22. 1. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 1. 2007

Osvícený despotismus Alexandra Vondry

Nedělejme volby, otevírá to prostor různým spekulacím. Tak by se dal zobecnit výrok, kterého se trestuhodně dopustil Alexandr Vondra v přímém vstupu pro Události ČT1 z 20.1. 2007. Vondra konkrétně mluvil o tom, že kvůli žádosti USA o umístění radarové základny na území ČR není "dobré" z výše uvedených důvodů pořádat referendum. Nevím, jestli si bývalý disident vůbec uvědomuje, co se zarážející mocenskou sebestředností říká.

Jako disident pravděpodobně -- můžu se domnívat - bojoval proti tomu, aby si nějaká skupina lidí osobovala právo na to rozhodovat o zásadních otázkách života společnosti podle své, lépe řečeno podle importované vůle mocnějšího spojence. Jistě, tehdejší skupina se tvářila jako vyvolená, ta současná jako volená.

Ani jedna z nich si ale nemůže svévolně osobovat právo rozhodovat ve své povýšenosti o tom, co zdaleka přesahuje rámec jejich možností ve správě věcí veřejných, ať už tak činí pro svůj "původ" nebo pro svůj "mandát". Jednání Alexandra Vondry je nyní velmi podobné tomu, co v letech totalitního režimu kritizoval.

"Lidová" totalita se snažila schovávat se za přiblblá hesla z krepovaného papíru podnikových a školních nástěnek. Vondra je samozřejmě daleko čestnější a vůbec se neskrývá s tím, že lid by o sobě rozhodovat neměl. Jeho upřímnost je tak nefalšovaná, že to musí vyvolávat otázku, zda je o správnosti svého postoje skutečně tak skálopevně přesvědčen.

Podle všeho to tak je, podle všeho došel Alexandr Vondra k přesvědčení, že společnost by se k některým substanciálním otázkám, jako je třeba bezpečnost, neměla vyjadřovat, a to z důvodu hrozící manipulace (tedy otevírání prostoru spekulacím).

To je jistě pravda, referendum o tom, zda má být v ČR americká radarová základna, by určitě vyvolalo řadu různých politicko -- mediálních aktivit směřujících k ovlivnění veřejného mínění.

Politici by se snažili obhajovat svá stanoviska, snažili by se přesvědčovat občany, že zrovna jejich postoj je správný. Že vám tento proces něco připomíná?

Ale ano, je to přece proces demokratických voleb, který je v tomto ohledu identický. Ve volbách prostě lidé vybírají různá řešení, která jsou jim v otevřeném prostoru veřejné komunikace nabízena.

Že je tato veřejná komunikace plná nejrůznějších spekulací a snah dosáhnout přesvědčivosti svých návrhů marketingovými (rozumějte na prvním místě spekulativními) nástroji, to snad není žádné tajemství. Politické strany za tyto spekulace utrácejí v předvolebním období desítky milionů korun.

Mně se to nelíbí; stejně tak předpokládám, že se to nelíbí vícepremiérovi "pro Evropu", jak se dá alespoň tušit z jeho prohlášení. Přesto by mě nenapadlo chtít tomu nějak zabránit, protože problém s předáváním informací ve veřejném prostoru neodmyslitelně patří k jakékoliv velké společnosti, ať už před stovkami let, nebo nyní.

Pokud jsme se nenaučili komunikovat, musíme se to naučit, ne se kvůli tomu uchylovat k osvícenému despotismu.

Ale Alexandr Vondra procesu, v němž by si občané mohli vybrat z předkládaných řešení, zabránit chce, protože by to "nebylo dobré". Už jenom použití slova "dobré", slova, které má výrazně emocionální konotace a bez jakéhokoliv racionálního odůvodnění vymezuje oblast společenského dobra a společenského zla, už jen to je důvod k zamyšlení nad tím, co je cílem takových argumentů.

Pokud tomu tak bude a referendum se neuskuteční, přijdou občané o skutečnou debatu o potřebnosti, smysluplnosti a možných vlivech základny USA na území ČR, byť by se jednalo "pouze" o radary. Jedině referendum by totiž mohlo vyvolat skutečný zájem médií a jedině tak by se dalo vyjasnit, jak "dobré" je umístění této základny v ČR.

Názor Alexandra Vondry plně sdílí i premiér Topolánek, který také tvrdí, že umístění radarové základny v ČR "zvýší její bezpečnost". To je právě otázka, na kterou by měli občané dostat jasnou odpověď, tedy jakým způsobem tato základna ovlivní bezpečnost země. USA totiž nechtějí budovat tuto základnu proto, aby zvyšovali bezpečnost ČR, ale aby zvyšovali svoji bezpečnost. A nijak se tím netají. Radary umístěné v ČR mají odhalovat rakety, které budou vyslány na USA, nikoliv na ČR. Proto by měli zastánci základny předložit důkazy o svých tvrzeních, nechat promluvit i ty, kteří zastávají názor jiný a hlavně nechat občany rozhodnout o tom, kdo je přesvědčil více. Samozřejmě v regulérním referendu, nikoliv v průzkumu veřejného mínění.

Ani přes náklonnost KDU-ČSL a předsedy ČSSD alchymisty Paroubka, který vynalezl jakousi hranici mezi základnou, ke které je třeba referendum, a základnou, ke které není třeba referendum, nerozumím tomu, jak si tato vláda může osobovat právo o této věci rozhodovat. Ani kdyby měla tato vláda podstatnější většinu, nemohla by na sebe brát zodpovědnost, která jí nepřísluší? Může se vláda, která navíc získala důvěru na základě hlasů poslanců, se kterými po ohlášení výsledků voleb (a ještě dlouho potom) nemohla počítat, rozhodovat o tak výjimečných záležitostech, jako je přítomnost cizích vojsk na území suverénního státu v době, kdy o tom mohou daleko přesvědčivěji rozhodnout jeho občané?

Jsem velmi zvědav, jak se Strana zelených postaví k tomuto problému. Strana zelených si totiž vzhledem ke svému programu, v němž je také zavedení referenda, nemůže dovolit referendum odmítnout. Pokud to udělá, stane se vnitřně mrtvou, protože bude svůj program přizpůsobovat aktuální situaci, lépe řečeno tomu, co je v současné chvíli politicky výhodné. Navíc byl právě za tuto stranu zvolen ministr zahraničí, ale zdá se, že oblast působnosti v zahraniční politice jsou v nové vládě rozděleny jinak, než jak bylo veřejnosti sděleno. Pravomoce vícepremiéra "pro evropské záležitosti" patrně sahají daleko za evropské hranice...

Průzkumy veřejného mínění hovoří protichůdně. Vláda argumentuje údajnými 65% příznivců základny, ČT uvedla výsledek průzkumu, v němž se 55% vyjádřilo proti umístění radarů. Bez ohledu na nedůvěryhodnost průzkumů veřejného mínění a na to, že nemohou z podstaty věci tvořit základ pro rozhodnutí vlády (průzkumy nejsou referenda a absolutně nesplňují kritéria referenda) jsou rozporné výsledky dalším argumentem pro to, aby se společnost skutečně vyjádřila jako celek. Není možné, aby mandát vlády neměl své hranice, a je nutné upozorňovat na to, když se někdo pokouší tyto hranice zkoumat a zkoušet, kam až se dají posunout. Drzost s jakou tak činí vicepremiér a premiér této vlády, je ten nejméně vhodný způsob.

                 
Obsah vydání       22. 1. 2007
22. 1. 2007 Petr Uhl vystoupil ze Strany zelených Milan  Daniel
22. 1. 2007 Vážení členové strany Zelených! Petr  Uhl
22. 1. 2007 Guardian: Češi schválili stavbu základny pro amerického "Syna Hvězdných válek"
22. 1. 2007 Na Američany oživený závod ve zbrojení ekonomicky doplatí Česká republika
22. 1. 2007 Osvícený despotismus Alexandra Vondry Bohumil  Kartous
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
22. 1. 2007 Pohrdání demokracií Tomáš  Stýblo
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
20. 1. 2007 Začalo další kolo závodů ve zbrojení Štěpán  Kotrba
20. 1. 2007 Raketová základna v ČR a Britské listy formou celostátního letáku?
22. 1. 2007 Objektivní informace formou tištěného letáku?
20. 1. 2007 Melčák a Pohanka: Stejný projev idiocie, jaký ČSSD projevila při volbě Klause prezidentem Jiří  Jírovec
19. 1. 2007 Britské listy konkurentem řadě médií - za rok 2006 deset milionů zhlédnutých stran
22. 1. 2007 Píseň o nejbližší vině Jan  Skácel
22. 1. 2007 Bush: kombinací tvořivé strategie a nejvyspělejší techniky znovu definujeme válku podle našich podmínek Ninan  Koshy
22. 1. 2007 Bolívijský prezident Morales: rok ve funkci Simone  Radačičová
22. 1. 2007 Přestaňte oživovat Mezinárodní měnový fond Walden  Bello, Soren  Ambrose
22. 1. 2007 Jak se líbí Kateřině Jacques mezi zastánci globálního kapitalismu? Monika  Hoření
22. 1. 2007 Šťastní lidé na ostrově Vanuatu, aneb jak jinak... Uwe  Ladwig
22. 1. 2007 Iluze liberální spravedlnosti Milan  Valach
22. 1. 2007 Petice proti panujícím politickým poměrům a americké vojenské přítomnosti v ČR Jiří  Mašek
22. 1. 2007 Dobře pamatuji kolony ruských vojenských vozidel Michal  Rusek
22. 1. 2007 Z Klausovy zloby vznikla Topolánkova vláda Oldřich  Průša
22. 1. 2007 Mediální guláš z Melčáka a Pohanky říznutý radarem
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
21. 1. 2007 Rusko se základny nebojí, ale české rozhodnutí nezůstane bez následků
20. 1. 2007 Přeběhlíci jsou samozřejmě zrádci
20. 1. 2007 Zrádce národa, či prorok dialogu? Zdeněk  Bárta
20. 1. 2007 Trestní proces s Tonym Blairem
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit
20. 1. 2007 Sestřelení družice potvrzeno americkým monitorovacím centrem Štěpán  Kotrba
19. 1. 2007 Stephen Hawking: Musíme uznat katastrofální nebezpečí klimatických změn
19. 1. 2007 Jasný signál Ladislav  Žák
19. 1. 2007 Německo: Uragán, Stoiber a chudá princezna Tomáš  Krček
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2007 Objektivní informace formou tištěného letáku?   
22. 1. 2007 Osvícený despotismus Alexandra Vondry Bohumil  Kartous
22. 1. 2007 Na Američany oživený závod ve zbrojení ekonomicky doplatí Česká republika   
22. 1. 2007 Petice proti panujícím politickým poměrům a americké vojenské přítomnosti v ČR Jiří  Mašek
22. 1. 2007 Guardian: Češi schválili stavbu základny pro amerického "Syna Hvězdných válek"   
21. 1. 2007 Rusko se základny nebojí, ale české rozhodnutí nezůstane bez následků   
20. 1. 2007 IDnes: "USA se rozhodly umístit v Česku radar protiraketové obrany"   
20. 1. 2007 Raketová základna v ČR a Britské listy formou celostátního letáku?   
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
20. 1. 2007 Nechceme rakety ani radar   
12. 1. 2007 Nová ministryně obrany Parkanová nemluví pravdu - americká základna Česko neochrání Štěpán  Kotrba
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
8. 1. 2007 Raketová základna USA -- otázku Česku vůbec nepokládat Oldřich  Průša
5. 12. 2006 Izrael, Palestina a USA: Osudové souvislosti Daniel  Veselý