9. 7. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 7. 2007

Live Earth: placebo pro přesvědčené

aneb jak je Gaia už stejně na jednotce intenzivní péče

Zabránila Live Aid snad v roce 1985 hladomoru v Etiopii? Do jaké míry vedl popový hit "We are the World" začátkem osmdesátých let ke změnám na světě? Odstranil snad Live 8 některé z afrických hrůz? Proměnily se úlevy při zadluženosti pro některé africké země ve skutečnou pomoc pro obyvatele Afriky?

Bob Geldof, irský rocker, jehož rock'n'rollová kariéra se skládá z jediného hitu "Don't Like Sundays" - se stal známějším těmito koncerty než svým hudebním talentem. Nicméně nahradil Kevin Wall, celosvětový výkonný producent koncertů Live 8, Ala Gora Geldofem, který se stal veřejnou tváří nejnovější globální akce, zaměřené na to, aby měli všichni "dobrý pocit". Budou výsledky tentokrát efektivnější?

Live Earth je jako náhražka pro vědomí politicky korektních mladých lidí, kteří jsou vždy připraveni zachraňovat svět. Je pravda, že se v důsledku takovýchto megaakcí stává daná kauza mainstreamovou a módní, ať už jde o hladomor nebo o životní prostředí. V lidech, kteří už tuto kauzu podporují, to vyvolá touhu, aby něco dělali. Zejména je tak postižena mládež, neboť takovéto akce definují její éru a dávají jí najevo, co si mají myslet, co mají dělat - vždyť to podporují celebrity.

Avšak jako akce je to asi tak významné jako nedělní chození do kostela: většina těch lidí, kteří se v kostele kají za své hříchy, je během následujícího dne - nebo hodiny - spáchají znovu.

Madonna svým jediným vystoupením na Live Earth vyvolala stonásobné množství emisí, než kolik jich vyvolá za celý rok průměrný britský občan. Její diváci a ona sama možná trochu sníží svůj takzvaný uhlíkový imprint, ale udělají to všichni jen proto, aby ze sebe měli dobrý pocit, právě tak, jako když pomůžeme bezdomovci nebo staré paní - jejich život je po těch pár vteřinách naší pomoci dál beznadějný.

Mění snad skutečnost, že královna Alžběta do Spojených států "letěla ekologicky" něco jiného než její image? Vždyť tolk lidí, kteří to všichni s námi myslí dobře, celou věc jen předstírají, aby vypadali dobře?

Je tedy skutečně něco, co můžeme MY SAMI TEĎ udělat proti globálnímu oteplován? Kdyby začal celý svět recyklovat odpad, zastavilo by to globální oteplování? Měli bychom nahradit ekologicky škodlivý benzín ekologicky také škodlivým etanolem, pomohlo by to vyčistit planetu?

Diagnóza je možná správná, ale lék je příliš slabý. Nemoc zřejmě vyžaduje složitější lékařskou proceduru.

Teploty budou stoupat dál celá desetiletí, protože hlavní plyn, který způsobuje globální oteplování, zůstává v atmosféře asi sto let. Vědci nyní varují, že kritické roztání ledových ploch a tedy vážné zvýšení hladin moří je už nevyhnutelné. I kdybychom my všichni teď zhasli. Je už prostě příliš pozdě.

To, čeho jsme svědky nyní, je důsledek skleníkových plynů, vypuštěných do ovzduší do roku 1968, protože klimatu trvá asi 30 let, než je ovlivněno vypuštěnými látkami. To, jak poškozujeme životní prostředí nyní, bude zjevné až po roce 2030. Jestliže se všichni dnes necháme Alem Gorem zhypnotizovat a začnete jednat podle jeho rad jak zachránit svět, jediné, čeho můžeme dosáhnout, je ještě nezhoršit situaci pro lidi, kteří budou žít po roce 2040.

A samozřejmě bychom měli učinit všechno, co je v našich silách, abychom neutralizovali globální oteplování. Ale měli bychom to dělat realisticky, nemůžeme počítat s nějakou zázračnou dobrou vůli od obyvatel tohoto světa. Nikdo nemůže očekávat, že obtížné kroky na pomoc životnímu prostředí podnikne víc lidí než střední vrstvy z rozvinutého a rozvojového světa. Drtivá většina obyvatel světa ani vůbec neví, co životní prostředí je. Indie a Čína, které nyní vstupují ze středověku do průmyslového věku se ho pro Ala Gora nevzdají.

Takže nemůžeme dosáhnout podstatných změn ve způsobu, jak lidé jednají se svým životním prostředím, i kdybychom měli Live Earth každý den. Nicméně je správé a racionální snažit se omezit své ničivé zvyky vůči zdrojům této planety, i když jedinou nadějí, kterou máme, je věda.

I otec pojmu Gaia, James Lovelock (který také vynalezl detektor pro zachycování elektronů, jímž se začaly zjišťovat freony a jejich role při likvidaci stratosferického ozónu) zdůrazňuje, že budeme schopni globální oteplování jen trochu zpomalit, ale že už nezabráníme katastrofě, která vznikne roztáním ledovců. Žádná úspora energie už nezastaví proces ke katastrofě. Lovelock zastává názor, že už je na zastavení globálního oteplování příliš pozdě.

Guardian píše: "Respektovaný vědec James Lovelock má jednoduchou informaci pro britské ekobojovníky. Zapomeňte na hybridní automobil, na miniturbínu na střeše, na recyklaci odpadu a nekonečné úsilí o snižování emisí uhlíku. Celá věc za to nestojí. Globální oteplování je nezastavitelné a během nadcházejícího století zemřou miliardy lidí."

"Naše planeta se udržovala zdravá a použitelná pro život, tak, jak to dělá zvíře, po většinu z tří miliard let své existence," napsal Lovelock ve své knize Pomsta Gaiy. "Byla smůla, že jsme začali znečišťovat ovzduší v době, kdy bylo slunce příliš horké. Způsobili jsme Gaie horečku a brzo se její nemoc zhorší a bude ve stavu podobném komatu. Gaia už jednou v komatu byla a uzdravila se, ale trvalo to déle než 100 000 let."

Live Earth jistě dokáže proměnit ekologii v módní téma. Ale cožpak už stejně není módní být ekologický? Nehovoří Live Earth jen k lidem, kteří už jsou přesvědčení? Nedovedu si představit, že by Václav Klaus nebo Ivan Brezina změnili své názory jen protože slyšeli skupinu Sting...

Live Earth požádala své stoupence, aby se zavázali k tomuto:

  • Požadovat, aby se má země připojila do dvou let k mezinárodní smlouvě, která by omezila emise, způsobující globální oteplování o 90 procent v rozvinutých zemích a o více než polovinu celosvětově, všas pro to, aby příští generace zdědila zdravou zemi
  • Osobně začít jednat proti klimatické krizi snížením vlastního znečišťování ovzduší a kompenzovat své emise, aby byl člověk "uhlíkově neutrální"
  • Usilovat o zákaz výstavby nových energetických zařízení, která spalují uhlí bez schopnosti ukládat uhlík
  • Usilovat o podstatné zvýšení energetické výkonnosti domácnosti, pracoviště, školy, kostela a dopravy
  • Bojovat za zákony a za politiku, která daleko více využívá obnovitelných energetických zdrojů a snižuje závislost na ropě a uhlí
  • Vysazovat nové stromy a ochraňovat lesy
  • Kupovat zboží od podniků a podporovat ty politiky, kteří sdílejí usilí o odstranění podnebné krize

Jak to, že nikdo nežádá omezení počtu obyvatelstva? Emise uhlíku a další ekologické otázky jsou příznaky příliš velkého počtu obyvatel, ale nikdo nemá odvahu to přiznat. Proč nedonutit nelatinské evropské vlády, aby se přestaly snažit přesvědčovat své obyvatelstvo, aby se rozmnožovalo a mělo aspoň dvě děti na každou partnerskou dvojici?

Mnoho vědců říká, že planetu může zachránit jen jediné: prezervativy a antikoncepční pilulky.

Před dvěma měsíci informoval britský Optimum Population Trust, že mít třetí dítě znamená, že se tím zvýší emise uhlíku v dané rodině o ekvivalent 620 zpátečních letů z Londýna do New Yorku. Mít velkou rodinu by se podle této organizace mělo považovat za ekologický zločin.

Pokud chcete pomoci zachránit svět, doufejte, že se vám narodí holčička. Ve věku dva a půl roku už nepotřebuje 90 procent holčiček (ale jen 75 procent chlapců) pleny, které také podstatně přispívají ke globálnímu oteplování...

                 
Obsah vydání       9. 7. 2007
9. 7. 2007 New York Times: Je načase, aby USA odešly z Iráku
9. 7. 2007 Nepopularita, která osvobozuje Štěpán  Steiger
9. 7. 2007 Je nevěra "normální"?
9. 7. 2007 Konzervativní prezidentský kandidát s trofejní manželkou
9. 7. 2007 Už a ešte Lubomír  Feldek
5. 7. 2007 Ústavněprávní dohra summitu G8 Petr  Schnur
9. 7. 2007 Transparency International: korupce přes státní rozpočet? Štěpán  Kotrba
9. 7. 2007 Rizika globalizace a politická národní reakce, aneb Když se i neoliberálové začnou hádat s trhem Uwe  Ladwig
9. 7. 2007 Doprava, ekologie, globální oteplování, ČR a Západ Vít  Hinčica
9. 7. 2007 Live Earth: placebo pro přesvědčené Fabiano  Golgo
9. 7. 2007 Michael  Marčák
9. 7. 2007 Smer: Narastajúca arogancia moci a recidíva metód neomečiarizmu Eduard  Chmelár
9. 7. 2007 Dům Agapé hledá hejly - přihlaste se Štěpán  Kotrba
6. 7. 2007 Americký Kongres se chystá zablokovat plán na protiraketovou obranu
7. 7. 2007 Rusko dává Evropě na výběr - své rakety chce rozmístit přímo uprostřed EU Štěpán  Kotrba
8. 7. 2007 Katolictví od osmi do čtyř aneb vyznání politiků Štěpán  Kotrba
9. 7. 2007 Victoria aneb mluv pravdu, miluj pravdu, braň pravdu až do smrti
8. 7. 2007 Katolička Petra Kováčová Boris  Cvek
7. 7. 2007 Ani národní hrdina, ani náboženský fanatik, ale světec Boris  Cvek
9. 7. 2007 Jan Hus, prorok nesvatý, křesťansky universální i národní Jan  Klepetář
9. 7. 2007 Německo věnuje dokladům STASI velkou pozornost Richard  Seemann
8. 7. 2007 Vjačeslav Žarko vypovídá: ruský policista britským špiónem za 200 euro měsíčně Štěpán  Kotrba
9. 7. 2007 S planetou to vidím modře Adam  Votruba
9. 7. 2007 Demokracia, kapitalizmus a právo na zmenu spoločenského usporiadania Peter  Vittek
9. 7. 2007 Kupředu pravá Václav  Dušek
9. 7. 2007 Už ani jednoho jointa! Aneb marjánka není vůbec lehká droga Jan  Paul
5. 7. 2007 CIA: odtajněná přísně tajná zpráva o Československu 1968 Miroslav  Polreich
9. 7. 2007 Co mohou korporace doopravdy dělat pro svou bezpečnost ?!? Ladislav  Žák
9. 7. 2007 Proč hospodští opravdu bojují proti registračním pokladnám
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
5. 7. 2007 Lidový a studentský filmový festival Karlovy Vary Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary
4. 7. 2007 Ty špíno, vem si svůj batoh a vypadni Jan  Čulík
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
9. 7. 2007 S planetou to vidím modře Adam  Votruba
9. 7. 2007 Live Earth: placebo pro přesvědčené Fabiano  Golgo
7. 7. 2007 Live Earth - megaakce rockových hudebníků na záchranu planety   
26. 6. 2007 Británie: Přívalové deště a záplavy   
26. 6. 2007 Hodlá Klaus dezinformovat českou veřejnost záměrně?   
25. 6. 2007 Chládek pod stromem   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
22. 6. 2007 Má-li být planeta modrá, musí zůstat zelená Pavel  Havránek
22. 6. 2007 Zakažte Číně znečišťovat ovzduší .... Jan  Hošek
21. 6. 2007 Čína předstihla Spojené státy a je nyní největším globálním znečišťovatelem ovzduší   
21. 6. 2007 Klaus, neexistence globálního oteplování a britský tisk   
20. 6. 2007 Boj s větrnými mlýny   
19. 6. 2007 Planeta Země je přímo ohrožena bezprostředním nebezpečím   
6. 6. 2007 Spojené státy jsou stále proti dohodě o skleníkových plynech   
2. 6. 2007 Nekompetence a podvádění při obchodu s emisemi skleníkových plynů ohrožují boj proti globálnímu oteplování