9. 7. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 7. 2004

Spojené státy tajně jednají o výstavbě raketové základny v České republice

Americká mediální síť Knight Ridder Newspapers oznámila 27. června t.r., že Bushova vláda tajně vyjednává se zástupci vlády České republiky a Maďarska o možnosti vybudování v jedné z těchto zemí velké raketové základny, jež by byla součástí velkého antiraketového systému USA. Americké jednání s Polskem o takové základny bylo již veřejně oznámeno minulý měsíc státním podtajemníkem pro mezinárodní bezpečnost Johnem Boltonem.

Zprávu o těchto až dosud tajných rozhovorech mezi představiteli Bushovy administrativy a zástupci české vlády potvrdil na dotazy amerických novinářů zástupce českého velvyslance ve Washingtonu Vratislav Janda.

Tvrdil však, že "jednání jsou předběžná" a že "celá tato otázka bude plně prodiskutována v českém parlamentu a v české veřejnosti, než by o tom česká vláda rozhodovala ". Ovšem podle amerického tisku nyní Washington čeká, až mu vlády těchto zemí, v našem případě česká, nabídne seznam míst pro takovou základnu, aby si Američané mohli vybrat.

První zprávu o americké snaze vybudovat do roku 2006 ve východní Evropě - v Polsku, v České republice, nebo v Maďarsku - velkou základnu s raketami, jež by měly za letu zničit útočné rakety nepřítele nad územím východní nebo střední Evropy, přinesl americký časopis Arms Control Today spolu s dalšími podrobnostmi. Tato raketová základna má obsahovat 10 podzemních sil, to je stejný počet jako mají mít do roku 2006 obě již budované americké základny ve Fort Greely na Aljašce a na letecké základně Vandenberg v Kalifornii. Základně by pak měla sloužit blíže nespecifikovaná síť radarů. Má být jeden z nich ten, proti kterému tak ostře vystupují občané Slavkova? Není ani jasné, zda se má hostitelská země - Česká republika, Polsko nebo Maďarsko - podílet na nákladech na výstavbu základny a zda bude mít také nějaké právo spolurozhodovat o jejím aktivním nasazení. Pentagon chce budovat tuto základnu, i když dosavadní pokusy s intercepčními raketami proti útočným raketám dlouhého doletu měly technické potíže, jež dosud nebyly vyřešeny a žádný z dosavadních pokusů nebyl proveden za skutečné, realitě odpovídající situace. Pentagon argumentuje, že to vše je možno dolaďovat až za výstavby této základny. Jinými slovy vsadit na to, že intercepční rakety proti raketám budou schopny plnit své úkoly, ačkoliv to dosavadní zkoušky plně neprokázaly.

Američané oficielně tvrdí, že úkolem této východoevropské raketové základny je chránit proti nebezpečí, jež údajně hrozí USA a případně i Evropě, od dalekonosných raket Iránu a Sýrie. To je ovšem tvrzení více než pochybné. Je všeobecně známo, že Irán nemá rakety dlouhého, mezikontinentálního doletu, pouze krátkého a středního doletu., jejichž akční rádius zasahuje maximálně Izrael, Turecko a jižní část Řecka. Syrské rakety jsou pak schopné maximálně ohrozit Izrael a část Turecka. Navíc i kdyby se zázrakem podařilo poněkud prodloužit dolet jejich raket, v žádném případě by nemohly ohrozit USA, pouze jihovýchodní část Evropy. Ale pak by základna s intercepčními raketami v Polsku, v České republice nebo v Maďarsku neměla smysl, musela by být umístěna v Turecku, na řeckých ostrovech nebo v Řecku. Je tedy jasné, že tato argumentace Pentagonu a Státního departementu je zástupná, raketová základna ve východní Evropě má být umístěna proti někomu jinému v tomto geopolitickém prostoru - proti Ruské federaci.

Podíváme-li se na poslední rozšiřování NATO - v němž má USA rozhodující slovo - na Baltské země, vezmeme-li v úvahu snahy o jeho další rozšíření nejenom ve východní Evropě, ale na státy pod Kavkazem a přidáme-li k tomu již existující americké základny se Střední Asii, je tu vidět vzor dobře známý z dob "studené války". Je to vojenskopolitická snaha o obklíčení přepokládaného nepřítele. A tím zde nemůže být nikdo jiný než Ruská federace. Všechno to americké prohlašování o nutnosti se chránit před státy jako Irán či Sýrie má pouze zakrýt pravé úmysly Bushovy administrativy. Jak dokázal případ války proti Iráku pro jestřáby ve vládě, neokonzervativce mezi republikánskými politiky a generály v Pentagonu, kteří se ještě nezbavily starého myšlení z dob "studené války" mezi USA a SSSR, tito lidé jsou ochotni jít tvrdě za svým cílem a každá záminka je jim dobrá. (Kde jsou ty ohlašované zbraně hromadného ničení v Iráku, pojízdné laboratoře se smrtícím plynem, jako hlavní trumf amerického ministra zahraničí?) Tato politika vybudování raketových základen ve východní Evropě je jenom další krok ve snaze o trvalou světovládu USA a tlak na Moskvu.

Je to nesmírně nebezpečná hra. V čele ruského státu je člověk, který v mnohém vyšel v minulosti Washingtonu vstříc a byl a stále je za to kritizován, že dává USA něco za nic - základny ve střední Asii, ústup z bývalých svazových republik a jejich začleňování do NATO, likvidace zámořských základen na Kubě a ve Vietnamu. Snahy USA o vybudování raketových základen ve východní Evropě je proto vodou na politický mlýn Putinových kritiků. To by jenom posílilo hlasy těch, kteří v dosavadní politice Moskvy vidí další zatlačování a oslabování Ruska a mohlo by to lehce vést k jejímu přehodnocení. Tím více, že Rusko již není závislé na zahraničních půjčkách, státní rozpočet je stále v černých číslech a státní rezervy v devizách a zlatě se blíží 90 miliardám dolarů. Návrat k nějaké nové politice vnucené "studené války" by pak nutně nemusel být něco nepředstavitelného. A kdo by o to měl zájem mimo několika amerických ultrapravicových neokonzervativců a jestřábů v civilu i v uniformě?

Je v zájmu České republiky nová studená válka a nová železná opona? V žádném případě ne. A o český státní zájem (v politickém i hospodářském slova smyslu) by mělo vždy jít v první řadě. Rozhodně této ani jakékoliv jiné české vládě nikdo nedal právo jednat o umístění jakékoliv cizí raketové či jiné základny na našem území. Ostatně i prezident Klaus se již vyslovil o cizích základnách na našem území negativně. Je třeba, aby se diskuse o tomto dosud tajném jednání co nejdříve dostala u nás na světlo boží, aby veřejnost mohla jasně a nedvojsmyslně vyřknout své stanovisko, jež nepochybně je - jak dosud naznačily všechny průzkumy - vysloveně negativní. Je také třeba, aby USA si byly jednoznačně vědomy odporu proti výstavbě jakékoliv takové základny u nás a nebraly za bernou minci stanoviska některých jednotlivců v politickém kabátě či uniformě, kteří si vzali za vzor lokajskou podřízenost požadavkům "velkého bratra" z dob sovětského panství a jednání za zády svých občanů, byť nyní v nové konstelaci. Je třeba si také uvědomit, že takovéto způsoby jednání za zády občanů v tak citlivé otázce mohou nemalou měrou narušit vztah české veřejnosti k našim spojencům v NATO.

Je tedy na čase, aby se o této záležitosti už začalo psát nikoliv jen v americkém ale v českém tisku, a aby slova o "podrobném projednání v parlamentu" nebyla jen frází českého diplomata pro americké novináře, ale stala v České republice skutkem.

Zdroj informace:

pplk. Jur.Dr. Vratislav Janda: Minister-counselor, Deputy Chief of Mission and Political Counselor at the Czech Embassy in Washington; Security Policy Department - Czech Ministry of Foreign Affairs (2000-2002) ; Czech consul in Cairo (1997); chargé d'affaires at the Czech Embassy in Iran (1997), Jordan (1996) and Yemen (1995).

                 
Obsah vydání       9. 7. 2004
11. 7. 2004 Irák: Britská rozvědka "odvolala tvrzení", že má Saddám ZHN
9. 7. 2004 Kostelka přiznal utajené jednání s Američany Štěpán  Kotrba
9. 7. 2004 Spojené státy tajně jednají o výstavbě raketové základny v České republice Stanislav  Kliment
10. 7. 2004 Karlovy Vary: Hlavní cenu získal mechanický italský film Jan  Čulík
11. 7. 2004 "Provinční" udělování cen v Karlových Varech? Bohumil  Kartous
9. 7. 2004 Stoprocentní podpora vládě, která ještě neexistuje, a křesťanský "slib věrnosti" Štěpán  Kotrba
10. 7. 2004 Ospravednění pro útok na Irák bylo chybné, konstatuje ostře kritická americká zpráva
10. 7. 2004 Tony Blair chtěl rezignovat
9. 7. 2004 Za chyby ohledně Iráku "nemůže Bílý dům, ale CIA"
9. 7. 2004 Mezinárodní soudní dvůr odsoudil izraelskou zeď
9. 7. 2004 Nový Moore konečně i v ČR! Petr  Šafařík
9. 7. 2004 Správce statku: "Užívat si života, než uplyne, je důležitější než podnikat" Jan  Čulík
8. 7. 2004 Slabinou MFF Karlovy Vary je tradičně nevýrazná soutěž Petr  Šafařík
8. 7. 2004 Karlovy Vary: Trapné vtípky Marka Ebena Jan  Čulík
11. 7. 2004 Blbá nálada se změnila v Nové Veselí... Zdeněk  Bárta
9. 7. 2004 Odřekněte si drogy - podpořte válku proti terorismu! Miloš  Kaláb
9. 7. 2004 Výzva Setuze: Zastavte výrobu geneticky modifikovaných olejů!
9. 7. 2004 Světová obchodní organizace: jak velká je naděje na průlom? Ludmila  Štěrbová
8. 7. 2004 Němečtí sociální demokraté čelí vážné krizi Radek  Vogl
9. 7. 2004 Český sen a reklama na něj Štefan  Švec
9. 7. 2004 Český sen je úžasný projekt...
8. 7. 2004 Český sen: zábavný průvodce zemí, kde se neřežou hlavy Ondřej  Čapek
7. 7. 2004 Film Český sen: zklamání Jan  Čulík
8. 7. 2004 Pánská jízda: křečovitý pokus o komedii Jan  Čulík
9. 7. 2004 Portrét rakouského prezidenta Thomase Klestila
8. 7. 2004 Gramofon od Edisona na zpáteční cestu Martin  Klauz
9. 7. 2004 Co je všední život Bohumil  Kartous
9. 7. 2004 Kdo jsou to vlastně komunisté Petr  Sláma
9. 7. 2004 Nalít si čistého vína
8. 7. 2004 Čech v kleci
8. 7. 2004 Zápach včera, dnes i zítra a nikdy jinak Radek  Mokrý
8. 7. 2004 Když malé svině rostly, čas voněl nadějemi...
7. 7. 2004 Demontáž sociálneho modelu Európy? Ľubomír  Tokár
8. 7. 2004 Drastické zkušenosti z amerického zdravotnictví
8. 7. 2004 Bishara chce upozornit na apartheid izraelského státu
8. 7. 2004 Moravskoslezský kraj se umoudřil a specifikoval zadání pro Moravskoslezskou vědeckou knihovnu v Ostravě Štěpán  Kotrba
7. 7. 2004 Fukuyama: Je nutno posílit roli státu
8. 7. 2004 Jaké Turecko vstoupí do Evropské unie? Miloš  Kaláb
7. 7. 2004 Zapomenutý muž, který dal jméno pražskému festivalu Devět bran Tomáš  Koloc
8. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 27. - 30. června 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2004 Irák: Britská rozvědka "odvolala tvrzení", že má Saddám ZHN   
11. 7. 2004 Hledání vkusu aneb o SUPERlativech Jan  Sýkora
10. 7. 2004 Ospravednění pro útok na Irák bylo chybné, konstatuje ostře kritická americká zpráva   
10. 7. 2004 Karlovy Vary: Hlavní cenu získal mechanický italský film Jan  Čulík
9. 7. 2004 Spojené státy tajně jednají o výstavbě raketové základny v České republice Stanislav  Kliment
9. 7. 2004 Kostelka přiznal utajené jednání s Američany Štěpán  Kotrba
8. 7. 2004 Zápach včera, dnes i zítra a nikdy jinak Radek  Mokrý
8. 7. 2004 Pánská jízda: křečovitý pokus o komedii Jan  Čulík
8. 7. 2004 Jaké Turecko vstoupí do Evropské unie? Miloš  Kaláb
8. 7. 2004 Moravskoslezský kraj se umoudřil a specifikoval zadání pro Moravskoslezskou vědeckou knihovnu v Ostravě Štěpán  Kotrba
8. 7. 2004 Čech v kleci   
8. 7. 2004 Karlovy Vary: Trapné vtípky Marka Ebena Jan  Čulík
8. 7. 2004 Když malé svině rostly, čas voněl nadějemi...   
8. 7. 2004 Gramofon od Edisona na zpáteční cestu Martin  Klauz
7. 7. 2004 Fukuyama: Je nutno posílit roli státu   

Budoucnost NATO a OSN RSS 2.0      Historie >
9. 7. 2004 Spojené státy tajně jednají o výstavbě raketové základny v České republice Stanislav  Kliment
21. 6. 2004 Bush: Peniaze na novú jadrovú zbraň Jakub  Topol
21. 6. 2004 OSN: Pomoc třetímu světu je nedostatečná Simone  Radačičová
13. 4. 2004 Podajú si Mečiar s Klausom ruky v NATO a EÚ? Peter  Weiss
16. 2. 2004 Francie a Británie chtějí společně stavět letadlové lodě nové generace   
2. 12. 2003 Rumsfeld odmítl pochválit novou obrannou iniciativu EU   
1. 12. 2003 Vyriešiť hádku o spoločnej európskej obrane   
16. 6. 2003 Armáda má méně, než by potřebovala, ale její nároky jsou značné Darius  Nosreti
13. 6. 2003 Rumsfeld kritizoval belgické soudy   
13. 6. 2003 Korupce při vyjednávání o koupi Gripenů pro ČR?   
27. 5. 2003 Slabosti víťaza   
7. 5. 2003 Globalizace není nová Immanuel  Wallerstein
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA   
12. 2. 2003 Dinosauria vojna a ochrana ziskov Thom  Hartmann

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
9. 7. 2004 Spojené státy tajně jednají o výstavbě raketové základny v České republice Stanislav  Kliment
21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
9. 7. 2004 Spojené státy tajně jednají o výstavbě raketové základny v České republice Stanislav  Kliment
8. 10. 2003 Veľká hra pokračuje Peter  Stupavský
21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA