30. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 8. 2007

Čím více lidí bude žít stejným způsobem života, tím snazší bude uspokojit jejich iluze

Orientuji se intuitivně, nemám žádné politologické ani jiné schopnosti vhledu do současného světa, logika mých úsudků, kterou nikomu nevnucuji, se opírá jen o autentickou zkušenost a poznání, získávané citlivostí v konfrontaci toho, co potřebuji a co mohu. Tento princip naplňuje každý člověk, lišíme se pouze v nárocích a to s tím, že bychom měli v otevřené a svobodné společnosti respektovat vzájemnou odlišnost. Jde o důvěru.

To ovšem neznamená nemoci vyslovit svůj kritický názor, neznamená to mlčet. Vyslovení kritického hlasu ještě není projevem nedůvěry k nositeli opačného názoru. Naopak, projevem nedůvěry je to, pokud jsem jím kritizován za vyslovení názoru, byť je jakýkoliv, avšak fakt, že se druhému můj názor nelíbí, ještě neznamená, že názor je špatný. Osobní postoj příjemce nemá na vlastní argumentaci vůbec žádný vliv, podstatná je hodnota vysloveného.

Bohužel v Čechách je tradicí vyhodnocovat názor, který se nelíbí, jako napadení, jako útok, buď na toho, komu je sdělován, a nebo na cíl, vůči němuž je názor vysloven. Diskuse o článku v iDnes, týkající se prostituce, to potvrzuje. Přitom věc je prostá, seriózní médium, pakliže samo sebe za takové i vydává, se raději některým tématům vyhne a přenechá je jiným, protože zase informuje o odlišných tématech, které třeba pro jiné čtenáře nemusí mít žádnou hodnotu.

Každý volí podle svých potřeb, nároků a tzv. seriozní médium si vybírá, o čem chce psát, a ne že se snaží přizpůsobit většinovému čtenáři a píše o všem. Naopak, píše o tom, o čem se moc nepíše. Otázka je, kdo je to většinový čtenář. Vidím řadu lidí kupovat si současně s Bleskem i jiné tzv. seriózní noviny, nechápu, proč by měl v obou nalézat stejné informace. To mi říká intuice, logika, jenomže se mi zdá, že tento svět přestává logiku mít.

Obviňování opačného názoru z odlišné motivace a podsouvání mu jiné cíle, než naplnění otevřené diskuse, je zcela běžnou praxí. Ono nálepkování opačného názoru, je ale jen snaha o diskreditaci jeho nositele. Lidé spotřebovávají neuvěřitelné množství energie na podvodné myšlení, přirovnal bych to ke drancování přírodních zdrojů a proto každý názor, který je jasný ve svém sdělení a těch je stále méně a méně, se lehce stává terčem laciného zpochybnění.

Skrytým důvodem nedůvěry je, že lidé lžou sobě i jiným a v nedůvěře a ve lži žila tato společnost dlouho. Málokdo si uvědomuje, že vnější podpora lži paradoxně pokračuje i v podmínkách tzv.svobody, jenom změnila strategii, projevuje se v jiných formách, mnohem sofistikovanějších, avšak zneužívá stále to samé : důvěru. Činí tak třeba pod líbivými hesly naplnění tzv. přirozených potřeb, jako je touha po spokojenosti, štěstí a nebo blahobytu.

Důvěra je jediný možný zdroj stability, cesta k ní je ale trnitá

Potíž je, že systém založený na spotřebě dosazuje těmto cílům hodnoty, které člověka nemohou dlouhodobě uspokojit a nedůvěra je právě projevem neurotického stavu v člověku, jehož příčina tkví v neuspokojení vyšší potřeby smyslu života. V tomto kontextu bylo téma kolem iDnes jen molekulou sněhu na vrcholu hlubokého ledovce, lidé svůj život žijí mnohem hlouběji, avšak společenská diskuse - a média se na ní podílejí, cosi o jeho hloubce vypovídají.

Svoboda přece není v tom, že si člověk může dělat, co chce. Materiální či ekonomická nezávislost může lidem usnadnit mnohé další aktivity, ale pocit skutečné svobody dlouhodobě nepřináší a řekl bych, že možná právě naopak. Současným pojetím svobodného chování a svobody je stále, i přes mnohé varující signály neomezená spotřeba, možnost dosáhnout maxima výhod, výsad a z toho plynoucích šancí žít bezstarostně.

To je naprostá iluze, samozřejmě podporovaná systémem, orientovaným na trh a konzum. Chcete být šťastní? Konzumujte, dopřejte si, vždyť všechno, i své štěstí, máte na dosah ruky.

Je to lež a ti lidé ji samozřejmě mohou hlásat, jenže volba je na lidech. Vystoupit ale z tohoto systému je obtížné, protože to znamená přehodnotit všechno, čím současný člověk žije. Aby se lidé k takové změně iniciovali, musí mít důvod, motivaci, která vytváří pevnou vůli.

Líbivými slogany uzamyká konzumní systém člověka v bludném kruhu, protože čím více si může "svobody" koupit, tím méně ji má, neboť tím více je na systému a jeho "výhodách" závislý. Ziskem je pouze falešný pocit možnosti svobody, nikoliv svoboda sama, protože být součástí výhod systému, znamená více se mu přizpůsobit a více se vzdalovat sám sobě, jiným lidem a nakonec své vlastní přirozenosti.

Důsledkem toho ztrácí člověk vnitřní stabilitu, jež se projevuje dalším hledáním náhradních zdrojů, které konzumní systém nabízí. Kruh se zase uzavírá a výsledkem tohoto stále dokola se opakujícího cyklu je, že člověk se stane nedůvěřivým, protože jistotu štěstí v sobě sama dosud nenalezl. Reaguje prvoplánově v osobní rovině, protože ztratil schopnost kriticky a nezávisle myslet. Cítí se ohrožený těmi, kteří by mu chtěli vzít to poslední co má, jeho iluze.

Kde jinde než zde se bere tak úmorná snaha spolu souhlasit? Souhlasí-li někdo s někým, dává mu pocit jistoty, názorové příslušnosti, alespoň nějaké zdání stability. Přitom souhlasit či nesouhlasit má stejnou hodnotu, jako třeba zametat či nezametat. Trochu oklikou jsem se dostal k tomu, co jsem chtěl sdělit a sice jak nejisté mohou být názory, bez domýšlení všech souvislostí. Ti nejméně svobodní vždy potřebují vyjít do ulic pod hesly bránící svobodu.

Systém orientovaný na spotřebu byl, je a bude vždy nestabilní, protože svobodu potlačuje i nabízí. Omezují mě kamiony rozvážející zboží, které nekonzumuji, s tím prvním nic neudělám, to druhé je moje volba. Čím více lidí bude žít stejným způsobem života, tím více budou mít podobné názory a tím snazší bude uspokojit jejich iluze. Britské listy ne vždy argumentují dobře, ale chtějí vyslovit svůj názor bez ohledu na to, zda se líbí a nebo ne.

                 
Obsah vydání       30. 8. 2007
30. 8. 2007 RRTV: ČT smí přesvědčovat ve svých pořadech děti o prospěšnosti americké základny
30. 8. 2007 Čím více lidí bude žít stejným způsobem života, tím snazší bude uspokojit jejich iluze Jan  Paul
30. 8. 2007 Ženy v ČR nemají čas zabývat se svými problémy Klára  Doušová, Adéla  Purschová
30. 8. 2007 Kontroverze ohledně role pro manželku zdržela Havlův návrat na jeviště
30. 8. 2007 Nemají ředitelé firem stud?
30. 8. 2007 Navrátilová na Hrad? Milan  Daniel
30. 8. 2007 Tak trochu pro pamětníky Petr  Štengl
30. 8. 2007 Rusko: jak přejít z míru do války
30. 8. 2007 Řada rodin se může dostat do problémů se splácením hypoték Radko  Martínek
30. 8. 2007 Proč mám dotovat neschopné bankéře ze svých peněz?
30. 8. 2007 O církvi - úvod k diskusi na Sedlecku 2007 Stanislav  Heczko
30. 8. 2007 Projekt "tak trochu jiné reality show" Odhalení nominován na další mezinárodní cenu
29. 8. 2007 Vymění Paroubek Ovčáčka za putovního mazlíka Dimuna? Štěpán  Kotrba
31. 8. 2007 Oficiální lži o maximálním výkonu radaru Tereza  Tušarová
29. 8. 2007 Bushova vláda věděla, co se stane v Iráku
29. 8. 2007 Střetnutí letadla s paprskem brdského radaru ne bez následků Tereza  Tušarová
28. 8. 2007 Prémie makléřů dosahují rekordních hodnot
29. 8. 2007 Akce Praha Bohumil  Kartous
29. 8. 2007 Byl jsem šest let závislý na počítačových hrách
29. 8. 2007 Co Američané poručí, my prostě udělat musíme Jaroslav  Klíma
29. 8. 2007 Založme web, na němž by se o radaru hlasovalo
28. 8. 2007 Starý Peking Lukáš  Zádrapa
28. 8. 2007 Výměna padesátníků za třicetikorunu aneb fikce, vize nebo napřesrok smutná realita Oldřich  Průša