31. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 9. 2007

Bývalý šéf britské armády zaútočil na americkou poválečnou politiku v Iráku. Charakterizovali jako jako "intelektuálně zbankrotovanou".

Generál sir Michael Jackson, který velel britské armádě v době války v Iráku, charakterizoval tvrzení bývalého amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda, že prý americká armáda "nebuduje státy" jako "nesmyslné". Také odmítl tvrzení, že britská vojska v Basře selhala.

Rumsfeld je jednou z osob, které "nesou největší odpovědnost za nynější situaci v Iráku," píše generál Jackson ve své autobiografii nazvané Soldier (Voják). Charakterizuje v ní přístup Washingtonu k boji proti globálnímu terorismu jako "nedostatečný", protože příliš spoléhá na vojenskou moc a ignoruje diplomacii a "budování státu".

Sloupek

Jiří Žáček

Když ty sloužíš době,
Ona slouží tobě.
Dokavad tě neodloží
Na nejbližší skobě.

kapesní opravník českých přísloví, IŽ 2000

plynovod
31. 8. 2007

koš │ Na oficiálním webu administrativy prezidenta Turkmenistánu se objevilo oznámení, že následník Otce Turkmenů, prezident Gurbanguly Berdimuhamedov slavnostně předal prezidentovi čínské státní ropné společností licenci na průzkum a dobývání plynu na ložisku Bagtyjarlik. Je to poprvé, kdy Turkmenistán předal cizí společnosti právo na dobývání plynu na souši. Využívání tohoto ložiska je součástí projektu dodávek plynu z Turkmenistánu do Číny pomocí nově vybudovaného plynovodu. Zásoby plynu na tomto ložisku dosahují 1,3 bilionu m3. Celkové prognózované zásoby plynu v Turkmenistánu se odhadují na 15 bilionů m3. Budoucí turkmensko-čínský plynovod povede přes území čtyř států - Celková délka plynovodu je 7000 km. 188 km potrubí bude na území Turkmenistánu, 530 km v Uzbekistánu, 1300 km v Kazachstánu, a přes 4500 km povede přes území Číny. Firmy Exxon a Mitsubishi, které původně plánovaly studii efektivnosti tohoto plynovodu, vyčíslily náklady na 10 miliard USD. Od účasti v projektu nakonec odstoupily. Čínský Státní výbor pro reformy a rozvoj oznámil, že vytvoří do roku 2010 vlastní páteřní síť nadregionálních plynovodů, která pokryje celou Čínu. Ruský naftový gigant Lukoil doufá, že podepíše kontrakty na ropný průzkum a rozvoj ve Venezuele a Turkmenistánu do konce roku. Turkmenistán dostavěl na hraniční řece Hariroud v íránské provinci severním Khorassanu přehradu Dousti (přátelství) Jméno má symbolizovat trvalé přátelství mezi Íránem a Turkmenistánem. Přehrada, kterou fiancovaly obě země spoelčně, je vybavena pokročilou počítačovou technologií pro zavlažování 25,000 hektarů zemědělské půdy.

Asie se mění. A je načase si to v Evropě uvědomit - dříve, než bude zima.

30. 8. 2007

"K porušení zákona v pořadu Tykadlo nedošlo"

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se v rámci svého letošního 14. zasedání vyjádřila ke stížnosti rady občanů na pořad Tykadlo ZDE, ve kterém paní Zora Jandová spolu s vysokým armádním důstojníkem přesvědčovala děti o potřebnosti, prospěšnosti a bezpečnosti radarové základny USA na českém území VIDEO ZDE. Vyjádření viz. je k nalezení na webových stránkách Rady ZDE.

RRTV "zastavila s provozovatelem, Česká televize správní řízení vedené pro možné porušení § 31 odst. 3 zákona č. 231/2001 Sb., ke kterému mělo dojít v rámci pořadu Tykadlo na téma rová základna - ano, nebo ne? odvysílaného dne 24. dubna 2007 v čase od 16:55 hodin na programu ČT1, neboť bylo prokázáno, že k porušení zákona nedošlo."

Tak. Rozbor pořadu RRTV nepublikovala. Své rozhodnutí nezdůvodnila nijak. ZDE

Nic jiného se bohužel nedalo očekávat.

Přes toto rozhodnutí považují lobování za jakoukoliv vojenskou základnu v pořadech pro mládež za obludnost. Asi nejsem sám, píše Jiří Volf.

Kdo má proti tomuto rozhodnutí Rady námitky, může napsat jejímu předsedovi Václavu Žákovi na tuto adresu.

31. 8. 2007

Vážený pane Václave Žáku, před časem jsem psal RRTV stížnost na nevhodnost pořadu Tykadlo na téma Radarová základna - ano, nebo ne? odvysílaného dne 24. dubna 2007 v čase od 16:55 hodin na programu ČT1. O tom, že byl tento pořad jednostranný a tedy nevyvážený, jsem přesvědčen stále, a proto tímto podávám stížnost na činnost RRTV, která se tímto problémem snad vůbec nezabývala, neboť ve vaší zprávě je jen konstatování, že k porušení zákona nedošlo. Kým a jak bylo toto prokázáno, ptám se tedy já, jakožto platící koncesionář. Žádám vás tedy, aby jste mě v zákonné lhůtě informoval, kdo a jak prokázal, že k porušení zákona odvysíláním uvedeného pořadu nedošlo.

Dopis s tímto zněním zaslal předsedovi Rady pro rozhlasové a televizní vysílání divák Jaroslav Mašinda, nespokojený se způsobem vyřízení jeho stížnosti. Má pravdu. Ultraliberální chápání mediálního práva má jednu výhodu. Rada nemá další práci. Občané si nestěžují, protože vědí, že to nemá cenu. Vědí, že jako občané nic nezmohou. Rada se nesoudí s pokutovanými médii. Neodargumentovanost a mnohdy nepřezkoumatelnost rozhodnutí RRTV totiž už byla příčinou mnohých soudních rozhodnutí, kdy Rada prohrála. Bezzubost mediálního kontrolního orgánu vynikne nejlépe na tom, jak digitální licence po mnoha měsících udělené byly televizím soudem odebrané. Nebo miliónové pokuty za reality show. Ty ukázaly, že s kvalitními právníky je dialog s Radou vyrovnaný. V televizích se i nadále chlastalo, mluvilo sprostě a předváděl se zde život v zahálce. Prostě ta pravá realita... Občan ale není silná televize, aby si mohl zaplatit specializované právníky na soudní tahanice. Rada byla zřízena, aby zastupovala občany. Aby chránila slabé proti silným. Nikoliv aby občany znechucovala a utvrzovala je v přesvědčení, že kdo nemá velké peníze na advokáty, nedomůže se v této zemi práva. I když tomu tak je.

Ptám se i já. Veřejně. Kdo a na základě jaké právní analýzy rozhodl, že v tomto případě k porušení zákona nedošlo? Chci veřejnou odpověď - takovou , kterou by mohl přezkoumat soud či mediální komise parlamentu. A neříkejte mi prosím, pane předsedo, že to byli radní, kteří se na tom kolektivně usnesli hlasováním... I když tomu tak určitě bylo...

31. 8. 2007
odpověď předsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání na dopis stěžovatele Jaroslava Mašindy

31. 8. 2007, 6:37 - Vážený pane, RRTV je správní orgán a vede správní řízení. Podle správního řádu jsou neveřejná. Proto, bohužel, nemohu zveřejňovat argumentaci a diskusi Rady. Předseda Rady Radu nevede, řídí pouze schůze a má jeden hlas. Zákon 231/2001 Sb. mi výslovně zakazuje, abych mluvil o tom, jak hlasovali ostatní členové Rady. Mohu pouze mluvit o tom, jak jsem hlasoval já.

Já jsem byl proti zastavení řízení s Českou televizí. Bohužel, moje stanovisko bylo menšinové.

1. 9. 2007

Děkuji za uveřejnění článku o praktikách ČT při propagaci radarové základny - nevěděla jsem o tomto pořadu do dnešního dne.

Nejen že se mi udělalo po jeho zhlédnutí zle, ale docela jsem se i zděsila, čím jsou naše děti krmeny prostřednictvím televizních pořadů., píše Jana Pilátová.

S takovýmito ideovými a účelovými rozhovory jsme se mohli v minulosti setkat za éry komunistů, kteří propagovali podobně Lidové milice, vojenskou službu a podobně.

Nevěřila bych, že v demokratické zemi (za kterou se stále ČR vydává) se toto bude dít. Připadá mi to jako politická objednávka ODS a dalších politických špiček, která se snaží i přes odpor občanů prosadit přítomnost USA na našem území. Občas lituji, že jsem voličem ODS, ale to sem nepatří.

Václav Klaus na volebním billboardu
1. 9. 2007

ANALÝZA

Hledání "Antiklause", jak "vtipně" nazvali vyzyvatele prezidenta novináři z Jánského vršku (snad aby podtrhli podobnost VK s Ježíšem Kristem a každého, kdo se mu postaví do cesty, s Antikristem - ďáblem rohatým, zplozencem Pekla) probíhá stejně ospale, jako opoziční činnost ČSSD. Sociální demokraté si po osmi letech vlády ještě nestihli zvyknout, že jsou v opozici a někteří dokonce kormidlují českou politiku k velké koalici s ODS koncem roku . A nechtějí si vyjednávání znepříjemnit. A tak Paroubkova vyjednávání nehledají shodu, ale deset rozdílů...

31. 8. 2007

Reakce na poznámku Martina Pegnera Proč mám dotovat neschopné bankéře ze svých peněz?.

Pokud někdo říká, že by se některé banky měly nechat zkrachovat, čímž by se systém pročistil, svědčí to jen o jeho absolutní neznalosti současného globálního finančního systému.

Posílám komentář k současné diskusi na BL o rizikových hypotékách a akcích centrálních bank. Můžete jej přeposlat lidem, kteří u svých článků nemají uveden e-mail nebo třeba i publikovat, ale v žádném případě neuvádějte mé spojení s nějakou institucí, neboť tato problematika úzce souvisí s mojí prací a já nejsem oprávněn se k těmto problémům veřejně vyslovovat, píše nám jeden finanční odborník.

31. 8. 2007

Ještě jednou ke skryté ruce trhu, oslovi a ČT jako odpověď čtenáři Janu Pegnerovi na jeho článek "Proč mám dotovat neschopné bankéře ze svých peněz?"

Lze s jistotou předpokládat, že ředitelé Federálního rezervního systému USA a Evropské centrální banky jsou vzdělaní ekonomové, vždyť z těchto sfér pocházejí i laureáti tzv. Nobelových cen za ekonomii (napadá mě Joseph Stiglitz, svého času působící ve Světové bance). Určitě znají teorii morálního hazardu a většinou možná vyznávají teoretický koncept skryté ruky trhu (Stiglitz o něm, pokud vím, pochybuje, ale je proto považován za černou ovci). Otázkou je, proč svým rozhodnutím sanovat banky, které byly ohroženy špatnými hypotéčními úvěry v USA, tyto teoretické koncepce popřeli.

Jan Čulík říká, že z nutnosti, protože hrozil rozklad celosvětového bankovního a finančního systému. Souhlasím.

31. 8. 2007

Objem peněz, které cirkulují v ekonomice USA a v ekonomice Velké Británie se údajně za posledních deset let ztrojnásobil. Zároveň se ztrojnásobily ceny nemovitostí. Cena domu v Británii nebo USA roste o 1% měsíčně. (Po opakovaném zvyšování úrokových měr se nyní růst cen nemovitostí v Británii v podstatě zastavil, pozn. red.) Vklad v bance naproti tomu roste o nula, nula nic (není to úplně pravda, úrokové míry pro vklady jsou např. v Británii několik procent nad inflací, pozn. red., ale je fakt, že donedávno bylo výhodnější investovat do nemovitostí) a tak je lepší uložit peníze do nemovitostí než do banky. Vzhledem k tomu, že příjmy většiny obyvatel nedrží tempo s růstem cen nemovitostí, musí se lidé, kteří kupují nemovitost poprvé, více zadlužit. Pokud dříve banky v Británii půjčovaly na nákup nemovitosti pouze dva roční platy, dnes půjčují pět. Pokud stoupnou úroky z hypoték, dostane se mnoho lidí do potíží.

31. 8. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Rakušané se už delší dobu ucházejí šířením informací o nízkých rakouských daních o bohaté německé firmy i soukromé daňové poplatníky. S příslibem, že podle manager-magazín.de zruší od července 2008 Rakousko daň z dědictví, rozjela rakouská instituce na podporu podnikání Austrian Business Agency nové kolo tohoto soupeření, jehož cílem je zvýšit zisky rakouského státu na úkor německého souseda.

31. 8. 2007

RI uzavřel příslušnou smlouvu s čínskou společností China Mobile. Současně otevřel ve spolupráci s Pekingskou televizní stanicí olympijský kanál pro mobilní televizi. Obsah vysílání mobilní televize se bude týkat zpravodajství, krátkých dramat, hudby, filmů a televizních programů, přírody, kultury atd. V příštím roce budou uživatelé moci přijímat olympijský program v reálném čase. Zástupkyně ředitele CRI řekla, že zmíněná spolupráce je velkým krokem na cestě proměny rádia z tradičního media v nové médium, také představuje další tvůrčí krok v mediálním využití mobilů.

podrobnosti - Bright Future for Mobile Phone TV ZDE ZDEZDEZDE

31. 8. 2007

Říkají tomu M 200G, neboli "létající talíř". Je to dopravní prostředek který vyvinula v Californii firma jménem Moller International. Létá ve výšce asi tři metry (výše by řidič/pilot potřeboval pilotní průkaz) a dosahuje rychlosti asi 160 km/hod. Firma začne M 200G prodávat za několik měsíců a doufá, že jich prodá ročně asi 250.

Nový dopravní prostředek vyvinul dr. Paul Moller, aeronautický inženýr, který si pro budoucnost představuje "dálnice na obloze", v jejichž důsledku se objem tradiční dopravy na silnicích prý zmenší o polovinu. "Automobily jsou už jako dopravní prostředek zastaralé. Je to jen otázka času."

"Létající talíř" má osm motorů, které používají benzín, naftu nebo etanol. Bude stát asi 90 000 dolarů, ale teď musí Moller International získat licence.

Firma vyvinula také "Skycar" - skutečný létající automobil, které dokáže vyletět za minutu do výše 2000 metrů a létat rychlostí až 600 km/hod.

Podrobnosti v angličtině ZDE

31. 8. 2007

Dobrý den, jistě vám to neuniklo, přesto si dovolím upozornit na zítřejší debatu s českým pornohercem na iDnes..., píše Vít Latzel.

Zajisté to bude podnětná debata přispívající k oné největší důvěryhodnosti tohoto zpravodajského portálu. Již začátek článku:....česká pornoscéna byla zasažena epidemií syfilidy... slibuje velmi důležité, seriózní a hlavně AKTUÁLNÍ sdělení!

31. 8. 2007

Vláda vypsala výběrové řízení na PR agenturu, která by měla občany přesvědčit, že americký radar je naprosto neškodný a neohrožuje bezpečnost Česka či okolních zemí. Médiím to prozradil vládní zmocněnec pro radar Tomáš Klvaňa. Za služby PR agentuře zaplatí vláda 1,7 milionu korun. Celkový rozpočet na kampaň podle Klvani není ještě hotov, měl by se ale pohybovat kolem 12 až 15 milionů korun, kampaň bude probíhat během podzimu. Jeden Klvaňa nestačí...

Jak noví PR odborníci vysvětlí české veřejnosti, že nikdy žádný terorista proti radaru nezaútočí, toť otázka...

31. 8. 2007

30. 8. 2008 – ČTK : ... Paroubek ale hrozbu útoku, o níž (kongresman) Franks hovořil, považuje za "virtuální". "Nemyslím, že mě může něco zviklat," prohlásil. Paroubek, ale nevyloučil, že se to může v budoucnosti změnit.

Celá zpráva ZDE

Jistě, šéfa poradců předsedovi ČSSD dělá Jaroslav Tvrdík, tradičně čest svému jménu dělající.

31. 8. 2007

V místních novinách Nürnberger Nachrichten článek o projevu JWB před armádními veterány v Renu (Nevada), kde mimo jiné hledá usilovně casus belli proti Iránu. V článku v NN od jistého Hanse Dahneho z agentury DPA píše autor mimo jiné, že "...S ohledem na porady v Radě bezpečnosti OSN ohledně zostření sankcí vůči Iránu řekl Bush, že USA chtějí kolem sebe stmelit své přátele a spojence, s cílem izolovat vedení v Teheránu. Americký prezident připravuje kromě toho vyhlášení íránských Revolučních gard za teroristickou organizaci...". Jinými slovy - stará písnička, rázný vojenský marš, před zatroubením do útoku ?

Z různých jiných pramenů se totiž nyní opět spekuluje, že nynější americká administrativa hledá východisko z irácké katastrofy útěkem dopředu - napadením Íránu. Naskýtá se proto otázka - jako už tolikrát - zda stojíme bezprostředně před dalším americkou agresí na Středním východě ?

31. 8. 2007

Kanadská pobočka mírové organizace Pugwash, která získala v roce 1995 Nobelovu cenu míru za úsilí o snižování rizika jaderného konfliktu, vyzvala ke vzniku dohody zajišťující, že Arktida se stane zónou bez jaderných zbraní.

Důsledkem globálního oteplování pokračuje tání arktických ledovců. Vedle devastujícího ekologického vlivu odkrývá tento proces nové možnosti využití surovinových zdrojů z mořského dna. Zároveň vznikají nové dopravní koridory. V důsledku toho Rusko, Kanada, USA a Dánsko posílily v této oblasti své průzkumné ale i vojenské aktivity.

Nevyjasněné mocenské nároky v této oblasti mohou vést k řadě konfliktů. Dohoda o Arktické zóně bez jaderných zbraní by měla snížit pravděpodobnost, že dojde k militarizaci těchto konfliktů a globální destabilizaci.

31. 8. 2007

Vím, že to co píši je pouhá spekulace, ale dle latinského "Cui bono?" by mě velice zajímalo, kdo vydělává na tom, když se nekontrolují řidiči na silnicích. Po zavedení bodového systému a po nějakou dobu kontrolovaného, klesla kromě jiného i rychlost, a tedy následně i spotřeba. Jestliže se den ze dne úzké, bohaté skupině lidí snížily obrovské tržby byť jen o několik procent, může následovat již jen "sapienti sat", aneb moudrému postačí. Shrnu-li svou úvahu, patrně umírají lidé pro větší obrat... Teď by mohlo následovat ještě latinsky, že je to tak absurdní, že to snad bude pravda, ale je mi z těch úvah již poněkud šoufl, uvažuje Jiří Stýblo.

31. 8. 2007

Nedávno sa Ministerstvo zdravotníctva SR rozhodlo zrušiť výhradu vo svedomí v zákone o zdravotnej starostlivosti. V súvislosti s tým sa znovu otvorila aj diskusia o morálnych aspektoch umelých potratov. A znovu padajú ťažké obvinenia na adresu katolíckej cirkvi, ktorá, obhajuje svoje nezmeniteľné stanovisko. Ako keby problém umelých potratov bol len problémom katolíckej cirkvi a nebol vážnou hrozbou pre demografický vývoj vo vyspelých krajinách sveta!

Keďže viem, že aj na stránkach Briských listov sa svojho času rozhorela vášnivá diskusia na túto tému, zalistoval som si v archíve a prečítal som si niektoré z príspevkov. Čo ma šokovalo, bola skutočnosť, že hoci viacerí z dopisovateľov spomínajú Hippokratovu prísahu, jej text na stránkach Britských listov doposiaľ nebol uverejnený. Preto v prvom rade ponúkam text Hippokratovej prísahy v plnom rozsahu.

31. 8. 2007

Hippokratova přísaha:

Pan kolega Dučák otevírá na základě latinského středověkého překladu Hippokratovy přísahy polemiku o umělém přerušení těhotenství (není totéž co potrat). Pro jazyka řeckého mocné přikládám originál.

Co je ovšem potřeba říci, že text přísahy, kterou skládají dnešní lékaři je odlišný. Opět přikládám.

31. 8. 2007

Čeští vojáci (asi 70 mužů), sloužící pod praporem NATO v Afghánistánu, budou na žádost americké vlády na jaře přesunuti z bezpečné zóny na severu Afghánistánu do podstatně nebezpečnější oblasti v provincii Loghar na jih k afghánsko-pákistánské hranici.Bezpečnostní tandem Parkánová-Swarzenberg na tuto velkorysou nabídku šířit demokracii ohněm a mečem horlivě přikývli. Vláda také nemá námitek. Jak by ne, nejde o jejich děti a silnější se musí poslouchat. Horší je skutečnost, že dnes se naši političtí předáci servilně ponižují dobrovolně.

31. 8. 2007

Pan Jaroslav Klíma ve svém článku: "Jsme malá země: Co Američané poručí, my prostě udělat musíme" popisuje docela vtipným způsobem, proč radar musí být u nás. Popisuje to vtipem o dvou kovbojích a koni natřeném na zeleno.

Ano, tak nějak to chodilo na divokém západě. Ano, tak nějak to chodilo a jěště chodí v některých banánových republikách. Ano, tak nějak si představují usáci, že to bude chodit i nás. Pak ale moc pěkně děkuji za takovou demokracii, píše čtenář Marián Ivančák z Příbrami.

31. 8. 2007

Proč se lidé diví, že je víc článků proti radaru, když je skoro 70 procent občanů proti?

Dlouho jsem nechápala, jak někteří mohou nevidět, že současná politika USA není vždy vedena poctivými a spravedlivými úmysly, až jsem si vzpomněla na babičku, píše Katka Jírová.

Má babička pocházela z velmi chudých poměrů, od dětství pracovala, socializmus dovolil jejím dětem chodit na střední a vysoké školy, celá rodina měla, kde bydlet, kde za slušných podmínek pracovat, Sovětský svaz nás osvobodil na konci 2. světové války a měla určitě i další důvody pro to, že ho uctívala, koutkem oka a ucha sice jistě viděla a slyšela, že ne vše, co ze Sovětského svazu pocházelo, bylo správné a spravedlivé, ale Sovětský svaz zůstával svatý a nakonec vždy převládlo přesvědčení, že co činí, dobře činí, dobré a ušlechtilé cíle jistě má.

31. 8. 2007

Britské listy by se měly vědci omluvit

Když jsem napsal rozhorlenou reakci na tento článek, vzkazem redakci na formuláři, dostal jsem hlášku, která vypadala, jako kdyby ten vzkaz neprošel technicky. Myslel jsem, že ten text je ztracený, a napsal jsem ho v klidu znova a důkladněji; nemůže škodit, když se uveřejní také, aspoň obsahuje podrobnější vysvětlení mého postoje a teď může i odpovědět i na první dotaz redakce

... bohužel, spolupráce pana Pekárka s komunistickou tajnou službou je prokázána. Myslíte si, že univerzity by to měly potlačovat?

Odpovídám: měly by to pochopit a referovat o tom formou přiměřenou tomu, zda se bezpečně prokáže, že někomu tou spoluprací opravdu ublížil (tomu nevěřím). Chápu, že pro vydavatele doktora Čulíka (šifra JČ), který pokud vím zažil i se svým otcem ty estébácké zrůdy osobně a vydrželi dostát zásadám odporu ('Nepodepíšeš!'), je těžké považovat za přijatelného i toho, kdo podepsal spolupráci jen formálně s vědomím, že se dokáže vyhnout tomu, aby StB opravdu posloužil. Takové věci by se neměly vůbec plést do věcné vědecké či jinak odborné argumentace. Považuji za naprosto nemyslitelné, že odborník kalibru dr. Pekárka by byl schopen odborné argumenty měnit podle politické potřeby! To už bychom byli v těch levičáckých "myšlenkových" postupech po uši: 'třídní nepřítel pravdu mít nemůže'. Nehledě k věcným souvislostem: to by ty argumenty musel měnit daleko spíš na druhou stranu než mu taková scestná představa předhazuje!

Právě na to všechno je lék tou požadovanou citací seriozní vědecké práce, která by prokázala opak toho, co on učí. (Takovým lékem rozhodně nejsou pohrdlivé poznámky o "vědeckém světovém názoru", které rafinovaně používají totálně zkompromitované levičácké vydávání marxizmu za přinejmenším vědu; a dělají tak propagandu pavědě.)

31. 8. 2007

Lze vystoupení místopředsedy vlády a ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase na tiskové konferenci 30. 8. 2007 chápat jako nátlak na vládu či zkoušku českých seniorů? Ministr oznámil záměr svého úřadu na způsob valorizace důchodů od 1. 1. 2008, aniž ministerský návrh prošel vnějším připomínkovým řízením, aniž jej schválila vláda jako své nařízení. Proč tedy toto zviditelňování či předbíhání? Jaký mělo smysl? Má snad ministr indicie, že vládní kolegové počítají s jinou kompenzací?

31. 8. 2007

koš │ Jak oznámil ruský list Kommersant, začal Gazprom tradiční kolo rozhovorů o zvýšení cen pro země SNS a Pobaltí. V září začnou rozhovory o cenách s Lotyšskem a Estonskem, v říjnu s Ukrajinou a v listopadu s Běloruskem. Ty dohody o cenách jsou každoroční. A logické při klesajícím dolaru, cenách vstupních surovin z Turkmenistánu a vstupu pobaltských zemí do EU... Kdo chce kam...

Podle zpráv z Lotyšska s odvoláním na dovozce plynu byl Gazpromem předložen návrh na zvýšení ceny plynu o 40 % pro dodávky v roce 2008. Podle odhadů se tak ceny mohou dostat na úroveň 280 USD za 1000 m3. V současnosti se plyn dodává za 180 - 200 USD/1000m3.

31. 8. 2007

Vládní experti i vládní "komunikační" zmocněnec se nám stále snaží lhát o výkonu plánovaného radaru. Na tento problém již upozorňoval Štěpán Kotrba. Před týdnem. Lži jsou přitom stále častější. V oficiální hygienické studii [1] se uvádí "Výkon radiolokátoru (max.) 170 kW". Přitom 170 kW je pouze střední efektivní výkon, maximální výkon je minimálně 4.5 MW, jak přitom uvádí sama česká armáda [2]. Tedy hodnota více než 26krát vyšší.

30. 8. 2007

Británie:

Ředitelé britských podniků si zase udělili za poslední rok obrovská zvýšení platů, a to o 37 procent - průměrný plat v Británii mezitím vzrostl o 3,3 procenta. Průměrný plat generálního ředitele britské firmy je 2,9 milionů liber ročně (10,4 milionů Kč měsíčně) - to je 98x více než plat průměrného zaměstnance stovky nejlepších britských firem, píše komentátorka Deborah Hargreaves v deníku Guardian. A ty průměry zakrývají obrovské rozdíly mezi řediteli a zaměstnanci v podnicích, které zaměstnávají množství žen a lidi na část úvazku. Například ředitel restaurací Punch Taverns vydělává 1148 krát více než jeho zaměstnanci. Ředitel supermarketu Tesco Terry Leahy vydělává více než čtyřistakrát větší plat než jeho britští zaměstnanci nemluvě o českých, pozn. red.)

30. 8. 2007

Britský tisk: Po letech zase jedna zpráva z ČR:

Bývalý český prezident stáhl svou novou hru z divadla, poté, co odmítlo dát jeho partnerce hlavní roli, píše pro deník Guardian Kate Connolly z Berlína.

S napětím se na novou hru od Václava Havla čekalo téměř dvacet let, poté, co jeho slavná autorská kariéra byla náhle přerušena, když byl zvolen prezidentem své země. Zdá se ale, že se bude muset čekat dál. Havel (70), trvá na tom že svou novou hru Odcházení napsal speciálně pro manželku Dagmar Havlovou. Pokud v ní nebude moci hrát, dá hru jinému divadlu. Hra je o tom, jaké problémy má vysoký politik, když se musí vzdát při odchodu z funkce své moci. "Napsal jsem to pro ni," uvedl.

Někteří konstatují, že je kontroverze důsledkem chronické absence sympatií pro Havlovou, s níž se Havel oženil ani ne rok po smrti své manželky Olgy. Havel nedávno přiznal, že měl už za života Olgy Havlové s Veškrnovou sedm let milostný poměr.

30. 8. 2007

ČSSD k budoucnosti bytové výstavby v ČR

Radko Martínek

V současné době stále probíhá rychlý rozvoj výstavby bytů. Tento rozvoj byl podporován daňovými úlevami, výhodnými hypotéčními půjčkami, státní podporou stavebního spoření a rozsáhlým, propracovaným systémem podpory bytové výstavby prostřednictvím Ministerstva pro místní rozvoj a Státního fondu rozvoje bydlení. Vláda v minulých dnech schválením balíku reforem zvýšila DPH na výstavbu i rekonstrukce z 5 na 9 procent, snížila výhodnost hypotečních úvěrů a snížila odpočitatelné položky z daní u hypotečních úvěrů. Díky těmto opatřením dojde k výraznému zdražení bytové výstavby pro středně a nízko příjmové skupiny obyvatel.

30. 8. 2007

Orientuji se intuitivně, nemám žádné politologické ani jiné schopnosti vhledu do současného světa, logika mých úsudků, kterou nikomu nevnucuji, se opírá jen o autentickou zkušenost a poznání, získávané citlivostí v konfrontaci toho, co potřebuji a co mohu. Tento princip naplňuje každý člověk, lišíme se pouze v nárocích a to s tím, že bychom měli v otevřené a svobodné společnosti respektovat vzájemnou odlišnost. Jde o důvěru.

To ovšem neznamená nemoci vyslovit svůj kritický názor, neznamená to mlčet. Vyslovení kritického hlasu ještě není projevem nedůvěry k nositeli opačného názoru. Naopak, projevem nedůvěry je to, pokud jsem jím kritizován za vyslovení názoru, byť je jakýkoliv, avšak fakt, že se druhému můj názor nelíbí, ještě neznamená, že názor je špatný. Osobní postoj příjemce nemá na vlastní argumentaci vůbec žádný vliv, podstatná je hodnota vysloveného.

30. 8. 2007

Úvod - O církvi jsem teď mnoho četl. Získal jsem díky tomu mnoho informací a podnětů. O ně bych se rád s Vámi podělil. Předem se omlouvám, že Vás asi zahltím řadou informací a souvislostí. Ale jinak to snad ani nejde. Pokusím se ovšem formulovat i své postoje, což by Vás mohlo zaujmout. Doufám, že tento úvodní text vyvolá podnětnou diskusi.

30. 8. 2007

Marie Haisová

Klára Doušová, Adéla Purschová

Rozhovor s Marií Haisovou, ředitelkou Agentury GAIA o.s. o rovných příležitostech v Čechách a projektu Quo vadis, femina?

Paní Haisová, ženské otázce se věnujete poměrně dlouho, mohla byste nějak rozvinout, proč zrovna ženy, co Vám připadá tak důležité na ženské otázce?

Celé roky jsem pracovala v ekologickém hnutí a tehdy mi došlo, že pořád jen řeším následky, hasím požáry. Vysazuji stromy a snažím se o čisté prostředí, někdo ho ale pořád znovu znečišťuje, stromy ničí. Rozmotávání klubka problémů, na jehož konci jsem se nacházela, mě dovedlo k závěru, že příčinu je třeba hledat v řízení společnosti a jejím strategickém rozhodování. A kdo řídí svět a společnost? Muži. Jsou ve vládách, v podnicích, v médiích, všude, kde jde o moc, vliv, peníze, informace. Dominantní myšlení, kterému se nakonec i ženy přizpůsobují, je mužské. A tak se domnívám, že kdybychom jako ženy měly větší podíl na rozhodování, tak by těch problémů snad nebylo tolik.

30. 8. 2007

Antiklaus: štika a čeští kapři

Nechuť ke Klausovi a touha porazit ho v prezidentských volbách na začátku příštího roku na straně jedné, a ustrojení celé opozice (nejen té parlamentní, ale i neformální, občanské) na straně druhé. Kdo má šanci vyhrát?

Za dané konstelace je výsledek snadno předem odhadnutelný. Štramák Klaus má sice své mouchy, je tak trochu samolibý, svébytný, ale jeho názory zase nejsou v českých hospodách odmítány beze zbytku. Klaus vyhoví skeptikům všeho druhu, odmítá Unii (a má recht, říká se v těch restauracích, podívejte, co ti byrokrati zase nařídili!), odmítá ekologisty (planeta je přece modrá a ne zelená, to má teda Klaus zase pravdu!), vyhoví národovcům (Čechy Čechům!), a navíc je to sportsmen, dobře vypadá, dobře se obléká a všemu rozumí.

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2007 Stihneme být první?   
29. 8. 2007 Střetnutí letadla s paprskem brdského radaru ne bez následků Tereza  Tušarová
27. 8. 2007 Lepší Hitler než Habsburg Přemysl  Janýr
27. 8. 2007 Pravice v ČR neexistuje Pavel  Čámský
24. 8. 2007 Vládní "odborník na radary" uvedl nesprávné informace v online rozhovoru iDnes Štěpán  Kotrba
23. 8. 2007 Je důležitý modul anteny radaru, nebo naše bezpečí? Jan  Neoral
23. 8. 2007 Greenpeace vyjíždí do měst a obcí diskutovat o radaru   
22. 8. 2007 Referenční laboratoř je prostor pro zářivý optimismus Štěpán  Kotrba
22. 8. 2007 Nezávislá zpráva o radaru od závislé komise Jan  Neoral
22. 8. 2007 ČR nemá příliš benevolentní limity   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2007 Střetnutí letadla s paprskem brdského radaru ne bez následků Tereza  Tušarová
24. 8. 2007 Vládní "odborník na radary" uvedl nesprávné informace v online rozhovoru iDnes Štěpán  Kotrba
22. 8. 2007 Referenční laboratoř je prostor pro zářivý optimismus Štěpán  Kotrba
22. 8. 2007 Nezávislá zpráva o radaru od závislé komise Jan  Neoral
20. 8. 2007 Sisyfovské úsilí odborníka na "elektromagnetický smog" Václav  Drbohlav, Štěpán Kotrba
7. 8. 2007 Záhadná obrana XBR radaru v Brdech Stanislav  Kaucký
5. 8. 2007 Mají mít antirakety v Polsku DESETKRÁT VÍC hlavic? Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 SRN: Wi-fi nebo radar, pro jistotu co nejméně elektromagnetického záření ....   
4. 8. 2007 Pane Klvaňo, odpovězte na ty otázky, na které neodpověděl generál Štěpán  Kotrba

Čína RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2007 Rusko: Britské ropné společnosti "podvádějí investory"   
16. 8. 2007 EU prosazuje alternativní ropovody a plynovody ve snaze zbavit se závislosti na Rusku   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
9. 8. 2007 Chávezova ropná jízda po Jižní Americe   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Irán, plyn a Shell - co vadí USA Milan  Šebo
30. 7. 2007 Skrytý program za Plánem Biopaliv Bushovy exekutivy   
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
23. 7. 2007 Barel ropy za sto dolarů? Jindřich  Kalous
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 RRTV: skandální lhostejnost k porušování mediálních zákonů Štěpán  Kotrba
15. 8. 2007 "Digitální" parlamentní kšeft Štěpán  Kotrba
13. 8. 2007 Můžete prozradit, v čem vám konkrétně radí ty poradkyně? Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Český rozhlas bojkotoval práci vyšetřovatelů v kauze Kubice - "po zralé úvaze" Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Zveřejnění Kubiceho zprávy poslancem Severou: úmysl, či nedbalost? Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Radio Wave má dvojnásobek posluchačů, než celý Region Štěpán  Kotrba
7. 8. 2007 Romský problém v ČRo 6 Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Nemoc Kijivu odhalil Gorilí klan   
6. 8. 2007 Gorily v pražské ZOO zná díky rozhlasu celá republika, Rada ale útočí drsněji než Richard Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 WWW -- postřik na mediálního škůdce Bohumil  Kartous

Arktida RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Arktida bez jaderných zbraní? Jan  Burian
14. 8. 2007 Po Rusku a Kanadě směřuje do Arktidy i americká loď   
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein
12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
30. 6. 2007 Globální hrozba ze strany nejrozsáhlejšího militaristického komplexu všech dob Daniel  Veselý
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
2. 2. 2007 NATO - spojenectví bez závazků Miroslav  Polreich
26. 1. 2007 Rusko-indické námluvy Oskar  Krejčí

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Free neznamená pouze zadarmo Štěpán  Kotrba
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2007 Nábřeží mlhy Alex  Koenigsmark
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Stroje, humanismus a evoluce society Miroslav  Vejlupek
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
21. 8. 2007 Družstevnictví z pohledu římských papežů Karol  Dučák jr.
27. 7. 2007 Papežův tajemník varoval před přistěhovalectvím muslimů do Evropy Lukáš  Lhoťan
19. 7. 2007 Vatikán musí být ultrakonzervativní Boris  Cvek
18. 7. 2007 I římská konzerva se otevře... Tomáš  Koloc
18. 7. 2007 Dědictví středověku, nikoliv starověku Boris  Cvek
17. 7. 2007 Katolický kardinál se omluvil stovkám sexuálně zneužívaných obětí   
16. 7. 2007 Jen jedna pravá církev, a to ta katolická Boris  Cvek
13. 7. 2007 Co se stane, když protestanti nevěří katolíkům, aneb Proč vycházet z toho, že by bývalý prefekt Kongregace pro nauku víry měl změnit své mínění? Uwe  Ladwig
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
10. 8. 2007 Britský meteorologický úřad předpovídá nejprve klid, pak rekordní teploty   
7. 8. 2007 Soudce částečně zakázal ekologické protesty proti letecké dopravě   
2. 8. 2007 Hnědé mraky z Asie oteplují planetu   
18. 7. 2007 Předposlední jednání partnerů projektu ACCRETe   
11. 7. 2007 Boj proti klimatickým změnám trochu jinak Miroslav  Uhlíř
9. 7. 2007 S planetou to vidím modře Adam  Votruba
9. 7. 2007 Live Earth: placebo pro přesvědčené Fabiano  Golgo
7. 7. 2007 Live Earth - megaakce rockových hudebníků na záchranu planety   
26. 6. 2007 Británie: Přívalové deště a záplavy   
26. 6. 2007 Hodlá Klaus dezinformovat českou veřejnost záměrně?   

Knowledge society - znalostní společnost RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2006 Nesmíme se orientovat jen na požitkářství a přepych Zdeněk  Bárta
5. 11. 2005 Reality show Odhalení: gorily v přímém televizním a rozhlasovém přenosu Štěpán  Kotrba
3. 5. 2005 Aby se špinavé od čistých peněz rozeznaly Štěpán  Kotrba
7. 2. 2005 Význam médií a nových informačních a komunikačních technologií při utváření znalostní a informační společnosti Petr  Sak
26. 1. 2005 Evropa: Třetí cesta -- Nový střed po šesti letech   
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Bez veřejného prostoru budou lidé pouze otroci a nikoliv občané Štěpán  Kotrba
18. 8. 2004 Výběr mezi CocaColou a PepsiColou není výběr - to není demokracie Milan  Rokytka
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2007 Britský armádní šéf zaútočil na USA, že ohledně Iráku "intelektuálně zbankrotovaly"   
23. 8. 2007 Bush: Dokud budu prezidentem, "největší síla pro osvobození člověka, jakou kdy svět poznal" z Iráku neodejde   
22. 8. 2007 Guantánamo: "mnoho pistáciových oříšků či Coca-Coly" Jiří  Hudeček
21. 8. 2007 Britové plánují odchod z Iráku, Američané jsou rozhněváni   
15. 8. 2007 Sebevražední atentátníci usmrtili v Iráku nejméně 175 osob   
13. 8. 2007 Fáma nebo skutečnost?   
13. 8. 2007 Bude zničena pleněním irácká státní knihovna?   
13. 8. 2007 Rodiny vojáků žijí v hrůze, zatímco Amerika pilně nakupuje   
10. 8. 2007 Američané zabíjejí v Afghánistánu civilisty   
7. 8. 2007 Američané "ztratili" v Iráku 190 000 zbraní   

Školství RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2007 Začíná školní rok a s ním i pravopisná buzerace našich dětí... Ladislav  Kahoun
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2007 V zájmu osvěty Jan  Čulík
7. 3. 2007 Šanci uvést do praxe komunu vidím jako reálnou za stovky let Tomáš  Koloc
25. 11. 2006 Kudy a jak dále? Jiří  Paroubek
25. 8. 2006 Veselme se, radujme se, svět patří nám Václav  Dušek
24. 8. 2006 Spomienky Alexandera Dubčeka na 21. august   
24. 8. 2006 Slovensko: Hnus a hanba -- 21. august 2006 Jakub  Topol
21. 8. 2006 Nekulaté výročí invaze spojeneckých vojsk a Základna Vladislav  Černík
21. 8. 2006 Řím a SSSR Bohumír  Tichánek
10. 8. 2006 1968 Petr  Wagner
8. 8. 2006 Osmašedesátníci -- čest, nikoli cejch Lubomír  Novotný

Český film RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík