23. 3. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 3. 2009

Zaujalo mě, jak média automaticky, bez kritického nadhledu, akceptovala nový název nové strany zelených "rebelů", aniž jim došlo, že ke slovu demokracie se váže i odpovědnost a respekt k většinovému rozhodnutí. Nedemokratičnost se dá dokazovat a napravovat zevnitř, nikoliv ale zasazováním nových, byť "demokratických" oplégrů. Politika není množení popínavých rostlin.

"Demokratická" strana zelených je stejně zelená jako "nedemokratická" strana zelených. Liší se prozatím pouze v míře vnitrostranické disciplíny. Obě jsou to monotematické lobbistické skupiny, které nemají ujasněn racionální názor na to, co chtějí a pouze tuší, co nechtějí. Vážím si silných zelených institucí, za kterými je vidět přemýšlení a znalost souvislostí.

23. 3. 2009

Od Obamova nástupu do prezidentského úřadu uplynuly sotva dva měsíce a už čelí nový prezident skandálu. Týká se to astronomických prémií vyplacených zaměstnancům problematické pojišťovny AIG. "Kdo věděl co a kdy to ti lidé věděli?" křičel John Boehner, šéf republikánského poslaneckého klubu v americké sněmovně, minulý týden. Na pravidelné každodenní tiskové konferenci v Bílém domě rozčilení reportéři obléhali tiskového mluvčího Roberta Gibbse obdobnými otázkami: "Je si pan prezident jist, že se o této věci dověděl včas?"

Jde o prémie ve výši 218 milionů dolarů, které krachující pojišťovna AIG vyplatila několika stovkám svých zaměstnanců poté, co už přijala dotaci ve výši 170 miliard dolarů od amerických daňových poplatníků, které ji mají zachránit před krachem, a má dostat ještě dalších 30 miliard dolarů.

23. 3. 2009

Viníci hospodářské krize předvedli banalitu zla

KD│Finančníci pojišťovny AIG obdrželi miliónové odměny, protože jejich smlouvy byly založeny na uskutečněných transakcích, nikoliv na důsledcích těchto transakcí. Dvaatřicetiletý prodejce hypoték mi řekl: "Představoval jsem si, že má práce spočívá v uzavření smlouvy... Ať už potom přijde cokoliv - je to problém zákazníka, ne můj." Řada vedoucích pracovníků firem obdržela přepychové odměny navzdory tomu, že rozbili světové hospodářství, způsobili škody v hodnotě bilionů dolarů a rozvrátili miliony životů, napsala Shoshana Zuboff pro Business Week.

23. 3. 2009

ANALÝZA

Pravé nebezpečí není ve vzpouře davů, nýbrž ve slabosti hlav a povah, v trapném selhání těch, kdo mají své určení a poslání jako jedinci.

Karel Čapek

Co říci o sjezdu, na kterém nezněly skoro žádné protikladné názory? Sociální demokracie narozdíl od "časů Titánů" - předsednictví Miloš Zemana - je dnes povrchově impregnovanou, zdánlivě konsolidovanou stranou. Sjednocuje ji oranžová barva. Sjednocuje ji výzva předsedy, aby členové strany hořeli, když chtějí zapalovat. Doutnající nechuť členské základny k normalizační praxi národně socialistického střihu se neukazuje na povrchu, lze jei ale vysledovat v rozhovorech, v potřebě odlišnosti některých silných postav strany. Přirozeně rudé růže se zeleným stonkem vystřídaly růže módně tónované. Pod povrchem však přetrvává několik pozůstatků grossovsko-zemanovského souboje. Sjezdy se teď nekonají proto, aby zde lídři prezentovali odlišné pohledy, odlišné koncepce a aby delegáti jménem své členské základny rozhodli.

Sjezdy se dnes jak v ČSSD, tak i v dalších stranách konají jako rituál, demonstrující a tmelící jednotu. Spektákl. Politické rozdíly ukázal jediný dramatický moment celého sjezdu. Volba ženy do vedení strany.

23. 3. 2009

PONDĚLNÍ KRITICKÝ BLOC-NOTES

Paměť. Nic nezůstane. Vše bude zapomenuto. Parafráze slov biblického Kazatele nemusí působit patrně nejradostněji v tomto nadcházejícím týdnu, který se právě probouzí do jara. Nechci tu ale dělat apologeta Apokalypsy, to by bylo velmi snadné. Být ale za každou cenu optimista: v tomto tratolišti beznaděje, jak by řekl tentýž, může působit dokonce až bláznovsky. Přesto bych se tu rád pokusil o malou ukázku toho, kterak se nám paměť vrací, i když v často neobvyklých sekvencích. Povětšinou jaksi mimoděk, skoro proti své vůli...

23. 3. 2009

Ve svém novém filmu El paso (což je prý Romy používaný výraz pro přepadení), se režisér Zdeněk Tyc snaží vrátit k romské problematice, s níž se velmi přesvědčivě vypořádal už r. 2002 v svém velmi dobrém filmu Smradi. V tomto snímku, natočeném podle scénáře Terezy Boučkové, která měla s vychováváním romských dětí vlastní zkušenosti, jde o osud dvou romských dětí, adoptovaných bělošskou manželskou dvojicí. Svým způsobem je téma Smradů vlastně totéž jako téma nového Tycoa filmu El paso: Tyc za těch sedm let ve svém pohledu na romskou komunitu vlastně vůbec nepokročil. Je to pořád stejné: Romové jak ve filmu Smradi, tak ve snímku El paso mají tytéž rysy. Oba filmy nás přesvědčují, že jsou Romové "lidi jako my", i když se občas projevují iritující nepřizpůsobivostí. Přitom, dodává režisér, se Romové musejí v české společnosti potýkat s ostrým rasismem i -- většinou úspěšným -- úsilím často kriminálně vůči nim jednající a nepřátelské většinové bělošské společnosti, která se je nějakým způsobem snažít podvést či vyloženě zničit. V důsledku své mentality Romové těmto machinacím a ústrkům a zločineckým spiknutím většinou podléhají.

23. 3. 2009

Jade Goody (27) zemřela v neděli ve spánku na rakovinu děložního čípku. Poprvé u ní byla nalezena rakovina loni v srpnu. Rozšířila se velmi rychle a letos v únoru lékaři informovali, že má Jade už jen několik týdnů života. Jade po sobě zanechala dva syny a manžela, Jacka Tweeda, za něhož se vdala před čtyřmi týdny.

Jade Goody se stala celebritou v roce 2002, kdy se účastnila třetí série televizního Velkého bratra. Podařilo se jí proměnit "patnáct minut slávy", které lidem poskytuje tento televizní program, v celých sedm let.

23. 3. 2009

Vládnoucí čeští samci nemají ženy ve svých srdcích ani myslích. Marťané jsou pro premiéra větší prioritou než jeho asistentky, matky jeho dětí či jeho vlastní matka. O profesních kolegyních nepíšu, protože neexistují.

Vyplývá to z bezprostřední reakce na otázku francouzské novinářky na tiskové konferenci v Bruselu. Náš premiér ani vteřinu nezaváhal, že by za předsednickým stolem mohl někdo čekat ženu. Pravděpodobnější v jeho mysli bylo, kdyby se tam zjevil marťan. Taková je situace demokracie 21. století v Čechách!

23. 3. 2009

Kampaň Celé Česko čte dětem, která si bere za cíl "podporu emocionálního zdraví dětí a mládeže" prostřednictvím popularizace hlasitého předčítání, sice běží už od roku 2006, ale do povědomí širší veřejnosti se tato původem ostravská iniciativa dostala až po spuštění televizní kampaně na začátku roku 2009. Popularizace čtení je nepochybně téma, které si zaslouží zájem. Jedná se ale skutečně o projekt, který je schopen udělat víc než na čas zvířit povrchní mediální hladinu a proniknout pod ni k těm, kteří by skutečně měli být zasaženi? Jsem k tomu z několika důvodů skeptický. Nejvíce se obávám toho, že v okamžiku, kdy se mediální vody nad kampaní zavřou, na dlouhou dobu se pro podobné téma stanou neprostupné.

23. 3. 2009

Vydavateli Literárních novin, o kterých si sociální demokracie ústy svého předsedy Paroubka myslí, že jsou "listem, který bude vyjadřovat její názory", a její šéfredaktor Zbyněk Fiala tvrdí, že budou "nezávislým levicovým listem", je jedno, od koho má peníze. Občanské sdružení Právo, solidarita a informace s bývalým náměstkem ministra financí Janem Mládkem v čele, přijalo "překlenovací" půjčku 5 milionů korun od firmy RTA mediálního lobbisty a podnikatele Jaroslava Berky, spjatého s ODS. Překvapivá informace za situace, kdy chtějí být Literární noviny "listem levice". Ať už závislým, nebo ne...

O Berkově půjčce Literárním novinám informoval Ondřej Aust v Lidových novinách.

23. 3. 2009

V Britských listech byly poslední dobou uveřejněny články o církvi, náboženství a atheismu. Chtěl bych také přispět se svou troškou do mlýna. Jsem atheista a přirovnávat atheistu ke komunistovi mi připadá docela úsměvné až komické.

Hned úvodem bych chtěl sdělit, že bych se klidně obešel (a se mnou určitě i mnoho jiných obyvatel) bez katedrál, chrámů, kostelů, biskupských paláců, a byl bych raději, kdyby místo toho byla zavedena kanalizace, vodovody, ústřední městské topení, v každém bytě splachovací záchody a koupelny, vydlážděné ulice...

A ono to tak v jedné z nejstarších civilizací, v Harappě a Mohendžodáru, bylo! Že by už tam žili komunisté?

23. 3. 2009
K debatě Štěpána Kotrby se zástupci krajně náboženských názorů na společnost i potraty.

Argument pana Vomáčky s vysavači (není možné zakázat vysavače jen proto, že jimi někdy někdo někoho zabil) není tak absurdní, jak se jeho autor patrně domnívá: Jestliže nějaký výrobek (konkrétní výrobek konkrétní firmy) ohrožuje zdraví spotřebitele (třeba ho zabije proud ze špatně uzemněné konstrukce), pak je zcela legitimní, že jsou takové výrobky stahovány i v zemích, kde dosud nikdo zabit nebyl. Ba dokonce jsou stahovány i výrobky, které "pouze" ohrožují spotřebitele konstrukčními nebo výrobními závadami nalezenými státní zkušebnou, přestože ještě nikoho nezabily. Takže pokud fundamentalisticky orientovaná organizace křesťanů (např. "Pro life") ohrožuje zdraví a životy lidí v jedné zemi, je naprosto legitimní podniknout preventivní opatření proti stejné (nebo alespoň ke stejným ideám se hlásící, nemluvě o případném personálním a organizačním propojení) organizaci v zemi jiné, píše Jan Šimůnek.

23. 3. 2009

      Podobné akce tu nejsou poprvé. Je zde ovšem nebezpečí, že věc za pár dní nebo týdnů prostě vyšumí do ztracena. Média  se vrhnou s obvyklou vervou na nějaký ten skandálek, politickou prasečinku nebo nějaký ten podnikatelský švindl -- a vše přikryje mlčení. 

      Je ale nutno pracovat na tom, aby to tak neskončilo. Podobných aktivit je víc. Například iniciativa představitelů akademických senátů převážně humanitních fakult proti snahám o neoliberální "reformu" vysokých škol u nás 5.3.2009 (Bílá kniha terciárního vzdělávání - nedostatečný a nebezpečný materiál pro kvalitu vysokého školství). Nebo třeba statečný boj pracovníků bývalé Středočeské galerie v Husově ulici na Starém Městě pražském. Zde je jejich dopis

23. 3. 2009

Vážení přátelé a podporovatelé Českého muzea výtvarných umění v Praze, v neradostné situaci našeho rušení, reorganizování a tvrdého stabilizování domněle neohraničenou mocí úředníků z Krajského úřadu SK jsme s velkým zájmem a vděkem sledovali Vaši silnou podporu a opravdu pro nás hodně znamenala. Pochopitelně jsme byli zaskočeni, s jakou likvidační rychlostí a nebývalou mírou arogance a pohrdání na nás náš zřizovatel nastoupil. Vaše podpisy a diskusní příspěvky spolu s vyjádřeními profesních sdružení musely být, ač s nelibostí, zaregistrovány i Krajským úřadem a likvidační proces alespoň zbrzdily, napsala vedoucí oddělení správy a evidence sbírek a nových médií Českého muzea výtvarných umění (Středočeské galerie) Vladimíra Mazačová 20. 3. 2009 do neveřejného mailing listu zřízeného na doméně ecn.cz za účelem podpory.

Něco z Alenky (1988) - Režie: Jan Švankmajer
23. 3. 2009

Původně jsem měla dojem, že musím souhlasit s Janem Švankmajerem, který zažil tu zvláštní euforii 60. let, kdy umění bylo obecně chápáno jako vrcholný projev lidské tvořivosti a podílelo se významně na formování dobového konsensu (i když pro mne překvapivě třeba film 60. let mapuje především skutečné danosti života, občas dost neutěšeně a nijak optimisticky). Dnes už podle Švankmajera má (zejména výtvarné umění) svou působnost víceméně v oblasti reklamy nebo komerce (Zlatá šedesátá, 21. 3. 2009, ČT2). Naproti tomu Jiří David, současná mediální hvězda, přichází s bonmotem: umění má smysl, ale nikdo o tom neví (Artmix, 22. 3. 2009, ČT2).

◄ Něco z Alenky (1988) - Režie: Jan Švankmajer

23. 3. 2009

Krize už zuří všude a dokonce prý dochází i na „americký žurnalismus“. Musím říci, že nerozumím tomu, proč bych měl plakat nad tím, že někdo bude mít méně prostoru lhát o stavu trhu, oslavovat boha růstu, politiku násilí v mezinárodních vztazích, americký spasitelský syndrom a ultrakonzervativní "křesťansko-liberální" hodnoty. Ale jsem optikou vnímání těchto žurnalistů jen hloupý, sociálně uvažující středoevropský mužik, který nepochopil kouzlo Obamovy břitvy, jak o ní píše Pavel Stanku v článku Od e-revoluce k Obamově břitvě. Její znění: „Když nevíš, co s hospodářskou krizí, dej peníze chudých bohatým“, nepotřebuje komentářů.

21. 3. 2009

KD│Po letech popírání obtíží začali elitní opinionmakeři v posledních měsících uznávat, že se věci příšerně porouchaly. Listy - počínaje magazínem Time, přes The New Yorker, The Atlantic a The New Republic až po New York Times a Los Angeles Times - se shodují na diagnóze: Redakce novin, jak jsme je znali, se rozpadají a možná jsou před zánikem. Walter Isaacson z Time popisuje situaci jako dosažení "krachu" a uzavírá: "Nyní je možné představit si blízkou budoucnost, v níž velká města nebudou mít vlastní noviny a kdy časopisy a zpravodajské sítě nebudou zaměstnávát víc než několik reportérů." Novinový průmysl, který dnes zaměstnává přibližně 50 000 žurnalistů - naprostou většinu zbývajících vykonavatelů tohoto řemesla - se kymácí na okraji propasti, napsali John Nichols a Robert W. McChesney v článku pro The Nation, v němž volají po podpoře informační infrastruktury, která je nutná k zachování veřejné informovanosti a tím i demokracie.

21. 3. 2009

Vydavatelé novin se nepoučili

V poslední den pražské konference o "mediální gramotnosti a autorských právech" promluvila Margaret Boribonová, zástupkyně předsedy Asociace evropských vydavatelů tisku. Dokázala, jak píše britský účastník konference Ewan McIntosh, že je evropský tisk "naprosto v háji".

23. 3. 2009

Kulturně a hospodářsky nejvyspělejší společenství světa se dnes shodují v názoru, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské společnosti.

Problémem je, co pro koho pojmem demokracie představuje. Historicky se tento pojem a jev poprvé objevil v antickém Řecku. V tehdejších městských státech helénské civilizace se realizovala plným podílem všech svobodných mužů na státní moci všeho druhu. Tato forma demokracie byla možná v dimenzích malého městského státu, kde všichni plnoprávní občané mohli uplatňovat svojí vůli na shromážděních, svolávaných k přijímání státoprávních rozhodnutí.

Can Obama lead the world out of the crisis?
23. 3. 2009

The crisis: root causes and ways out

anglická verze článku, publikovaného v Britských listech pod titulkem "Miloš Pick: Vytáhne Obama svět z krize?"

It is now quite obvious that, unlike the initial misapprehensions suggesting the turmoil was limited to mortgages in the US, this was only the tip of the iceberg. Today another creeping illusion, that what we are faced with is “just” a global financial crisis typified by plummeting capital and money markets, dragging prominent banks down with them, and by the freezing of cash and confidence, is fading away. In addition, and in particular, the crisis of the real economy and its "icing-up" are emerging. In the USA and certain other countries, notably in Europe, the economic descent has already sunk into the icy waters of negative growth. Is this a consequence or cause of the financial crisis?

23. 3. 2009
Několik připomínek k článku "Česká republika je obnovitelná"

Nejsem povoláním energetik, ale jsem technik a mám tudíž určitou představu o reálnosti některých řešení v technické oblasti. Z tohoto důvodu mě dost vyděsil článek s podtitulem "Stanovisko národní sekce evropského sdružení EUROSOLAR k energetické koncepci České republiky", kde jako příklad úspěšného řešení byl uveden "plán transformace hessenské elektroenergetiky do 100% obnovitelné formy do roku 2025 zpracovaný firmou JUWI GmbH". Jak jsem zjistil, z původního článku EUROSOLARu Energetická země Hessensko:
100% obnovitelné energie na trhu s elektřinou do roku 2025 , článek v BL (ne)úmyslně neuvádí některé další údaje, které reálnost tohoto "plánu", zpochybňují ještě více, píše Ladislav Brzobohatý.

23. 3. 2009

Jan Čulík má právo domnívat se, že Srbsko bylo odporný, vražedný, polofašistický stát. Pokud ale tuto charakteristiku zaslechl z BBC, podává tím doklad, že tato společnost šíří propagandu stejně jako jakákoli jiná společnost pod kontrolou státu, nebo patřičně mocné zájmové skupiny.

Terminologie, kterou Jan Čulík používá "Jak dostáváme zhrzené maily od neinformovaných, anebo zaujatých stoupenců Srbska, je ve veřejném zájmu publikovat základní informace aspoň s minimální mírou objektivity", není hodna šéfredaktora BL.

Jde o nálepku, jejímž smyslem je ponížit názory odporující propagandě šířené zmanipulovanými sdělovacími prostředky (včetně oslavované BBC nebo CBC). Otázka rovněž je, jaká míra objektivity je dost dobrá pro čtenáře BL, a proč si Jan Čulík myslí, že právě Wikipedie je tím pravým prostředkem pro objektivní líčení událostí?

23. 3. 2009

CFP│ Jovica Stanišić, šéf tajné policie za režimu Slobodana Miloševiče a tvůrce srbských eskader smrti z dob etnických čistek v bývalé Jugoslávii, byl vysokým agentem CIA v Bělehradě, konstatuje srbská "demokratická" rozhlasová stanice B92, která byla v tvrdé opozici vůči bělehradské vládě. ...Pokud měl prezident Clinton k dispozici Stanišićovy informace o masakrech Chorvatů a Albánců už od počátku 90. let, proč se Srby uzavřel daytonské dohody?

21. 3. 2009

S velkým zájmem jsem si přečetl články uveřejněné v posledních dnech na Britských listech, které se zaobírají bombardováním Jugoslávie, píše Jan Čihák.

Pokud se někdy ze zvědavosti rozhodnete brodit stokou diskusních fór na českých zpravodajských serverech, narazíte na relativně hojně uveřejňovaný názor, že se jednalo o genocidu srbského národa ze strany NATO, na níž jsme se podíleli i my jako ČR a zradili jsme tak letité bratrství Srbska, které nás vždy podporovalo.

20. 3. 2009

PROTI ZAPOMNĚNÍ A ZAUJATOSTI:

Srbové, kteří se veřejně stavěli proti nacionalistické agendě, byli podle zpráv šikanováni, stávali se terčem výhrůžek a byli vyvražďováni.

JČ│ Jak dostáváme zhrzené maily od neinformovaných, anebo zaujatých stoupenců Srbska, je ve veřejném zájmu publikovat základní informace aspoň s minimální mírou objektivity. Níže uvedený text je přeložen z anglické Wikipedie:

Miloševičova role v jugoslávských válkách devadesátých let je otázkou značné kontroverze. Jeho kritikové Miloševiče obviňují, že zahájil války ve Slovinsku, v Chorvatsku, v Bosně a v Kosovu. Obviňují ho, že vyvolával srbský nacionalismus v rámci kampaně vraždění, jejímž cílem bylo vytvořit na troskách Jugoslávie "Velké Srbsko". Jeho stoupenci považují Miloševiče za mírotvorce, který chtěl zachránit Jugoslávii. Tvrdí, že se Miloševič vehementně stavěl proti etnickému nacionalismu a o vytvoření Velkého Srbska neusiloval. Z vypuknutí válek obviňují republiky, které rozhodly se od Jugoslávie odtrhnout. Syntéza těchto protikladných názorů argumentuje, že Miloševič využil politické nestability v Jugoslávii k tomu, aby se v Srbsku dostal k moci. Bylo to rozhodnutí, které rozhněvalo ostatní republiky a národnosti v Jugoslávii. Když se Jugoslávie rozpadla, Miloševič podporoval nacionalistickou politiku ve snaze udržet u moci svůj postkomunistický socialistický režim a ve snaze oslabit růst podpory pro ultranacionalistickou antikomunistickou Srbskou radikální stranu.

20. 3. 2009

Josip Tito se na konci své vlády pokusil Jugoslávii decentralizovat. Vznikly tak silné národní republiky s místními elitami. Když se to v úplném závěru za ekonomické krize pokusil Tito znova zpátky centralizovat, národní elity - všechny - začaly prostřednictvím médií šířit nacionalismus a mobilizovat veřejnost, aby uchránily svou moc. Jan Čulík se pořád zaměřuje na Srbsko, ale jinde to nebylo o nic lepší. Miloševič nenesl výhradní zodpovědnost za ty hrůzy, byl spoluviníkem, jedním z několika, upozorňuje Karel Dolejší.

K tomu dodává Jan Čulík: To je jasné, jenže v českém prostředí se neozývají neustále zástupci Chorvatů, Bosňanů či Slovinců s argumentací, jak to dělají zastánci Srbů, že oni nic, že za všechno může "spiknutí západního velkokapitálu" a "americké imperiální touhy", které znásilnily ubohé malé nevinné Srbsko.

20. 3. 2009

Armádní veteráni svědčí: Stříleli jsme v Gaze nevinné palestinské rodiny, ničili jsme příbytky a statky

Izrael čelí od čtvrtka vážné krizi ohledně své nedávné ofenzívy v Gaze. Izraelští vojáci totiž zveřejnili svědectví, z nichž vyplývá, že izraelská armáda měla dovoleno, a v některých případech dokonce nařízeno, střílet na neozbrojené palestinské civilisty.

Tato svědectví se výrazně odlišují od oficiálních tvrzení, že izraelská armáda údajně intenzivně usilovala o to, aby civilisty nezraňovala a nezabíjela. Zdá se, že potvrzují palestinská obvinění, že izraelská vojska střílela v civilních oblastech během svých operací bezohledně a s nepřiměřeně velkou silou.

V jednom svědectví jeden izraelský voják popisuje, jak mu jeho velitel nařídil zastřelit starou ženu, která stála 100 metrů od domu, který zabrala izraelská vojska.

21. 3. 2009
John Michael Greer

KD│Vztah technologie a času je téma, které se v těchto esejích objevuje opakovaně, a to z dobrého důvodu. Z jedné strany platí, že řada výzev, jimž čelíme, když se industriální civilizace pohybuje po dlouhé dráze úpadku a zániku, pochází ze směšování krátkodobé perspektivy, která ovládá příliš mnoho našich kolektivních rozhodnutí - a dalekosáhlého působení důsledků, které tato rozhodnutí velmi často přinášejí.

Na druhé straně však zásadní stránku našich aktuálních obtíží - ačkoli za ni často není uznána - představuje skutečnost, že většina našich moderních technologií je z dlouhodobého hlediska velmi špatně adaptovaná. Většina technologií využívaných dnešními průmyslovými společnostmi přímo či nepřímo závisí na neobnovitelných zdrojích, které prostě dojdou. Technologie, které nemohou být přepracovány tak, aby vystačily s obnovitelnými zdroji, nebo které po vyčíslení nákladů na obnovitelné zdroje přestanou být hospodárné, v příštích desetiletích a staletích zmizí, což bude mít na lidský život vážné dopady.

20. 3. 2009

Zaujal mě komentář k protokolu z jednání monitorovací mise UNESCO ze dne 2.3.2008 sepsaný Štěpánem Kotrbou (Blisty 19.3.2009) v části, kde zaníceně hájí výstavbu mrakodrapů na pankrácké pláni. Ohromila mě míra nepochopení významu reliéfu historického města. Sebelepší geologické podmínky nemohou přece ospravedlnit degradaci měřítka hradčanského panoramatu. Výšková zástavba pankrácké pláně je bohužel součástí prostoru pražského panoramatu, a proto ovlivňuje jeho měřítko, píše ing. arch. Marie Švábová.

21. 3. 2009

Policisté, kteří se podíleli na "vážném, nedůvodném a dlouhém" útoku na britského muslima, za což mu londýnská Metropolitní policie byla nucena tento týden vyplatit odškodné ve výši 60 000 liber, byli obviněni z desítek dalších útoků na černošské či asijské mladé muže.

Babara Ahmada, 34, podezřelého z terorismu, londýnští policisté po jeho zatčení v jeho londýnském bytě v prosinci 2003 bili pěstmi, kopali, dupali po něm a škrtili ho.

21. 3. 2009

Katolická církev nemá pro vyšetřování sexuálních deliktů takové prostředky, jako orgány činné v trestním řízení. Navíc se ocitá ve střetu zájmů. Článek Václava Davida je symptomatický. Fascinuje mě v něm důraz na církevní procesy místo normálního policejního vyšetřování ("odnětí případů pohlavního zneužívání diecézním a národním CÍRKEVNÍM soudům, kde by mohli být pachatelé chráněni místním ordinářem či církevními soudci, a převedení již v první instanci do Vatikánu") a zachování ticha ("ochrana dat je namířena proti jejich používání v neprospěch obětí, nebo v neprospěch církve, jako celku").

21. 3. 2009

Ve své reakci se Štěpán Kotrba stále drží svých předsudků a stereotypů, neobhajitelných i po procedurální stránce, píše čtenář J. Vomáčka.

20. 3. 2009
tisková zpráva

Národní památkový ústav se při obnově Karlova mostu ocitá ve složité situaci. Veřejnost jej vnímá jako hlavního garanta památkové péče a tedy i obnovy Karlova mostu. Ve smyslu platného zákona o státní památkové péči je však hlas NPÚ pouze poradní a skutečnou rozhodovací pravomoc a tedy i bezprostřední odpovědnost za průběh opravy má výkonný orgán, kterým je v tomto případě Odbor kultury a památkové péče Magistrátu hlavního města Prahy. Národní památkový ústav proto prakticky nemůže prosazení svého odborného názoru zaručit.

Národní památkový ústav uspořádal ke kontroverzním aspektům opravy Karlova mostu začátkem března workshop. Tato tisková zpráva, vydaná k věci, nikoho v českých médiích nezaujala. │RED

2. 3. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V únoru 2009 přispělo celkem 180 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 35 220.46 Kč. Příjem z reklamy byl 10 200 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2009 částku 99 040.99 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
23. 3. 2009 Miloš Pick: Can Obama lead the world out of the crisis? Miloš  Pick
23. 3. 2009 Wall Street: Zločiny proti lidskosti   
21. 3. 2009 Princ Gendži a tiskařský lis John Michael Greer
21. 3. 2009 Kolaps amerického žurnalismu ohrožuje demokracii   
18. 3. 2009 Krásná nová změna... jako ta stará, pro změnu Karel  Dolejší
18. 3. 2009 I spravedlivý obchod na rozcestí? Jiří  Silný
17. 3. 2009 O interpretaci slov pana Bernanke, neboli O pískání v tmavém lese Uwe  Ladwig
17. 3. 2009 Americký satirik rozdrtil pověst televizních finančních "odborníků"   
16. 3. 2009 Finančná kríza a periféria Joachim  Becker, Karin Küblböcková

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
23. 3. 2009 Miloš Pick: Can Obama lead the world out of the crisis? Miloš  Pick
23. 3. 2009 Wall Street: Zločiny proti lidskosti   
18. 3. 2009 American voice against proposed radar in the Czech Republic John Lindsay Poland
17. 3. 2009 Konec zatlačování, konec mentorování - jasné priority a respekt Karel  Dolejší
13. 3. 2009 Scott Ritter: Obamo, vyřiď to s B týmem   
13. 3. 2009 Debata Hersh-Mondale: Americká ústavní krize   
12. 3. 2009 Stratfor: Obamova diplomatická ofenzíva a realita geopolitiky   
12. 3. 2009 Sir Nicholas Stern: Popírači změn klimatu tvrdí, že Země je placatá   
11. 3. 2009 "Nové myšlení" v USA: Nejdříve zrušme evropskou protiraketovou základnu   
11. 3. 2009 Střední Evropa: Blýskání na lepší časy   

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2009 Bulharská odveta Ladislav  Žák
26. 1. 2009 Mystifikace za mystifikaci aneb poprvé fandím Mladé frontě Dnes   
21. 1. 2009 Omlouvám se, že jsem umělec?? Bohumil  Kartous
21. 1. 2009 Entropa není umění Petr  Wagner
20. 1. 2009 Černý obrys rafinovaného cukru? Miloš  Dokulil
20. 1. 2009 Ta provokace mi skutečně připadá vtipná Jan  Čulík
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč
17. 1. 2009 Washington Post: Je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima   

Český film RSS 2.0      Historie >
23. 3. 2009 Tycovo El Paso: Dobře míněný pokus přiblížit romskou komunitu, který nevyšel Jan  Čulík
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
4. 11. 2008 Naše Dílny skutečně nejsou workshopy, ale v této formě jsou důležité   
4. 11. 2008 Skutečné dílny by bývaly velmi užitečné. Proč to tak nedělat? Dominika  Švecová
3. 11. 2008 Hřebejkův a Vieweghův Nestyda: Zajímavý nový začátek Jan  Čulík
31. 10. 2008 Pár lakonických poznámek o Dílnách z FAMU Dominika  Švecová
26. 10. 2008 Alkoholik, brutální krutost a nepromyšlený chaos Dominika  Švecová
26. 10. 2008 Je šokující, že takový film mohl vzniknout Jan  Tuláček
26. 10. 2008 Tajemství obrazu a vacátkovská Bathory Jan  Stern
24. 10. 2008 Jihlavský festival dokumentárního filmu zahájen uprostřed mírného organizačního chaosu Dominika  Švecová

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2009 Konec zatlačování, konec mentorování - jasné priority a respekt Karel  Dolejší
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
6. 3. 2009 Budeme znova mrznout? Karel  Dolejší
5. 3. 2009 Gazprom plánuje postavit v Německu plynové zásobníky pro EU   
26. 2. 2009 Ukrajina se žene do propasti   
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
4. 2. 2009 Vojna o ropu a plyn pokračuje - sporom o Hadí ostrov   

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

Roman Joch, ředitel "Občanského institutu" RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2009 Ultrakonzervativní Občanský institut se přiznal: nechal se financovat z USA   
5. 12. 2008 To, že je Roman Joch zván v ČR do televize, má zásadní význam   
5. 12. 2008 Joch Jan  Hruška
5. 12. 2008 Doufejme, že se Roman Joch nebude chtít vrátit k profesi   
5. 12. 2008 Poplašná zpráva o úrovni české populace   
4. 12. 2008 Necenzurovat- ani Jocha Ivan  David
4. 12. 2008 Naše civilizace nebyla nikdy dosti křesťanská   
4. 12. 2008 Televizní odborník Roman Joch   
3. 12. 2008 Propaganda od Romana Jocha - článek bez informační hodnoty   
25. 2. 2008 Jochův návrh na legalizaci mučení jste nepochopili   

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Na odporu postavená estetika není umění Štěpán  Kotrba
2. 1. 2009 Sderot, Gaza a Sue Grandová naruby Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar

Krajské a senátní volby říjen 2008 RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2008 Analýza neúspěchů ODS   
20. 11. 2008 Jak se jedná o krajské vládě na jižní Moravě   
20. 11. 2008 Když dva dělají totéž... Antonín  Hubený
31. 10. 2008 Co řekly volby 2008? Soňa  Hromátková
29. 10. 2008 Kdo měl jít k volbám   
29. 10. 2008 Jak by interpretoval Klausovo chování před volbami Ústavní soud? Václav  Chyský
27. 10. 2008 O hyenách, kočárku a "velké" politice Jan  Keller
27. 10. 2008 Topolánek: podmínky mé demise Mirek  Topolánek
27. 10. 2008 Nebude diktatura v ČR Bohumír  Tichánek
27. 10. 2008 Zeman měl pravdu, severočeská ČSSD nejspíš má v plánu uzavřít koalici s ODS Štěpán  Kotrba

Nezávislost Kosova RSS 2.0      Historie >
15. 2. 2009 ČSSD si pozvala na sjezd "přítele z USA", válečného zločince Štěpán  Kotrba
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
9. 10. 2008 OSN: O nezávislosti Kosova má rozhodnout Mezinárodní soudní dvůr   
17. 9. 2008 Nelze diktovat vyhnancům Bohumil  Kartous
4. 4. 2008 Výzva proti uznání Kosova   
18. 3. 2008 Kosovo "je součástí Srbska"   
10. 3. 2008 Proč je jednostranné uznání nezávislosti Kosova nezákonné Rajko  Doleček
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
25. 2. 2009 Gruzie: Nová koalice žádá předčasné prezidentské volby   
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 Co s odpovědností za nežádoucí reakce? Petr  Wagner
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
18. 2. 2009 Platy a poplatky Boris  Valníček
13. 2. 2009 Důchodcův dopis ministryni zdravotnictví Štěpán  Steiger
30. 1. 2009 Elektronický způsob vedení zdravotnické dokumentace: ochrana dat především Štěpán  Kotrba
29. 1. 2009 Za levné léky se v ČR vydaly jen 4 promile z celkových nákladů na léčiva Petr  Wagner
24. 1. 2009 Co zdravotnické poplatky regulují? Antonín  Konečný
23. 1. 2009 Ideologické hrůzy náměstka ministra či jeho kritika? Jan  Marek
22. 1. 2009 Ideologické hrůzy pana magistra Šnajdra Petr  Wagner
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček

Čína RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2009 Německo získalo miliardové objednávky z Číny   
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
20. 2. 2009 Čína začíná globálně investovat   
17. 2. 2009 Clintonová dorazila do Asie a Severní Korea odpálí raketu "s doletem do USA"   
13. 2. 2009 Čína se bojí o své satelity   
3. 2. 2009 V Číně přišlo 26 milionů lidí v důsledku hospodářské krize o práci   
22. 1. 2009 Bílá kniha čínské obrany Oskar  Krejčí
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   

Tibet RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2009 Dalajláma varuje: Tibetská kultura je na hranici zániku   
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   

Zelení RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2009 Není frakce jako frakce Pavel  Pečínka
19. 3. 2009 "Demokratická výzva" svolává valnou hromadu   
18. 3. 2009 Pane Juste, spletl jste si dveře Václav  Hála
11. 3. 2009 Zelená se, zelená? Miloš  Dokulil
9. 3. 2009 Ústřední revizní komise Strany zelených: Čáslavka a Šlegr budou zbaveni všech funkcí   
9. 3. 2009 Jak mohou být zelení atraktivní pro voliče komunistů? Boris  Cvek
9. 3. 2009 Vzkaz pro modrozelenou bandu ve Straně zelených Pavel  Pečínka
9. 3. 2009 Zubová: "Se lháři ve vedení nezíská Strana zelených podporu voličů"   
9. 3. 2009 Jak na stranu "vyžírků uprdelených na teplé sesli" Milan  Daniel
9. 3. 2009 Jakubková: Bursíkovi zůstane beznázorová a nevolitelná monokultura   

Írán RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2009 Debata Hersh-Mondale: Americká ústavní krize   
9. 3. 2009 Lavrov: Rusko navrhuje úplný zákaz raket středního a kratšího doletu Karel  Dolejší
3. 3. 2009 Obama zahájil v Teheránu "holywoodskou diplomacii"   
3. 2. 2009 Írán vyslal satelit na oběžnou dráhu   
29. 1. 2009 Obamův Bílý dům asi pošle Íránu dopis, jehož cílem je rozmrazit americko-íránské styky   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček
31. 12. 2008 Jak Evropská unie brání demokratizaci Íránu   
29. 12. 2008 Špinavý vtip televize Channel Four   
25. 12. 2008 Ahmadinežád blahopřeje abrahámským vyznáním při příležitosti Ježíšova narození   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2009 Systém jako systém, dyť je to fuk, hlavně když poslouží "naší" věci Stanislav  Kaucký
13. 3. 2009 Scott Ritter: Obamo, vyřiď to s B týmem   
3. 3. 2009 Poradní orgán doporučil Kongresu opustit projekt brdského radaru Karel  Dolejší
27. 2. 2009 Polsku víc záleží na bezpečnostní spolupráci s USA než na protiraketové obraně   
26. 2. 2009 Češi bydlí v zemljankách, hrají na dudy a milují Wesleyho Clarka Karel  Dolejší
21. 2. 2009 Jen počkej zajíci....radar bude! Miloslav  Štěrba
20. 2. 2009 Obamova administrativa už nespěchá s radarem ani s raketami   
15. 2. 2009 Mezi kritiky evropské protiraketové základny přibyl významný americký vědec Karel  Dolejší
15. 2. 2009 Hledání alternativ k evropské protiraketové základně: Program NCADE a jeho úskalí Karel  Dolejší
13. 2. 2009 Stala se ČR obětí velmocenských kšeftů? Karel  Dolejší

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2009 Strana nezávislých naivků jako politický ideál? Štěpán  Kotrba
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
20. 2. 2009 Serpenízek další z malých digitálních televizí je v problémech Štěpán  Kotrba
18. 2. 2009 Týden - kreativně přepracovaný Telegraph? Štěpán  Kotrba
17. 2. 2009 Touží Bobocký stále po křesle ředitele STV? Štěpán  Kotrba
13. 2. 2009 Česká televize démonizuje Hugo Chaveze, který stojí v čele Venezuely již deset let Daniel  Veselý
10. 2. 2009 zabijsvojeradio.cz aneb jak se stát předsedou Rady ČRo Štěpán  Kotrba
10. 2. 2009 MF Dnes : "Referendum je nástroj totality" Bohumil  Kartous
10. 2. 2009 Rádio Jerevan hlásí.... Miloslav  Štěrba
8. 2. 2009 Když se norma stává pornem a porno normou Irena  Ryšánková

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2009 Stratfor: Obamova diplomatická ofenzíva a realita geopolitiky   
9. 3. 2009 Obama přiznal, že Spojené státy "nevyhrávají" válku v Afghánistánu   
25. 2. 2009 Konec iluzí o manévrovém boji v Afghánistánu   
25. 2. 2009 Britský ministr spravedlnosti vetoval zveřejnění vládních záznamů o rozhodnutí zaútočit na Irák   
21. 2. 2009 Přeskupení priorit NATO   
18. 2. 2009 CIA tajně používá vojenskou základnu v Pákistánu   
16. 2. 2009 Irák: Vysocí američtí vojáci vyšetřováni kvůli ztrátě miliard dolarů na rekonstrukci   
13. 2. 2009 V Afghánistánu je nezvěstná třetina zbraní z amerických dodávek   
12. 2. 2009 Rusko chce "pomáhat" Spojeným státům v Afghánistánu   
11. 2. 2009 Petraeus údajně vypouští falešné zprávy o odkladu stahování USA z Iráku   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2009 Proč zakazovat názor? Miroslav  Uhlíř
28. 2. 2009 Britská vláda "zneužívá strachu" k likvidaci demokratických svobod   
11. 2. 2009 Kde jsou hranice svobody projevu?   
8. 2. 2009 Když se norma stává pornem a porno normou Irena  Ryšánková
6. 2. 2009 Český parlament hrubě omezil kontrolu politiků ve veřejném zájmu Petr  Wagner
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   

Školství RSS 2.0      Historie >
9. 3. 2009 Melounek sem, melounek tam Pavel  Táborský
9. 3. 2009 Oxfordský profesor doporučuje, aby teenageři chodili do školy až od 11 hodin   
4. 3. 2009 MŠMT pokračuje v neprůhledné přípravě školské reformy   
27. 2. 2009 70 procent evropských absolventů anglických vysokých škol nesplácí půjčky na školné :) Jan  Čulík
19. 2. 2009 Zavést školné v ČR? Rozhodně ne!   
12. 2. 2009 Národ v ohrožení Kostas  Dimelis
10. 2. 2009 Potřebují pedagogové své profesní sdružení? Pavel  Táborský
9. 2. 2009 Buďme tvořiví v roce kreativity 2009 Michal  Giboda
9. 2. 2009 University of Chicago Visiting Scholars Program   
9. 2. 2009 Zavedení školného v Anglii ve školství nic nezlepšilo Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2009 Novotný, novotnější, nejnovotnější Petr  Štengl
6. 3. 2009 The Crisis of Czech Literature Štefan  Švec
3. 3. 2009 Zemřel spisovatel Jan Vladislav   
2. 3. 2009 Lidé nečtou Josef  Vít
1. 2. 2009 Resources in English on Czech film, literature and politics   
7. 1. 2009 Ústav pro českou literaturu AV ČR vypisuje bohemistické stipendium   
31. 12. 2008 Podvod I. Miloslav  Bukovecký
15. 12. 2008 Na břehu dnů Petr  Litoš
11. 12. 2008 Vieweghova dvacátá kniha: Banální stereotyp Jan  Čulík
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
18. 3. 2009 American voice against proposed radar in the Czech Republic John Lindsay Poland
18. 3. 2009 Americký hlas proti navrhovanému radaru v České republice   
17. 3. 2009 Konec zatlačování, konec mentorování - jasné priority a respekt Karel  Dolejší
16. 3. 2009 Pojďte se s námi zviditelnit! Jan  Neoral
16. 3. 2009 Radarové smlouvy v úterý do sněmovny Karel  Dolejší
13. 3. 2009 Scott Ritter: Obamo, vyřiď to s B týmem   
12. 3. 2009 Stratfor: Obamova diplomatická ofenzíva a realita geopolitiky   
11. 3. 2009 "Nové myšlení" v USA: Nejdříve zrušme evropskou protiraketovou základnu   
11. 3. 2009 Střední Evropa: Blýskání na lepší časy   
9. 3. 2009 Lavrov: Rusko navrhuje úplný zákaz raket středního a kratšího doletu Karel  Dolejší