26. 8. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 8. 2005

Někteří členové britských vládnoucích "elit" dostanou pilulky a vakcíny, které je mají ochránit v případě smrtící pandemie ptačí chřipky.

Ochranu před virovou nákazou dostanou zaměstnanci veřejnoprávní BBC a čelní politikové - především členové vlády. Uhrazeno to bude z peněz daňových poplatníků.

Londýnský starosta Ken Livingstone už vydal milion liber, aby zajistil pro svou osobní kancelář a své zaměstnance zásobu 100 000 protichřipkových tablet.

Pokud by v nadcházejících měsících došlo v Británii k pandemii smrtelné ptačí chřipky, Británie má k dispozici takovou zásobu léků, která by ochránila 2 procenta obyvatelstva před chřipkou po dobu jednoho týdne.

Zachvátí Evropu ptačí chřipka? ZDE

Upozornění: Britské ministerstvo zdravotnictví publikovalo Informace o hrozící pandemii a plán nouzových opatření pro případ katastrofy. České ministerstvo zdravotnictví má zřejmě na svých stránkách špatný vyhledávač, protože jeho prostřednictvím informaci o ptačí chřipce nenajdete, je tam však ZDE a ZDE

Sloupek

Mlíkař a mír. Tři mlíkařky. Strýček Mlíkař. Matka Mlíkařka a její děti. Bratři Mlíkařovi. Čekání na Mlíkaře. Nikola Mlíkař Loupežník. Balada pro Mlíkaře. Utrpení mladého Mlíkaře. Utrpení knížete Mlíkaře. Mlíkař a trest.
Dějiny mlíkařů. Dějiny dějin mlíkařů. Dějiny dějin dějin dějin mlíkařů. Milkman skills. Ausführliches Lehrgebaude der Milchmann Sprache. Kvantita a melodie v nářečí mlíkařů na Jablunkovsku. Kapesní slovník mlíka v devíti svazcích, Státní mlíkařské nakladatelství, Praha, 1965.

z časopisu Dobrá adresa č. 1/2001, vybral Štefan Švec

obrněný transportér "AMOS" , Advanced MOrtar System - Patria Vehicles
26. 8. 2005

V polovině srpna byly vybrány čtyři firmy, které postupují do druhého kola tendru na nákup obrněných transportérů pro Armádu ČR: BAE Systems, Patria Vehicles, Rheinmetall a Steyr-Daimler-Puch. Hodnota obchodu má dosáhnout závratných 25 miliard korun. 1)  Kritéria, podle nichž bylo výběrové řízení na obrněná vozidla určená k dopravě české pěchoty vypsáno, však vycházejí z představ o charakteru budoucích ozbrojených střetnutí, které se utvářely mezi lety 1990 -- 2000. Nikoli tedy v posledních pěti letech, kdy v souvislosti s "válkou proti terorismu" armády docházejí k řadě velmi nepříjemných zjištění. Někdejší představy v pozadí rozhodnutí nakoupit kolové transportéry shrnuje Karel Zetocha v srpnovém vydání časopisu ATM takto:

27. 8. 2005

Britská vláda se rozhodla začít násilně deportovat kurdské uprchlíky z Iráku, proti jejich vůli a navzdory námitkám od kurdských úřadů v Iráku a od úřadu OSN pro uprchlíky.

27. 8. 2005

Musí vzniknout "úplně nový model vysílání veřejné služby pro digitální svět"

John Birt, bývalý generální ředitel BBC a poradce Tonyho Blaira pro média, kritizoval v pátek ve své přednášce na edinburském televizním festivalu "bulvarizaci" britského intelektuálního života. Zdůraznil, že se média začala příliš spoléhat na "jednoduše dosažitelnou krutost" a na "touhu ponižovat".

27. 8. 2005

BBC v nejbližší době zpřístupní své kompletní televizní vysílání na internetu a na mobilních telefonech. Uvedla to na edinburském televizním festivalu Jana Bennett, ředitelka televizního vysílání BBC. Zdůraznila, že diváci mají před BBC technologický předstih a že ho BBC musí dohnat. BBC byla překvapena, když se ještě před vysíláním objevil na internetu její dlouho očekávaný nový seriál Doctor Who prostřednictvím DVD, které kdosi umístil na net v Kanadě.

26. 8. 2005

Svědkyně se obávala, že na cestující v metru zaútočili střelbou teroristé

Ozbrojená policie střílela do de Menezese po dobu delší než třicet vteřin, když ho usmrtila ve stanici metra v Stockwellu v Londýně, konstatovala svědkyně, jejíž svědectví před nezávislou komisí pro vyšetřování stížností na policii bylo prozrazeno tisku.

Svědkyně uvádí, že byly výstřely vypáleny vždy po třívteřinové pauze a že z vozu metra utekla, aby se zachránila, protože se domnívala že teroristé začali střílet po cestujících. Svědkyně přesně zaznamenala, že bylo celkem vypáleno 11 výstřelů - což je informace, která nebyla zveřejněna.

26. 8. 2005

Italští právníci, zastupující Husajna Osmana (27), který je podezřelý z jednoho z londýnských atentátů dne 21. července, apelují na italský Nejvyšší soud, aby Osman nebyl vydán k soudu do Británie, protože "je veřejná nálada v Británii po atentátech taková, že by soudní proces s Osmanem nemohl být férový".

Husajn Osman je obviňován, že se podílel dne 21. července na pokusu o bombový atentát v metru ve stanici Shepherd's Bush. Po útoku se Osman uchýlil do Itálie. Británie požádala o jeho vydání. Osman přiznal v rozhovoru s britskými detektivy v Itálii, že se na útoku podílel, nezamýšlel však prý nikoho usmrtit, jen chtěl lidi postrašit. Popřel, že by byl součástí větší teroristické organizace.

Proti ostatním třem atentátníkům z 21. července bylo už před čtrnácti dny v Londýně zahájeno trestní stíhání pro podezření ze spiknutí k vraždě a z "vlastnictví výbušniny za účelem spáchání vážných zranění.

Podrobnosti v angličtině ZDE

26. 8. 2005

Existuje množství potenciálních konfliktů mezi USA a Čínou: například Tchajwan, Japonsko a Severní Korea. Washington a Peking se nikdy nestanou upřímnými přáteli, ale jejich zájmy jsou nyní tak provázané, že je pro obě země prospěšná jejich spolupráce, míní Wang Džisi, děkan Školy mezinárodních studií na Pekingské univerzitě a ředitel Ústavu mezinárodních strategických studií na Ústřední stranické škole Komunistické strany Číny v článku, který zveřejnil americký časopis Foreign Affairs.

26. 8. 2005

Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR z 22.8.2005 pražské soudy jednaly nezákonně, když vedly trestní řízení proti "katarskému princi"navzdory tomu, že jeho trestní stíhání předal ministr spravedlnosti do Kataru. Z mediálních ohlasů vyvozuji, že ministr spravedlnosti zvažuje možnost, že po seznámení s písemným vyhotovením rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR podá kárnou žalobu na soudkyni JUDr. Moniku Křikavovou. Není mi známo, zda hodlá "odměnit" také předlistopadového soudce JUDr. Petra Stutziga, který se s chutí připojil k tažení proti ministrovi spravedlnosti a samozřejmě nevyužil možnosti odvolacího soudu zastavit pomýlené počínání prvostupňového soudu. JUDr. Monika Křikavová dle novinových zpráv v této situaci pro sebe reklamuje právo na uplatnění vlastního právního názoru a projevila ochotu postavit se před kárný senát. Vyvolává tím otázku, kde je hranice mezi neškodným uplatněním právního názoru na straně jedné, a neetického jednání či dokonce trestného činu na straně druhé.

26. 8. 2005

Vejdete-li do jakéhokoliv knihkupectví v jakékoliv západní zemi, zjistíte, že jsou tam běžně a trvale k dispozici klasická díla z literatury té země. Pravidelně se dotiskují a můžete si je kdykoliv koupit. Toto až donedávna nebylo v České republice zvykem. Kniha vyjde, zmizí, a už ji v knihkupectvích nesežete.

Proto vznikla Česká knižnice Je to vydavatelský projekt, jehož cílem je zpřístupnit kvalitní, kritická vydání nejvýznamnějších děl z české literatury. Funguje od roku 1998 a celkem už vyšlo více než 40 nádherných knížek. Potíž je, že o tomto projektu málokdo ví a dokonale vypravené knížky se jen málo prodávají. Konec konců, kdo by měl v Čechách zájem o nějakou kvalitní literaturu, že?

Edice přežije, nalezne-li mezi 10 milióny Čechů 100 subskribentů. - Jinak...?

Redakce BL

O České knižnici napsal pro Britské listy Jiří Holý z pražské FFUK:

26. 8. 2005

poněkud nemístný příspěvek k debatám o národním charakteru

České pohádky mají mnoho zajímavých façet. Odjakživa jsem měl zvláště rád dvě pohádky, o Pepíčkovi Slavíčkovi a pak podivnou pohádku ze sbírky Jiřího Horáka, jejíž poučení mě vždycky fascinovalo.

Chudý, ale laskavý otec chalupník s chudou, ale laskavou matkou chalupnicí měli synka, který zvlčil, neposlouchal a posléze asi v patnácti uprchl z domu. Už o něm neslyšeli. Chudý otec s matkou žili nadále chudě a sami.

26. 8. 2005

"Podle informací dostupných velvyslanectví ČR v Canbeře k brutalitě nedocházelo pouze na jedné straně. Dav byl zjevně agresivní, ničil majetek a zanechal po sobě strašlivý nepořádek, který musel být odstraněn místními lidmi. Navíc se nikdo místních lidí neptal, jestli jim vadí hluk a jiné projevy CzechTeku. Organizátoři technoparty si pronajali pozemek, ale neměli povolení k tomu, aby tam pořádali takovou party."

Australanka paní Borschke poslala velvyslanci České republiky v Austrálii dopis, v němž protestovala proti brutálnímu zásahu na CzechTek 2005. Dále v něm napsala:

26. 8. 2005

Tak vida. Máme to zde taky. Po k prasknutí narvaných obchodech, které si dopřáváme již dobrých 15 let, k nám ten pravý "hard-core kapitalismus" dorazil snad až teprve nyní.

Přestože nemám televizi, přestože příliš nečtu manipulativní mainstreamové deníky v tuzemsku vydávané, přesto se až ke mně dostalo šílenství reality-show, které svým divákům (a bohužel nejen jim!) právě spouštějí TV Prima a TV NOVA.

Po poměrně kulturní a civilizované chuťovce typu Česko hledá Superstar přichází něco ostřejšího.

Pokud nevíte, co se v reality show řeší, můžete si učinit malou sondu. Ano, řeší se rozbitá láhev od piva, řeší se, jak správně vymýt vířivku, zejména se pak řeší, kdo koho nemá rád, kdo je p..a a kdo ne... a to se prosím bude řešit rovné 3 měsíce. Každý den. Každou hodinu. Každou minutu. Vše bude totiž i na webu.

26. 8. 2005

Nemohu se ubránit pocitu, že ropný zlom může být velkým dobrem pro lidstvo. Zavede lidstvo na křižovatku, na které se bude muset dát vpravo nebo vlevo. Jedna cesta bude znamenat vítězství, druhá cestu do temného středověku.

Ropná krize donutí civilizaci využít nové energetické zdroje.

26. 8. 2005

Advokát Greenpeace Petr Novotný nemá pravdu

Pokud se člověk rozhodně veřejně angažovat, musí počítat s podrážděnou odezvou těch, kterým "šlápne na kuří oko". Útoky lidí, jako je Petr Novotný, zkrátka patří k věci a nepřisuzuji jim větší váhu. Chci ale opravit neznalosti a nelogičnosti, které jeho text obsahuje.

26. 8. 2005

Pozor na soudy:

Reakce na článek Ivana Breziny "Advokát Greenpeace Petr Novotný nemá pravdu"

Pane Brezino, podle mého skromného názoru byste se měl omluvit, a ne kolem sebe sekat. Kdyby vás McTaggartovi příbuzní zažalovali (přičemž jistě správně spoléháte na to, že jim za to nestojíte), stáhli by z vás kalhoty. Udělal jste totiž přesně to, co vám před lety provedl Zeman: zveřejnil jste o někom jiném neověřenou informaci, kterou jste si někde přečetl (resp. se jí doslechl) a dál jí svojí obrazností dotvořil (o pančování, tedy úmyslném zavinění ze strany McTaggarta, se vámi uváděný primární zdroj nezmiňuje, takže jde zjevně o vaší spekulaci). Jak z vlastního procesu se Zemanem víte, důkazní břemeno byste nesl vy... a pokud nemáte schované nějaké eso v rukávu, odvažuji si tipnout, že neunesl :) Pokud byste se tedy nehájil stejně stupidní výmluvou jako Zeman "...já nic, já jen slyšel..."

26. 8. 2005

Představa Boha Stvořitele jakožto 3. osoby někde mimo nás, má svůj původ v odštěpení mysli od těla. Protože od nepaměti máme obsesivní pocit, ze pomo- cí své mysli ovládáme své tělo, myslíme si, ze stejně tak musí existovat někdo, kdo řídí běh kosmu a kdo je zároven mimo něj.

Myslím si, ze daleko přirozenější je představa Boha, jako někoho, či lépe něčeho, co je zároveň tím, co tvoří a řídí. V lese roste houba. Postupně mění tvar a strukturu a přitom je to nepochybně jen ona, která má svůj růst ve své moci. Představa, že někdo v pozadí "tahá za nitky" je umělá a nepřirozená.

26. 8. 2005

Aby paměť neklamala

"Pokud mě paměť neklame, v roce 1969 publikovala Světová literatura v cyklu o patafyzice i Galerii slavných blbců. Kromě Červené Karkulky, která si pletla vlky s babičkami, tam byl zařazen i seržant obsluhující radar na základně v Pearl Harboru 7. 12. 1941, který si spletl japonské bombardovací letky s hejnem vlaštovek", napsal nám pedagog Janek Wagner v souvislosti s výroky, které z úst autoritativních osob, mnohdy představitelů politických stran či státních instiucí zazněly - v rozporu se zdravým rozumem i fakty - o mediálním fenoménu minulých dní, akci CzechTek 2005. Některé z těchto nejkřiklavějších výroků autor připomněl - snad proto, aby nezapadly.

monitor dalších výroků "slavných" v této kauze ZDE

25. 8. 2005

Vysoký činitel OSN varoval, že bude veřejně kritizovat Británii za porušování lidských práv kvůli tomu, že plánuje vyhostit ze země údajné sympatizanty teroristů.

Manfred Novak, zvláštní vyšetřovatel komisaře OSN pro lidská práva pro otázky mučení, se vyjádřil, že chce o záležitosti jednat s britským ministrem vnitra Charlesem Clarkem.

Profesor Novak konstatoval, že úmysl britské vlády vrátit radikální kazatele do zemí jejich původu, přestože některé tyto země porušují lidská práva, "odráží tendenci v Evropě vyhnout se mezinárodním povinnostem nikoho nedeportovat, pokud existuje vážné riziko, že by tyto osoby mohly být podrobeny mučení."

25. 8. 2005

Britská vláda ve středu podstatnou měrou rozšířila svá měřítka pro deportaci cizinců z Británie, o nichž se domnívá, že ohrožují "národní zájem". Podle těchže měřítek bude také některým cizincům odepřeno povolení ke vstupu do Británie.

Ministr vnitra Charles Clarke ve středu odpoledne zveřejnil nové předpisy po třítýdenních konzultacích s náboženskými organizacemi. V důsledku těchto konzultací britská vláda zrušila jednou svou definici nepřijatelného chování.

25. 8. 2005

"Smrtonosnost však roste"

George W. Bush, nejodpočinutější prezident v americké historii, se tento týden vydal na Západ, aby konečně unikl místu své dlouhodobé dovolené - a proto strávil pár dní v letovisku Tamarack v horách ve státě Idaho. "Ňák tak nemám moc co dělat, jak se říká," sdělil reportérům.

Citujeme z redakčního komentáře Maureen Dowdové, který vyšel včera v americkém deníku New York Times.

24. 8. 2005

Vláda s omezenými pravomocemi je lepší než silná direktivní vláda, protože omezená vláda umenšuje problém veřejné nevědomosti.

Drtivá většina voličů v masové demokracii, argumentují tito myslitelé, je drastickým způsobem neinformována i o těch nejzákladnějších politických problémech. Ve volbách hlasují na základě nejrůznějších iracionálních a negramotných popudů. Ani elity nejsou schopny řádně porozumět složitosti politiky a jsou otroky ideologických stereotypů. Lidská mysl je příliš primitivní na to, aby dokázala porozumět složitosti moderní politiky. Demokratická politika je tak volbou mezi ideologickou rigiditou elit a absolutní nekompetentností širokých mas. Této neblahé situaci můžeme uniknout pouze tak, že omezíme rozhodovací moc vlády nad naším životem.

V padesátých a šedesátých letech mohla být americká pravice hrdá na několik významných politických teoretiků, ať už to byl James Burnham, Richard Weaver, Leo Strauss či Friedrich Hayek. Dnes už nikdo takový není, míní Austin Bramwell v časopise The American Conservative a pokračuje: Neznamená to ovšem, že by byl americký konzervatismus v úpadku, naopak je velmi populární.

25. 8. 2005

Rentgeny na letištích, zavedené po teroristických útocích a únosech v sedmdesátých letech, neproměnily USA, Británii ani podobné liberální společnosti v policejní státy. Nic takového neučiní ani vysoce technologické občanky ani policejní kamery na každém rohu. Technologie nejsou tyranské - tyranské jsou státy. Metternich vytvořil policejní stát prostřednictvím kurýrů. Stalin používal telegramů a telefonů. Liberální společnosti dokázaly najít rozumnou rovnováhu mezi bezpečností a soukromím v minulosti a lze na ně spolehnout, že to učiní i v budoucnosti.

Ať to zní jakkoliv paradoxně, silný stát je základní podmínkou pro individuální svobodu. Můžeme si dělat, co chceme, neozbrojeni, jen proto, že můžeme plně spoléhat na to, že nás dostatečně ochrání vláda. V zemích, kde se vláda rozložila nebo byla zničena, jako jsou třeba Afghánistán či Irák, nebo v zemích, ochromených zločinností, se život vrací k anarchii. Lidé, kteří se bojí vyjít ze svých opevněných domovů, nejsou svobodni, ať jsou jejich abstraktní právní a politická práva jakkoliv rozsáhlá.

My, kdo žijeme v liberálních západních společnostech, bychom měli změnit svůj způsob života, abychom byli méně zranitelní terorismem, argumentuje v britském měsíčníku Prospect Michael Lind.

25. 8. 2005

Autor se zabývá možností nahradit v ČR spotřebovávané pohonné hmoty na bázi derivátů ropy produkcí metylesteru oleje z řepky, pěstované na nevyužité zemědělské půdě.

Dejme tomu, že předpoklady autora ohledně potenciálu snížení spotřeby jsou reálné (i když pokud na jedné straně odečítá od spotřeby export výrobků z ropy, měl by na druhé straně přičíst jejich import) a že je opravdu potřeba nahradit jen asi 3 mil. tun ropy ročně, píše Jan Čáp.

25. 8. 2005

Povídá v Praze autobusák řidiči kamionu, že bude v Barceloně zítra kolem desáté. Řidič kamionu na to, že prý on tam musí skládat o půl hodiny dřív. Autobusák se zarazí a ptá se: ,,Ty máš parťáka?'' Ale odpověď je přesně ta, kterou čeká: ,,Nemám, vole.'' Sám řidič toho kamionu mi tu historku vyprávěl, když mě vezl z Německa. Už jsme tou dobou byli v Čechách. Na Rozvadově měl spát...

Nedávno Britské listy psaly o tom, jak se ukazuje, že letecké společnosti vyvíjejí na piloty tlak letět, i pokud letadlo trpí nějakou menší technickou závadou. Chtěl bych poukázat na to, že podobná situace existuje v nákladní dopravě. Zde se však jedná o naprosto zoufalý chronický stav, který se nikdo vůbec nepokouší nijak seriózně řešit.

19. 8. 2005

V červenci 2005 přispělo celkem 110 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 14 862 Kč. (Viz apel Jana Čulíka "Proč to nejde".) Na internetovém účtu Paypal máme nyní 732.19 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než osm tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2005 Británie: Ochranu proti smrtelné "ptačí chřipce" dostanou jen "příslušníci elit"   
26. 8. 2005 Pohádka O mladém stromku Alex  Koenigsmark
26. 8. 2005 Nákup transportérů pro armádu ČR: Ochrana životů, nebo kšeft? Karel  Dolejší
25. 8. 2005 Nejen piloti jsou pod tlakem Hynek  Hanke
25. 8. 2005 George W. Bush se tak unavil na dovolené, že musel jet na druhou dovolenou   
25. 8. 2005 Musíme se připůsobit terorismu   
24. 8. 2005 Konzervatismus se stal lidovou ideologií, a tak přestal intelektuálně stimulovat   
24. 8. 2005 Humanistický prorok Milan Machovec Pavel  Žďárský
23. 8. 2005 Zachvátí Evropu ptačí chřipka?   
23. 8. 2005 Spor o CzechTek - ohledávání hranic demokracie Jan  Čulík

Jean Charles de Menezes - nevinně usmrcený Brazilec v Londýně RSS 2.0      Historie >
26. 8. 2005 Do de Menezese stříleli třicet vteřin   
24. 8. 2005 Policisté zabili Brazilce, protože neměli v metru signál   
22. 8. 2005 Policie věděla, že Brazilec není bombový atentátník   
19. 8. 2005 Proč přišel Jean Charles de Menezes o život   
18. 8. 2005 Šéf londýnské policie se snažil zabránit nezávislému vyšetřování tohoto incidentu   
15. 8. 2005 Smrt v Stockwellu: Nezodpovězené otázky   
13. 8. 2005 Britská policie o usmrceném Brazilci lhala Fabiano  Golgo
5. 8. 2005 Tachovsko a Londýn: dva případy policejní brutality Thomas  Franke
1. 8. 2005 Zastřelen na útěku Michal  Jurza
27. 7. 2005 Policie nalezla atentátníkův automobil   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
26. 8. 2005 Ropný zlom -- velké dobro pro lidstvo? Michal  Mašín
25. 8. 2005 Nakrmíme buď auta, nebo sebe   
24. 8. 2005 Ropný šok a katastrofické scénáře z nedostatku ropy? -- nikoli pro ČR Pavel  Blaheta
24. 8. 2005 V ČR ropný šok nebude? Jiří  Pazdera
22. 8. 2005 Amerika ve válce: Prezident Bush se neodváží požádat občany, aby šetřili benzin Miloš  Kaláb
22. 8. 2005 Tak co máme proti tomu dělat? Jindřich  Kalous
15. 8. 2005 Scénáře ropného šoku - mediální odezva Jindřich  Kalous
10. 8. 2005 Cena ropy dosáhla 64 dolarů za barel - rapidně se zvyšuje cena benzínu   
8. 8. 2005 Ze zámoří přicházejí znepokojivé zprávy Jindřich  Kalous
3. 8. 2005 Scénáře ropného šoku Jindřich  Kalous

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
26. 8. 2005 Velvyslanec ČR v Austrálii nepravdivě informuje o Czechteku Bushka  Bryndová
24. 8. 2005 Hysterie a zaujatost by při seriózním řešení problémů neměly mít místo Josef  Provazník
23. 8. 2005 Czechtek: Konečně pravda!   
23. 8. 2005 Spor o CzechTek - ohledávání hranic demokracie Jan  Čulík
22. 8. 2005 Normobčan 1.0 beta Tomáš  Gawron
22. 8. 2005 Mapping the limits of democracy Jan  Čulík
21. 8. 2005 Happy birthday, pane premiére Štěpán  Kotrba
19. 8. 2005 Potřebujeme právní stát - ČR jím není   
19. 8. 2005 Kde doopravdy končí svoboda Ivo  Železný
19. 8. 2005 Kdo se měl stát ministrem kultury? Václav Šroub Ondřej  Slačálek

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
26. 8. 2005 Seznam četby pro studenty Vysoké školy mlíkařské Tomáš  Koloc
25. 8. 2005 Ticho Natálie  Kocábová
24. 8. 2005 Oči, které několik dní nespaly Tomáš  Koloc
23. 8. 2005 K jinému času Josef  Suchý
18. 8. 2005 Rozkvetlý smutek Karel  Hlaváček
16. 8. 2005 Nemalovat obrazy je lepší Petr  Štengl
15. 8. 2005 Za trochu lásky... Jaroslav  Vrchlický
12. 8. 2005 * * * Viktorie  Rybáková
11. 8. 2005 * * * Michal  Šanda
8. 8. 2005 * * * Viola  Fischerová

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 Proč to nejde? Jan  Čulík
7. 6. 2005 Příšerná úroveň a parazitismus Britských listů   
7. 6. 2005 Hodnotou BL je právě jejich nekomerčnost   

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2005 Co se právě hraje v Athénách pod Akropolí? Jan  Čulík
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
30. 7. 2005 O sporné redakční politice hradišťských Filmových listů Petr  Šafařík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
25. 7. 2005 Krev zmizelého - východoevropský western Jan  Čulík
25. 7. 2005 Letos žádné zázemí pro novináře Jan  Čulík

Filmový festival v Karlových Varech - 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2005 Večeře u Noriko: Vynikající japonský film Ema  Čulík
10. 7. 2005 Noriko's Dinner Table: An outstanding Japanese film Ema  Čulík
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
8. 7. 2005 Petrohradský mýtus žije dál v Městě bez slunce Ema  Čulík
8. 7. 2005 The Petersburg Myth lives on in Sunless City Ema  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš
7. 7. 2005 Broken Flowers -- Zlomené květiny Markéta  Sulovská
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2005 Jiří Vančura už nemá nic společného s Literárními novinami   
20. 7. 2005 Reklama a hlasatelé zelené pravdy a lásky v Literárních novinách Štěpán  Kotrba
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2005 Překvapivé paměti Čestmíra Císaře Jan  Čulík
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2005 Softwarové patenty - slovo na rozloučenou Jaroslav  Zvěřina
8. 7. 2005 Jde o obrovské peníze z licenčních poplatků a patentových sporů   
1. 7. 2005 O softwarových patentech   
30. 6. 2005 NE softwarovým patentům!   
30. 6. 2005 Softwarové patenty a demokracie v EU Jaroslav  Zvěřina
28. 6. 2005 Americký Nejvyšší soud: kopírování hudby je protizákonné   
24. 6. 2005 Demokracie v EU Ano či Ne - to již brzy napoví jednání o softwarových patentech   
7. 6. 2005 Proč říkám ANO! podniku Microsoft   
7. 6. 2005 Software je jako sex. Nejlepší je zadarmo!   
16. 5. 2005 Zbavte se Microsoftu a ušetříte miliony   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti   
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   
10. 6. 2005 Arogance moci   

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2005 Evropská integrace ničí sebe samu Martin  Horut
6. 6. 2005 Pánové politologové jistě něco vymyslí Michal  Vimmer
6. 6. 2005 Rebelie kmánů   
6. 6. 2005 Pozice mrtvého brouka v časech globalizace Milan  Černý
3. 6. 2005 Barroso: Evropská ústava není mrtvá   
3. 6. 2005 Poučení z francouzského a nizozemského NE Michael  Kroh
1. 6. 2005 Návrat politiky do Francie Milan  Neubert
1. 6. 2005 Problémy Evropské ústavní smlouvy Martin  Kunštek
1. 6. 2005 PBS: Co bude znamenat odmítnutí EU Francií pro USA?   
31. 5. 2005 Timothy Garton Ash: Francii ovládl strach   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
24. 6. 2005 Blair: "Je načase, aby se Evropa probudila"   
23. 6. 2005 Britský ministr financí požaduje reformy, aby se EU vyrovnala Číně   
13. 6. 2005 Euro a suverenita Přemysl  Janýr
6. 6. 2005 Rebelie kmánů   
6. 6. 2005 Pozice mrtvého brouka v časech globalizace Milan  Černý
3. 6. 2005 Barroso: Evropská ústava není mrtvá   
3. 6. 2005 Poučení z francouzského a nizozemského NE Michael  Kroh
1. 6. 2005 Návrat politiky do Francie Milan  Neubert
1. 6. 2005 Problémy Evropské ústavní smlouvy Martin  Kunštek
1. 6. 2005 PBS: Co bude znamenat odmítnutí EU Francií pro USA?   

Zelení RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2005 Pražští Zelení za Pražskou výzvou nestojí Petr  Uhl
15. 7. 2005 Hnutí Duha: Nešermujte s naším jménem Dominika  Kovaříková
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
17. 5. 2005 Získají domy nakonec polistopadoví zbohatlíci, kteří zasedají v městské radě? Stanislav A. Hošek
16. 5. 2005 Snahy řešit konflikty ve straně Zelených   
19. 4. 2005 Demokracie není apriori dobrá, nebo špatná Petr  Kuba
29. 3. 2005 Pokusy na zvířatech nejsou nezbytné   
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin
11. 3. 2005 Mají si slova uchovat svůj smysl? Ondřej  Slačálek
10. 3. 2005 Jakub Patočka je odtržen od reality Ivan  Brezina

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 8. 2005 O odvážných Polácích, flegmatických Češích a neutrálních Brazilcích Fabiano  Golgo
18. 8. 2005 Překvapivé paměti Čestmíra Císaře Jan  Čulík
11. 8. 2005 Pozvali jsme si v roce 1968 "spřátelená vojska" k okupaci sami? Jan  Polívka
30. 6. 2005 1968: Jak se nás komunisté báli Jan  Štěpánek
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2005 Británie začíná deportovat Kurdy do Iráku   
25. 8. 2005 George W. Bush se tak unavil na dovolené, že musel jet na druhou dovolenou   
24. 8. 2005 Proměňuje se Irák v islámský stát?   
18. 8. 2005 Zabrání svět americké okupaci Íránu? Mojmír  Babáček
11. 8. 2005 Evropa nesmí připustit americké ovládnutí vesmíru Mojmír  Babáček
27. 6. 2005 Spojené státy vyjednávají s iráckými povstalci   
21. 6. 2005 Bombardování Iráku dlouho před válkou bylo porušením mezinárodního práva   
13. 6. 2005 "Američané nemají řádné plány pro Irák po invazi"   
21. 5. 2005 Fotky Saddáma ve spodkách vyvolaly kontroverzi   
17. 5. 2005 Spojené státy "podporovaly ilegální prodej Saddámovy ropy"   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
19. 8. 2005 Všechny je za šest dnů stvořil Bůh Bohumil  Kartous
16. 8. 2005 Evoluce nebo kreacionismus?   
26. 7. 2005 V mystice se cesta za pravdou stává pravdou samotnou Boris  Cvek
8. 7. 2005 Hus, Konstantin a Metoděj Jaroslav  Štemberk
7. 7. 2005 Paměť a teologie Svatého Augustina Stanislav  Heczko
1. 7. 2005 Katolická církev nucena zaplatit odškodné ve výši 28 milionů Kč za sexuální zneužívání dítěte   
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
29. 6. 2005 Vatikán zahajuje svatořečení Jana Pavla II.   
13. 6. 2005 Italší katoličtí politici vzdorují církvi   
26. 5. 2005 Odsoudila katolická církev skutečně své zločiny?   

Školství RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2005 Británie: Studentům bude trvat 15 let, než splatí dluh za vysokoškolské studium   
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
26. 8. 2005 Podpořte Českou knižnici Jiří  Holý
13. 7. 2005 Zkrat B. T. Chrochtan
11. 7. 2005 Vztah církve a pracujícího lidu Štěpán  Okač
7. 7. 2005 MÁ DĚVA JEŠTĚ DŘÍMÁ Karel Hynek Mácha
4. 7. 2005 ROMÁN V KOSTCE T. R. Field
10. 6. 2005 Petra Hůlová   
3. 6. 2005 Vždyť přece létat časem je krásné Tomáš  Koloc
3. 6. 2005 Azyl a království Alex  Koenigsmark
3. 6. 2005 Je útlak plodný? Kvete umění při útlaku jinak? Jan  Čulík
23. 5. 2005 "Bez paměti žilo by se lépe ..." Jakub  Kára