31. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 8. 2007

Jak je to ve skutečnosti s mezinárodním bankovním systémem

Reakce na poznámku Martina Pegnera Proč mám dotovat neschopné bankéře ze svých peněz?.

Pokud někdo říká, že by se některé banky měly nechat zkrachovat, čímž by se systém pročistil, svědčí to jen o jeho absolutní neznalosti současného globálního finančního systému.

Posílám komentář k současné diskusi na BL o rizikových hypotékách a akcích centrálních bank. Můžete jej přeposlat lidem, kteří u svých článků nemají uveden e-mail nebo třeba i publikovat, ale v žádném případě neuvádějte mé spojení s nějakou institucí, neboť tato problematika úzce souvisí s mojí prací a já nejsem oprávněn se k těmto problémům veřejně vyslovovat, píše nám jeden finanční odborník.

Většina diskuse o tom, zda se mají neschopní bankéři dotovat, nebo ne, pramení z nepochopení podstaty problému. Přesto, že centrální banky "nalévají nebo pumpují" likviditu, tedy peníze do systému, nejedná se v žádném případě o "dotování" někoho. V principu to funguje tak, že banky drží (jako část svého portfolia) státní dluhopisy, které jim nesou nízký, ale téměř zaručený úrok. Pokud ale v dobách nejistoty potřebují banky peníze, přenechají tyto dluhopisy jako zástavu centrální bance výměnou za úvěr od ní. Operacím se říká "repurchasing tender", neboť úvěr se poskytuje na krátkou dobu a po vypršení banky vracejí peníze a centrální banka cenné papíry. Za poskytnutý úvěr samozřejmě centrální banka inkasuje příslušný úrok, odpovídající zápůjční sazbě centrální banky (o tom ještě níže). Je tedy logické, že celá operace je zisková pro centrální banku a ztrátová pro komerční banku.

Trochu problém by mohl být s tím, o čem píše pan Ladwig, tedy že Fed nyní nově přijímá do zástavy za úvěr i cenné papíry, které jsou rizikovější než státní obligace, a pokud by během trvání repo operace vystavitel těchto cenných papírů zkrachoval, ztrátu by nesl Fed. Teprve potom by šlo o dotaci banky, která původně tento cenný papír držela. Nepředpokládám však, že by Fed přijímal jako kolaterál nějaké cenné papíry, u kterých hrozí bezrpostřední riziko krachu jejich vystavitele.

To, co nyní centrální banky dělají, je vlastně jejich povinnost. Finanční systém je ze své podstaty náchylný na davové psychózy, které jej mohou poškodit i při absenci vážnějšího fundamentálního problému. Žádná banka sama o sobě nemůže ustát klasický "run" (útok) na banku, tedy psychózu, kdy všichni věřitelé si chtějí vybrat (např. v důsledku fámy) své peníze, ale prakticky žádný dlužník nemůže splatit okamžitě nějakou mimořádnou splátku bance. V takovém případě by banka musela vyhlásit bankrot, i kdyby všechny její pohledávky byly stoprocentně spláceny. Centrální banky fungují jako věřitel poslední instance a poskytují (zdravým) komerčním bankám úvěr na uspokojení věřitelů, který je pak splácen ze splátek dlužníků. Obdobné je to v současné situaci, kdy si banky z důvodu zvýšeného rizika chtějí dát stranou nějaké peníze.

Jenže kde je vzít? Jedno řešení je přestat půjčovat a hromadit peníze splácené dlužníky. Jenže spousta zdravých bank je zvyklá si půjčovat na mezibankovním trhu a pokud tyto půjčky nejsou dostupné, úrokové sazby letí nahoru. Stejně tak spousta podniků potřebuje čerpat jak provozní, tak investiční úvěry. Tyto subjekty nemají s problémem rizikových hypoték v USA nic společného, ale musely by za své úvěry platit nepřiměřeně vysokou sazbu, pokud by je vůbec dostaly. A zde je právě role pro centrální banku. Ta poskytne do systému mimořádné peníze, čímž sníží krátkodobé úrokové sazby na normální úroveň a zajistí, že poměrně okrajový finanční problém se nerozšíří příliš do jiných sektorů finančního systému ani do reálné ekonomiky. Přitom pro centrální banku by tato operace neměla být ztrátová, právě naopak, za půjčené peníze inkasuje úrok.

Původní ztráty z rizikových hypoték samozřejmě dopadnou na ty, kdo tyto hypotéky zrovna drží ve svém portfoliu. V současné době se ještě neví přesně, kdo a v jakém rozsahu to je.. Budou to částečně banky, částečně různé fondy. Až se na konci roku uzavře jejich účetnictví, budou tyto ztráty kvantifikovány a manažeři pravděpodobně po zásluze odměněni. Proč by však kvůli nim měli mít ztráty i ostatní banky či podniky? Navíc ty ztráty nemusí být nijak významné, protože rizikové hypotéky jsou míchány s bonitními a navíc zástava i na rizikovou hypotéku stále existuje, jen její cena poněkud klesla.

Pokud tedy někdo říká, že by se některé banky měly nechat zkrachovat, čímž by se systém pročistil, svědčí to jen o jeho absolutní neznalosti současného globálního finančního systému. Poskytování rizikových hypoték je samozřejmě problém, který vyplynul z obecně velmi nízkých úrokových sazeb v uplynulém období, takže banky i ostatní investoři se stali tolerantní ke zvýšenému riziku, tedy byly ochotné půjčovat i méně bonitním klientům. Současné naopak poměrně vysoké úrokové sazby v USA by měly zvýšit averzi k riziku, ale nesou s sebou problémy splácení oněch rizikových hypoték. Proto také Fed zatím nesnížil obecnou úrokovou sazbu v ekonomice, ale pouze onu zápůjční sazbu komerčním bankám a projevil ochotu bankám přechodně půjčit na jejich ztráty, aby mohly nadále normálně fungovat. Ty ztráty totiž v drtivé většině případů nebudou takové, aby mohly komerční banky ohrozit, pouze jim sníží zisk nebo přivodí dočasnou ztrátu.

                 
Obsah vydání       31. 8. 2007
1. 9. 2007 Britský armádní šéf zaútočil na USA, že ohledně Iráku "intelektuálně zbankrotovaly"
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje
30. 8. 2007 RRTV: ČT smí přesvědčovat ve svých pořadech děti o prospěšnosti americké základny
31. 8. 2007 RRTV: skandální lhostejnost k porušování mediálních zákonů Štěpán  Kotrba
31. 8. 2007 RRTV: Předseda Rady proti zastavení správního řízení s Českou televizí Václav  Žák
1. 9. 2007 Z České televize se mi udělalo zle
1. 9. 2007 Chcete prezidentem Klause? Najměte si Paroubka Štěpán  Kotrba
31. 8. 2007 Jak je to ve skutečnosti s mezinárodním bankovním systémem
31. 8. 2007 Člověk by neřekl, co způsobí jeden povzdech, když ho uveřejní Britské listy Rudolf  Převrátil
31. 8. 2007 Ještě ke krizi bankovního systému Lenka  Vytlačilová
31. 8. 2007 Evropská soutěž o daňové poplatníky, aneb Daň z dědictví jako část výkonové spravedlnosti v systému tržního hospodářství Uwe  Ladwig
31. 8. 2007 Jiří  Žáček
31. 8. 2007 Čínský rozhlas rozšířil své působení na mobilní televizi
31. 8. 2007 Americká firma vyvinula "létající talíř"
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...
31. 8. 2007 Jeden Klvaňa nestačí, musí jich být víc... Štěpán  Kotrba
31. 8. 2007 Základna USA v ČR -- jednoznačně pevný názor ČSSD aneb do roka a do dne? Oldřich  Průša
31. 8. 2007 Bushův příští cíl: Írán Tomáš  Krček
31. 8. 2007 Arktida bez jaderných zbraní? Jan  Burian
31. 8. 2007 Cui bono?
31. 8. 2007 Hippokrates by se divil Karol  Dučák jr.
31. 8. 2007 Dnešní praxe je trochu jiná Petr  Wagner
31. 8. 2007 Český kontingent v Afghánistánu jako "bílý kůň" NATO Daniel  Veselý
31. 8. 2007 Velký a malý kovboj
31. 8. 2007 Václav Havel mi připomíná mou babičku -- uctívala Sovětský svaz
31. 8. 2007 Pekárek byl obecně považován za vynikajícího odborníka Tomáš  Pečený
31. 8. 2007 Důchodci budou na reformě vlády ODS biti nejvíce Miroslav  Opálka
31. 8. 2007 Gazprom začal vyjednávání o cenách plynu
31. 8. 2007 Oficiální lži o maximálním výkonu radaru Tereza  Tušarová
30. 8. 2007 Nemají ředitelé firem stud?
30. 8. 2007 Kontroverze ohledně role pro manželku zdržela Havlův návrat na jeviště
30. 8. 2007 Řada rodin se může dostat do problémů se splácením hypoték Radko  Martínek
30. 8. 2007 Čím více lidí bude žít stejným způsobem života, tím snazší bude uspokojit jejich iluze Jan  Paul
30. 8. 2007 O církvi - úvod k diskusi na Sedlecku 2007 Stanislav  Heczko
30. 8. 2007 Ženy v ČR nemají čas zabývat se svými problémy Klára  Doušová, Adéla  Purschová
30. 8. 2007 Navrátilová na Hrad? Milan  Daniel