23. 3. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 3. 2009

PONDĚLNÍ KRITICKÝ BLOC-NOTES

Objevy z protektorátu, očima Předčítače, Kohoutův román na pokračování a nový Kundera

Paměť. Nic nezůstane. Vše bude zapomenuto. Parafráze slov biblického Kazatele nemusí působit patrně nejradostněji v tomto nadcházejícím týdnu, který se právě probouzí do jara. Nechci tu ale dělat apologeta Apokalypsy, to by bylo velmi snadné. Být ale za každou cenu optimista: v tomto tratolišti beznaděje, jak by řekl tentýž, může působit dokonce až bláznovsky. Přesto bych se tu rád pokusil o malou ukázku toho, kterak se nám paměť vrací, i když v často neobvyklých sekvencích. Povětšinou jaksi mimoděk, skoro proti své vůli...

Objevy / Výročí protektorátu. Pokud máte dojem, že se vás režim s názvem: Protektorat Böhmen und Mähren příliš netýká, mýlíte se. Apokalypsu českého národa pod knutou totalitního režimu, připomněla česká média hned několika novými, a řekněme rovnou, že pozoruhodnými informacemi, které se vynořily z útrob našich dějin. Vyznamenaly se v tom zvláště deník Mladá fronta Dnes a časopis Reflex . Deník otiskl dosud neznámé fotografie z prvních dní nového režimu, týdeník Reflex přišel s fantastickou zprávou o chystaném atentátu na samotného Hitlera.

Vojenský historik Jan B. Uhlíř nabídl čtenářům 24 ze 70 dosud nikdy nezveřejněných fotografií, které vytvořil Hitlerův osobní fotograf Heinrich Hoffmann. Většina z nich je koloritem k podpisu výnosu o zřízení samotného protektorátu. Je to úchvatná podívaná sama o sobě. Pro zvýšený kontrast se v listu některá místa Pražského hradu, kde se celá fotoreportáž odehrála, rozhodli nafotografovat ještě 70 let poté, tentokrát fotografem redakčním -- Danem Maternou. Výsledek najdete ZDE

Celý objev, v podání historika Uhlíře, byl údajně otázkou náhody. Noviny nepíší, zda se archivářka Miroslava Přikrylová z Archivu hlavního města Prahy, alespoň usmála, když historikovi podala fotografie se slovy: "Něco tu pro vás z nacistické dílny ještě mám." Historik je někdy tak trochu zlatokopem dějin. Tentokrát mu k tomu dopomohla náhoda, jindy spíše snaha zaujmout za každou cenu. To je příklad před časem zveřejněné teorie o tom, kterak chtěl protektorátní premiér Alois Eliáš otrávit pronacistické novináře, ZDE.

Velmi hezký příběh se nepodařilo zcela ověřit, ale o tom si mohli přečíst pouze ti čtenáři, kteří nebaští jen každodenní novinářské kachny. Kromě toho vyšlo při polemice v časopise Historie a vojenství rovněž najevo, že tento objev je starý rovných 40 let. Ale to už si nikdo v žádném bulvárním tisku nepřečetl, a tím pádem ani nezapamatuje.

To neúnavný lovec nacistů a reportér televize Nova Stanislav Motl alespoň nepředstírá, že je fundovaný historik. Jeho objevy mají vždy příchuť skandálnosti, ale i teplo "hlubokého lidského příběhu", dá-li se jeho poslední objev takto nazvat. Motl píše, že Hitler měl zemřít v Praze přímo na Hradčanském náměstí díky plánu jistého židovského inženýra Jicchaka Shimkina, ZDE. Novinář tak činí v rámci nynější módy zabývat se různými pokusy o atentát na Hitlera. Vyšla k tomu hned několik knih, zejména v souvislosti s filmem Valkýra , o kterém jsme tu již dříve psali.

A ještě jeden detail: Mladá fronta Dnes píše, jako kdyby to byl nějaký objev, že Hitlerovi se nelíbila Petřínská rozhledna. Skoro to vypadá, že právě tohle je tím největším soustem. Při letmém pohledu na internetu zjistíte, že se o tom již psalo dříve. A ještě jeden detail. Filmový historik Karel Čáslavský v televizním Hledání ztraceného času rovněž připomíná obvykle tradovaný omyl. Hitler se, jak známo, 15. března 1939, díval z okna Pražského hradu, pod nímž mu vzdávají hold hajlující němečtí Pražané. Čáslavský v právě opakovaném dokumentu ZDE, připomíná, že se Hitler díval z oken dvou: prostě chvíli z jednoho, a chvíli zase druhého. Nikdo to naštěstí nevydává za převratný objev. Tento Čáslavského díl je ale taky už pěkně starý: vznikl v roce 1994.

Film / Předčítač . Do českých kin snad už konečně přijde americký film The Reader (2008) v překladu jako Předčítač . Pět oskarových nominací pro celý film nakonec přineslo nakonec sošku pro skvělou herečku Kate Winsletovou. Premiéra je nahlášena na konec dubna, ale již dnes můžete tento film o paměti a zapomnění vidět na různých webech, aniž bych měl na mysli ty pirátské, v Česku má na starosti distribuci palacepictures ZDE

Podkladem filmu je slavný román německého spisovatele Bernharda Schlinka, který zpracoval scenárista David Hare v režii Stephena Daldryho. Kdo si pamatuje jeho úchvatné Hodiny (2002), jistě se již nemůže dočkat. Filmoví fanoušci se již dnes mezi sebou přou, zda ve filmu jde hlavně o příběh (lásky a prozření mladého muže vůči starší ženě), nebo o další z řady nepřímým banalizací a ve svém důsledku i zpochybnění Holocaustu. Ano, kdo není právě obdivovatelem anorektické krásy modelek, nemůže si nevšimnout, že Kate Winsletová ukazuje ve filmu dosti na to, abychom ji mohli považovat za přitažlivou ženu. Co ale film dělá přitažlivým kromě této komerční úlitby?

Zvláště ona schopnost nahlédnout drama očima člověka, který tu hrůzu druhé světové války nezažil. Těmi tu jsou nejprve mladé oči v podání Davida Krosse a později, už méně naivní, oči Ralpha Fiennese. Má uchovat tajemství zločinu nebo bránit intimitu lásky? Jak mohl být někdo nástrojem zrádného režimu, a zároveň dokázat milovat? Paměť se tu vzpírá svému oživení do nové skutečnosti. Mladý muž je tu v roli toho, kdo předčítá z knih, ale kniha jeho života se právě otevírá...

Román Bernharda Schlinka aktivně přeložil Tomáš Kafka pro nakladatelství Prostor, zde: ZDE

Román na pokračování / Cizinec a krásná paní . Spisovatel Pavel Kohout si toho pamatuje také dost: však už o tom popsal mnoho papíru, který potom donesl do tiskárny. Autor je svého druhu exemplární ukázkou toho, jak být sám sebou v každé době, a upoutat. To nepíši s ironií, prosím. Poslední autorský pokus se totiž jmenuje velmi romaneskně, a Kohout tu navazuje na přerušenou tradici masového tisku. Ještě když jsem sám byl o prázdninách kolportérem Večerní Prahy , pamatuji si, že tu na pokračování leccos vycházelo -- například seriál o Hitlerově věštci. Kohout se ale ujal úkolu napsat pro Mladou frontu Dnes rovnou román.

Jmenuje se: Cizinec a krásná paní . "Jak uchopit příběh, který se teprve klube z vajíčka fantazie, aby upoutal čtenáře neméně než vypravěče, jehož je podobnou součástí jako plod v lůně?" začíná v sobotu 20. března v kulturní příloze Kohout kouzlit v první epizodě.Je to výborný nápad, a Kohout ví, že tím navazuje na památnou tradici, v níž se vyznamenali zejména velcí romantikové: Honoré de Balzac, Victor Hugo, Dumas starší i se svým synem, ale i mnozí jiní, kteří na románech na pokračování založili vlastní existenci. Říkalo se tomu kdysi roman-feuilleton, než se mu dostalo nové podoby v novém médiu jako feuilleton-cinéma. Ale tenhle druh se nešířil jenom ve Francii: romány na pokračování psal i Cahrles Dickens a mnozí jiní v celé Evropě. Je to o uchování paměti. Obvykle se ale k takovým pokusům, považovaným za svého druhu suspektní žánr, pojila okázalá forma, mající čtenáře především ohromit. Lehkost stávající formy, s jakou spisovatel zahájil, tomu zatím napovídá. Uvidíme, do jaké míry se to bude Kohoutovi v 60 pokračováních dařit.

Více se čtenáři dozví ZDE

Eseje / Une rencontre . Závěrem jedno oznámení. Francouzské nakladatelství Gallimard ohlásilo na tento čtvrtek vydání nové knihy esejů spisovatele, který toho o zapomnění a paměti ví sám velmi mnoho. Spisovatel Milan Kundera vydává u Gallimarda soubor esejů s názvem Une rencontre . Vrstevník a souputník Pavla Kohouta, s nímž ho pojil exulantský osud, je považován za nejslavnějšího českého spisovatele.

Spisovatel a novinář François Taillandier v konzervativním listu Le Figaro míní, že "Kundera je tím zvláštním excentrickým druhem, který se zjevil z dějin, zpoza železné opony, exilu, který ale nechce být exulantem, ani disidentem, ale především spisovatelem". Více ZDE

Tento víkend přivítal vydání knihy v literární příloze francouzského večerníku Le Monde také akademik Marc Fumaroli. Kundera ve sbírce esejů podle něj "mluví způsobem, jakým by mohl činit poslední domorodec vymazaný z vlasti globalizovaných lidí, a nadto, zbavený jiné paměti, než té, vedoucí k očerňování a retrospektivnímu pohrdání vůči zmizelému". Více ZDE.

Ano, spisovatel Fumaroli tu tímto manýristickým stylem naráží na letní aféru s udáním, které vůči Kunderovi vznesl český týdeník Respekt . Stará fotografie v listu ukazuje Kunderu před Café de Flore, coby mladého běžence s exkluzivním osudem, který se právě vysmál dějinám ve slavném románu Žert . Zatím poslední jeho kniha může být setkáním (rencontre ) -- třeba s jeho typem vidění věcí, a jeho někdy nesnesitelnými hodnoceními, ale i pokusem o návrat času, jenž nám někdy tak nezadržitelně uniká. Možná i částečným návratem paměti.

                 
Obsah vydání       23. 3. 2009
23. 3. 2009 Demokratické a nedemokratické strany zelených Štěpán  Kotrba
23. 3. 2009 Obama by měl dát pozor na rostoucí hněv v Americe
23. 3. 2009 Wall Street: Zločiny proti lidskosti
23. 3. 2009 Sjezd ČSSD: vzpoura davů Štěpán  Kotrba
23. 3. 2009 Objevy z protektorátu, očima Předčítače, Kohoutův román na pokračování a nový Kundera Josef  Brož
23. 3. 2009 Tycovo El Paso: Dobře míněný pokus přiblížit romskou komunitu, který nevyšel Jan  Čulík
23. 3. 2009 V Británii zemřela kontroverzní "celebrita" - avšak zveřejněním svého případu zachránila mnoha lidem život
23. 3. 2009 Čeští samci v Evropě Marie  Haisová
23. 3. 2009 Proč ne jen "Celé Česko čte"? Bohumil  Kartous
23. 3. 2009 Literární noviny: namísto peněz od partaje peníze od lobbisty Štěpán  Kotrba
23. 3. 2009 Církev svatá, nebo zločinná? Jan  Kadubec
23. 3. 2009 Nemusíme čekat, až příslušníci hnutí "Pro life" u nás někoho zavraždí
23. 3. 2009 K petici "Za Česko kulturní" - a nejen k ní Petr  Kužvart
23. 3. 2009 Vinen je Rath i Bendl, tvrdí pracovnice Českého muzea výtvarných umění Mazačová
23. 3. 2009 O umění jinak 2. Anděla  Horová
23. 3. 2009 Komu zůstane Černý Petr poklesu...?!? Ladislav  Žák
21. 3. 2009 Kolaps amerického žurnalismu ohrožuje demokracii
21. 3. 2009 Evropská tisková lobby: "Google News jsou zloději." Neuvěřitelné.
23. 3. 2009 Demokracie potřebuje čtvrtý pilíř Zdeněk  Trinkewitz
23. 3. 2009 Miloš Pick: Can Obama lead the world out of the crisis? Miloš  Pick
23. 3. 2009 Česká republika není obnovitelná
23. 3. 2009 Kosovo po deseti letech Jiří  Jírovec
23. 3. 2009 Bývalý velitel srbských eskader smrti byl agentem CIA
21. 3. 2009 Všem, kdo moralizují a hlavně machrují
20. 3. 2009 Miloševičova role v jugoslávských válkách
20. 3. 2009 Nacionalistické byly po rozpadu Jugoslávie všechny vlády
20. 3. 2009 "V centru Gazy bychom měli přece zabít všechny, všichni tam jsou teroristé"
21. 3. 2009 Princ Gendži a tiskařský lis John Michael Greer
20. 3. 2009 Nelze zničit hradčanské panorama
21. 3. 2009 Londýnští policisté obviněni z 60 útoků na příslušníky veřejnosti
21. 3. 2009 Proč by mělo být pohlavní zneužívání vyšetřováno katolickou církví? Petr  Nachtmann
21. 3. 2009 Proč chce Štěpán Kotrba potlačovat katolickou církev?
20. 3. 2009 Národní památkový ústav: Oprava Karlova mostu je sporná
2. 3. 2009 Hospodaření OSBL za únor 2009