13. 3. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 3. 2009

Politika státu je zdiskreditována. U moci jsou nesprávní lidé. Celý systém je rozbitý. Ale prostřednictvím technologie se to dá napravit, míní zakladatel deníku Independent Andreas Whittam Smith.

Jak očistit zdiskreditovanou státní politiku a způsobit, aby systém fungoval? Jedinou použitelnou metodou by bylo využít síly internetu a zvolit do parlamentu při příštích volbách podstatný počet nezávislých kandidátů. Museli by mít mandát na provedení reforem. Vzhledem k tomu, že se to dosud ještě nikdy nestalo, lidi si budou myslet, že je to neproveditelné. Ale byla kdy důvěra voličů v parlament a ve vládu takto nízká?

15. 3. 2009

Zákon o volbách do PSP ČR kandidaturu nezávislých kandidátů nepřipouští. Kandidatura nezávislých kandidátů do parlamentu s podporou moderních informačních technologií je moc hezká myšlenka, český parlament měl však v roce 1995 dostatek fištrónu k tomu, aby něčemu natolik nežádoucímu až pobuřujícímu prozřetelně zamezil. To by se do Parlamentu totiž mohl dostat každý.

15. 3. 2009

Pro poslední noc druhé republiky bylo přímo symbolické, že v parku na Karlově náměstí v Praze 2 ležel na lavičce muž s prostřelenou hlavou. V bezvědomí byl dopraven do protilehlé kliniky, kde na následky střely do levého spánku umírá. Podle policejní zprávy jde o obchodníka Zikmunda Schacherla, narozeného v roce 1895 "vyznání židovského". Den poté vydává Hitler na Pražském hradě výnos o zřízení Protektorátu Čechy a Morava. Vláda druhé republiky je přejmenována v nezměněném složení na vládu protektorátní. Druhá republika končí de iure.

Ačkoliv znala situaci alespoň čtyři dny před 15. březnem, neučinila nic, aby armáda zničila alespoň části výzbroje nebo ji ukryla u obyvatelstva.

14. 3. 2009

Wen Jiabao, čínský premiér, vydal nepřímé varování Spojeným státům. Chce, aby Amerika zvládla řízení své ekonomiky. Varování je nejnovější známkou, že globální hospodářská krize zatěžuje i nejdůležitější bilaterální styky ve světě.

Wen se na tiskové konferenci vyjádřil otevřeně k provázanosti amerických a čínských financí. Uvedl, že je "znepokojen" ohledně toho, že Čína je obrovským věřitelem Spojených států. Analytikové odhadují, že Čína má uloženo ve svých sejfech obligace amerického ministerstva financí v hodnotě 1 bilionu dolarů. Vyplývá z toho citlivá rovnována mezi oběma velmocemi, jejichž osud je nyní nerozlučitelně spjat.

14. 3. 2009

Japonsko pohrozilo, že sestřelí satelit, který plánuje Severní Korea začátkem dubna umístit na oběžnou dráhu, pokud vznikne hrozba, že by spadl na japonské území.

Varování z Tokia, že Japonsko použije svého multimiliardového systému protiraketové obrany, vyvolalo napětí v regionu poté, co Severní Korea konstatovala, že identifikovala potenciální "oblast nebezpečí" u na trase satelitní rakety nedaleko japonského území.

14. 3. 2009

Bohužel neznáte současnou společenskou atmosféru v ČR a vládní propagandu, napsal Ivan Sommer Uwemu Ladwigovi. To je nutné slyšet nebo vidět na vlastní oči a uši. V podstatě vládne cenzura na úvahy o českém domácím odboji za 1. a 2. světové války, média kromě komunistických zveřejní jen takové články, ve kterých se současně napadají komunisté.

Jediným poslancem ČSR, který zahynul za 2. světové války, byl komunista Jan Šverma. V Praze odstranili jeho památník jako nevhodnou propagaci komunismu. Náhodou měli pozůstalí po Švermovi blízký kontakt na bývalého presidenta Clintona, který se podivil. Obratem ho někteří novináři označili za komunistického agenta a později před volbami i B.Obamu jako sovětského agenta.

13. 3. 2009

Nejpesimističtější scénáře klimatických změn, jaké zformulovala OSN před dvěma lety, se už plní, konstatovali vědci na mezinárodní konferenci.

V Kodani vydali prohlášení obsahující šest zásadních informací politickým představitelům. Varují v něm, že existuje rostoucí riziko náhlých či nezvratitelných podnebných změn.

13. 3. 2009

IMPLEMENTACE EVROPSKÉ SMĚRNICE AUDIOVIZUÁLNÍ SLUŽBY BEZ HRANIC

ŠOK│ Velká Británie nepovolí v televizním vysílání a u tvorby audiovizuálních děl používat product placement - umisťování produktů do vysílaných pořadů. Labouristická vláda tak rozhodla ve středu přes globální kolaps tradičních reklamních příjmů jako hlavního zdroje financování komerčních televizí. Toto rozhodnutí vyvolalo ostré reakce ITV, která je největším komerčním vysílatelem ve Velké Británii. ITV přiznal minulý týden propad zisků z reklamy u téměř o 20 procent jen v prvním čtvrtletí, což vedlo ke snížení o 600 pracovních míst a k prodeji majetku. Channel 4 oproti tomu uvedl, že vítá toto rozhodnutí a že umístění produktů za úplatu by mohlo mást diváky při rozlišení, zda se jedná o tvůrčí záměry scénáristů nebo placenou reklamu. Spotřebitelská organizace Voice of the Listener & Viewer uvítala pokračování zákazu product placementu. Evropská unie v novele Směrnice určuje globální zákaz product placementu ale umožňuje národním legislativám výjimky.

13. 3. 2009

Někdy se mi vaří krev vzteky, když vidím napomádovanou nafoukanou idiocii a právní ignorantství svých kolegů novinářů. Z titulku článku Lidových novin na serveru Lidovky.cz "Agent Minařík jde do vězení. Za podvody" bych očekával fotoreportáž nástupu trestu pravomocně odsouzeného do věznice. Omyl. Je to "reportáž" ze soudní síně, kde byl bývalý "agent", posléze podnikatel Minařík shledán vinným - jedním soudem, proti jehož rozsudku se na místě odvolal. Kauzou se bude zabývat druhý - Vrchní soud. A proto není jasné, zda obviněný (pravomocně odsouzen ještě není, takže termín odsouzený je relativní, k odsouzení dochází teprve nabytím právní moci) je vinnen, či nikoliv a zda nastoupí do vězení k výkonu trestu, či nikoliv.

Omezený, nic nechápající redaktor Lidových novin ho už ale odsoudil. A dokonce by ho hned poslal sedět. Na základě zprávy ČTK. Blbý redaktor ČTK napsal titulek také špatně, ale o poznání méně bulvárně: "Agent Minařík dostal za podvod 4,5 roku". Text ani jednoho článku ovšem neodpovídá realitě a oba porušují zákon.

14. 3. 2009

Zhroucené státy a neúspěšné protidrogové politiky

BB│ Prohibice selhala, legalizace je tím nejméně špatným řešením. Před sto lety se v Šanghaji setkala skupina zahraničních diplomatů při prvním historickém pokusu o zavedení mezinárodního zákazu obchodu s omamnými látkami. Dne 26. února 1909 se dohodli na vytvoření Mezinárodní komise pro opium – pouhých pár desítek let poté, co Británie vedla válku s Čínou, aby ji přinutila respektovat své právo na obchod s opiem. Následovaly mnohé další zákazy drog ovlivňujících náladu. Valné shromáždění OSN se v roce 1998 zavázalo, že členské země budou usilovat o „svět bez drog“ a o „vymýcení nebo citelné snížení“ výroby opia, kokainu a konopí k roku 2008. Toto je druh slibů, které politici rádi dávají.

13. 3. 2009

ŠOK│ Svérázný výklad termínu "konflikt zájmů" u členů ODS není nijak ojedinělý. Stejně jako se brání opustit svou funkci krajského zastupitele ministr Bendl a šéf poradců ministra zemědělství Petra Gandaloviče Vilém Žák (oba ODS), ačkoliv dle volebního zákona funkce krajského zastupitele neslučitelná s funkcí vykonávanou na ministerstvu, jiném ústředním orgánu státní správy nebo v orgánu státní správy s celostátní působností, která je obsazována volbou, jmenováním nebo ustanovováním, tak stejným způsobem se zuby nehty drží svých seslí i členka ODS a Rady Českého rozhlasu Dana Jaklová, která byla zvolena do funkce členky bytové komise Rady Zastupitelstva Prahy 2... Také tvrdila, že funkce není funkce a konflikt zájmů není konflikt zájmů. Podle ministra Bendla se funkce ministra nepovažuje za pracovní poměr. Ale funkce to určitě je a vzniká jmenováním...

§ 5 odst (2) písm. a) zákona 130/2000 Sb. o volbách do zastupitelstev krajů hovoří jasně, zřetelně a bez možnosti dvojího výkladu. Stejně jako zákon 484/1991 Sb. o Českém rozhlasu. Pro ODS ale není konfliktem zájmů nic.

ČTK: Středočeští zastupitelé odložili hlasování o střetu zájmů Bendla ZDE

13. 3. 2009

Koncept protiraketové obrany je "inherentně destabilizující"

KD│Bývalý americký zbrojní inspektor v SSSR a Iráku Scott Ritter vysvětluje v magazínu Truthdig historické okolnosti vzniku konceptu protiraketové obrany. Na samém počátku podle něj stály účelově zmanipulované údaje o sovětských zbrojních programech - podobně zmanipulované jako později údaje o iráckých zbraních hromadného ničení. Samotný koncept protiraketové obrany je přitom "inherentně destabilizující" a rozvrátil stávající systém kontroly strategického zbrojení. Obama by se proto podle Rittera neměl pokoušet PRO s Rusy za nic vyměnit, jak to udělal v dopise Medveděvovi. Je třeba ji zrušit a odstranit také samy institucionální příčiny jejího vzniku -- systematickou manipulaci zpravodajských informací.

13. 3. 2009

Rostoucí pravomoci zpravodajské služby NSA prý ohrožují demokracii

KD│Ke kritice ochránců soukromí a soukromých společností na adresu projektu kybernetické bezpečnosti se přidal šéf National Cyber Security Center Rod Beckstrom, který k dnešnímu dni odstupuje z funkce. Všichni kritici nových opatření přitom upozorňují především na ohromný nárůst pravomocí zpravodajské služby National Security Agency. O kauze informoval Andy Greenberg v magazínu Forbes.

13. 3. 2009

Investigativní reportér a bývalý prezidentský kandidát hovoří o pokušení moci

KD│Eric Black na serveru MinnPost zveřejnil audiozáznam z kolokvia konaného večer 10. března na University of Minnesota. Politolog Larry Jacobs přivítal investigativního reportéra Seymoura Hershe, proslulého mj. zpravodajstvím o americkém masakru ve vietnamské vesnici My Lai, a bývalého prezidentského kandidáta Demokratů Waltera Mondala, který se podílel na vyšetřování několika případů zneužití bezpečnostního aparátu. Hovořilo se o pokušení výkonné moci jednat mimo ústavně vymezený rámec a mimo veřejnou kontrolu.

13. 3. 2009

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Reportáž Mileny Jesenské s titulem "Praha ráno 13. března 1939" viz: strana 4/7 ZDE vyšla poprvé 22. března onoho roku v časopise Přítomnost a potom v němčine v říjnu 1994 v knize Prag erzählt z Fischer Taschenbuch Verlag, Frankfurt nad Mohanem. Já jsem ve vydání z července 1997 našel myšlenku, která je příčinou mé dnešní poznámky...

Ano, ano, byla tam taky v té reportáži ta otázka německého nacisty, který se prý Jesenské skoro plaše zeptal: "Jak mi vysvětlíte, že k nám chodí taková spousta Čechů a zdraví Heil Hitler? ".

Michael Marčák: Osvědčilo se to. Když vědí,  za co se to  koupilo, víc to šetří v boji...
14. 3. 2009

14. 3. 2009
09│2008   92 880
12│2008   103 063
02│2009   118 939

zdroj Úřad vlády

13. 3. 2009

Príspevok ku diskusií o tom, prečo nie sme "Západom" vnímaní ako "Západ"

Tento článok -- analýza -- je príspevkom do diskusie o našej príslušnosti a identite, ktorá prebehla na BL. (Vychádzam samozrejme z toho, že Česi a Slováci majú spoločnú -- širšie definovanú -- identitu.) Je jasné, že v pozadí celého problému, ktorý spustila v podstate bezvýznamná informácia, je istá frustrácia... toto je zrejmé už z priebehu samotnej diskusie.

13. 3. 2009
John Michael Greer

KD│Ať už synchronicita má či nemá onen význam, který jí připisovali Jung a jeho fyzik Wolfgang Pauli, vstupuje do mého života dost často na to, abych ji příležitostně komentoval. Před několika týdny se objevilo zajímavé zboží - ne sice za mými dveřmi, ale v okruhu asi půl míle od nich.

Ten den jsem měl cestu na poštu, abych vyzvedl balíček, a na místní mediální burzu, abych zjistil, co je tam nového. Nejsem si jist, jak jsou teď mediální burzy rozšířeny, ale je to úchvatný obchodní model: Lidé se zbavují svých knih, CD, DVD atp., které už nechtějí; co stojí za deset dolarů nebo za víc je prodáno přes internet, zbytek zůstane k volnému rozebrání. Tato konkrétní mediální burza nabízí závratný výběr krámů; moje poštovní schránka je na tom ostatně také tak.

12. 3. 2009

Jedině naprostý rozchod státu s církvemi "od stolu i lože" může být výsledkem připravovaného "narovnání" vztahů státu a církví. Jiný model i výši náhrad si představují církve, jiný ovšem nenáboženští občané či ateisté. Těch v této zemi jak mezi občany, tak mezi zákonodárci je víc, než potřebná ústavní většina. Z toho by měly církve při formulaci svých požadavků a jejich prosazování vycházet a nepřehánět své nároky. Kdo chce všechno, nemusí také dostat nic. I taková možnost existuje. Lobby KDU-ČSL za 270 miliard z peněz daňových poplatníků, stejně jako lobby kardinála i papeže za vlastnictví katedrály sv. Víta, ani lobby radikálních křesťanů proti interrupcím a antikoncepci křesťanským církvím ani věřícím moc nepomohly. Naopak. Připočtěme k tomu Čunkovy aféry a víme, proč je Česko nejateističtější zemí Evropy.

14. 3. 2009

Štěpán Kotrba přišel v článku Odluka od stolu a lože" v Britských listech s radikální alternativou současného vládního i opozičního uvažování o budoucnosti církví a náboženských společností v Česku.

S návrhy na řešení mohou přicházet církve, jak autor píše, ale ty nejsou přímými účastníky tvorby českého konfesního práva. Těmi jsou občané, kteří si přejí izolaci a ostražitost mezi náboženským a nenáboženským segmentem obyvatelstva, a ti, kdo dávají přednost spolupráci. Stoupenci rozchodu a odluky jsou jak mezi nábožensky angažovanými, tak mezi lidmi nábožensky indiferentními a ateisty. A podobně je to rozloženo u příznivců spolupráce. Oba postoje najdeme od levého po pravý okraj politického spektra. Politickou sílu obou názorů ukáže jednání v parlamentu.

15. 3. 2009

Ivan Odilo Štampach se v článku "Rozchod, nebo spolupráce nezávislých subjektů?" až freudisticky mýlí, jestli se domnívá, že podnětem k napsání textu "Odluka od stolu i lože" byly "opoziční návrhy ČSSD na další novelizace českého konfesního práva". Ne. Štampach či ČSSD chystá novelizaci českého konfesního práva? Já použil slovo sociální demokracie jen jednou... A to přesto, anebo snad právě proto, že nejen poslanci sociální demokracie, ale i značná část poslanců ODS a KSČM patří stále mezi odpůrce návrhu zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Největší odpor ale tento nápad vzbudil ve veřejnosti - stejně jako ultimativní požadavek katolíků i jejich papeže na vydání katedrály sv. Víta...

Štěpán Kotrba: Papež ať se stará o Andělský hrad ZDE

Doposud velké množství poslanců různých politických názorů nevidí ani potřebu ratifikace smlouvy s Vatikánem, ani racionalitu v rozsahu, době plateb ani fixně nastavených úrocích u nyní probíraného návrhu na "vyrovnání s církvemi". Práce zvláštní komise podle mých informací tyto rozpory neodstranila a její činnost nejspíše u konce není. Křesťanství je zde 2000 let, jako státní náboženství končilo roku 1918, o několik let později začal i proces vyvlastňování majetků a současné "vyrovnání s církvemi" nelze čekat za několik měsíců. Masaryk i Beneš dobře věděli, proč znárodnili církevní majetky.

13. 3. 2009
Ha-Joon Chang

Protekcionizmus hospodársku krízu nespôsobil. V skutočnosti je umiernený protekcionizmus presne to, čo potrebujeme.Fundamentalistické trhové náboženstvo uctievalo posledných 25 rokov tri posvätné kravy: vyrovnané rozpočty, súkromné vlastníctvo a voľný obchod. Dve z nich sa už nedávno obetovali realite.

Prvé šli vyrovnané rozpočty, keď krajiny v boji proti kríze bez váhania začali prehlbovať deficity. Odumiera aj viera v súkromné vlastníctvo, keď krajina po krajine znárodňuje banky.

13. 3. 2009

Desítky letadel, která létají z londýnského letiště Heathrow, trpí potenciálně katastrofální technickou chybou motoru, který znamená, že je "vysoce pravděpodobné", že se znovu bude opakovat loňská letecká havárie letadla British Airways, varuje americká státní organizace odpovědná za bezpečnost leteckého provozu.

13. 3. 2009

Jan Čulík píše, že "u člověka, který se narodil r. 1968, tedy více než dvacet let po ukončení druhé světové války, bych naprostou posedlost minulými traumaty nečekal." Musím se přiznat, že jeho poznámka mne zaskočila. Čekala bych jí od někoho, kdo neví o minulém režimu nic, ale ne od něho.

13. 3. 2009

Nedá mi to abych na váš článek nezareagovala, i když to není polemika, spíš pár myšlenek, které mi v souvislosti s vaším článkem napadly.

Já také vím, co se všechno v Pobaltí dělo, byla jsem tam někdy v r. 1980. Tehdy se mi ale zdálo Pobaltí ve srovnání s SSSR jako celkem příjemná, téměř západní oáza. Přijela jsem tam totiž z Moskvy a mohla jsem srovnávat. Oni na tom ti obyčejní Rusové nebyli ani o chlup lépe...., píše Alice Valkarová z ústavu částicové a jaderné fyziky na fakultě matematiky UK v Praze.

12. 3. 2009

Desítky starostů žádají:

tisková zpráva

Starostové a místostarostové z více než šedesáti měst a obcí se dosud přihlásili k Prohlášení starostů na podporu vládní novely horního zákona. Představitelům samospráv vadí, že těžebním firmám současná právní úprava umožňuje obcházet povinnost poskytnout podklady potřebné k tzv. odpisu zásob. Kritizují i absolutní předkupní právo ke státním pozemkům v dobývacích prostorech, které nyní těžaři mají. Ti jej zneužívají k nátlaku na samosprávy obcí a omezování jejich rozvoje. Starostové proto naléhavě žádají poslance, aby podpořili vládní novelu horního zákona, která uvedené problémy řeší, a kterou začne příští týden projednávat Poslanecká sněmovna. Na dnešním setkání s novináři zároveň autoři prohlášení ostře odmítli plány poslance Oldřicha Vojíře (ODS) spojit projednávání novely s prolomením územních limitů těžby hnědého uhlí, které chrání před likvidací přes 20 obcí a měst v předpolí hnědouhelných dolů v Severních Čechách.

12. 3. 2009

Irácký novinář, který zaútočil na George Bushe během jeho návštěvy v Iráku botou, a stal se tak hrdinou skoro po celém arabském světě, byl odsouzen na tři roky do vězení. Informoval o tom jeho právní zástupce.

Muntazer al-Zaidi (30) u soudu prohlásil, že je nevinen, a dodal, že jeho čin byl "přirozenou reakcí na okupaci". Byl odsouzen na tři roky za urážku zahraničního šéfa státu během oficiální návštěvy. Po vyhlášení rozsudku al-Zaidiovi příbuzní reagovali hněvivě. Křičeli, že je verdikt nespravedlivý a neférový.

13. 3. 2009

"Chceme chovat krávy, ne poslouchat voly,"

jedno z hesel na demonstraci zemědělců proti politice ministra Petra Gandaloviče (ODS) a eurokomisařky pro zemědělství Mariann Fischer-Boelové

12. 3. 2009

Renomovaný ekonom varuje před "absolutním šílenstvím" přístupu českého prezidenta

KD│Popírači změn klimatu jsou směšní a podobají se lidem, kteří trvají na tom, že Země je plochá. Prohlásil to bývalý šéf Světové banky a ekonomický poradce britské vlády sir Nicholas Stern. Podle něj popírat lidský vliv na klima - tváří v tvář všem vědeckým důkazům - je asi stejné jako popírat spojitost mezi kouřením a rakovinou, nebo mezi infekcí virem HIV a onemocněním AIDS. V článku Sunny Hundala o Sternově vyjádření informoval list Guardian.

15. 3. 2009

Francie není pro nezávislost Tibetu, prohlásilo v pátek francouzské ministerstvo zahraničních věcí, po výzvě od čínského premiéra Wen Jiabaa, aby Francie objasnila v této otázce svůj postoj . "Nous ne sommes pas favorables à une indépendance du Tibet" - "Nechceme podporu nezávislosti Tibetu," řekl mluvčí na Quai d'Orsay, Eric Chevallier. "Naše pozice je zcela nezměněná, je to podpora pro územní celistvost Číny a odmítnutí vyhlídky na odtržení nebo podporu tibetské nezávislosti," dodal.

AFP: La France affirme son opposition à une indépendance du Tibet ZDE

15. 3. 2009
◄ Martinik - Členové Kolektivu dne 5. února, 14. března na prefektuře Fort-de-France po podpisu smlouvy o ukončení generální stávky

Konec stávky v Martiniku, hlásá francouzský tisk. A 20.000 protestujících pochodovalo a skandovalo v ulicích v sobotu na oslavu konce více než jeden měsíc trvající generální stávky.

AP: La grève générale levée en Martinique: l'île en liesse ZDE

Le Monde: Fin de la grève en Martinique ZDE
dohoda podepsaná mezi odbory a zaměstnavateli ZDE
13. 3. 2009

Jan Čulík ve své reakci na článek Petra Lítoše se zamýšlí nad reálností či spíše nereálností teroristických útoků v českém prostředí. Píše, že není v mentalitě českého národa bránit se proti bezpráví násilím a dodává: "Bezpráví se značné části společnosti děje od politiků už léta, a většina lidí v ČR se nezmohla ani na účast na obyčejné demonstraci." Ano, je to tak. Česká reakce na bezpráví je dlouhodobě skutečně poněkud odlišná.

12. 3. 2009

KD│Obamova administrativa pracuje teprve měsíc a půl, ale v jednom kole mezi mačkáním tlačítka "restart" s Rusy, vstřícností k Evropanům, hovory o urovnání s Talibanem, pozvánkami pro Íránce a strkáním lokty do Syřanů už se stala jednou z diplomaticky nejaktivnějších amerických administrativ.

Nynější prezident Obama během kampaně dosti kontroverzně prohlašoval, že je připraven hovořit s protivníky, včetně zemí jako je Írán. Toto stanovisko bylo součástí obecné kritiky Bushovy administrativy, o které Obama říkal, že se diplomaticky izoluje, když odmítá jednat jak s protivníky, tak s kriticky důležitými spojenci. Nyní Obama do celého světa vysílá emisary, aby všude - od Evropy přes Střední východ a Jižní Asii až po Rusko - restartoval dialog. Pro Obamu jsou tyto rozhovory předehrou k podstatným pohybům v mezinárodní aréně.

12. 3. 2009

Obecně prospěšná společnost Člověk v tísni je vedle české pobočky Amnesty International největší domácí organizací zabývající se lidskoprávní problematikou. Avšak mnoho palčivých témat z oblasti lidských práv a humanitní a rozvojové pomoci jako by bylo pro Člověka v tísni (dále též ČvT) tabu. Výrazným příkladem je jeho (ne-)reakce na nedávný izraelský útok proti Gaze. V ulicích evropských velkoměst protestovaly desítky tisíc lidí proti barbarskému bombardování dlouhodobě diskriminovaných Palestinců, tvrdá kritika na adresu Izraele přišla i od prestižních západních humanitárních organizací. Člověk v tísni ale ke konfliktu mlčel, a to mají jeho pracovníci exkluzivní přístup do českých médií. Česká televize je navíc jedním ze tří zakladatelů této o.p.s.

12. 3. 2009

"Majitelé kapitálu stimulují proletariát ke koupi stále většího množství a stále dražšího zboží. K tomu využívají půjček, které sami poskytují. Zvrat nastane ve chvíli kdy se tyto půjčky stanou nesplatitelnými. Nesplacené půjčky nutí banky k půjčkám u státních institucí. Rozhodující role státu v půjčkách soukromým firmám bude prvním znakem nástupu nové éry - éry komunismu a to celosvětově."

Karel Marx, Kapitál, 1867

(Virální mail s tímto fiktivním citátem putuje z jedné e-mailové schránky do druhé již asi měsíc. Vzhledem k tomu, že podle Marxe kapitalisté vyplácejí dělníkům minimální (subsistenční) mzdy a absolutně i relativně je zbídačují - stejně jako k tehdejší "flexibilitě" trhu práce, která by jen zcela šílenému dělníkovi dovolila, aby se zadlužil - je v zásadě nemyslitelné, že by Marx něco takového mohl vůbec kdy napsat - KD.)

12. 3. 2009

Propad české ekonomiky může být mnohem horší, než se dosud myslelo. Analytici opět zhoršili své prognózy: hospodářství by letos mohlo klesnout až tři procenta pod nulu. David Marek z Patria Finance soudí, že ekonomika skončí záporem 3,5 procenta, Vojtěch Benda z ING čeká propad kolem tří procent. I další analytici, kteří v průměru očekávají záporný růst kolem dvou procent, připouštějí, že své prognózy brzy zhorší.

E15: Ekonomika se řítí ke dnu ZDE

12. 3. 2009

aneb když důchodce Zdeněk Kodýtek za zaťatou pěst marxismu-leninismu v roce 2009 bojuje

Chtějí-li komunisté na prahu 21. století jako komunisté postupovat vpřed, nemohou nerozvinout Fučíkovu myšlenku o zkušenost revolučního boje svých otců a dědů asi takto: Lidé, komunisté zvláště, bděte a buďte pamětlivi toho, že pevnosti se nejlépe dobývají zevnitř!

Zdeněk Kodýtek, Praha 7, Dialog 154

Vážení čtenáři, tyto dva dokumenty vyjadřují kvintesenci sporu uvnitř strany, kterou se mnozí z vás rozhodli paušálně odsoudit jako "totalitní" či "zločineckou" jen proto, že se "dostatečně nedistancovala od praktik své předchůdkyně", Jakešovy a Husákovy KSČ. Přitom už v roce 1990 řekla jednoznačně, že "KSČ včerejška není KSČ dneška" a pak už jen při mnoha příležitostech svou distanci dávala najevo. Neodhodila však minulost celou, neodhodila to dobré, co minulost představovala. Jiní z vás zase nostalgicky vzpomínají na dobu, kdy práce byla povinností a ne přepychem, odměna za ni stačila ke slušnému životu, rohlík stál 30 haléřů a i dělník z továrny mohl slušně bydlet "v králikárně" paneláku a jezdit každý rok na dovolenou. Pro třetí skupinu j pak tato strana budoucím předvojem všech doteď ponižovaných, marginalizovaných a ožebračovaných. Nejen v Česku, ale i na celém světě. Pro čtvrtou je mastodontem přeživším jen omylem a nedůsledností při názorovém čištění společnosti po Velké vítězné sametové. Nicméně jako vše v tomto nikdy nekončícím dějinném sporu o interpretaci minulosti, nic není černobílé a ostré hrany pravdy, spravedlnosti, práva a morálky je nutno vždy vnímat v kontextu, s historicky podmíněnou vysvětlivkou. Se značnou dávkou skepse k reálnému naplnění snů o lepším světě za situace, kdy my sami jsme lepšími (obětavějšími, moudřejšími, pracovitějšími, skromnějšími) nikdy nebyli, nejsme, nechceme být a nebudeme. Ani jeden z argumentujících nemá na rukou krev nevinných. Ani jeden z argumentujících se svých ideálů nechce vzdát. Ani jeden nemá pravdu zcela, ale ani jeden nehovoří úmyslnou nepravdu. Ani jeden z nich se svých názorů nevzdá a nesleví. Jejich spor rozděluje politickou scénu na verbálně radikální levici a ovlivňuje chování i rétoriku mnohých jiných, včetně politické pravice. Jejich spor nemá jednoznačného vítěze a poražení jsou před zrcadlem budoucnosti všichni. Pevnost pravdy je pro současnost nedobytná. Interpretaci pravdy provedou dnešní nemluvňata až dospějí. Kritéria budou mít jiná, než měli jejich dědové. A v tu dobu už to všem bude nejspíš jedno, protože budou řešit úplně jiné problémy.

Důchodce Zdeněk Kodýtek je bývalý učitel ZDŠ v Praze 7, dnes důchodce a člen organizace KSČM v téže čtvrti. Autor ultrakonzervativního stalinistického časopisu Dialog, polemizujícího "zleva" z "leninských pozic" s politikou KSČM. Vášnivý diskutér o tom, jaký by měl být svět na teoretických konferencích, které jeho buňka pro stejně postižené pořádá. Idealistický snílek, neschopný uvažovat dialekticky o vazbách ekonomické základny a nadstavby, o vazbách minulosti na budoucnost, neschopný analyzovat chyby minulosti, ani té vlastní. Plete si snovou obraznost poezie a popisnou věcnost prózy. Heslo "proletáři všech zemí , spojte se" bere jako politickou alternativu parlamentarismu. Jako učitel ZDŠ býval přesto kdysi dobrým učitelem, ba vynikajícím učitelem. Byl vzdělaným a přísným učitelem.

Zajímalo by nás... ZDE

PhDr. Josef Heller, CSc. je historik, filosof, humanista. A přesto, nebo snad právě proto komunista. Místopředseda OV KSČM Praha 10 a vedoucí týmu pro politickou analýzu při odborném zázemí ÚV KSČM. Ač dlouhou dobu v aparátu KSČM, stále stejně tvrdohlavě bojující se stalinisty uvnitř strany. Konkrétními argumenty, nikoliv paušálními plivanci. Duší romantik, ničím nepoučitelný optimista, bytostný teoretik, jako mnoho jiných z jeho generace. V převodu teorie do praxe naprosto neschopný, v procesu praktické politiky naprosto naivní. Don Quijote teoretiků i politiků KSČM. Ale nezlomný a vytrvalý.

Otevřený dopis členům sekce školství odborného zázemí ÚV KSČM, zejména autorovi materiálu "Zajímalo by nás" ZDE

12. 3. 2009
Michael Kocáb
projev českého ministra pro lidská práva a národnostní menšiny u příležitosti Mezinárodního dne žen za české předsednictví v Radě Evropské unie, 10. 3. 2009

Vážené dámy a pánové, je mi velkou ctí promluvit zde za české předsednictví v Radě Evropské unie u příležitosti Mezinárodního dne žen. Rád bych na úvod svého projevu vyjádřil přání, aby tento den byl i nadále symbolem dosahování úspěchů v prosazování rovnosti žen a mužů. Mnozí z nás si totiž pamatují i doby, kdy bylo jeho slavení v některých zemích spíše symbolem poslušnosti k totalitním režimům a s úctou k právům žen neměl mnoho společného. Je tedy třeba i nadále deklarovat vědomí si důležitosti snahy o dosahování rovnosti všech, tedy i žen a mužů, zamezovat diskriminaci a podporovat svobodu každého individua.

12. 3. 2009

KD│"Kromě jednorázového aktu oplodnění už neexistuje nic, v čem by muž byl nezastupitelný, a tedy nezbytný", říká sociolog Zygmunt Bauman. Rozhovor na kontroverzní téma s ním pro Gazetu Wyborczu vedl Tomasz Kwasniewski.

12. 3. 2009

Ministerstvo zahraničí USA vydalo i tento rok zprávu o stavu lidských práv v jednotlivých zemích. Nechci upírat Spojeným státům právo kritizovat ostatní země, ale pár poznámek bych si s dovolením dovolil na téma "stav lidských práv v USA".

12. 3. 2009

Britské listy uveřejnily informaci o nové knize Viktora Suvorova. Při té příležitosti upozornily: "Podle Suvorova byl Stalin zastáncem teze, že bezpečnost SSSR je možno zajistit pouze neustálým rozšiřováním území. Tuto tezi prý hlásal už Lenin. (Stalin byl ovšem např. trockisty soustavně kritizován za svou teorii socialismu v jediné zemi - právě s poukazem na ústup od "leninismu". Naopak mnoha tzv. buržoazními autory byl za tento přístup oceňován, v předválečné ČSR mezi jinými Ferdinandem Peroutkou. Tyto skutečnosti Suvorov, kterého často kritizují za práci s prameny, v zásadě ignoruje -- KD.)", komentuje překladatel Bruno Solařík.

12. 3. 2009

Sarkozy plní plán. "Nepřítomní mají smůlu!" řekl včera v Sálu Nadace pro strategický výzkum (FRS) francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Prezident ohlásil návrat do vojenských struktur Severoatlantické aliance (NATO). Chce mít totiž Francii "silnější a vlivnější". Završil tím téměř patnáctiletý proces, který před ním zahájili jeho předchůdci: zejména premiér Alain Juppé a prezident Jacques Chirac. Jedná se o revizi 40 let staré doktríny? Bezesporu. Zda to bude ale něčím více, než symbolickým aktem, ukáže až budoucnost...

12. 3. 2009

V neděli, 15.března, uplyne neuvěřitelných 70 let od okamžiku, kdy generál Johannes Blaskowitz nechal na všech nárožích vyvěsit svůj legendární a špatnou češtinou formulovaný rozkaz pro obyvatele a kdy (následující den) z Adolfovy vůle vznikl Protektorát Čechy a Morava. Generál Blaskowitz, syn pastora, absolvent pruské kadetky a celoživotní voják, skončil v únoru 1948 sebevraždou a málokdo si na něj vzpomene. Období protektorátu by ale v zapomnění upadnout nemělo. Je to jeden z poměrně dobře zpracovaných zdrojů poznání o naší národní povaze. O tom, jací opravdu jsme a do jaké míry se jako národ dokážeme přizpůsobit jakýmkoli podmínkám a vytěžit z nich maximum pro zajištění nejen svého přežití, ale i snesitelné existence.

12. 3. 2009

Kníže, ne-li "Kroll" naší diplomacie -- stejně jako kdysi Jan Ruml -- víckrát odcházel z politiky, když vyhřezla na povrch nepravost, leč pokaždé zadrhl ve futrech chrámu vládní moci. V případě ač letitého, přec zeleného nominanta Schwarzenberga, váženého muže, vznikaly mravoučné výroky z prosté "lidovecmilnosti". Šéf zamini získal svou autoritou drahocenný čas k "vyřešení" exekutivního problému jménem Jiří Čunek, jehož znásobené dozvuky řeší česká politická kultura bohužel i za časů, kdy má mít Mirek Topolánek klid na evropskou prezentaci manžetových knoflíčků. Doteď se nejen KDU-ČSL chytá za hlavu, jakého vsetínského velikána alias Grosse jim vynesla památná léčba vředů, jelikož to stejně nakonec prasklo a domácí klerikalismus krvácí na kříži voličských preferencí...

Dobrý den, prapore hvězd a pruhů
12. 3. 2009

KONSTRUKTIVNÍ NÁVRH MINISTERSTVU OBRANY ČR:

Do Prahy přijede Barack Obama. Událost je to veliká, neboť Amerika, toť náš vzor. Když přijeli naposledy nejvyšší hosté zpoza velké louže, zazpívala jim ministryně obrany. Překvapila tím i své generály, kteří s ženským zpěvem jako se zbraní hromadného ničení nepočítali a nebyli patřičně vybaveni. Duo s ochraptělým písničkářem Vyčítalem na obranu radaru bylo vhodným dárkem vůči tak vzácné návštěvě, že to chce repete, i když to tenkrát šéfredaktor Jan Čulík nazval "mrtvolou stalinismu" a "bolševickým slouhovstvím vůči zahraniční mocnosti". Barbar nekulturní... Smíchy tenkrát umírali jak alespoň trochu inteligentní příznivci radaru, tak a zejména jeho odpůrci. Píseň o americkém praporu hvězd a pruhů na motivy Bromovy adorace prvního kosmonauta majora Gagarina by nevymyslel ani Andrej Čírtek. Od té doby CD s písní pro Bushe dávají na ministerstvu obrany povinně každé zahraniční návštěvě, a proto k nim pro jistotu nikdo nejezdí.

Jelikož už dnes víme, že je riskantní nechat ministryni obrany cokoliv vymýšlet, nabízíme pomoc - námět pro zpěvuchtivou představitelku předsedající země EU Vlastu Parkanovou a obstarožního barda Jana Vyčítala na novou interpretaci dalšího kotlíkového evergreenu. Bude to vhodný doplněk Entropy.

The stars above in heaven are looking kindly down...

11. 3. 2009

Můžeme mít různé názory na brutální a autoritářský režim Slobodana Miloševiče v Srbsku, avšak, jak na to poukazuje Ivo Šebestík, použitím výrazu "bombardování režimu" se Moravcovi podařila skutečná, totalitní, jazyková bota. Skrývající zabíjení lidí za zavádějící frázi. Režim je abstraktum, nelze ho bombardovat: bombardují se vždycky skuteční lidé. Právě proto, že západní, především britské, sdělovací prostředky se ve válce v Jugoslávii soustřeďovaly intenzivně na osudy obyčejných lidí na obou stranách této války, mohla vzniknout představa, že proti násilí Miloševičova režimu je zapotřebí něco podniknout. Ovšem vždycky bylo vidět, že bombardování vojenských cílů má svá nebezpečí, že válka je zabíjení jednotlivých lidí a že v ní vždycky zahynou nevinní. Viz například ona historie o tom, jak hrdinné NATO zabilo srbskou maskérku, když vybombardovalo budovu bělehradské televize.

Zahraničněpolitický editor BBC John Simpson o válce v Srbsku psal takto:

11. 3. 2009

Byli jsme v pondělí v Glasgow na večeři s estonským filmovým režisérem Ilmarem Raagem. Měl jsem pocit, že jsem se vrátil do roku 1945, nebo snad 1950. Uznávám, že pobaltské státy měly ve dvacátém století strašlivou historii a děsivě trpěly od německých nacistů i ze Stalinova Ruska, ale od člověka, který se narodil r. 1968, tedy více než dvacet let po ukončení druhé světové války, bych naprostou posedlost minulými traumaty nečekal.

11. 3. 2009

Jak se bombarduje režim? Tak, na to bych se zeptal rád moderátora České televize Václava Moravce. Použil toho pojmu ve svých nedělních Otázkách dvakrát, a to v souvislosti s bombardováním Jugoslávie letadly NATO v roce 1999.

Tato událost má totiž své desáté "výročí", a česká mainstreamová média, místo, aby alespoň zahanbeně mlčela, když už se nemíní kát za své tehdejší jednostranné zpravodajství, tak málem s úctou ono barbarství a jeho aktéry (Solana) znovu připomínají. O tom ale teď psát nechci.

Zajímá mě speciálně pojem "bombardování režimu". Nevím, proč toto sousloví Václav Moravec použil, ale odpověď, zdá se, najdeme v rozhovoru právě s ním na stránkách sobotní přílohy deníku Právo. Ten rozhovor je dobrý a Moravec odpovídá způsobem, který budí sympatie. Mimo jiné tento pětatřicetiletý novinář ale oprávněně kritizuje českou módu příliš mladých a nezkušených redaktorů.

6. 3. 2009

Some superficial marketing twaddle

On 31st March 2008, we published Štefan Švec's seminal article "Krize české literatury", which has provoked a considerable debate in the Czech literary circles.

Jan Čulík's Czech Translation Honours class at Glasgow University has produced an English version of this dynamic and persuasive text. The work on was extremely stimulating both for the teacher and, it would seem, also for the students. The class consisted of several native English speakers and of a number of native Czech speakers. The ability to approach the text in class from the positions of native speakers of English as well as from the position of native speakers of Czech at the same time provided an excellent opportunity to produce a high class translation of an important essay, which we now proudly present to the public.

The authors of the translations are Hannah Dent, Michael Sangster, Andrew Wallace, Kacper Kuznicki, Michal Mráz, Martina Urbanová, Daniela Šebestová, Zuzana Malá, Jitka Rejhonová, Pavla Červená and Petra Procházková.

Štefan Švec, The Crisis of Czech Literature: Some Superficial Marketing Twaddle"HERE

Před rokem, v březnu 2008, jsme vydali zásadní esej od Štefana Švece "Krize české literatury", která vyvolala v českých literárních kruzích velkou kontroverzi. Překladový seminář Jana Čulíka na Glasgow University tento text postupně přeložil do angličtiny. Je to nesmírně dynamický, energicky a inventivně napsaný esej a troufám si říci, že totéž platí o anglickém překladu: vypracoval ho seminář rodilých anglických i českých mluvčích a jejich interakce při práci byla nesmírně inspirující. Autory překladu jsou Hannah Dent, Michael Sangster, Andrew Wallace, Kacper Kuznicki, Michal Mráz, Martina Urbanová, Daniela Šebestová, Zuzana Malá, Jitka Rejhonová, Pavla Červená a Petra Procházková. Blahopřejeme studentům k dokončení vynikajícího příspěvku k zpřístupnění inteligentní české veřejné debaty mezinárodnímu publiku.

Štefan Švec, The Crisis of Czech Literature: Some Superficial Marketing Twaddle"ZDE

Resources in English on Czech literature, film and politicsHERE

2. 3. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V únoru 2009 přispělo celkem 180 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 35 220.46 Kč. Příjem z reklamy byl 10 200 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2009 částku 99 040.99 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2009 Čína znepokojena osudem svých peněz v USA   
13. 3. 2009 Čekání na létající talíře John Michael Greer
12. 3. 2009 Stratfor: Obamova diplomatická ofenzíva a realita geopolitiky   
11. 3. 2009 "Nové myšlení" v USA: Nejdříve zrušme evropskou protiraketovou základnu   
11. 3. 2009 Střední Evropa: Blýskání na lepší časy   
10. 3. 2009 Jako "Východní Evropa" už jsi i na jídelníčku! Miloš  Dokulil
10. 3. 2009 Světová banka: USA táhnou svět do recese   
10. 3. 2009 Stiglitz: Světovou banku a Mezinárodní měnový fond musí nahradit OSN   
10. 3. 2009 Velbloud, ten se nemá, aneb leží Rumunsko ve střední Evropě? Karel  Dolejší
9. 3. 2009 O síle osobnosti zeleného předsedy Karel  Dolejší

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2009 Scott Ritter: Obamo, vyřiď to s B týmem   
13. 3. 2009 Debata Hersh-Mondale: Americká ústavní krize   
12. 3. 2009 Stratfor: Obamova diplomatická ofenzíva a realita geopolitiky   
12. 3. 2009 Sir Nicholas Stern: Popírači změn klimatu tvrdí, že Země je placatá   
11. 3. 2009 "Nové myšlení" v USA: Nejdříve zrušme evropskou protiraketovou základnu   
11. 3. 2009 Střední Evropa: Blýskání na lepší časy   
7. 3. 2009 Clintonová, Lavrov a chybné výkony Karel  Dolejší
7. 3. 2009 Obama je přepracovaný   
6. 3. 2009 Panarinova katastrofická předpověď Štěpán  Kotrba
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2009 Bulharská odveta Ladislav  Žák
26. 1. 2009 Mystifikace za mystifikaci aneb poprvé fandím Mladé frontě Dnes   
21. 1. 2009 Omlouvám se, že jsem umělec?? Bohumil  Kartous
21. 1. 2009 Entropa není umění Petr  Wagner
20. 1. 2009 Černý obrys rafinovaného cukru? Miloš  Dokulil
20. 1. 2009 Ta provokace mi skutečně připadá vtipná Jan  Čulík
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč
17. 1. 2009 Washington Post: Je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima   

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
6. 3. 2009 Budeme znova mrznout? Karel  Dolejší
5. 3. 2009 Gazprom plánuje postavit v Německu plynové zásobníky pro EU   
26. 2. 2009 Ukrajina se žene do propasti   
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
4. 2. 2009 Vojna o ropu a plyn pokračuje - sporom o Hadí ostrov   
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2009 "Když se kácí les, létají třísky"   
7. 3. 2009 Izrael anektuje východní Jeruzalém, varuje Evropská unie   
7. 3. 2009 Nové americko-syrské rozhovory byly "velmi konstruktivní"   
3. 3. 2009 Izrael možná bude souzen za válečné zločiny v Gaze   
3. 3. 2009 Izraelská vláda sklidila kritiku za protiraketovou obranu   
2. 3. 2009 Izrael plánuje na západním břehu Jordánu výstavbu 73 300 nových domů   
26. 2. 2009 Ehud Barak: Je nejvyšší čas zastavit íránský jaderný program   
23. 2. 2009 Amnesty International požaduje embargo na dodávky zbraní do Izraele   
19. 2. 2009 Místo levice je v ulicích   
17. 2. 2009 Cesta k etnicky čistému Izraelu   

Plynovod Nabucco RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
30. 1. 2009 Nabucco – plynárenský sen, alebo realita? Karol  Palkovič
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   
10. 11. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část II Jaroslav  Ungerman
31. 10. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část I. Jaroslav  Ungerman

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous

Roman Joch, ředitel "Občanského institutu" RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2009 Ultrakonzervativní Občanský institut se přiznal: nechal se financovat z USA   
5. 12. 2008 To, že je Roman Joch zván v ČR do televize, má zásadní význam   
5. 12. 2008 Joch Jan  Hruška
5. 12. 2008 Doufejme, že se Roman Joch nebude chtít vrátit k profesi   
5. 12. 2008 Poplašná zpráva o úrovni české populace   
4. 12. 2008 Necenzurovat- ani Jocha Ivan  David
4. 12. 2008 Naše civilizace nebyla nikdy dosti křesťanská   
4. 12. 2008 Televizní odborník Roman Joch   
3. 12. 2008 Propaganda od Romana Jocha - článek bez informační hodnoty   
25. 2. 2008 Jochův návrh na legalizaci mučení jste nepochopili   

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Na odporu postavená estetika není umění Štěpán  Kotrba
2. 1. 2009 Sderot, Gaza a Sue Grandová naruby Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2008 Kateřina Jacques chce dávat beztrestně marihuanu i dětem Štěpán  Kotrba
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 Co s odpovědností za nežádoucí reakce? Petr  Wagner
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
18. 2. 2009 Platy a poplatky Boris  Valníček
13. 2. 2009 Důchodcův dopis ministryni zdravotnictví Štěpán  Steiger
30. 1. 2009 Elektronický způsob vedení zdravotnické dokumentace: ochrana dat především Štěpán  Kotrba
29. 1. 2009 Za levné léky se v ČR vydaly jen 4 promile z celkových nákladů na léčiva Petr  Wagner
24. 1. 2009 Co zdravotnické poplatky regulují? Antonín  Konečný
23. 1. 2009 Ideologické hrůzy náměstka ministra či jeho kritika? Jan  Marek
22. 1. 2009 Ideologické hrůzy pana magistra Šnajdra Petr  Wagner
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček

Čína RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2009 Německo získalo miliardové objednávky z Číny   
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
20. 2. 2009 Čína začíná globálně investovat   
17. 2. 2009 Clintonová dorazila do Asie a Severní Korea odpálí raketu "s doletem do USA"   
13. 2. 2009 Čína se bojí o své satelity   
3. 2. 2009 V Číně přišlo 26 milionů lidí v důsledku hospodářské krize o práci   
22. 1. 2009 Bílá kniha čínské obrany Oskar  Krejčí
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   

Tibet RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2009 Dalajláma varuje: Tibetská kultura je na hranici zániku   
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   

Zelení RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2009 Zelená se, zelená? Miloš  Dokulil
9. 3. 2009 Bursík svou výhrou prohrál Zeleným co mohl Štěpán  Kotrba
9. 3. 2009 Ústřední revizní komise Strany zelených: Čáslavka a Šlegr budou zbaveni všech funkcí   
9. 3. 2009 Jak mohou být zelení atraktivní pro voliče komunistů? Boris  Cvek
9. 3. 2009 Vzkaz pro modrozelenou bandu ve Straně zelených Pavel  Pečínka
9. 3. 2009 Zubová: "Se lháři ve vedení nezíská Strana zelených podporu voličů"   
9. 3. 2009 Jak na stranu "vyžírků uprdelených na teplé sesli" Milan  Daniel
9. 3. 2009 Jakubková: Bursíkovi zůstane beznázorová a nevolitelná monokultura   
4. 3. 2009 Demokratická výzva SZ chce více demokracie   
2. 3. 2009 Bursík a Jacques napadli petiční stánek Iniciativy Ne základnám   

Írán RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2009 Debata Hersh-Mondale: Americká ústavní krize   
9. 3. 2009 Lavrov: Rusko navrhuje úplný zákaz raket středního a kratšího doletu Karel  Dolejší
3. 3. 2009 Obama zahájil v Teheránu "holywoodskou diplomacii"   
3. 2. 2009 Írán vyslal satelit na oběžnou dráhu   
29. 1. 2009 Obamův Bílý dům asi pošle Íránu dopis, jehož cílem je rozmrazit americko-íránské styky   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček
31. 12. 2008 Jak Evropská unie brání demokratizaci Íránu   
29. 12. 2008 Špinavý vtip televize Channel Four   
25. 12. 2008 Ahmadinežád blahopřeje abrahámským vyznáním při příležitosti Ježíšova narození   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
20. 2. 2009 Serpenízek další z malých digitálních televizí je v problémech Štěpán  Kotrba
18. 2. 2009 Týden - kreativně přepracovaný Telegraph? Štěpán  Kotrba
17. 2. 2009 Touží Bobocký stále po křesle ředitele STV? Štěpán  Kotrba
13. 2. 2009 Česká televize démonizuje Hugo Chaveze, který stojí v čele Venezuely již deset let Daniel  Veselý
10. 2. 2009 zabijsvojeradio.cz aneb jak se stát předsedou Rady ČRo Štěpán  Kotrba
10. 2. 2009 MF Dnes : "Referendum je nástroj totality" Bohumil  Kartous
10. 2. 2009 Rádio Jerevan hlásí.... Miloslav  Štěrba
8. 2. 2009 Když se norma stává pornem a porno normou Irena  Ryšánková
6. 2. 2009 Papež a kancléřka, neboli příklad mediální moci Uwe  Ladwig

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2009 Scott Ritter: Obamo, vyřiď to s B týmem   
3. 3. 2009 Poradní orgán doporučil Kongresu opustit projekt brdského radaru Karel  Dolejší
27. 2. 2009 Polsku víc záleží na bezpečnostní spolupráci s USA než na protiraketové obraně   
26. 2. 2009 Češi bydlí v zemljankách, hrají na dudy a milují Wesleyho Clarka Karel  Dolejší
21. 2. 2009 Jen počkej zajíci....radar bude! Miloslav  Štěrba
20. 2. 2009 Obamova administrativa už nespěchá s radarem ani s raketami   
15. 2. 2009 Mezi kritiky evropské protiraketové základny přibyl významný americký vědec Karel  Dolejší
15. 2. 2009 Hledání alternativ k evropské protiraketové základně: Program NCADE a jeho úskalí Karel  Dolejší
13. 2. 2009 Stala se ČR obětí velmocenských kšeftů? Karel  Dolejší
9. 2. 2009 Ruské balistické rakety - odkaz dvou géniů Lukáš  Visingr

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2009 Stratfor: Obamova diplomatická ofenzíva a realita geopolitiky   
9. 3. 2009 Obama přiznal, že Spojené státy "nevyhrávají" válku v Afghánistánu   
25. 2. 2009 Britský ministr spravedlnosti vetoval zveřejnění vládních záznamů o rozhodnutí zaútočit na Irák   
25. 2. 2009 Konec iluzí o manévrovém boji v Afghánistánu   
21. 2. 2009 Přeskupení priorit NATO   
18. 2. 2009 CIA tajně používá vojenskou základnu v Pákistánu   
16. 2. 2009 Irák: Vysocí američtí vojáci vyšetřováni kvůli ztrátě miliard dolarů na rekonstrukci   
13. 2. 2009 V Afghánistánu je nezvěstná třetina zbraní z amerických dodávek   
12. 2. 2009 Rusko chce "pomáhat" Spojeným státům v Afghánistánu   
11. 2. 2009 Petraeus údajně vypouští falešné zprávy o odkladu stahování USA z Iráku   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2009 Proč zakazovat názor? Miroslav  Uhlíř
28. 2. 2009 Britská vláda "zneužívá strachu" k likvidaci demokratických svobod   
11. 2. 2009 Kde jsou hranice svobody projevu?   
8. 2. 2009 Když se norma stává pornem a porno normou Irena  Ryšánková
6. 2. 2009 Český parlament hrubě omezil kontrolu politiků ve veřejném zájmu Petr  Wagner
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   

Školství RSS 2.0      Historie >
9. 3. 2009 Melounek sem, melounek tam Pavel  Táborský
9. 3. 2009 Oxfordský profesor doporučuje, aby teenageři chodili do školy až od 11 hodin   
4. 3. 2009 MŠMT pokračuje v neprůhledné přípravě školské reformy   
27. 2. 2009 70 procent evropských absolventů anglických vysokých škol nesplácí půjčky na školné :) Jan  Čulík
19. 2. 2009 Zavést školné v ČR? Rozhodně ne!   
12. 2. 2009 Národ v ohrožení Kostas  Dimelis
10. 2. 2009 Potřebují pedagogové své profesní sdružení? Pavel  Táborský
9. 2. 2009 Zavedení školného v Anglii ve školství nic nezlepšilo Jan  Čulík
9. 2. 2009 Buďme tvořiví v roce kreativity 2009 Michal  Giboda
9. 2. 2009 University of Chicago Visiting Scholars Program   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2009 Scott Ritter: Obamo, vyřiď to s B týmem   
12. 3. 2009 Stratfor: Obamova diplomatická ofenzíva a realita geopolitiky   
11. 3. 2009 "Nové myšlení" v USA: Nejdříve zrušme evropskou protiraketovou základnu   
11. 3. 2009 Střední Evropa: Blýskání na lepší časy   
9. 3. 2009 Lavrov: Rusko navrhuje úplný zákaz raket středního a kratšího doletu Karel  Dolejší
8. 3. 2009 Sikorski a Vondra prý ze hry, v čele NATO nejspíš bude Dán Karel  Dolejší
7. 3. 2009 Clintonová, Lavrov a chybné výkony Karel  Dolejší
6. 3. 2009 Redaktor MF Dnes Milan Vodička lže světové veřejnosti Jakub  Rolčík
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 The Crisis of Czech Literature Štefan  Švec
3. 3. 2009 Zemřel spisovatel Jan Vladislav   
2. 3. 2009 Lidé nečtou Josef  Vít
1. 2. 2009 Resources in English on Czech film, literature and politics   
7. 1. 2009 Ústav pro českou literaturu AV ČR vypisuje bohemistické stipendium   
31. 12. 2008 Podvod I. Miloslav  Bukovecký
15. 12. 2008 Na břehu dnů Petr  Litoš
11. 12. 2008 Vieweghova dvacátá kniha: Banální stereotyp Jan  Čulík
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
17. 10. 2008 "Nebudu-li já kurvú, ale bude jiná" Jan  Hus