23. 1. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
George W. Bush
23. 1. 2007

Prezident Bush přednese svůj úterní projev o stavu unie v nejslabší chvíli svého prezidentského úřadu. Čelí hluboké nespokojenosti amerických občanů ohledně jeho politiky vůči Iráku a nedůvěře voličů v jeho politické schopnosti. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění deníku Washington Post a televize ABC News.

Zatímto vzniká velká konfrontace mezi americkým Kongresem a prezidentem Bushem ohledně Iráku, Američané drtivou většinou odmítají Bushovo rozhodnutí vyslat do Iráku dalších 21 500 vojáků. Velkou většinou dávají přednost tomu, aby americkou politiku vůči Iráku nyní určovali Demokraté a nikoliv prezident Bush. Demokraté nyní mají převahu v obou komorách amerického parlamentu.

Sloupek
Lubomír Feldek

Dnes ráno panna prešla popri mne.
Z jej ďasien, z ružovosti dokonalej,
zabeleli sa zúbky nevinné.
Postála chvíľu, a potom šla ďalej.
Neskoro som sa asi obzrel za ňou --
už je len bodkou v oku panenka.
Že by som si to ešte rozdal s pannou?
Miláčik, veď to bola spomienka!
Po dvore šla si, šestnásťročná bytosť,
a znova si mi padla do oka.
Tá dobre využitá príležitosť
sa vracia na tri dni raz do roka.

Rozkvitla znova čerešnička, ktorá
už zase potme sněží konča dvora.

ze sbírky Srdciarky, 2003 vybral Tomáš Fürstenzeller

23. 1. 2007

Není to poprvé, kdy se americká veřejnost a politici vlastní strany odvracejí od svého prezidenta a války, kterou vede.

Bylo tomu tak i během dvou největších amerických válek v druhé polovině 20. století - korejské a vietnamské. Všechny tři válečné konflikty - v Koreji v letech 1950 až 1953, v Indočíně v letech 1964 až 1975 a nyní v Iráku od roku 2003 - začaly za doprovodu tzv. efektu semknutí se kolem vlajky. Tímto označením američtí sociologové charakterizují skutečnost, že začátek války doprovází růst prestiže prezidenta přibližně o deset procentních bodů. Pak se ale vždy dostavila změna.

23. 1. 2007

Britský premiér Tony Blair prý předčasně odstoupí, pokud bude zahájeno trestní stíhání proti některému z jeho klíčových poradců, včetně Ruth Turnerové, kterou policie v pátek ráno v půl sedmé dočasně zatkla na základě podezření, že spáchala trestný čin "bránění průběhu spravedlnosti", v souvislosti s vyšetřováním obvinění, že Blair a Labouristická strana dávali státní vyznamenání podnikatelům, kteří labouristům věnovali či půjčili velké finanční částky.

23. 1. 2007

Paul Dacre, editor polobulvárního pravicového, velmi vlivného a inovativního listu Daily Mail, který mnozí napodobují, obvinil ve veřejné přednášce BBC z "určitého kulturního marxismu", který škodí politické debatě a nezastupuje názory milionů plátců koncesionářských poplatků. Uvedl, že BBC projevuje tendenci směrem k podpoře levicovějších názorů, které šíří instituce, především některé seriózní britské deníky a elektronická média, která nevydělávají zisky. Šíření těchto levicověji orientovaných politicky korektních názorů způsobuje v zemi podle Dacra politickou apatii.

Michael Marčák:  Zas ty Číňani !
23. 1. 2007

23. 1. 2007

Zájem amerických zbrojířů umístit v Česku radar a v Polsku raketové silo má přinejmenším dva strategické důvody.

Prosadit silo by v malém Česku, které je navíc řízeno vládou s velmi slabým mandátem, dalo větší práci. Už tak bude stát hodně úsilí, jakož i peněz, aby se něco takového podařilo v podstatně větším Polsku.

22. 1. 2007

Stížnost Komunistického svazu mládeže na to, jakým lživým způsobem informovala mluvčí pražské policie Eva Miklíková na základě neprověřených údajů o údajném útoku člena Komunistického svazu mládeže na veřejného činitele, vyřizoval nakonec odbor vnitřních stížností , podléhající přímo náčelníkovi policie hlavního města Prahy, plukovníku Želáskovi. Ostudná odpověď policejním byrokratům přitom trvala dva a půl měsíce.

Neonacionalisté z Národní strany se považují za nositele historických, národních a národoveckých tradic, za nástupce českých vlastenců. Národní strana cítí odpovědnost, která jí je dána vyšším morálním údělem obnovit v občanech České republiky národní hrdost... Policie se zase považuje za strážkyni práva, spravedlnosti a čestnosti. Jaký je mezi nimi rozdíl?

28. 10. 2006 - zpráva ČTK na základě lživé informace mluvčí pražské policie Eva Miklíkové ZDE

31. 10. 2006 - KSM protestuje proti nepravdivému prohlášení pražské policie ZDE
31. 10. 2006 - Radek Mikula: Dementi. Dopis ČTK ZDE
1. 11. 2006, Š. Kotrba: Kdo už konečně zastaví prolhané policejní grázly? ZDE
2. 11. 2006 : Odpověď poručice Policie Praha 1 Evy Miklíkové na stížnost KSM :
Byl tam, tak je komunista ZDE
8. 11. 2006 - Radek Mikula: Policie si plete socialismus a komunismus ZDE
22. 1. 2007 - odpověď Policie ČR mladým komunsitům ZDE
Petr Uhl
22. 1. 2007
Petr Uhl

Vážení členové Strany zelených! S politováním Vám oznamuji, že dnes vystupuji ze SZ. Byl jsem jejím členem od listopadu 2002. Byla to jediná politická strana za 65 let mého života. Stále se ztotožňuji s postoji evropských zelených. K rozhodnutí českou SZ opustit mě vede její zaměření, prosazené předsedou Martinem Bursíkem.

Dnešní koaliční nevětšinová vláda je produktem politické korupce, stojí na podvodu. Účast SZ v ní je v rozporu se zásadami otevřenosti, průhlednosti a politické poctivosti, jež SZ vyhlašuje. Po volbách do Sněmovny loni v červnu zaujal Martin Bursík náhle vůči ČSSD nepřátelský, konfrontační postoj, snažil se vůči jejímu předsedovi Jiřímu Paroubkovi vyvolávat u veřejnosti ošklivost. Jeho rozhodnutí být ve vládě panské koalice bylo politickou chybou, SZ měla zůstat v opozici.

22. 1. 2007

Petra Uhla znám od roku 1970, kdy nás vzájemně seznámily články v Rudém právu, jež o nás napsali jeho tehdejší redaktoři čerpající z materiálů Státní bezpečnosti. V roce 1974 jsem se s ním konečně setkal na chodbě přijímače ve věznici na Borech osobně, když jsem se dozvěděl, že tam přišel. Stal se jediným člověkem, kterému jsem v životě dokonce koupil cigarety. Kouřením mne potom dusil pár měsíců na cele, a teprve vážná choroba jej před lety přesvědčila k tomu, aby se stal zapřísáhlým nekuřákem.

23. 1. 2007

Většina občanů, kteří šli k volbám před osmi měsíci, si zvolila svého poslance. Ti , kteří volili stranu, jež v jejich volebním obvodě do poslanecké sněmovny neprošla, stejně jako občané, kteří své volební právo nevyužili, mají ovšem mezi poslanci také svého zástupce. Pokud jejich strana jinde do sněmovny prošla, je jím kterýkoli poslanec jejich strany, ale také kterýkoli poslanec z jejich volebního obvodu, dokonce kterýkoli člen parlamentu, bez ohledu na stranickou příslušnost. Obecně vyjádřeno, jsou našimi zástupci všichni poslanci a na kteréhokoliv z nich se můžeme obracet s našimi dotazy či požadavky, což ale neznamená, že nás jejich odpovědi musí uspokojit. Ale i my jsme své volební právo uplatnili dle vlastního vědomí a svědomí a obracet se na zvolené členy parlamentu - tedy sněmovny a senátu -- a žádat od nich odpovědi je našim právem. To je princip reprezentativní demokracie.

23. 1. 2007

Mimořádná diskusní relace o situaci v STV, kterou televize zařadila na 18. ledna namísto zrušeného pořadu Pod lampou, se stala nejsledovanějším pořadem veřejnoprávního druhého programu. Diskuze se zúčastnil ředitel Slovenské televize Radim Hreha, moderátor zrušeného pořadu Štefan Hríb, členové Rady STV Bobocký a Kollár, poslanci Minárik, Jariabek a český mediální analytik Marek Síbrt z agentury Innovatio.

Silvio Berlusconi  a Romano Prodi
22. 1. 2007

Nová středolevá vláda bývalého předsedy EK Romana Prodiho chce očistit italskou veřejnoprávní televizi od závislosti na reklamě i odstranit zhoubný vliv politiky - od osob, spjatých s předešlým premiérem, mediálním magnátem Robertem Berlusconim a jeho firmou Mediaset.

1. číslo časopisu ABC mladých techniků a přírodovědců z roku 1957
23. 1. 2007

22. ledna 2007 by se "dožil" časopis několika generací kluků a děvčat - ABC, padesáti let. To kdyby ABC s podtitulem mladých techniků a přírodovědců nepřestalo 22. ledna 2002 vycházet, jsa nahrazeno neduživým odvarem neschopnosti redakce i vydavatele dostát původnímu ideálu kvality. Neschopnosti být opravdu "nástupcem" pro "generace 21. století".

Třicet pět let svého života věnoval tomu "pravému" ábíčku publicista a spisovatel Vlastislav Toman, řečený Hadži, zpočátku jako redaktor, pak třicet dva let nepřetržitě jako šéfredaktor. V lednu 1957 vyšlo první číslo v nákladu 50 000 kusů. Pak už byl náklad neuvěřitelný -- 140 000, a posléze až 300 000 výtisků. ABC vytvořilo řadu fenoménů bývalého Československa.

"Dnešním časopisům pro děti něco chybí..." - rozhovor s Vlastislavem Tomanem ZDE

23. 1. 2007

Současná polemika, která se vede na toto téma, je opět vedena diletanty. Opět nemají prostor ani slovo (možná mají, ale nikde jsem to neregistroval) odborníci, profesionálové. Nikdo nevystoupil se základními dvěmi aspekty, které rozhodují o tom, zda umístit nebo neumístit tyto radary na našem území. O co tedy jde? Přání USA umístit radary včasné ostrahy na našem území pramení minimálně z několika důvodů.

Americká základna jako TÉMA BL

22. 1. 2007

Až dvě třetiny Čechů a Poláků se stavějí proti účasti na raketovém projektu, podle průzkumů veřejného mínění, a vláda ve Varšavě, i když projekt schvaluje, odmítá americké podmínky. Pentagon trvá na tom, že obě základny musejí být americkým výsostným územím a že zaměstnanci základen, má jich být asi 500, nebudou podřízeni polskému ani českému právu.

"Přistupuji k problému exteritoriality rezervovaně, to nezastírám," řekl loni polský prezident Lech Kaczynski.

  • Praha tvrdí že toto rozhodnutí je prospěšné pro bezpečnost Evropy
  • Rusko hrozí, že bude pracovat na vlastní raketové obraně
  • Česká vláda oznámila, že chce poskytnout prostor pro velkou americkou vojenskou základnu pro silně kritizovaný systém raketové obrany Pentagonu. Poprvé potvrdila, že Washington požádal Prahu o svolení postavit radarovou základnu pro [americký] národní raketový obranný program.

    Rusko tento měsíc varovalo, že jakékoliv rozšíření amerického raketového projektu do východní Evropy jej donutí, aby připravilo nový vojenský rozpočet.

    22. 1. 2007

    Nedělejme volby, otevírá to prostor různým spekulacím. Tak by se dal zobecnit výrok, kterého se trestuhodně dopustil Alexandr Vondra v přímém vstupu pro Události ČT1 z 20.1. 2007. Vondra konkrétně mluvil o tom, že kvůli žádosti USA o umístění radarové základny na území ČR není "dobré" z výše uvedených důvodů pořádat referendum. Nevím, jestli si bývalý disident vůbec uvědomuje, co se zarážející mocenskou sebestředností říká.

    Jako disident pravděpodobně -- můžu se domnívat - bojoval proti tomu, aby si nějaká skupina lidí osobovala právo na to rozhodovat o zásadních otázkách života společnosti podle své, lépe řečeno podle importované vůle mocnějšího spojence. Jistě, tehdejší skupina se tvářila jako vyvolená, ta současná jako volená.

    22. 1. 2007
    "Při podobných vlastizrádných činech v naší historii v letech '48 a '68, kdy si vládnoucí moc také přizvala pro zkrocení disentu v domácí populaci pomoc od zahraničního Velkého bratra, se lidé zmohli alespoň na projevy symbolického a duchovního odporu.

    Vlastizrádné pohrdání občany a demokracií, které ukázalo vedení ČSSD, ODS i Zelených v otázce americké základny, jak je shrnuje pan Kotrba, analyzoval hlouběji Noam Chomsky v článku, který jste otiskli již v roce 2001:

    Noam Chomsky, "Vzory chování voličů a neúčast ve volbách" ZDE

    22. 1. 2007

    Americká základna v České republice:

    Postaví-li Američané ve střední Evropě systém raketové obrany, Rusko ho bude právem považovat za potenciálně útočný systém a začne budovat vlastní moderní zbrojní systémy, aby ho neutralizovalo. Jediným způsobem, jak může Rusko nový závod ve zbrojení financovat, je zvýšit ceny ropy a zemního plynu, jimiž zásobuje Evropu, včetně České republiky.

    Znamená to tedy, že za nové závody ve zbrojení bude ekonomicky potrestána Evropa, včetně České republiky, která je Rusku bude nucena financovat zvýšenými cenami ropy a zemního plynu, argumentuje Karel Dolejší.

    22. 1. 2007

    Raketová základna v ČR:

    Reakce na článek "Raketová základna v ČR a Britské listy formou celostátního letáku?"

    Kdyby existovalo A4 PDFfko ke stažení, s dobrou grafickou úpravou a shrnující věrohodně podstatné informace k základně, tak jsem ochotný jej doma vytisknout a dát do schránek zhruba 150 domácností na našem minisídlišti, donést do práce, a i jinak šířit v mezích svých možností. Myslím, že takových lidí by se našlo víc. Současně se obávám, že nevím o nikom povolanějším pro vytvoření takového materiálu, než je redakce BL - moje schopnosti nepravidelného čtenáře na to nestačí, píše Vratislav Filler.

    Pozn. red.: Připravíme to.

    20. 1. 2007

    Podrobná chronologie jednání mezi USA a ČR o americké raketové základně na českém území v letech 2002 -- 2006

    Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BL Ministerstvo obrany České republiky připravilo pro příznivce americké raketové základny na českém území "nápovědu" - stručný čtyřicetistránkový poziční dokument, zevrubně informující o technických, diplomatických a politických informacích a jednáních o'umístění americké raktetové základny v ČR. Vyplývá z něj, že od července 2002 svým občanům lhaly všechny české vlády, když jejich představitelé tvrdili, že žádná jednání neprobíhají. Občanům i novinářům lhal sociálně demokratický ministr obrany Tvrdík, 1. náměstek ministra obrany Š. Fülle, 1. náměstek ministra zahraničních věcí Kohout, sociálně demokratický ministr obrany L. Kostelka a další představitelé vlády. Lhal premiér Gross. Lhal premiér Paroubek. Lhali i další politici. Lhali totiž skoro všichni. A za zády poslanců Parlamentu, za zády členů svých stran i občanů České republiky v praxi dělali něco jiného, než občanům říkali. Jen komunisté, kteří nevěděli skoro nic, mluvili pravdu. Dotazovali se veřejně představitelů vlády ve Sněmovně prostřednictvím interpelací. Marně.

    "Informační bulletin" byl vypracován 1. listopadu 2006, za působení ministra obrany Šedivého, zveřejněn byl až včera, 19. ledna 2007, v den obdržení důvěry pro vládu, sestavenou ODS a v den instalování lidovecké ministryně Parkanové. Den před tím, než představitelé vlády oznámili, že USA "oficiálně" požádaly vládu o umístění radarové základny. ODS je oficiálně jako jediná PRO umístění jakékoliv americké základny v ČR. Je otázkou, zda předvolební mediální a zpravodajské manipulace nebyly učiněny právě proto, aby politické strany, jejichž voliči jsou proti základně, zůstaly v opozici. Pokud ano, ta se operace Topolánek - Bursík - Čunek povedla. Zbrojní kšeftaři ze Vsetína mohou mít radost.

    Harmonogram jednání českých představitelů o americké základně na území ČR ZDE

    Ostudné je hlavně to, že v povolební krizi poražený Paroubek by se byl už dnes ochoten smířit i s americkou základnou. Jen kdyby byla malá... "Pokud se bude jednat o malé zařízení, které nenaruší život občanů, které nenaruší například letový provoz, tak si umím představit, že bychom o tom mohli jednat s kladným výsledkem," řekl. Současný půlobrat naznačuje oportunismus předsedy ČSSD a evokuje jeho dlouholetý blízký vztah k bývalému "posametovému" předsedovi sociální demokracie Horákovi, který byl ještě i po roce 1989 pracovníkem americké tajné služby CIA. Otázkou zůstává, jestli americká agentura Penn, Schoen & Berland Associates neměla ještě i jiné zadání, než vyhrát sociální demokracii volby. Po světě je známá spíše "barevnými" revolucemi v režii zpravodajských služeb USA.

    20. 1. 2007 Paroubek: ČSSD by vznik základny v ČR mohla akceptovat ZDE

    22. 1. 2007

    Po mnoha měsících máme konečně vládu, ale žádný čestný člověk se z toho nemůže radovat. Způsob jejího ustavení vyvolává podezření z vydírání či zaslepeného fanatismu, především však ze zrady voličů. Toto vše je však jen jevovou stránkou, v níž se projevuje hlubší prohnilost celého našeho politického systému.

    23. 1. 2007
    Petr Petržílek

    Program EKO-ENERGIE, který ve středu 17. 1. 2007 schvalovala vláda pod vedením ODS, je zaměřen na podporu úspor energie a využívání obnovitelných a druhotných zdrojů energie. Jsou však na něj vyčleněna pouhá 4 procenta prostředků Operačního programu podnikání a inovace (OPPI), tj. cca 4 miliardy korun. Původní alokace finančních prostředků, kterou pro tento program schválila vláda pod vedením ČSSD, byla 10,5 miliardy korun. Následná redukce, kterou udělal ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, splnit závazky ČR v oblasti úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie rozhodně neumožní. Na program totiž půjde jen zhruba 500 milionů korun ročně.

    23. 1. 2007
    Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

    Od sobotního pohřbu navštívily hrob Saddáma Husajna ve vesnici Awdžá již tisíce lidí. Denně k němu proudí další stovky z různých iráckých provincií, a to nejen sunnité. Přicházeli i šíitští vlastenci, odpůrci americké okupace a íránských hegemonistických plánů. Všichni přicházejí pěšky, protože v celém městě platí zákaz pohybu motorových vozidel. Další desítky se pokoušejí do města dostat, ale místní loutkoví představitelé je vracejí zpět ve snaze omezovat počet smutečních hostů "z bezpečnostních důvodů". Pobouření poutníci skandovali hesla proti americké okupaci a loutkovému režimu. Podle zprávy QudsPress je hrob umístěn v prosté místnosti sousedící s velkým slavnostním sálem, který Saddám Husajn vybudoval před 20 lety.

    V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

    Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
    23. 1. 2007

    V obavě z expanze kopírování a stahování přistoupil hudební průmysl na podporu služby Ruckus Network, umožňující stahování hudby zdarma studentům univerzit.

    Čtyři hlavní mediální společnosti a několik nezávislých labelů souhlasilo, že povolí stahování dvou milionů skladeb volným, pouze reklamou podporovaným obchodním modelem. Služba bude dostupná všem, kdo mají e-mailovou adresu na doméně .edu která je určená vzdělávacím institucím. Studenti zdarma, pedagogové a absolventi za 8.95 USD za měsíc.

    Článek vyjde ve čtvrtek v týdeníku Ekonom

    22. 1. 2007

    Pod tímto názvem vyšel v nakladatelství Filosofia (Filosofia, Praha, 2006) soubor přednášek oxfordského profesora Geralda Cohena. Gerald Cohen patří k zakladatelům tzv. analytického marxismu. Socialismus je pro něj morální ideál, o jehož uskutečnění bychom měli usilovat. Nejedná se ovšem o to, co jsme pod tímto názvem zažili v naší zemi před několika málo lety, ale o ideál společnosti založené na solidaritě, svobodě a rovnosti všech jejích členů. Konkrétněji řečeno, za nejbližší možnou formu socialismu považuje tu, v níž bude ekonomika založená na podnicích vlastněných jejich zaměstnanci (s. 61), což by odpovídalo přechodné fázi mezi kapitalismem a komunismem, o níž psal i Marx. V následujícím textu bych se však chtěl zaměřit především na dvě jiné Cohenovy myšlenky, a to na jednu, s níž souhlasím a na jednu, s níž souhlasit nemohu.

    Avšak nejdříve bych chtěl říci, že se v českém prostředí jedná o nevšední publikaci.

    23. 1. 2007

    SIROMACHA

    1.

    Tlustý Bergman užasl: našlapoval nejméně na tři, čtyři vrstvy perských koberců. Jestlipak se takhle do toho nedají moli, pomyslel si. Probudili ho v noci a chvilku nevěděl, kde je. Potom si vzpomněl.

    Telefonoval na číslo, které mu dala Eliška Eliášková a které nebylo v telefonním seznamu. Sešel se na daném místě se spojkou, ve které ke svému pobavení poznal Alici Bezkočkovou, a s ní se dohodl. V noci se sešli znovu, Bergman už s kufrem, a nastoupili do auta, které řídil další známý, Šándor Viktora. Jestli měl Bergman předtím nějaké pochybnosti, teď už byl spokojený -- tyhle lidi znal.

    Dojeli do vily Komarovského, jak si myslel, a bylo mu řečeno, aby čekal ve vedlejším pokoji. Čekal a ani nebyl nervózní, jenže rozlil většinu čaje, který mu připravili, a usušil skvrnu na koberci vlastním kapesníkem, a když se snažil někam schovat ten mokrý kapesník, našel v jedné zásuvce krásné barokní komody divnou věc.

    20. 1. 2007

    Vážení,

    před chvílí jsem si přečetl, že naši nově ustavenou vládu Američané oficiálně požádali o umístění radaru protiraketové obrany. Domnívám se, že se tímto okamžikem ještě více vystupňuje PR zaměřené na prosazení tohoto záměru. I když osobně jsem přesvědčen, že tato iniciativa je v protikladu s našimi dlouhodobými zájmy, přesto bych akceptoval souhlas s její výstavbou za předpokladu explicitního schválení celostátním referendem. Aby to však mělo smysl, museli by mít všichni občané k dispozici podrobné a pravdivé informace o nákladech, výhodách i nevýhodách tohoto řešení. A obávám se, že těch se nám v našem tisku nedostane, píše Petr Neuwirth:

    Protože Blisty se tomuto tématu věnují dlouhodobě a jako první, myslím si, že by měly hrát aktivnější úlohu. Má představa je zhruba v tomto duchu:

    20. 1. 2007

    Článek Borise Cveka o hnutí mysli poslanců ČSSD Melčáka a Pohanky by nestál za reakci, kdyby nevyšel v BL. V jiných sdělovacích prostředcích by totiž byl příslovečným jednokým králem mezi zaslepenými.

    Jádro Cvekova článku tvoří odstavec v němž cituje názor bývalého chartisty Hradílka:

    "Tomáš Hradílek, jeden z mluvčích Charty 77 a člověk ideově blízký sociální demokracii, v rozhovoru pro Lidové noviny 14. ledna 2007 řekl, že by se, být poslancem za ČSSD, jistě Paroubkovi postavil a toleroval druhou Topolánkovu vládu."

    Z onoho rozhovoru pro Lidové noviny ovšem vyplývá, že Hradílek je rozčilen tím, že ČSSD dostatečně nepodporuje umístění americká raketové základny na českém území:

    31. 12. 2006

    V prosinci 2006 přispělo celkem 126 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 59 492.24 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 12. 2006 částku 176 537.77 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

    Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

    Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

    Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffeisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffeisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

    22. 11. 2003

    Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

    Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
    23. 1. 2007 Pod raketovým cedníkem Česko a Polsko jedno jsou Milan  Daniel
    23. 1. 2007 Americké radary na českém území? Byznys s hloupostí. Luboš  Wišniewski
    22. 1. 2007 Objektivní informace formou tištěného letáku?   
    22. 1. 2007 Osvícený despotismus Alexandra Vondry Bohumil  Kartous
    22. 1. 2007 Na Američany oživený závod ve zbrojení ekonomicky doplatí Česká republika   
    22. 1. 2007 Petice proti panujícím politickým poměrům a americké vojenské přítomnosti v ČR Jiří  Mašek
    22. 1. 2007 Guardian: Češi schválili stavbu základny pro amerického "Syna Hvězdných válek"   
    21. 1. 2007 Rusko se základny nebojí, ale české rozhodnutí nezůstane bez následků   
    20. 1. 2007 IDnes: "USA se rozhodly umístit v Česku radar protiraketové obrany"   
    20. 1. 2007 Raketová základna v ČR a Britské listy formou celostátního letáku?   

    Čína RSS 2.0      Historie >
    20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
    20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
    18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
    17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
    12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
    10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
    9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa
    8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi?   
    6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

    Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
    12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
    11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
    11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
    11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
    9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
    8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

    Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
    9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
    9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
    29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
    3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
    14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
    28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu
    3. 2. 2004 Globální politika a úskalí africké obnovy Mesfin  Gedlu

    Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
    16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
    9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
    9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
    29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
    25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
    3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
    7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu
    14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
    19. 4. 2006 Miliony uprchlíků jsou skryté oběti západní "války proti terorismu", varuje OSN   
    20. 2. 2006 Piráti se vrací na scénu Jan  Klusáček

    Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
    11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
    10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
    9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
    9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
    8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
    6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
    6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
    5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
    5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
    4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

    Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
    17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
    9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
    6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
    3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
    3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
    2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
    20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož
    1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
    1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba

    Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS RSS 2.0      Historie >
    29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ   
    21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
    19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
    15. 12. 2006 Nejen poslanci, ale ani odborníci ČSSD nesouhlasí s Agendou 2010 Štěpán  Kotrba
    14. 12. 2006 Zeman: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nejenom o program, ale nakonec i o ta koryta," Štěpán  Kotrba
    11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
    29. 11. 2006 Předem poražená agenda 2010 Štěpán  Kotrba
    22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba

    Pražská výzva pro Irák RSS 2.0      Historie >
    16. 1. 2007 Ukázka nezávislosti České televize a ignorování Kodexu ČT místopředsedou Rady ČT   
    4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš
    1. 1. 2007 Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu Štěpán  Kotrba
    31. 12. 2006 Bez porozumění kulturním tradicím a odlišnostem nepochopíte politiku jiných států Štěpán  Kotrba
    18. 12. 2006 Pražská výzva pro Irák kritická vůči USA, v médiích už ale bez manipulací Štěpán  Kotrba
    18. 12. 2006 Konference skončila - zapomeňte Lubomír  Brožek
    18. 12. 2006 Pražská charta   
    18. 12. 2006 Vůle k hledání mírového řešení současné kritické situace v Iráku   
    17. 12. 2006 Americký projekt demokracie v Iráku a zástupná role EU Jiří  Bystřický
    16. 12. 2006 Kavan: Nikde v mezinárodním právu není zakotveno právo na "změnu režimu" vojenskou intervencí Jan  Kavan

    Venezuela a Hugo Chavez RSS 2.0      Historie >
    15. 1. 2007 Chávez: V čem je problém? Já jsem také trockista, protože revoluce musí být permanentní   
    29. 12. 2006 Pražské jaro v Latinské Americe Daniel  Veselý
    8. 12. 2006 Chávez, Castro, Bush, Hitler, Stalin... a omyly Fabiana Golga Monika  Hoření
    4. 12. 2006 Prezidentské volby ve Venezuele vyhrál Chavez   
    1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
    1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
    15. 11. 2006 Svetoobčania nechcú prehliadať rozdiely, ale prekonávať ich Eduard  Chmelár
    7. 11. 2006 Daniel Ortega vyhrál prezidentské volby v Nikaragui Štěpán  Kotrba
    30. 10. 2006 Venezuela versus Guatemala: Kdo obsadí místo v Radě bezpečnosti OSN? Simone  Radačičová

    Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
    23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
    27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
    27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
    26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
    25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
    24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
    23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
    23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba
    23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
    23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba

    České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
    22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
    22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
    20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
    18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
    16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
    16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký
    16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
    16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
    16. 1. 2007 Věcné nepřesnosti pánů Vagery a Marka Jakub  Žytek
    12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   

    Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
    23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
    19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
    4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
    22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
    21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
    14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
    8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark
    5. 12. 2006 Plesová sezóna I. Alex  Koenigsmark
    30. 11. 2006 Pustá země Alex  Koenigsmark
    28. 11. 2006 Bílé noci Alex  Koenigsmark

    Katolická církev RSS 2.0      Historie >
    3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
    1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
    26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
    14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
    14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
    3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
    26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
    25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
    22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
    22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba

    Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
    21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
    22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
    6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
    7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
    6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
    6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
    5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
    5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
    23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
    21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář

    Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
    9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
    24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
    20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
    6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
    4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
    2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
    2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
    31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
    31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
    30. 12. 2005 Ještě jednou pětatřicátníci Josef  Vít

    Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
    15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
    1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
    3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
    17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
    1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
    5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
    29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
    28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
    28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
    17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   

    Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
    17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
    1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
    6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
    15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
    9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
    18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
    21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
    13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
    12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
    6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous

    17. listopad RSS 2.0      Historie >
    5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
    4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
    14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
    18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
    17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
    17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
    17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
    17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
    16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   
    5. 10. 2006 Barevný podzim 1989 Pavel  Pečínka

    Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
    14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
    11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
    4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
    13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
    15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
    31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
    11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
    2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
    26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
    19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

    Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
    17. 1. 2007 Nepříjemná pravda v kině Světozor   
    15. 1. 2007 Downing Street: Bush prý začne jednat proti globálnímu oteplování   
    15. 1. 2007 Lyžování končí   
    12. 1. 2007 Palivově nejneefektivnější automobily budou zřejmě v EU cenově nedostupné   
    11. 1. 2007 Evropská unie plánuje "novou průmyslovou revoluci"   
    11. 1. 2007 Britští konzervativci budou požadovat snížení emisí uhlíku o 80 procent   
    5. 1. 2007 Krize klimatu, nepríjemná pravda Ala Gora Dobrota  Pucherová
    2. 1. 2007 Svět v roce 2007 "zaznamená dosud nejteplejší rok, dopad El Niña se sloučí s globálním oteplováním"   
    6. 12. 2006 Velké britské firmy budou muset obchodovat s kvótami uhlíku   
    6. 12. 2006 Národní alokační podfuk   

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
    30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
    29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
    9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
    9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
    9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
    9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
    4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
    29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
    11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    23. 1. 2007 Důvěra v George Bushe mezi americkými občany je na rekordním minimu   
    17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
    16. 1. 2007 Impérium chystá úder Daniel  Veselý
    16. 1. 2007 Korupce je účinnější než válka Bohumil  Kartous
    15. 1. 2007 Irák a Vietnam: Zase jsme se stali obětí arogance   
    13. 1. 2007 Irák, Bush, pozitivní a negativní svoboda a ta pravá legrace   
    12. 1. 2007 Americká prezidentská kampaň začíná etnickými čistkami v Iráku   
    12. 1. 2007 Izolovaný Bush čelí rebelii   
    8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
    6. 1. 2007 Peníze a zabíjení v Iráku   

    Školství RSS 2.0      Historie >
    19. 1. 2007 Rektoři britských univerzit varují: Školné bude muset stoupnout na 10 000 liber ročně   
    15. 1. 2007 Dvě nové vysoké školy ekonomické v Českých Budějovicích Michal  Giboda
    11. 1. 2007 Vědecké a profesní vzdělávání žen, aneb Německo má jen jednu možnost, kdyby chtělo být dále úspěšné Uwe  Ladwig
    8. 1. 2007 Gymnázium, "profesoři" a studenti Boris  Cvek
    8. 1. 2007 Řízené vzdělávání František  Augusta
    3. 1. 2007 Do nového roku Jan  Čulík
    3. 1. 2007 Jediná cesta, jak "zachránit ČR"?   
    2. 1. 2007 Traumatické zaměstnání - učitel v Německu, aneb Co dělat jinak Uwe  Ladwig
    7. 12. 2006 Inženýrská didaktika František  Augusta
    5. 12. 2006 Konflikt o podstatě pod nánosem pomíjivosti Bohumil  Kartous

    Česká literatura RSS 2.0      Historie >
    22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
    6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
    29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
    15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
    11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
    10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
    8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
    8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
    26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
    26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek