30. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 4. 2007

Ruská tisková agentura RIA Novosti přinesla dne 31. března 2007 informaci o možném útoku Spojených států na Írán. Podle zdroje blízkého ruským ozbrojeným silám Američané prakticky dokončili přípravu na provedení raketového útoku a bombardování Íránu. V Perském zálivu jsou přítomny americké letadlové lodi Stennis a Eisenhower, dva úderné svazy vojenských lodí, přes sto bojových letounů a úhrnem na 10 tisíc amerických vojáků. Útok může být proveden v první polovině dubna a není vyloučeno, že po něm bude následovat rozhodnutí o pozemní operaci v Íránu.

Podle serveru DEBKAfile, který má blízko k izraelským tajným službám, začne útok s kódovým označením "Kousnutí" dne 6. dubna po půlnoci a nebude trvat déle než 12 hodin. Cílem útoku má být vržení íránského jaderného programu o několik let nazpátek. Server DEBKAfile ovšem přináší také stručnou zprávu, podle níž ruský ministr obrany popírá informace ruských médií o možném americkém útoku na Írán v prvním dubnovém týdnu.

Důvodem pro útok může být zadržování 15 britských námořníků Íránem. Pozorovatelé podotýkají, že vojenské cvičení amerických sil v Perském zálivu začalo 27. března, čtyři dny po zajetí britských vojáků a den před zahájením zasedání Ligy arabských států v Riádu. Podle expertů je stav amerických vojenských sil v oblasti na úrovni března 2003 před útokem na Irák.

Celý článek v ruštině ZDE

Sloupek
Viktorie Rybáková

potřebuji to jako díru v hlavě
víc nežli švába pod jazykem
ve světě mazlivém převelikém
úlitby slávě
bezmocná bez bouře v stojatých vodách
učím se smíchem leštit rakev
v jeskyni pramení a bublá zlá krev
stěnami o hrách

ze sbírky Ironické ozvy zlomeného srdce vybral Štefan Švec

1. 4. 2007

Skutková podstata procesu proti odsouzenému Erguenovi Uzunoglu & spol. má jednoznačně povahu kriminální záležitosti. Liší se tím od řízení s politickým pozadím, která v poslední době zviřovala hladinu veřejného zájmu, jako jsou kauzy Vladimíra Hučína, Vladimíra Mlynáře & spol. a ostatně i Rostislava Roztočila, jejíž političnost spočívá v možnosti odhalení detailů konkrétní nezákonné akce bezpečnostních orgánů totalitního režimu. Právě proto je velmi zvláštní, že za Erguena Uzunoglu se vehementně berou nevládní organizace zvučných jmen, jež osud výše zmíněných odsouzených nikterak nezajímal. Porušení lidských práv Rostislava Roztočila je při tom rozsáhlejší než v případě Erguena Uzunoglu : byl pět let vězněn bez řádného soudu a nyní jeho propuštění z vazby překáží jedna ze soudkyň protiprávního režimu, která ho v r. 1985 v nepřítomnosti odsoudila. Mám zde na mysli Nadaci Charty 77, Český helsinský výbor a od 29.3.2007 dokonce i českou pobočku Amnesty International, která svým anglickým prohlášením z 30.3.2007 nasadila korunu desinformačnímu úsilí Erguena Uzunoglu a jeho agitpropčíků. Táži se: proč je ochrana lidských práv Erguena Uzunoglu důležitější než neštěstí jiných souzených osob?

Vynesením rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 4 senátem předsedy Vítězslava Rašíka vstoupila věc Erguena Uzunoglu, Haci Mehmeda Buluta a Mehmeda Raufa Özdemira do nové vývojové fáze. Po dvanácti a půl letech od sdělení obvinění ze 14. září 1994 byl vynesen první rozsudek ve věci, a to na základě druhé obžaloby, podané v r. 2000, která vinila obžalované z trestných činů vydírání a omezování osobní svobody. Další obvinění podle původní obžaloby z r. 1995 soudy vyloučily v rámci jejího předběžného projednání. Zůstaly dva útoky trestných činů zmíněné právní kvalifikace, z nichž soud rozsudkem uznal za prokázaný pouze jeden, a to týrání a věznění poškozeného Gürkana Gönena. Souběžně se zúžením předmětu obžaloby byla vyřazena z rozhodovacího procesu příslušná část důkazních materiálů, z nichž část byla získána nezákonným způsobem. Očištění procesu od balastu neopodstatněných obvinění je důležitou okolností, kterou je třeba mít na paměti při posuzování obsahu desinformačních sdělení, šířených panem odsouzeným Uzunoglu a jeho sympatizanty.

31. 3. 2007
Petr Uhl
Otevřený dopis Petra Uhla signatářům Charty 77 na téma Uzunoglu, Nadace Charty 77 a Janouch

Vážení přátelé, dne 13. března 2007 bylo v pražském kostele svaté Anny ("Na křižovatce") při vzpomínkovém setkání k 30. výročí založení Charty 77 uděleno slovo i Františku Janouchovi, který se zaměřil na současný špatný stav české justice. Nepamatuji si jeho slova přesně, ale vyjádřil se v tom smyslu, že kdyby Petr Uhl začátkem 90. let věděl, jak bude dnes česká justice vypadat, pak by tehdy nerozpouštěl "svůj VONS".

Nebyl to "můj" VONS a v době jeho rozpuštění jsem nebyl jeho členem, vystoupil jsem z něj už v únoru 1992, po roce, kdy jsem se už vzdal činnosti. Cítil jsem se dotčen samozřejmostí, s níž mě F. Janouch zahrnul mezi negativistické odmítače české justice, podle nichž je jako celek nefunkční, nespravedlivá, případně zkorumpovaná či jinak shnilá. Tento názor v žádném případě nesdílím. A protože můj výkřik, že F. Janouch lže a bere si mě neoprávněně do úst, neslyšeli ani v tom kostele všichni, píšu tento dopis.

31. 3. 2007

v pátek 30.3. uveřejnil zpravodajský server Novinky.cz tuto zprávu: ZDE

Kromě jiného jsme se tam mohli dočíst, že "Rodiče, kteří pocházejí ze slovenských Michalovců a před nedávnem se přistěhovali do Krnova...".

Nevím, jaký měl tento údaj smysl, kromě toho, že podnítil chronické internetové "diskutéry" k rasistickým výpadům IV. cenové skupiny, takže "diskuse", tak jako již mnohokrát předtím, musela být zablokována, píše Antonín Konečný.

Nemohu si pomoci, ale cítím z toho snahu pisatele zprávy obejít politickou korektnost, a snad i literu zákona, která zakazuje uvádět etnický původ či jiné " vrozené" charakteristiky. Pokud už mám být informován o tak tragickém případu, který se stal daleko od mého bydliště, tak mně osobně bohatě stačí informace o tom, co a kde se stalo. Odkud kam se přistěhovali pachatelé tohoto barbarského činu, je mi úplně jedno, na podobné jednání nemá žádná etnická či sociální skupina patent, jak se bohužel dosti úspěšně snaží sugerovat pisatel.

31. 3. 2007

Řekl to v rozhovoru pro německé vydání listu Financial Times. List míní, že se Česko obává, že by ho v případě útoku NATO neochránilo. Ze smlouvy NATO prý stoprocentně nevyplývá, že by ochránila v případě útoku i nové členské státy NATO. Podle listu prý roste v nových členských zemích NATO strach z Ruska, zejména po nedávném "agresivním projevu" Vladimíra Putina v Mnichově.

Ve středu se podle FT Deutschland česká vláda rozhodla, že s Američany o přistoupení k dohodě o radaru bude jednat. V Evropě vyvolaly plány na americkou protiraketovou základnu kontroverzi, připomíná list.

Podrobnosti v němčině ZDE

Otázkou je, zda je možno tyto výroky Karla Schwarzenberga konečně interpretovat jako nabídku k vyjednávání, jako návrh Severoatlantickému společenství: "Poskytnete-li nám vy plné bezpečnostní záruky, s Američany jednat nebudeme a kontroverzní radar odmítneme", anebo je to prostě od Schwarzenberga výmluva, že s Američany "chceme stejně jednat stůj co stůj, tak jsme si vymysleli pro západoevropské spojence aspoň toto alibistické zdůvodnění, že se bojíme Ruska.

Problémem nadále zůstává, že o radaru chce vyjednávat proti vůli nejméně 70 procent českých občanů vláda v podstatě bez mandátu, která neměla raketovou základnu ve svém předvolebním programu. Tato skutečnost se ODS v budoucnosti vážně vymstí, pokud americký radar na území ČR nechá vybudovat. Občané si nenechají líbit jednání vlády 'O nás bez nás'. I Američani by měli vědět, že je to nebezpečné," poznamenává Jan Čulík.

Michael Marčák:  Ten chucpe Izák poplave nahoře, aby se nám moře nezavřelo !
1. 4. 2007

1. 4. 2007

Virtuální bohoslužba nejen pro ty, kteří ještě dnes křičí "Hossana, požehnaný, jenž se béře ve jménu Páně"

„Ptal jsem se jedné episkopální farářky, co bych vám měl povědět o Květné neděli jako takové. Poradila mi, abych vám řekl, že to byla brilantní parodie na okázalost, pompu a slávu tohoto světa. Tak vám to teda říkám“.

To je úryvek z kázání Kurta Vonneguta , které pronesl v kostele svatého Klementa v New Yorku na Květnou neděli roku 1980.

Miloš Zeman
31. 3. 2007

Ne. Nově přejmenovaná, revitalizovaná Strana důstojného života, jejíž sjezd se konal o víkendu v Jihlavě, předznamenává boj o reálnost levicové politiky tváří v tvář populistickým výkřikům či o matení vějičkami nerealistických slibů a zachování vlády pravice. Stejně jako vznikla a zase spolu s jedním broukem potemníkem zanikla Strana důchodců za životní jistoty, je nejspíše k politickému živoření odsouzena jakákoliv politická síla, která si plete lobbismus s politikou. Miloš Zeman neodolal. Jako nezávislý sólista-lobbista přijal pozvání k nezávisle sólovému lobbistickému vystoupení při zakládání staro-nové strany z původní strany Svobodní. Cíl zajisté ušlechtilý. Rozbít možnou jednotu levice, dát nekomunistickou alternativu levicovým voličům. Zajistit tímto krokem minimálně ještě jedno volební období vlády pravice za situace, kdy eliminace Unie svobody-DEU a sjednocení pravicové politiky včetně neonacionalistů přispělo k několika vítězstvím Mirka Topolánka. Es kommt der Tag.

Volfová chce přitom za pomoci Zemana vytvořit novou, lepší sociální demokracii. Lepší, než je sociální demokracie...

31. 3. 2007

25. února 2007 opustilo devadesát pět slovenských ženistů definitivně úzmí Iráku, kde sloužili pod polským velením v sektoru mezi Bagdádem a Basrou. Z Kuvajtu je doprovázel ministr obrany František Kašický. Fico tehdy novinářům řekl, že za jeho vlády už budou mít zahraniční mise smysl a budou plně kryty mandátem OSN . "Vojenský zásah není vždy to, co dokáže vyřešit problémy... Použití vojenské síly v Iráku vedlo k horší bezpečnostní situaci, než tam byla dříve," řekl. Podle slovenského premiéra je vojenská operace Irácká svoboda v rozporu s mezinárodním právem. Ženisty do Iráku vyslal v roce 2003 pravicový kabinet Mikuláše Dzurindy. Náklady na roční nasazení slovenské jednotky v Iráku překračovaly 250 milionů Sk.

Zaregistrovali jste tuto informaci? Pokud ne, tak patříte mezi většinu občanů, kteří nečtou podrobně několikařádkové zpravodajství internetových stránek "intelektuálně náročných" deníků ihned.cz či lidovky.cz, nečtou Haló noviny, server ČTK ceskenoviny.cz, neposlouchají zpravodajství Radiožurnálu . To byla jediná média, která zveřejnila 25. února krátkou zprávu ČTK. Pouze Radiožurnál tak učinil původní zprávou svého bratislavského zpravodaje. Ficova vláda se narozdíl od té české projevila jako vláda respektující mezinárodní právo. V českých médiích, nešetřících jindy nadšenými politickými komentáři i ve zpravodajství bylo o radikálním slovenském kroku mrtvolné ticho. Vždyť xenofobní výroky lidovce Čunka, osamělá Topolánková nebo Lambertovo bývalé členství v Lidových milicích jsou dosatečně náhradní témata pro intelektuálně nenáročné Čechy...

30. 3. 2007

Americká vládní agentura Government Accountability Office (GAO), organizace s podobným mandátem jako domácí NKÚ, byla požádána zástupci Výboru pro vědu dolní sněmovny amerického Kongresu o vyhotovení zprávy k tématu "Peak Oil", tedy vyvrcholení a poklesu globální těžby ropy v důsledku vyčerpání ropných ložisek. Dlouho očekávaná studie byla právě zveřejněna.

31. 3. 2007
Reakce člena Rady Českého rozhlasu na prohlášení Asociace provozovatelů soukromého vysílání

Nebojte se, člověk s vizí má mnoho nepřátel...

Omar Chalífa v americkém filmu s Michaelem Douglasem
Honba za Klenotem Nilu,
ČT 1, sobota 31. března 2007, 15:15

Drzost a sprostota, s jakou Michal Zelenka jménem Asociace provozovatelů soukromého vysílání překrucuje realitu, je neuvěřitelná. Dokonce se může čtenář prohlášení APSV domnívat, že Zelenka neumí číst.

Kdyby Zelenka číst uměl, nenapsal by, že požadavek vůči Poslanecké sněmovně vznesl Český rozhlas.

30. 3. 2007

Kreml a Washington jsou terčem obvinění, že porušily mezinárodní právo, Obviňuje je z toho analýza americké lidskoprávní organizace, která líčí málo známý příběh sedmi ruských občanů, osvobozených z tábora v zálivu Guantánamo.

Podle zprávy organizace Human Rights Watch se tito muži, kteří byli propuštěni z Guantánama bez jakéhokoliv obvinění, se poté, co byli posláni do Ruska, stali terčem mučení, šikanování a nespravedlivých soudů.

Kapitán Kloss
31. 3. 2007

RECENZE

Filmy mého dětství se vracejí. Kapitán Kloss byl televizní seriál , který nehledal inspiraci v budování socialismu či ve fantazii budoucích světů, ale v událostech dávno minulých a přitom truamaticky tragických - v nacistické okupaci za 2. světové války a hrdinství odporu proti ní. Hrdinství Julka - Stanisława Kolického alias kapitána Hanse Klosse , důstojníka polské výzvědné služby J-23 v týlu německé armády , je příběhem Jamese Bonda polského antifašistického odporu v přestrojení za esesáckého důstojníka, neporazitelného ani v dešti kulek esesáckých důstojníků. Julek je černobílý stejně jako barva populárního osmnáctidílného televizního seriálu. Téma si vynutilo velkoryse výpravné, takřka dokumentaristické televizní zpracování. A tak se stal neporazitelný hrdina Kloss i kultovním televizním zážitkem. Dvacetidílné komixové zpracování bylo součástí dětství všech dnešních čtyřicátníků a snad i proto se ho rozhodl vydat BB Art v roce 2002 znovu.

Kapitán Kloss, Prima, tuto neděli, 9:40

Kapitán Kloss; filmové zpracování: Zespół Filmowy Syrena, Wytwórnia Filmów Fabularnych 1967 - 1968 , Scénář: Andrzej Zbych; režie: Janusz Morgenstern, Andrej Konic; hrají: Stanislav Mikulski, Emil Karevicz, Kryzstof Chamiec, Mieczyslav Stoor, Gustav Lutkievicz, Lucyna Winnicka, Alina Janovska, Beata Tyszkievicz, Barbara Brylska; hudba: Jerzy Matuszkiewicz; kamera: Zbigniew Czajkowski český dabing; české zpracování 9 DVD v prodeji od roku 2005, Audio Dolby Digital 2.0 ; 20 dílů komixu scénář: Zbigniew Safian, Andrzej Szypulski; kresba: Mieczyslaw Wisniewski; Sport i Turystyka 1971 - 1973; knižní vydání komixu - reprint BB Art 2002, 700 stran, ISBN: 80-7257-728-X.

webové stránky seriálu Kapitán Kloss ZDE

1. 4. 2007

Dne 26. 3. 2007 jsem zjistil, že obec staví v rozporu se stavebním povolením vodovodní přípojky. Podle zákona je možné stavět až je stavební povolení v právní moci. Je to z důvodu, že občané mají právo se odvolat. Na tuto situaci jsem ráno dne 27. 3. 2007 telefonicky upozornil stavební úřad Rudná a předsedu stavební komise obce Úhonice. Ze zákona mají jednat... Samozřejmě že nic. Večer jsem zjistil, že je již vybudováno cca 17 přípojek v rozporu se zákonem. Dne 28. 3. 2007 jsem na stavebním úřadě sepsal oznámení o nezákonné výstavbě. Podle zákona má stavební úřad jednat a zahájit správní řízení o odstranění stavby a pokutě. V obci Úhonice je však normální, že se nic nestane.

31. 3. 2007

Sociálně demokratičtí poslanci Evropského parlamentu Libor Rouček, Jan Marinus Wiersma, Hannes Swoboda a Marek Siwiec vyzvali členy amerického Kongresu, aby podpořili jejich snahu o přehodnocení plánu administrativy prezidenta Georgie W. Bushe na rozmístění části systému protiraketové obrany na území České republiky a Polska.

Ve společném dopise čelným představitelům Demokratické strany, včetně předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové, poslanci vyjádřili své obavy ze způsobu, jakým americká administrativa jednostranně vede jednání s Polskem a Českou republikou.

31. 3. 2007
Vystoupení člena Zahraničního výboru PS PČR Václava Exnera, odborného mluvčího KSČM pro otázky zahraniční politiky, na tiskové konferenci 29. března 2007

Na základě aktuální situace jsme se rozhodli, že se ještě jednou vrátíme k  rozmístění prvků Národní protiraketové obrany USA na našem území. Bohužel, naše vláda tak, jak je charakterizována křupanstvím svého předsedy, tak také postupuje tím způsobem, že velmi pohrdá lidmi i poslanci, pokud jde o argumentaci týkající se tohoto případu – Národní raketové obrany USA.

30. 3. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Dnes bych se chtěl zamyslet nad otázkou Michala Ruska, který se ptal v BL v článku s titulem 'Redefinujme smysl vývoje společnosti: více volného času na život', proč se vlastně ještě dnes bere objem celkové výroby jako kritérium vyspělosti společnosti a nikoliv schopnost společnost realizovat chod celého hospodářství vysoce efektivně tak, aby jejím členům, lidem, zůstávalo čím dál tím více volného času na samotný život.

31. 3. 2007

Výňatek z rozhovoru vedeného Davidem Barsamianem s Robertem Fiskem v roce 2005

Vrací se vždycky ta samá otázka, kterou si stále více kladu, která zní, proč jsme napadli Irák? Nenapadli jsme ho kvůli zbraním hromadného ničení, protože tam žádné nebyly. Nechtěli jsme pomoci šíitům, protože jsme je v roce 1991 vyzvali, aby povstali, a stáhli jsme se, když byli masakrováni. Je jasné, že bychom nebyli napadli Irák, kdyby jejich hlavním vývozním artiklem byl květák nebo mrkev. Tedy dimense ropy tam musela být.

29. 3. 2007

Čtvrteční pokračování procesu proti obžalovaným Erguenu Yektovi Uzunoglu, Haci Mehmedu Bulutovi a Mehmedu Raufu Özdemirovi proběhlo za zvýšeného zájmu veřejnosti. Přišlo více sympatizantů i novinářů. Soud se projevil jako vlídný hostitel: ač je běžné, že ti, na které nezbyla židle, mají smůlu a do soudní síně se nedostanou, v tomto případě předseda senátu nechal přinést další žídle.

29. 3. 2007

aneb trocha vlastních vzpomínek na léta minulá

Jan Potůček projevil notnou dávku odvahy, vcítění a komentátorské zdrženlivosti při psaní svého nejnovějšího článku o bývalých spolupracovnících StB i členech KSČ v médiích (Reflex 29.3.2007) . Autor, který do roku 1989 nebyl ve věku, kdy by se o něj zajímala StB či KSČ, uchopil téma s vhledem k oné "šedé zóně" mezi dobrem a zlem, mezi ideály a prodejností či kariérismem. Až nevšedním vhledem, protože hodit všechny do jednoho pytle je tak pohodlné. Potůček, který sám tu dobu a lidi v ní nezažil, nesklouzl do pasti primitivního mejstříkovského antikomunismu a nepotřeboval si při tom léčit vlastní mindrák. Neuchopil sice téma s objektivností historika, neboť seznam jmen by pak vydal na zvláštní monotematické číslo Reflexu, ale s objektivitou větší než mnozí dnešní historikové pochopil, jak nejednoznačný musí být výklad minulosti, kterou jsme nezažili...

Milicionář Lambert může zůstat v ČT, ředitel Janeček zatajoval svoje členství v KSČ, expremiér Tošovský spolupracoval s StB. Pomalu se chce říct "no a co?", když na tyto poklesky upozorňují média, v jejichž čele sedí bývalí agenti StB, kovaní komunisté i lidé, kterým ve vstupu do strany zabránil listopad 1989. Není čas podívat se přímo na sebe? Nebo to je tabu, protože bychom zjistili, že "JSME JAKO ONI"?

29. 3. 2007

Věnováno těm, kteří se, byť zvolna a nenápadně, stali součástí stejné řeky, co jim do listopadu 89 tolik páchla...

Vzpomínám, jak jsme si v týdnu následujícím po sedmnáctém listopadu 89 po skončení jedné z vydařených diskusí v ostravském klubu Delta povídali. Organizátoři, studenti VŠB, tehdy vyslovili obavu, že když přijdou represe, vyhodí je ze školy a skončí jako nekvalifikovaní bůhví kde. Vzpomínám, jak jsem je uklidňoval s tím, že na to je zbytečné myslet, protože když se nepodaří změna, skončíme špatně všichni. A jak jsem vyslovil úplně jinou obavu, s kterou jsem ale tehdy zůstal osamocen -- abychom to z jedné škarpy nesmýkli do jiné. Ve dnech a týdnech následujících ale události nabraly rychlé tempo a přišly jiné starosti. Začala vznikat Občanská fóra a já se snažil být u všeho, co se jen dalo stihnout.

Byla to doba, která voněla nadějí, že se může podařit udělat svět trochu lepším místem k životu. A bylo hodně těch, kteří tomu opravdu věřili a leccos se pro to snažili sami udělat. Pak se najednou objevil někdo, kdo působil velmi přesvědčivým dojmem, že ví přesně, co a jak je potřeba a že všechny diskuse jsou jen nesmyslným hledáním třetích cest.

30. 3. 2007

O uměleckém školství, 3. část

Žádná škola neexistuje bez definovaných vztahů vzájemných povinností mezi studentem a kantorem v různých oborech výuky. Většina studentů, se kterými jsem mluvil, přišla na vysokou uměleckou školu s cílem se něco naučit. Jejich představy jsou různé, každý očekává něco jiného, ale motivace po rozšířeném uměleckém vzdělání je většinou společná. Jestliže má student školou projít, měl by splnit určité požadavky, jistá kritéria.

30. 3. 2007
reakce na článek Petra Kužela "Marx nebyl prorok ani historicista"

S potěšením sleduji rozvíjející se debatu o Marxově myšlenkovém odkazu na Britských listech. Nedá mi to, abych nezareagoval na příspěvek Petra Kužela „Marx nebyl prorok ani historicista“, speciálně na Kuželovo tvrzení „nenajdeme v ní (rozuměj v Marxově koncepci) ... žádný dějinný automatismus. Neplatí ani to, že by nutně muselo dojít k socialistické revoluci, ani to, že bude nutně vytvořena komunistická společnost.“

Petr Kužel pro toto své tvrzení hledá poctivě oporu přímo v Marxových výrocích. Připouštím, že nalezené citáty Kuželovu stanovisku neodporují. Problém je ale v tom, že se dají dobře a zhusta nalézt i výroky, které svědčí o opaku a které mne vedou k tomu, že Marxe vnímám jednoznačně jako materialistu a deterministu, jehož myšlenkový vývoj byl podpořen mohutným rozvojem vědy a techniky i na tomto základě vyrůstajícím racionalismem.

30. 3. 2007

"V Čechách existuje relativně liberální zákon o potratech, který ženě umožňuje svobodné rozhodnutí o podstoupení umělé interrupce. Je to však správné?" ptá se server iHned na své absurdně nazvané stránce "web pro úspěšné ženy" ZDE (sic! (tzv. "neúspěšné" ženy ty stránky číst nesmějí? A co je měřítkem úspěchu? - Název je neseriózně podbízivý, reklamní blábol. Normálního čtenáře by takto nízká úroveň měla urazit a neměl by plátek, který takto pohrdá svými "zákazníky", vůbec vzít do ruky, pozn. JČ).

Na článek reaguje lékař dr. Petr Wagner:

Trochu jsem zaváhal, zda na tento článek reagovat nebo ne. Nicméně je jaro, ambulance je plná těhotných i těch, které se o to snaží a nejde to, a tak jsem se rozhodl napsat něco z praxe. Teoretizování na toto téma obstarají jiní, zasvěcenější viz výše.

Abych neteoretizoval i já, uvedu dnešní případ slečny P.

30. 3. 2007

Nejprve hrst mých feministických zážitků.

30. 3. 2007

Vážení přátelé,

článek v LN, o němž píše pan Tomáš Samek v příspěvku z 23. 3. "Umějí Lidové noviny česky?", neprošel korekturou. Příslušný redaktor byl za to pokutován, píše Ondřej Tuček, vedoucí jazykový redaktor LN.

29. 3. 2007
Tisková zpráva České televize

Etický panel považuje za nutné reagovat na skutečnost, že oba články vyvolávají dojem, že panel rozhoduje pod cizím vlivem. Proto považujeme za nutné zdůraznit, že podklady Etickému panelu, jak vyplývá už z jeho statutu a jednacího řádu, připravuje výhradně tajemník panelu. K projednání sporné reportáže o dění na Vysoké škole umělecko-průmyslové, která je zmíněna v obou článcích, připravovala podklady z pověření generálního ředitele České televize pana Jiřího Janečka standardním způsobem tajemnice Etického panelu paní Zora Blümlová. Členové Etického panelu dále zdůrazňují, že v případě jakýchkoli pochybností neuzavírají žádný projednávaný případ bez důkladného posouzení a žádají o doplnění podkladových materiálů.

30. 3. 2007

Zpravodajství, zpravodajství a zase zpravodajství. Co z něj zůstane v deníčku historie? V minulosti jsme byli uklidňováni zprávami o hrdinech socialistické práce a stále se zvyšujících sklizních. Dnes nás zneklidňují tragické havárie aut, letadel a ropných plošin. Když se k tomu přidá nějaké to zemětřesení, úplatkářská, či milostná aféra některého z politiků či jiných celebrit je zdánlivě povinnosti učiněno zadost. Nevím, možná jsem neskromný, ale jaksi se mi zdá, že je to málo. Třeba se mýlím, ale domnívám se, že většina zpráv je tehdy i dnes o naprosto okrajových a pro lidský život nepodstatných věcech, míní Petr Musílek:

29. 3. 2007

Proč ODS nechce referenda?

Dne 4.3 2007 v pořadu Otázky Václava Moravce, pan RNDr. Alexandr Vondra, místopředseda vlády, reagoval na moderátora Moravce, který zmínil, že referendum ohledně americké základny by bylo demokratičtější, slovy:

"Podívejte, my k jistým otázkám referenda neděláme ...." a jako argument uvedl, že laická veřejnost by nedokázala rozhodnout dostatečne kvalifikovaně. "Chcete udělat referendum k tomu, že budou nulové daně? Jak budete hlasovat? Jak budeme hlasovat?" řekl pan Vondra.

Zdeněk Macura, koordinátor strany 4vize, se rozhodl, že experimentálně ověří oprávněnost tohoto argumentu. Najal studentku vysoké školy, která nemá se stranou nic společného a tato studentka náhodně oslovila v ulicích Prahy 116 lidí. Všem položila stejnou otázku:

29. 3. 2007

Konkrétní návrhy finančních reforem lezou z vládní kuchyně jak z chlupaté deky. Lidu však stačí málo. Intelektuální výchova bulvárních plátků a komerčních televizí vede k plochému chápání reality. Zaměňujeme otřepaná hesla za argumentaci: pravice šetří a levice utrácí. Statistika, která to klišé vyvrací, je trapnou školometskou přítěží: Máme svou "Bleskovou" pravdu.

28. 3. 2007

Kdysi dávno, když jsem pracoval na právním oddělení hutního podniku, sdílel jsem kancelář se dvěma kolegy. Věkově jsme si byli blízcí a pocity zbytečnosti z mnohdy absurdních sporů mezi státními podniky vedenými u státní arbitráže, jimiž jsme jako nováčci byli pověřováni, jsme kompenzovali ponory do právní minulosti.

29. 3. 2007

Se zájmem jsem si přečetl text "Nerozumím ničemu" Když dozní fascinace tím, jak neuvěřitelně je přesný a výstižně dobu popisující, musím se začít ptát, jak na něj reaguje elementární logika a racionální rozum.

Pokud tedy vnímáme společnost ve svém celku, připadne mi samozřejmá zcela základní otázka: Známe smysl a účel lidské společnosti?

29. 3. 2007

Až doposud bylo velmi snadné pro USA dodržovat hospodářské sankce proti Kubě. Jenže jak se zdá čas oponou trhl a zásady obrany svobody a demokracie se začínají bortit před vůní ropy. Ropy, která se nachází v na dně moře v severokubánské pánvi. Americký geologický úřad odhaduje, že by zde mohly být zásoby ropy ve výši 4,6 miliardy barelů. Jiné odhady hovoří až o 10 miliardách barelů. Kuba má tak šanci stát se jedním z významných producentů této suroviny.

29. 3. 2007
polemika s článkem Pavla Párala "Ulétlé daně se vrací zpět" z MfD. V Mladé frontě Dnes nesměla tato reakce vyjít, ačkoliv se autor snažil...

Autoritativní závěry Pavla Párala kontrastují s fakty. Výjimkou není jeho obhajoba vládní daňové reformy (Ulétlé daně se vrací zpět, MFD 17. 3.). Páral se rozhořčuje nad tím, že v ČR je zdanění práce vyšší než v západoevropských sociálních baštách. Pro srovnání si ale musí dojemně vybrat onu jedinou příjmovou kategorii, ze které je dětinsky snadné odvodit jeho plat. Kdyby operoval aspoň váženými průměry, byl by zcela jinde.

Zdanění práce navíc nelze jednoduše srovnávat, protože řada zemí silně dotuje své sociální systémy z jiných daní.

28. 3. 2007

Britských listech vznikla debata o Marxově myšlenkovém odkazu. Rád bych se zde pokusil vyvrátit argumenty, které pan Binka směřuje vůči Marxovi, a dokázat, že se zakládají na mylné interpretaci Marxova díla.

Pan Binka se dle mého názoru nechává příliš strhnout Popperovou interpretací Marxe.

29. 3. 2007

Je frustrující, že někteří lidé okamžitě vidí chuť poučovat za každým námětem k zamyšlení... pokud je tento námět cizí provenience. Má poznámka k otázce přistěhovalectví se skutečně k polemice o Blansku vztahovala jen volně, byla uveřejněna jakožto aktualita. K "blanenské otázce" není ani tento příspěvek, pokusím se spíš analyzovat slovník, který se v debatě o ní na BL používá.

28. 3. 2007

Jak se nám ten svět mění a tím nemyslím jen naše nejbližší okolí! Včera jsme nenáviděli cizí vojska na českém území a dnes naši demokratičtí politici zvou jiná cizí vojska, aby si laskavě udělala pohodlí a postavila si základnu podle svých potřeb. Včera se většina lidí v Iráku obávala státních (tedy "Saddámových") bezpečnostních sil, ale ono to bez nich nepůjde. Tak tedy dnešní irácký prezident i ministerský předseda podali návrh zákona, podle něhož by se dřívější členové Husajnovy vládnoucí politické strany, včetně členů obávaných policejních a polovojenských jednotek vrátili ke své dřívější práci.

28. 3. 2007

Dinesh D'Souza, The Enemy at Home: The Cultural Left and Its Responsibility for 9/11 (Nepřítel doma: Kulturní levice a její odpovědnost za 11. září)

D'Souzova kniha je výmluvným důkazem krize amerického konzervatismu, argumentuje Andrew Sullivan ve své recenzi v časopise The New Republic. Tato kniha má odvahu sledovat logiku konzervatismu Bushovy éry až do jeho nejzazších důsledků. V tomto smyslu je to mainstreamová konzervativní kniha, svým způsobem vizionářská.

D'Souza energicky odmítá kulturní a filozofický modernismus. Je přesvědčen, že hlavní rozdíly v americké politice už nejsou mezi hospodářskou pravicí a hospodářskou levicí. Hlavním rozdílem v jednadvacátém století je rozdíl mezi autoritou a autonomií, mezi politikou založenou na náboženské víře a individuální svobodou.

D'Souza válčí proti modernímu Západu. Kdyby byl nucen se rozhodnout mezi teokratickým řádem, který vynucuje tradiční morálku a světským řádem, který by takovou morálku odsunul stranou, D'Souza podporuje to první. Píše to docela otevřeně: "Ano, raději bych šel na baseball anebo na drink s Michaelem Moorem než s velkým muftí z Egypta. Ale když jde o hlubinnou víru, musím se přiznat, že mám blíž k tomu důstojnému muži v dlouhém hábitu než k tomu nepořádnému člověku v baseballové čepici."

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

16. 3. 2007

V únoru 2007 přispělo celkem 104 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 49 141 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 28. 2. 2007 částku 243 997.58 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffaisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffaisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffaisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2007 Schwarzenberg chce za americký radar od USA bezpečnostní záruky   
29. 3. 2007 Jsme podle ODS jen stádem blbounů nejapných?! Tomáš  Franke
28. 3. 2007 V Ansbachu to vrie Karol  Dučák jr.
27. 3. 2007 Der Spiegel: Americká protiraketová obrana je kontroverzní v mnoha aspektech   
27. 3. 2007 MZV ČR: "Nechte nás, my CHCEME lézt Američanům kamsi!" Jan  Čulík
27. 3. 2007 Greenpeace: Jsme znepokojeni   
26. 3. 2007 Nemáme ani přístup do médií, ani miliony na informační kampaň Milan  Valach
26. 3. 2007 Ano, REVO se vám opravdu směje!   
26. 3. 2007 Informace o pokračování jednání o případném umístění komponentu Štěpán  Kotrba
24. 3. 2007 Proč by měl platící koncesionář podporovat neobjektivní pořady ČT?   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2007 Zelenka neumí číst? Štěpán  Kotrba
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Agitky Českých médií už netáhnou, není divu Štěpán  Kotrba
3. 10. 2006 Rozhlas, jak ho vidí staří i mladí? Tragédie! Ivo V. Fencl
3. 7. 2006 Odpovědnost člena Rady a odpovědnost partajního sekretariátu Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 ČTK: Rada žádá ředitele ČRo, aby zastavil přípravy dalších stanic   

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
1. 3. 2007 Vitex v Berouně: Kterak jsem zmlátil robocopa špejlí Vítězslav "Vitex" Dvořák
26. 2. 2007 Kterak Vitex a Slačálek nejspíše zmlátili policii Štěpán  Kotrba
25. 2. 2007 Člen hnutí hippies obviněn kvůli událostem v Berouně Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Jak se líbí Kateřině Jacques mezi zastánci globálního kapitalismu? Monika  Hoření
5. 1. 2007 Nebezpečné archivy: Kateřina Jacques a Ya Basta Topí  Pigula
29. 8. 2006 Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques? Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša

Čína RSS 2.0      Historie >
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Kuba a ropa Petr  Baubín
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

Venezuela a Hugo Chavez RSS 2.0      Historie >
28. 3. 2007 Hugo Chávez, nepřítel Martin  Petříček
7. 2. 2007 "Naše práce je poskytovat inspiraci a výbušniny kubánskému lidu," říká Amerikou najatý vrah Štěpán  Kotrba
26. 1. 2007 Čo znamená socializmus 21. storočia vo Venezuele? Gregory  Wilpert
15. 1. 2007 Chávez: V čem je problém? Já jsem také trockista, protože revoluce musí být permanentní   
29. 12. 2006 Pražské jaro v Latinské Americe Daniel  Veselý
8. 12. 2006 Chávez, Castro, Bush, Hitler, Stalin... a omyly Fabiana Golga Monika  Hoření
4. 12. 2006 Prezidentské volby ve Venezuele vyhrál Chavez   
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2007 Nábřeží mlhy Alex  Koenigsmark
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Nezávislost soudců nebo soudcovský korporativismus? RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2006 Soudcovský stát přede dveřmi aneb přeslechnuté varování prezidenta? Stanislav  Křeček
18. 9. 2006 O dvou hydrách Ladislav  Žák
18. 9. 2006 Saddám nebyl diktátor, tvrdí předseda iráckého soudu   
14. 9. 2006 Causa Brožová: Ústavní soudci kritizují vlastní nález jako nezákonný Martin  Ondreját
12. 9. 2006 Brožová zvítězila nad Klausem - nastává vláda soudců   
25. 8. 2006 Soud ho shledal nevinným, bude však stejně deportován do Alžírska, kde může být mučen   
17. 8. 2006 Český občan čeká na soud ve skotském Glasgow Jan  Čulík
19. 7. 2006 Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest? Štěpán  Kotrba
19. 7. 2006 Podílí se ústavní soud na nepřehlednosti a obtížné předvídatelnosti práva? Jaroslav  Kuba
18. 7. 2006 České soudy, jejich nezávislost a základní principy demokracie Václav  Kamarýt

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 ■ ■ ■ Viktorie  Rybáková
28. 3. 2007 Lopuchy Tomáš  Třeštík
27. 3. 2007 Otec v zahradě Petr  Španger
26. 3. 2007 Bez konce Kateřina  Komorádová
23. 3. 2007 Borovice Vladimír  Holan
22. 3. 2007 Nahým a mokrým navrch Jan  Skácel
21. 3. 2007 ■ ■ ■ Zuzana  Gabrišová
20. 3. 2007 ■ ■ ■ Josef  Palivec
19. 3. 2007 Večer Miroslav  Válek
16. 3. 2007 Bez názvu   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   
15. 2. 2007 650 Kč za papír o ničem Milan  Kulhánek

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2007 Slovenská armáda definitivně opustila Irák, Fico odsoudil nelegálnost mise "Trvalá svoboda" Štěpán  Kotrba
28. 3. 2007 Irácká vláda uvítá zpět Saddámovy obávané bezpečnostní síly Miloš  Kaláb
19. 3. 2007 Pákistánec Muhammad přiznal řízení atentátů z 11. září Josef  Vít
16. 3. 2007 Spojené státy odmítly britský verdikt   
16. 3. 2007 Bývalá agentka CIA zaútočila na Bílý dům   
9. 3. 2007 Demokraté v Kongresu vypracovali plán odchodu amerických vojsk z Iráku   
28. 2. 2007 Sebeklam vede k úpadku demokracie Joel S. Hirschhorn
26. 2. 2007 Šéf studie NIST popírá existenci roztavené oceli ve WTC Jiří  Míka
22. 2. 2007 Blair oznámil, že stáhne britská vojska z Iráku Jan  Čulík
22. 2. 2007 Vysoký Blairův poradce zkritizoval britského premiéra, že "nedával pozor" při vedení války v Iráku   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík

Český film RSS 2.0      Historie >
20. 3. 2007 Tmavomodrý svět Jan  Čulík
19. 3. 2007 Vratné lahve: Vypůjčit a vrátit Tomáš  Koloc
13. 3. 2007 Kameňák jako pozoruhodné svědectví o české společnosti Jan  Čulík
12. 3. 2007 Renčův film Rebelové - ukázka naprostého neporozumění české kulturní minulosti Jan  Čulík
17. 1. 2007 Menzelův Anglický král: přese všechno dílo z rodu královského Tomáš  Koloc
23. 8. 2006 Dobrý člověk stále žije -- Jan Špáta Martin  Štoll
10. 8. 2006 Účastníci zájezdu lehce vítězí v soutěži o snad nejslabší český film z poslední doby Jan  Čulík
23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
4. 7. 2006 Rafťáci: Zábavný, příjemný film Jan  Čulík