23. 8. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 8. 2005

Konzervativní americký kazatel Pat Robertson požadoval zavraždění venezuelského prezidenta Hugo Chaveze, protože tento levicový politik chce svou zemi proměnit v "odrazový můstek pro komunistickou infiltraci a muslimský extremismus".

České noviny, internetové stránky ČTK, tutéž informaci přinesly o den později - 24. 8. 2005 v 8:46 ráno, aniž by ale informovaly o zdroji v češtině - Britských listech, či o původním zdroji - agentuře Reuters, na který BL v článku odkázaly. Místo toho je "zdrojem" sama ČTK...

České noviny ZDE
Sloupek
Josef Suchý

Je dokonána oběť -- západ dodoutnává,
jen z polí ještě stoupá tence chvála bříz
a kolem pěšiny se modlí tráva,
jak vycházím z dnů těžkých jako lis --

To zůstalo a to je pryč. -- Ne, nechci litovati.
Zlomeny ostny, jimiž jsem se ptal,
čas nový, co nám všechno vrátí,
očima čekanek se na mne podíval --

ze sbírky Žernov, Vetus Via, Brno 1998 vybral Štefan Švec

23. 8. 2005

Rusko se v těchto dnech snaží zabránit tomu, aby vznikla světová pandemie ptačí chřipky, v jejímž důsledku by mohly zahynout miliony lidí. Je na takovou možnou pandemii Evropa efektivně připravena?

23. 8. 2005

zejména jeho velmi sporný podpis pod "dopisem osmi" z 30. ledna 2003, jímž Havel vyjádřil nekritickou podporu Bushově útoku na Irák a vytvořil - pouhé dva dny předtím, než vypršela jeho prezidentská funkce - tak falešnou představu v zahraničí, že Češi invazi do Iráku podporují, ostře kritizoval velmi dobře vyargumentovaným příspěvkem, předneseným letos v červnu na jedné akademické konferenci ve Francii český rusista z University of Pennsylvania Peter Steiner. Steinerův text pod názvem "Václav Havel a invaze do Iráku" otiskla v sobotu dne 20. srpna v příloze "Kavárna" ve zkrácené verzi Mladá fronta Dnes.

Plnou verzi českého překladu naleznete ZDE

23. 8. 2005

Z nepravdy plyne cokoliv

Se zájmem jsem se začetl do eseje Petera Steinera "Václav Havel a invaze do Iráku", kterou doporučujete v dnešních Britských listech. Na "velmi dobře vyargumentovaný příspěvek" jsem se těšil. Musíte mi věřit že to říkám nerad, ale po radostném očekávání následovalo trpké zklamání. A to hned v prvním odstavci, píše Jiří Staněk. Autor nejdříve cituje zprávu z moskevské Pravdy o sovětské invazi do Československa, kdy podle autora "nemohl soudruh Brežněv než neoslyšet upřímně míněnou prosbu "zdravého jádra KSČ" a neposkytnout kýženou "bratrskou pomoc". Hned vzápětí následuje tento odstavec:

23. 8. 2005

Ano, pan Staněk má pravdu co do faktického znění dopisu. Nicméně je třeba číst mezi řádky. Nikoli samotné provedení, ale zejména záměr a idea tvoří a je tedy rozhodující. Pak se musíme ptát, proč "zvací dopis" několika evropských státníků vůbec vznikl? Co do funkce vidím naprostou paralelu mezi zvacím dopisem několika soudruhů KSČ, opravdových přátel Sovětského svazu a několika evropských státníků, opravdových přátel Spojených států.

23. 8. 2005

Letečtí piloti si stěžují, že jejich zaměstnavatelé je nutí startovat s letadlem, i když má menší technické problémy. V minulých dnech došlo k třem velkým leteckým haváriím, ve Venezuele, v Řecku a v Itálii.

Loňský rok byl vyhlášen jako nejbezpečnější rok v celé historii letectví - při létání zahynulo loni celosvětově jen 428 osob. Letos už jich při komerčních letech zahynulo více 550.

23. 8. 2005

Předem se, pane Čulíku omlouvám za gramatické poklesky. S češtinou mám problémy od dětství. Nicméně smysl moje věty dávají. A o to mi, v mém dopise Vám, jde. (Redakčně upraveno, pravopisné chyby odstraněny, pozn. red.)

Nevím, pane Čulíku, zda je to produkt Vašeho počítače, nebo je li to dílko pana Kotrby. Usuzoval bych, že se jedná o podlý zvratek synka prorežimního "umělce" jenž sochal socialistické umění.

Ať jste to byl Vy nebo on, jedno je jisté. Vy jste otec zakladatel a šéfredaktor v jedné osobě. Proto také, s přihlédnutím na to, jak jste si vždy zakládal a neustále a opakovaně deklaroval objektivitu a serióznost, jste zodpovědný za svinstvo, které pustíte na vaše Listy.

23. 8. 2005
Ano, je okurková sezóna, avšak je tím skutečně vysvětlitelný bezprecedentní zájem českých médií o policejní potlačení teknivalu CzechTek u Mlýnce na Tachovsku? Má pravdu spisovatel Alex Koenigsmark, který v Britských listech ironicky napsal: "Názorová bitva o CzechTek nijak nesouvisí s tím, že preference ČSSD až do té doby strmě stoupaly. Nijak nesouvisí ani s posilováním koruny, v žádném případě nesouvisí s mimořádně úspěšnou obchodní bilancí země."

Tento komentář Jana Čulíka vyšel v úterý 23. srpna v deníku Právo ZDE

23. 8. 2005

Pěkný alternativní pohled na Czechtek je ZDE, píše Štefan Švec a dodává: Už titulky jako "Většinu zranění si technaři způsobili sami mezi sebou" nebo "Technofašisti okupovali z 90 procent cizí pozemky" stojí za to.

Michael Marčák:  To já bych zranění přivítal, jsem z aktivních záloh a abych se z firmy do  týhle války dostal, zfalšoval jsem nemocenskou...
23. 8. 2005

22. 8. 2005

Je mi líto, že si Jan Čulík veřejně protiřečí.

Když tvrdí, že neexistuje národní charakter či charakter určité společnosti, nejen že předstírá, že to ví líp než tisíce velmi inteligentních univerzitních odborníků i jinde, kteří studují národní charakteristiky, ale, a to je důležitější, protiřečí i sám sobě, nebo't on sám velmi často "charakterizuje" Čechy jako to či ono.

23. 8. 2005

Reakce na článek Jana Čulíka "Nesmíme propadat mýtům"

Mnoho polemik o Češích a jejich (ne)bojovnosti zmiňuje domácí a zahraniční odboj za druhé světové války, občas Čsl. legie a před nimi jen husitské války.

Ale to je velké zkreslení, Češi, jak ve smyslu zemském tak etnickém, nezanikli v 15. století a nevynořili se ve století 20. Češi byli podstatně zastoupeni v armádách habsburské monarchie (ve všech jejích formách, o Rakousko-Uhersko se jednalo jen v letech 1867-1918) během těch mnoha válek, které tato říše vedla, píše Antonín Mareš.

23. 8. 2005

Reakce na článek Jana Čulíka "Nesmíme propadat mýtům"

Tentokrát se musím ozvat - píšete (v podstatě), že neexistuje nic takového jako je národní charakter. Vyzdvihujete našich "pár" výjimek (v řádech tisíců?), které se odhodlaly něco dělat. To není důkaz.

Domnívám se, že nemáte právdu - národní charakter existuje - se vším všudy. Ano, Češi jsou pragmatičtí a inteligentní - bojují však především pomluvami. Podle vašich příkladů se dá říct, že jsme národ zlodějů - vyjmenuju vám tu "některé" příklady. Budete s tím souhlasit? ptá se Richard Bláha.

22. 8. 2005

Poznámka "(No, ale, stejně nebojovali, po zavedení mimořádného stavu v r. 1981, pozn.red.)" je dětinská, jako kdybych jako Brazilec řekl o Argentincích, že sice tvrdí, že hrají lepší fotbal než my, ale nevyhráli tolikrát světový pohár. Říct něco takového o Polácích znamená ignorovat to, co nám o nich historie naznačuje, a také to, co nám naznačuje o Češích.

Musíme přijmout známý fakt: Poláci jsou bojovníci a Češi nikoliv. Říci, že Poláci nebojovali poté, co byl v Polsku za Jaruzelského vyhlášen mimořádný stav, je krátkozraké. Je to sofistika.

22. 8. 2005

Autorem redakční poznámky "(No, ale, stejně nebojovali, po zavedení mimořádného stavu v r. 1981, pozn.red.)" jsem já. Nenapsal jsem ji, jak se Fabiano Golgo domnívá, "protože jsem byl uražen" (skutečně si myslíte, že jsem nacionalista? :)), ale proto, že se mi příčí vytváření jakýchkoliv falešných mýtů.

Chtěl jsem poukázat na to, že navzdory údajnému "polskému hrdinství" ani "polští hrdinové" nedokázali učinit proti náhlému zavedení "válečného stavu" v roce 1981 a internaci antikomunistických aktivistů vůbec nic - totalitní režim byl prostě silný, takže ani příslovečné polské hrdinství se v té situaci neuplatnilo. Možná, že se za komunismu proti totalitě v podstatě nedalo bojovat - měl jsem vždycky pocit bezmoci, hlavně proto, že bylo nesmírně obtížné se s druhými lidmi komunikačně spojit a zorganizovat - společnost byla záměrně atomizována a na to, aby každý byl v individuální izolaci, dohlížela tajná policie.

23. 8. 2005

Tak konečně vím, kde jsou naše penze, přesněji, kde tedy budou. Nebudou, jak se někteří z vás obávají, prošustrovány, ale budou zabetonovány. Jak jsem k tomu došel? Jednoduše. Na základě červencového rozhodnutí vlády, obdrží letos Státní fond dopravní infrastruktury z výnosů privatizace celkem 30,8 miliardy korun. Media jen přitrouble "zahafala", jak vláda hodlá utrácet nejvíce v historii. Jinak nic.

22. 8. 2005

Klesající zásoby ropy

Lidé postrádající schopnost přesného pozorování ji často nazývají cynismem.
George Bernard Shaw

První Monbiotův zákon novinářské práce: Jestliže řeknete lidem to, co už sami znají, poděkují vám. Řeknete-li jim něco nového, budou vás nenávidět.

George Monbiot

V žádném případě netrpím iluzí, že za těch pár týdnů, po které vám na těchto stránkách přináším znepokojivé informace o ropném zlomu, se mohlo v hlavách většiny obyvatel českého dolíku a moravských úvalů něco zásadního změnit. Od tak banálního důvodu, jakým je vrcholící okurková sezóna, přes nabubřele hlučný mediální balast, který v zájmu ředitelů zeměkoule ztěžuje orientaci ve virtuálním prostoru všem hledačům pravdy, až po obecnou vlastnost lidské psychiky vytěsňovat věci nepříjemné a nežádoucí - vše hraje proti mé poněkud donkichotské snaze být slyšen, nota bene ve věci, která se při bližším ohledání zdá být existenciální povahy pro většinu lidstva. Mé články na téma ropného zlomu čte v průměru kolem 4000 lidí, což je pro internetové médium tohoto formátu bezesporu slušný výsledek, ale vzhledem k závažnosti tématu je to zoufale málo. A nakonec -- kdo jsem já, abych si dělal ambice být slyšen těmi, kdo mají reálnou moc něco ovlivnit? Takoví lidé jako Mike Ruppert bijí na poplach už možná 10 let, jejich názory si už našly cestu k mocným tohoto světa -- a co se změnilo?

Michael Marčák:  Vídeň padla a Budapešť kapitulovala. Hrabě, naše poslední naděje je Ústavní soud...
23. 8. 2005

22. 8. 2005

Czlowiek i ludie z zelaza

nezkrácené vydání úvodníku Literárních novin

O idealistech se často soudí, že jsou nepraktičtí a nejsou schopni dostatečně pragmatického přístupu. Může se zdát, že idealisté často prohrávají, ale většinou jde jen o oční klam vznikající tím, že zůstáváme příliš uzavřeni v únavném stereotypu každodennosti. Nahlédnout dál, než umožňuje letmý pohled na obzor, to bývá jeden ze způsobů, jak se vyhnout zklamání z takových proher. Všeobecné opovrhování idealismem bývá průvodním jevem takových těch časů bez velkých dějin, časů obyčejného společenského provozu.

Před pětadvaceti lety započala v Gdaňsku stávka.

22. 8. 2005

Ministerstvo dopravy ČR

Již skoro desetiletí dojíždím do jiného okresu, stav silnic je rok od roku horší, v důsledku pro uživatele nebezpečný.Údržba není na komunikacích 2. a 3. tříd téměř žádná nebo i žádná, tyto silnice jsou zarostlé v okrajích trávou do výše o přes 1,5 m, z toho důvodu jsem měl letos střet s divokým prasetem se značně vysokou škodou, střetu zabránit nešlo ani při 40 km rychlosti. Rozbití silnic zejména v nepřehledných zatáčkách způsobuje, že řidiči se výtlukům vyhýbají do protisměru i za cenu rizika možného ohrožení, srážky, píše Jaromír Eliáš.

Pokusil se napsat na ministerstvo dopravy, ale nepochodil.

22. 8. 2005

Když jsem se zhruba před půl rokem zmiňoval ve svém článku na Britských listech o protikuřáckém zákoně, jenž tehdy nebyl schválen nejspíše hlavně kvůli českým "liberálům" , kteří ho z pro mě nepochopitelných důvodů považovali za zásah do osobních práv jednotlivce a kdoví co ještě, tak jsem netušil, jak brzy se k němu poslanci vrátí. Obával jsem se, že bude s tímto návrhem zákona na dlouhou dobu konec. "Moji" milí a pracovití poslanci mě ale skutečně překvapili a v těchto dnech pro(ti)kuřácký zákon skutečně schválili. Ve svém předchozím článků jsem si pohrával s myšlenkou, že odpůrci tohoto zákona se obávali vystoupit proti kuřákům jednoduše proto, že si nejsou jisti, zda kuřáci netvoří mezi voliči většinu. V duchu jsem to odhadoval tak "půl na půl" a ona je reálná situace (alespoň podle jakýchsi průzkumů, se kterými operovaly některé sobotní české deníky) ještě mnohem horší. Údajně se tomuto bohulibému koníčku věnuje plných 67% Čechů. Teď už chápu poslance, kteří správně uvažují "tak nějak politicky" (za což by je v jiných souvislostech třeba takový premiér Paroubek jistě pochválil) a prozíravě zákon uložili "k ledu".

22. 8. 2005

Zabitý Brazilec v Londýně

Policisté, kteří sledovali v pátek 22. července Brazilce Jeana Charlese de Menezese, věděli, že nezosobňuje "bezprostřední hrozbu".

Vysoce postavené zdroje v londýnské Metropolitní policii sdělily tisku, že členové policejního týmu, který sledoval de Menezese při jeho cestě do stanice metra v londýnském Stockwellu, si byli vědomi, že se nechystá odpálit bombu, že není ozbrojen a že se nechová podezřele. Teprve, když se k nim přidali ozbrojení policisté, bylo rozhodnuto, že je tak nebezpečný, že byl zastřelen sedmi výstřely do hlavy.

22. 8. 2005

Patřím k pamětníkům obou invazí cizích vojsk do Československa, ke kterým došlo ve 20.století. Opakování nepříjemného zážitku stupňuje jeho účinky. 21.8.1968 proto vnímám jako den nezapomenutelné národní potupy a konec beztak sporné legitimity komunistické moci: lze-li s velkou dávkou tolerance a zavázanýma očima připustit, že puč z 25. 2. 1948 byl převzetím moci s využitím ústavních nástrojů a od toho vyvodit domněnku legitimity totalitní moci, pak o režimu, nastoleném po vpádu vojsk platí nahá pravda, že šlo o kolaborantský režim, opírající se o přítomnost okupační armády na našem území.

22. 8. 2005

Odkud začíná úpadek

Poslední dobu se mezi lidmi s mandátem šíří panická hrůza z lidí bez mandátu. Tedy ne z těchto lidí, nýbrž z rozsahu jejich svobod. Jak již naznačil Lubomír Zaorálek, k jehož článku vyšel komentář už v pátek, debata nad (ne)tolerancí k odlišnostem se zejména v poslední době stává velmi vážnou.

19. 8. 2005

"Policie České republiky dokáže s plným nasazením tvrdě rozehnat hudební festival daleko od obydleného území kdesi u Tachova. Přijet na místo násilného útoku na rušném náměstí v centru Prahy nedokáže, a neumí tam dokonce poslat ani policii městskou, která má podle svých stránek nepřetržitou služebnu přímo na Náměstí Míru. K čemu je taková policie, pane Bublane?"

Studentka E.S. a její přítelkyně byly tuto středu v noci napadeny skupinou mladých mužů. Člověka, který se dívek zastal, se agresoři pokusili brutálně zbít. Přes okamžitou prosbu o pomoc nebyla Policie České republiky schopná na místo v centru Prahy dorazit ani po téměř dvaceti minutách...

22. 8. 2005

Nejzajímavější zprávou, která se ke mně v posledních týdnech, možná měsících a snad i letech dostala, není, jak si možná myslíte, důležitá a vzrušující informace o tom, že herec Brad Pitt se chce zase ženit nebo že jedna pornomodelka, nyní moderátorka, se nemůže rozhodnout, jestli si má vzít Sagvana Tofiho, ačkoliv to bylo v novinách hned vedle mrtvých z různých teroristických útoků a zabíralo to mnohem víc místa.

Takhle však zprávy nelze hodnotit -- kdybychom brali jako měrnou hodnotu počet článků, které o nějaké události vyšly, zjistili bychom, že nejdůležitější událost české kultury v roce 2003 bylo, že nějaký klávesový hudebník opustil skupinu, která se jmenuje Julie, Žofie nebo Lucie.

Byla to jistě také velmi důležitá událost, ale informace, o níž mi teď jde, je ještě podstatnější. Nebo aspoň stejně podstatná.

19. 8. 2005

V červenci 2005 přispělo celkem 110 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 14 862 Kč. (Viz apel Jana Čulíka "Proč to nejde".) Na internetovém účtu Paypal máme nyní 732.19 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než osm tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2005 Zachvátí Evropu ptačí chřipka?   
23. 8. 2005 Spor o CzechTek - ohledávání hranic demokracie Jan  Čulík
22. 8. 2005 O konečníku Alex  Koenigsmark
22. 8. 2005 Normobčan 1.0 beta Tomáš  Gawron
22. 8. 2005 Tak co máme proti tomu dělat? Jindřich  Kalous
22. 8. 2005 O odvážných Polácích, flegmatických Češích a neutrálních Brazilcích Fabiano  Golgo
19. 8. 2005 O dodržování pravidel podruhé -- a naposledy Milan  Černý
19. 8. 2005 Nepočítejte s tím, že vás Policie ČR ochrání před násilníky... Štefan  Švec
18. 8. 2005 Překvapivé paměti Čestmíra Císaře Jan  Čulík
18. 8. 2005 Constantin Plesky: "Strašně mě to mrzí..." Martin "Juki" Jyrkinen

Jean Charles de Menezes - nevinně usmrcený Brazilec v Londýně RSS 2.0      Historie >
22. 8. 2005 Policie věděla, že Brazilec není bombový atentátník   
19. 8. 2005 Proč přišel Jean Charles de Menezes o život   
18. 8. 2005 Šéf londýnské policie se snažil zabránit nezávislému vyšetřování tohoto incidentu   
15. 8. 2005 Smrt v Stockwellu: Nezodpovězené otázky   
13. 8. 2005 Britská policie o usmrceném Brazilci lhala Fabiano  Golgo
5. 8. 2005 Tachovsko a Londýn: dva případy policejní brutality Thomas  Franke
1. 8. 2005 Zastřelen na útěku Michal  Jurza
27. 7. 2005 Policie nalezla atentátníkův automobil   
25. 7. 2005 Britský ministr zahraničí hájil usmrcení Jeana Charlese de Menezese   
25. 7. 2005 Londýnská policie jmenovala osoby, podezřelé z útoků z 21.7.   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
22. 8. 2005 Amerika ve válce: Prezident Bush se neodváží požádat občany, aby šetřili benzin Miloš  Kaláb
22. 8. 2005 Tak co máme proti tomu dělat? Jindřich  Kalous
15. 8. 2005 Scénáře ropného šoku - mediální odezva Jindřich  Kalous
10. 8. 2005 Cena ropy dosáhla 64 dolarů za barel - rapidně se zvyšuje cena benzínu   
8. 8. 2005 Ze zámoří přicházejí znepokojivé zprávy Jindřich  Kalous
3. 8. 2005 Scénáře ropného šoku Jindřich  Kalous
15. 7. 2005 Co přijde po ropě? Pavel  Houdek
11. 7. 2005 Jíme ropu a zemní plyn Jindřich  Kalous
2. 5. 2005 Absťák Jindřich  Kalous
22. 4. 2005 Konec ropné éry?   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2005 Czechtek: Konečně pravda!   
23. 8. 2005 Spor o CzechTek - ohledávání hranic demokracie Jan  Čulík
22. 8. 2005 Normobčan 1.0 beta Tomáš  Gawron
22. 8. 2005 Mapping the limits of democracy Jan  Čulík
21. 8. 2005 Happy birthday, pane premiére Štěpán  Kotrba
19. 8. 2005 Potřebujeme právní stát - ČR jím není   
19. 8. 2005 Kde doopravdy končí svoboda Ivo  Železný
19. 8. 2005 Kdo se měl stát ministrem kultury? Václav Šroub Ondřej  Slačálek
19. 8. 2005 Skutečný komunismus... a skutečný antikomunismus Ondřej  Slačálek
19. 8. 2005 O dodržování pravidel podruhé -- a naposledy Milan  Černý

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2005 K jinému času Josef  Suchý
18. 8. 2005 Rozkvetlý smutek Karel  Hlaváček
16. 8. 2005 Nemalovat obrazy je lepší Petr  Štengl
15. 8. 2005 Za trochu lásky... Jaroslav  Vrchlický
12. 8. 2005 * * * Viktorie  Rybáková
11. 8. 2005 * * * Michal  Šanda
8. 8. 2005 * * * Viola  Fischerová
5. 8. 2005 * * * J. H. Krchovský
4. 8. 2005 Především Lucie  Zabrňáková
3. 8. 2005 * * * Naděžda  Plíšková

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 Proč to nejde? Jan  Čulík
7. 6. 2005 Příšerná úroveň a parazitismus Britských listů   
7. 6. 2005 Hodnotou BL je právě jejich nekomerčnost   

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
30. 7. 2005 O sporné redakční politice hradišťských Filmových listů Petr  Šafařík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
25. 7. 2005 Krev zmizelého - východoevropský western Jan  Čulík
25. 7. 2005 Letos žádné zázemí pro novináře Jan  Čulík

Filmový festival v Karlových Varech - 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2005 Večeře u Noriko: Vynikající japonský film Ema  Čulík
10. 7. 2005 Noriko's Dinner Table: An outstanding Japanese film Ema  Čulík
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
8. 7. 2005 Petrohradský mýtus žije dál v Městě bez slunce Ema  Čulík
8. 7. 2005 The Petersburg Myth lives on in Sunless City Ema  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš
7. 7. 2005 Broken Flowers -- Zlomené květiny Markéta  Sulovská
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2005 Zkrat B. T. Chrochtan
11. 7. 2005 Vztah církve a pracujícího lidu Štěpán  Okač
7. 7. 2005 MÁ DĚVA JEŠTĚ DŘÍMÁ Karel Hynek Mácha
4. 7. 2005 ROMÁN V KOSTCE T. R. Field
10. 6. 2005 Petra Hůlová   
3. 6. 2005 Vždyť přece létat časem je krásné Tomáš  Koloc
3. 6. 2005 Azyl a království Alex  Koenigsmark
3. 6. 2005 Je útlak plodný? Kvete umění při útlaku jinak? Jan  Čulík
23. 5. 2005 "Bez paměti žilo by se lépe ..." Jakub  Kára
12. 5. 2005 Viewegh se k stáru naučil psát Jan  Čulík

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
19. 8. 2005 Všechny je za šest dnů stvořil Bůh Bohumil  Kartous
16. 8. 2005 Evoluce nebo kreacionismus?   
26. 7. 2005 V mystice se cesta za pravdou stává pravdou samotnou Boris  Cvek
8. 7. 2005 Hus, Konstantin a Metoděj Jaroslav  Štemberk
7. 7. 2005 Paměť a teologie Svatého Augustina Stanislav  Heczko
1. 7. 2005 Katolická církev nucena zaplatit odškodné ve výši 28 milionů Kč za sexuální zneužívání dítěte   
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
29. 6. 2005 Vatikán zahajuje svatořečení Jana Pavla II.   
13. 6. 2005 Italší katoličtí politici vzdorují církvi   
26. 5. 2005 Odsoudila katolická církev skutečně své zločiny?   

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 8. 2005 O odvážných Polácích, flegmatických Češích a neutrálních Brazilcích Fabiano  Golgo
18. 8. 2005 Překvapivé paměti Čestmíra Císaře Jan  Čulík
11. 8. 2005 Pozvali jsme si v roce 1968 "spřátelená vojska" k okupaci sami? Jan  Polívka
30. 6. 2005 1968: Jak se nás komunisté báli Jan  Štěpánek
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek

Školství RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2005 Británie: Studentům bude trvat 15 let, než splatí dluh za vysokoškolské studium   
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil

Zelení RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2005 Pražští Zelení za Pražskou výzvou nestojí Petr  Uhl
15. 7. 2005 Hnutí Duha: Nešermujte s naším jménem Dominika  Kovaříková
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
17. 5. 2005 Získají domy nakonec polistopadoví zbohatlíci, kteří zasedají v městské radě? Stanislav A. Hošek
16. 5. 2005 Snahy řešit konflikty ve straně Zelených   
19. 4. 2005 Demokracie není apriori dobrá, nebo špatná Petr  Kuba
29. 3. 2005 Pokusy na zvířatech nejsou nezbytné   
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin
11. 3. 2005 Mají si slova uchovat svůj smysl? Ondřej  Slačálek
10. 3. 2005 Jakub Patočka je odtržen od reality Ivan  Brezina

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2005 Zabrání svět americké okupaci Íránu? Mojmír  Babáček
11. 8. 2005 Evropa nesmí připustit americké ovládnutí vesmíru Mojmír  Babáček
27. 6. 2005 Spojené státy vyjednávají s iráckými povstalci   
21. 6. 2005 Bombardování Iráku dlouho před válkou bylo porušením mezinárodního práva   
13. 6. 2005 "Američané nemají řádné plány pro Irák po invazi"   
21. 5. 2005 Fotky Saddáma ve spodkách vyvolaly kontroverzi   
17. 5. 2005 Spojené státy "podporovaly ilegální prodej Saddámovy ropy"   
16. 5. 2005 Britská rozvědka varovala Blaira, že Bush bude chtít zaútočit na Irák   
29. 4. 2005 Zveřejněn kompletní dokument generálního prokurátora, varující před právními důsledky útoku na Irák   
29. 4. 2005 Matka britského vojáka zabitého v Iráku podává podnět k trestnímu stíhání Tonyho Blaira   

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2005 Co se právě hraje v Athénách pod Akropolí? Jan  Čulík
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2005 Evropská integrace ničí sebe samu Martin  Horut
6. 6. 2005 Pánové politologové jistě něco vymyslí Michal  Vimmer
6. 6. 2005 Rebelie kmánů   
6. 6. 2005 Pozice mrtvého brouka v časech globalizace Milan  Černý
3. 6. 2005 Barroso: Evropská ústava není mrtvá   
3. 6. 2005 Poučení z francouzského a nizozemského NE Michael  Kroh
1. 6. 2005 Návrat politiky do Francie Milan  Neubert
1. 6. 2005 Problémy Evropské ústavní smlouvy Martin  Kunštek
1. 6. 2005 PBS: Co bude znamenat odmítnutí EU Francií pro USA?   
31. 5. 2005 Timothy Garton Ash: Francii ovládl strach   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti   
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   
10. 6. 2005 Arogance moci   

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2005 Softwarové patenty - slovo na rozloučenou Jaroslav  Zvěřina
8. 7. 2005 Jde o obrovské peníze z licenčních poplatků a patentových sporů   
1. 7. 2005 O softwarových patentech   
30. 6. 2005 NE softwarovým patentům!   
30. 6. 2005 Softwarové patenty a demokracie v EU Jaroslav  Zvěřina
28. 6. 2005 Americký Nejvyšší soud: kopírování hudby je protizákonné   
24. 6. 2005 Demokracie v EU Ano či Ne - to již brzy napoví jednání o softwarových patentech   
7. 6. 2005 Proč říkám ANO! podniku Microsoft   
7. 6. 2005 Software je jako sex. Nejlepší je zadarmo!   
16. 5. 2005 Zbavte se Microsoftu a ušetříte miliony   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2005 Překvapivé paměti Čestmíra Císaře Jan  Čulík
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2005 Jiří Vančura už nemá nic společného s Literárními novinami   
20. 7. 2005 Reklama a hlasatelé zelené pravdy a lásky v Literárních novinách Štěpán  Kotrba
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld