25. 8. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 8. 2006

Mír je pro slabochy - skutečné vlády prodávají zbraně

Proč přesvědčuje Tony Blair arabské vlády, aby kupovaly od britských zbrojovek?

Když mu americká vláda sdělila, že firma BAE údajně rozdávala úplatky v České republice, státní tajemník sir Kevin Tebbit o tom neinformoval policii.

Vysoký činitel britského ministerstva obrany to popsal jako "šunku ... je to drahé a zastaralé". Šéfredaktor World Defence Systems poukázal na to, že je to "10 let staré". Bývalý činitel ministerstva obrany uvedl, že "je to v podstatě nepovedené a zastaralé". Tak jak se proboha podařilo zbrojovce BAE Systems minulý pátek prodat Saúdské Arábii 72 letadel typu Eurofighter, ptá se George Monbiot v deníku Guardian:

Odpovědí je, že je tam prodával Tony Blair.

2. července 2005 přistál Tony Blair tajně v Rijádu a přesvědčovat saúdské prince, že tato létající hromada šroty je důležitým módním doplňkem pro každého mladého despota, který je ve flóru. O tři týdny později jeho přesvědčování v Saúdské Arábii doplnil tehdejší britský ministr obrany John Reid. Dohoda přežila a nynější britský ministr obrany podepsal minulý týden kontrakt.

Což vyvolává druhou otázku. Proč jsou ministři, a dokonce i Blair sám, ochotni snižovat se k roli obchodních cestujících pro zbrojovky?

Čtenáři vědí, že britské vlády rádi pomáhají velkopodnikatelským firmám, i když je to v protikladu s jejich zveřejněnými politickými cíli. Avšak podpora pro zbrojovky od britských vládních činitelů je daleko silnější než podpora pro jakýkoliv jiný podnik.

Vezměmi si například Organizaci služeb pro vojenský export (Defence Export Services Organisation, DESO). To je vládní instituce, založená před čtyřiceti lety, jejímž cílem je ulehčovat získávání zahraničních kontraktů pro britské zbrojovky. Od samého začátku se "ulehčování" dělo rozdáváním úplatků. Tato vládní instituce fungovala jako kanál pro "fiannční pobídky" pro zkorumpované činitelé cizích vlád.

V roce 2003, poté, co se takovéto úplatkářství stalo v Británii trestným činem, objevil deník Guardian interní dokument DESO, v němž se vysvětlovalo: "V některých částech světa se stalo běžným, že se vyžadují speciální provize. To řeší DESO, kteréžto instituci by měly směřovat veškeré požadavky na takové platby. Pokud DESO potvrdí, že se takové platby mohou uskutečnit, úředníci, kteří pracují na kontraktech, budou muset poskytnout prostředky platby."

"Speciální provize" je eufemismus britské státní služby znamenající úplatek. Z dokumentu vyplývá, že britská vláda dohlíží na vyplácení úplatků zahraničním státním úředníkům.

Předchozí smlouvy zbrojovky BAE se Saúdskou Arábií jsou obklopeny obviněními z korupc. Údajně měla k dispozici zvláštní fond ve výší 60 milionů liber, jímž mazala kontrakty s Al Yamamah, které vyjednala Margaret Thatcherová. Z fondu se prý vyplácely peníze v hotovosti a poskytovaly se automobily, jachty, hotelové pokoje a prostitutky pro saúdské činitele. Prospěch z toho měl například prince Turki bin Nasser, saúdský ministr pro nákup zbraní. Deník Guardian donutil britský vládní Úřad pro vyšetřování vážných podvodů (Serious Fraud Office) aby to začal vyšetřovat. Avšak jednou z podmínek saúdské vlády pro uzavření nynějšího zbrojního kontraktu bylo, že se toto vyšetřování dá k ledu. Uvidíme, co se stane.

Kromě této jediné výjimky platí, že velké zbrojovky se těší imunitě - jejich korupční praxe se nesmí vyšetřovat ani stíhat. Dopisy od státního tajemníka na ministerstvu obrany sira Kevina Tebbita dokazují, že zabránil ministerskému oddělení pro vyšetřování podvodů vyšetřit obvinění vznesená proti BAE, že neinformoval svého ministra o vyšetřování, které zahájil Serious Fraud Office a že prozradil řediteli firmy BAE obsah důvěrného dopisu, který mu poslal SFO. Když mu americká vláda sdělila, že firma BAE údajně rozdávala úplatky v České republice, státní tajemník sir Kevin Tebbit o tom neinformoval policii.

Po dobu 14 let utajuje britská vláda zprávu inspekčního úřadu National Audit Office o kontraktech s Al Yamamah. Letos auditor dokonce odmítl poskytnout tuto zprávu úřadu Serious Fraud Office.

V takové situaci udělal při odhalování illegálních zbrojních kontraktů daleko více než britská vláda komik Mark Thomas - prostě jen tím, že prohledal internet, odbroný tisk a navštívil zbrojařské trhy, které organizuje britská vláda. Proto britská vláda nevyšetřovala zbrojovky, ale tohoto komika. Pokusila se ho pošpinit.

Jedinými zbrojařskými obchodníky, stíhanými od roku 2000, je pět velmi malých ryb. Dostali jen malé pokuty anebo podmíněné tresty, a to včetně muže, který se opakovaně pokoušel vyvážet zbraně do Íránu. Naproti tomu protiválečným aktivistům, kteří okupovali kanceláře zbrojovky Raytheon, hrozí vězení na mnoho let. Byli obžalováni z vloupání a z nedovoleného shromažďování.

Každý politický program britské vlády, jehož cílem je chránit britské národní zájmy anebo podporovat světový mír, je vždycky zlikvidován, protože si to přejí zbrojovky. Nemají prodávat zbraně pochybným režimům anebo zemím uprostřed války. Takže vyvezou zbraně nejprve na ostrovy v kanálu La Manche a odtamtud mohou být exportovány kamkoliv. Zbraně se nesmějí vyvážet do zemí, které porušují lidská práva. A tak zbrojovky přimějí britské ministerstvo zahraničí, aby zaznamenalo "malé, ale významné zlepšení v situaci lidských práv" v Saúdské Arábii - a zbraně je možno vyvážet.

Měli bychom být překvapeni, když, jak uvedl v pondělí deník Times našli izraelští vojáci v bunkrech organizace Hizbollah britské zařízení pro noční vidění? Měli bychom být překvapeni, že přestože britská vláda přislíbila, že neprodá Izraeli žádné zbraně, jichž by mohlo být agresivně použito na okupovaných územích, dodávají britské zbrojovky Izraeli náhradní díly pro vrtulníky Apache a pro bombardéry F-16? Britská vláda nevidí rostoucí nebezpečí na Blízkém východě jako nic jiného než jako příležitost k podnikání.

Proč se britská vláda chová jako pobočka zbrojovky BAE? Ze zprávy organizace Campaign Against the Arms Trade (CAAT) vyplývá, že 39 procent státních úředníků, kteří odcházejí ze státního sektoru, jsou zaměstnanci ministerstva obrany, kteří přecházejí do soukromých zbrojovek. A množství soukromých zbrojařských obchodníků pracuje dočasně na ministerstvu obrany. Britská vláda si zjevně myslí, že mír, lidská práva a demokracie, to je všechno pro slabochy, zatímco skutečně důležité věci, válka a nástroje, jimiž se vede, to je pro opravdové muže.

Kompletní článek v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       25. 8. 2006
27. 8. 2006 Vynalezla irská technologická firma energetické perpetuum mobile?
27. 8. 2006 Test logického myšlení Bohumil  Kartous
26. 8. 2006 Inspirující salto mortale Lubomír  Novotný
25. 8. 2006 Soud ho shledal nevinným, bude však stejně deportován do Alžírska, kde může být mučen
26. 8. 2006 Americký podnikatel obžalován za šíření televize organizace Hizbullah v New Yorku
26. 8. 2006 Většina Izraelců "chce, aby Olmert odešel"
25. 8. 2006 Mohou evropská vojska stabilizovat Blízký východ? Josef  Brož
25. 8. 2006 Opravdu může za všechny problémy v ČT David Borek? Jan  Richter
25. 8. 2006 Sprostota a bezohlednost Českých médií - normální češství? Jan  Čulík
25. 8. 2006 Mezi židlemi aneb hra na černocha Alex  Koenigsmark
25. 8. 2006 To, co si normální Češi myslí, nikdo neví Milan  Valach
25. 8. 2006 Lži jsou standardní metodou práce PR Štěpán  Kotrba
25. 8. 2006 Odpovědi Zeno  Kaprál
26. 8. 2006 Letecká společnost Ryanair žaluje britskou vládu o 3,3 miliony liber za "bezpečnostní opatření"
26. 8. 2006 Jak Miroslav Kalousek chtěl zničit KDU-ČSL atd. Boris  Cvek
25. 8. 2006 Hořké konce pokryteckého antikomunismu Lubomír  Novotný
25. 8. 2006 Takže: ČSSD pohřbí vládu, která ještě není? Miloš  Dokulil
25. 8. 2006 Veselme se, radujme se, svět patří nám Václav  Dušek
25. 8. 2006 Plán digitalizace? Možná koncem roku Filip  Rožánek
25. 8. 2006 Osoba blízká, aneb arogantní nedůvěra Zdeněk  Bárta
24. 8. 2006 Mír je pro slabochy - skutečné vlády prodávají zbraně
25. 8. 2006 Lidé vítají zákaz kouření ve veřejných místnostech
24. 8. 2006 "Srbovi odborníci" podávají trestní oznámení na Respekt a Oživení Štěpán  Kotrba
24. 8. 2006 Protiraketová základna: Poslanec Jan Vidím (ODS) chlácholí veřejnost Jakub  Rolčík
25. 8. 2006 Záludnost referenda o protiraketové základně Milan  Valach
25. 8. 2006 Jsem proti základně. Jsem pro referendum
25. 8. 2006 Vydá se KDU-ČSL vstříc polibku smrti? Tomáš  Hudeček
24. 8. 2006 Nový Blízký východ nebude podle Bushova gusta
24. 8. 2006 Na pondělní tiskové konferenci se prezident Bush choval opravdu hloupě
24. 8. 2006 Léky a jejich úhrada Petr  Wagner
24. 8. 2006 Irak trochu inak Jaroslav  Drobný
24. 8. 2006 Komunisté proti srpnové invazi Pavel  Pečínka
23. 8. 2006 Obezita je nemoc Petr  Wagner
23. 8. 2006 Beneš a nenucená nadřazenost Martin  Škabraha
23. 8. 2006 Dobrý člověk stále žije -- Jan Špáta Martin  Štoll
23. 8. 2006 Kolem Kuby za 20 dní Lubomír  Molnár
23. 8. 2006 Člověk má přece právo být blbý Bohumil  Kartous
24. 8. 2006 Al Džazíra pět let po 11. září
6. 8. 2006 Hospodaření OSBL za červenec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce