9. 9. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 9. 2005

Více než 200 osob, zadržovaných v táboře v zálivu Guantánamo drží už pátým týdnem hladovku, informuje deník Guardian. Vězni vydali prohlášení, která americká vláda odtajnila ve středu, podle nichž protestují hladovkou proti poměrům v táboře a proti údajnému špatnému zacházení, včetně znesvěcování Koránu. Prohlášení byla napsána dne 11. srpna 2005 a teprve nyní byla předána britskému právníku, specializujícímu se na lidská práva, Clivu Staffordu Smithovi. V prohlášeních se praví, že jsou vězni odhodláni držet hladovku až do smrti. V jednom prohlášení kosntatuje Binyam Mohammed, bývalý školák z Londýna: "Nepřestanu [s hladovkou], dokud se nám nedostane respektu, anebo dokud nezemřu."

Právník Stafford Smith, který zastupuje 40 vězňů z Guantánama, osm z nichž má právo trvalého pobytu v Británii, konstatoval, že mnoho těchto mužů drží hladovku už déle než čtyři týdny a situace začíná být zoufalá.

Sloupek
Vít Kremlička

Procitni, spící dívko
pro koho jsou tvoje ozdoby?
Bum bum la la la
kočička se vdávala
kocour si ji vzal!
Odhal se, snící dívko
věčný chráme

ze sbírky Amazonia Klokočí a Knihovna Jana Drdy, Praha a Příbram 2003 vybral Štefan Švec

10. 9. 2005

sobota 20.30: Filma Anga Leeho Brokeback Mountain o homosexuální lásce dvou kovbojů získal na letošním filmovém festivalu v Benátkách Zlatého lva. Snímek byl natočen podle povídky Annie Proulxové a hlavní hrdiny hrají Heath "Ledger a Jake Gyllenhaal jako zamilovaní kovbojové, kteří spolu žijí dvacet let. Lee je mj. autorem filmu Crouching Tiger, Hidden Dragon, za něhož dostal Oskara.

Podrobnosti v angličtině ZDE

8. 9. 2005

Hurikán Katrina:

Hurikán Katrina by pro nás měl být velkým poučením, argumentuje v deníku Guardian Timothy Garton Ash. Vůbec nejde o nekompetenci Bushovy vlády, o skandální zanedbání chudých černošských občanů v Americe, o naši nepřipravenost na velké přírodní katastrofy - velkým poučením od hurikánu Katrina je to, že slupka civilizace, po níž chodíme, je zatraceně tenká. Stačí jediný otřes a propadli jste - a zoufale bojujete o přežití jako divoký pes.

Vy si skutečně myslíte, že k rabování, k znásilňování a k ozbrojenému teroru, který vznikl v New Orleansu za pouhých několik hodin, by nikdy nedošlo v příjemné, civilizované Evropě? Tak to pozor.

9. 9. 2005

Dosud vládla představa, že Spojené státy jsou mocnější než jakákoliv velmoc kdy v historii, že vítězící Amerika bude šířit svou nepřemožitelnou armádou demokracii po celém světě.

Teď to najednou vypadá jinak. Amerika teď vypadá jako nějaký děsivý robot-dinosaurus, dupající po krajině, obrovská komputerizovaná hračka s blikajícími světly, uvnitř níž je však prázdnota a bezmoc, píše Poly Toynbee v deníku Guardian a pokračuje:

11. 9. 2005

Britská komerční televize:

"Česká společnost je značně středostavovská, i když je chudá, ve srovnání s britskými příjmy. A lidi jsou chováním Britů šokováni. Protože když nastoupíte už v devět hodin večer do tramvaje, plné potácejících se, případně zvracejících britských opilců, není to příjemný pohled. Pro většinu Čechů jsou však tyto britské pánské jízdy zcela irelevantní. Češi jsou asi rádi, že to přináší peníze, ale, upřímně řečeno, si myslí, že Britové jsou idioti."

Jan Čulík v pořadu televize ITV

Britská celostátní komerční televize ITV vysílala v pátek 9.9. ve 20 hodin v pravidelném pořadu Tonight with Trevor McDonald dokument o britských "pánských jízdách" do Prahy - o britských opilcích, kteří do Prahy jezdí za levným alkoholem a levným sexem (spíš ale hlavně kvůli pivu). Ukázala nepříliš vábnou, "turistickou" tvář českého hlavního města, včetně jeho četných "erotických" atrakcí a vytvořila dojem, že Praha přejala od Amsterodamu prvenství jako sexuální hlavní město Evropy.

9. 9. 2005

Agentura práce si nesmí účtovat za zprostředkování práce žádnou částku

tisková zpráva Ministerstva práce a sociálních věcí

V poslední době se Ministerstvo práce a sociálních věcí setkává se stížnostmi lidí, kteří se stali obětí nekalých praktik zprostředkovatelů práce v zahraničí. MPSV proto považuje za nutné upozornit občany, aby byli při přijímání lákavých nabídek práce v zahraničí skutečně opatrní. Aby si předtím, než podepíší jakoukoli smlouvu, zjistili veškeré informace o zprostředkovateli.

Milena Hübschmannová, foto Petr Jedinák, www.jedinak.cz
9. 9. 2005

Docentka Milena Hübschmannová, CsC. vynikající žena a zakladatelka české romistiky zemřela 9. 9. 2005 ve věku 72 let v Jižní Africe na následky automobilové nehody. Informaci přineslo sdružení Dženo, které o tom v pátek v podvečer informovali kolegové ze Semináře romistiky FF UK.

Milena Hübschmannová se narodila 10. července 1933 v Praze. Po ukončení studií hindštiny, urdštiny a bengálštiny na Filologické fakultě Univerzity Karlovy se začala zajímat o romštinu, jazyk, který se v padesátých letech z politických důvodů nikde nevyučoval. Milena Hübschmannová se mu naučila mezi Romy.

foto: Petr Jedinák, www.jedinak.cz

9. 9. 2005

Neměnný běh času posunul kalendář na září a ministryně školství otevřela školní rok. Lidé od pera, znalci všeho, vtipní glosátoři, "svědomí národa", celebrity a hvězdy změnili témata a svorně přispěchali s fundovanou kritikou českého školství, založenou na mlhavých vzpomínkách vlastních a čerstvějších, sdílených s potomky. Radí fotograf, spisovatel, hudebník a svorně se shodnou na tom, že vzdělání ano, ale nevědí, jestli škola je tím nejvhodnějším místem pro vzdělání a učitel tou správnou osobou, která ho má dětem zprostředkovat. Kde se má dítko státi gramotným, kdo ho má učit a jakými didaktickými postupy, to už v textech schází.

Mám rád odlehčenou formu řešení vážných problémů, kam řadím i vzdělání, ale i zde očekávám, že po zdrcující, ironizující kritice, bude následovat výčet návrhů na řešení s jejich odůvodněním.

9. 9. 2005

Diktát:

Jako motto: V Moskvě zemřel rabín. Sovětští soudruzi vybírali nového. První ze třech uchazečů po pohovoru sděloval ostatním otázky, které dostal. Zda znám talmud. Odpověděl jsem Ano. Zda jsem žid. Řekl jsem Ano. Zda ovládám marxismus. Přiznal jsem Ne. Tak jsem neprošel. Druhý uchazeč po pohovoru. Zda jsem žid. Ano. Zda znám marxismus. Ano. Zda znám talmud. Ne. Tak jsem nebyl vybrán. Třetí uchazeč. Zda znám talmud. Ano. Zda ovládám marxismus. Ano. Zda jsem žid. Po pravdě jsem odpověděl Ne. Komise mi řekla, že to nevadí, a tak jsem se stal rabínem.

Jak bezskrupulózně shora prosadit M. Jahna za pražského volebního lídra ČSSD, a jak nevadí, že nemá ze sociálně demokratického cítění, ani co by se za nehet vešlo.

31. 10. 2005

9. 9. 2005

Jan Čulík vytahal za uši novináře Tomáše Jeníka z Lidových novin za tato slova: "Zaplavené ulice vylidněného města se proměnily v bojiště, kde bandy výrostků podle libosti rabují, znásilňují a zabíjejí. V naprosté většině jsou to mladí černoši." Řeč je o městu New Orleans. Že rabování se dopouštěli téměř výhradně černoši, by se podle Čulíka nemělo prozrazovat, protože tím se novinář dopustil otevřeného rasismu a vytvořil podprahové vědomí kolektivní viny. Nějaký prosťáček by si podle toho mohl myslet, že všichni černoši rabují, zabíjejí a znásilňují, jakmile k tomu mají příležitost.Přitom barva pleti je při popisu zločinu nepodstatná.

Inu nevím, být potenciální obětí rabování, byla by pro mne taková informace dost podstatná.

autor je publicista a komentátor deníku Právo

9. 9. 2005

Komentátor Práva Pavel Verner na sebe v polemice s Čulíkovým odsudkem mediálního rasismu při povodních v New Orleansu prozradil víc, než chtěl. Chtělo by se říci, že se za svého působení pod ministrem-psychiatrem Davidem nenaučil nic. Freudovsky čitelná výpověď... U Vernera pravidlo.

Bývalý místopředseda českého PEN klubu dnes otevřeně a písemně zpochybňuje nepřijatelnost mediálního konstatování, že "rabování se dopouštěli téměř výhradně černoši". Prstem ukazuje na televizi, neboť mu potvrdila, že "všichni černoši kradou". Protože na zveřejněných záběrech bílí nejsou.

9. 9. 2005

Na článku Pavla Vernera je fascinující nejen jeho otevřená obhajoba rasistického způsobu informování, ale především to, že sám pojmenovává hrozby, které z něj plynou:

"Inu nevím, být potenciální obětí rabování, byla by pro mne taková informace dost podstatná. Už jen proto, abych, být v New Orleansu, buď utekl, nebo odjistil samopal při pohledu na blížící se bandu výrostků jisté nejmenované barvy pleti."

Takže zbývá jen dotaz:

Kolik bylo v New Orleansu "výrostků jisté nejmenované barvy pleti" a kolik z nich se účastnilo rabování? Kolik nevinných životů může stát takové vyvolávání pocitu hrozby definované barvou kůže? Kolik nevinných lidí by asi pan Verner skosil svým odjištěným samopalem?

Jen doufám, že Právo nezačne v duchu článku pana Vernera psát odnynějška u všech vražd, krádeží a znásilnění barvu pleti a národnost pachatele, jak radí někteří škodolibější čtenáři Britských listů. Jsem přece jenom také bílý Čech a nerad bych, aby až se přiblížím k nějakému romskému, německému nebo ukrajinskému čtenáři Práva mě tento zabil dávkou ze samopalu nebo přede mnou utekl - jen proto, že mu Právo tak dlouho přinášelo "podstatné informace".

Upřímně řečeno, české "levice" (Právo přece je levicový deník), jejíž hodnoty jsou zcela měštácké, která si je klidně ochotná pohrávat s rasismem a jejíž světonázor jde v reakci na článek pana Vernera shrnout slovy "radší CIZÍ smrt než ztráta MÉHO majetku nebo jistoty", se začínám autenticky bát. Možná ještě o něco málo víc než české pravice. Všechna čest výjimkám, s jejichž názory sice člověk nemusí vždy souhlasit, ale jejichž názory mu přinejmenším nenahánějí husí kůži a které na stránkách Práva ztělesňují zejména Petr Uhl, Martin Hekrdla, Jan Keller a Václav Bělohradský.

9. 9. 2005

Mohu jen nevěřícně zakroutit hlavou nad hodnotovým zmatkem Pavla Vernera, projeveným v tomto příspěvku. Upřímně mě překvapuje i jeho rasismus, ale hlavně se podivuji nad Vernerovou neschopností přesně rozlišovat, znepokojující u známého komentátora.

Verner ironicky konstatuje, že bych měl vlastně kritizovat i televizi, že mezi pleniteli nenalezla ani jednoho bělošského kriminálníka, a tak neučinila zadost "politické korektnosti".

Divím se, že si Verner neuvědomuje obrovský rozdíl mezi pasivní, naprosto nepřímou, vedlejší informací o rasové příslušnosti násilníků, jak ji nám sděluje reportážní televizní záběr (pokud ovšem není neeticky zmanipulován) a záměrným, ničím nemotivovaným zdůrazněním rasové příslušnosti násilníků v textu novinového článku. To se prostě ve slušné společnosti nedělá. Vidíme-li na televizní obrazovce násilníky černé pleti, můžeme, anebo nemusíme z toho jako diváci učinit své vlastní závěry. Ty závěry mohou být různé - televizní záběr - pokud není rasisticky zmanipulován - nám žádnou konkrétní rasistickou interpretaci nenabízí. Tu však nabízí bezdůvodně, aktivně včleněná věta o rasové příslušnosti násilníků do novinové zprávy, kde s podstatou informace nemá vůbeec nic společného. Je toto skutečně nutné vysvětlovat?

Vidím, že nejen Tomáš Jeník z Lidových novin, ale i Pavel Verner z Práva by si měli přečíst aspoň několik základních příruček o novinářské etice. Jsem opravdu překvapen tou nevědomostí.

27. 9. 2005

9. 9. 2005

Z redakčních předpisů společnosti BBC:

Informace pro Pavla Vernera:

Zobrazování skutečnosti

Naším cílem je v našem vysílání zobrazovat plně a férově všechny obyvatele a všechny kultury Spojeného království. Naše pořady mohou odrážet předsudky a diskriminaci, které existují v naší společnosti, ale nesmějí je dál šířit (podtrhla redakce BL). Musíme se vyhýbat urážlivým či stereotypním předsudkům a lidé smějí být charakterizováni svou invaliditou, věkem, sexuální orientací, a tak dále, pouze v těch případech, kdy je to redakčně jasně ospravedlnitelné.

Zdroj v angličtině: BBC Editorial Guidelines ZDE

9. 9. 2005

Česká republika není Británie:

Robert Kilroy-Silk byl dlouholetým moderátorem rodinného diskusního pořadu, který se vysílal ve všední dny dopoledne na televizním okruhu BBC 1. Před nedávnem mu přeskočilo v hlavě a v polobulvárním tisku publikoval dva články, v nichž nenávistně napadl Araby a jejich kulturu. BBC jeho dlouholetý pravidelný televizní pořad okamžitě zrušila. Svým rasistickým útokem se totiž Robert Kilroy-Silk stal nedůvěryhodnou osobou a těžko mohl dál vystupovat jako autoritativní, nestranný televizní moderátor. (Kilroy-Silk se pak stal čelným činitelem extremně pravicové, euroskeptické strany UKIP (United Kingdom Independence Party), s jejímiž představiteli se však posléze pohádal, protože nerespektovali jeho "status celebrity".)

"To s tím Vernerem je skoro totéž, jako kdyby Kilroy-Silk publikoval své protiarabské články a televize BBC ho dál nechala vystupovat "ve vlastním dresu". Dokážete si něco takového představit, ptá se Karel Dolejší.

Odpovídám: V Británii ne. V ČR je zřejmě možné všechno. Komentátorova sebediskreditace přece neznamená, že by neměl dál psát...!

9. 9. 2005

Reakce na Vernera a Kotrbu.

Vážení pánové,

je od vás hezké, jak čtenáři nastavujete zrcadlo nicmene pár poznámek, píše Pavel Štindl:

1) Pane Vernere, nechápu proč obhajujete větu "V naprosté většině jsou to mladí černoši". Vzhledem k tomu, že v New Orleans žijí drtivou většinou černoši, zdá se mi tato informace dost zavádějící, a (podle mě) vyvolává v lidech neprávem špatné asocicace. Je to asi stejně důležitá informace jako sdělit, ze v "ČECHÁCH BOURAJÍ NA SILNICI V NAPROSTÉ VĚTŠINĚ ČEŠI" - překvapivé, že?

2) Pane Kotrbo - to, že se člověk narodí v ghettu a nevlastní auta a kreditní karty neznamená, že budeme omlouvat jeho znásilňování a zabíjení. Lze pochopit případy rabování, kdy se jedná o základní lidské potřeby, ale nelze tím omlouvat všechny trestné činy.

9. 9. 2005

Většinu rabování v New Orleans mají na svědomí černoši.To je pravda, tedy tvrzení, které odpovídá skutečnosti.Vy tvrdíte, že je neetické to sdělit čtenářům listu. Ptám se, proč?Já jsem sice nepřečetl nikdy žádnou příručku o novinářské etice a ani to nemíním v budoucnu udělat, ale proboha, opravdu může být pravda neetická, ptá se Vojtěch Rosol.

Odpověď Jana Čulíka:

Informace o rasové příslušnosti je v tomto případě zcela irelevantní, především proto, že většina obyvatel New Orleansu jsou černoši. Pěkně to vysvětlil Pavel Štindl dnes v BL výrokem "V ČR bourají na silnicích v naprosté většině Češi". Doufám, že cítíte, že ta informace o etnické příslušnosti bourajících je zcela vedlejší a může mít jediný, neetický význam, totiž vytvoření neférové představy, že všichni Češi jsou nezpodpovědní řidiči. Znovu opakuji: jak k tomu přijdou lidé, "Češi", "černoši", kteří se na dálnici nikdy nevybourali a nikdy nic neukradli?

Je to jednoduchý princip z komunikační teorie. Když něco sdělujeme, začleňujeme do textu, jehož účelem je sdělovat, pouze informace, které jsou NOVÉ, tedy které něco SDĚLUJÍ. Pokud jsou do textu neústrojně přilepeny výroky, které novou informaci nepřinášejí, je zjevné, že účelem je něco jiného - někoho zdiskreditovat. Je to manipulace.

Všimněte si článku Timothy Gartona Ashe v dnešních BL, který naprosto nerozlišuje lidi podle etnické příslušnosti a - právem - hovoří o LIDSKÉM ÚDĚLU.

Označení člověka za "Čecha" (jinou společností), "cizince" (Čechy) či "černocha" (rasisty) danou osobu VYČLEŇUJE z lidské společnosti.("To není lidská bytost jako já, to je jen černoch, Čech, cizinec, Rom...")

Princip vyčleňování "nevhodných" lidí z "našeho kolektivu" byl principem komunistického režimu. Je to nelidské a nepřípustné.

9. 9. 2005

ČRO LEONARDO MP3 32k WMA 64k OGG128k Český rozhlas LEONARDO Mobilní telefony změnily řád světa. A nejvíc je to vidět v nejméně rozvinutých zemích naší planety.

Afričané si na ně rychle zvykli - je to ostatně nejrychleji se rozrůstající trh s mobilními telefony na světě. Ve vyschlé hornaté krajině, téměř 40 kilometrů po prašné silnici od nejbližšího města, musí šestatřicetiletá Jihoafričanka Bekowe Skhakhane provádět i ty nejjednodušší úkoly tím nejsložitějším způsobem. Nanosit vodu z řeky zabere čtyři hodiny denně. Pak je třeba uvařit, nasbírat větvičky na otop, hlídat oheň. Ke svícení se používají svíčky. Děti to mají do školy tři hodiny. Ale když chce Bekowe mluvit se svým manželem, který pracuje ve 400 kilometrů vzdálené ocelárně v Johannesburgu, udělá to, co by udělala většina obyvatel západních zemí.

Vytáhne mobilní telefon.

9. 9. 2005

POLEMIKA:

aneb mé začátky s ABC

To je záměrně lehce provokativní název, faktem ale je, že časopis ABC mi jako dvanáctiletému otiskl koncem šedesátých let několik kreslených seriálů, včetně reportáže o tom, jak vznikají. Na škole jsem byl hvězdou, když jsem se nakonec stal Osamělcem (S-05 Aramis) a později dokonce Nemův osamělec, bylo to k nevydržení (Ti, co dlouho nemohli založit vlastní klub, dostali statut Osamělec, bylo nás dvanáct). Zmiňuji to kvůli souvislostem, Ábíčko bylo časopisem mého dětství a protože jsem tehdy udržoval kontakt s redakcí, vím o tom trochu něco víc.

Téměř PR rozhovor s panem Tomanem, bývalým šéfredaktorem ABC, mi moc velkou radost neudělal.

9. 9. 2005

Mladá pravice v neděli napochoduje před Islámské centrum v Praze

Ondřej Fér se v článku Nenápadní pravicoví sprosťáci pozastavil nad časopisem Portál, který jej zaujal svými odsudky Jana Palacha,  Jana Zajíce  i "antikomunismem s bolševickou tváří", abych použil obratu Adama Michnika. Férův článek končí větou odkazující na citát Theodora Lessinga: " Uklidnilo by mě, kdybych oficiálně slyšel, že z nul, o kterých mluvím, se Neronové nikdy nestanou". Tak takové ujištění asi mohou z patřičných míst dostat pouze zastánci dogmatu o papežské neomylnosti.

9. 9. 2005

Po přečtení článku "Nenápadní pravicoví sprosťáci" mi to nedá, abych se nepřipojil. Pan Ondřej Fér se mýlí. Česká pravice (ODS, US a lidovci) se nemůže od e-portálu distancovat, protože to je jejich dítě. Bylo založeno Mladými konzervativci.

Článek, který iritoval pana Féra, není ani osamocený ani nejhorší. Jsou tam mnohem horší články.

Budapest Parádé
9. 9. 2005

REPORTÁŽ Z BUDAPEST PARADE 2005

Obavy z vážných důsledků nové právní úpravy, o kterých jsem se zmiňoval již dne 19. 8. 2005 v článku "CzechTek 2005 -- malá záminka pro vážné důsledky", se myslím po seznámení se s návrhem ministra vnitra budou pomalu naplňovat.

Proto je třeba se k problému vrátit a to s daleko hlubším jak právním, tak hlavně politickým rozborem. Objednávka byla jednoznačně politická a v této rovině můžeme proto očekávat i aplikaci. Navíc bych rád informoval o open air párty, které jsem se shodou okolností zúčastnil a která právě proběhla ve středu Budapešti za účasti snad sta či stopadesáti tisíc mladých lidí.

Autor (* 1931) je nezávislý bezpečnostní a zahraničně politický analytik

8. 9. 2005

tisková zpráva iniciativy www.policejnistat.cz

Premiér Jiří Paroubek přednesl na středeční schůzi vlády její stanovisko, podle kterého byl policejní zásah na letošním Czechteku naprosto v pořádku. Kvůli technoparty není dosud stíhaný žádný policista. Bereme na vědomí zprávu předkládanou ministrem vnitra, zní usnesení vlády ohledně poslední zprávy o důvodech a průběhu policejního zásahu na Czechteku. Zpráva, čítající bez 14 příloh 30 stran, je opět zavádějící, místy nepravdivou a úmyslně nekompletní výpovědí o zásahu.

9. 9. 2005

Michal Mašín ve svém článku upozorňuje na nerentabilnost výroby bionafty, čísla dříve uvedená na BL však pocházejí ze studie amerických autorů, která se nedá zcela vztáhnout na podmínky ČR. Dále náklady, které zahrnuje do výroby obsahují snad vše, na co vzpomenete, kromě konečné distribuce - tzn. nejen naftu pro pohon zemědělských strojů, ale také náklady na zavlažování, výrobu umělých hnojiv, pesticidů a herbicidů, které - jak jinak - pocházejí z ropy a zemního plynu a jejichž výroba je navíc poměrně nákladná (a jichž se v ČR užívá v menší míře). Tato čísla tedy poukazují spíše na problém v dnešním způsobu zemědělství, než na nevýhodnost pěstování biomasy. Není tomu totiž tak dávno, kdy se zemědělství obešlo bez vnějších energetických vstupů.

9. 9. 2005

Vzal jsem si ponaučení z doporučení Jana Hoška, který v příspěvku "Bionafta je nejlepší řešení" obhajuje bionaftu jako...nejlepší řešení a zároveň doporučuje prostudování problematiky před vytvářením závěrů.

Nemám nic osobně proti bionaftě a co se týká ekologických výhod bionafty, jsem dokonce její velký fanda. Několik neúprosných statistických a dalších čísel však říká, že bionafta skutečně řešení není -- viz následující údaje a výpočet:

9. 9. 2005

Plány Evropské unie přimět telekomunikační společnosti, aby archivovaly informace o uskutečněných telefonních rozhovorech a odeslaných emailech ve čtvrtek ostře kritizovali zástupci telekomunikačního průmyslu.

Zdůraznili ministrům vnitra EU, kteří se sešli v severoanglickém Newcastlu, že takové opatření by bylo nesmírně nákladné a bylo by porušením zákonů EU o ochraně informací.

Podrobnosti v angličtině ZDE

9. 9. 2005

16. září vyhlásil americký prezident Bush za "den modliteb a vzpomínání za oběti hurikánu Katrina". Požádal záchranářské organizace, aby zacházely s nalezenými mrtvolami "důstojně a s respektem" a oznámil, že každá evakuovaná rodina dostane od státu počáteční finanční pomoc ve výši 2000 dolarů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

9. 9. 2005

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko, "hrdina" loňské tzv. "oranžové revoluce" odvolal kompletně svou vládu kvůli údajným nezvládnutelným rozbrojům mezi jednotlivými ministry. Někteří vysocí členové Juščenkovy vlády obvinili celou vládu, že byla "naprosto zkorumpovaná".

Ruský prezident Putin se vyjádřil, že odvolání ukrajinské vlády není "žádnou tragedií", že má situaci Juščenko pod kontrolou a že "Rusko Ukrajině pomůže nalézt cestu".

Podrobnosti v angličtině ZDE

9. 9. 2005

Ke kontroverznímu textu Filipa Sklenáře je nutno doplnit dvě základní skutečnosti, které autor pominul, jsou to tabu, která jsou v civilizovaném světě právem považována za nepřekročitelná a trestná:

1. Sexuální vztah dospělé osoby s osobu nezletilou ve většině případů způsobí nezletilé osobě vážné psychické škody. Je to vztah nepřípustné exploatace. Můžeme se přít, kde je hranice zletilosti, avšak zákonem daná hranice patnácti let se zdá rozumná a neměla by být porušována.

2. V civilizovaném světě se považuje za nepřípustný i sexuální vztah mezi osobami, mezi nimiž existuje oficiální vztah nadřízeného a podřízeného - právě proto, že i v tom případě vzniká možnost vydírání, manipulace a exploatace. Všechny řeči o tom, že sbormistr Kulínský vlastně za nic nemohl (pokud v jeho případě skutečně docházelo k zneužívání sboristek) a že za všechno mohly jen ty přehnaně ctižádostivé zpěvačky a jejich rodiče, jsou nepřijatelné - právě proto, že byl Kulínský v postavení nadřízené osoby vůči mladým sboristkám, si nesměl dovolit s nimi nic sexuálního mít. (Pozn. red.)

(Filip Sklenář od nynějška publikuje pouze v Britských listech a po dohodě s redakcí nebude přispívat na žádné jiné internetové servery.)

9. 9. 2005

Nová studie prokázala toxické chemikálie v pupečníkové krvi

"Dárek do života" (A Present for Life) se jmenuje studie, která byla právě (8. září) zveřejněna současně v Amsterdamu a Bruselu a která shrnuje výsledky téměř analýz 69 vzorků krve. Práce prokazuje kontaminaci novorozenců řadou nebezpečných průmyslových chemikálii, konkrétně ftaláty, polyfluorovanými organickými látkami, triclosanem, DDT, bromovanými zpomalovači hoření, bisfenolem A, syntetickými pižmy, alkylfenoly.

9. 9. 2005

Na úvod - Píseň 452 z Evangelického zpěvníku: "Za dar slova, Bože milý".

Milé sestry a drazí bratři,

dnes bych se chtěl spolu s Vámi zamyslet nad Božím slovem, zapsaném v Matoušově evangeliu, v kapitole 24, ve verších 3 až 14 (v textu řazeném k tzv. malé apokalypse).

9. 9. 2005

V tomto článku se pokusím vyjasnit, některé ze vztahů všech tří monoteistických náboženství, židovství, křesťanství a islámu. Problematika je to více než obtížná. Prosím vás, čtenáře Britských listů, o jistou shovívavost při čtení tohoto článku. Při zběžném uvažování se zdá, že křesťanství je pokračováním svého "předchůdce" ve víře, totiž židovství. A islám je zase pokračováním křesťanství. To je však zběžný a povrchní pohled, který zjednodušuje komplikovanost vzájemných vztahů mezi těmito třemi náboženstvími.

8. 9. 2005

Británie diskutuje o rovné dani:

Na základě zkušeností z některých východoevropských zemí, které zavedly rovnou daň, "flirtují britští konzervativci s touto daní, která by znamenala, že by každý občan platit stejné procento daní, bez ohledu na to, kolik vydělávají. Ovšem flirtování neznamená, že rovnou daň chtějí britští konzervativci skutečně zavést. Avšak rovná daň je najednou v určitých kruzích pozoruhodně módní," konstatoval Jeremy Paxman ve středečním pořadu televize BBC Newsnight. Pořad přinesl k tomu přinesl analýzu a diskusi:

9. 9. 2005

V polemice mezi pány Rovenským, Brezinou a Novotným jsme se rozhodli pokusit se dospět k určité syntéze. Požádali jsme o závěrečné příspěvky všechny tři polemiky, ve snaze dospět k věcnému závěru. Obdrželi jsme reakce od pana Rovenského a od pana Breziny:

8. 9. 2005

Kdysi jsem dostal mailem asi takovouto výzvu (zestručňuji) a dva měsíce jsem se jí řídil, ale bylo nás málo. Zaujalo mě, že pravicově využívá zákon trhu, a zároveň je levicově kolektivistická.

Zněla: zdražuje se benzin a nafta. Peníze dostávají nadnárodní ropné firmy a stát. Firmám zisk neklesá ani omylem a stát má větší daně. My platíme. Máme možnost se bránit ? Ano.

Využijme pravidla trhu, zákon o nabídce a poptávce. Začněme prostě bojkotovat pumpy té největší společnosti, shodou okolností i té nejdražší, Shell a Esso. Kdybychom to skutečně většinově dokázali aspoň dva měsíce dodržovat, budou Shell a Esso muset zlevnit -- a jestliže zlevní oni, budou muset zlevnit i ti druzí.

Zkusme to. Přepošlete tento mail všem svým známým a všem adresám, které máte. Pánové a dámy novináři, otiskněte tuto výzvu ve svých novinách a časopisech, páni a dámy televizní redaktoři, vyhlaste tuto výzvu v médiích. Asi to neuděláte a jistě pro to najdete řadu sofistikovaných důvodů, ale ani jeden nebude pravdivý.

Zkusme to.

8. 9. 2005

Transevropská petice:

Ministři spravedlnosti evropských zemí a Evropská komise chtějí zavést povinné uchovávání dat o telefonickém a internetovém provozu všech 450 miliónů obyvatel států EU. Jestliže vás tento plán zneklidňuje, podepište naši petici, vyzývá občanské sdružení Iuridicum Remedium.

Co je na zadržování dat špatného? Podle návrhu bude možné zjistit, kdo komu volal nebo posílal email, jaké internetové stránky lidé navštívili a dokonce i kde se pohybovali se svým mobilním telefonem.

8. 9. 2005

Extrémní projevy všemožných levicových bojůvek jsou u nás vzhledem ke čtyřicetiletému traumatu totalitního komunistického samoděržaví podrobně sledovány a ze všech stran rozebírány. Stejně tak se pozornost zaměřuje na neonacisty. V pozadí zájmu ale zůstává podhoubí pravicové. Je to velká chyba, chyba, která by se nám jednoho dne mohla zle vymstít.

Když jsem jako každý den pročítal zprávy, narazil jsem na článek, jehož titul mě zaujal. Palach vs. Mašínové -- vyznamenaný ubožák vs. nevyznamenaní hrdinové. Vyšel v elektronické verzi časopisu Portál a jeho obsah mě nejen znechutil, ale také zděsil svým primitivismem a sprostotou.

8. 9. 2005

Česká televize - provozovatel vysílání zřízený zákonem (potud tzv. veřejnoprávní), jehož úkolem je tzv. veřejná služba, jinak řečeno vysílání v obecném zájmu - zařazuje do vysílání dne 8. září od 20:00 na programu ČT2 dokument režiséra Jaroslava Bařinky podle scénáře Luďka Navary Smrt si říká Tutter - Nacistický vrah ve službách StB. Pořad údajně "odkrývá historickou zkušenost: totalitní režimy jako komunismus a nacismus stály na stejných lidech, na všeho schopných lidech".

Poněkud krátkodeché tvrzení! Doložím jediným příkladem -- příběhem Horsta Kopkowa.

7. 9. 2005

Podle statistik společnosti Iaudit zaznamenaly Britské listy v srpnu 2005 109 947 individuálních návštěvníků, což je vůči červenci 2005 vzrůst o 25 procent. V týdnu 2005/34 měly BL 29 429 individuálních návštěvníků (vzrůst oproti předchozímu týdnu o 9 procent) a v pondělí dne 5. 9. 2005 měly 9876 individuálních návštěvníků.

5. 9. 2005

DOKUMENT

Česká republika se stejně jako dalších 190 států zavázala splnit do roku 2015 tzv. Rozvojové cíle tisíciletí - Millennium Development Goals, které by měly zásadně změnit podobu dnešního světa.

ČESKO PROTI CHUDOBĚ - KLIKNI

Základních rozvojových cílů je osm. Prvních sedm je zaměřeno na zlepšení situace v nejchudších zemích světa, poslední osmý cíl se týká i vyspělých států, které by měly usilovat o vybudování globálního partnerství v oblasti rozvojové spolupráce. Význam přijetí těchto konkrétních cílů spočívá hlavně v tom, že ke spolupráci na jejich dosažení se zavázali představitelé většiny zemí na světě a jedná se o konkrétní cíle, pro které jsou stanoveny měřitelné indikátory a doba, kdy mají být splněny (výchozím rokem je 1990, rokem splnění 2015).

8. 9. 2005

Je to zvláštní. Dostal jsem v životě dvě ceny: když mi bylo třicet, napsal jsem televizní scénář podle Thomase Manna a inscenace Mario a kouzelník vyhrála televizní festival v Monte Carlu. Když mi bylo šedesát, napsal jsem několik fejetonů a fejeton Dveře a přednosti vyhrál v roce 2004 cenu Evropský fejeton. Pak vyšel v několika zemích, Polsku, Německu, Maďarsku... A teď v Britských listech. Těším se na příští ocenění, až mi bude devadesát a věřím jen, že si budu ještě schopen aspoň uvědomit, za co to je... (Alex Koenigsmark)

8. 9. 2005

Reklama je fascinující. Je to zdaleka nejfrekventovanější pořad, jaký v televizi uvidíte a je sakra drahá, takže se po ní chce, aby se vyplatila. Tvůrce pak nemůže riskovat, že by se minula účinkem a jeho cílem je komunikovat sdělení adresátovi dost jasně a neomylně. Nejlépe tak, že nemluví s ním, ale s jeho id. Někdy je zase její komunikace dotažena na takovou úroveň, že to může být nakonec vnímáno jako kontraproduktivní a někdy docela tvrdě říká člověku, jaký je vlastně chudák.

3. 9. 2005

V srpnu 2005 přispělo celkem 109 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 14 578 Kč. (Viz apel Jana Čulíka "Proč to nejde".) Na internetovém účtu Paypal máme nyní 746.73 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než osm tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2005 Praha jako evropské hlavní město opilců a prostituce?   
9. 9. 2005 Férova citace Lessinga je rozhodně na místě Karel  Dolejší
9. 9. 2005 Zlatá éra ABC rokem 1972 nezačala, ale skončila Jan  Paul
9. 9. 2005 Kde jinde než v škole a kdo jiný než učitel Michal  Giboda
9. 9. 2005 Jak se prosazuje pražský volební lídr ČSSD Oldřich  Průša
9. 9. 2005 Šok: Amerika není všemocná   
8. 9. 2005 Nenápadní pravicoví sprosťáci Ondřej  Fér
8. 9. 2005 Dveře a přednosti Alex  Koenigsmark
8. 9. 2005 Všechno, o čem sníte... Bohumil  Kartous
8. 9. 2005 Nacističtí vrahové v tajných službách Pavel  Barák

Rasismus RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2005 Pěkná potměšilost, šířící otevřený rasismus Pavel  Verner
9. 9. 2005 Publicista, který neví, co se nedělá Štěpán  Kotrba
9. 9. 2005 Nesmíme šířit neférové stereotypy   
9. 9. 2005 Rasismus a neznalost i u komentátora deníku Právo... Jan  Čulík
9. 9. 2005 V ČR bourají na silnicích v naprosté většině Češi   
9. 9. 2005 Proč je neetické říkat pravdu?   
9. 9. 2005 Po kom máme střílet? Ondřej  Slačálek
9. 9. 2005 Pavel Verner a Robert Kilroy-Silk Jan  Čulík
6. 9. 2005 Romové v Británii - jako ryby ve vodě Blanka  Rambousková
5. 9. 2005 My jsme ta nová generace. My jsme Národní Socialisté! Ondřej  Slačálek

Katastrofa v New Orleansu RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2005 Bush vyhlásil den modliteb za oběti Katriny   
9. 9. 2005 Šok: Amerika není všemocná   
8. 9. 2005 Sdělovací prostředky jsou vůči Bushovi zaujaté   
8. 9. 2005 Civilizace je zatraceně tenký nátěr   
7. 9. 2005 Američané: Bush nemůže za chaos v New Orleansu, ale jeho reakce byla "strašná"   
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
6. 9. 2005 New Orleans: Daleko více ozbrojenců než lékařů   
5. 9. 2005 Benzín za pětatřicet Josef  Vít
5. 9. 2005 Spád událostí mě předběhl Jindřich  Kalous
5. 9. 2005 Give them enough rope Štěpán  Kotrba

Co je podstatou uměleckého díla RSS 2.0      Historie >
7. 9. 2005 Tunel umění Alex  Koenigsmark
5. 9. 2005 Systém státních dotací je bojem o moc Jan  Samohýl
5. 9. 2005 Vysvětlovat prospěch z umění je jako vysvětlovat zamilovanost Jiří  Holý
5. 9. 2005 Umění je tyranií, překrucuje skutečnost a chová se k ní jako k děvce Jan  Paul
5. 9. 2005 Státní dotace jsou pro umění zhoubné Boris  Cvek
5. 9. 2005 Má stát dotovat umění?   
2. 9. 2005 "Jen kurvy se musí líbit, básně ne!" Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Petr Zvěřina = beránek, který snímá hříchy světa Štefan  Švec
2. 9. 2005 Má estetika v kostce Boris  Cvek
2. 9. 2005 Co je opravdu podstatou uměleckého díla? Pavel  Šmerk

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2005 Británie: Tajný plán omezit prodej benzínu   
9. 9. 2005 Bionafta - řešení? NE Petr  Dvořák
9. 9. 2005 Bionafta nemůže být pro ČR jediným řešením Michal  Mašín
8. 9. 2005 Bionafta je nejlepším řešením Jan  Hošek
8. 9. 2005 Británie: Aktivisté chtějí blokovat benzínové pumpy   
7. 9. 2005 Zelení: Používejte bionaftu   
7. 9. 2005 Bionafta -- řešení? Michal  Mašín
6. 9. 2005 Mýty o ropě a benzínu nebo spíš další práce pro Antimonopolní úřad? Jan  Hošek
6. 9. 2005 O ropném zlomu po x-té Petr  Dvořák
5. 9. 2005 Benzín za pětatřicet Josef  Vít

Jean Charles de Menezes - nevinně usmrcený Brazilec v Londýně RSS 2.0      Historie >
26. 8. 2005 Do de Menezese stříleli třicet vteřin   
24. 8. 2005 Policisté zabili Brazilce, protože neměli v metru signál   
22. 8. 2005 Policie věděla, že Brazilec není bombový atentátník   
19. 8. 2005 Proč přišel Jean Charles de Menezes o život   
18. 8. 2005 Šéf londýnské policie se snažil zabránit nezávislému vyšetřování tohoto incidentu   
15. 8. 2005 Smrt v Stockwellu: Nezodpovězené otázky   
13. 8. 2005 Britská policie o usmrceném Brazilci lhala Fabiano  Golgo
5. 8. 2005 Tachovsko a Londýn: dva případy policejní brutality Thomas  Franke
1. 8. 2005 Zastřelen na útěku Michal  Jurza
27. 7. 2005 Policie nalezla atentátníkův automobil   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2005 CzechTek v rovině zneužití práva Miroslav  Polreich
8. 9. 2005 Odpůrci zásahu: Vláda chybně interpretuje zásah policie na Tachovsku   
1. 9. 2005 CzechTek po americku Thomas  Franke
1. 9. 2005 Hudbou proti nesvobodě - "Nechceme policejní stát"   
1. 9. 2005 Proč české servery ignorují Utah?   
26. 8. 2005 Velvyslanec ČR v Austrálii nepravdivě informuje o Czechteku Bushka  Bryndová
24. 8. 2005 Hysterie a zaujatost by při seriózním řešení problémů neměly mít místo Josef  Provazník
23. 8. 2005 Czechtek: Konečně pravda!   
23. 8. 2005 Spor o CzechTek - ohledávání hranic demokracie Jan  Čulík
22. 8. 2005 Normobčan 1.0 beta Tomáš  Gawron

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2005 Večerní strofa Vít  Kremlička
8. 9. 2005 Báseň aktivního nesportovce Petr  Kuklerka
7. 9. 2005 * * * Naděžda  Plíšková
6. 9. 2005 * * * Štěpán  Nosek
5. 9. 2005 Jabloňové sady 4 Filip  Sklenář
2. 9. 2005 Čo len ten potóčik   
1. 9. 2005 Kostel Petr  Odehnal
31. 8. 2005 Z hlubin Otokar  Fischer
30. 8. 2005 Sebepsychologie Bohumil  Kartous
29. 8. 2005 Bílé husy, bílé   

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 Proč to nejde? Jan  Čulík
7. 6. 2005 Příšerná úroveň a parazitismus Britských listů   
7. 6. 2005 Hodnotou BL je právě jejich nekomerčnost   

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2005 Co se právě hraje v Athénách pod Akropolí? Jan  Čulík
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
30. 7. 2005 O sporné redakční politice hradišťských Filmových listů Petr  Šafařík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
25. 7. 2005 Krev zmizelého - východoevropský western Jan  Čulík
25. 7. 2005 Letos žádné zázemí pro novináře Jan  Čulík

Filmový festival v Karlových Varech - 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2005 Večeře u Noriko: Vynikající japonský film Ema  Čulík
10. 7. 2005 Noriko's Dinner Table: An outstanding Japanese film Ema  Čulík
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
8. 7. 2005 Petrohradský mýtus žije dál v Městě bez slunce Ema  Čulík
8. 7. 2005 The Petersburg Myth lives on in Sunless City Ema  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš
7. 7. 2005 Broken Flowers -- Zlomené květiny Markéta  Sulovská
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2005 Jiří Vančura už nemá nic společného s Literárními novinami   
20. 7. 2005 Reklama a hlasatelé zelené pravdy a lásky v Literárních novinách Štěpán  Kotrba
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2005 Softwarové patenty - slovo na rozloučenou Jaroslav  Zvěřina
8. 7. 2005 Jde o obrovské peníze z licenčních poplatků a patentových sporů   
1. 7. 2005 O softwarových patentech   
30. 6. 2005 NE softwarovým patentům!   
30. 6. 2005 Softwarové patenty a demokracie v EU Jaroslav  Zvěřina
28. 6. 2005 Americký Nejvyšší soud: kopírování hudby je protizákonné   
24. 6. 2005 Demokracie v EU Ano či Ne - to již brzy napoví jednání o softwarových patentech   
7. 6. 2005 Proč říkám ANO! podniku Microsoft   
7. 6. 2005 Software je jako sex. Nejlepší je zadarmo!   
16. 5. 2005 Zbavte se Microsoftu a ušetříte miliony   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti   
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   
10. 6. 2005 Arogance moci   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
7. 9. 2005 Poslanci obdrželi petici pro registrované partnerství   
7. 9. 2005 Foglar, homosexualita, skejťácké paradigma a ideál jáství Jan  Stern
1. 8. 2005 Írán popravil dva mladé gaye   
4. 7. 2005 Elton John: Skoncujte s globálním útlakem homosexuálů   
1. 7. 2005 Proč je registrované partnerství důležité pro všechny Václav  Beneš
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
13. 6. 2005 Britové protestují proti návrhu zákona kriminalizujícího "náboženskou nenávist"   
3. 5. 2005 Logika myšlení u některých lidí...   
2. 5. 2005 České "pravicové" servery a homosexuálové   
26. 4. 2005 Nad nesmyslností diskriminace homosexuálů Bohumil  Kartous

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
7. 9. 2005 Některé skvrny na rudé košili jsou patrně neodstranitelné Karel  Dolejší
22. 8. 2005 O odvážných Polácích, flegmatických Češích a neutrálních Brazilcích Fabiano  Golgo
18. 8. 2005 Překvapivé paměti Čestmíra Císaře Jan  Čulík
11. 8. 2005 Pozvali jsme si v roce 1968 "spřátelená vojska" k okupaci sami? Jan  Polívka
30. 6. 2005 1968: Jak se nás komunisté báli Jan  Štěpánek
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   

Školství RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2005 Kde jinde než v škole a kdo jiný než učitel Michal  Giboda
6. 9. 2005 Post-moderní reforma školství v ČESKU jako příležitost pro (všeho)schopné Ivo V. Fencl
30. 8. 2005 Kluci hrajou počítačové hry, holky dělají domácí úkoly   
5. 8. 2005 Británie: Studentům bude trvat 15 let, než splatí dluh za vysokoškolské studium   
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2005 Státní dotace jsou pro umění zhoubné Boris  Cvek
19. 8. 2005 Všechny je za šest dnů stvořil Bůh Bohumil  Kartous
16. 8. 2005 Evoluce nebo kreacionismus?   
26. 7. 2005 V mystice se cesta za pravdou stává pravdou samotnou Boris  Cvek
8. 7. 2005 Hus, Konstantin a Metoděj Jaroslav  Štemberk
7. 7. 2005 Paměť a teologie Svatého Augustina Stanislav  Heczko
1. 7. 2005 Katolická církev nucena zaplatit odškodné ve výši 28 milionů Kč za sexuální zneužívání dítěte   
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
29. 6. 2005 Vatikán zahajuje svatořečení Jana Pavla II.   
13. 6. 2005 Italší katoličtí politici vzdorují církvi   

Zelení RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2005 Smělé řeči osamělého předsedy Milan  Daniel
2. 9. 2005 Soubor veřejných urážek Jana Beránka by vydal na mnoho stran Václav  Drbohlav
12. 8. 2005 Pražští Zelení za Pražskou výzvou nestojí Petr  Uhl
15. 7. 2005 Hnutí Duha: Nešermujte s naším jménem Dominika  Kovaříková
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
17. 5. 2005 Získají domy nakonec polistopadoví zbohatlíci, kteří zasedají v městské radě? Stanislav A. Hošek
16. 5. 2005 Snahy řešit konflikty ve straně Zelených   
19. 4. 2005 Demokracie není apriori dobrá, nebo špatná Petr  Kuba
29. 3. 2005 Pokusy na zvířatech nejsou nezbytné   
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 9. 2005 Foglar, homosexualita, skejťácké paradigma a ideál jáství Jan  Stern
6. 9. 2005 Dnešním časopisům pro děti něco chybí... Štefan  Švec, Jan Čulík
2. 9. 2005 Co hledám v literatuře já Štefan  Švec
26. 8. 2005 Podpořte Českou knižnici Jiří  Holý
13. 7. 2005 Zkrat B. T. Chrochtan
11. 7. 2005 Vztah církve a pracujícího lidu Štěpán  Okač
7. 7. 2005 MÁ DĚVA JEŠTĚ DŘÍMÁ Karel Hynek Mácha
4. 7. 2005 ROMÁN V KOSTCE T. R. Field
10. 6. 2005 Petra Hůlová