2. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 3. 2007

STEM pro ČT: Sedmdesát procent občanů proti americké radarové základně

Neděle, 14:30 - Obavy Jana Čulíka i dalších z možné nedemokratičnosti a nevyváženosti diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce k tématu radarové základny v České republice se nenaplnily. Skladba hostů reprezentovala všechny odstíny relevantních názorových a politických proudů, prostor dostaly všechny parlamentní politické strany (KDU-ČSL ho ústy ministryně obrany Parkanové nevyužila), novináři deníků, občané, odborníci, americký velvyslanec i komunální politici. Prostor dostali všichni velmi spravedlivě a nikdo z diskuze nebyl vylučován. Korektní moderace Václava Moravce, jeho rychlé komentáře i ironizování některých odpovědí dodalo diskuzi dynamiku i "titulkový" potenciál. Úpornost, s jakou Moravec trval na svých otázkách, ukázala, že měl snahu minimalizovat prostor vyhýbavé propagandě - zejména místopředsedy vlády Vondry (ODS). Jediný zápor vidím v tom, že Česká televize sice neváhá používat argumenty, které nalezne kdekoliv, i na internetu, odmítá ovšem citovat zdroje. Necitovala ani časopis ATM, který je mateřskou redakcí Moravcem citovaného Stanislava Kauckého, necitovala ani Britské listy, jejichž autoři a redaktoři nalezli, vybrali a přeložili řadu informací, ze kterých v diskuzi čerpal nejen Václav Moravec, ale i mnozí politici.

Redakci zpravodajství a publicistiky České televize je nutno poděkovat za to, že připravila dynamickou, zajímavou a informací plnou diskuzi, u které ani nevadila neuvěřitelná délka dvě a půl hodiny. Sledovat jste ji mohli s napětím a sledovat ji budete moci i ze záznamu ČT 24 na internetu. Britské listy přinesou v dalších dnech její kompletní přepis, který u všech pořadů zpracovává agentura Newton IT.

Otázky Václava Moravce - 4. 3. 2007, ČT 24 na internetu ZDE

Sloupek
Jiří Staněk

Ale o kráse nic není
Čeká se na znamení
Které sešle dobrodruh
Jahve Bůh A:
Z nebe započnou pršet žáby
Obilí mlet se s námelem
Ve studních místo vody
Prýštit krev a lákat šelmy
Pouště: dopouštěl jsem
Se v tichu jakéhosi hříchu
Jeho tvar nezřetelně přesýpaný
Blízkým pískem syčel
Pod větrem a zasýchal
V mrak sarančat slunci tvář
Cudně halící: poznám tě
Po líci: je bledě mrtvé
Jak dítě bez života na svět
Přicházející a přesto svéhlavé:

Chci všechno a ještě více
Stříbrné mince tě vyvést
Z Egypta zajetí být
Jenom já a ty

Víc nikdo do obětí!

do Britských listů zaslal autor.

3. 3. 2007

Polemika s "Dopisem Václavu Moravcovi" od Jana Čulíka.

Milý Jane, věř, že jsem dlouho váhal, zda se mám pouštět do obsáhlejší polemiky. Je totiž velmi komplikované vést polemiku s někým, kdo používá obraty jako "lezete pořád kamsi jen establishmentovým politikům". Přiznávám, že jsem z akademické půdy zvyklý vést věcnou polemiku nad čísly a fakty. Netuším, o jaké obsahové analýzy opíráš své tvrzení o "lezení kamsi".

Pořad, který nese mé jméno, se snaží o co nejširší spektrum názorů, proto v něm byl účasten v uplynulých 12-ti měsících několikrát i Jan Tamáš jako předseda Humanistické strany. Chodí do něj politologové či sociologové (například Václav Bělohradský, Jan Švejnar, Jiří Pehe, Jacques Rupnik atd., to vše v první hodině OVM na ČT1), kteří sedí proti politikům a rozrušují jejich fráze.

4. 3. 2007

K odpovědi od Václava Moravce:

Možná je Václav Moravec z akademické půdy zvyklý na "fakta a čísla", na to si na zdejší akademické půdě zvykne kdekdo, ale umět s fakty a čísly pracovat je už často za hranicí schopností některých "akademiků". Za největší ctnost pak nepovažují to, co se nachází v duševním prostoru nad akademickou půdou, ale akademickou půdu samotnou. Jsou to takoví akademičtí zemědělci, na akademické půdě existenciálně závislí, jenom trošku funkčně negramotní. Lecčeho si asi všiml Milan Nápravník, na leccos je potřeba ještě upozornit. Ale aby nedošlo ke křivdě, mnoho zajímavého Václav Moravec o dění v ČT prozrazuje. Ve světle omezených schopností a "těžkých podmínek" je pak nutné uznat, že nedělní seminář na téma "Proč postavit v ČR základnu NMD" je jediné, čeho je současná ČT ve smyslu "objektivního, ověřeného, všestranného a vyváženého informování pro svobodné vytváření názorů" (§ 2 zákona č. 483/1991 Sb.) schopná. Otázka zní, zda vůbec máme jako občané nárok na něco lepšího.

3. 3. 2007

Dnes jsem zaregistroval, že Polákům a Ukrajincům konečně došlo, co tvrdím už od června 2006, že antirakety se budou střílet nad sousední státy a dále. Z Polska nad Ukrajinu, Rusko ..... a ne nad oceán, jako v Americe. A už hrozí odvetou. Nejen ČR, ale ani Evropa není vhodná pro zbraňový systém takovéhoto kalibru, upozorňuje Stanislav Kaucký.

3. 3. 2007

Český rozhlas Radio Wave na vlně 100,7 FM

Zdálky to vypadá jako válka. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila Českému rozhlasu pokutu jeden milión za něco, co se posléze u soudu ukázalo jako nezákonné rozhodnutí. A tak si Rada pro rozhlasové a televizní vysílání poslala pro pomoc. Zaslala dopis s žádostí Radě Českého rozhlasu, kde zopakovala tvrzení, na základě kterých neuspěla s žalobou a dokonce si určila lhůtu 30 dnů, do které by měla Rada Českého rozhlasu rozhodnout. Jako kdyby byla jedna Rada druhé Radě podřízena...

Rada Českého rozhlasu (většina pěti členů) poslušně rozhodla. V termínu... Rozhodl jsem se k tomuto rozhodnutí dát jako přílohu zápisu Rady takzavané votum separatum ve kterém objasním okolnosti, za kterých Rada rozhodovala a zveřejním podklady, se kterými byla Rada před rozhodnutím seznámena. Dlužím to těm koncesionářům, kteří Český rozhlas Radio Wave poslouchají. Aby věděli... Protože vědět mají právo. Český rozhlas je i jejich, neboť i oni jsou koncesionáři.

4. 3. 2007

Britské veřejnoprávní BBC bylo v sobotu zakázáno odvysílat informace o nových obviněních při vyšetřování skandálu týkajícího se údajného udělování státních vyznamenání za finanční dary Labouristické straně.

3. 3. 2007

Virtuální bohoslužba nejen pro sváteční opilce

Vyrůstal jsem v sekulární rodině a tak se u nás doma, jak to v Čechách bývá, ze všech křesťanských rituálů zachovávaly pouze některé vánoční zvyky. A mezi nimi samozřejmě zejména štědrodenní půst. Rodiče mi neuměli vysvětlit smysl půstu - neboť ho neznali - a tak se uchylovali k onomu záhadnému „zlatému prasátku“, které se má objevit jako odměna za hladovění.

V pozdějších letech jsem začal přicházet na to, že řada nejen vánočních, ale i velikonočních a jiných zvyků, obyčejů a rituálů má buď stejně záhadný původ, jako ono zlaté prasátko, anebo se jejich původ dá vystopovat již u dávných pohanských předků.

3. 3. 2007
Tisková zpráva organizace Greenpeace č. 7/2007

Greenpeace ostře kritizuje Českou televizi za cenzurování názorů veřejnosti na prosazovanou výstavbu americké radarové základny. Na protest proti tomu se zástupci Greenpeace nezúčastní vysílání Otázek Václava Moravce, mezi jehož diváky byli vybráni. ČT opakovaně odmítla přizvat mezi diskutující hosty tohoto pořadu na neděli 4.3. zástupce hnutí Ne základnám ! Pokud vedení z jakýchkoliv důvodů nedovede dosáhnout souladu se zákonem o ČT, mělo by kompletně odstoupit a uvolnit cestu k řešení problému.

Oponentů základny je v ČR podle průzkumu veřejného mínění provedeného v únoru CVVM téměř dvoutřetinová většina. Přesto mezi hosty nedělní debaty výrazně převažují proponenti základny. Z několika málo pozvaných odpůrců se profesor Jan Keller momentálně nachází v zahraničí a redakce za něj odmítla pozvat náhradu stejného názoru. O Kellerovi i nemocném Ivanu O. Štampachovi redaktor Moravec prohlásil, že "se pořadu podle svého rozhodnutí nezúčastní", což je přinejlepším polopravda. Vysílání na téma zamýšlené radarové základny USA se tak stále výrazněji odchyluje od standardů nestrannosti a vyváženosti. Situace vyvolává podezření, že současné vedení ČT není s to obhájit "objektivní, ověřené, všestranné a vyvážené informace pro svobodné vytváření názorů" proti politické objednávce z vládních kruhů. Právě to však od něj požaduje § 2 zákona č. 483/1991 Sb.

3. 3. 2007

Procitne Václav Moravec do reality?

Pusťte si, pane Moravče, někdy jen pár minut komentáře Keitha Olbermanna na právě aktuální téma, tak se hovoří, když je demokracie zpochybňována nebo přímo ohrožena. O čemž je právě dnes možná většina veřejnosti v ČR v souvislosti s bezprecedentním tlakem na U.S. základnu pevně přesvědčena.

"Aktuální" perlička. Václav Moravec se vrací částečně do rádia, a to ze zrušené české BBC na stanici "Impuls". Nevím, jestli bude moje zkratka úplně přesná či není až příliš příkře odsuzující, ale je to dovolte asi jako přesun z IHT (International Herald Tribune) do Blesku.

Podobné formáty na pomezí politických a "celebrity" talkshow v rádiu samozřejmě ve světě existují, ale není to seriózní žurnalistika, alespoň podle výběru média a dostupných informací o náplni pořadu.

3. 3. 2007

My, níže podepsaní starostové obcí a měst okresu Příbram sousedících s Vojenským výcvikovým prostorem Jince, vyjadřujeme znepokojení z toho, jakým způsobem k nám přistupuje vláda České republiky v souvislosti se žádostí vlády Spojených států amerických o umístění radarové základny na území Vojenského újezdu Brdy.

2. 3. 2007
tiskové prohlášení

Inciativa Ne základnám reaguje na prohlášení České televize

Iniciativa Ne základnám dnes obdržela formální odpověď na otevřený dopis generálnímu řediteli ČT Jiřímu Janečkovi. Odpověď zaslala redaktorka ČT Anna Freimanová za nepřítomného tiskového mluvčího pana Krafla.

Je zjevné, že teprve zveřejnění otevřeného dopisu v médiích přivedlo Českou televizi k reakci na naše několikatýdenní urgence a snahy o kontakt. Na náš dopis neodpověděla ani redakce Otázek Václava Moravce, ani generální ředitel, ani ředitel zpravodajství. Česká televize jako celek iniciativu Ne základnám až do dnešního dne zcela ignorovala a ani dnes jsme se nedočkali odpovědi na náš dopis, ale pouze snahy zakrýt vlastní chybu.

3. 3. 2007

Britské listy jsou nedůvěryhodné, protože do nich píše člen Rady Českého rozhlasu

Odpověď Václava Moravce jednomu čtenáři, kterou v kopii zaslal též Britským listům

Omlouvám se, že propagandistické stránky (čímž mám na mysli Britské listy), které odsuzují pořad, jehož detailní strukturu neznají a nevědí například, že byl pozván sociolog Keller či religionista Štampach, kteří se pořadu podle svého rozhodnutí nezúčastní, nečtu.

(Ne)důvěryhodnost Britských listů je dána již tím, že členem týmu je člověk, který se politicky angažoval. Když pan Čulík káže o důvěryhodnosti médií a odkazuje se na Velkou Británii, měl by začít ve své vlastní redakci.

Aktivistické texty, které veřejnosti přinášejí jen část obrazu britské žurnalistiky podle ideologického obrazu pana Čulíka, jsou smutným obrazem především tohoto periodika.

Je zajímavé, že pan Čulík dlouhodobě kritizuje - a to v míře nebývalé ČT, zatímco Český rozhlas ponechává stranou, protože je v konfliktu zájmů, když členem jeho týmu je člen Rady ČRo. Berte pak takové médium za věrohodné... Přejí hezký víkend.

Srdečně Váš V.M.

3. 3. 2007

Milý Václave, děkuji ti za vyjádření názoru, že Britské listy jsou propagandistické a nedůvěryhodné, protože do nich píše člen Rady Českého rozhlasu Štěpán Kotrba.

Píšu ti, protože mě požádal pan Uwe Ladwig z Hamburku, abych se tě zeptal, jak víš, že jsou Britské listy propagandistické a nedůvěryhodné, když je nečteš.

Byli bychom ti opravdu vděčni, kdybys poskytl nějaké věcnější argumenty, čím se projevuje propagandističnost Britských listů a jak BL zkreslují západní politický diskurs. Kritika je vždycky plodná a bylo by nám ctí tvůj příspěvek zveřejnit.

3. 3. 2007

Dopis začíná autorovou omluvou: Britské listy nečte.

1. 3. 2007

Americká základna v ČR:

Vrací se ČT k husákovskému režimu?

Otevřený dopis řediteli ČT.

3. 3. 2007

K problematice US základny v ČR mi více než žvanění politiků, komentátorů, politologů a dalších na ČT, ČRo, MfD, Právo a pod., dalo uveřejnění projevu ruského prezidenta Putina a americké nóty k umístění radaru v ČR na stránkách BL, píše čtenář, který se podepsal jako Klégr, a pokračuje: V této souvislosti bych chtěl doporučit Vondrovi, aby nelezl do zadku Američanům, když ještě nemají stažené kalhoty.

2. 3. 2007

Václav Moravec v pátek v Dobrém ránu ČT vysvětlil, proč pozval k diskusi o vojenské základně USA Jiřinu Šiklovou a Michaela Kocába - mají to být zástupci občanské společnosti:)... Údajně byl pozván také Ivan Odilo Štampach, ale bohužel je nemocný. Zřejmě ho má nahradit právě Kocáb, který je pozván proto, že se angažoval v odsunu sovětských vojsk (to je kvalifikace jako řemen). Proč je pozvána Jiřina Šiklová není známo, doposud se k vojencké základně USA na území ČR nevyjadřovala (v posledním roce určitě ne), jediné, co lze pozitivně konstatovat, je účast Šiklové ve Schwarzenbergově senátní kampani v roce 2004... Ale k tomuto tématu se zatím nevyjádřil ani Michael Kocáb, takže jaké vlastně mohou být důvody k tomu, aby zrovna tito dva lidé reprezentovali "občanskou společnost". Jeden velmi pádný důvod tu je - oba dva patří ke skupině přátel a sympatizantů Václava Havla. A shodou okolností poskytne Václav Havel "exkluzivní" rozhovor ČT v rámci Moravcova pořadu. Havlova "humanistická" náklonnost k americké základně, stejně jako k militaristcké zahraniční politice USA, je dostatečně známá. Zdá se tedy, že nejvýznamnější kvalifikací obou zástupců je to, že patří k té "správné" občanské společnosti. A pro nikoho jiného přece ČT ani vysílat nechce. Její vedení je přece z dob minulých dobře poučeno, že dvě nohy špatné, čtyři nohy dobré. Jen je třeba vždycky dobře počítat, kdo má kolik nohou zrovna v tomto historickém období:)

PS: Doplňuje Bob Kartous: Dostal jsem tento mail od Jiřího Maška:

Opravuji Váš názor, že se paní Šiklová k základně nevyjadřovala. Opak je pravda. Vyjádřila se v komentáři v Lidových novinách a byla -- světe div se -- samozřejmě pro. Jinak by jí do České televize snad ani nezvali.... Její komentář je ZDE
3. 3. 2007

zdravím Vás z Kréty a chci Vám poděkovat za Britské listy (dávám si je každé ráno spolu se snídaní:)! Moje spolužačka a kamarádka měla pravdu, že odvádíte zajímavou práci. Kontakt na redakci jsem nenašel, tak děkuju Vám, píše Jakub Čechvala:

Za dnešní den děkuju (ač mě naštvanost odvedla od práce) především za odkaz na text Jiřiny Šiklové. Zaujal mě především svou až prostou ideologií. Kdo je proti základně, radarové či jakékoli jiné, nádherně se před našimi zraky odhaluje. Socioložka (slyšíme ten "logos"!) Jiřina Šiklová udává pro toto odhalování naprosto přímé a jednoduché vymezení.

3. 3. 2007

V souvislosti s tvrdohlavostí Václava Moravce a České televize, která ze záhadných důvodů nechce poskytnout v připravované televizní debatě prostor zástupci hnutí Ne základnám, ale zve si do studia amerického velvyslance, různé potentáty ODS a ČSSD a Šiklovou a Kocába (a jako "zlého komunistu" Vojtěcha Filipa) je pikantní informace v Lidových novinách, že:

PRAHA 2. března 2007 | 12:26 Šedesát jedna procent Čechů si nepřeje umístění americké radarové základny na území České republiky. Vyplývá to z výzkumů veřejného mínění, které provedla agentura CVVM. Téměř tři čtvrtiny lidí by uvítaly referendum.

Zdroj: ZDE

Lidovky ovšem veřejnost chybně informují, když dále píší "Poláci chtějí americkou základnu" - a navozují tak dojem, že jen "nevděční Češi nechtějí základnu, ale rozumní Poláci ano". Ono to tak samozřejmě není: podle informací západních médií se staví i podstatná část polského obyvatelstva proti americké základně; to jen polská "pravicová" vláda leze Spojeným státům kamsi. |

2. 3. 2007

Petr Suchý, vedoucí katedry Mezinárodních vztahů a Evropských studií:

  • Domníváte se, že v rámci informování o radaru USA na území ČR dochází k cíleným dezinformacím či mediální manipulaci (ať už ze strany příznivců či odpůrců)?
  • Myslíte si, že je v českých poměrech možné uskutečnit korektní mediální diskuzi na takto (nebo podobně) závažná bezpečnostní témata?

Ano, taková tendence je patrná například u KSČM, nebo iniciativy "Ne základnám". Současně je ale poměrně obtížné přesně určit co je cílená dezinformace a co prostá ignorance -- úroveň znalosti problematiky těmi, kdo se k ní v médiích vyslovují je, až na malé výjimky, velmi žalostná. Za nejvíce dezinformující média v tomto ohledu považuji televizi Nova (zejména pokud se jedná o debaty v pořadu Snídaně s Novou) a Britské listy.

Média a zejména televize dávají v debatách prostor zejména politickým činitelům (stoupencům i odpůrcům základny), představitelům iniciativy "Ne základnám, případně publicistům bez hlubšího vhledu do problematiky.

Petr Suchý, vedoucí katedry Mezinárodních vztahů a Evropských studií, FSS MU Brno.

Obávám se, že u nás k cíleným dezinformacím v rámci kampaně k radaru skutečně dochází. Aby bylo možno o celé věci říci více, musel by člověk znát odpovědi na některé otázky. Např. za jakých podmínek svěřilo Ministerstvo zahraničních věcí vypracování výzkumu k postojům veřejnosti k radaru firmě sociologa Ivana Gabala. Z jakého titulu byl sociolog Ivan Gabal přítomen v listopadu 2006 v Rize na jednání špiček NATO. Proč má právě tento člověk tak velký prostor v Českém rozhlase v souvislosti s informováním o záležitostech týkajících se radaru.

Jan Keller, sociolog, Ostravská univerzita.

Petr Kupka, student Bezpečnostních studií na FSS MU, se zeptal různých lidí, co si myslí o tom, jak média informují o návrhu postavit v ČR americkou základnu. Odpovědi zveřejnil ZDE

2. 3. 2007

Adresováno: Petru Suchému, vedoucímu katedry Mezinárodních vztahů a Evropských studií, FSS MU Brno

Vážený pane profesore,

zaujal nás váš názor, že, jak jste uvedl, "za nejvíce dezinformující média" [ve věci americké základny v ČR] považuji televizi Nova a Britské listy".

Přinesli jsme v češtině jako první informaci o tom, že Američané chtějí v ČR postavit raketovou základnu, a to v červenci r. 2004 ZDE

Od té doby jsme publikovali nesčetné analýzy k této věci a názory pro a proti, mnohé z nich od renomovaných zbrojních odborníků.

Rád bych vás upozornil zejména na analýzy zbrojního odborníka Karla Dolejšího

např ZDE

a také na analýzy Stanislava Kauckého ZDE

Rádi bychom od vás publikovali rozbor, v čem jsou tyto analýzy "nejvíce dezinformující".

Předem vám děkujeme za názor.

S pozdravem

Jan Čulík

Britské listy

(University of Glasgow)

2. 3. 2007

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BL Možná mi něco uniklo, ale zatím jsem nečetla o tom, že žádost o umístění radaru či podobného nesmyslu v naší pidizemičce se objevila v roce 1999 (či dříve), píše čtenářka Zuzana Dáňová.

Podle dopisu místopředsedy zahraničního výboru Sněmovny a vedoucího stálé delegace PČR do PS NATO Jiřího T. Payna (ODS) prezidentovi Václavu Klausovi se Parlamentní shromáždění NATO americkým projektem National Missile Defense zabývalo od jara 1999. Informace se podle Payna dostala k tehdejšímu předsedovi parlamentního výboru pro obranu Petru Nečasovi (ODS), premiérovi Miloši Zemanovi (ČSSD) a dalším ministrům jeho vlády, včetně tehdejšího ministra zahraničí Jana Kavana (ČSSD). Payne už v roce 2000 žádal prezidenta, aby byla zvážena možnost "nabídnout umístění příslušného radaru na území České republiky. Payne působil ve Sněmovně v letech 1990 - 2002.

1. 3. 2007

Stále známé profláknuté tváře, které nemají co říci

Václav Moravec, který se kdysi snažil o skutečně nezávislou televizní práci, nedokáže překročit svůj stín. Chce být "úspěšným establishmentovým komentátorem", a tak se zaprodává mocným. Všimněte si jak trapný je jeho výběr hostů k připravované nedělní debatě o americké základně. První zásadou slušného novináře je, že nepodlézá příslušníkům establishmentu. Je známo, že veřejnost má na problém americké základny v ČR naprosto odlišný názor od politiků. Proč tedy zve Moravec do svého pořadu jen profláknutá jména z politické scény? Co nového asi k problematice přinese takováto diskuse?

Obávám se, že až, Václave, veřejné mínění v této věci vyhraje, budete zcela zdiskreditován. Na to nemyslíte, že byste si měl zachovat důvěryhodnost u veřejnosti?

Co asi rozumného a nového sdělí k základně veřejnosti Jiřina Šiklová! A hlavně je důležité, že tam bude ten hudebník!! Jo a Vojtěch Filip tam bude jako zástupce ďábla! - Domníval jsem se, že Václav Moravec dokáže myslet odvážně a samostatně. Škoda. Další sebediskreditace člověka, který měl potenciál být schopný, nezávislý a odvážný.(JČ)

Z tiskové zprávy ČT

Hlavními hosty první části tohoto diskusního pořadu budou místopředseda vlády Alexandr Vondra (ODS), místopředseda PSP ČR Lubomír Zaorálek (ČSSD), místopředseda PSP ČR Vojtěch Filip (předseda strany KSČM) a Ondřej Liška (místopředseda Strany zelených). Připojí se k nim velvyslanec USA v ČR Richard Graber, hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmerman (ODS), sociolog a ředitel STEM Jan Hartl, hudebník Michael Kocáb a socioložka a někdejší disidentka Jiřina Šiklová. Tématem jejich diskuse budou vojenské a bezpečnostní důvody a podmínky budování protiraketového systému včetně referenda, průběh vyjednávání této záležitosti mezi ČR a USA, začlenění pod NATO a mezinárodní kontext budování základny -- možný vliv na vztahy s USA, sousedními zeměmi, EU a Ruskem. Debatovat se bude také o současné situaci ve světě, možnostech ohrožení a kladech a záporech eventuálního vybudování radarové základny pro její bezprostřední okolí.

2. 3. 2007

Česká televize si myslí, že občanské iniciativy na obrazovce nemají místo

Je to pro vás přijatelné jako pro členy demokratické politické strany?

Otevřený dopis pozvaným hostům do pořadu Otázky Václava Moravce 4.3.2007.

2. 3. 2007

Dopis místopředsedovi Strany zelených

Vážený pane místopředsedo Liško,

jelikož patříte mezi hosty, jenž byli pozváni do diskusního pořadu ČT o chystané základně USA (4.3.2007), chtěl bych se Vás zeptat, jaké bude Vaše stanovisko k důležité otázce opětovného nepozvání zástupců občanských aktivit před televizní kamery. Vzhledem k zásadním bodům programu naší strany, která podporuje aktivní účast občanů na rozhodování, od Vás očekávám, že kladně zareagujete na otevřený dopis iniciativy Ne základnám jejíž názor reprezentuje nemalou (podle průzkumů cca 60%) část veřejnosti. Dosavadní rozložení účastníků podobných mediálních debat vždy nahrávalo příznivcům základny a politikům, píše člen Strany zelených ve Zlíně Miroslav Mach.

Uvedený stav pokládám za ostudu současného režimu, která neblaze doléhá i na Stranu zelených.

Předem Vám děkuji za odpověď a silnou podporu aktivních občanů, vždyť tady už nejde o názor, ale o to, zda jej vůbec někdo může veřejně vyslovit.

2. 3. 2007

Z Václava Moravce se bohužel stal podobný ňouma, jako jsou ostatní novináři z ČT. Místo aby hydře vnutil svoje pojetí, nechal se od ní sežrat. Jestli je v ČR veřejná organizace se silně vyvinutým vlastním zájmem, tak je to ČT. A to je zrovna ta, která by měla na "zájmy veřejných organizací" poukazovat, protože zájem veřejné organizace je něco jako karcinom - zničeho nic vybují a pomalu vstřebává svou původně vymezenou existenci (službu veřejnosti) a reprodukuje ji na službu sobě samému.

2. 3. 2007

Dopis Václavu Moravcovi

Chce ČT výběrem účastníků přisluhovat novému "zvacímu dopisu"?

Dobrý den pane Moravče, můžete mi sdělit, kdo vybíral účastníky diskuze o základně USA, která se má vysílat 4.3. na ČT1? Nemohu pochopit, jak je možné, že nebyl vybrán nikdo z iniciativy NE ZAKLADNÁM a naopak horliví zastánci základen jako p.Vondra (což by se ještě nechalo pochopit) ale p. Zimmerman - hejtman Plzeňského kraje, který vůbec neví "která bije"? (osobní zkušenost ze setkání v Rokycanech na podobné "propagační akci", kde se ztrapnil svými "naprosto kvalifikovanými" odpověďmi) a byl skoro všem pro smích! píše čtenář Pavel Hlávka.

3. 3. 2007

BL nepublikují žádné věcné argumenty

Tak jsem si přečetl pár článků na téma, proč do Otázek Václava Moravce není přizván žádný relevantní zástupce iniciativ, které odmítají americké základny na našem území. Sám v této věci nemám dosud jasno, ale co v mých očích diskredituje debatu o základně ve Vašem listu, je slabá stylistická úroveň většiny článků, které uveřejňujete. Navíc jsou z nich cítit jen emoce, Vaši autoři zřídkakdy používají v diskusích věcné argumenty. A to Váš list znevěrohodňuje. Alespoň v mých očích, míní David Hrbek z Olomouce.

2. 3. 2007

Jak vypadá "televizní publicistika"

Telefon.

Ona:Dobrý den, tady je Veronika Sedláčková z Novy, chtěla bych s vámi natočit rozhovor.

Já: O čem, prosím?

Ona: Vy jste před léty vyhrál lustrační spor... My se těmi lidmi teď zabýváme.

Já: Ne, lituju, k tomu už se nevyjadřuju.

Ona: Ne, prosím vás, chceme to mít vyvážené, dáme vám prostor. Opravdu ráda bych vás v tom pořadu měla. A máme v pořadu paní Vaculíkovou...

Já: Dobře, sejdeme se.

Sejdeme se.

2. 3. 2007
rabín, Haifa

V židovské tradici se sobota, která předchází svátku Purim (letos 3. března), nazývá šabat zachor - sobota vzpomínky. V synagogách vyndáváme ze schrány dva svitky Tóry. Z prvního svitku čteme sedmi postupně vyvolaným mužům obvyklý sobotní oddíl a z druhého svitku čteme osmému vyvolanému část z 5. kn. Mojžíšovy 25,17-19: „Vzpomeň, co ti učinil Amálek, když jste táhli z Egypta. Střetl se s tebou na cestě a zničil ti zadní voj, všechny churavé za tebou, když tys byl ochablý a unavený; a nebál se Boha.....vymažeš památku Amálekovu zpod nebes. Nezapomeň!“

psáno pro Britské listy

Purim mezi dobrem a zlem TÉMA BL

2. 3. 2007

z tiskové informace ČT

Česká televize se ve svém pravidelném publicistickém pořadu Fenomén dnes věnuje tématu diskriminace žen v zaměstnání.

Zajišťování rovného zacházení se ženami a muži se týká všech oblastí lidského života. Každý z nás je buď mužem nebo ženou, toto jeho postavení jej provází v zaměstnání, v rodině a při seberealizaci ve volném čase.

Jak se na diskriminaci v práci dívá taxikářka, jak socioložka a jak matka dvou dětí po sedmi letech na mateřské? O čem přemýšlí otec, který by s dětmi zůstal doma a proč mluví úspěšná manažerka o diskriminačním sítu?

O tom všem je půlhodinová reportáž Michala Komárka a Simony Oktábcové - Fenomén dnes ve čtvrtek 8.3.2007 večer ve 21,50 na ČT1.

Pozn. JČ: V Británii byla právě zveřejněna vládní zpráva o diskriminaci žen s malými dětmi v zaměstnání, vznikla o tom podstatná veřejná diskuse. K tématu se vrátíme.

2. 3. 2007

(intermezzo polemika s několika dogmatiky)

George Orwell pro ně dlouhou dobu hledal jméno a nakonec dal přednost anglickému nationalism před francouzským longueur. Ale nenechme se mýlit! Nemyslel tím národovecké fanatiky, daleko spíše mu šlo o pojmenování dogmatických uctívačů nějaké myšlenky, symbolu, státu, třídy. Lidí, kteří prostě přestávají slyšet a v případě potřeby i myslet, pokud se do nebezpečí dostane předmět jejich uctívání. Lidí, kteří se neštítí používat nečestné argumenty, nadávat i lhát, pokud jste se dotkli jejich "nacionalistické" víry. Lidí, kteří v nějaké oblasti mají dopředu a provždy jasno! Orwell se je ve svém eseji "Poznámky o nacionalismu" snaží roztřídit, pateticky nás vyzývá k boji s nacionalismem v nás samých, ale fakticky si s tímto mentálním postojem neví rady. A proč to nepřiznat, v jistém slova smyslu si s ním rady nevím ani já. Po zveřejnění první části mého eseje Trojí bída komunismu mi takovýchto marxistických (jaký to paradox!) nacionalistů napsalo asi deset a kromě dvou výjimek jsem se nedozvěděl nic jiného, než že jsem duševní trpaslík, blábolista, zaplacený zrádce a svině. Jak marxistické! chtělo by se s notnou dávkou ironie napsat, ale Marxovy myšlenky si takovou reakci nezaslouží.

Jan Čulík se dva příspěvky těchto marxistických dogmatiků rozhodl zveřejnit, a tak bych se s nimi, tam kde to jen trochu jde, pokusil polemizovat.

2. 3. 2007

Milý Bohuslave, nebudu předstírat, že se neznáme, i když jsme spolu již delší dobu nemluvili. Rád čtu Tvoje analýzy projevů našich politiků, které jsou opravdu dobré. Ale s posledním článkem "Trojí bída komunismu" sis moc práce nedal. V textu máš věcné chyby jako např. tu, že dialektiku objevil Hegel. Jako filosof zajisté víš, že dialektika je mnohem starší než tento německý myslitel a její původ sahá až do antického Řecka k Hérakleitovi. Místy si odporuješ, když například píšeš, že ve svých hlavních dílech Marx dialektiku nepoužíval a o něco dále tvrdíš, že právě díky dialektice se z Marxova historického materialismu stává snůška neomylných tvrzení.

2. 3. 2007

Musím napsat, že pan Josef Vít mě ve svém textu "Trojí bída antikomunismu" nepřesvědčil. I když i já svádím boj trpaslíka proti titánovi -- Josef Vít má zaregistrováno 149 článků v Britských listech a já pouhé 2 -- troufám si napsat, že jeho argumenty jsou omezené. Myslil jsem si, že člověk má znát věc, o které píše -- a pan Vít si libuje, že marxismus nezná, zůstala mu v paměti jen teorie o přeměně kvantity v kvalitu. Přesto je přesvědčen o "genialitě Marxe".

2. 3. 2007

Polemiky na téma antikomunismus jsou vždy velmi potřebné. Jen zřídkakdy se však bohužel dostávají nad úroveň nekonzistentních a iracionálních projevů, kdy sice antikomunistům vadí, že po roce 1948 byla potlačena svoboda projevu a demokracie, ale na druhou stranu například přiznávají státu právo vyvlastňovat majetek ve veřejném zájmu. Vedle toho se můžeme setkat s antikomunismem konkurenčních gangů, ať už příznivců neonacismu či jiných forem socialismu. Jen zřídka se objeví rozumně vyjádřené postoje, které neváhají útočit na samotnou podstatu komunismu - filozofii nebo ekonomickou teorii, kterou si vzal na mušku pan Bohuslav Binka ve svém výborném článku Trojí bída komunismu. Jak o tom svědčí rozhořčená až hysterická reakce pana Josefa Víta, trefil se do přesně do černého.

2. 3. 2007

11. září 2001:

Kopie archivních záběrů televizní stanice BBC World dokládají, že informace o budoucím kolapsu 47 patrového mrakodrapu "Salomon Brothers Building" (WTC 7), nezasaženého letadly či zbytkem trosek ve fatálním měřítku jako se stalo mnohem blíže stojícím menším budovám kolem dvojčat WTC 1 a 2, byla opakovaně předána médiím. V tomto případě přibližně již půl hodiny před samotným pádem, mezi další podobně předem informované organizace patří například CNN.

Spektakulární v případě BBC je až konečná pasáž živého přenosu ve kterém reportérka Jane Standley informuje v minulém čase o proběhlé zkáze této budovy zatímco na také živě snímaném panoramatu Manhattanu za ní tato budova stále stojí a nejeví známky výrazného poškození. Prvotní masivní cenzura videí a následná hbitá reakce vedení BBC o které včera ne zcela korektně informovaly BL, je rovněž pozoruhodná sama o sobě.

2. 3. 2007

To nejlepší z českých textů aneb jako kdyby to napsali dnes I.

F. X. Šalda

Blbče, blbče, který jsi nedovedl krást jako my, jak jsi ubohý!

Sedím před kavárnou v Hofgastýně. Na pár kroků ode mne silnice. A po ní ujíždí dvojí šňůra automobilů do Badgastýnu a nazpět a skoro se neutrhne. Policista jako u nás někde na Můstku střeží a řídí tohleto příliš rychlé a příliš smradlavé procesí: procesí líného bohatství, žokového, desetipudového bohatství, které přece létá při svém přeplněném panděru, létá rychlostí 100 až 120 kilometrů za hodinu. A jaká jsou to auta! Takových jsem u nás ještě neviděl: ovšem, nestarám se příliš o tyhle věci, ale snad přece bych si byl povšiml. (Snad se k nám neodvažují pro naše mizerné silnice. Zde, třebas v Alpách, jsou lépe udržovány.)

2. 3. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Chtěl bych upozornit na to, že svoboda tisku je jen tehdy vzácná věc, když se využívá.

Svoboda tisku je jedním z nejdůležitějších základů demokratického státu. Bez svobody tisku by se asi každý stát by se stal samoobsluhou pro politiky. Německý Federální ústavní soud nyní posílil v případě časopisu Cicero právo investigativního novináře nevydat jméno zdroje informací. Rozhodl proto, že policejní zásah proti redakci Cicera byl porušením německé ústavy.

2. 3. 2007

(reakce na dnešní environmentalistickou diskusi)

Nedávno jsem nabídl čtenářům internetových médií svůj článek, který vyšel vloni v listopadu v časopise Euro (vůbec jsem tenkrát netušil, jak bude toto téma začátkem letošního roku populární.) Šlo o recenzi dokumentárního filmu Nepříjemná pravda (An Inconvenient Truth, USA 2006, režie D. Guggenheim), jehož jediným protagonistou byl bývalý Clintonův viceprezident Al Gore. Tvůrci filmu získali před několika dny od místní filmové akademie hned několik oscarových sošek. Někomu už toto samo o sobě možná postačí k tomu, aby se nahlas smál všem, kteří měli ke způsobu, jakým film oslovoval diváka, své výhrady.

Autor je poradcem Václava Klause.

2. 3. 2007

Jaro roku 1990 bylo omamné, všichni jsme cítili, že právě skončila jedna éra a začíná zcela jiná. Svět tajemství a svět možností byly vůně nového přicházejícího času. Přišla až opojná svoboda cestovat, zmizel ten svírající strach z všemocné tajné policie. Ano, od mnoha trápení jsme si oddechli. Dnes však začíná být čím dál tím více zřejmé, že společnost začíná být nemocná jiným způsobem: povinnost být loajální straně a její vedoucí úloze byla nahrazena povinností rychlosti, povinností výkonu. Člověk klidný ba až pomalý, člověk skromný přestává mít ve společnosti místo. Z mnoha důvodů.

2. 3. 2007

Monitor Jana Paula:

Vnímám jen to, co ke mně pronikne sítem jediné rozhlasové stanice, kterou jsem ještě schopen poslouchat. Není v ní skoro žádná reklama, a když, tak ne ta primitivní. Jiná klasická média nesleduji, nezahlcuji se informacemi a to, co na sebe pouštím, jsem schopen vstřebat ve vzájemných souvislostech, v kulturním rámci české reality, jež je za mými vrátky převážně lživá a křečovitá.

V mediálním labyrintu nesmyslů už není nesmysl vidět, ale na Vltavě jsem nemohl nepřeslechnout výzvu místopředsedy vlády pro zahraniční záležitosti Alexandra Vondry, abychom americkou základnou na našem území vrátili Američanům to, co už jim padesát let dlužíme. Nevěřil jsem vlastním uším, alibistickým a účelovým slovům, jinak zdá se mi kultivovaného člověka.

2. 3. 2007
tisková zpráva Patrika Nachera

Portál www.bankovnipoplatky.com vyhlásil 2. ročník ankety "o nejabsurdnější bankovní poplatek". Tato anketa trvala více než dva měsíce a svůj názor v ní vyjádřilo přes 20.000 návštěvníků webu (v prvním kole hlasovalo 13.614, ve finálovém kole pak 6.552). Zvítězil poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky. Hlasovalo pro něj přes 37,5% návštěvníků, tedy 2.470 hlasů. V prvním kole skončil tento poplatek také na prvním místě se ziskem 3.088 hlasů (22,5%).

Na 2. místě skončil se ziskem více než 37% (2.445 hlasů) poplatek za vedení běžného účtu a na 3. místě pak poplatek za účetní položku, pro který hlasovalo 1.637 návštěvníků (bezmála 25%).

Britská zkušenost Jana Čulíka: Z nedávné kontroverze v Británii, kde si v současnosti statisíce občanů vybírají od svých bank neoprávněně a protizákonně uložené pokuty za neautorizovaný propad jejich bankovních kont do minusu, vyplývá, že bankovní praxi je nutno regulovat zákonem, banky samy se neférových, kartelových zisků nevzdají. Od českého parlamentu se to však očekávat nedá, dokud ho občané k tomu nedonutí.

Jinou možností je zostudit banky, účtující zákazníkům poplatky za to, že jim zákazníci poskytují vlastní peníze!! mediální kampaní ve sdělovacích prostředcích. To však česká média neudělají, neboť by přišla o reklamu z bank.

V Británii se před několika lety rozhodly některé banky z chtivosti po penězích účtovat zákazníkům poplatek 2 libry za výběr peněz z bankomatu jiné banky. Média je do několika dní naprosto zdiskreditovala, ostatní banky začaly palcovými titulky inzerovat, že jejich vlastní služby jsou zcela zdarma a banky chtivé peněz se tlaku veřejnosti podvolily a poplatky za výběr z bankomatů od cizích zákazníků rychle zrušily. U většiny britských bank jsou bankovní služby pro občany zcela zdarma, pokud nepoklesnete na svém kontě do minusu.

2. 3. 2007

Po víceletých utajených "nezávazných" sondážích k zapojení České republiky do svého preventivního raketového deštníku vyjádřily USA zájem o umístění části tohoto deštníku -- radaru -- u nás.

Hledání příčin této stupňované aktivity by patrně mělo být zaostřeno na širší souvislosti. V ekonomickém soutěžení ztrácejí USA svoji celosvětovou převahu. Jednopolární svět, založený na gravitační síle jediné supervelmoci, zaniká. Dozrávají další ekonomické supervelmoci, počínaje Evropskou unií a Čínou. Její ekonomika do tří čtyř let začne být největší ekonomikou světa. Vzniká tedy otázka, zda se Bushova administrativa nepokouší udržet převahu USA přepnutím vývoje k soutěžení vojenskému i za cenu rizika rozpoutání nových závodů ve zbrojení zacílených na hvězdné války.

2. 3. 2007

Je to láska, co stvořilo celý náš přírodní i civilizovaný svět. Na lásce není přece vůbec nic špatného. Naopak, všichni ji doporučují. Na únorové schůzi Přípravného výboru naší Negativní strany v hospodě Na horách, byl projednáván závažný případ Svazu zlodějů. Zlodějové měli letos v zimě špatnou sezónu. Ve městech je v zimním období menší nápor turistů; domácí občané si svůj nahrabaný majetek dobře chrání; nebo vůbec žádný nemají, neboť již byli dostatečně okradeni a tak jim není co vzít. O situaci v národním hospodářství raději ani nemluvme. Kde nic není, ani smrt nebere. Na tom není nic špatného, neboť totální zadluženost všech, zejména na naší světlé budoucnosti, je principem našeho systému.

2. 3. 2007

Vlastně jsem to chtěl navrhnout aktivistům iniciativy Ne základnám, ale článek sociologa Jana Sládka "Diskuse o radaru -- je na co být hrdý?" mne přesvědčil o tom, že by bylo nejméně ze dvou důvodů lepší, kdyby případná politická strana, která by zaštítila snahu o naplnění ústavy, měla i název navozující spíše pozitivní, než negativní konotace.

Vitex na archivním snímku Štěpána Kotrby
1. 3. 2007
◄ Vitex na archivním snímku Štěpána Kotrby

Když jsem se ráno v sobotu 24. února 2007 probouzel, rozhodně jsem nečekal, že odpoledne a celý večer strávím v cele předběžného zadržení berounské policejní stanice.

Dá se říci že celé to začalo už před více jak měsícem v Otrokovicích. Nikomu se skoro nic nestalo a "antifáci" po sobě uklidili, takže nakonec nejvíce bit byl velitel zásahu, který se nemohl na akci, stojící nás, daňové poplatníky, stovky tisíc korun, prokázat nějakými těmi zatčenými. Musel si to proto vynahradit jiný kolega - z berounské policie...

1. 3. 2007
Nestálo by za to, místo "ANO či NE" základně spojit se ve věci ANO referendu? Nebylo by zajímavejší místo Losny proti Mažňákovi, zařvat nahoru "ANO referendu"? Bylo by jistě zajímavé sledovat vládu s tak malou důvěrou, jak se k této otázce postaví. Občan by mnoho prohrát nemohl.

Občas je dobré vystoupit ze zajetých kolejí a z odstupem dítěte či cizince sledovat ožehavé problémy současnosti. Jelikož právě pobývám mimo naší zemi, sleduji téma výstavby radaru na našem území, vlastně jenom virtuálně. Jeden se opravdu podiví kolik hluku to dětsky magické slovo, zprava-zleva stejné, učiní.

1. 3. 2007

Jak vypadá anděl? Je mladý, bohatý, úspěšný a má kuráž. Kdo by se jinak odvážil veřejně prohlásit, jaké zklamání je nemoci si zaletět svým tryskáčem na večeři. Vezměte si z něj příklad, zkoumejte, jak dosáhl úspěchu, přejte mu to, vždyť je to zázrak! Lidé bděte a slyšte, žijete přece ve světě, kde je možné, aby se někdo mladý stal úspěšným a bohatým. Ať hodí kamenem, kdo neměl příležitost, zázrak je ukryt v té neuvěřitelné možnosti, kterou má přece každý z nás. Radujte se a odhoďte svůj starý kabát ušitý ze závisti, apokalypsa smetla hříšné (léta páně 1989) a tisíc let království božího začalo.

Takhle upřímně, s nefalšovaným kreditem víry, dokáže zástupce šéfredaktora Ivan Hamšík z MF Dnes (28. 2. 2007) oslavovat své náboženství, aniž by si přitom uvědomil, že svým intelektuálním průjmem způsobeným silnou dávkou ideologického hormonu poskytuje přímo laboratorní podmínky pro studium toho, jak se před stovkami let zrodila kapitalistická etika ve franklinovské Americe.

18. 2. 2007

V lednu 2007 přispělo celkem 120 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 29 331 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2007 částku 195 485.62 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffeisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffeisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
4. 3. 2007 Moravec řídil diskusi věcně a profesionálně Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Prostá ideologie Jiřiny Šiklové   
3. 3. 2007 Doporučení Sašovi Vondrovi   
3. 3. 2007 Prohlášení starostů obcí a měst okresu Příbram k radaru USA   
3. 3. 2007 Americké antirakety se budou střílet do jiných zemí   
2. 3. 2007 Základny a svoboda tisku, aneb Největší nebezpečí hrozí čtvrté mocnosti v demokratickém státě od těch, kterých se neptají... Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Janeček a Šámal odmítají hovořit s iniciativou Ne základnám   
2. 3. 2007 Poděkujme základnou Američanům, aneb kulturní maloměšťáctví v apelu Alexandra Vondry Jan  Paul
2. 3. 2007 Nejde o názor, ale o to, zda jej někdo vůbec může vyslovit   
2. 3. 2007 "Nejvíce o americké základně dezinformují TV Nova a Britské listy"   

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
1. 3. 2007 Vitex v Berouně: Kterak jsem zmlátil robocopa špejlí Vítězslav "Vitex" Dvořák
26. 2. 2007 Kterak Vitex a Slačálek nejspíše zmlátili policii Štěpán  Kotrba
25. 2. 2007 Člen hnutí hippies obviněn kvůli událostem v Berouně Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Jak se líbí Kateřině Jacques mezi zastánci globálního kapitalismu? Monika  Hoření
5. 1. 2007 Nebezpečné archivy: Kateřina Jacques a Ya Basta Topí  Pigula
29. 8. 2006 Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques? Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož

Čína RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa
8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi?   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu
3. 2. 2004 Globální politika a úskalí africké obnovy Mesfin  Gedlu

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ   
21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
15. 12. 2006 Nejen poslanci, ale ani odborníci ČSSD nesouhlasí s Agendou 2010 Štěpán  Kotrba
14. 12. 2006 Zeman: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nejenom o program, ale nakonec i o ta koryta," Štěpán  Kotrba
11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Předem poražená agenda 2010 Štěpán  Kotrba
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcné nepřesnosti pánů Vagery a Marka Jakub  Žytek

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark
5. 12. 2006 Plesová sezóna I. Alex  Koenigsmark

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
2. 3. 2007 Rány egyptské Jiří  Staněk
1. 3. 2007 17 Jiří  Studený
28. 2. 2007 Stařeček Elena  Suchomelová
27. 2. 2007 Blýskavé řešení Bohuslav  Binka
26. 2. 2007 Milostben Štefan  Moravčík
23. 2. 2007 I když Vladimír  Holan
22. 2. 2007 Žalm 21 Ivan  Diviš
21. 2. 2007 Mystifikace!   
20. 2. 2007 Nahým a mokrým navrch Jan  Skácel
19. 2. 2007 Vysoké vatry Vlado  Janček

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
23. 2. 2007 Zápisky z blázince, aneb Václav Klaus ekonomistickým klimatologem II. Bohuslav  Binka
23. 2. 2007 Stanovisko ČHMÚ ke klimatické změně, překlad "Summary for Policymakers" 4.zprávy IPCC Ladislav  Metelka
21. 2. 2007 Al Gore má dostat čestný doktorát za svůj film Nepohodlná pravda   
21. 2. 2007 Evropská unie dosáhla dohody ohledně snižování emisí   
21. 2. 2007 Austrálie se rozhodla zlikvidovat veškeré tradiční žárovky   
21. 2. 2007 Čelní mezinárodní podnikatelé vyzývají ke snížení emisí CO2   
21. 2. 2007 Ochrana před klimatickými změnami, aneb Že by se politikové dali poučit? Uwe  Ladwig
19. 2. 2007 Výraznému stoupnutí hladin moří zřejmě nebude možné už zabránit   
15. 2. 2007 Globální oteplování "způsobuje kosmické záření"   
14. 2. 2007 Kysličník - ne oxid Tomáš  Krček

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
28. 2. 2007 Sebeklam vede k úpadku demokracie Joel S. Hirschhorn
26. 2. 2007 Šéf studie NIST popírá existenci roztavené oceli ve WTC Jiří  Míka
22. 2. 2007 Blair oznámil, že stáhne britská vojska z Iráku Jan  Čulík
22. 2. 2007 Vysoký Blairův poradce zkritizoval britského premiéra, že "nedával pozor" při vedení války v Iráku   
21. 2. 2007 Irák: Peklo na zemi Jakub  Rolčík
21. 2. 2007 Blair ve středu "potvrdí rozvrh stažení britských vojsk z Iráku"   
21. 2. 2007 Britská vojska "budou stažena z Iráku do konce roku 2008"   
8. 2. 2007 USA poslaly do Iráku 12 miliard dolarů. Nechaly je zmizet beze stopy   
6. 2. 2007 Bush navrhuje zredukovat zdravotnickou pomoc pro chudé, aby měl na válku v Iráku   
6. 2. 2007 Američané nakonec "povolili" promítnutí "tajného" videa u soudního slyšení   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek

Školství RSS 2.0      Historie >
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   
15. 2. 2007 650 Kč za papír o ničem Milan  Kulhánek
8. 2. 2007 Maturity pro barbary Ondřej  Hausenblas
5. 2. 2007 Po stopách Komenského a Cimrmana Alena  Damijo
19. 1. 2007 Rektoři britských univerzit varují: Školné bude muset stoupnout na 10 000 liber ročně   
15. 1. 2007 Dvě nové vysoké školy ekonomické v Českých Budějovicích Michal  Giboda