policejní represe posílily síť občanské společnosti Eva  Malířová
6. 11. 2006 Vzpoura v Mexiku Thomas  Franke
30. 10. 2006 Venezuela versus Guatemala: Kdo obsadí místo v Radě bezpečnosti OSN? Simone  Radačičová
15. 9. 2006 Mexiko: ústavní právo na odvolání vlády Eva  Malířová
13. 4. 2006 Latinská Amerika: Tok peněz od emigrantů živí domácí ekonomiku Michal  Giboda

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2008 Zpráva Izvestijí je zavádějící, Saakašvili trvá na tom, že za válku nese odpovědnost Rusko Karel  Dolejší
29. 11. 2008 Izvestija: Saakašvili prý "přiznal, že vyprovokoval válku s Ruskem; podle opozice chce uprchnout ze země"   
25. 11. 2008 Válka jako zrcadlové bludiště Petr  Nachtmann
25. 11. 2008 Za odměnu na Sibiř Karel  Dolejší
16. 11. 2008 Pozor na ruskou manipulaci Jan  Čulík
14. 11. 2008 Civil Georgia: Bush prý přesvědčoval Sarkozyho, aby během gruzínské krize nejezdil do Moskvy   
13. 11. 2008 Independent: Proč ignoroval Západ pravdu o válce v Gruzii?   
10. 11. 2008 Rusko, Gruzie a USA: Dvojí metr v praxi Edward S. Herman
8. 11. 2008 NYT: Saakašviliho verze vzniku srpnové války zpochybněna vyšetřováním OBSE   
5. 11. 2008 Saakašvili odvolal šéfa gruzínské armády   

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
10. 10. 2008 Další překážka příchodu lidí ze zahraničí do ČR   
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2008 Kateřina Jacques chce dávat beztrestně marihuanu i dětem Štěpán  Kotrba
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
2. 12. 2008 Medicínské námitky proti "standardům zdravotní péče" Petr  Wagner
2. 12. 2008 Petr Wagner neřeší zásadní etické otázky dnešní zdravotnické péče Jan  Čulík
26. 11. 2008 Josef Provazník nerozumí problémům ve zdravotnictví Petr  Wagner
26. 11. 2008 O Davidu Rathovi: Politik by neměl radikálně měnit svá stanoviska   
25. 11. 2008 Proměna Davida Ratha Josef  Provazník
21. 11. 2008 Sjezd České lékařské komory, aneb jak nemá vypadat veřejná debata Čeněk  Kras
24. 10. 2008 MFD zase manipuluje veřejnost ohledně zdravotnictví Petr  Wagner
7. 10. 2008 Páter František Lízna na romské pouti: Nenechte se zatlačit do ghett Pavel  Pečínka
16. 9. 2008 Tady nejste v hotelu   
15. 9. 2008 Jak se dnes diskutuje v Británii   

Čína RSS 2.0      Historie >
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   
8. 11. 2008 Dong Feng - raketový arzenál Říše Středu Lukáš  Visingr, Alena Breuerová, Štěpán Kotrba
31. 10. 2008 Na čínském obzoru jsou přece jen nakonec "josefínské" reformy? Miloš  Dokulil
30. 10. 2008 Asijské vesmírné závody   
30. 10. 2008 Studie RAND naznačuje, že USA prohrají válku s Čínou   
13. 10. 2008 Čína zřejmě dovolí zemědělcům prodávat svou půdu   
5. 9. 2008 Potěší Vás to? Miloš  Dokulil

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2008 Bývalý kpt. StB Miloslav Málek. Loajální zaměstnanec Milan  Daniel
25. 11. 2008 Pochybnosti   
25. 11. 2008 Jak se dláždí cesta k moci Milan  Daniel
24. 11. 2008 Bursíkova izolace se prohlubuje Milan  Daniel
24. 11. 2008 Hlasujte v souladu s programem, nebo odejděte! Ondřej  Slačálek
22. 11. 2008 Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová opustily klub SZ   
21. 11. 2008 Zelené divadlo na provázku Milan  Daniel
13. 11. 2008 Stanislav Penc odchází ze Strany zelených Stanislav  Penc
4. 11. 2008 Zubová: Jednou z příčin propadu SZ ve volbách byl odklon od zeleného programu Matěj  Stropnický
23. 10. 2008 ČSSD dostala příležitost, které se zřekla Bursíkova Strana zelených Jakub  Rolčík

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
27. 11. 2008 President Obama's Foreign Policy: The Change We Really Want? Joanne  Landy
14. 11. 2008 Rogozin: NATO se rozpadá v bahno   
6. 11. 2008 Větvička - novinář který selhal Štěpán  Kotrba
17. 10. 2008 Okupace tehdy. A co dnes? Jaroslav  Zatočil
16. 10. 2008 Neoral je na kandidátce na 15. místě, přesto si věří Štěpán  Kotrba
7. 10. 2008 Co by se stalo, kdyby Západ rozpoutal válku s Východem   
15. 9. 2008 Radar -- bude Topolánkova vláda mlžit i nadále? Petr  Pokorný
13. 9. 2008 Ptejte se McCaina a Obamy na protiraketovou obranu Philip E. Coyle III.
12. 9. 2008 Důkazy k rozptýlení mlhy, která je soustavně vytvářena nad Brdy Milan  Hlobil, Štěpán Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 12. 2008 Immanuel Wallerstein: Irák: třináctá hodina Immanuel  Wallerstein
1. 12. 2008 Afghánistán: Jaká je definice vítězství?   
27. 11. 2008 Irácký parlament schválil odchod amerických vojsk   
19. 11. 2008 Američané, ropa a Irák   
18. 11. 2008 Jeden z nejvýznačnějších britských soudců odsoudil válku v Iráku jako protizákonnou   
10. 11. 2008 Rusko, Gruzie a USA: Dvojí metr v praxi Edward S. Herman
5. 11. 2008 Jsou to Obamovy, nebo McCainovy bomby?   
28. 10. 2008 Pozapomenutá válka Daniel  Veselý
23. 10. 2008 10 britských vojáků bylo r. 2005 usmrceno v Iráku v důsledku nepořádku v armádě   
19. 10. 2008 Bývalá šéfka MI5: Reakce na 11. září 2001 byla přehnaná   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   

Školství RSS 2.0      Historie >
1. 12. 2008 Advent... Ladislav  Žák
24. 11. 2008 Demogrant jako nástroj financování vysokého školství Petr  Gočev
19. 11. 2008 V české společnosti vládne despekt vůči intelektuálům a humanitním oborům Jan  Mertl
18. 11. 2008 Akademická jatka 2008, aneb Gaudeamus Igitur Josef  Švéda
18. 11. 2008 Akademický senát FFUK žádá o navýšení rozpočtu vysokých škol   
13. 11. 2008 100 000 školáků demonstruje za lepší školy František  Řezáč
10. 11. 2008 Poplatky za studium, neboli Jen zdánlivá ochrana středních vrstev Uwe  Ladwig
5. 11. 2008 Kde se bere japonská preciznost Michal  Giboda
21. 10. 2008 Učitelé a metodika výuky František  Hrdlička
17. 10. 2008 Česká republika má letos dvě univerzity mezi 500 světově nejlépe hodnocenými Jan  Sova

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
2. 12. 2008 Nerozumím této nebetyčné idiocii Jan  Čulík
2. 12. 2008 Co by měl Obama dělat s protiraketovou obranou?   
27. 11. 2008 Senát zapsal do českých dějin "černý čtvrtek"   
26. 11. 2008 Bushův ministr obrany zůstane v Obamově nové vládě ve funkci   
24. 11. 2008 Kladivo na satelity Ivan  Větvička
24. 11. 2008 Washington Post: Polsko nebude lobbovat u Obamy pro raketovou obranu   
24. 11. 2008 AFP: Čeští starostové naléhají na Obamu, aby zrušil raketovou obranu   
23. 11. 2008 Starostové z Brd: České vládě to osladíme   
22. 11. 2008 Protiradarové protesty v ČR nemají účinnost   
22. 11. 2008 Dopis Obamovi   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
17. 10. 2008 "Nebudu-li já kurvú, ale bude jiná" Jan  Hus
15. 10. 2008 Milan Kundera a tragédie Střední Evropy Karel  Dolejší
14. 10. 2008 Jak to, že se nic nestalo té paní Militké?   
14. 10. 2008 Milan Kundera v zajetí imagologů Josef  Švéda
13. 10. 2008 Kopnete-li si do Kundery, stanete se komickou postavou jeho románů Jan  Čulík
28. 8. 2008 Ironický vypravěč Pavel Jansa Pavel  Svoboda
23. 8. 2008 Škvoreckého Mirákl: Politická detektivka? Petr  Kleňha
23. 8. 2008 Bylo odpoledne... Josef  Škvorecký
19. 8. 2008 Špatná kniha o životě za komunismu Tomáš  Krček