9. 1. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 1. 2008

Pracuji jako lékař na největším anesteziologicko-resuscitačním oddělení v naší republice, kde jsou léčeni pacienti s nejtěžšími onemocněními, tedy na často hraně života a smrti. Třetina našich pacientů umírá. Předávat příbuzným těch, které opustil jejich blízký, spolu se zdrcujícími zprávami fakturu za (neúspěšnou) léčbu je nepříjemné. Téměř nikdo z našich pacientů, vzhledem k tíži svého stavu, není schopen vyjádřit poučený souhlas s hospitalizací, a tedy placením poplatků. Máme na to vůbec právo? Ale zvykneme si.

U některých našich nemocných (typicky obětem dopravních úrazů nebo mladým pacientům s prasklou výdutí mozkové tepny) dojde "jen" ke smrti mozku, a zbytek těla je předán pro transplantační účely, aby zachránil další životy. Paří k nejtěžším chvílím v naší práci sdělovat příbuzným (typicky rodičům), že od jisté chvíle je již jejich nejbližší po smrti, jen přístroje udržují zbytek těla v chodu. Jenom vypadá, že spí. Příbuzní se loučí u lůžka. Sestřička se zachová jako profesionál intenzivní péče, podává příbuzným židle. Za rohem se rozbrečí ale každá. Pak poslední pohlazení po ruce, odvádíme příbuzné stranou, těžko hledáme slova útěchy. Chtěl bych se zeptat pana Cikrta a Julínka, hrozí mi taky pokuta pojišťovny, když dám raději 180 Kč za hospitalizaci takovéhleho pacienta ze svého?

Sloupek
Jiří Gold

právě
to co bys chtěl
nechtěj: je mnoho věcí
které se budou dít
i bez tebe: stačí
že tě jednou najdou
lapajícího po dechu
zklidni se
ne jako vítr
před bouří: jako nebe
když do jeho boku
dokrvava rozervaného
zapadá slunce: bolest
je rubem bytí
jehož lícem je život
plný bolesti

29. 1. 2001

z knihy ...in vento scribere. Concordia, Praha 2004. Mezi svých deset básní vybrala Marcela Pátková.

9. 1. 2008

Chtěl bych jenom p. MUDr. Duška ujistit, že Julínkovy poplatky za zemřelé nejsou nic nového. V Protektorátu byl rodině popraveného příslušníka zaslán úmrtní list a vyúčtování nákladů na popravu a kremaci, poznamenává Leopold Kyslinger.

Zde v Británii by (podobný "dluh" "zemřel" s osobou. Vydání účtu rodině zemřelého by bylo nesmyslné - no, snad by mělo smysl jen v tom, že by účetní v účtech mohl vykázat nesplatné dluhy.

Doporučuju panu Duškovi, aby se seznámil s relevantním českým zákonem o dluzích (tedy, jestli existuje), píše Eugen Svoboda z Belfastu.

9. 1. 2008

Změny, které provedl Český rozhlas od začátku roku na stanici Radiožurnál, byly drastické. To se vědělo dopředu. Nic proti tomu. