16. 1. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 1. 2008

Britská vláda konstatovala, že nezmění rozhodnutí, že z Británie násilně deportuje smrtelně nemocnou Afričanku, které vypršelo vízum. Ama Sumani, 39, která má rakovinu, byla poslána zpět do Ghany, kde si ale nemůže dovolit dialýzu ledvin, kterou potřebuje na přežití.

Lékařský časopis Lancet charakterizoval rozhodnutí britské vlády jako "neuvěřitelné barbarství". Avšak šéfka britského imigračního úřadu konstatovala v parlamentu, že případ Afričanky se nijak neodlišuje od jiných složitých případů. Argumentovala, že deportace Afričanky do její rodné země, kde žena velmi brzo zemře, není ani krutá, ani nelidská, protože mnoho zemí nemá tak vysoce kvalitní zdravotnictví jako Británie. Dodala, že pociťuje "silnou osobní sympatii" deportované ženě.

Sloupek
Václav Ryčl

Tisíc benefičních žen
přišlo prodat svoje živá
ňadra
umírajícím starcům
na lůžkách sanatorií:
kojily je
do
svítání

Pak starci zemřeli
ženy nevím

z knihy Život je hrozný společník. Petrov, Brno 2004. Mezi svých deset básní vybrala Marcela Pátková.

16. 1. 2008

Ad Cizinci nemají právo na život

Případ devětatřicetileté Amy Sumani, 39, která má rakovinu a byla poslána z Británie zpět do Ghany, je jen jeden z mnoha podobných případů, které cizinci zažívají v civilizované Evropě. Pro tu jsou přistěhovalci požehnáním, když pracují, zastávají práci, o niž tuzemci nestojí, jež však někdo vykonávat musí. Jakmile však schopnost pracovat ztratí a "zatíží sociální systém", je dobrá každá záminka k tomu, aby skončili.

Typický je v této souvislosti případ angolského občana Francisca Dominga Valese, který žil čtrnáct let v Ústí nad Orlicí. Přišel se skupinou svých krajanů na pozvání tehdejší československé vlády, vystudoval v ČR strojní průmyslovku a později působil jako vychovatel mladých učňů ze své země. Společenské změny jej donutily změnit zaměstnání. Vážně onemocněl se srdcem.

16. 1. 2008

Američané chtějí, aby vznikla mezinárodní databáze,obsahující oční duhovky a otisky prstů a dlaní

Vysocí činitelé britské policie jednají s FBI o vytvoření mezinárodní databáze pro boj proti zločincům a teroristům. Amerika chce realizovat program "Server in the SKy", který by byl trvale k dispozici policejním vyšetřovatelům v řadě zemí. Spojenci v "boji proti terorismu", Spojené státy, Británie, Austrálie, Kanada a Nový Zéland utvořily pracovní skupinu, která plánuje strategii. Biometrické údaje, oční duhovky a otisky dlaní a prstů a další informace budou na nové síti k dispozici. FBI si přeje, aby se na projektu účastnili spojenci Ameriky.

Plán znepokojuje organizace, zabývající se ochranou soukromí. vzniká totiž otázka, do jaké míry mají zahraniční (americké) bezpečnostní instituce (policie, armáda, rozvědka) přístup k domácím britským databázím občanských dat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

16. 1. 2008

AFGHÁNSKÝ DENÍK HAŠT-E ŠOB:

Diplomaté, vyhoštění v prosinci z Afghánistánu, zasahovali do afghánských záležitostí celá léta a měli těsné styky s Talibanem už během jeho vlády, tvrdí afghánský tisk. V článku od Wahida Mozdy "Válka opia a hádky mezi rozvědkami v Afghánistánu" se tvrdí, že britští "špioni" byli z Afghánistánu vyhoštěni na nátlak CIA. Článek vyšel v nezávislém afghánském nenáboženském deníku Hašt-e Sob, který vychází v Kábulu, dne 5. ledna 2008.

16. 1. 2008

CO PRO LIDOVKY A PRÁVO NENÍ ZAJÍMAVÉ:

Média se už týdny zabývají partajními kšefty kolem volby prezidenta. Nejen pro politiku státu, ale i pro společenskou atmosféru ve vztahu k migrační politice ČR je příznačné, že tento článek marně čekal tři týdny na zveřejnění v Právu a nyní stejnou dobu bez odpovědi i v Lidových novinách, píše autor.

16. 1. 2008

Chudoba je zřejmě vinou a vinu je třeba trestat

Nosit v kapse klíče od domova je výsadou, kterou vnímáme jako naprostou samozřejmost. Klíče od domova sebou nosí prudce bohatnoucí Martin Roman, jakož i většina ostatních Martinů a Evropanů vůbec. Společnost moderní je rozvrstvena tak, že ty, s nimiž nemáme mnoho společného, nemusíme ani příliš potkávat. Golfisté nebo hráči bridže žijí své životy ve své vlastní vrstvě a komunitě, potřebují ke svému životu jiné typy informací a sociálních dovedností, než jaké provázejí běžný všední den lidí potácejících se okolo příjmového sociálního minima či dokonce hluboko pod ním. Jeden velký deník ve své krajské příloze nedávno psal o bezdomovcích stahujících se do měst, a kdyby slovo bezdomovec bylo v článku nahrazeno obratem spárkatá zvěř, čtenář by si záměny ani nemohl povšimnout.

16. 1. 2008

Když jsem si přečetl, že křesťan Čunek označil romskou kulturu za neslučitelnou s ústavou ČR, státu, kterého jsem nejen podle svého citu, ale i podle nazelenalé, v plastu zatavené kartičky občanem, musím říci, že mně jako první nenapadlo, že urazil Romy, ale mne. Nechci mluvit za nikoho jiného, mluvím za sebe. Konstatování předsedy vládní strany a senátora se mne hluboce dotklo a zajímalo by mne, jak může být kultura lidí v rozporu ústavou a navíc konkrétně s Listinou základních lidských práv a svobod. Nechám se rád poučit.

16. 1. 2008

Zneužívání dětí a žen je neodmyslitelnou součástí reklamy. Je přitom ponižována lidská důstojnost jak lidí k tomu propůjčených, tak občanské veřejnosti, která se s pohlavně podbarvenou reklamou denně střetává. Jistě, neustálý útok na neovládané základní pudy je vysoce ekonomicky účinný. Kdyby nebyl, tak by se neprováděl. Naivně chytrácké výmluvy vyvrací nepopiratelná ekonomická ziskovost.

Útočení na pudy je účinné, neboť většina občanů trpí pečlivě podprahově instalovanou infantilností. Od infantilnosti je jenom malý krůček k úchylnosti, a třeba k dnes tolik mediálně ventilované a diskutované pedofilii. Děti se mají přeci mezi sebou někdy rády. Co na tom, že jedny mají staré tělo, druhé mladé? Správný konzument není prostě a nevinně dětský, ale složitě a zkaženě dětinský (infantilní). Je postižen infantilní (ne)mravností a pragmatickou vychytralostí.

Pomocí dětí a žen se dnes v ČR prodává skoro veškeré zboží, dokonce i děti a ženy.

16. 1. 2008

Plzeňské obstrukce proti antifašistům ve stínu CzechTeku

Agentura ČTK uveřejnila 15. ledna zprávu o vzniku krizového štábu města Plzně v souvislosti s ohlášeným pochodem neonacistů. Z vyjádření plzeňských radních se zdá, že městský úřad se možná více než neonacistů obává plzeňské mládeže.

V reakci na další neonacistickou provokaci se má v sobotu 19. ledna ve 13:30 konat v Sadech Pětatřicátníků protestní shromáždění Mládež proti nacismu (viz. letáček). Z vyjádření představitelů města Plzně, je patrné, že by byli spokojenější, kdyby se akce nekonala a že jsou zřejmě připraveni ji i překazit. Dokonce nelegálně. Proto zřejmě krizový štáb vznikl. Jak jinak si vyložit následující informace:

16. 1. 2008

Cestou do České republiky, malebnou krajinou (trať skoro po celou dobu po mořském pobřeží, nad skotskými útesy) ve vlaku z Edinburghu do seveoanglického Newcastlu, odkud odlétám do Prahy využívám počítačového připojení wi-fi zadarmo, které ve svých vlacích poskytuje železniční společnost National Express všem svým zákazníkům. (U každého sedadla ve vlaku jsou také elektrické zásuvky, aby se cestujícím laptop nevybil.) Wifi připojení zadarmo poskytují cestujícím nyní také v Británii také četné autobusové společnosti. Kdy to zavedou i České dráhy, případně Student Agency, na českých linkách? Ve vlacích Pendolino v ČR jsou elektrické zásuvky pouze v první třídě.

Student Agency už zkušebně wifi v autobusech nabízí, poznamenává Martin Marek.

15. 1. 2008

ČTK│ Volby do sněmovny by počátkem ledna vyhrála opoziční ČSSD, kterou by volilo 31 procent lidí. Druhá by skončila ODS s 24,3 procenta hlasů. Vyplývá to z průzkumu, který dnes zveřejnila agentura STEM. Komunisté by dostali 13,1 procenta hlasů, Strana zelených 8,2 procenta a lidovci šest procent.

Statistická chyba je podle STEM u větších stran 2,5 procentního bodu, u menších 1,5 procentního bodu.

16. 1. 2008

Moc by mne zajímalo jaké, a zda vůbec nějaké zadání dostala od vedení Českého rozhlasu nová ředitelka ČRo 1 - Radiožurnálu Barbora Tachecí, když byla instalována do své funkce. Pokud zadáním bylo přeměnit úspěšnou a oblíbenou zpravodajskou rozhlasovou stanici do podoby "akčních" rádií s překřikujícími se hlasateli (autoři petice proti nové podobě Radiožurnálu to nazývají "žoviálnost a rozcuchanost"), vykřikující čas od času nikoliv zprávy, ale momentální aktuality a senzace bez ladu a skladu, pak toto zadání je plněno opravdu úspěšně. Ale nyní v rozhovoru s B. Tachecí v Lidových novinách z 12.1. 2008 čtu, že chce dělat "rádio veřejné služby, které budu sama pokládat za kvalitní". Tak nevím...Skoro se mi zdá, že nová podoba Radiožurnálu více než dostatečně potvrzuje tvrzení konzervativců, že každá změna je jen k horšímu...

Barbora Tachecí - foto rozhlas
16. 1. 2008

Barbora Tachecí: Halina Pawlowská nerovná se jen Banánové rybičky a společenské časopisy. Je to vzdělaný člověk, který čte čtyři knihy týdně. Má kompletní přehled o české i světové literatuře. Každý týden si kupuje všechny nové knihy a přemýšlí o nich.

Týdeník Rozhlas, Barbora Tachecí: Radiožurnál: počkejme si aspoň rok ZDE

Barbora Tachecí - foto Týdeník Rozhlas

16. 1. 2008

Pohled reklamních profesionálů Strategie na odpovědnost Rady ČRo

Kvalitní, neideologickou a nezaujatou analýzu chyb programu, ale i komunikace veřejnoprávního Radiožurnálu přinesl týdeník Strategie z pera představitele komerční sféry - bývalého generálního ředitele Rádia Bonton, Rádia Faktor, Country Radia, sítě rádií Hey a TV Pro.

K jeho příkrému, ale objektivnímu hodnocení lze přidat ještě jeden bod: řízení změn v čase. Největší chybou Barbory Tachecí, mimo její vševědoucnosti a arogantní ignorace jiných názorů, byla změna skokem. Žádnou změnu, ani k lepšímu, nelze v tak velké a konzervativní instituci, jakou je Český rozhlas, s tak konzervativní posluchačskou obcí, realizovat ráz na ráz bez možnosti korekce jednotlivých etap. Nevyzkoušené vysílání, které ani den nevysílalo "do zdi" za pozorného poslechu všech šéfredaktorů ostatních stanic se ukázalo jako horší než původní program. Nic se nerodí bezbolestně, ale hloupost nesmí být řídícím prvkem změny.

Strategie, Jan Zilvar: Radiožurnál: Na hodnocení je brzy ZDE

16. 1. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Kouření napomáhá nejen k štíhlosti a někomu k předčasné smrti, ale také státu k příjmům z daní a některým lidem k práci na čerstvém vzduchu.

Žiju podle evropských měřítek ve velkoměstě, ale nejen odtud vím, že kouření na čerstvém vzduchu je oblíbeným zvykem hodně kuřáků. Našel jsem vajgly nejen na hamburských ulicích i v ulicích jiných evropských měst, ale také na pobřeží různých ostrovů a dokonce i na lesních cestách. A nedá se říct, že by mě to vždycky potěšilo, ani tehdy ne, když jsem pomyslel na to, že aspoň někdo je někdy placen za to, aby to nesmírné množství použitých cigaretových filtrů odstranil.

16. 1. 2008

Na půldenní konferenci o evropském filmu na Glasgow university, kterou videolinkem sledovali studenti a učitelé z osmi dalších britských univerzit, přednesl v úterý 15.1. Jan Čulík informaci o českém hraném filmu od r. 1989. Text přednášky a powerpointová prezentace jsou ZDE

HERE you can access a lecture and a PowerPoint presentation in English on Czech Feature Film since 1989. The lecture was given at a conference on European cinema which took place at Glasgow University on Tuesday 15th January.

16. 1. 2008

Českou internetovou scénu v těchto dnech rozbouřilo trestní oznámení podané Ligou proti antisemitismu na Občanské sdružení Zvědavec. Petr Jakeš, pracovník Ligy proti antisemitismu, viní Občanské sdružení Zvědavec z několika trestných činů, konkrétně ze schvalování trestného činu, z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.

16. 1. 2008

Po přečtení článku "Jak Václav Klaus bagatelizoval význam internetu" bych se rád k tomuto problému vyjádřil. Obávám se, že někteří lidé význam internetu přeceňují. Internet je obrovským pomocníkem pro všechny, kteří touží po informacích, kteří touží tyto informace sdílet s dalšími lidmi. Jenže kolik lidí touží po informacích, kolik jich chce vědět víc, než kde čepují pivo, nebo co dávají v televizi?

15. 1. 2008

POZVÁNKA NA ZÍTŘEJŠÍ VEČER

Český rozhlas Leonardo ve spolupráci s časopisem Vesmír a Lidovou univerzitou Městské knihovny v Praze si Vás dovolují pozvat na diskusi "Zamrzlá evoluce - Je to jinak, pane Darwine", která se uskuteční ve středu 16. ledna 2008 od 19 hod. v malém sále Městské knihovny v Praze (Mariánské náměstí 1, Praha 1).

Hosté diskuse budou Jaroslav Flegr z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, Jan Zrzavý z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicíh a zástupce ředitele Centra pro teoretická studia Univerzity Karlovy a Akademie věd ČR David Storch

Kniha Jaroslava Flegra netvrdí, že to Charles Darwin s teorií o vývoji života na Zemi celé popletl, protože život ve skutečnosti stvořil Bůh před 10 000 lety. Přesto vyvolala mezi evolučními biology bouřlivou debatu. Český vědec v ní totiž nabízí zcela nový pohled na mnohé aspekty evoluční teorie. Jedná se o revoluci v evoluci?

16. 1. 2008

Český rozhlas:

Prohlášení Českého rozhlasu (ČRo) k tiskové zprávě iniciativy "Nechceme přeladit, nemáme kam" ze dne 15. ledna 2008 V reakci na výše uvedenou TZ občanské iniciativy "Nechceme přeladit, nemáme kam" považujeme za důležité uvést následující:

16. 1. 2008

tisková zpráva

Iniciativa Ne základnám zásadně protestuje proti snahám Ministerstva zahraničních věcí ČR (MZV) a vládních politiků zapojit veřejné výzkumné instituce do zbrojního výzkumu. Ve středu 16.1. má MZV konat seminář za účasti generála Oberinga k zapojení českých firem do zbrojních zakázek v souvislosti se snahou vybudovat na našem území americkou radarovou základnu. Na této akci by se měla dosud nespecifikovaným způsobem podílet také Akademie věd ČR, které MZV poslalo nabídku na ,,zapojení české vědy, výzkumu (...) do systému protiraketové obrany USA". Tuto agendu má na MZV na starosti poradkyně ministra paní Kateřina Weissová.

16. 1. 2008

Odpověď Britským listům, proč jsem šokován

ilustrační foto: Telefon Sony Erricson Mylo2
15. 1. 2008

Ano, jsme svědky revoluce, nejen v mobilech. Mění se svět, který jsme doposud znali na svět ze sci-fi. Spam, který obdržel nejen Jan Paul, ale i další čtenáři, výplodem chorého mozku nebo technologií neznalého jedince nejspíše není.

I když forma spamu je tou nejhorší, pokud autor své podnikání myslí profesionálně. Snad počítá s publicitou médií a zvýšeným zájmem o špehování. Spam se zaměřil na technologicky neznalé, protože v opačném případě by součástí mailu byl i podrobnější technický popis spywarového systému. Ten chybí. Autor zcela jistě počítal s tím, že řada "novinářů" je náchylná k paranoidním představám a málo profesionální, takže si v mailu uvedená tvrzení neprověří. Jednozdrojových zpráv nalézáme v médiích mnoho. Rozvoj technologií se dnes už silně dotýká etiky chování společnosti a vnímání soukromí tak, jak byly celé generace zvyklé. Klamavá i reálná "anti"reklama může "zabrat" a přes vhodná "média", která jí dají legitimitu, rozšíří se ve společnosti a přispěje k nákupu na jedné straně, na druhé k panickým a hysterickým reakcím. I k masovému rozšíření a zájmu o výrobky a služby. Většinu mediálních zpráv čtenář vyhodnocuje na základě minimálních znalostí problematiky, minimálních možností ověření pravdivosti, naprosté neschopnosti ověřit cíl, s jakým byla zpráva "vypuštěna". Slovo zpráva tak dostává namísto pravdy přívěšek víry. V takové době žijeme a většina populace včetně mnohých novinářů je mediálně i technologicky negramotná. Nicméně, zpráva "Revoluce v mobilech" není až tak nerealistická, jak by se skeptickému laikovi jevilo. Může vést mimo rychlého příjmu autora spamu i k rychlému zájmu BIS a policie, protože použití postupů zde uvedených zcela určitě odporuje zákonům na ochranu soukromí. Nicméně vymyslet a uvést na trh program, umožňující druhému páchat jak úplně normální, tak i trestnou činnost trestné není. Umět programovat v systému Symbian není trestné ...

ilustrační foto: Telefon Sony Erricson Mylo2

15. 1. 2008

To s tím chodníkem je zdánlivá hloupost, ale ono je to docela signifikantní pro naše myšlení a konání, neboť nakonec právě u těch nejobyčejnějších věcí se přijde na to,co jsme zač. Protože vývoj myšlení nás občanů této země za posledních 19 let vidím v opačné optice, než Štěpán Kotrba v jeho článku: "Úklid sněhu v akci Z aneb když v tomto státě všechno patří někomu, tak ať se stará vlastník", nedalo mi to a vyhrabal jsem jeden ze série otevřených dopisů, které jsem si psával v roce 1991, jako poslanec České národní rady s kolegou Janem Keřkovským, farářem t.č. v Jihlavě. "Paní s kýblem" - tak se jmenoval ten dopis v někdejším "Severočeském deníku" Kousek z toho 18 let starého dopisu ocituji:

15. 1. 2008

Děkuji všem diskutujícím k tématu. Výborně jsem se pobavil a znovu pochopil, proč u nás v Čechách nejde leccos, co je v cizině běžné, například čisté záchody, okraje lesů u silnic nepokálené a nezavezené odpadem. Jistě i v tomto bych mohl být poučen a prosím o shovívavost. Laskavý čtenář nechť si povšimne, že jsem ve své skromné replice nepoužil ani slova "povinnost" , natož: socialismus, komunismus, Akce Z, Hitler (sic!) atd.

Lidská slušnost a vstřícnost k bližnímu jsou starší, než všechny režimy světa. Já ještě pamatuju dobu (a bylo to za toho komunismu!) kdy se nájemníci a pan domácí Matoušek blahé paměti na sebe ráno usmívali a starý pán neměl nouzi o výpomoc, nejen při úklidu sněhu. Ale dosti slov, za oknem vidím poletovat vločky. To bude zase KALAMITA! Nu nic, jdeme na to. Sakra! Ta stará paní odvedle byla zase rychlejší, než já, už slyším drhnutí hrabla...

15. 1. 2008

Bývalý náměstek ministerstva obrany USA, vedoucí poradce Centra pro obranné informace (CDI)

Philip E. Coyle III.

Během schůzky skupiny G8 na počátku června došlo k úplnému odhalení potíží a komplikací spojených s plánovanou americkou protiraketovou obranou v Evropě. V týdnech, které schůzce předcházely, ruský prezident Vladimir Putin vrátil Bushovu administrativu a celý svět zpátky na zem, když promluvil o ruských raketách namířených na Evropu jako o odvetě za protiraketovou obranu v Polsku a České republice. Uvedl tak na scénu to, co Bushova administrativa považuje za možnou konfrontaci ohledně své plánované protiraketové obrany na půdě G8. Krátce poté, 7. června, Putin navrhl politicky i technicky elegantní řešení problému protiraketové obrany, s nímž měl Pentagon počítat od začátku: Zřízení radarové základny protiraketové obrany na již existující radarové stanici včasné výstrahy v Ázerbájdžánu.

POZVÁNKA: Otazníky nad protiraketovou obranou v Parlamentu - tento čtvrtek 17. 1. 2008ZDE

photo Jan Piňos, GP
14. 1. 2008

Formerly the Pentagon's chief weapons tester, senior advisor Center for Defense Information

Philip E. Coyle III.

At the G-8 Summit in early June, 2007, the difficulties and complexities of proposed U.S. missile defenses in Europe were on full display.  In the weeks preceding the G-8 Summit, Russian President Vladimir Putin had set the Bush administration – and the world – back on its heels with talk of Russian missiles aimed at Europe in retaliation for proposed U.S. missile defenses in Poland and the Czech Republic.  This set the stage for what the Bush administration thought might be a G-8 confrontation over its proposed missile defense system.  Then on June 7, Putin proposed a smart missile defense technical and policy solution that the Pentagon should have thought of first: establishing a missile defense radar site at the existing Qabala early warning radar station in Azerbaijan.

< Philip Coyle in Rokycany, Czech Republic photo: Jan Piňos, GP

15. 1. 2008
reakce na Sloupek Martina Zvěřiny v Lidových novinách "Když se to hodí, zvýšená daň škodí"

Čelný komentátor Lidových novin se alespoň jednou musel projevit jako muž, silnými řečmi. Jenže se v závěru své jedovaté sliny přeřekl. Současná "reforma" této vlády poškozuje nejen ženy. A většinu populace "hlupáci bez paměti" rozhodně netvoří, neboť mnoho občanů si pamatuje následky první vlny pravicových reforem v devadesátých letech. Někteří ale bohužel mají paměť jen selektivní. Určitou část populace hlupáci tvoří, s místem výskytu v některých, převážně pravicových médiích... Co je to nerenomovaný a co renomovaný deník? Jsou to snad Lidové noviny?

Analýzu v rámci projektu Prolomit vlny, kterou tak ohnivě kritizuje Martin Zvěřina ve svém sloupku jako "nedůvěryhodnou, metodologicky pochybnou a nekonzistentní", se zaměřuje na nerovné zacházení s ženami a muži na pracovním trhu. Zvěřinu a jeho ministra rozčílil nejspíše požadavek (nedejbože) systémových opatření na odbourání či zmírnění genderových stereotypů. Co by se stalo v redakci Lidových novin nebo na Nečasově ministerstvu práce a sociálních věcí, kdyby se odstranila faktická nerovnost žen a mužů?

15. 1. 2008

Přiznám se, že je mi osud Radiožurnálu téměř lhostejný. Kdysi na kolejích jsme ho ovšem poslouchali často a ještě dříve, když mi rozhlas přinášel pravidelně hlas Pavla Tigrida z Francie, jsem byl přímo rozhlasový fanoušek. Je pravda, že bych nechtěl, aby se Radiožurnál přeměnil ve Frekvenci 1 -- ale když to tak vezmu, Praha nebo Proglas pro mne nejsou o nic moc přitažlivější než komerční rádia. A Vltavu nemohu poslouchat především kvůli strašné prkennosti redaktorů a tomu neustálému "hraní si na kulturu".

15. 1. 2008

Bude se zase "tradičně" chytračit?

Už by si to ptáčkové cvrlikali, kdyby měli sezónu. Za tři týdny se v ČR soustředí pozornost na volbu prezidenta republiky (8. února). Ještě před čtvrt rokem v Česku "průměrný občan" (kdo to je?) o profesoru Janovi Švejnarovi spíše nevěděl než věděl. Na mediálním nebi popularity byl neochvějně jako stálice první velikosti úřadující prezident Václav Klaus. Jen rozpačitě se hovořilo o možném protikandidátovi. Byl charakterizován jako "Anti-Klaus", tedy jen negativně. To nebylo zrovna konstruktivní doporučení. Přitom takto se ze strany oponentů Václava Klause už předem vytvářel podobně střižený scénář, jakým tak smolně pro tento názorový tábor byla příprava a pak vlastní průběh prezidentské volby před pěti lety.

14. 1. 2008
oficiální odpověď na otázky ohledně stanoviska MZV ke zveřejněné zprávě amerických zpravodajských služeb k íránskému jadernému vojenskému programu, položené ministru zahraničních věcí Schwarzenbergovi Danielem Solisem a zveřejněné v Britských listech v článku "Proč se vměšuje Česká republika do cizích vnitřních záležitostí"

Nejprve bych rád předeslal, že MZV ČR, tak jako každé jiné ministerstvo na světě, využívá informací z různých zdrojů, které pak samo vyhodnocuje a na jejichž základě přijímá vlastní stanoviska. Vámi zmiňované stanovisko MZV se týká pouze jednoho, byť významného, z těchto zdrojů -- zprávy amerických zpravodajských služeb ve vztahu k íránskému jadernému programu. Z obsahového hlediska si dovoluji připomenout, že zpráva konstatuje zastavení jedné z řady aktivit, které společně mohou vést k výrobě jaderné zbraně, totiž vývoj vhodných hlavic, schopných nést jadernou nálož. Další z takových aktivit, jejichž výsledkem může být funkční střela s takovou náloží, včetně výroby štěpného materiálu a vývoje raketových nosičů, nadále pokračují. Legitimita zprávy je věcí názoru. Fakt, že se zpráva stala terčem kritiky ze strany odpůrců zahraniční politiky současné americké administrativy, včetně někdejšího inspektora UNSCOM Scotta Rittera, který například již v létě 2005, poněkud ukvapeně, ohlašoval bezprostředně hrozící americko-izraelské bombardování Íránu, je ovšem pochopitelný.

14. 1. 2008

V Česku jsou majitelé drobných realit, které nejsou na samotách, posledními otroky. Je jim pod hrozbou sankcí přikázáno pracovat zadarmo. Na cizím.

Za zimních rán nemusím ani pootevřít oko, abych věděla, že napadl sníh. Slyším totiž škrábání lopat z celého okolí. A pokud by se mi čirou náhodou chtělo vykouknout z okna, viděla bych našeho pana domácího, jinak ctihodného vysokoškolského profesora a bývalého ředitele ústavu Akademie věd, jak převlečen za kuliho ve svých více jak sedmdesáti letech odhazuje desítky kilogramů jiskřivé sněhové nadílky změněné na zledovatělou břečku, škrábe chodník, rozpraskaný, záplatovaný - zanedbaný po čtvrt století místní radnicí a posypává. Mechanizace? Lopata, sekáč. Kýbl. V maloobchodě draze koupená sůl.

30. 11. 2007

PRVNÍ SOUBORNÁ KNIHA O ČESKÉM HRANÉM FILMU OD ROKU 1989

Jan Čulík, Jací jsme: Česká společnost v hraném filmu devadesátých a nultých let. Host, Brno, 2007, 656 str. Barevná fotografická příloha. 429 Kč. ISBN 978--80--7294--254--1. Vychází s finanční podporou University of Glasgow.

"Neocenitelná historicko-kritická práce, přehledná, vnímavá a dobře napsaná."

Josef Škvorecký, 6. ledna 2008

Právě přichází na předvánoční trh nová kniha o českém filmu od Jana Čulíka. K dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE

V první souborné knižní práci o českém hraném filmu od roku 1989 rozebírá autor více než dvě stě devadesát snímků, které vznikly za posledních osmnáct let. Filmovou produkci rozdělil tematicky do několika celků: v období kolem pádu komunismu se objevila celá řada trpkých výpovědí o životě v Československu sedmdesátých a osmdesátých let; naproti tomu svědectví o stalinském útlaku z padesátých let většinou už nesvědčí o životě v totalitě s tak úzkostnou naléhavostí jako snímky o normalizaci. Autor se dále věnuje četným filmům s historickými tématy, zejména z traumatických období, dále snímkům svědčícím o prvních zkušenostech z postkomunismu, včetně "pokleslých" komerčních komedií, a rozebírá též množství filmů vzniklých o současné společnosti. Nejnověji se česká kinematografie zabývá především mezilidskými vztahy; tyto snímky patří podle autora k nejlepším. Kniha analyzuje i filmy pro děti a mládež, dále četné, více či méně úspěšné umělecké experimenty, a závěrem vybírá "nejlepších pětačtyřicet" --- snímky vysoké kvality, které podle autorova názoru zřejmě přežijí.

Cílem autorovy analýzy bylo zjistit, jakým způsobem vypovídá současná česká kinematografie o dnešní české společnosti, zda o ní vytváří mýty a jakého hodnotového systému se podle českých filmů dnešní společnost přidržuje. Podrobným sémantickým rozborem příběhů jednotlivých hraných filmů dochází autor k překvapivým závěrům.

Současná česká kinematografie zaujímá vůči české společnosti svobodný a kritický postoj. Vytváří o ní podle jeho názoru pozoruhodně ucelené svědectví.

Informace ze záložky
ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE
4. 1. 2008

KNIHOVNA BRITSKÝCH LISTŮ

V domku přes řeku umřela stařenka, tři dny ji vystavovali v rakvi a vesničané se s ní chodili rozloučit. Třetí den po polednách byla všechna okna domku otevřená, srpen dohoříval ke konci a přes řeku se nesly nábožné ženské hlasy, které zpívaly. Je to krásné zpívat, když někdo umře, a neplakat, když přišel čas. Zatímco pan farář uvnitř domu měl řeč nad mrtvou, dívala se Bětka, jak po černé řece, potažené stříbřitým chmýřím, plavou proti proudu bílé husy a jak po nebi plynou bílá oblaka. Zdola se k ní ve sladkých, rychle zmírajících vlnách přidávala vůně floxů a lehký vítr šustil v korunách stromů a jeho svist už byl podzimní. Průvod šel přes řeku, dechovka hrála a Bětka stála na louce a zdálo se jí, že čas proplouvá jejím tělem od hlavy a v patách se uzemňuje jako tichý blesk a věčný oheň. Jsme možná laděni na jeden tón, anebo na jediný mnohohlasý hlas.

(Eda Kriseová, Arboretum)

Převedli jsme do digitální formy kompletní text první monografie o české nezávislé literatuře, která vycházela v exilových nakladatelstvích během dvou desetiletí husákovské normalizace. Kniha z roku 1991 je autentickým otiskem toho, jak svědčili nezávislí čeští a slovenští spisovatelé o zkušenosti svého společenství.

Jan Čulík, Knihy za ohradou: Česká literatura v exilových nakladatelstvích 1971-1989 ZDE

9. 1. 2008

obálka

Jan Čulík    uvádí
JACÍ JSME /
Česká společnost v hraném filmu
devadesátých a nultých let

Křest knihy a autorské čtení

17. ledna 2008 PRAHA
      17 h

Palác knih Luxor (Václavské náměstí 41)
Hosté: Jiří Svoboda, Petr Koliha, Jan Gogola starší,
Jan Švankmajer a Jiří Kallista

18. ledna 2008 BRNO
      17 h

Dům pánů z Kunštátu (Dominikánská 9). . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


2. 1. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

V prosinci 2007 přispělo celkem 131 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 45 847.78 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.12. 2007 částku 197 706.42 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 688.55 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   
6. 1. 2008 Bhuttová o bin Ladinovi: Bylo to skutečně jen přeřeknutí? Jan  Čulík

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2008 Zdravotnictví plně hrazené ze zdravotního pojištění může dosahovat velmi dobrých výsledků Darina  Martykánová
11. 1. 2008 Zničí Julínek špičkové lékařské pracoviště?   
8. 1. 2008 Turecké hospodářství?   
8. 1. 2008 Vadí mně platby za děti, za pacienty v komatu   
8. 1. 2008 Je možno chudým napomoci před "reformou zdravotnictví" použitím výjimečného legislativního prostředku? Vladislav  Černík
8. 1. 2008 Poplatek za lékařskou péči je jen jedno z mnoha příkoří, které člověk utrpí   
8. 1. 2008 Jsou nemocní simulanti a zaslouží trest? Petr  Wagner
7. 1. 2008 Topolánkova ČR: Mám platit nemocnici, nebo činži?   
7. 1. 2008 Pacienty to musí bolet!   
28. 12. 2007 Ještě jednou k posuzování kvality zdravotnictví: odpověď Petrovi Wagnerovi Matěj  Šuster

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
16. 1. 2008 Ne militarizaci veřejných vědeckých institucí!   
12. 1. 2008 "Seminář k zapojení českého průmyslu, vědy a výzkumu do budování systémů protiraketové obrany"   
11. 1. 2008 Radar: vláda stále lže Milan  Hlobil
10. 1. 2008 Poláci přitvrzují, Češi dělají "mrtvého brouka" Stanislav  Kaucký
8. 1. 2008 Necítíme se ohroženi ze strany Íránu,   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
30. 12. 2007 Poláci už ztratili zájem   
29. 12. 2007 Bush má vetovat zákon o raketové obraně   
26. 12. 2007 Radar: Z měření píšu vládě nedostatečnou Vladimír  Koníček
21. 12. 2007 Kterak si vládní propagandisté najímají "veřejnost" na debaty s občany Štěpán  Kotrba

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Kongres Evropské levice, Praha 2007 RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2007 Demagogický populismus Georgi  Margaritov
25. 11. 2007 Jak česká média ignorovala kongres evropské levice Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Bertinotti: "Evropská levice nemůže vzniknout na platformě nějaké ideologie"   
25. 11. 2007 Evropskou levici povede Lothar Bisky. K příštím evropským volbám?   
25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
24. 11. 2007 Lothar Bisky: K evropské kultuře patří obsáhlá historie demokracie, osvícenství, veřejné debaty   
24. 11. 2007 Neubert: Evropská levice už ušla svůj kus cesty - jiný svět a jiná Evropa jsou nejen možné, ale i nutné Milan  Neubert
24. 11. 2007 Oskar Lafontaine v Praze   
24. 11. 2007 Lafontaine: "Levice je věrohodná pouze tehdy, když je demokraticky obnovená"   
24. 11. 2007 Filip: "Jsme v situaci, kdy se odzbrojuje lid a ozbrojují se ti, kteří vládnou penězi" Vojtěch  Filip

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Írán RSS 2.0      Historie >
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová
2. 10. 2007 Spojené státy provádějí výcvik letectva zemí v Perském zálivu pro válku proti Íránu   
19. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Je na programu útok na Írán? Immanuel  Wallerstein
19. 9. 2007 DEBKA: Írán nemá veké množství střel Shahhab-3   

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
11. 1. 2008 Kotrbův citlivý sluch Petr  Žantovský
11. 1. 2008 Český rozhlas Radiobulvár před půlnocí: Nediskutuje se pouze o tom, co je dobré Štěpán  Kotrba
10. 1. 2008 Rozhovor s Jaklovou v České televizi dělal Žantovský - moderátor Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   
7. 1. 2008 Víkend s Právem , ČT1 a TV Prima aneb nejen poplatky jsou príma Vladislav  Černík
2. 1. 2008 Diskriminace celebritálního obdivu tvůrců vůči sexu před kamerou Štěpán  Kotrba
31. 12. 2007 Těžký osud mediálních dinosaurů Štěpán  Kotrba
28. 12. 2007 Pornoproducentka v České televizi? Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2008 Radar: vláda stále lže Milan  Hlobil
10. 1. 2008 Poláci přitvrzují, Češi dělají "mrtvého brouka" Stanislav  Kaucký
8. 1. 2008 Necítíme se ohroženi ze strany Íránu,   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
26. 12. 2007 Radar: Z měření píšu vládě nedostatečnou Vladimír  Koníček
21. 12. 2007 Kterak si vládní propagandisté najímají "veřejnost" na debaty s občany Štěpán  Kotrba
21. 12. 2007 Škrhola na mezinárodní scéně aneb jak chce Miroslav Topolánek bránit Českou republiku před zlými Rusy Rudolf  Převrátil
20. 12. 2007 Americký radar chce česká vláda proti Rusku Lukáš  Neterda
8. 12. 2007 Krize politična, elektronická peep show a nutnost politického transvestismu Mirek  Vodrážka
28. 11. 2007 Šaháb: Rakety tisíce a jedné noci Lukáš  Visingr

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
26. 12. 2007 Rusko vypustilo naráz další tři navigační satelity   
21. 12. 2007 Jaké jsou možnosti ruské protiraketové obrany a rizika amerického štítu   
11. 12. 2007 Rodina S-300 a S-400: geopolitické nástroje ruské obrany Lukáš  Visingr
7. 12. 2007 Ruská flotila vyplouvá na světové oceány   
7. 12. 2007 Strategické lety strategických bombardérů   
3. 12. 2007 Silnější Putin a slabá Evropa   
17. 11. 2007 Immanuel Wallerstein: Co chce Putin? Immanuel  Wallerstein
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
9. 1. 2008 ČEZ! ČEZ? Martin  Martínek
31. 12. 2007 Vondra chce od neziskového sektoru připomínky k českému předsednictví EU Štěpán  Kotrba
21. 12. 2007 Přikaspický plynovod   
19. 12. 2007 Tak nám lhali o radaru   
19. 12. 2007 Ropný zlom: Plnou nádrž všem! Lukáš  Rázl
10. 12. 2007 Máme skutečně ropy dost?   
3. 12. 2007 Silnější Putin a slabá Evropa   
29. 11. 2007 Další kolo sporu o ceny plynu Rusko - Ukrajina   
29. 11. 2007 Čína a Střední Asie - aneb jak to udělat, aby na Čínu zbyl alespoň nějaký plyn   
28. 11. 2007 Abiotická teorie neodpovídá na základní otázky a výzvy zlomu Michal  Brož

Čína RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 Číňané mají financovat Citibank, aneb Další ukázka nezadržitelných změn ve světovém hospodářství Uwe  Ladwig
8. 1. 2008 Nezadržitelná změna ve světovém hospodářství, neboli O rostoucí kupní síle čínských firem Uwe  Ladwig
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět   
16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy   
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Stroje, humanismus a evoluce society Miroslav  Vejlupek
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Antonín  Rašek, Miloš Balabán
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2007 Planeta Země   
27. 12. 2007 Zastavilo se globální oteplování?   
14. 12. 2007 EU Spojeným státům: Probuďte se ohledně globálního oteplování   
5. 11. 2007 Miliardy lidí ohroženy válkami kvůli zhoršujícímu se klimatu   
27. 10. 2007 Chcete snížit svou uhlíkovou stopu?   
17. 10. 2007 ČR se nedostala do RB OSN -- změní to českou klimatickou politiku?   
16. 10. 2007 Neznám žádný důkaz, že globální oteplování způsobuje člověk   
16. 10. 2007 Neznalost důkazů neznamená, že neexistují Ladislav  Metelka
14. 10. 2007 Snad je jasno Ladislav  Žák
14. 10. 2007 Čulíkova potřeba poučovat, aneb globální politikum paniky Štěpán  Kotrba

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
15. 1. 2008 Vážné pochybnosti o regulérnosti voleb a férovosti prezidentské volební kampaně Jan  Zeman
5. 1. 2008 Irácký voják prý "zabil dva americké vojáky"   
27. 12. 2007 Irácká vláda propustí z vězení protivládní povstalce   
27. 12. 2007 Poškozování národní bezpečnosti se nevyplácí ani v zemi opia Štěpán  Kotrba
27. 12. 2007 Guardian: vyjednávání s Talibanem odhalilo rozkol mezi spojenci   
27. 12. 2007 Vyjednávání v Afghánistánu je jedinou cestou vpřed   
26. 12. 2007 Brit a Ir vyhoštěni z Afghánistánu; i britská MI6 vyjednávala s Talibanem   
20. 12. 2007 V iráckém pekle prý zamrzají ledy Daniel  Veselý
19. 12. 2007 Immanuel Wallerstein: Velký obrat? Zpráva NIE o Íránu Immanuel  Wallerstein

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   
22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek

Školství RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla
10. 10. 2007 Včera se tančilo všude, aneb dříve bylo všechno lepší Michael  Volný
8. 10. 2007 Stane se školné spásou českého školství? Jiří  Beránek

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2008 Zemřeli dva spisovatelé, kteří milovali Jesenicko Libor  Martinek
4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou   
14. 12. 2007 Znovu: Bude zrušen Památník národního písemnictví?   
17. 11. 2007 Člověk zahrada širá: Milan Kundera jako mladý stalinista Jan  Čulík
16. 11. 2007 Lašsko-evropský básník Óndra Łysohorsky Libor  Martinek
7. 11. 2007 Ludvík Vaculík: Hodiny klavíru. Památník národního písemnictví, 7. 11. 2007, 18 hod.   
6. 11. 2007 Básník a darebák podruhé Petr  Král
30. 10. 2007 Nové Dějiny české literatury v angličtině, poprvé po víc než třiceti letech   
4. 10. 2007 Topolánkova vláda ruší Divadelní ústav a chce zrušit Památník národního písemnictví   
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík