29. 4. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 5. 2005

Před britskými všeobecnými volbami, které se budou konat ve čtvrtek 5. května, zintenzivňují odpůrci útoky vůči premiéru Tonymu Blairovi. V neděli publikoval týdeník Sunday Times tajný vládní dokument, podle něhož už před červencem 2002 soukromě přislíbil premiér Tony Blair Georgi Bushovi, že zatáhne Británii do války proti Iráku, a až posléze se bude pokoušet přimět Saddáma Husajna, aby svým chováním poskytl pro útok proti Iráku právní ospravedlnění.

Podle listu Sunday Times obsahuje tento dokument údaje o snad nejdůležitějším jednání před válkou proti Iráku.

Schůzi vedl Tony Blair a jejími účastníky byli jen jeho nejbližší vládní spolupracovníci. Z dokumentu vyplývá, že Blair podporoval změnu režimu v Iráku od samého začátku, navzdory varování generálního prokurátora lorda Goldsmithe, že by útok na Irák mohl být ilegální.

Tajný dokument (v angličtině) ZDE

Sloupek

Václav Moravec říká, že politici vydírají ČT, protože ji považují za "svoji" televizi. Činí tak prý proto, že jsou vůči ČT v nepřímo nadřízené pozici -- rozhodují o jejím financování. Stanislav Gross zase jinde skutečně upřímně apeluje, aby jeho strana udržovala "mediální disciplínu" a aby našla "dostatečné množství mediátorů". Pesimistický obraz Václava Moravce o vztahu mezi ČT a politikou mají s vůdcovskou výzvou Stanislava Grosse mnoho společného.

Václav Moravec doložil několik konkrétních situací, kdy se politik snažil vyjednávat o podmínkách vysílání (např. Stanislav Gross) nebo se pokusil o flagrantní manipulaci přímo během něj (např. Vlastimil Tlustý). A Stanislav Gross zase volá po tom, aby jeho strana dělala to, o co se snaží i ty ostatní: po efektivním využívání médií. A jistě mu nejde jen o štábní morálku uvnitř strany. Jde také o to, že nabízí-li se dobrá příležitost v podobě ČT, musí toho straničtí "mediátoři" využít. ČT zde vystupuje jako médium veřejné služky.

Jestli jsem dobře pochopil banální termín médium veřejné služby (tedy ne služky), pak má médium, které takto definujeme, sloužit veřejnosti. Pod pojmem veřejnost si dále banálně představuji nejšířeji myslitelný společenský celek tohoto státu. To znamená, že médium veřejné služby má být zdrojem informací všem, nikoli určité skupině, notabene politické elitě společnosti. Je to banální a přitom tomu tak není.

Podle Kodexu ČT o sobě tato televize dost sebevědomě prohlašuje, že "poskytuje nestranné a nezávislé zpravodajství, informace a komentáře". Zákon o ČT zase žádá "poskytovat objektivní, ověřené, všestranné a vyvážené informace pro svobodné vytváření názorů, rozvíjet kulturní identitu českého národa...". Jak se to slučuje s popisovaným stavem, nevím. Všem to ale patrně přijde banální.

Jak ale zbavit ČT dost neblahého vlivu politiků? Možnost by tu byla -- zbavit je moci nad rozhodnutím o existenčních záležitostech televize veřejné služby. Nemá-li politika dostatečný respekt vůči zákonem požadované nezávislosti ČT, pak tím ohrožuje samotnou podstatu její funkce veřejné služby. Je tedy potřeba přistoupit na takové podmínky, které by politickou scénu donutily si tento respekt vytvořit. Pokud by o koncesionářských poplatcích nerozhodoval parlament, ale přímo veřejnost, která zakládá samotný statut ČT, pak by politici neměli žádný prostředek, jak na veřejnoprávní médium vytvářet nátlak a ČT by tak třeba klidně mohla odvysílat prázdnou židli místo nepřítomného politika a tvrdě ho k tomu zkritizovat jeho oponentem. Adekvátní reakcí veřejnosti by byla odměna.

Otázka médií veřejné služby je velice citlivá. Médium veřejné služby by mělo být dostatečně chráněno před snahami různých zájmových skupin, např. politických stran, o zneužívání, manipulaci, ale třeba i privatizaci. Možnost, jak by toho mohli dosáhnout, by tedy měla být minimalizována. A řešení? Jedno referendum máme za dveřmi a snad už pak zůstane tento ryze demokratický prostředek součástí našeho ústavního pořádku trvale.

Miloš Jakeš na komunistické demonstraci
1. 5. 2005

Jak jsem byl na komunistické demonstraci:

Vypadalo to na hezký den, krásný první máj, tak proč se neprojít po Praze? Informace z minulého dne nasvědčují, že na Letné si dají dostaveníčko komunisté i antikomunisté s konzervativci. Proč nezajít vyslechnout druhou nejsilnější stranu, zkonfrontovat své předsudky.

29. 4. 2005

"Chceme spravedlnost nejen pro Gordona, ale pro všechny chlapce, usmrcené v Iráku i pro všechny usmrcené Iráčany. Radím se nyní s právníky, protože chci pohnat Tonyho Blaira před soud pro válečné zločiny. Jsem totiž přesvědčena, že je odpovědný za smrt mého syna i za smrt ostatních chlapců. Je načase, abychom se postavili proti vládě a řekli jí, že už jejich lži snášet nebudeme."

Právník Anwar dodal: "Blair nese odpovědnost za smrt mnoha synů a dcer, je to dluh, který nebude nikdy moci splatit. Tony Blair poslal Gordona Gentla, aby zemřel za ropu. Tvrdil, že cílem útoku na Irák bylo zabránit použití zbraní hromadného ničení, avšak nyní víme, že cílem války byla protizákonná změna režimu. Nyní je načase nést zopovědnost - za více než 88 usmrcených britských vojáků, za více než 100 000 nevinných iráckých obětí, mužů, žen a dětí."

Matka britského vojáka, usmrceného v Iráku, se chce pokusit použít Evropskou konvenci pro lidská práva a podat podnět k trestnímu stíhání na premiéra Tonyho Blaira za smrt jejího syna a za to, co charakterizuje jako "válečné zločiny".

Rose Gentlová, jejíž devatenáctileteý syn Gordon byl loni v červnu usmrcen při výbuchu u silnice nedaleko iráckého města Basra, řekla na tiskové konferenci ve skotském městě East Kilbride, že bude "intenzivně bojovat" o to, aby dostala britského premiéra před soud.

29. 4. 2005

1. Proč změnil britský generální prokurátor názor na válku v Iráku v období od 7. března a 17, března 2003 a najednou před útokem na Irák přestal varovat? ptá se britský deník Independent a pokračuje: Jaká další jednání se konala během oněch 10 dní, že to vyvolalo u generálního prokurátora tak dramatickou změnu názorů? Jak významná byla jeho schůzka dne 13. března s lordem Falconerem, těsným spolupracovníkem Tonyho Blaira, a Sally Morganovou, Blairovou politickou pravou rukou?

2. Kdy požádal Tony Blair poprvé generálního prokurátora o jeho právní expertizu ohledně legálnosti útoku na Irák? Bylo to v době mobilizace vojsk pro invazi, anebo to bylo po Blairové schůzce na Bushově ranči v Texasu v dubnu 2002? Jaký vliv vyvinuli poradci z Bílého domu na britského generálního prokurátora? (John Bellinger, poradce americké Národní bezpečnostní rady, prý řekl: "Měli jsme problémy s vaším generálním prokurátorem, ale nakonec se nám je podařilo odstranit.")

29. 4. 2005

Prohraje Tony Blair kvůli lhaní o válce v Iráku všeobecné volby?

Plných 13 stran původně tajné právní expertizy britského generálního prokurátora ohledně legálnosti útoku na Irák bylo ve čtvrtek zveřejněno ve Velké Británii. Tony Blair jen s obtížemi čelí obvinění, že uvedl parlament i svou vládu v omyl ohledně obsahu tohoto dokumentu.

Britská vláda se dosud úporně bránila zveřejnění této expertizy.

Plný text tohoto přísně tajného dokumentu - v angličtině ZDE

Michael Marčák: V  případě vaší země dovolte otázku, tuto válku nám vyhlásil váš král, váš parlament, váš ministr či některý z vojínů ?!
29. 4. 2005

28. 4. 2005

Václav Moravec: Můj odchod z České televize

Je možné kulturní, politické, jiné -- britské -- prostředí -- šněrovat na český kontext? Já na to odpovím: Ano, já jsem se snažil maximálně chovat jako ten Paxman, ale pohybuju se v prostředí s nějakou politickou kulturou, s nějakou kulturou mediální. Byl to tanec mezi vejci. To je právě ta zkušenost, za niž jsem za těch patnáct měsíců vděčný. Já vím, že kdybych ty věci zveřejňoval -- a rozhodl jsem se tak učinit po svém odchodu, protože teď už si to mohu dovolit, tím už teď té televizi neublížím tak, že bych ji ubližoval pořád. Ale jestliže je tady generální ředitel, který se snaží politické reprezentaci po osmi letech říct, že už opravdu je nezbytné zvýšit koncesionářské poplatky ... Politická reprezentace na jednu stranu chce držet Českou televizi v šachu a na druhou stranu nemá odvahu ji zprivatizovat.

S Václavem Moravcem hovořil o jeho odchodu z České televize Jan Čulík.

29. 4. 2005

Mám jednu připomínku k Vašemu rozhovoru s p. Moravcem, píše Michal Škop. Moc mi chybělo objasnění, proč do pořadu nebyli zváni lidé (minimálně) z EU mimo ČR.

(Vždyť např. rozhodnutí p. Fischera, německého ministra zahraničí, o snadném udělování viz pro občany Ukrajiny a Ruska, jde zcela proti politice české, která je ohledně víz velice restriktivní - ale už za dva půl roku pravděpodobně bude ČR v schengenském prostoru, a tak vízum do jedné země EU bude platit i v ČR. To jen jako aktuální ukázka toho, že život v ČR není ovlivňován jen pražskými politiky (a úředníky), kteří byli vždy většinovými aktéry pořadu.

29. 4. 2005
1. VÝROČÍ

Před rokem, 1. května 2004, vstoupila Česká republika do Evropské unie. Evropští federalisté v České republice jsou přesvědčeni, že bilance prvního roku našeho členství v Unii je veskrze pozitivní. Nepotvrdily se žádné katastrofické scénáře, jak je předpovídali odpůrci vstupu ČR do EU před referendem v roce 2003.

Vývoj české ekonomiky je nejlepším dokladem toho, že se čeští euroskeptici mýlili, a že naše členství v Evropské unii s sebou přináší mnohé hmatatelné výhody.

Michael Marčák: Heleďte, Palivec, nevisel támhle místo tý Únie obraz našeho pana prezidenta ?!
29. 4. 2005

29. 4. 2005

Článek Štěpána Kotrby "Metody práce publicistiky - ukázka jednoho dne", "je postaven na nepřesných faktech, a na vyslovených nepravdách," zdůrazňuje Martin Erva, externí spolupracovník České televize a parlamentní zpravodaj agentury ČIA. Protestuje, že není pravda, že se podílel na antikomunistickém protestu před hotelem Olympik.

"'Ještě v pátek se domlouval s antikomunistickým aktivistou Janem Šináglem... Divadlo mohlo začít,' napsal Kotrba. Celé to ale není pravda. S demonstrací jsem neměl nic společného, s panem Šináglem jsem se na ničem nedomlouval. To mi mohou dosvědčit kolegové novináři," podtrhuje Erva a odmítá i svou charakteristiku jako "'Aktivisty krajně pravicového internetového serveru ePortal a jeho papírové podoby Portál,' jak píše Kotrba."

Erva vysvětluje: "V obou periodikách jsem v minulosti publikoval, již několik měsíců je ale tato záležitost passé. Každý, kdo si přečte mé články (které ostatně připojil Kotrba k mé obžalobě) jasně uvidí, že nejde o primitivní krajně pravicová díla, ale o standardní novinářskou práci. 'Reportáž mladého konzervativce a antikomunisty,' píše o mně Kotrba. Avšak členem organizace Mladí konzervativci už nejsem drahnou dobu," brání se Erva a pokračuje:

"V závěru svého článku Kotrba tvrdí: 'E-Portál, do kterého Erva přispíval (sic!) a s jehož redaktory se dodnes kamarádí, je pořadatelem antikomunistické provokace na letošním setkání komunistů 1. máje na Letné. Bude i tuto akci pro Českou televizi dokumentovat 'reportér' Martin Erva?' ptá se Kotrba. Moje zapojení do nějaké podobné akce je čirá hloupost," odmítá Kotrbovo obvinění Martin Erva.

Stručná reakce Štěpána Kotrby: Seriózní žurnalistika se pozná sama. Nejinak tomu je u článku Martina Ervy na ePortálu, ve kterém informuje 1. 7. 2004 o vstupu Petra Kotta do klubu US-DEU pod titulkem Kněz, ožrala a velvyslanec z Londýna...

Jozef Ratzinger
29. 4. 2005

Když nedávno, v souvislosti se jmenováním Jozefa Ratzingera papežem, britský Observer zveřejnil článek o tom, že Papež Benedikt XVI. "blokoval vyšetřování pedofilních skandálů", ozvali se někteří věřící s tím, že Observer i Britské listy, které o článku informovaly, lžou. Informace o věrolomnosti církve a snaze po utajení skandálů o souložích kněží s nezletilými či dokonce o svádění ke hříchu proti 6. přikázání při udílení, u příležitosti nebo pod záminkou svátostí smíření, je ve světě známá věc. Stejně jako ignorující tolerance katolické církve vůči smilstvu mezi příbuznými - zneužívání dcer svými otci a jinými mužskými příbuznými, ke kterému docházelo ještě v průběhu 19. století a na počátku století 20. na vesnicích. I v Čechách.

Církev "svatá" římskokatolická si vymínila, že vyšetřování těchto zločinů bude probíhat pouze podle církevního práva pod přímým dozorem Apoštolského tribunálu Kongregace pro nauku víry, pod pečetí pontifikálního tajemství. Stalo se tak papežským listem SACRAMENTORUM SANCTITATIS TUTELA z 30. 4. 2001 a následnými prováděcími předpisy.

Dopis nařizuje, aby veškeré "předběžné vyšetřování" obvinění ze sexuálního zneužívání nezletilých osob kněžími bylo odesláno do Ratzingerova úřadu, který má pravomoc je předat soukromým tribunálům, v nichž "funkcí soudce, prosazovatele spravedlnosti, notářského a právního zástupce mohou platně v těchto případech vykonávat pouze kněz". Poté se celý spis musí zaslat do Vatikánu. O světské spravedlnosti v papežském listu není ani slovo. Co je císaře, dej císařovi, co je Božího, dej Bohu...

Papežský list SACRAMENTORUM SANCTITATIS TUTELA - v agličtině ZDE

List DE DELICTIS GRAVIORIBUS Kongregace pro nauku víry - v latině ZDE
překlad příslušných pasáží listu Kongregace pro nauku víry - v češtině ZDE
29. 4. 2005

Vatikánské dominanty 2

Nezdá se poněkud zvláštní, že nejzávažnější mariánské dogma bylo vyhlášeno teprve roku 1950? Přitom jde o dogma, pro něž neexistují naprosto žádné novozákonní doklady. Nadto se týká v tom našem "kosmicky" relativně gramotném věku názorně stěží představitelného Mariina "nanebevzetí". Navíc jak Jan Pavel II., tak ještě jako kardinál i jeho nástupce, Benedikt XVI., prokazatelně velmi mnoho pro další pěstování takto zaštítěného kultu již vykonali.

29. 4. 2005
Zdena Bratršovská, František Hrdlička

"Ptáka poznáš podle peří, vlka po srsti a člověka po řeči", tvrdí španělské přísloví. Řeč je nesporně svrchovaným lidským projevem, i když vědci postupně objevují "řeč" kytovců, ptáků a jiných živočichů. Není snadné představit si společenství, v němž by se lidé nedomlouvali na kolektivní akci, v němž by si (ať už klidně či vzrušeně) nevyměňovali názory, nebo v němž by aspoň nepřeváděli do slov to, co jim právě táhne hlavou. Povšimli jste si, jak úzkostlivě dbají moderátoři rozhlasových či televizních pořadů na to, aby ve vysílání nevznikla pomlka? To si nemohou vzít na svědomí -- nejen proto, že jsou placeni za souvislé mluvení, nýbrž i kvůli svým divákům a posluchačům, které by taková pauza notně znervózněla. Co se děje? Postihlo snad moderátora něco mimořádného, náhlá nevolnost či dokonce infarkt? Nevnikli do budovy, v níž sídlí rozhlas či televize, nevítaní vetřelci, například okupanti či teroristé? Diváci a posluchači jsou zkrátka zvyklí, že pokud řeč plyne, je vše v pořádku, zatímco nenadálé ticho věstí zmatek nebo nebezpečí.

29. 4. 2005

Modrá šance o zaměstnanosti

    MODRÁ    
ŠANCE

Autorkou této modré šance je Alena Páralová.

Je velmi pracovitá, neboť mimo tématu práce (ne-zaměstnanosti) je autorkou i modré šance sociálních věcí. Takže, co nám připravila v oblasti zaměstnanosti po likvidaci solidarity v sociálním systému? Správně říká, že "Jednou z největších životních jistot je pro člověka skutečnost, že má práci, kde je užitečný a nepostradatelný". Bohužel - doba, kdy měl každý práci, je pryč. A to je asi to jediné, po čem se nám z minulosti stýská.

Žijeme v době, kde nezaměstnanost je něco normálního.

Modrá šance ODS TÉMA BL

29. 4. 2005

Prvního května už bývá jaro v plném květu. Ty vůně a barvy navíc protepluje slunce. Letos můžeme vzpomenout na ten den tady v Brně nejen jako snad prohřátý, ale taky jako už na zaokrouhleně výroční. Je ještě dost Brňanů, kteří si vzpomenou nebo možná přečtou, že před šedesáti lety to byl zároveň první "1. máj", který byl pro Brno už definitivně po válce. A také pro většinu obcí na jih a jihovýchod od Brna. Netrvalo pak dlouho, a začal být ten den spojován jakoby taky s 5. květnem, a to jako začátkem Pražského povstání. A rovněž s 9. květnem, a to jako Dnem vítězství pro celý tzv. Východní blok. Přitom na Západě byl ten den slaven o den dříve.

29. 4. 2005

Den volna. Svátek práce. Den komunistických manifestací a anarchistických demonstrací. V poslední době také občas příležitost k neonacistickým průvodům. Čas techno-parties. Anebo také čas majálesu, studentských oslav či demonstrací za legalizaci marihuany, které se podobají spíše hudebním festivalům. Tím vším je první květen na počátku třetího tisíciletí. Jaké jsou ale historické souvislosti tohoto dne? A kdo a s jakými cíli se během něj vlastně setkává?

První máj a jeho tradice VÍCE INFORMACÍ

1. máj 2005

09:00 až 12:30, Letenská pláň, Praha 7 - Prvomájová oslava KSČM spojená s oslavou 60. výročí osvobození Československa od fašismu. Hlavní projev přednese předseda strany Miroslav Grebeníček.

10:00, u Metronomu, Praha 7 - Letná - Demonstrace Zastavme komunisty!, kterou pořádá Mladá pravice a Konzervativní strana.

13:00 až 17:00, Petřín - Petřínské slavnosti, které pořádá pražská ODS. Zábavné odpoledne s hudbou a atrakcemi pro děti. Lidé budou moci zdarma vyjet na Petřín lanovkou, projít se bludištěm a vyjít na rozhlednu.

14:00, Křižíkova fontána, Výstaviště - Oslava Svátku práce, kterou pořádá pražská organizace ČSSD. V 15:00 vystoupení folklorního souboru Lúčnica. Pro děti je připravena šťastná hodinka, během které mohou zdarma využít atrakce pražského Výstaviště.

15:00, u sochy mistra Jana Husa, Staroměstské nám. - Sraz příslušníků nacionalistických stran a hnutí, kteří budou pod heslem Vlast a národ nade vše protestovat proti Evropské unii i její ústavě. Společně budou také protestovat proti přítomnosti sudetoněmeckého landsmanšaftu v České republice. Uspořádají pochod ze Staroměstského náměstí před pražskou kancelář landsmanšaftu v Tomášské ulici.

Tradiční prvomájové akce anarchistů se nejspíše přesouvají do Brna, jak o tom informují stránky ČSAF.

První máj jako TÉMA BL

29. 4. 2005

ProtestFest 2oo5 - proti válce a zbrojení

tisková zpráva

Rádi bychom Vás pozvali na streetFest, který se bude konat v sobotu 30.4. od 12:00 h na Moravském náměstí v Brně.

Kromě vystoupení hudebních skupin ve stylu ska, reggae, hip-hop a hard core, soundsystémů a prezentace informačních stánků různých hnutí a organizací a aktivistických skupin, proběhnou na náměstí výstavy, happeningy, grafitti exhibice, divadelní a taneční vystoupení.

Akce bude v 17:30 pokračovat pochodem s alegorickými vozy ulicemi města do parku v Pisárkách.

Program bude zakončen afterparty při restauraci na Střeláku v Pisáreckém parku (u Anthroposu).

StreetFest je součástí ProtestFestu 2oo5, týdne aktivit proti válce a zbrojení.

www.protestfest.cz

29. 4. 2005
Zdena Bratršovská, František Hrdlička

Nápadnost tohoto nadpisu je záměrná: Spěch i úspěch mají totiž společnou etymologii. Poučení, jak doufáme, je nasnadě; shoduje se v podstatě se známým podnikatelským sloganem Time is money. Naši předkové by se nestačili divit, jak jsme dokázali pozemský život zdynamizovat: Než by stačili přejít ulici, srazila by je naleštěná limuzína. Než by stačili oborat pole, vyrostly by na něm základy nové továrny. A než by stačili umřít, zdravotník by je usvědčil z klinické smrti a přivolal by pohřební službu, s kterou spolupracuje.

29. 4. 2005

Velice vtipné a výstižné dílko Filipa Sklenáře "Poslední soud" bych chtěl upřesnit malou reakcí. Vrátím se ovšem těsně před scénu, kterou líčí... ďábel hovoří s Bohem beze všech svědků:

Baphomet - TEM OPH AB (Templi omnium hominum pacis abbas - Otec chrámu míru všech lidí)
30. 4. 2003
Anton Szandor LaVey
Východ je domom neviestok, pejúcich chválu v plameňoch najvyššieho šťastia, v ktorých Pán temnôt otvoril Svoje ústa; stali sa živými príbytkami, v ktorých raduje sa sila muža, zdobené sú skvelými ornamentami a konajú zázraky na všetkých tvoroch, ktorých kráľovstvo a zotrvanie sú Tretím a Štvrtým, silnými vežami a miestami útechy, stolcami rozkoše a zotrvania. Ó, vy služobnice rozkoše, Dajte sa na pochod!, Objavte sa!, Pejte chválu na Zem a mocných medzi nami! Lebo preto je tejto pamiatke daná moc, a naša sila rastie v tom, kto nám prináša útechu.
Siedmy Enochiánsky kľúč

Najväčšia príťažlivosť mágie nespočíva v jej použití, ale v jej ezoterických zákrutách. Príchuť tajomstva, ktoré tak ťažko halí praktikovanie čiernych umení, bola podporovaná, nech už dobrovoľne či z neznalosti tými, ktorí radi prehlasujú, že sú najväčšími znalcami týchto vecí. Ak je najkratšou spojnicou medzi dvoma bodmi priamka, potom by z uznávaných okultistov boli dobrí stavitelia bludísk. Základné princípy obradnej mágie boli tak dlho odsunované medzi neustále preberané zlomky scholastického mysticizmu, až sa adept čarodejníctva stal obeťou mätenia, ktorého sa on potom sám dopúšťal na iných! Ako analógiu je možné uviesť príklad študenta aplikovanej psychológie, ktorý navzdory tomu, že o veci vie všetko, nedokáže nadviazať priateľstvo.

Satanská bible Antona Szandora LaVeye - v češtině ZDE ZDE

Chaos-magie nenahlíží přání, touhy a víru jako cíl kterého má být dosaženo, ale jako nástroj k tvoření řetezce kauzalit (následků). Tímto postojem čelíme strašlivé svobodě v rámci které NIC NENÍ PRAVDA A VŠE JE DOVOLENO. Tedy nelze se spoléhat na žádné jistoty a přitom následky mohou být strašlivé. Smích zdá se být tou jedinou obranou před uvědomněním si toho, že člověk a jeho ego vlastně v podstatě neexistují.

Peter J. Carroll, Principia Chaotica ZDE
čarodějnice
30. 4. 2005

V krčské lesní restauraci Na tý louce zelený proběhlo 30. 4. setkání nového premiéra Paroubka, ministra práce Škromacha, poslanců Jana Kavana, Karla Šplíchala a Stanislava Křečka a dalších sociálních demokratů s výkvětem sociálně demokratických čarodějnic. Odpoledne, původně plánované jako atrakce pro děti a jejich rodiče z přilehlého sídliště, díky vrcholné přitažlivosti tohoto setkání neskončilo ani večer...

FOTOREPORTÁŽ

29. 4. 2005

Tisková zpráva

Dovolujeme si Vás tímto pozvat na dvě akce, které se budou konat tento víkend 30.4. a 1.5.2005.

30.4. se bude konat Pálení čarodějnic. Půjde průvod více než 100 převlečených čarodějnic od Městského úřadu Mšené - Lázně do lázeňského parku, tam poté proběhne formace čarodějnic a spálí se figurína převlečená za čarodějnici. Sraz čarodějnic před MÚ bude v 17 hodin a odchod v 17:30.

1.5. se bude v Lázních Mšené otevírat lázeňská sezóna. Je připraven pestrý program, budou hrát orchestry, mažoretky předvedou vystoupení, budete si moci vyzkoušet procedury a masáže a ve 13 hodin dojde za účasti agentury Dobrý den k odhalení "nekonečného obrazu", který namalovali děti ze ZŠ Mšené - Lázně. Obraz je přibližně 200 m dlouhý a jsou na něm kresby žáků všech tříd. Raritou je postava úchyláka, kterého žáci namalovali, jak sedí na lavičce v parku. Paní učitelka ho nechala opravit a tak ho žáci "oblékli".

29. 4. 2005

Snad z věcných snad z politických důvodů se hodně mluví o Evropské ústavě, Evropské unii. Nejsem politik a vzhledem ke svému věku se svojí intelektuální kapacitou už musím nakládat uvážlivě, míní Petr Wagner. Proto jí většinou rezervuji pro svoje profesní témata. Nicméně o Evropě přemýšlím.

Co mně překvapuje, je, jak mnoho se směr mých úvah liší od mediálně-politických, prezentovaných v ČR. Evropa je zvláštní kontinent. Rozmazlený i týraný, rozparcelovaný i jednotný, válčiště světa i místo uzavírání mírových smluv, rodiště nejskvělejších myšlenek i pustého primitivismu. Co je historie psána hledají klany, tlupy, rody, kmeny i státy způsob jak potlačit druhé nebo alespoň spolu žít v míru. Válčení je v Evropě forma existence hmoty.... To co na Evropské unii vidím jako zásadní, je hledání cesty jak spolu žít. Jak spolu neválčit v tomto omezeném prostoru tak přeplněném zájmy a "zájmy". Jak spolu mluvit, obchodovat, poznávat své jedinečné a přesto tak podobné kultury. Ano chápu, že je jednoduché vytahovat národní záležitosti, nabubřelost byrokratů a přebujelost "evropských" úřadů, ale není tak dávno co jeden chytrý pán /tehdy ministr financí/ říkal, že je potřeba vážit, zvažovat a porovnávat. Zisky a ztráty. Přínos a škodlivost. Možnosti a realitu. Pokud se nám podaří alespoň v Evropě spolu neválčit, ty stovky kanceláří po Bruselu a Strasbourgu za to stály. Pokud se podaří něco navíc tím líp. Ale nemusím to mít včera, stačí zítra. petr wagner

Obránci Rozhlasu
30. 4. 2005

Titulek s webovou adresou je stručnou - snad až příliš stručnou - ilustrací rozsáhlé pozornosti, kterou Český rozhlas věnuje 60. výročí ukončení II. světové války v celém vysílání stanice Radiožurnál, ale i stanice Praha či Vltava. Je ale zároveň ukázkou odstupu, který od heroismu a vlastenectví dob minulých má současná generace. Je potřeba poděkovat všem posluchačům, kteří zaslali svou vlastní vzpomínku a přispěli tak k uchování paměti národa na 5. květen 1945. Webové stránky, které vznikaly celý rok pečlivostí a fandovským snažením historika - učitele a znalce vojenské historie, ředitele Radiožurnálu Alexandra Píchy a kolektivu autorů jsou převážně původním obsahem - příspěvkem k plastickému, pravdivému a nezkreslenému poznání minulosti. Jsou zároveň způsobem, jak dokumentovat bohatství historických pramenů a zpřístupnit je co nejkomlexněji veřejnosti - jako paměť národa. Jsou způsobem, jak přispět k výuce historie ve školách, jsou způsobem, jak zachovat poselství o odhodlání Čechů žít svobodně - i přes současnou kosmopolitní a ahistorickou, postmoderní dobu.


                                                                                                                                                                                                                   


Vysílání Československého rozhlasu v roce 1945 se šířilo na vlně 415 m. Slavná slova hlasatele Mančala "Voláme českou policii, české četnictvo a vládní vojsko na pomoc Českému rozhlasu!" se zachovala a můžete si dnes poslechnout jejich autentickou podobu, jak zazněla z vysílání 5. května 1945 ve 12:37hod. Bylo prvním veřejným povelem k masovému vystoupení čeckých občanů proti německým okupantům.

Kombinace výkladu s orální historií - zaznamenanými vzpomínkami a zachráněnými deníky pamětníků a veteránů, historický přehled, odkazy na různé prameny a podrobnosti o vojenské technice armád jsou obsahem didakticky multimediálních webových stránek o konci II. světové války.

Na pomoc Rozhlasu - zdroj:VHÚ
Volání Českého rozhlasu o pomoc a dramatické boje o rozhlasovou budovu na Vinohradech jsou symbolem Pražského povstání proti nacistům. Na počest všech, kdo o svobodu Čechů a Slováků bojovali ve Slovenském národním povstání, v Dukelském průsmyku i jinde, a pro autentické připomenutí jednoho z nejvýznamnějších momentů osvobození Československa od hrůz nacismu proto uspořádal Český rozhlas unikátní Rekonstrukci bojů o Český rozhlas. Rekonstrukce bojů se odehraje valnou většinou na autentických místech na Vinohradské třídě a v Balbínově ulici. Do akce bude zapojeno přes 80 účinkujících, historická osobní a nákladní auta, historická tramvaj, historický polopásový obrněný transportér, historický pásový stíhač tanků Hetzer, další dobové zbraně, technika a rekvizity. Tato akce bude součástí oslav 60. výročí konce druhé světové války. Vznikl rozsáhlý rozhlasový dokument o atentátu na Heydricha na stanici Vltava, vzniklo i dvojité audioCD s názvem Druhá světová válka v archivu Českého rozhlasu se 158 minutami autentických archivních záznamů z let 1938 - 1945.

Český rozhlas nezapomíná, že byl vždy součástí klíčových situací v historii Československa, nezapomíná, že je institucí veřejné služby. Nezapomíná, že jeho posláním je informovat, vzdělávat i bavit..

Autor je členem Rady ČRo

Atentát na Reinharda Heydricha
29. 4. 2005

Chci Vás upozornit na desetidílný rozhlasový dokument Atentát na Reinharda Heydricha, který začne postupně vysílat počínaje touto nedělí 1. května 2005 Český rozhlas 3 - stanice Vltava od 16 hodin, upozorňuje Michal Šimek. Jde o vyjímečnou příležitost, kdy všichni zájemci o novodobou historii se budou moci seznámit s názory a pohledy pamětníků, lidí, kteří přežili a osobně znali parašutisty Josefa Gabčíka a Jana Kubiše (dosud žijící nebo nedávno zemřelí parašutisté) nebo s lidmi, kteří se podíleli na vysílání zpravodajských informací z Protektorátu Čechy a Morava do Velké Británie.

Digitální vysílání stanice ČRo 3 - WMA 16 kbps32 kbps48 kbps96 kbps )(

Dodejme, že pořady tohoto druhu, stejně jako základní audio i video dokumenty by měly být permanentně umístěny v digitální formě jako paměť národa v rozhlasovém a televizním archivu na internetu, píše Jan Čulík a dodává: Jsem v těchto dnech na mezinárodní konferenci o historii televizního vysílání v Evropě v holandském Utrechtu a o vytváření takovýchto - mezinárodních - archivů se zde referuje. Jak to vypadá v ČR? V ČRo se prý vytváření takového digitálního archivu v poslední době prý jaksi zadřelo...

Komentář Štěpána Kotrby: Český rozhlas v žádném případě neopomíjí zpřístupnění všech archivních dokumentů, u kterých to dovoluje autorský zákon, v digitální podobě. Vše je ale závislé na ekonomických možnostech. V státním rozpočtu na rok 2005 neprošla žádost o dotace ve výši 16 milionů Kč na digitalizaci nejstaršího archivu na evropském kontinentu - archivu ČRo. Byla ale schválena dotace 144 milionů na MFF Karlovy Vary... Z toho je vidět, čemu ministerstvo kultury dává přednost. Datová a finanční náročnost digitálního audioarchivu o celkové kapacitě desítek miliónů minut, přístupných bez zpoplatnění po internetu, vylučuje polovičaté řešení. Odpovědnost za kvalitu digitalizace - jako jediné konečné formy zachování řady záznamů - vylučuje polovičaté řešení. Přitom některé záznamy na magnetických nosičích se v tomto archivu každoročně zničí stářím a nenávratně se tak ztrácí audiohistorie České republiky. Český rozhlas ale hospodaří pouze s těmi penězi, které má... V roce 2004 bylo několik tisíc minut záznamů, které byly definitvně vyřazeny. Desítky tisíc minut ale nemohly být zachovány v plné kvalitě ani ze současného vysílání... V současné době se proto projektuje v návaznosti na schválenou strategii digitalizace vysílání ČRo centrální audiodatové skladiště. Jeho kapacita se počítá ovšem na desítky, možná i stovky TB diskového pole.

V současné době je už v provozu živé vysílání všech celoplošných stanic a aplikace Rádio na přání , která umožňuje komponování vlastního programu, jeho poslech, ale i ukládání vysílaného zvuku uživatelem. Tato převratná novinka umožní dynamickou dramaturgii samotným posluchačem. Obrací se tak princip fungování rádia na nabídku, ze které si uživatel bude moci sám vybírat dle svého zájmu a v čase, který mu bude vyhovovat. V současné době už existuje u řady rozhlasových příspěvků či pořadů jejich trvalá digitální zvuková podoba na internetových stránkách Českého rozhlasu. To nejlepší z rozhlasového archivu už na internetu je. 60. výročí 2. světové války má v Českém rozhlase vlastní internetový portál včetně zvukových záznamů.

29. 4. 2005

Všem mým návistníkům i nenávistníkům

tisková zpráva spolku Šalamoun

V pátek 29. 4. 2005 v 21:10 bude Český rozhlas 6 vysílat na frekvencích 639 kHz | 954 kHz | 1332 kHz v pořadu "Česká justice" 6. díl promluv na téma "Paradoxy české justice". Komentované kauzy: pokus nejvyšší státní zástupkyně o kriminalizaci ministra spravedlnosti - kauza "katarského prince", kriminalizace předsedy občanského sdružení Spravedlnost dětem soudci okresu Ústí n.L -- obvinění z útoku na státní orgán.

Poslech na vlastní nebezpečí posluchače: jsem laik, mé výroky nelze chápat jako zjevenou pravdu.

Zahraniční , či pevně k internetu připojené zájemce upozorňujeme, že Český rozhlas lze poslouchat na internetu ZDE

29. 4. 2005

Podle Přemysla Janýra se Václav Klaus "k hodnotám společnosti, participace, spolupráce, vzájemnosti, solidarity, zodpovědnosti, kontroly, etiky, se staví zásadně odmítavě a dostává z nich kopřivku." Možná. Podívejme se tedy blíže na tyto hodnoty, jak proti nim podle PJ současný český prezident v minulosti bojoval.

28. 4. 2005
Rozhovor pro stránky Democracy Now přeložil Martin Mrzena

Naomi Klein: Ze všeho nejdřív bych chtěla říct, že Giuliana by jistě ráda byla ve vašem pořadu osobně, ale jednou z věcí, které mě při setkání s ní překvapily, bylo, že její zdravotní stav byl poměrně horší, než jsme byli vedeni si myslet. Její zranění byla popisována jako poměrně lehká; byla zasažena do ramene. Když jsem se s ní však setkala, byla zjevně ve velmi špatném stavu, a proto není dnes ráno ve vysílání. Byla zasažena ze zbraně na vrchu tanku, což znamená, že střela byla skutečně velké ráže. Zasažena byla čtyřpalcovým projektilem, který pronikl do její těla a roztrhal se. A nezranil jen její rameno, ale prorazil i její plíci. A její plíce se plní vodou a z tohoto poměrně vážného zranění pramení další komplikace. Tohle je jen jeden z detailů.

O incidentu mi řekla mnohé čemu jsem plně neporozuměla ze zpráv v tisku. Nejvíce jednomu -- a v tom bych ráda udělala jasno - Giuliana neříká, že si je jakkoli jistá, že útok na jejich vozidlo byl záměrný. Ona jednoduše říká, že má mnoho, mnoho nezodpovězených otázek a že existuje mnoho částí její přímé zkušenosti, které jednoduše nesouhlasí s oficiální americkou verzí události.

29. 4. 2005

Zapomenutá pravda:

Hrůzu nahání, coť mimo naše chápání

Právní bezvědomí -- vyšší stupeň vnímání zákonnosti
Klepydémie -- jedna z nejnebezpečnějších nákaz
Boudygardi -- zvláštní ochrana
Jednací hřad -- sněmovní zasedání
Zákaz koření v hospodách -- inovace

Aktualizované rčení :

Hloupému napověz, chytrého pověs
Starší úslovníky ZDE
28. 4. 2005
Leonardo Boff, Servicios Koinonía
preložil Miroslav Spišák

Povýšenie kardinála Josepha Ratzingera na pápeža katolíckej cirkvi prinieslo niektorým spokojnosť, iných zase znepokojilo.

Tieto obavy spôsobujú dva faktory: jedným je jeho štýl správy cirkvi, druhým jeho základný postoj k dnešnému pluralitnému svetu. Počas svojich viac ako dvadsiatich rokoch vo funkcii prefekta Kongregácie doktríny viery a opäť počas svojej kázne kardinálom pred vstupom do konkláve dal Benedikt XVI. jasne najavo, že mieni pokračovať v línii svojho predchodcu.

27. 4. 2005

Hospodin: Národy slyšte! Přikázal jsem svým andělům, aby shromáždili všechny živé lidské bytosti, vzkřísili mrtvé a přivedli je sem, aby všichni prostřednictvím posledního soudu poznali, že já jsem Bůh, Hospodin zástupů. Nebudu soudit lidstvo jako celek, budu posuzovat skutky každého člověka zvlášť, a to podle Mojžíšova zákona ve smyslu pozdějších apokalyptických novelizací a dalších právních předpisů. Tak se naplní litera Zákona a každý konečně pozná, že já jsem Spravedlivý. Zahajuji přelíčení. Satan: Vaše Stálá Uraženosti, jménem svých mandantů vznáším námitku proti podjatosti soudu.

Hospodin: Cože?!

28. 4. 2005

Minister školstva Martin Fronc nesie plnú zodpovednosť za zbabrané maturity. Vyplýva to z vyhlášky, ktorú pred vyše pol rokom schválil práve on.

Odvolanie šéfa ŠPÚ je iba manéver, aby verejnosť nezistila pravdu. Všetky maturitné testy totiž ako posledný držal tesne pred tlačou v rukách práve minister. Alebo nie, a potom hrubo porušil vlastnú vyhlášku.

Nové maturity mali byť vôbec prvou obsahovou Froncovou "reformou". Dnes je jasné, že boli nepripravené, konali sa v časovej tiesni a Štátny pedagogický ústav bol pod tlakom. To všetko iba preto, aby Martin Fronc mohol povedať, že jeho jediným cieľom nie je zaviesť poplatky za vysoké školy, ale "komplexne zreformovať náš vzdelávací systém". Od jeho nástupu išla vo vzťahu k maturitám odbornosť bokom a všetko sa podriaďovalo len politickým záujmom.

28. 4. 2005

Tým expertů v současnosti modelově řeší nepřeberné množství variant důchodového systému, navržených politickými stranami, aby běžnému občanovi s co možná nejvyšší mírou objektivity vyčíslil, jak by ta která alternativa v praxi fungovala. Ani tým expertů, ani žádná strana však občanovi nemůže ani přibližně vyčíslit, kolik peněz ve skutečnosti jako důchodce dostane a co si za ně v té době koupí. Budoucnost je nejistá a čím vzdálenější horizont, tím více nejistoty. Jak se mám tedy jako občan rozhodnout, co vlastně chci? Základní krok je u všech investičních rozhodnutí stejný: chci podstoupit radši větší riziko s vidinou vyššího výnosu (ale také možné ztráty), nebo chci relativně malý, ale bezpečný výnos? Tuto otázku za nás nikdo nevyřeší. Přesto, že penzijní fondy ve světě investic představují (díky regulaci) spíše tu bezpečnou a konzervativní variantu zhodnocení vložených prostředků, v diskusi o budoucí podobě penzijní reformy představují naopak ve srovnání s průběžným způsobem financování alternativu rizikovější.

28. 4. 2005

Nedávno v Britských listech publikovaný článek Borise Cveka Obec spisovatelů a agenti StB" otevřel téma, které se citelně dotýká i jiných subjektů. V případě zmíněné Obce spisovatelů však nejde o právnickou osobu, jíž by byl státem svěřen výkon správy. Pro to, aby někdo mohl být spisovatelem, nemusí ještě být členem Obce spisovatelů. O to víc je třeba hodnotit, že v Obci spisovatelů se otevřeně hovoří o návrzích uveřejnit na webu Obce spisovatelů informace o tom, kteří členové byli vedeni jako spolupracovníci StB a otevřít tak diskusi.

27. 4. 2005
Na straně aktiv byly dvě miliardy dolarů, investovaných do vojenského trumfu, do atomové bomby. Na straně pasiv bylo 10 miliard dolarů, které udělaly ze Stalina potenciálního vládce Evropy. To, jak válka pokračovala, mohlo jedině znamenat, že pád Hitlerova Německa povede k hegemonii Sovětského svazu nad východní a jihovýchodní Evropou. A nebylo jasné, jak se ožebračení občané jižní a západní Evropy - v Itálii, v Řecku, ve Francii - postaví vůči politické ideologii neporazitelného Sovětského svazu. Výsledek války byl nevyhnutelný a nebyl tím, co oba političtí představitelé chtěli. Ani Churchill ani Roosevelt nebyli ochotni přijmout tuto katastrofu.

Zničení Drážďan a Hirošimy bylo začátkem studené války. Bylo výhrůžkou Stalinovi. Spojenci se snažili ovládnout svět a civilní obyvatelstvo se stalo jejich rukojmím, argumentuje německý historik Jörg Friedrich, autor nedávné, mezinárodně proslulé knihy Der Brand (Oheň) o spojeneckém bombardování Německa.

Shrnutí článku, který původně vyšel v listě Die Welt

28. 4. 2005

V souvislosti s úmrtím předešlé hlavy katolické církve a s volbou nového papeže jsou v nejrůznějších médiích nápadně často diskutovány také typicky restriktivní postoje Svatého stolce, a to zejména k nejrůznějším sexuálních záležitostem. Pamatuji se, že když byl zvolen Jan Pavel II. papežem, spojovali s ním někteří katolíci jisté naděje také ve vztahu k možnému zmírnění nekompromisních postojů církve k antikoncepci. Tvrdilo se, že ten papež má jisté vědomosti o sexuální výchově, a že se to v průběhu jeho pontifikátu projeví. Jisté je, že k žádné změně nedošlo. Jan Pavel II. se "proslavil" mimo jiné také tím, že v zemích rovníkové Afriky, promořených HIV/AIDS, brojil proti kondomům. Ženám, znásilněným a nedobrovolně těhotným v průběhu občanských válek na Balkáně radil, aby nesly trpělivě svůj úděl a neuvažovaly o interrupci.

28. 4. 2005

Za necelých pět týdnů proběhne v jedné ze zakládajících zemí Evropské unie, a to ve Francii, referendum o Smlouvě o Ústavě pro Evropu, lidově řečeno o Evropské ústavě. Podle průzkumu agentury BVA uveřejněného ve francouzském tisku 21. dubna dosahuje počet odpůrců Ústavy hrozivých 58%. Jedná se už o dvacátýprvní průzkum veřejného mínění od poloviny března, který potvrzuje, že ve Francii mají odpůrci Evropské ústavy zatím stále převahu.

9. 4. 2005

V únoru 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5650 Kč, v březnu 2005 částkou 4902.17 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

1. máj RSS 2.0      Historie >
29. 4. 2005 1. máj - Svátek práce v Praze: demonstrace levice i pravice, anarchisté v Brně   
11. 5. 2004 1. máj 2004 -- ľavica mimo mesta Martin  Muránsky
3. 5. 2004 Vítej v EU, Stando! Štěpán  Kotrba
1. 5. 2004 První máj a jeho tradice   
1. 5. 2004 Máj 1890 Jan  Neruda
1. 5. 2004 Slavný den Jaroslav  Seifert
1. 5. 2004   
30. 4. 2004 Co je to vlastně marxismus Stanislav  Heczko
30. 4. 2004 Nové zdanění důchodů odhlasováno   
30. 4. 2004 Stávkokaz Štěpán  Kotrba

Čarodějnice mezi námi RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2003 Equinox čili stejný den a stejná noc Štěpán  Kotrba
30. 4. 2003 Čarodějnice mezi námi   
30. 4. 2003 Satanova církev - Sabat Jules  Bois
30. 4. 2003 Kniha Belialova - teória i prax satanskej mágie   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2005 Sunday Times: "Blair plánoval útok na Irák už v roce 2002"   
29. 4. 2005 Váha mlčení Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
29. 4. 2005 Spěchem k úspěchu Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
28. 4. 2005 Jak to opravdu bylo s Giulianou Sgrenovou   
28. 4. 2005 Nebylo to nedospělé rozhodnutí nějakého spratka Jan  Čulík
27. 4. 2005 Mongolské vraždění   
26. 4. 2005 Vypněte televizi a žijte!   
26. 4. 2005 V Brně proběhne slet nacistů Ondřej  Slačálek

Karol Wojtyla - papež Jan Pavel II. RSS 2.0      Historie >
29. 4. 2005 Některé zvláštnosti novověkého mariánského kultu Miloš  Dokulil
28. 4. 2005 Vatikán má jen minimální vliv na sexuální chování lidí ve vyspělých zemích Jaroslav  Zvěřina
22. 4. 2005 Křesťané pod útokem sprosťáků na diskusních fórech Jan  Lipšanský
20. 4. 2005 Nahlas o tichém promlčení Bohumil  Kartous
19. 4. 2005 Reakce z katolických kruhů   
18. 4. 2005 Morální povinností každé instituce je pomáhat proti AIDS   
15. 4. 2005 Politika a svatořečení Jiří  Bakala
14. 4. 2005 Kritici ďáblovi Bohumil  Kartous
14. 4. 2005 Není politikou katolické církve nechávat umírat miliony lidí   
14. 4. 2005 Co je horší: kritizovat mrtvého papeže anebo způsobovat smrt lidí? Jan  Čulík

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
29. 4. 2005 Ďáblův soud nad Bohem Boris  Cvek
29. 4. 2005 Některé zvláštnosti novověkého mariánského kultu Miloš  Dokulil
29. 4. 2005 Kterak si Ratzinger vyhradil smilstvo kněží s nezletilými pod svou jurisdikci Štěpán  Kotrba
28. 4. 2005 Benedikt XVI. - strach, alebo nádej?   
28. 4. 2005 Vatikán má jen minimální vliv na sexuální chování lidí ve vyspělých zemích Jaroslav  Zvěřina
27. 4. 2005 Ano, opravdu jsou špatní   
26. 4. 2005 Ano, i ONI jsou špatní Petr  Sláma
26. 4. 2005 Katolická církev: "Jsme úplně stejní jako vy"   
26. 4. 2005 Nad nesmyslností diskriminace homosexuálů Bohumil  Kartous
26. 4. 2005 Některé vatikánské dominanty (1) Miloš  Dokulil

XXXII. sjezd ČSSD RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2005 Fšimsisi? Miloš  Dokulil
2. 4. 2005 Stalo se něco nečekaného? Miloš  Dokulil
29. 3. 2005 Budoucnost sociálního státu v éře globalizace: S čím počítáme? S čím smíme počítat? A co se vlastně děje? Jan  Drahokoupil
29. 3. 2005 Černý den pro ČSSD   
29. 3. 2005 Sjezd ČSSD -- definitivně do ... prava? Irena  Ryšánková
27. 3. 2005 Projevy arogance moci je třeba odmítnout   
26. 3. 2005 Gross: Ekonomika roste, Česká republika se stala šampiónem, ale ti voliči... Irena  Ryšánková
26. 3. 2005 Sociální demokracie nemá právo odejít do opozice Stanislav  Gross
26. 3. 2005 Přestaňme se konečně podbízet ODS Miloš  Zeman
26. 3. 2005 Zeman: V ČSSD jsou jedni, kteří žijí pro tuto stranu, a druzí, kteří žijí z této strany Irena  Ryšánková

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
23. 4. 2005 Martínek: Jsme už orvaní jak starý vlk Štěpán  Kotrba
22. 4. 2005 Je "Na tý louce zelený" opereta? Miloš  Dokulil
20. 4. 2005 Objeví se nakonec bílý kouř také nad "Strakovou akademií"? Miloš  Dokulil
19. 4. 2005 "O čem" ta naše současnost "jako" je Miloš  Dokulil
18. 4. 2005 Gross v Sedmičce a neschopný Topolánek Boris  Cvek
15. 4. 2005 Cesta slepou ulicí znamená nutnost návratu Ivan  David
15. 4. 2005 Grossovo "ani náhodou" zelenoluční "řešení" vládní krize Miloš  Dokulil
15. 4. 2005 Něžní mystifikátoři Jan  Polívka
15. 4. 2005 Politika a svatořečení Jiří  Bakala
11. 4. 2005 Víme ještě, kdy vznikla Grossova aféra a jaký má obsah? Zdeněk  Jemelík

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky   
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Inpytlopedický úslovník Lýdie Junkové RSS 2.0      Historie >
25. 4. 2005 Inpytlopedický týdenní úslovník Lýdie Junkové Lýdie  Junková
15. 4. 2005 Inpytlopedický týdenní úslovník Lýdie Junkové Lýdie  Junková
8. 4. 2005 Inpytlopedický týdenní úslovník Lýdie Junkové Lýdie  Junková
1. 4. 2005 Inpytlopedický týdenní úslovník Lýdie Junkové Lýdie  Junková
25. 3. 2005 Inpytlopedický týdenní úslovník Lýdie Junkové Lýdie  Junková
18. 3. 2005 Inpytlopedický týdenní úslovník Lýdie Junkové Lýdie  Junková

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2005 Softwarové patenty -- mnoho povyku pro nic, nebo ostře nabitá zbraň, kterou Evropa dobrovolně obrací proti sobě? Jiří  Kofránek
29. 3. 2005 Microsoft a Evropská unie dosáhly dohody   
5. 3. 2005 Řekněte NE softwarovým patentům !   
17. 2. 2005 EU odmítla patentový zákon   
29. 11. 2004 Softwarové patenty v Radě EU odloženy David  Maxera
24. 11. 2004 Softwarové patenty znovu v Radě EU David  Maxera
10. 11. 2004 Může totalita zahltit celou civilizaci? Bohumil  Kartous
14. 9. 2004 Mezi patentovou a autorskou ochranou je rozdíl Jaroslav  Štemberk
14. 9. 2004 Mezi patentovou a autorskou ochranou je rozdíl Jakub  Trávník
13. 9. 2004 Co máte proti patentování počítačových programů?   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
27. 4. 2005 V Arktidě došlo k drastické erozi ozónové vrstvy   
24. 2. 2005 Proč publikují média "nekompetentní" články Ivana Breziny?   
21. 2. 2005 Kjótský protokol je pouhým začátkem Bushka  Bryndová
17. 2. 2005 Jak se svět mění   
15. 2. 2005 I my jsme součástí hmotného světa   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
3. 2. 2005 Ledový masív v Antarktidě taje - hrozí zvýšení mořské hladiny o 5 metrů   
1. 2. 2005 Globální oteplování zřejmě "do 20 let povede k vyhynutí ledních medvědů"   
27. 1. 2005 Ropné společnosti financují kampaň, popírající podnebné změny   
21. 1. 2005 Nájemní smlouva se Zemí Josef  Šmajs

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková

Český film RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2005 Pár postřehů k Horem pádem Jan  Lipšanský
14. 4. 2005 Je Horem pádem dobrý film? Igor  Daniš
8. 3. 2005 Český lev byl k ničemu Jan  Čulík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
29. 4. 2005 Zveřejněn kompletní dokument generálního prokurátora, varující před právními důsledky útoku na Irák   
29. 4. 2005 Matka britského vojáka zabitého v Iráku podává podnět k trestnímu stíhání Tonyho Blaira   
29. 4. 2005 Šest závažných otázek ohledně Blairova rozhodnutí zaútočit na Irák   
12. 4. 2005 Proč v Česku neumíme pořádat polemické diskuse? Petr  Šafařík
5. 3. 2005 Američané stříleli na italskou novinářku   
1. 3. 2005 Více než 100 osob usmrceno atentátem v Iráku   
18. 2. 2005 Vojáci týrali vězně i v Afghánistánu   
16. 2. 2005 Bushova vláda obviňována ze zneužívání financí v Iráku   
16. 2. 2005 Panel v americkém Senátu obvinil činitele OSN, že zpronevěřil 1,2 milionu dolarů   
15. 2. 2005 V iráckých volbách zvítězili stoupenci Íránu   

Zelení RSS 2.0      Historie >
19. 4. 2005 Demokracie není apriori dobrá, nebo špatná Petr  Kuba
29. 3. 2005 Pokusy na zvířatech nejsou nezbytné   
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin
11. 3. 2005 Mají si slova uchovat svůj smysl? Ondřej  Slačálek
10. 3. 2005 Jakub Patočka je odtržen od reality Ivan  Brezina
9. 3. 2005 Literárky: respekt vůči politické kultuře Milan  Daniel
8. 3. 2005 "Politický aktivismus je pro novináře přece normální...!"   
4. 3. 2005 Patočka nedělá z Literárních novin stranický věstník Zelených Olga  Lomová
1. 3. 2005 Stanou se Literárky věstníkem doktrinářského křídla Zelených kolem Jakuba Patočky?   
7. 2. 2005 Uhl Štětinovi: Vaše postoje nejsou postoji Strany zelených Petr  Uhl

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
29. 4. 2005 Odpolitizovat Bohumil  Kartous
28. 4. 2005 Nebylo to nedospělé rozhodnutí nějakého spratka Jan  Čulík
25. 4. 2005 Zasedání Stálé komise pro sdělovací prostředky Parlamentu v České televizi   
25. 4. 2005 Secretive politicians vanquish a media foe Jan  Čulík
21. 4. 2005 ČT opět jako stanice katolické církve   
21. 4. 2005 Duchovní prázdnota českých médií a Klepetko jako totem vlezle podlézavého tónu Michal  Vimmer
19. 4. 2005 Prázdný obal Bohumil  Kartous
15. 4. 2005 Vysílání České televize pro věřící přestává být pro věřící? Jan  Lipšanský
15. 4. 2005 Biskup už dávno nepomazává panovníka a prezident nechodí ke zpovědi Štěpán  Kotrba
14. 4. 2005 O církevních odbornících na všechno Filip  Sklenář

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
26. 4. 2005 Nad nesmyslností diskriminace homosexuálů Bohumil  Kartous
23. 4. 2005 Nový papež ostře odsoudil španělský zákon dovolující homosexuální manželství   
10. 3. 2005 Mají homosexuálové vychovávat děti? Ondřej  Stehlík
20. 2. 2005 Bush a jeho homosexuální prostitut Fabiano  Golgo
13. 1. 2005 Křesťané respektují homosexuály Boris  Cvek
5. 1. 2005 Křesťané a demokracie Milan  Valach
4. 1. 2005 Valach, drzost a náboženství Jan  Hruška
27. 12. 2004 Mimoběžné názory Milana Valacha Pavel  Urban
22. 12. 2004 Světské Vánoce a modré banány Václav  Beneš
21. 12. 2004 Gayové a nedorozumění Milan  Valach

Školství RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil
25. 2. 2005 Paradoxy diskuse o školném Radim  Valenčík

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
26. 4. 2005 Dívky jsou zapomenutými obětmi válek   
12. 4. 2005 Terry Schiavo a potraty Petr  Sláma
10. 4. 2005 Edikty Jana Pavla II. usmrtily miliony lidí   
16. 3. 2005 Britské zdravotnictví bude muset zaměstnankyním vyplatit obrovské odškodné   
15. 3. 2005 Britští konzervativci chtějí zpřísnit zákony o potratech   
1. 3. 2005 O životním partnerství a ženské revoltě František  Hrdlička
1. 3. 2005 Máme krásné dívky, a proto máme soutěže ženské krásy Petr  Jánský
1. 3. 2005 Klaus byl použit i jako propagace soutěže   
1. 3. 2005 Klaus korunuje "královnu"?   
1. 3. 2005 Hleďme, hleďme... Jan  Sláma

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
14. 4. 2005 Neprožívám žádné velké excesy Filip  Sklenář
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   

Kuba a Fidel Castro RSS 2.0      Historie >
8. 4. 2005 Fidel Castro a Jan Pavel II. Zdeněk  Jemelík
24. 3. 2005 Hekrdla je (své) pravdě blíž Milan  Černý
23. 3. 2005 Kuba -- Nekuba?! Jen hrob "svobody"? Miloš  Dokulil
23. 3. 2005 OSN: Není předkladatel   
22. 3. 2005 Lidská práva Petr  Wagner
22. 3. 2005 Dopis účastníkům tzv. "kubánsko-brazilské" pře Tomáš  Koloc
22. 3. 2005 Fidel Castro versus Fabiano Golgo Milan  Valach
21. 3. 2005 ... a Golgo věří Forbesu Štěpán  Kotrba
21. 3. 2005 Komu se žije lépe -- obyvatelům favel nebo Kubáncům?   
21. 3. 2005 Přesvědčení Fabiana Golga je tak silné, že jím neotřese ani skutečnost