25. 8. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 8. 2006

Sean McCarthy a Richard Walshe, dva sympatičtí podnikatelé z Dublinu, tvrdí, že našli způsob, jak vyrábět zadarmo neomezené množství energie -- prostě ze vzduchu. Jsou si tak sebejistí, že hodili rukavici vědecké komunitě -- tvrdí, že přepsali zákony fyziky. Minulý týden otiskli McCarthy, Walshe a dalších 28 akcionářů podniku Steorn, soukromé technologické výzkumné společnosti, celostránkový inzerát v týdeníku Economist. V něm vyzývají vědce, aby utvořili dvanáctičlennou porotu a určili, zda jejich systém na výrobu energie zadarmo je reálný, nebo zda je to pouhý kanadský žertík, zda se jim to všechno jen zdá a dopustili se nějakého omylu.

Do 36 hodin po otištění inzerátu se jim ozvalo 420 vědců z celého světa, ochotných jejich technologii vyzkoušet, a 4606 lidí se registrovalo a požádalo o podrobnější informace. Po 9 dnech od uveřejnění inzerátu už to bylo 3505 vědců a 41946 lidí se registrovalo se žádostí o informace. 8. září 2006 Irové výzvu uzavřou a z přihlášených vědců vyberou dvanáctičlennou porotu pro zkoumání jejich "vynálezu".

Jak ten irský "vynález" funguje?

Sloupek
Zeno Kaprál

Jestli se Hospodin naklání krátkozrace
nad mapou naší vsi, nevíme.
Ani zda posunuje barevné praporky
sem a tam po způsobu vojevůdců
a fixuje je špendlíkem
O tom se nedočteme v novinách,
také v homiliích neuslyšíme disput,
jen ujišťování, že tomu tak je.

Ale vyjdeme-li na procházku,
můžeme postřehnout v chování jezevčíka
první z odpovědí.
Druhou obdržíme, až pejsek umře.
Ta třetí však je nejdůležitější.
A nebudem bez ní o nic chytřejší než ti,
kdo vidí lásku pouze gestem vnějším.

ze sbírky Suché boráty, Klokočí a Knihovna Jana Drdy - Praha a Příbram 2004, vybral Štefan Švec

Zeno Kaprál *19. 10. 1941 v Brně

Básník, tajemník Obce moravskoslezských spisovatelů. Vystřídal řadu zaměstnání, dlouho pracoval u České pojišťovny, byl redaktorem poetické strany v Literárních novinách. Vydal řadu knih, např. Ploty (1962), Moje pojišťovna aneb v krajině arkádské (1998), Ozvy kázní (2000), Glosy a maximy (2001) atd.
27. 8. 2006

Před zahájením práce si pozorně přečtěte zadání, snažte se soustředit. Nebudete-li si odpovědí jisti, je lepší nehádat. Pouze jedna odpověď může být správná.

Máme právě pět spoluhráčů -- Mirka, Jirku, Vojtu, Miroslava a Martina. Spoluhráči hráli kuličky a dohromady měli 200 kuliček. Když hra skončila, byl stav kuliček u jednotlivých hráčů následující. Mirek měl 81 kuliček, Jirka 74 kuliček, Vojta 26 kuliček, Miroslav 13 kuliček a Martin 6 kuliček.

26. 8. 2006

Česká politika je na povrchu legračním představením pro svou nepředvídatelnost a paradoxy. Čtvrteční Kalouskova naprosto zoufalá pirueta byla činem, jenž překračoval běžný politický chod. Tento krok byl totiž veden snahou změnit dosavadní drobnokrůčkovou, salámovou taktiku činem s nádechem strategického rozhodnutí, i když jej provedl člověk, který symbolizoval vrchol politické bezpáteřnosti a pokrytecké černobílé antikomunistické dogmatičnosti. Odhlédněme ovšem od osobních povrchních charakteristik a podívejme se, co Miroslav Kalousek své straně nabízel.

25. 8. 2006

Británie:

Organizace pro lidská práva "jsou naivní"

Vláda Tonyho Blaira zaznamenala ve čtvrtek velký a mimořádný právní úspěch, když rozhodli zvláštní imigrační soudci, že osoby vládou podezřívané z terorismu mohou být deportovány do Alžírska navzdory obavám, že tam budou mučeny.

Organizace na obranu lidských práv včetně Amnesty International ve čtvrtek odsoudily jako "urážku spravedlnosti" soudní rozhodnutí, týkající se jednoho Alžířana, kterého sledal soudní tribunál u londýnského soudu Old Bailey nevinným - Alžířan byl obviněn, že se prý účastnil "teroristického spiknutí" které mělo použít jed ricin. Je velmi nezvyklé, že tři porotci, kteří se účastnili tohoto procesu, vydali ve čtvrtek prohlášení, v němž konstatují, že jsou šokováni takovýmto "neférovým a nespravedlivým sledem událostí".

Avšak Lord Carlile, "nezávislý" posuzovatel zákonů proti terorismu, obvinil Amnesty International, že je "naprosto naivní". Argumentoval, že to, že někoho trestní soud shledá nevinným, neznamená, že je ve "státním zájmu", aby tam osoba zůstala v Británii.

26. 8. 2006

Javed Iqbal, původně z Pákistánu, čelí v Americe trestnímu stíhání za to, že poskytoval zákazníkům v oblasti kolem New Yorku možnost sledovat satelitní televizi al-Manar, kterou provozuje organizace Hizbullah. Je obžalován, že má podnikatelské styky s "teroristickou organizací". Organizaci Hizbullah, která přes měsíc válčila v Libanonu s izraelskou armádou, považují Spojené státy za "teroristy".

Iqbalovi právníci poukázali na to, že Iqbalovo zatčení porušuje jeno právo na svobodu projevu:

"Je to, jako kdyby íránská vláda rozhodla, že zakáže New York Times, protože je to prý teroristická organizace, anebo jako kdyby Čína rozhodla, že zakáže televizi CNN," sdělil mluvčí právní firmy, zastupující Iqbala, tiskové kanceláři Reuters.

"Amerika by se v takovém případě rozčilovala a křičela by, že je omezována svoboda projevu a svoboda tisku," uvedl mluvčí.

Právník, zastující Iqbala, řekl, že neví o žádném jiném případu, kdy by byl někdo obžalován z porušení amerických zákonů jen za to, že zákazníkům poskytuje prostřednictvím satelitního talíře přístup k nějakému televiznímu vysílání.

Prokurátor Stephen A. Miller se vyjádřil, že "v pozadí případu se skrývá hmotná podpora pro terorismus."

Podrobnosti v angličtině ZDE

26. 8. 2006

Izraelská vláda se octla v pátek pod sílícím tlakem, když byly publikovány výsledky průzkumu veřejného mínění, z něhož vyplývá, že poprvé si přeje většina izraelských občanů, aby v důsledku toho, co Izraelci vidí jako selhání při vedení války s organizací Hizbullah, premiér Ehud Olmert odstoupil.

Podle průzkumu, zveřejněného v silně čteném izraelském listě Yedioth Ahronoth, si přeje 63 procent Izraelců, aby Olmert rezignoval. 74 procent Izraelců požaduje, aby odstoupil ministr obrany Amir Peretz a 54 procent si přeje, aby odešel i šéf izraelského armádního štábu generál Dan Halutz.

25. 8. 2006

Vojenský mocenský konflikt, zuřící na izraelsko-libanonských hranicích, si v posledních dnech vyžádal i jiný, poměrně skrytý, ale nikoliv méně významný, diplomatický konflikt. Napětí, které bylo na mezinárodní scéně v posledních dnech citelné, souvisí s mandátem evropských jednotek, jež mohou sehrát rozhodující roli v konfliktu na Blízkém východě. Francie a Itálie se rozhodly pro rozsáhlý kontingent vojenských sil.

25. 8. 2006

Tak už je to jasné! Konečně se našel viník za neutěšený stav zpravodajství České televize. Je jím dnes už bývalý moderátor Událostí, komentářů David Borek. Všichni ostatní zodpovědní v ČT si teď umyli ruce. Podívejte jakého hada jsme si na svém těle hřáli!

25. 8. 2006

Když jsme před rokem, dne 23. srpna 2005, vydávali emocionální, ostře kritický dopis Johna Boka, pod názvem "O malé české podlosti a dědictví bolševismu v Britských listech", Bokův text obsahoval bezostyšnou pomluvu spisovatele Alexandera Koenigsmarka. Bezostyšnou proto, že je známo, že Koenigsmark má negativní lustrační osvědčení a že ho z nařčení údajné spolupráce s komunistickou Stb očistil soud.

Je nesmírně sprosté šířit nepravdivé pomluvy o komkoliv, neboť v iracionálním, hysterickém českém prostředí (jen se podívejte na autory či diskutéry na serveru Česká média) špína samozřejmě ulpí na komkoliv - českou spodinu nezajímají fakta. Proto jsme Bokův nepodložený útok na Alexandra Koenigsmarka před rokem nahradili při publikaci jeho textu touto pasáží:

Je pozoruhodné, že o panu (...) (zde John Bok napadá jednoho svého spoluobčana, pozn. red.) jste nikdy neuvedli, z důvodů objektivity, obdobné informace z těchže zdrojů, z nichž byly čerpány v případě pana Jemelíka. Tenhle agent je možná ideově panu Kotrbovi bližší.

Ohromilo mě, že server Česká média si žádné etické servítky nebere a Bokův text nyní, proč až po roce po Britských listech publikoval kompletní, beze změny. Jeho editorům bylo naprosto jedno, že tím pošpinili nevinného člověka. Přemýšlím o tom celý den. Jsem otřesen. Na takovouto míru bezohledné sprostoty (nebo snad hlouposti? o tom, jak současné české společnosti dominuje infantilní krutost, velmi dobře píše český prozaik Emil Hakl) opravdu nejsem zvyklý, i když - na server Česká média jsem se už asi rok nepodíval, až náhodou teď, když nás kolega upozornil, že se Česká média z důvodů, které znají jen ona, najednou rozhodla publikovat starý Bokův emocionální text - a i tady jsem byl ohromen mírou tuposti většiny příspěvků i reakcí čtenářů - hysterická uzavřenost mysli tam na vás sálá jako z rozpálených kamen. Čeho se ti lidé bojí? Neznám je, v takové společnosti nebývám. Je to zvláštní, v jiných národech tuto bolševickou bigotnost nevidím. Musí se někteří Češi ve svobodě opravdu nutně chovat jako nejprimitivnější ideologičtí zabedněnci a jako drsné svině? Je to zajímavé, z čeho to pramení? Výchovou v totalitním režimu? Tento způsob chování je totalitní a dokazuje, jak blízko k sobě má extremní levice i pravice - fašismus je vždycky stejný - patologický.

Alexander Koenigsmark mi k tomu napsal:

"V poslední době - asi by to stálo za zásadnější úvahu někoho poučenějšího, než jsem já, politologa, ale opravdového, ne Doležala - se ohavně vyhraňují fronty, už zase, jako po roce 1990 je už samo slovo levice nebo sociální vlastně nadávka a zaplať pánbu za BL, protože ty texty jinak vůbec do Čech nedorazí.

Neviditelnej pes je teď myslím evidentní důkaz té rostoucí patologie, protože to byl původně normální web a hle... Ten Pekař, kterého stále cituju, měl pravdu. Měl bys ten citát z něj dávat do záhlaví každého čísla jako motto. To myslím vážně."

A co že to Josef Pekař napsal?

"Píše se nyní hodně o smyslu našich dějin. Kdybych se měl o to pokusit, abych také sám přispěl nějakým agitačně výchovným výkladem, řekl bych asi -- `smysl českých dějin' je, že Čechové, kdykoliv se dopracovali vysoké úrovně svobody a samostatnosti, podvrátili vzápětí oboje nedostatkem rozumné umírněnosti, a to jak v oboru života politického, tak mravního."

Národní listy, 23.srpna 1925

Ano, špína se valí v mohutných vlnách, z většiny českých sdělovacích prostředků. Lidi, kteří jsou jim vystaveni každým dnem, to už nevnímají. Neví, že jinde to tak není, že jiný svět je možný. To jen já jsem ohromen, když si po pár týdnech - bez ochranné imunity - otevřu nějaký český tisk.

Myslíte si, že přeháním?

Tak jen jeden namátkový příklad. Neviditelný pes, kdysi víceméně normální, i když nenáročný, zábavný deník, se poslední dobou hodně změnil. Publikuje nyní, jak nás upozornil Filip Rožánek (sám bych ten časopis neotevřel, štítím se) opravdu pozoruhodné "vtipy". Jako je tento ZDE

Opravdu inteligentní, slušný a originální humor, že? A tyto stránky jsou součástí Lidových novin. Vrána k vráně sedá?

Níže publikujeme literární zpracování Alexandra Koenigsmarka historie jeho "aféry" s StB, kterou poprvé otiskly ve zkrácené verzi Divadelní noviny v roce 2004 a kterou autor vydá v jednom ze svých připravovaných knižních souborů.

25. 8. 2006

4. Je tu ovšem ještě jedna věc, která s předchozím vyprávěním logicky souvisí, jelikož z nich nakonec vyplynula a kterou tu skutečně nechci pominout, i když o tom vůbec nepíšu rád. Ale je myslím dobrou ilustrací k době a poměrům a součástí zamyšlení nad logikou doby.

Pro mě osobně měla totiž velmi nepříjemné následky.

Díky otci, jehož tajná, ne ale ilegální organizace celoživotně pronásledovala a kdykoliv se trochu nadechl, zase ho srazila zpátky mezi židle, jsem měl trvale před očima, jak ten spolek dovede někomu zničit existenci. Nechtělo se mi dostat se do podobného trvalého konfliktu, ale v nemilost jsem upadl stejně, jak výše popsáno. Ale sehrál jsem ještě jednu roli -- a to dost tragikomické figury.

Pokusím se události seřadit jako divadelní hru.

25. 8. 2006

Sprostota a bezohlednost Českých médií nevyjadřuje normální češství

Nemohu si odpustit několik poznámek k článku Jana Čulíka. Souhlasím s hodnocením obsahu většiny českých médií, ne všech. To je již podstatný rozdíl. Za česká média je nutné považovat i Britské listy, drtivá většina jejich autorů jsou Češi.

Většina českých a prakticky všechny tištěná média jsou v rukou zahraničních majitelů, snad jen s jedinou výjimkou Práva.

25. 8. 2006

Sprostota, s jakou zveřejnila PR agentura Česká média nepodložené obvinění Alexe Koenigsmarka ze spolupráce s StB v rok starém článku, který vydávají za čerstvé zboží, není standardním výrazem češství. V tom se šéfredaktor Čulík mýlí. Je to ale součást mafiánských praktik, které se neštítí ničeho, když jde o politický či ekonomický zisk jedněch anebo ztrátu druhých. Zveřejnění považuje mediální podnikatel Berka za normální, jak mi potvrdil v telefonickém rozhovoru. Dá se předpokládat, že lidé, kteří vyrobili Kubiceho zprávu, intriky proti sekretáři ministerstva zahraničí Srby a dalším osobám či podivná obvinění použitá při sporu Železný versus Lauder jsou takovéto normality ukázkou. Účel prostě světí prostředky.

Neprověřovat si informace patří k nejtěžším hříchům novinářů i pracovníků tajných služeb. U podivných existencí, pro které se celý život od "sametového" převratu proměnil v nepřetržitou válku s fantómy StB, světí jakékoliv prostředky jakýkoliv účel. Zpravodajec John Bok a bývalý agent Jemelík se dlouho hledali, až se našli. Vzniklo z toho nátlakové společenství provádějící "aktivní opatření", ve které se proměnil spolek pro nezávislou justici Šalamoun z dob disentu. Protože jak jinak si vykládat Jemelíkův denunciační útok ze zálohy obskurního serveru Virtually na bývalou nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou? A když našli Jaroslava Berku a jeho "informační" kanál, výsledek na sebe nenechal dlouho čekat.

To není typické, to je jen přechodný kolorit doby. Kanál.

26. 8. 2006

Británie:

Jak pohrozila, letecká společnost Ryanair v pátek podala svou žalobu proti vládě o odškodné za ztráty na příjmech v důsledku nových "bezpečnostních opatřeních" po údajném bombovém spiknutí, k němuž mělo dojít v Británii začátkem srpna.

Tato irská firma žaluje britské ministerstvo dopravu o odškodné ve výši 3,3 miliony liber za zdržení a zrušené lety, způsobené zvýšenými bezpečnostními opatřeními na letištích.

"Posledních čtrnáct dní jsme byli svědky bezpečnostních opatření jak z němé grotesky, která nijak bezpečnost nezvýšily," konstatoval Michael O'Leary, bojovný generální ředitel firmy Ryanair v televizi BBC. Pokud soudní proces vyhraje, získané peníze chce O'Leary poskytnout charitativní organizaci na boj proti slepotě v Africe.

26. 8. 2006

Lidovci nemají budoucnost, ano, nemají. Dokážou jít s ODS i s ČSSD, málem i s KSČM... Vím, že by se mělo spíše říci, že si stranické organizace KDU-ČSL zaslouží obdiv za to, jak se postavily proti naprostému zmrhání jakés takés věrohodnosti lidovecké identity, proti tomu zmrhání, jímž chtěl svou stranu údajně zachránit Miroslav Kalousek. Stále mi z toho zůstává rozum stát: lze zachránit KDU-ČSL tím, že popřeme jeden z pilířů její polistopadové identity? Není to spíše její likvidace, kolosální blamáž?

25. 8. 2006

Miroslav Kalousek a vzápětí předsednictvo KDU-ČSL předvedli ve čtvrtek večer veletoč, který zarazil i lidi zvyklé na ledasjaký názorový obrat na české politické scéně. Vlajkonoš mediálně nejzatvrzelejšího antikomunismu, člověk, který ještě před několika dny označil sociální demokracii za soft komunisty a KSČM za stalinisty, se s nimi nyní chystá uzavřít koalici, a ani nejužší vedení jeho vlastní strany na to není schopno reagovat přiměřeným způsobem (tedy v pátek dopoledne).

25. 8. 2006

Aneb jedna další (ne)povinná lekce z politologie

ČSSD nic netlačilo ke konstruktivnímu jednání s ODS. ČSSD mohlo stačit, aby ve vhodný čas --- počítajíc se svou "stovkou" levicových mandátů --- nabídla koaliční spolupráci některé ze dvou menších politických stran, kterým předtím vyhlídky na ministerská křesla nevyšly jen proto, že táž ČSSD začala koketovat s projektem většinové vlády dvou nejsilnějších stran, ODS a ČSSD. Dnes už musí být vedlejší, že přání prezidenta republiky, aby měla ČESKÁ REPUBLIKA stabilní vládu, nachází po "bartolomějském" čtvrtku "levicové" řešení (s "tichou" podporou komunistů a proklamativním přeběhnutím lidovců do tábora ČSSD, v němž ostatně KDU-ČSL simultánně --- ne-li schizofrenicky? --- byla i během svých nedávných námluv s ODS).

25. 8. 2006

Kdesi na počátku známá cesta kolem světa: Budapešť, Bukurešť. Psala se léta padesátá, kolem vlasti zaminováno, v drátech elektrický proud, agenti, špióni, zrádcovské kliky a pomahači západu za jidášské groše; a v hlavách zmatek, zpívalo se v kostele i ve sborech pionýrských. Za dráty uranových táborů a jiných vězeňských zařízení -- spolehlivě uložený společenský odpad.

25. 8. 2006

Český telekomunikační úřad měl v pátek 25. srpna zveřejnit dlouho očekávanou finální podobu technického plánu přechodu na digitální vysílání. Dokument, jakýsi "jízdní řád" digitalizace v České republice, však bude ve své konečné podobě veřejnosti představen až později. ČTÚ jeho zveřejnění odložil po čtvrtečním setkání se zástupci současných i nových televizních stanic. Lhůta k vydání dokumentu vyprší 31. prosince 2006, pravděpodobně však bude zveřejněn dříve.

25. 8. 2006

Virtuální bohoslužba nejen pro odstavené sestavovatele koalic

Čtení: Řím 3,21-31 Text: Luk 18,9-14

Nikomu a ničemu nedůvěřujte, bývá zvykem už po kolikátou generaci učit malé děti. A výchova přináší své plody. Naše společnost často připomíná svým chováním prostředí kriminálu. Svou apriorní nedůvěrou ke všem a ke každému zvlášť, svou arogancí, svými zákony džungle, svou vychytralostí a pýchou na každé mazané obelstění druhých i celého systému. Arogantní nedůvěra -- to je náš styl.

24. 8. 2006

Proč přesvědčuje Tony Blair arabské vlády, aby kupovaly od britských zbrojovek?

Když mu americká vláda sdělila, že firma BAE údajně rozdávala úplatky v České republice, státní tajemník sir Kevin Tebbit o tom neinformoval policii.

Vysoký činitel britského ministerstva obrany to popsal jako "šunku ... je to drahé a zastaralé". Šéfredaktor World Defence Systems poukázal na to, že je to "10 let staré". Bývalý činitel ministerstva obrany uvedl, že "je to v podstatě nepovedené a zastaralé". Tak jak se proboha podařilo zbrojovce BAE Systems minulý pátek prodat Saúdské Arábii 72 letadel typu Eurofighter, ptá se George Monbiot v deníku Guardian:

Odpovědí je, že je tam prodával Tony Blair.

25. 8. 2006

Francie oznámila, že od 1. ledna 2007 chce zavést zákaz kouření ve veřejných místnostech. Ve Skotsku údajně takový zákaz, který je tam v platnosti od konce března 2006, vedl k poklesu zisků restaurací a hotelů. K témuž došlo v Irsku, kde platí zákaz kouření ve veřejných místnostech už od března 2004, avšak protikuřáčtí aktivisté poukazují na to, že objem prodeje lihovin a jídla v irských hostincích v prvním roce zákazu, do října 2005, stoupl o 5 procent.

Zákaz kouření ve veřejných místnostech v Irsku přitom vedl k podstatnému poklesu kouření v obyvatelstvu. V roce 1998 kouřilo v Irsku 31 procent obyvatel, v roce 2002 27 procent a po zákazu kouření v roce 2005 už jen 24 procent.

Většina lidí souhlasí se zákazem kouření v restauracích. Na Novém Zélandě například s tím souhlasí více než 90 procent občanů.

I ve Skotsku bylo zjištěno, měsíc po zákazu kouření v restauracích, že 69 procent osob, které chodí do restaurací, souhlasí se zákazem kouření. 25 procent lidí uvedlo, že od zákazu kouření chodí do hostinců častěji, 20 procent, že méně často.

24. 8. 2006

Ačkoliv sám autor tiskové zprávy občanského sdružení Oživení, Tomáš Kramár, po upozornění Britských listů znevěrohodnil svou informaci, kterou předtím rozeslal médiím, její opravou, týdeník Respekt na této úmyslné dezinformaci vystavěl senzaci - prázdninovou reportáž o dvou Srbových mužích. Autorka, Silvie Blechová, v ní dál "investigativně" tvrdí skutečnosti, které už dávno a pravomocně vyvrátil soud poté, co se státní zástupkyně po zfušovaném "vyšetřování" a zpackané obžalobě vzdala odvolání na místě. Blechová kromě jiného 21. 8. 2006 uvedla, že Tomáš Pfeffer a Martin Kovařík jsou lidé obvinění z korupce na ministerstvu zahraničí. Útok na "Srbovy odborníky" Tomáše Pfeffera a Martina Kovaříka tak pokračuje přesto, že Silvie Blechová měla možnost nahlédnout do pravomocného rozsudku sp. zn. 40T 6/2005 Městského soudu ve věci údajně "zmanipulovaných" zakázek, jehož faksimile zveřejnily spolu s komentářem Britské listy 17. 8. 2006 .

Soudní řízení prokázalo, že se nikdy nestaly skutky, pro něž byli Tomáš Pfeffer či Karel Srba stíháni. Soud zato prokázal podvodnou manipulaci s důkazy samotnými policisty, kteří případ vyšetřovali. Tristní pro "novinářku" Blechovou i aktivistu Kramára je i to, že Martin Kovařík ani nebyl nikdy v souvislosti s výkonem odborné činnosti při zadávání veřejných zakázek vyšetřován, obviněn či obžalován. Silvie Blechová ve svém článku sdělila veřejnosti i důvod svého denunciačního útoku. Je jím další proces s bývalým sekretářem MZv Srbou:

"Proces ke Štiřínu a také k údajně nevýhodnému nájmu Českého domu v Moskvě začíná u Městského soudu v Praze za dva týdny."

V Británii by toto bylo klasifikováno jako zjevný pokus médií předem ovlivnit rozhodnutí soudu, což je trestný čin pohrdání soudem. Vedlo by to mj. pravděpodobně k tomu, že po tomto pokusu o diskreditaci by se už proces nemohl konat. - Naproti tomu, trestní ustanovení o "pomluvě" je v českém právním řádu velmi sporné, politicky zneužitelné pro potlačování svobody slova, a mezinárodní organizace na to opakovaně poukazují. |

24. 8. 2006

Poslanec ODS Jan Vidím publikoval 21. srpna v Hospodářských novinách článek na obhajobu záměru Spojených států vybudovat na území České republiky tzv. protiraketovou základnu. Článek by bylo možno ignorovat jako další z řady slaboduchých produktů typické české "novinařiny". Ovšem skutečnost, že jeho autorem je bývalý předseda Výboru pro obranu a bezpečnost PS PČR a člen Komise pro kontrolu vojenského zpravodajství, vzbuzuje otázku, zda je pan poslanec skutečně tak hloupý a věří tomu, co do Hospodářských novin napsal, nebo tak hloupý není a vědomě (úmyslně) klame nepoučenou veřejnost.

Podívejme se hned na první odstavec Vidímova textu:

25. 8. 2006

V Mladé frontě Dnes ze dne 23. 8. 2006 se Vladimír Kučera, spolupracovník tohoto deníku, rozzlobil na všechny, kdo chtějí referendum o americké protiraketové základně. Podle něj skutečný muž má rozhodnout bez ohledu na názor stáda ovcí, čímž myslí nás, občany.

My jsme pro něj podzámčí, manipulovatelný dav, který rozhoduje bez znalosti věci, a tudíž se jeho hlasování v referendu změní jen v jakousi reality show. Na závěr svého textu se pateticky ptá, jak by asi dopadlo referendum francouzské a britské v otázce Mnichova.

Zdá se ale, že zde se poněkud spletl ve znalosti historických faktů. Jestli chtěl svou otázkou naznačit, že by si Francouzi a Britové odhlasovali souhlas s mnichovským diktátem, pak "skuteční muži" v jejich čele udělali právě toto. Ovšem takto položená otázka je nesmyslná, jak ještě dále ukáži.

Pozoruhodné na výše uvedeném názoru je to, že nám autor nechtě a snad i nevědomky prozrazuje svůj vztah k demokracii.

25. 8. 2006

Je až k neuvěření, co předvádí drtivá většina českých médií a redaktoři v nich. O tom, jak lze z lidí udělat hlupáky, jsem se přesvědčil několikrát (zejména v článcích MF Dnes či LN). Mínění občanů se v případě raketových základen opět odklidilo do ústraní, míní čtenář Vít Hinčica:

Myslím, že i kdyby se téměř všichni stavěli proti základně na hlavu, české noviny budou chrlit především články přesvědčující národ o tom, proč základny mít (jako za minulého režimu...), či zpochybňovat protiargumenty. Ještě více jsem se pobavil při čtení některých názorů. Jeden pán (jehož názor nedávno otiskly jedny regionální noviny) mínil, že většina lidí z venkova (jež je podle něj proti raketám především) je na tom se vzdělaností poněkud hůře, a proto není o situaci dobře zpravena. Copak má názor občana se vzděláním středoškolským váhu menší než toho se vzděláním vysokoškolským? Z čeho se dá usuzovat, kdo co ví a kdo co ne a je-li na tom venkov všeobecně se vzdělaností hůře? Nejsme si rovni?

25. 8. 2006

Národ Kalouskovi nezapomene, že pomohl rehabilitovat komunisty

Jinak snad ani nelze pochopit jednání předsedy lidovců Miroslava Kalouska, který přistoupil na jednání s Jiřím Paroubkem ohledně konzultací o programových otázkách společné menšinové vládní koalice. KDU-ČSL se sice již delší dobu snaží profilovat jako středová strana, ale je otázkou, zda má představu o obsahu tohoto pojmu. Jistě, v předchozím volebním období byli lidovci součástí vládní koalice a podařilo se jim po celé období udržet tři ministerské posty, ale za jakou cenu?

24. 8. 2006

Západ vede studenou válku proti muslimským demokratům

Podle průzkumů veřejného mínění podporuje jednání organizace Hizbollah 75 procent Egypťanů a Nasrallah je považován za nejvýznamnějšího v žebříčku 30 regionálních politiků. Podporuje ho 82 procent Egypťanů, na druhém místě je íránský prezident Mahmud Ahmadinedžad (toho podporuje 73 procent Egypťanů), na čtvrtém místě je Usáma bin Ladin (52 procent Egypťanů).

Nový Blízký východ nebude ani světský, ani nebude přátelský vůči USA. A jeho zrození bude velmi traumatické, píše v americkém deníku Washington Post Saad Eddin Ibrahim, egyptský aktivista za demokracii a profesor politické sociologie na Americké univerzitě v Káhiře.

To, co se děje na širším Blízkém výchdodě a v severní Africe lze považovat za bumerangový efekt, který se projevuje pomalu od děsivých událostí z 11. září 2001.

24. 8. 2006

To je názor amerického listu Slate: jeho reportér Fred Kaplan sledoval "s otevřenou pusou" Bushovy intelektuální výkony:

24. 8. 2006
Paní Jana Bendová se v dnešní idnes dotkla svým názorem týkajícím se složité problematiky úhrady léků. Protože je to téma skutečně palčivé, dovolím si její názor upřesnit o některá fakta.

(Autor je primářem v nemocnici.)

24. 8. 2006
Jaroslav Drobný

Nový slovenský predseda vlády spoločne s ministrom obrany a ministrom zahraničných vecí zavítali na krátku neočakávanú návštevu Iraku. Všimnime si, že prakticky všetci svetoví politici chodia do Iraku na "krátke a neočakávané návštevy". Dlhú a vopred ohlásenú návštevu neriskuje nikto.

To o situácii v Iraku svedčí viac než všetky optimistické vyhlásenia americkej administratívy o demokratických pokrokoch a úspechoch.

24. 8. 2006

K pondělnímu výročí invaze z 21. srpna 1968 komunistické Haló noviny neotiskly nic. Žádný div. V jiných médiích převažoval stereotyp o naivních, neschopných "osmašedesátnících", kterým pásy tanků rozmašírovaly jejich iluze o reformování komunismu. Mladšího čtenáře odchovaného současnou žurnalistikou proto možná překvapí, kolik komunistických stran onoho horkého srpna proti intervenci protestovalo.

23. 8. 2006

Po přečtení článku Bohumila Kartouse a článku publicisty Nováka jsem nejprve nechtěl reagovat. Ale protože LN jsou velkým a respektovaným deníkem, tak si reakci neodpustím. Na sjezdu v Brisbane jsem nebyl a také v Austrálii mají problémy s obezitou výrazně menší než jinde. Při poslední návštěvě v USA na sjezdu AACC v Chicagu jsem si uvědomil opět naléhavost této "nemoci z nadbytku" . Dvacetileté slečny, vážící 150 kilo a konzumující jako snack něco, co by mně stačilo na měsíc, nejsou vzácností.

Autor je primářem oddělení klinické biochemie v Mladé Boleslavi - v Klaudiánově nemocnici

23. 8. 2006

Martin David Brown: Dealing with Democrats. The British Foreign Office and the Czechoslovak Émigrés in Great Britain, 1939 to 1945. , Vol.7 série "Mitteleuropa - Osteuropa Oldenburger Beiträge zur Kultur und Geschichte Ostmitteleuropas", editor prof. Hans Henning Hahn, vyd. Universität Oldenburg a Peter Lang GmbH. Europäischen Verlag der Wissenschaften, Frankfurt am Main 2006. ISBN 3-631-53570-8, US-ISBN 0-8204-7688-9, NK ČR zázn. 001649951

Problematika druhé světové války patří i několik let po začátku nového tisíciletí k ožehavým historickým tématům prakticky všude na světě. Propletenec vin, traumat a často hořkých vítězství dodnes tvoří podhoubí individuálních biografií i skupinových identit, jež se odráží v politických rozhodnutích. A české prostředí není výjimkou.

V našem pohledu na válečná léta má mimořádný význam tematika "zahraniční akce", Edvardem Benešem vedeného exilu, který se začal rodit hned po mnichovském okleštění ČSR a Benešově rezignaci; právě zde pak vznikla koncepce obnovení státu na základě údajné právní kontinuity, jakož i myšlenka odsunu sudetských Němců a navázání užší spolupráce se Sovětským svazem. Hodnocení těchto událostí bylo dlouho -- a často stále je -- závislé na zpolitizovaných perspektivách těch, kdo jimi byli zasaženi. Proto je vždycky přínosné, když se o popis dotyčného období pokusí někdo "zvenčí". A pokud takový pokus spojí se zpracováním nových archívních dokumentů, můžeme mluvit o historiografické události. Tak je tomu i v případě britského historika Martina Davida Browna a jeho knihy Jak se jedná s demokraty s podtitulem Britské ministerstvo zahraničí a československá emigrace ve Velké Británii, 1939 -- 1945, kterou letos vydalo akademické nakladatelství Peter Lang v německém Frankfurtu.

Jan Špáta, foto Jindřich Štreit
23. 8. 2006
Jan Špáta, foto Jindřich Štreit

V pátek 18.8. 2006 podlehl krátké, ale těžké nemoci klasik českého filmu, dokumentarista Jan Špáta. V říjnu by mu bylo 74 let. S ním skončilo více než čtyřicetileté období českého dokumentu, které zásadním způsobem ovlivnil a formoval.

(Zítra, ve čtvrtek 24. 8. a příští čtvrtek 31. 8. uvede Česká televize ve 20:00 na ČT2 dvoudílný bilanční autoportrét Láska, kterou opouštím.)

Kdykoliv se hovoří o filmové tvorbě šedesátých let 20. století, používá se zjednodušující souhrnné označení "československá nová vlna". Tím je vytvářena iluze, že šlo o koordinované a koncepční hnutí s formulovaným programem. Ve skutečnosti se "jen" prosadila řada pronikavých individualit, která měla v jednom časovém úseku společné podmínky tvorby -- tvůrčí elán, příznivé politické klima a relativní svobodu projevu, nové technické vymoženosti a stejně relativní finanční vklad objednavatele. Díky této konstelaci vnikl do českého filmu čerstvý vzduch a načechral mramorovou strnulost padesátých let. Ruční synchronní kamery otevřely dveře autenticitě a lidé začali mít k filmařům důvěru.

Největší boom nastal v dokumentárním filmu, který je na autenticitě postaven.

Kolem Kuby za 20 dní
23. 8. 2006

Někdy v roce 1965, to mi bylo 12 let, jsem dostal útlou knížku "Povstalci ze Sierra Maestry", kterou jsem zhltnul a opakovaně si prohlížel snímky zarostlých mladých mužů (i hubených žen), kteří dovedli svůj boj k vítěznému konci. Pojal jsem k barbudos nezměrný obdiv. Přivedl mne k zájmu o latinskoamerické dění i k pozdějšímu studiu španělštiny. Podařilo se mi navštívit Kubu třikrát. Chci se podělit o zážitky s těmi, co o životě na Kubě hovoří bez jakýchkoliv poznatků, případně i poskytnout informace těm, kteří se k návštěvě Kuby chystají.

Kuba 2006 FOTOGALERIE

23. 8. 2006

A vítězství tohoto práva na stránkách LN

Po oslavě stravování v síti McDonalds přicházejí nepřekonatelné (a nepřekonatelně) Lidové noviny s dalším zásadním článkem na podobné téma, jenž hrdinsky bojuje za svobodné právo být tlustý. To se musí "moderním čtenářům výjimečným v mnoha směrech" (citováno podle vlastní sociodemografické charakteristiky LN), kteří se v největší míře rekrutují z příslušníků staršího středního produktivního a důchodového věku (40 -- 79 let, 67 %, stejný zdroj), ohromně zamlouvat.

24. 8. 2006

Po deseti letech své existence čelí Al Džazíra jedné ze základních pravd poctivé novinářské práce: svět je zatraceně složitý a je velmi těžké poznat, kdo je na správné a kdo je na špatné straně. To je dobrý začátek.

Co si myslí lidé na Blízkém východě pět let po útocích z 11. září? Na to se zeptal Ahmeda Sheikha, šéfredaktora katarské televize Al Džazíra reportér amerického deníku Washington Post David Ignatius. Zjistil, že Ahmed Sheikh vidí situaci ve svém regionu stejně jako většina Američanů - jako nebezpečný chaos.

6. 8. 2006

V červenci přispělo celkem 116 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 17 366.00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,459.34 USD. Příjem z reklamy byl 22 000 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
25. 8. 2006 Záludnost referenda o protiraketové základně Milan  Valach
24. 8. 2006 Nejsme komunistická iniciativa   
24. 8. 2006 Protiraketová základna: Poslanec Jan Vidím (ODS) chlácholí veřejnost Jakub  Rolčík
23. 8. 2006 Americká protiraketová základna a právo občanů Milan  Valach
23. 8. 2006 Nelžeme   
22. 8. 2006 Jsme pro základnu!   
22. 8. 2006 Simulované spojenectví? Karel  Dolejší
22. 8. 2006 O petici "Jsme pro základnu"   
21. 8. 2006 Veřejná diskuse nezačala, manipulativní mediální kampaň pro základnu pokračuje Jakub  Rolčík
21. 8. 2006 Strategický partner a základna Wenzel  Lischka

Údajné spiknutí zaútočit na transatlantická letadla, srpen 2006 RSS 2.0      Historie >
26. 8. 2006 Letecká společnost Ryanair žaluje britskou vládu o 3,3 miliony liber za "bezpečnostní opatření"   
22. 8. 2006 Strach z terorismu vede k diskriminaci a ponižování Lukáš  Lhoťan
22. 8. 2006 Británie: Konzervativci vedou o 9 procent; labouristé mají nejmenší podporu voličů za 19 let   
22. 8. 2006 Erotické pomůcky pro teroristy Darius  Nosreti
21. 8. 2006 Piloti a zaměstnanci aerolinií zuří nad "ostudnými a pitomými" bezpečnostními opatřeními   
21. 8. 2006 V Americe ostře kritizují Bushe   
21. 8. 2006 Británie: 11 osob bylo obžalováno z tzv. "teroristického spiknutí"   
20. 8. 2006 Britská policie se rozčiluje nad tím, že FBI prozrazuje novinářům informace   
17. 8. 2006 Zrušte extremistické webové stránky   
17. 8. 2006 Evropská unie plánuje segregační kontroly cestujících   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
26. 8. 2006 Většina Izraelců "chce, aby Olmert odešel"   
26. 8. 2006 Americký podnikatel obžalován za šíření televize organizace Hizbullah v New Yorku   
25. 8. 2006 Mohou evropská vojska stabilizovat Blízký východ? Josef  Brož
24. 8. 2006 Al Džazíra pět let po 11. září   
24. 8. 2006 Nový Blízký východ nebude podle Bushova gusta   
23. 8. 2006 Analýza: Americké intervence posílily Írán   
23. 8. 2006 Amnesty International obvinila Izrael z válečných zločinů   
16. 8. 2006 Verdikt Izraele: Tu válku jsme prohráli   
16. 8. 2006 Fisk: Poušť plná mrtvol je svědectvím izraelského selhání   
16. 8. 2006 Dopis osmnácti   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
24. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude II. Emil  Bédi
18. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude Emil  Bédi
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
8. 8. 2006 BP uzavírá největší americké ropné pole na neurčito Michal  Brož
4. 8. 2006 Druhá supervelmoc se vrací na scénu Martin  Kunštek
25. 7. 2006 Cena atómovej energie Matúš  Holý
24. 7. 2006 Nevím, čemu se divíme Jindřich  Kalous
14. 7. 2006 Európska energetická politika v kontexte svetových energetických procesov Peter  Ševce
14. 7. 2006 Hovoří o demokracii, jde jim však o plyn a ropu Jiří G. Müller
8. 6. 2006 Energetická geopolitika 2006   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
19. 6. 2006 Kunderův román Totožnost v českém překladu   
12. 6. 2006 Zemřel nám pan Fischl Tomáš  Koloc

Školství RSS 2.0      Historie >
4. 8. 2006 Co bude se školstvím po prázdninách? František  Augusta
30. 6. 2006 Šikana na vysokých školách   
29. 6. 2006 Nikoli jen na okraj koaliční smlouvy; především však o vzdělávání Miloš  Dokulil
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
29. 6. 2006 Kvalita českého školství se rapidně zhoršila   
27. 6. 2006 Studenti jsou proslulí flákačstvím, ať platí za školu!   
26. 6. 2006 Jak mohou fungovat přijímací zkoušky na VŠ Boris  Cvek
12. 6. 2006 O co jde ve volbách a po nich? František  Augusta
30. 5. 2006 Školné a ekonomické bariéry v přístupu ke vzdělávání Petr  Staněk
30. 5. 2006 Asociace školských odborů hodnotí 8 let vlády ČSSD Radek  Sárközi

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2006 V Iráku jsou vězněny nevinné děti   
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
11. 8. 2006 Když se kácí les, padají třísky? Veronika  Valachová
8. 8. 2006 Malé války, velký problém Oskar  Krejčí
31. 7. 2006 Irák: Spíše nightmare než cakewalk Jakub  Rolčík
21. 7. 2006 OSN: Každý den umírá 100 iráckých civilistů   
21. 7. 2006 Irácký Vietnam Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Znásilnění v Iráku   
7. 7. 2006 Rozdel' a panuj Karim  Chaibi
7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

Český film RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2006 Dobrý člověk stále žije -- Jan Špáta Martin  Štoll
10. 8. 2006 Účastníci zájezdu lehce vítězí v soutěži o snad nejslabší český film z poslední doby Jan  Čulík
23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
4. 7. 2006 Rafťáci: Zábavný, příjemný film Jan  Čulík
3. 7. 2006 Hřebejkova schematická Kráska v nesnázích Jan  Čulík
2. 7. 2006 Toyen a mladí kluci Jan  Čulík
1. 7. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí Jan  Čulík
30. 6. 2006 Filmaři skórovali v trapnostech Michal  Petřík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
31. 7. 2006 Dvě významné české filmové akce Jan  Čulík
29. 7. 2006 Nerušte mé kruhy!   
28. 7. 2006 Poctivost se nevyplácí? Jan  Čulík
28. 7. 2006 Reggio a Tarkovskij Jan  Čulík
27. 7. 2006 Antikomunistická mše Jan  Čulík
24. 7. 2006 A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu Jan  Čulík
23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
23. 7. 2006 Filmovku zahájila africká politická agitka Jan  Čulík
22. 7. 2006 Zvoník u matky Boží -- výtvarně pozoruhodná inscenace, scénářem méně Jan  Čulík
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík

Filmový festival Karlovy Vary 2006 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
8. 7. 2006 Ztratili jste pas? Policii ČR to nezajímá Jan  Čulík
8. 7. 2006 Karlovy Vary: Dobré filmy i koncem týdne Jan  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary 2006: Příběhy o lidské ubohosti Jan  Čulík
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
7. 7. 2006 Pěregon - opravdu ruský film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Peregon - definitely a Russian film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary: Ztraceno v překladu Ema  Čulík
7. 7. 2006 KVIFF - Lost In Translation Ema  Čulík

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2006 Rektora VŠUP odvolal prezident Jan  Paul
30. 6. 2006 Jádrem sporu byla bagatelizace Jan  Paul
28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba
28. 6. 2006 Proč jsme odvolali Borise Jirků   
28. 6. 2006 Boris Jirků: Odhalil jsem nepravosti   
26. 6. 2006 Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha Jan  Paul
26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba
23. 5. 2006 Akademický senát VŠUP v Praze chce odvolat rektora Borise Jirků   
30. 3. 2006   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
24. 8. 2006 "Srbovi odborníci" podávají trestní oznámení na Respekt a Oživení Štěpán  Kotrba
17. 8. 2006 Past na mediální krysy - případ údajné korupce Srby na ministerstvu zahraničí byl vykonstruován fízly Štěpán  Kotrba
15. 8. 2006 Paroubek už má Kmenty plné zuby Štěpán  Kotrba
14. 8. 2006 Krysy vyrážejí z mediálního podpalubí do útoku Štěpán  Kotrba
11. 8. 2006 Robert Piksa nikdy nebyl poradcem Úřadu vlády ČR či premiéra   
10. 8. 2006 ČKA v roli řezníka Ladislav  Žák
19. 7. 2006 Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest? Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Čištění policejního stolu po vyhraných volbách Štěpán  Kotrba
7. 7. 2006 Hyenismus novinářů a presumpce viny Zdeněk  Jemelík
7. 7. 2006 "Ti praví" policajti si dali navzájem zelenou Štěpán  Kotrba

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2006 Test logického myšlení Bohumil  Kartous
26. 8. 2006 Jak Miroslav Kalousek chtěl zničit KDU-ČSL atd. Boris  Cvek
25. 8. 2006 Takže: ČSSD pohřbí vládu, která ještě není? Miloš  Dokulil
21. 8. 2006 Srpnové hospodské kecy a žurnalistické komentáře Ladislav  Žák
21. 8. 2006 Dva premiéři? Bouře ve sklenici vody Jiří  Pehe
15. 8. 2006 Oposmlouva jiného druhu Jiří  Pehe
11. 8. 2006 Citát dne (včerejšího)   
4. 8. 2006 Má Černého Petra Topolánek, anebo Paroubek? Miloš  Dokulil
31. 7. 2006 Pane Paroubku, odejděte... Boris  Cvek
28. 7. 2006 Sněmovna a Senát: přenášení odpovědnosti Lukáš  Jelínek

O českých tajných službách RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2006 Respektovaný fízl Štěpán  Kotrba
17. 9. 2004 Velké policejní ucho Štěpán  Kotrba
9. 1. 2004 Proč prodávat zlatá vejce Telecomu? Štěpán  Kotrba
13. 11. 2003 Odposlech, "státní orgán" a možné melouchy Ivan  David
30. 10. 2003 Srba: Mrzena má více rozumu než vedení České televize Štěpán  Kotrba
14. 7. 2003 Kdo dnes může bez povolení odposlouchávat i poslance? Štěpán  Kotrba
1. 7. 2003 Kauza Srba: shovívavost soudu nebo mediální kalkul? Karel  Mašita
30. 6. 2003 Za přípravu vraždy dostal Srba osm let Štěpán  Kotrba
13. 3. 2003 Srba a konec vojenské rozvědky v Čechách Štěpán  Kotrba
13. 1. 2003 Jaké petice jsou přípustné   

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   
15. 8. 2006 Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra Jiří  Kofránek
8. 8. 2006 Hacker pronikl do nových biometrických pasů   
7. 8. 2006 Gordon Brown chce umožnit soukromým firmám přístup do státních databází o občanech   
12. 5. 2006 Americký výzvědný úřad "dohlíží na telefonní rozhovory"   
23. 3. 2006 Vláda krade občanskou svobodu   
25. 2. 2006 Británie terčem kritiky za zákon o shromažďování informací o elektronické komunikaci   
23. 2. 2006 Jak se může ctnostný vesnický farář nakazit syfilis Štěpán  Kotrba
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
6. 2. 2006 Amerika: Soukromá data z internetu se intenzivně využívají v trestním vyšetřování i civilních soudních sporech   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2006 Free tekno cola Ladislav  Žák
31. 7. 2006 Cztk Revue?   
31. 7. 2006 c23chtek Doupov 2oo6 - armádní cvičení v pohodičce Štěpán  Kotrba
23. 7. 2006 CzechTek 06 location   
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
25. 8. 2006 Odpovědi Zeno  Kaprál
24. 8. 2006 To, co bych chtěl Petr  Eisner
23. 8. 2006 Tenkrát na sídlišti Karel  Škrabal
22. 8. 2006 Dvouhrbý sonet Václav  Daněk
21. 8. 2006 Vojenská suita 5. Václav  Hrabě
18. 8. 2006 Smuteční hrana za Otokara Březinu Vítězslav  Nezval
17. 8. 2006 V tomto okamžiku Ivan  Blatný
16. 8. 2006 Není co závidět Oskar  Krejčí
16. 8. 2006 Loučení, vzpomínka Jan  Štolba
15. 8. 2006 Při dechovce Vít  Slíva

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
16. 8. 2006 Skandál: průmysl a ministerstva doporučují zvýšení emisí CO2   
20. 7. 2006 Divíte se, proč je takové horko?   
15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení   
15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování   
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
10. 3. 2006 Jaderná energetika   
6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...   
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn