22. 9. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 9. 2005

Cenzura grošem, "prodejností" a "sledovaností" -- v uvozovkách záměrně -- je pomalu horší, než ta někdejší ideová, jelikož nepronásleduje jen některé myšlenky, ale v zásadě jakékoliv.

Tuto úvahu se už několik týdnů pokouším uplatnit v denním tisku. Jelikož se to nedaří, zůstanu věrný internetu. Jan Čulík mě jednou při symposiu v Litoměřicích zaskočil otázkou: A co když kultura neexistuje?

22. 9. 2005

Je načase připravit se na odsun západních vojenských jednotek z Iráku? Násilí v Iráku, zdá se, nekončí, takže bylo by lepší pro Irák i pro zahraniční jednotky, rozmístěné v této zemi, aby z Iráku odešly? Irácký premiér tvrdí, že ne - ale neměli bychom se stejně sami rozhodnout vojáky stáhnout, ptala se ve středu večer televize BBC.

Britské jednotky, rozmístěné v irácké Basře, musely v minulých dnech provést nouzovou akci na záchranu dvou britských vojáků. Stala se totiž docela neuvěřitelná věc, která - zjevně právem - už několik dní zaměstnává veškerá britská média. Oficiální! irácká policie v Basře zatkla dva britské vojáky, příslušníky elitních jednotek SAS, a předala je iráckým povstaleckým vzbouřencům. Irácké ministerstvo vnitra nařídilo policii v Basře, aby oba britské vojáky propustila, ta však příkaz ministerstva ignorovala. Vojáci byli nakonec osvobozeni v důsledku nouzové násilné akce samotných britských vojsk. Britská armáda zasáhla jednak proti policejní stanici, jejíž iráčtí pracovníci - místní policisté - předali Brity povstaleckým jednotkám - a posléze zachránila vojáky z místa, kde byli povstaleckými jednotkami zadržováni. Guvernér města Basry Mohammed al-Waili konstatoval, že byli oba britští vojáci místní policií zatčeni proto, že údajně zastřelili jednoho iráckého policistu a zranili druhého.

V Británii to vyvolalo podstatnou debatu: Dostalo se britské vojenské angažmá v Iráku tímto za hranici, kam nelze jít? Nadešla doba, kdy je záhodno britské vojáky z Iráku stáhnout?

Velmi vážně se touto otázkou zabýval ve středu večer publicistický pořad televize BBC Newsnight. Můžete ho zhlédnout ZDE:

22. 9. 2005

Nový hurikán

Desetitisícům osob žijích v oblasti u Mexického zálivu bylo nařízeno, aby evakuovaly svá bydliště. Blíží se totiž hurikán Rita, bouře kategorie 5, která hrozí, že se intenzitou vyrovná nedávnému hurikánu Katrina. Tento víkend má zasáhnout města Galveston a Houston v Texasu. Mimo jiné hrozí opět zvýšení cen ropy, nebt mají být zasaženy významné ropné rafinerie.

Povinná evakuace se prování v Galvestonu v Texasu a v New Orleansu. Primátor Houstonu požádal o dobrovolnou evakuaci nízko položených oblastí, které by mohly být postiženy záplavami.

Galveston leží na nízko položeném ostrově nedaleko texaského pobřeží a v roce 1900 tam došlo k tehdy dosud největší přírodní katastrofě, když při záplavách, způsobených hurikánem, zahynulo asi 8000 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

22. 9. 2005

Kormidlo ODS naštěstí svírá
ten, co má ježečka, brejle a kníra,
stále je Jura, ač vlasy šedé,
kdo by to řekl, že je mu šede.

Přemýšlel sem dlouho, jak tenhle výběr z pozoruhodné publikace “Knihovny ODS” nazvat, píše Jiří Staněk. Na nic nápaditějšího a údernějšího jsem nepřišel, a tak sem do titulku vrazil suše třetí pád. Stejně jako neznámý autor báječnýho nápadu - oslovit "významné osobnosti" z politiky, kultury, vědy a publicistiky a požádat je o sepsání zdravice V. K. A "osobnosti" se opravdu rozjely. A co že to vlastně V. K. k šedesátinám popřály? Ne, nebylo to jen obligátní zdravíčko. Čtěte a uvidíte:

31. 10. 2005

22. 9. 2005

Ředitel komerční televize BSKyB James Murdoch (syn magnáta Ruperta Murdocha) požaduje zrušení televizní regulace v Evropské unii. Zdůraznil, že evropské vysílací regulační normy, které jsou v současnosti právě aktualizovány, by měly být zrušeny. Brusel totiž protestuje proti exkluzivnímu kontraktu televize BSkyB na vysílání první fotbalové ligy, který má být obnoven v roce 2007.

22. 9. 2005

V Holandsku, v zemi, která dala světu pořad Big Brother, se plánuje další, daleko drsnější "reality TV show": diskusní pořad, vysílaný pozdě večer, kde se budou požívat drogy a provozovat během vysílání sex a pak se bude debatovat o tom, jaký to byl zážitek.

22. 9. 2005

Volby v Německu jako by předznačovaly i české problémy. I když se současnými sociálními demokraty u vesla jsou problémy, po každé minireformě slyšíme množství hlasů potrefených a zdálo by se, že už je na čase změnit vládnoucí garnituru. Preference konzervativních stran stoupají, ale těsně před volbou mnohý protestující zaváhá - co bude s mými požitky v nezaměstnanosti, co přinese rovná daň, není lépe, zůstat u osvědčeného?

22. 9. 2005

Volby byly v Německu v pořadí až druhou nejdůležitější událostí minulého víkendu. Tou první bylo samozřejmě (sobotní) otevření letošní mezinárodní výstavy osobních automobilů ve Frankfurtu nad Mohanem pro širokou veřejnost! V prostorách frankfurtského výstaviště jsem s několika přáteli strávil v neděli přibližně sedm hodin, zde je přehršle ryze subjektivních dojmů.

22. 9. 2005

Tento titulek v novinách způsobil, že jsem se začetl do následujícího článku. I když jsem ani na okamžik nevěřil, že bude benzin zadarmo, přesto jsem doufal v nějaké řešení závažného problému. Bohužel, jako obvykle jsem se zklamal. Jednalo se totiž o propagační akci, kterou se snaží naivní snílkové dostat lidi z jejich aut a nacpat je do tramvají a autobusů MHD.

22. 9. 2005

V reakci na mou kritiku Jiřího Kulhánka publikoval server Neviditelný pes anonymní článek "Syndrom Kulhánek: střez se inteleguáne". Název zavádí. Měl se jmenovat jako tento článek. Po dlouhé úvodní figuře, kterou nazývám bolševickým útokem (tato rétorická technika "fuj ti intoši, co mají co kecat, vy ten ksindl máte rádi? brrr!" byla na BL tolik přetřesena, že nemá cenu se k ní znova vyjadřovat), a která může ohrožovat protihráče rychlým šachmatem leda v laciné hospodě, se autor konečně dostává k výhradě, kterou jsem četl i v nejednom mailu.

Pozn. JČ: Opakovaně jsem v mailové korespondenci vyzýval kritiky Sklenářova rozboru Kulhánkových textů, ať napíší věcný rozbor, v němž faktograficky (tj. s příklady) a analyticky, bez emocionálních urážek, rozdrtí Sklenářovy argumenty. Na takový věcný a přesvědčivý příspěvek Britské listy nadále čekají.

PS. Britské listy nepublikují anonymy.

27. 9. 2005

22. 9. 2005

Reakce na článek Jana Polívky Hrr na ně!

Vzpomínám si na první dny ''osvobození ČSSR'' vojsky Varšavské smlouvy, a hlavně Rudou amádou, v srpnu 1968. Jak jsem stal v před ruským tankem v Brně u Hlavního nádraží, a plival vzteky na tento tank. Vzpomínám si jak ve mě vzrůstal vztek ke všemu sovětskému. Jak jsem začal přát SSSR ty nejhorší katastrofy a jak jsem se z nich radoval. A to jsem moc dobře věděl, že to odnesou pouze ti obyčejní občané SSSR, vedení SSSR se nic nestane. A v tom přáni všeho nejhoršího, a radování se z katastrof jsem nebyl sám.

Ale nestačil jsem se divit, když tito lidé, to je čeští emigranti, kteří tehdy přáli SSSR a komunismu to nejhorši, a bouřlivě jásali nad jeho neúspěchy, nyní sprostě a hulvátsky nadávají muslimům, kteři se radují z neúspěchů USA. A když jsem těmto lidem připoměl to naše jásaní nad úspěchy tehdejšiho SSSR, nazvali mě bolševikem, zbabělým levicovým intelektuálem a islámo-fašistou, píše Zdeněk Wognar:

22. 9. 2005

aneb František Straka "podepsal" (FC) KDU ČSL

Každá "správná" česká politická strana má své cenné příznivce ve světě sportu a showbyznysu. Prostřednictvím těchto ikon a miláčků davů získávají domácí partaje kladné body na své cestě, když ne až k vítězství ve volbách, tak alespoň k zisku co největšího počtu hlasů. Není tajemstvím, že třeba pěvecká "diva" Lucie Bílá (a desítky dalších jejích kolegů) vždy podporovala ODS.

22. 9. 2005

Simon Wiesenthal, který se proslavil jako "lovec nacistů", zemřel toto úterý ve Vídni ve věku 96 let. Byl vězněn v několika nacistických lágrech, ztratil v době holocaustu desítky svých příbuzných a po válce se víc než padesát let věnoval hledání nacistických zločinců a jejich předvádění před nezávislé a spravedlivé soudy. Díky jeho úsilí stanulo před soudem více než tisíc zločinců. Často opakoval, že není svobody bez spravedlnosti.

22. 9. 2005

Netroufám si hodnotit, nakolik se dopustili či nedopustili účastníci neonacistické párty porušení platných českých zákonů. Laickým pohledem nazíráno mám pocit, že pokud na sebe za důkladně zavřenými dveřmi vystrkovali holé zadnice, mávali končetinami a prozpěvovali jakékoliv písně, provázejíce je možná i nejapnými výkřiky, nebo dokonce vzývali Jehovu, Krišnu či Alláha, může to nanejvýš svědčit o úrovni jejich vědění a poznání, nikoliv však o nějaké propagaci či dokonce šíření jakéhokoliv -ismu.

21. 9. 2005

Často se hovoří o vstupu Turecka do Evropské unie. Je to taková podivná hra. Turecko by chtělo, EU vstupní jednání stále oddaluje.Jednou vadí Kurdové, podruhé islám. Letos v červenci jsme se rozhodli podívat do Turecka sami na vlastní pěst, trochu zjistit jaké Turecko vlastně je.

Autobus bulharské společnosti Katev nás hodil za 24 hodin na centrální nádraží do bulharské Sofije. Cesta přes Srbsko utekla rychle, horší byl přejezd srbsko-bulharské hranice.

21. 9. 2005

Jeruzalém jako středisko tří monoteistických náboženství je město tří rozdílných kultur a světů. Každý z nich vetkal do atmosféry města nesmazatelné stopy. Pro židy zde postavil král Šalamoun Velký chrám, pro křesťany je město spjato s působením, smrtí a z mrtvých vstání Ježíše Krista, muslimové zde mají Skalní dóm a mešitu Al- Aksa, jenž patří k posvátným místům islámu.

21. 9. 2005

34 procent Britů nedokáže vyjít s platem až do konce měsíce a posledních pět dní před výplatou mají bankovní konto v minusu, mají konto v minusu tedy 23 dní ročně. Vyplývá to z průzkumu internetové banky Egg. Ta zjistila, že nejhůře umějí zacházet s penězi lidé v kategorii od 18 do 29 let, jimž docházejí peníze plný týden před výplatou - celkem mají účet v bance v minusu tedy 74 dní ročně.

16 milionů Britů nevyjde běžně s penězi do výplaty a spoléhají v posledních dnech na často drahé minusové hospodaření na svém bankovním účtu. Zákazníci v průměru platí za minusové hospodaření 12,6 procent (je-li to s bankou předem dohodnuto) a 24,3 procent (pokud je úvěr neautorizovaný).

Nejlépe dokáží hospodařit s penězi lidé nad 65 let.

Podrobnosti v angličtině ZDE

21. 9. 2005

O "nekulturních Palestincích":

Pět dnů po vzniku Československé republiky - 3.11.1918 - byl na Staroměstském náměstí v Praze stržen barokní mariánský sloup.

Tato příhoda se zdá být příliš vzdálená? Vzpomeňme tedy na oblíbenou "kratochvíli" všech hrdinů revolučních zvratů, kteří se ujišťují o svém vítězství strháváním soch a nápisů se jmény ulic a náměstí, nahrazujíce je názvy novými. Možná si vzpomenete na rudou barvou ozvláštněné sochy vůdce ruské revoluce, nebo naopak růžovou barvou opatlaný tank, který poté musel ustoupit novému světonázoru.

Zaujalo mne rozhorlení komentátorů nad chováním Palestinců v pásmu Gazy poté, kdy je po osmatřiceti letech opustili okupanti: Rabovali, vypálili synagogy i bývalou náboženskou školu. Samozřejmě, je to hloupé, nesvědčící o vyspělosti národa, který se takto hanebně zachová vůči artefaktům poraženého (nebo třeba jen "minulého") režimu. Ty stavby (sochy, památky) přece za nic nemohou. Jsou nanejvýš jen symboly své doby.

21. 9. 2005

Vědecká studie, která právě vyšla v časopise American Psychologist, vyvolává vážné pochybnosti, kolik vrozených rozdílů mezi pohlavími skutečně existuje. Ze studie vyplývá, že jsou psychologické rozdíly mezi pohlavími malé, anebo vůbec neexistují. Ukazuje se, že kluci a holky jsou stejně dobří v matematice. Je známo, že dívkám během puberty silně stoupne pocit méněcennosti, ukazuje se, že totéž platí i o chlapcích. Ve většině případů komunikují pohlaví stejně - není pravda, že muži přerušují více a říkají o sobě méně.

Je pravda, že ženy nedokáží dohodit tak daleko jako muži, že ženy nemasturbují tak často jako muži, ženy nevyhledávají náhodný sex tak často jako muži a ženy na sebe také méně často fyzicky útočí. Celkově studie dokládá, že více méně obě pohlaví začínají jako tabula rasa. Je velmi silnou argumentací pro to, aby byla obě pohlaví vychovávána stejně.

21. 9. 2005

World Intellectual Property Organization (WIPO), Organizace pro světová autorská práva při OSN, instituce, která vypracovává dohody o autorských právech, chce znovu přidat "webcasting", šíření audiovizuálního materiálu na webu, do připravované smlouvy o vysílání (Broadcast Treaty). Tato smlouva by umožnila, aby každý kdo vám zašle po internetu audiovizuální materiál, měl na tento materiál po dobu padesáti let monopolní autorská práva - i kdyby vám poslal materiál který je výslovně šířen volně a zadarmo.

Loni v této věci organizaci WIPO protestovalo dvacet internetových šiřitelů audiovizuálního materiálu. WIPO tehdy dočasně tento plán zrušila, nyní ho opět obnovila.

Consumer Project on Technology posílá petici, požadující , aby americká Kongresová knihovna a americký patentový úřad přiměla organizaci WIPO, aby zrušila tento bizarní návrh, podle něhož by měl získat autorská práva k šířenému audiovizuálnímu materiálu prostě jen ten, kdo ho rozešle po internetu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

3. 9. 2005

V srpnu 2005 přispělo celkem 109 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 14 578 Kč. (Viz apel Jana Čulíka "Proč to nejde".) Na internetovém účtu Paypal máme nyní 746.73 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než osm tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2005 Turecko mělo být v EU dávno před Bulharskem a Rumunskem Milan  Kulhánek
20. 9. 2005 Miluji tě, Rudolfe Bohumil  Kartous
19. 9. 2005 Je rozumné používat pojem "rasa"?   
16. 9. 2005 Cizinci mohou dostat v Německu německé občanství, ale... Tomáš  Krček
16. 9. 2005 Drama lidského života Jan  Čulík
15. 9. 2005 Zasmrádlé rasistické teplíčko ve střední Evropě Jan  Čulík
15. 9. 2005 Ženy chtějí dobrovolně zemřít Václav  Dušek
15. 9. 2005 Maso ze zkumavky   
15. 9. 2005 Švýcarsko, konopí a André Fürst Bushka  Bryndová
15. 9. 2005 Tips aren't included... Ladislav  Žák

Die Linke - levicová volba německé politiky RSS 2.0      Historie >
14. 9. 2005 Výsledek německých voleb v mlze Richard  Seemann
25. 7. 2005 SRN: Konzervativci a liberálové ztrácejí většinu Richard  Seemann
25. 7. 2005 SRN: Lafontaine jako divoká karta německých voleb Tomáš  Krček
19. 7. 2005 PDS se přejmenovala na Levicovou stranu Milan  Neubert
27. 6. 2005 Německá radikální levice před volbami Milan  Neubert
20. 6. 2005 Lafontainův pokus o comeback Richard  Seemann
25. 5. 2005 Útěk dopředu Tomáš  Krček
25. 5. 2005 Lafontaine na protest vystoupil z SPD Milan  Neubert
25. 11. 2004 Odpadlíci od SPD a PDS se rozhodli založit stranu   
30. 9. 2004 Co přinesly volby v Německu? Tomáš  Krček

Český sen - dílo nebo podvod? RSS 2.0      Historie >
14. 9. 2005 Český sen trvá Bohumil  Kartous
12. 9. 2005 Český sen, cenzura v televizi a mediální manipulace Jan  Čulík
12. 9. 2005 Vít Klusák: Čulík je neseriozní novinář   
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
14. 7. 2004 Český sen žaluje ODS a supermarket Julius Meinl za porušení autorských práv   
9. 7. 2004 Český sen je úžasný projekt...   
8. 7. 2004 Český sen: zábavný průvodce zemí, kde se neřežou hlavy Ondřej  Čapek
7. 7. 2004 Film Český sen: zklamání Jan  Čulík
12. 2. 2004 Český sen: Kultura hypermarketů   
23. 7. 2003 Invitation: "The Czech Dream" project in London   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
16. 9. 2005 Ti, jimž jde o lidská práva, by se měli o bezprávný policejní zásah proti Czechteku zajímat Jan  Rovenský
12. 9. 2005 EuroTek aneb od teknohudby k technokracii? Petr  Schnur
9. 9. 2005 CzechTek v rovině zneužití práva Miroslav  Polreich
8. 9. 2005 Odpůrci zásahu: Vláda chybně interpretuje zásah policie na Tachovsku   
1. 9. 2005 CzechTek po americku Thomas  Franke
1. 9. 2005 Hudbou proti nesvobodě - "Nechceme policejní stát"   
1. 9. 2005 Proč české servery ignorují Utah?   
26. 8. 2005 Velvyslanec ČR v Austrálii nepravdivě informuje o Czechteku Bushka  Bryndová
24. 8. 2005 Hysterie a zaujatost by při seriózním řešení problémů neměly mít místo Josef  Provazník
23. 8. 2005 Czechtek: Konečně pravda!   

Katastrofa v New Orleansu RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2005 Američtí konzervativci útočí na Bushe   
18. 9. 2005 Tony Blair zaútočil na BBC "za její antiamerikanismus"   
16. 9. 2005 Lidé umírali a budou umírat Miroslav  Šuta
14. 9. 2005 Nový Orleán Petr  Pospíchal
14. 9. 2005 Hurikán Katrina - změna klimatu a toxické znečištění Miroslav  Šuta
13. 9. 2005 Chaos je blízko a musíme s ním počítat Michal  Spáčil
9. 9. 2005 Bush vyhlásil den modliteb za oběti Katriny   
9. 9. 2005 Šok: Amerika není všemocná   
8. 9. 2005 Sdělovací prostředky jsou vůči Bushovi zaujaté   
8. 9. 2005 Civilizace je zatraceně tenký nátěr   

Co je podstatou uměleckého díla RSS 2.0      Historie >
7. 9. 2005 Tunel umění Alex  Koenigsmark
5. 9. 2005 Systém státních dotací je bojem o moc Jan  Samohýl
5. 9. 2005 Vysvětlovat prospěch z umění je jako vysvětlovat zamilovanost Jiří  Holý
5. 9. 2005 Umění je tyranií, překrucuje skutečnost a chová se k ní jako k děvce Jan  Paul
5. 9. 2005 Státní dotace jsou pro umění zhoubné Boris  Cvek
5. 9. 2005 Má stát dotovat umění?   
2. 9. 2005 "Jen kurvy se musí líbit, básně ne!" Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Petr Zvěřina = beránek, který snímá hříchy světa Štefan  Švec
2. 9. 2005 Má estetika v kostce Boris  Cvek
2. 9. 2005 Co je opravdu podstatou uměleckého díla? Pavel  Šmerk

Jean Charles de Menezes - nevinně usmrcený Brazilec v Londýně RSS 2.0      Historie >
26. 8. 2005 Do de Menezese stříleli třicet vteřin   
24. 8. 2005 Policisté zabili Brazilce, protože neměli v metru signál   
22. 8. 2005 Policie věděla, že Brazilec není bombový atentátník   
19. 8. 2005 Proč přišel Jean Charles de Menezes o život   
18. 8. 2005 Šéf londýnské policie se snažil zabránit nezávislému vyšetřování tohoto incidentu   
15. 8. 2005 Smrt v Stockwellu: Nezodpovězené otázky   
13. 8. 2005 Britská policie o usmrceném Brazilci lhala Fabiano  Golgo
5. 8. 2005 Tachovsko a Londýn: dva případy policejní brutality Thomas  Franke
1. 8. 2005 Zastřelen na útěku Michal  Jurza
27. 7. 2005 Policie nalezla atentátníkův automobil   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2005 Co nebylo řečeno o termojaderné fúzi Michal  Ruman
15. 9. 2005 Francie kompenzuje drahou ropu Simone  Radačičová
15. 9. 2005 Jak čelí chudý Jih růstu ceny ropy? Simone  Radačičová
13. 9. 2005 Ještě jednou o termojaderné fúzi Michal  Mašín
13. 9. 2005 Skutečně už hrozí konec ropné éry?   
12. 9. 2005 Sluneční energie bez kompromisů Michal  Ruman
12. 9. 2005 Bude mít hurikán Katrina vážné hospodářské následky?   
12. 9. 2005 No justification for soaring oil prices Jan  Čulík
12. 9. 2005 Bionafta - pouhá náhrada bez řešení problému?   
11. 9. 2005 Británie: Tajný plán omezit prodej benzínu   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2005 Hrdá bolest Antonín  Sova
20. 9. 2005 Do Viňasu přišel Bouzek Petr  Štengl
19. 9. 2005 * * * Viola  Fischerová
13. 9. 2005 Chtít se popálit Bohumil  Kartous
12. 9. 2005 Štěpánek: Čech a Němec Ivan  Blatný
9. 9. 2005 Večerní strofa Vít  Kremlička
8. 9. 2005 Báseň aktivního nesportovce Petr  Kuklerka
7. 9. 2005 * * * Naděžda  Plíšková
6. 9. 2005 * * * Štěpán  Nosek
5. 9. 2005 Jabloňové sady 4 Filip  Sklenář

Český film RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy   
9. 8. 2005 Co se právě hraje v Athénách pod Akropolí? Jan  Čulík
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
30. 7. 2005 O sporné redakční politice hradišťských Filmových listů Petr  Šafařík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
25. 7. 2005 Krev zmizelého - východoevropský western Jan  Čulík
25. 7. 2005 Letos žádné zázemí pro novináře Jan  Čulík

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2005 Je načase stáhnout západní vojáky z Iráku?   
14. 9. 2005 Více než 100 osob usmrceno při bombovém atentátu v Bagdádu   
12. 9. 2005 Konec moderního světa   
12. 9. 2005 Otazníky kolem 11. září   
12. 9. 2005 11. září 2001 - jeden velký otazník Petr  Schnur
1. 9. 2005 Kenneth Clarke ostře zaútočil na Blaira kvůli válce v Iráku   
27. 8. 2005 Británie začíná deportovat Kurdy do Iráku   
25. 8. 2005 George W. Bush se tak unavil na dovolené, že musel jet na druhou dovolenou   
24. 8. 2005 Proměňuje se Irák v islámský stát?   
18. 8. 2005 Zabrání svět americké okupaci Íránu? Mojmír  Babáček

Zelení RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2005 Smělé řeči osamělého předsedy Milan  Daniel
2. 9. 2005 Soubor veřejných urážek Jana Beránka by vydal na mnoho stran Václav  Drbohlav
12. 8. 2005 Pražští Zelení za Pražskou výzvou nestojí Petr  Uhl
15. 7. 2005 Hnutí Duha: Nešermujte s naším jménem Dominika  Kovaříková
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
17. 5. 2005 Získají domy nakonec polistopadoví zbohatlíci, kteří zasedají v městské radě? Stanislav A. Hošek
16. 5. 2005 Snahy řešit konflikty ve straně Zelených   
19. 4. 2005 Demokracie není apriori dobrá, nebo špatná Petr  Kuba
29. 3. 2005 Pokusy na zvířatech nejsou nezbytné   
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti   
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2005 Softwarové patenty - slovo na rozloučenou Jaroslav  Zvěřina
8. 7. 2005 Jde o obrovské peníze z licenčních poplatků a patentových sporů   
1. 7. 2005 O softwarových patentech   
30. 6. 2005 NE softwarovým patentům!   
30. 6. 2005 Softwarové patenty a demokracie v EU Jaroslav  Zvěřina
28. 6. 2005 Americký Nejvyšší soud: kopírování hudby je protizákonné   
24. 6. 2005 Demokracie v EU Ano či Ne - to již brzy napoví jednání o softwarových patentech   
7. 6. 2005 Proč říkám ANO! podniku Microsoft   
7. 6. 2005 Software je jako sex. Nejlepší je zadarmo!   
16. 5. 2005 Zbavte se Microsoftu a ušetříte miliony   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2005 Překvapivé paměti Čestmíra Císaře Jan  Čulík
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2005 Zahradilova Modrá šance: možná budoucí zahraniční politika ČR Jiří  Staněk
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 Proč to nejde? Jan  Čulík
7. 6. 2005 Příšerná úroveň a parazitismus Britských listů   
7. 6. 2005 Hodnotou BL je právě jejich nekomerčnost   

Filmový festival v Karlových Varech - 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2005 Večeře u Noriko: Vynikající japonský film Ema  Čulík
10. 7. 2005 Noriko's Dinner Table: An outstanding Japanese film Ema  Čulík
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
8. 7. 2005 Petrohradský mýtus žije dál v Městě bez slunce Ema  Čulík
8. 7. 2005 The Petersburg Myth lives on in Sunless City Ema  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš
7. 7. 2005 Broken Flowers -- Zlomené květiny Markéta  Sulovská
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
7. 9. 2005 Poslanci obdrželi petici pro registrované partnerství   
7. 9. 2005 Foglar, homosexualita, skejťácké paradigma a ideál jáství Jan  Stern
1. 8. 2005 Írán popravil dva mladé gaye   
4. 7. 2005 Elton John: Skoncujte s globálním útlakem homosexuálů   
1. 7. 2005 Proč je registrované partnerství důležité pro všechny Václav  Beneš
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
13. 6. 2005 Britové protestují proti návrhu zákona kriminalizujícího "náboženskou nenávist"   
3. 5. 2005 Logika myšlení u některých lidí...   
2. 5. 2005 České "pravicové" servery a homosexuálové   
26. 4. 2005 Nad nesmyslností diskriminace homosexuálů Bohumil  Kartous

Školství RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2005 Kde jinde než v škole a kdo jiný než učitel Michal  Giboda
6. 9. 2005 Post-moderní reforma školství v ČESKU jako příležitost pro (všeho)schopné Ivo V. Fencl
30. 8. 2005 Kluci hrajou počítačové hry, holky dělají domácí úkoly   
5. 8. 2005 Británie: Studentům bude trvat 15 let, než splatí dluh za vysokoškolské studium   
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2005 15 let Českého dialogu a Libri prohibiti   
7. 9. 2005 Foglar, homosexualita, skejťácké paradigma a ideál jáství Jan  Stern
6. 9. 2005 Dnešním časopisům pro děti něco chybí... Štefan  Švec, Jan Čulík
2. 9. 2005 Co hledám v literatuře já Štefan  Švec
26. 8. 2005 Podpořte Českou knižnici Jiří  Holý
13. 7. 2005 Zkrat B. T. Chrochtan
11. 7. 2005 Vztah církve a pracujícího lidu Štěpán  Okač
7. 7. 2005 MÁ DĚVA JEŠTĚ DŘÍMÁ Karel Hynek Mácha
4. 7. 2005 ROMÁN V KOSTCE T. R. Field