13. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Bývalý velitel české protichemické jednotky v Kuvajtu, dnes ředitel vojenské rozvědky pplk. Josef Prokš
13. 3. 2003

Srba a konec vojenské rozvědky v Čechách

Když jsem napsal už na počátku srpna minulého roku, že Kauza Srba je počátkem konce vojenské rozvědky, ve kterém novináři Slonková a Kubík účinkovali nikoliv jako investigativci, ale jako "užiteční idioti", označili mne mnozí kolegové i ne příliš inteligentní příslušníci zpravodajské komunity za příliš paranoidního. Nedivím se jim. Definice skeptika ale praví, že je jím poučený optimista. Ve středu se nechal slyšet nový ředitel této tajné služby Josef Prokš, že kauza Srba sehrála roli účinného katalyzátoru. Vojenská rozvědka bude pohlcena kontrarozvědkou a "neprověřitelní" důstojníci i agenti budou propuštěni. To je nejpitomější krok, jaký mohlo armádní vedení udělat. Opakuje diletantismus z počátku "porevoluční" FBIS, kterou najednou opustilo tolik lidí, že pak služba neměla ani dostatek jiných na jejich sledování...
Pět vloupaček, Kavan, Hubálek a indická větev případu Srba BL
Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň BL
Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách BL
Ministr obrany kvůli Srbovi vyhodil šéfa vojenské rozvědky BL
BL: Konspirační teoretikové nad případem vražedného spiknutí BL
Kauza Srba-Slonková v hlubinách archivu Britských listů TÉMA

Optimista...

Bývalý velitel české protichemické jednotky v Kuvajtu, dnes šéf-likvidátor vojenské rozvědky Prokš mluví o "katalyzátoru Srbovi" v rozhovoru pro MfD s tím, že vyšetřování tohoto případu "umožnilo oddělit dobré věci od nakupených průšvihů. Kdekdo si tu například nekontrolovatelně, a hlavně protizákonně kopíroval a pro vlastní potřebu schraňoval některé tajné informace," Lidé, kteří tak činili, podle něj uvádějí, že si chtěli zjednodušit práci. Často to však bylo i proto, aby mělo něco v rukou na schopnější kolegy, jimž záviděli rychlý postup v kariéře, podotkl ředitel rozvědky. "Odcházejí všichni, o nichž můžeme i malilinko pochybovat." Podle Prokše ale existuje riziko, že se propuštění členové vojenské rozvědky budou mstít a začnou používat tajné informace proti službě nebo proti České republice. "Víme, na jakých operacích pracovali, jaké informace měli. Jestliže nějaká unikne, není těžké zjistit, odkud přišla a proč se objevila," řekl k tomu Prokš. Ví houby.

Chov zajíců a jejich hon

Nový, ještě ochmýřený ředitel vojenského zpravodajství (vojenské rozvědky) ví opravdu stěží, na čem jeho podřízení pracovali, neboť to mnohdy nevěděli ani oni sami. Věděli jen to, co vědět museli. Prokš ví stěží, kdo se jak jmenuje... Dvanáct let nekontrolovatelné a nekontrolované práce stovek profesionálů ze "staré školy", dodržující pravidla selektivní informovanosti spolu s hloupostí polistopadového "disidentského řízení" vnitra z nejbližší hospody a obrany z nejbližšího kostela dalo vyrůst chobotnici, jejíž chapadla dnes prorůstají celou Evropou a sahají i do zámoří. Elitní důstojníci "kupovali za babku" staré rozvědčíky předchozího režimu. Rozvědčíci prorostli impériem Koženého, který "skoupil" a "privatizoval" technickou správu, "nepotřebné" analytiky i některé operativce, (a jež své finance získal také díky nim a jim byl i odpovědný a jimi byl i řízený), zpracovávají dodnes řadu informačních služeb v oblasti bankovního poradenství pro většinu českých i zahraničních finančních ústavů a nadnárodních korporací (nadšení kapitalisté Klausovy "éry čistoskvoucích peněz" se nezajímají o původ informací, které jim přinášejí zisk, profesionální zpravodajci nejsou nenažraní a tudíž vítaní spolupracovníci...), pomáhají tunelovat i vymáhat dluhy. Pomáhají zjišťovat úvěrovou historii i odhalovat tuneláře, kteří nejsou "od nich" a kazí jim jméno. Umějí to. Umějí analyzovat i drobné útržky informací, umí vést rozsáhlé soukromé archivy, umějí mít ve své agendě pořádek. Umějí kooperovat. Drží slovo a znají svou cenu. Nepodrážejí se. A své šéfy berou jako neškodné kašpárky, ovládané sněmovnou. Když chtějí, umějí se bránit, když chtějí , umějí i útočit. A nenechají se chytit za ruku.

