31. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 8. 2007

Člověk by neřekl, co způsobí jeden povzdech, když ho uveřejní Britské listy

Ještě jednou ke skryté ruce trhu, oslovi a ČT jako odpověď čtenáři Janu Pegnerovi na jeho článek "Proč mám dotovat neschopné bankéře ze svých peněz?"

Lze s jistotou předpokládat, že ředitelé Federálního rezervního systému USA a Evropské centrální banky jsou vzdělaní ekonomové, vždyť z těchto sfér pocházejí i laureáti tzv. Nobelových cen za ekonomii (napadá mě Joseph Stiglitz, svého času působící ve Světové bance). Určitě znají teorii morálního hazardu a většinou možná vyznávají teoretický koncept skryté ruky trhu (Stiglitz o něm, pokud vím, pochybuje, ale je proto považován za černou ovci). Otázkou je, proč svým rozhodnutím sanovat banky, které byly ohroženy špatnými hypotéčními úvěry v USA, tyto teoretické koncepce popřeli.

Jan Čulík říká, že z nutnosti, protože hrozil rozklad celosvětového bankovního a finančního systému. Souhlasím.

Teorie o skryté ruce trhu, stabilizující celý ekonomický systém, totiž už dávno neodpovídá realitě. Byla jí zřejmě blízko koncem osmnáctého století, kdy ji formuloval Adam Smith a kdy v kapitalistické ekonomice vystupovali samostatní individuální výrobci. Vznikem větších podniků se však realita začala této koncepci vzdalovat, až koncem 19 století, poté co koncentrace kapitálu vedla ke vzniku kartelů a velkých monopolů a co tón začal udávat finanční kapitál, přestala „skrytá ruka trhu“ fungovat jako stabilizující makroekonomický faktor docela. To neznamená, že by se na ni ekonomové a bankéři nadále nespoléhali, důsledkem ale byl velký burzovní krach v říjnu 1929 a to, čemu Američané říkají „Great Depression“. Na toto poučení se dnes rádo zapomíná, i když nestabilita světového finančního systému se v posledních desetiletích dál zvýšila vznikem a obrovským nárůstem obchodu s finančními deriváty, což je v podstatě spekulativní obchod s očekávanými událostmi, totiž budoucími obchody. Snaha dál akumulovat kapitál vytváří v systému silnou kladnou zpětnou vazbu, která jak známo vede k nestabilitě. Stále odvážnější spekulace vytvářejí fiktivní investiční bubliny. Podle některých odhadů dnes tyto fiktivní finanční operace představují asi 95% objemu všech finančních transakcí, tj. obchod skutečným zbožím a službami představuje pouhých 5% objemu.

Když lidé, kteří si v USA brali masově hypotéční úvěry na nové domy, nejsou dnes schopni zaplatit dejme tomu celkem jednu miliardu dolarů, je tím pravděpodobně ohrožena masa cenných papírů v hodnotě kolem dvaceti miliard – jsou to „futures“, kterými tyto dluhy odkoupily od hypotéčních bank jiné banky, jež si také chtěly ohřát své želízko v ohni, jsou to akcie všech těchto bank atd. Nestabilita systému způsobuje, že z makroekonomického hlediska nepříliš velký počáteční výkyv může mít katastrofální důsledky.

Tohoto nestabilního charakteru systému jsou si vedoucí velkých bank dobře vědomi. Slavnému někdejšímu šéfovi FED Alanu Greenspanovi se připisuje výrok, že řízení financí se podobá jízdě na tygrovi.

Lidi nesoucí odpovědnost za celý systém, jako jsou šéfové FED a ECB, straší vzpomínka na „černý pátek“ roku 1929 pořád jako černá můra. Krize přicházejí jedna za druhou, z různých a někdy nejasných příčin. Některé se mohou se značnou dávkou cynismu nechat „vyhnít“, pokud je pravděpodobné, že systém jako celek neohrozí (např. jihovýchodní Asie koncem 90. let, Argentina 1999 – 2003), i když v nich mohou zkolabovat celé národní ekonomiky. Když je ale vysoká pravděpodobnost, že krize destabilizuje celek, pak se FED, ECB, ale v některých případech i Mezinárodní měnový fond rozhoduje sanovat. O teorii skryté ruky trhu a morálního hazardu se v tu chvíli asi moc nestarají. Rozhodující je správně odhadnout reálné riziko a mít možnost zásahu.

Zpochybnění koncepce skryté ruky trhu znamená také zpochybnění jejího oblíbeného metodologického přístupu, argumentace příklady, v nichž vystupují izolované subjekty – horolezec nebo dvojice Pegner – Převrátil v argumentaci pana Pegnera. Tyto „robinzonády“, jak se jim někdy posměšně říká, už ztratily zejména v makroekonomii vypovídací hodnotu, protože všechny ekonomické jevy jsou dnes komplexním způsobem celospolečenské.

Je možné nechat zkrachovat neodpovědnou banku. Jenže ten krach nepotrestá jen její ředitele, ale také všechny, kdo v ní měli peníze a nenesou žádnou odpovědnost za to, jak byla řízena. Větší krach otřese celou ekonomikou země a zaplatí ho nakonec občané, i kdyby se nic nesanovalo veřejnými penězi. Je dost případů, kdy má takový otřes katastrofální důsledky – viz Argentina, jedna z obilnic světa, kde se začalo po tisících umírat hlady.

Tím bychom se dostali k širšímu tématu, než je platnost některých manter neoklasické nebo neoliberální ekonomie, totiž k celkové krizi, v níž se dnes nachází světová ekonomika přes svou obrovskou výkonnost a potenciál. Ale to už je jiná kapitola.

Ještě k ČT a onomu slůvku osel. Obviňovat mne z toho, že chci v televizi něco zakazovat, je nesmyslné. Nemám žádný vliv na to, co televize vysílá. A pokud jde o ekonomy, na obrazovce se neustále objevují pouze lidé, opakující onu lživou mantru skryté ruky trhu při všech možných i nemožných příležitostech. A za to jsem nucen České televizi platit. Takže má glosa byla výkřikem zoufalství a slůvko osel jsem použil, když mnou cloumaly emoce. Teď bych ho už nenapsal. Ale to je jediný ústupek, který jsem ochoten panu Pegnerovi učinit.

                 
Obsah vydání       31. 8. 2007
1. 9. 2007 Britský armádní šéf zaútočil na USA, že ohledně Iráku "intelektuálně zbankrotovaly"
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje
30. 8. 2007 RRTV: ČT smí přesvědčovat ve svých pořadech děti o prospěšnosti americké základny
31. 8. 2007 RRTV: skandální lhostejnost k porušování mediálních zákonů Štěpán  Kotrba
31. 8. 2007 RRTV: Předseda Rady proti zastavení správního řízení s Českou televizí Václav  Žák
1. 9. 2007 Z České televize se mi udělalo zle
1. 9. 2007 Chcete prezidentem Klause? Najměte si Paroubka Štěpán  Kotrba
31. 8. 2007 Jak je to ve skutečnosti s mezinárodním bankovním systémem
31. 8. 2007 Člověk by neřekl, co způsobí jeden povzdech, když ho uveřejní Britské listy Rudolf  Převrátil
31. 8. 2007 Ještě ke krizi bankovního systému Lenka  Vytlačilová
31. 8. 2007 Evropská soutěž o daňové poplatníky, aneb Daň z dědictví jako část výkonové spravedlnosti v systému tržního hospodářství Uwe  Ladwig
31. 8. 2007 Jiří  Žáček
31. 8. 2007 Čínský rozhlas rozšířil své působení na mobilní televizi
31. 8. 2007 Americká firma vyvinula "létající talíř"
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...
31. 8. 2007 Jeden Klvaňa nestačí, musí jich být víc... Štěpán  Kotrba
31. 8. 2007 Základna USA v ČR -- jednoznačně pevný názor ČSSD aneb do roka a do dne? Oldřich  Průša
31. 8. 2007 Bushův příští cíl: Írán Tomáš  Krček
31. 8. 2007 Arktida bez jaderných zbraní? Jan  Burian
31. 8. 2007 Cui bono?
31. 8. 2007 Hippokrates by se divil Karol  Dučák jr.
31. 8. 2007 Dnešní praxe je trochu jiná Petr  Wagner
31. 8. 2007 Český kontingent v Afghánistánu jako "bílý kůň" NATO Daniel  Veselý
31. 8. 2007 Velký a malý kovboj
31. 8. 2007 Václav Havel mi připomíná mou babičku -- uctívala Sovětský svaz
31. 8. 2007 Pekárek byl obecně považován za vynikajícího odborníka Tomáš  Pečený
31. 8. 2007 Důchodci budou na reformě vlády ODS biti nejvíce Miroslav  Opálka
31. 8. 2007 Gazprom začal vyjednávání o cenách plynu
31. 8. 2007 Oficiální lži o maximálním výkonu radaru Tereza  Tušarová
30. 8. 2007 Nemají ředitelé firem stud?
30. 8. 2007 Kontroverze ohledně role pro manželku zdržela Havlův návrat na jeviště
30. 8. 2007 Řada rodin se může dostat do problémů se splácením hypoték Radko  Martínek
30. 8. 2007 Čím více lidí bude žít stejným způsobem života, tím snazší bude uspokojit jejich iluze Jan  Paul
30. 8. 2007 O církvi - úvod k diskusi na Sedlecku 2007 Stanislav  Heczko
30. 8. 2007 Ženy v ČR nemají čas zabývat se svými problémy Klára  Doušová, Adéla  Purschová
30. 8. 2007 Navrátilová na Hrad? Milan  Daniel