29. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 8. 2007

Jsme malá země:

Co Američané poručí, my prostě udělat musíme

Je samozřejmě možné přistoupit k problému americké radarové základny z pozic pravice, či levice, jak píše pan Čámský< a hledat typologii názorů na základnu. Velice mne překvapuje, jak diskutující již po dlouhou dobu, velice slušně, s ušlechtilým zájmem o věc, diskutují a předpokládají dobré či špatné úmysly u těch, kteří tak zvaně mají rozhodovat o umístění amerického radaru a snaží se předložit náměty pro úvahy, které by mohly situaci politickou zdravotní ale i další dále vyjasnit a učinit průhlednější pro obyvatele tohoto státu.

Já vidím situaci kolem tohoto zařízení poněkud prozaičtěji. Jsme státeček s deseti miliony obyvatel, takové jedno větší světové město. Státeček, který málokdo ve světě zná. Jako stát máme profesionální armádu. To v praxi znamená, že vlastně nemáme armádu.

Nějakých 40 000 profesionálů včetně civilních zaměstnanců by tento státeček s pár stíhačkami Gripen asi bránilo jen stěží. Té armády ostatně používáme téměř výhradně ku pomoci na bojištích spřátelených velmocí a pro tyto mise je také tato armáda cvičena a vyzbrojována. Z našich peněz. Dnes jde o válku proti terorismu. Vláda takovéhoto malého státu je většinou v situaci, kdy nemá na výběr. Pokud o něco spřátelená velmoc požádá musí splnit co chce. V tomto stylu:

Přijde malý cowboy do místnosti zvané Saloon a vzkřikne: "Gentlemeni, který z vás mi natřel mého koně na zeleno?" A vstane velký cowboy a praví: "Já. Přejete si ještě něco, pane?" A malý cowboy na to: "Ne, jen že už to zaschlo, tak, abyste to šel přetřít!"

Tak si tedy představuji pozici naší vlády, ať už bude u moci jakákoli, ve většině situací.

Každé bude zatěžko toto přiznat lidem ve své zemi. Znepřátelená spřátelená velmoc tady z tohoto státečku může ale kdykoli udělat kůlničku na dříví. Vláda naší země má dokonce pozici tak slabou, že nedokázala na již provedená fyzikální měření v lokalitě předpokládané pro radar uzavřít před jejich započetím mezistátní smlouvu o provádění těchto měření. To nebylo snad ani v době, kdy na našem území Rusové hledali uran.

Proto, aby snad českou společnost radarová základna tolik nebolela říká bývalý pan prezident Havel, že radar není až zas tak moc co pro Američany uděláme. Pan ministr Vondra upřesňuje, že jiní mají už splněno. A ministryně obrany paní dr. Parkanová na základě této bezmoci skládá s p. Vyčítalem tolik diskutovanou radarovou písničku.

Zřejmě autoři vsadili na český smysl pro humor ve werichovském stylu. Bohužel to Češi nepochopili, i když humornou scénku paní ministryně dohrála až do konce a podařilo se jí dostat svou nahrávku k samotnému prezidentovi Spojených států. Ani Švejk se až k císaři pánu nedostal.

Tuto absurdní hru s radarovou základnou, o kterou si řekla velmoc, nemůže s občany hrát vláda. Ta má splnit zadaný úkol. Proto si jmenovala vládního zmocněnce p. Klvaňu. Aby lidi přivedl k tomu, že odmítání základny je nesmysl. Ne vláda, ale on jako civilní osoba mohl taktně naznačit lidem naší země, že vůči budoucímu provozovateli radarové základny jsme sice v postavení partnerském, leč váha toho partnerství je na každé ze stran tohoto partnerského vztahu jiná.

To pochopili Rusové okamžitě. Proto radili p. Pojarovi, náměstkovi ministryně obrany, zdržovací taktiku. S tím, že se po amerických volbách prezidenta třeba změní postoj k hvězdným válkám. Ne víc, ne méně. Ale pan Klvaňa dál a dál propaguje a vyvrací a tlačí českou společnost vůči radaru do pozice, jakou mají lidé v Rakousku vůči Temelínu.

Diskuze o radarové základně probíhá. Samotný její podivný průběh je dán tím, že radarová základna se sem má umístit ku pomoci likvidaci budoucích hrozeb, o kterých dnes nevíme, jaké to budou a také co vyvolá její umístění v centru Evropy.

Jediné racionální jádro dnes má. Američané mají nepotřebný radar a k jeho obsluze bude třeba americká posádka na našem území. Smlouva o umístění obojího představuje pouhý formální akt, který je vynucen mezinárodní pozicí spřátelené velmoci. Proto vláda a některé strany považují referendum o radarové základně za nadbytečné a nikoli proto, že tak složitým otázkám spojeným s umístěním radarové základny by lidé nerozuměli. Je nadbytečné proto, že vláda nemá šanci, ani kdyby chtěla, jeho výsledek vzít v úvahu, pokud by zněl proti. Z toho důvodu jsou nadbytečné i veškeré diskuse, mají význam jen jako pofoukání bolístky. Proto je také starost pouze o hlasy v Parlamentu, ale i jeho ne lze obejít.

Ve prospěch situace pro umístění radarové základny mluví i česká nátura. Většina Čechů bude bojovat pro či proti nějaké věci jen za předpokladu, že nebude muset porušit své zvyky, nebude muset vstát od stolu a jít na ulici projevit svůj názor byť s těmi, kteří jeho postoj sdílejí. Musí to být už skutečně historický okamžik, aby se lidé v Čechách shromáždili a zaujali společné stanovisko.

A historickým mezníkem rozhodně umístění nepotřebného amerického radaru v naší zemi rozhodně není. Tím by bylo, kdyby vláda USA vzala v potaz postoj české veřejnosti. Určitě o něm ví.

Proč ale, že ano?

                 
Obsah vydání       29. 8. 2007
29. 8. 2007 Akce Praha Bohumil  Kartous
29. 8. 2007 Bush útočí na Írán, Ahmadinežád na Ameriku
29. 8. 2007 Co Američané poručí, my prostě udělat musíme Jaroslav  Klíma
30. 8. 2007 Projekt "tak trochu jiné reality show" Odhalení nominován na další mezinárodní cenu
29. 8. 2007 Oprava a omluva: Jan  Čulík
29. 8. 2007 Michael  Marčák
29. 8. 2007 Bushova vláda věděla, co se stane v Iráku
28. 8. 2007 Ruský soud vydal zatykač na dalšího ropného oligarchu
29. 8. 2007 Být mlsný je něco jiného, aneb 20 tun zvířecí stravy zapracováno pro milovníky döneru Uwe  Ladwig
29. 8. 2007 Střetnutí letadla s paprskem brdského radaru ne bez následků Tereza  Tušarová
29. 8. 2007 Založme web, na němž by se o radaru hlasovalo
29. 8. 2007 Stihneme být první?
29. 8. 2007 Vymění Paroubek Ovčáčka za putovního mazlíka Dimuna? Štěpán  Kotrba
29. 8. 2007 Byl jsem šest let závislý na počítačových hrách
29. 8. 2007 Osel v televizi a neviditelná ruka trhu Rudolf  Převrátil
29. 8. 2007 Opuštěná agora Pavel  Novotný
28. 8. 2007 Prémie makléřů dosahují rekordních hodnot
28. 8. 2007 K zatčení osob obviňovaných z vraždy novinářky Politkovské - další informace
28. 8. 2007 Gordon Brown odmítl nátlak, aby stáhl britská vojska z Iráku
28. 8. 2007 Starý Peking Lukáš  Zádrapa
28. 8. 2007 Výměna padesátníků za třicetikorunu aneb fikce, vize nebo napřesrok smutná realita Oldřich  Průša
27. 8. 2007 Vládní reforma a rovnost příležitostí aneb o české Pepině z Vysočiny a českém hlupákovi Anna  Čurdová
27. 8. 2007 Pravice v ČR neexistuje Pavel  Čámský