31. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 8. 2007

Český kontingent v Afghánistánu jako "bílý kůň" NATO

Čeští vojáci (asi 70 mužů), sloužící pod praporem NATO v Afghánistánu, budou na žádost americké vlády na jaře přesunuti z bezpečné zóny na severu Afghánistánu do podstatně nebezpečnější oblasti v provincii Loghar na jih k afghánsko-pákistánské hranici.Bezpečnostní tandem Parkánová-Swarzenberg na tuto velkorysou nabídku šířit demokracii ohněm a mečem horlivě přikývli. Vláda také nemá námitek. Jak by ne, nejde o jejich děti a silnější se musí poslouchat. Horší je skutečnost, že dnes se naši političtí předáci servilně ponižují dobrovolně.

Podle tandemu je provincie Loghar využívána Taliby coby základna pro útoky na Kábul, dochází zde "k občasným útokům proti koaličním silám... a to formou léček, útoků pomocí improvizovaných výbušnin a raketového ostřelování". Tvrdí, mimo jiné, že zde místní obyvatelstvo v některých oblastech Taliby podporuje. Ano, je třeba dodat, že i Taliban pochopil politiku biče a cukru, používanou na Blízkém východě, a to, vedle zabijáckého běsnění, formou sociálních programů a záruk bezpečnosti pro civilisty. Podle tandemu nasazením našich vojáků v Logharu " budou klady převažovat nad zápory", kontingent bude zajišťovat bezpečnost centrální vlády v provincii a pomoc při obnově státu. Dále prý vzroste prestiž ČR ve světě přínosem v boji proti terorismu, příležitost k modernizaci armády atd. Celá taškařice by měla českého daňového poplatníka stát půl miliardy ročně s tím, že by vojáci v oblasti měli operovat tři až pět let.

Zvýšíme tedy své úsilí přispěním Bushově maniakální válce napříč dvěma kontinenty s pozoruhodnými výsledky: Somálsko se po US/etiopské invazi minulý rok, kdy byla svržena populární vláda islámských soudů nachází v dezolátním stavu a naprostém chaosu, kdy stovky tisíc bezradných uprchlíků hledají klidné spočinutí. Spojenci USA ve válce proti terorismu sami pod touto záminkou drtí své politické oponenty a porušují masivně lidská práva v Maroku, Nigeru, Rovníkové Guinei, Egyptě, Turecku, Saúdské Arábii, Pákistánu, Indonésii i na Filipínách. Palestinská diaspora čítá přes čtyři miliony uprchlíků, jejichž předci byli Izraelem před 60 lety násilně vypuzeni ze své domoviny.

V "open air" vězení v Gaze bytní humanitární katastrofa epidemických rozměrů, za situace kdy je jeden a půl milionu lidí vystaveno barbarskému hospodářskému embargu Izraele, USA a EU, přes všechny urgence ze strany humanitárních organizací i Světové banky, aby byla nesmyslná blokáda zrušena .

Loňská tzv. 2.libanonská válka vyhnala z domovů milion Libanonců a obrovské množství z nich stále nenašlo útočiště. Irácká diaspora dělá dva miliony uprchlíků a nádavkem další dva miliony "vnitřních" uprchlíků, především žen a dětí. Podle údajů organizace Just Foreign Policy na základě nejnovějších studií vypracovaných lékařským časopisem Lancet a seskupením Iraq Body Count zemřelo již v souvislostech s válečným utrpením přes milion Iráčanů. Írán je destabilizován nejen svou vládou, ale i atomovými výhružkami ze strany Izraele a Spojených států ohledně svého jaderného programu. Také je, ale o tom se v západní slušné společnosti moc nemluví, destabilizován teroristickými skupinami z řad neperských národů na popud a za finance USA.

Konečně Afghánistán. Uvedu pár posledních zpráv, týkajících se niterných problémů země, sužované lítými boji. Podle červencových vydání listů Los Angeles Times a Washington Post bylo silami NATO v první polovině tohoto roku zabito více lidí než Talibanem, což bylo utvrzeno 133 zabitými při náletech NATO během prvního červencového týdne. Ze zpráv tzv. Senlis Council, bezpečnostního a výzkumného centra pro události ve válečném Afghánistánu, vyplývá, že protidrogová politika Západu naprosto selhala. V Afghánistánu se vyrábí 93% světové produkce opia. Taliban prodejem opia využívá obrovské finanční částky pro své bojové a "sociální" operace více, než dříve. Jelikož je většina obyvatel země ekonomicky závislá na produkci opia, chemické ničení úrod ještě zhoršilo již tak jejich mizernou sociální situaci. Plán Centra využívat pěstování opia pro léčebné účely, a zlepšit tak ekonomickou realitu Afghánců je stále v plenkách.

Chceme se tedy dále účastnit této globální války s možná fatálními důsledky? Chceme naše vojáky předhodit Talibům coby předkrm, aby Spojené státy mohly dále bezpečně bombardovat úrody, povstalce i civilisty? Uvědomíme si naši cenu v této barbarské a zločinné válce, nebo půjdeme jako ovce na porážku?

                 
Obsah vydání       31. 8. 2007
1. 9. 2007 Britský armádní šéf zaútočil na USA, že ohledně Iráku "intelektuálně zbankrotovaly"
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje
30. 8. 2007 RRTV: ČT smí přesvědčovat ve svých pořadech děti o prospěšnosti americké základny
31. 8. 2007 RRTV: skandální lhostejnost k porušování mediálních zákonů Štěpán  Kotrba
31. 8. 2007 RRTV: Předseda Rady proti zastavení správního řízení s Českou televizí Václav  Žák
1. 9. 2007 Z České televize se mi udělalo zle
1. 9. 2007 Chcete prezidentem Klause? Najměte si Paroubka Štěpán  Kotrba
31. 8. 2007 Jak je to ve skutečnosti s mezinárodním bankovním systémem
31. 8. 2007 Člověk by neřekl, co způsobí jeden povzdech, když ho uveřejní Britské listy Rudolf  Převrátil
31. 8. 2007 Ještě ke krizi bankovního systému Lenka  Vytlačilová
31. 8. 2007 Evropská soutěž o daňové poplatníky, aneb Daň z dědictví jako část výkonové spravedlnosti v systému tržního hospodářství Uwe  Ladwig
31. 8. 2007 Jiří  Žáček
31. 8. 2007 Čínský rozhlas rozšířil své působení na mobilní televizi
31. 8. 2007 Americká firma vyvinula "létající talíř"
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...
31. 8. 2007 Jeden Klvaňa nestačí, musí jich být víc... Štěpán  Kotrba
31. 8. 2007 Základna USA v ČR -- jednoznačně pevný názor ČSSD aneb do roka a do dne? Oldřich  Průša
31. 8. 2007 Bushův příští cíl: Írán Tomáš  Krček
31. 8. 2007 Arktida bez jaderných zbraní? Jan  Burian
31. 8. 2007 Cui bono?
31. 8. 2007 Hippokrates by se divil Karol  Dučák jr.
31. 8. 2007 Dnešní praxe je trochu jiná Petr  Wagner
31. 8. 2007 Český kontingent v Afghánistánu jako "bílý kůň" NATO Daniel  Veselý
31. 8. 2007 Velký a malý kovboj
31. 8. 2007 Václav Havel mi připomíná mou babičku -- uctívala Sovětský svaz
31. 8. 2007 Pekárek byl obecně považován za vynikajícího odborníka Tomáš  Pečený
31. 8. 2007 Důchodci budou na reformě vlády ODS biti nejvíce Miroslav  Opálka
31. 8. 2007 Gazprom začal vyjednávání o cenách plynu
31. 8. 2007 Oficiální lži o maximálním výkonu radaru Tereza  Tušarová
30. 8. 2007 Nemají ředitelé firem stud?
30. 8. 2007 Kontroverze ohledně role pro manželku zdržela Havlův návrat na jeviště
30. 8. 2007 Řada rodin se může dostat do problémů se splácením hypoték Radko  Martínek
30. 8. 2007 Čím více lidí bude žít stejným způsobem života, tím snazší bude uspokojit jejich iluze Jan  Paul
30. 8. 2007 O církvi - úvod k diskusi na Sedlecku 2007 Stanislav  Heczko
30. 8. 2007 Ženy v ČR nemají čas zabývat se svými problémy Klára  Doušová, Adéla  Purschová
30. 8. 2007 Navrátilová na Hrad? Milan  Daniel