Etika povolání

Přísahali kdysi věrnost Československé socialistické republice. Té byli ochotni obětovat vše, mnohdy i za cenu svého života. Množství "vědeckých" i "technologických" úspěchů českých pracovišť mají "na svědomí" právě oni. Mnohé operace, o nichž se dodnes nemluví, také. Pro příjemce a zužitkovatele zadarmo, neboť to byl mnohdy vedlejší produkt... A mají díky tomu dodnes mnoho věrných poradců a specialistů a vlastní báze kontaktů, které nepředali. Protože i civilní rozvědka nebyla tak přebyrokratizovaná, jako kontrarozvědka a u vojáků panoval navíc vždy naprosto jiný pořádek, vycházející z osobních vazeb a nepsaných vztahů. Proto si troufám tvrdit, že to, co ví nový ředitel služby, ví i jeho sekretářka. Možná ta ví i víc.

Ti propouštění i ti už dávno propuštění znají rizika technologicky podmíněné komunikace a umějí je využívat. Jak pro vlastní ochranu (nebavit se do mobilního telefonu s nikým, kdo nemá skončit v nelegální databázi TOPIC v centrále BIS), tak pro něčí dekonspiraci (prostorový či směrový odposlech je rutinní "komerční" technologií). Nelegální odposlech mobilních telefonů, průniky do počítačových sítí, výpisy z bankovních účtů získané "agentkami" u bankovní přepážky či ekonomicky analytické informace, které zaplatí banka - nevěda, komu a k čemu posloužily - to je jen několik možností, jak zjistit, "co se děje" v zákulisí kapitalistického systému, plného neúplatných politiků a cnostných podnikatelů.

Kde je dnes Československo, kde je socialismus, na který přísahali mladí ambiciózní chlapci z dobrých rodin a se skvělou jazykovou výbavou? Nenávratnost historie dala vzniknout současnému stavu. "Zoceleni" životem "s četníkem v patách", nemajíce už zábrany ani morálku bývalých rozvědčíků, začali si exkomunikovaní či zakrtkovaní špióni privatizovat svět okolo sebe. Nepřehlednost Klausova kapitalismu jim k tomu dával mnoho šancí. Proto většina z nich dnes patří mezi "konzervativní" "pravicové" "podnikatele". Jezdí v BMW a volí ODS. Přátele mají ale v řadách bývalých komunistů, dnes povětšinou nestraníků. Protože v KSČM zůstali většinou pouze ti, kteří nemohli jinam a nebo je nikdo nechtěl. Protože úředníky - díky lustračnímu zákonu - nemohli být, MUSELI se stát podnikateli. A museli mít i podnikatelská saka i podnikatelské návyky. Ty v důchodcovské KSČM nenašli. Jejich kolegové je vyškolili, jejich kolegové je vybavili základním kapitálem a zajistili, aby nemohlo v tomto okruhu osob docházet k bratrovražedné konkurenci. Prospěch z privatizace měli všichni - kdyby kvůli ničemu, tak kvůli možnosti získat úvěr, od likvidátora koupit něco lacino, či jen mít zajištěné nájemníky ve spravovaném domě či odbyt zboží v továrně. Ale většinou se stávali manažery velkých koncernů či "kapitány průmyslu". No neberte to...

Pokud to neví šéf vojenské rozvědky, tak páni špióni dokáží na osobní bázi skvěle kooperovat bez ohledu na příslušnost k té které službě a ty či ony služební předpisy - v případě spolupráce s bývalými kolegy, nyní civilisty. A tak se přísně tajné údaje, získávané nelegálním špehováním ekonomicky zajímavých jedinců i politiků dostávají k těm, kteří vědí, komu a kdy zatelefonovat.

Anebo také k novinářům, kteří jsou patřičně "zavázaní". Proč? Někdy jen proto, aby byla legrace, jindy proto, aby měl "investigativec" sólokapra, někdy jen proto, aby se přes monitor denního tisku určitému člověku poslalo varování, co ho čeká, když nezvedne telefon a nezavolá to správné číslo. Protože jinak se může klidně stát, že Financial Times napíší zítra o jeho firmě to, co by si opravdu, ale opravdu nechtěl přečíst... A co bude navíc krutá a kdykoliv u českého, amerického či švýcarského soudu dokladovatelná pravda. Není nad to mít informační převahu...

                 
Obsah vydání       13. 3. 2003
13. 3. 2003 Argument, proč užívat mučení
13. 3. 2003 Kolik bude stát válka v Iráku? Josef  Brož
13. 3. 2003 USA a jejich spojenci asi nebudou usilovat o novou rezoluci OSN o Iráku
13. 3. 2003 ČR - bezprávní stát? John  Bok, Stanislava  Adoltová
13. 3. 2003 Moc nejen korumpuje, ale nekontrolovatelná degeneruje do arogantní svévole John  Bok, Stanislava  Adoltová
13. 3. 2003 Válka se blíží... - pohled z Iráku Miloš  Kaláb
13. 3. 2003 Irácké dilema: Co uděláme s AIDS a s mnoha jinými tíživými problémy? Miloš  Kaláb
13. 3. 2003 Srbský prezident Djindjič zavražděn, v Srbsku vyhlášen mimořádný stav
13. 3. 2003 Rasistická mládež Robert  Vašíček
13. 3. 2003 Srba a konec vojenské rozvědky v Čechách Štěpán  Kotrba
13. 3. 2003 Ostuda britské tajné služby:
dala MAAE zfalšované dokumenty o nákupu uranu Irákem
Štěpán  Kotrba
22. 8. 2002 Jak britská tajná služba špehuje herce
13. 3. 2003 Válka aj proti vôli OSN? Martin  Kunštek
13. 3. 2003 Prach si a na prach sa obrátiš: o rozpadaní malých i veľkých príbehov našej civilizácie Branislav  Malík
13. 3. 2003 O Evropské unii, Kurasovi a sebevraždě marxismu Hugo  Schreiber
13. 3. 2003 Cesty do pekel jsou dlážděny dobrými úmysly Josef  Trnka
13. 3. 2003 Počet denních přístupů na Britské listy stoupl od dubna 2002 o cca 25 procent
13. 3. 2003 Je Václav Klaus představitelem Nezdravého Velkokapitalizmu? Viliam  Baláž
13. 3. 2003 Překvapí prezident Václav Klaus? Jiří  Witzany
13. 3. 2003 Konvent tváří v tvář reformě institucí Evropské unie Lukáš  Macek
13. 3. 2003 DOKUMENT: Draft Ústavy Evropské unie
13. 3. 2003 Disneyho svet po Iraku Karol  Dučák jr.
12. 3. 2003 USA chtějí okupací Iráku dokončit svůj projekt globální nadvlády
12. 3. 2003 O ČT a o Jiřím Balvínovi: Zdroje a "zdroje" Fabiano  Golgo
13. 3. 2003 Jarmila Grujbárová: Za STV zodpovedá riaditel Jana  Matúšová
13. 3. 2003 Zvyšovanie televíznych poplatkov: Viac ako dva milióny nás stálo porušovanie zákona zo strany STV Jana  Matúšová
13. 3. 2003 Socialistický realizmus na dva spôsoby Damas  Gruska
13. 3. 2003 Riadený kolaps poľskej ľavice Tomáš  Forró
13. 3. 2003 List z Kuby I.: rum so šumivým celaskonom Juraj  Uvíra
13. 3. 2003 Slovenská cesta k Februáru 1948 Peter  Greguš
13. 3. 2003 Slovensko po roku 1989: Úpadok všetkých veľkých mýtov Karol  Moravčík
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

O českých tajných službách RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2003 Srba a konec vojenské rozvědky v Čechách Štěpán  Kotrba
13. 1. 2003 Jaké petice jsou přípustné   
12. 1. 2003 Petice za veřejný soud s Vladimírem Hučínem   
18. 10. 2002 Zákon tvrdé ruky aneb konec demokratů v Čechách Štěpán  Kotrba
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
26. 7. 2002 Ministr obrany kvůli Srbovi vyhodil šéfa vojenské rozvědky Štěpán  Kotrba
10. 3. 2002 Fízlové, nevinný parlament a bezmocný hlídací pes Štěpán  Kotrba
15. 2. 2002 Občan má jistě právo dozvědět se pravdu, ale nesmí jí být moc! Petr  Pražák
1. 1. 2002 T. Pecina prosazoval v rozhlase pluralismus, posluchači reagovali: "špatné" názory je nutno zakázat!   
20. 12. 2001 Těžká vina vzdálenějších příbuzných: sovětské metody Niny Krásenské z BIS Jan  Čulík
17. 12. 2001 SPY UNIVERSITY: Zazvonil zvonec a pohádce o zpravodajských službách je (moc šťastný) konec Tomáš  Pecina
8. 12. 2001 Bývalý agent BIS Hučín byl obžalován ze sedmi trestných činů Štěpán  Kotrba
6. 12. 2001 Děkan FF UK: Verbovka BIS na fakultě nás neznepokojuje   
6. 12. 2001 Spy university se tentokráte nekonala Štěpán  Kotrba
5. 12. 2001 Spy university: "Znepříjemňujete atmosféru a snižujete úroveň semináře!!" Jan  Vrátný

Slonková, Srba a korupce RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2003 Srba a konec vojenské rozvědky v Čechách Štěpán  Kotrba
3. 3. 2003 Jak se Evropská unie snaží vnímat východní Evropu pomocí právních předpisů a statistik Jan  Čulík
10. 1. 2003 Případ "úkladného vraha" Karla Srby: Praskla konečně tato bublina? Jan  Čulík
10. 1. 2003 Do první volby prezidenta jde druhá garnitura Štěpán  Kotrba
9. 1. 2003 Pět vloupaček, Kavan, Hubálek a indická větev případu Srba Štěpán  Kotrba
14. 10. 2002 Stojí Slonková o věrohodného darebáka? Karel  Mašita
11. 9. 2002 Referují Britské listy a MFD o kampani proti Kavanovi objektivně? Jan  Čulík
9. 9. 2002 Pyrrhovo vítězství Vladimíra Špidly Zdeněk  Jemelík
6. 9. 2002 Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň Štěpán  Kotrba, Jan Čulík
22. 8. 2002 Velká Británie: Média přísně respektují potřeby policejního vyšetřování Jan  Čulík
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
7. 8. 2002 První rozkol v koaličním hlasování Karel  Mašita
5. 8. 2002 Pozoruhodné nové obvinění Karla Srby Karel  Mašita
30. 7. 2002 Pěkně obsazená komedie Vladimír  Bernard

Selhání britské tajné služby RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2003 Ostuda britské tajné služby:
dala MAAE zfalšované dokumenty o nákupu uranu Irákem
Štěpán  Kotrba
13. 3. 2003 Srba a konec vojenské rozvědky v Čechách Štěpán  Kotrba
14. 2. 2003 Jak ČTK zkresluje informace Jan  Čulík
11. 2. 2003 Labouristický poslanec vykázán z parlamentu za kritiku "výzvědné" zprávy   
8. 2. 2003 Britská vláda opsala svou aktuální zprávu o Iráku ze studentské práce   
8. 1. 2003 Policie v Londýně zatkla teroristy připravující jed   
7. 11. 2002 Shaylerův případ: "Dokazuje, že špioni musejí mít právo poukázat na chyby rozvědky"   
6. 11. 2002 Špion Shayler "může být propuštěn do tří měsíců"   
5. 11. 2002 Bývalý britský špion David Shayler byl v Londýně shledán vinným   
11. 10. 2002 Bývalý špion: "Britská rozvědka dala al Qaedě 100 000 liber" Štěpán  Kotrba
11. 10. 2002 Zrušený článek Guardianu: "Ministři vydali cenzurní příkaz pro proces s členem MI5"   
11. 10. 2002 Britský tisk nesmí publikovat senzační obvinění   
11. 10. 2002 Vláda požaduje, aby se proces se Shaylerem konal tajně   
11. 10. 2002 Agent, který zradil MI5, je připraven stanout před porotou   
11. 10. 2002 Ze svědectví Davida Shaylera o spiknutí MI5 s cílem usmrtit plukovníka Kaddáfího   

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2003 Srba a konec vojenské rozvědky v Čechách Štěpán  Kotrba
27. 2. 2003 Štátu chýba nová generácia nezaťažených pracovníkov rezortu vnútra i tajnej služby Peter  Takáč
9. 1. 2003 Pět vloupaček, Kavan, Hubálek a indická větev případu Srba Štěpán  Kotrba
21. 11. 2002 Falešné dredy
aneb jak nevyšel pokus o policejní transparent
Jindřich  Lukáš
4. 11. 2002 Golfový obchůdek Ivana Langera za peníze kampeličkářů Radek  Mokrý
18. 10. 2002 Zákon tvrdé ruky aneb konec demokratů v Čechách Štěpán  Kotrba
15. 10. 2002 Policajt - priateľ alebo "otrava" ? Lubomír  Sedláčik
17. 9. 2002 Kto je väčší č....., policajt alebo sudca ? Lubomír  Sedláčik
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
13. 6. 2002 Policajti už nielen opilci - ale aj gangstri Lubomír  Sedláčik
10. 3. 2002 Fízlové, nevinný parlament a bezmocný hlídací pes Štěpán  Kotrba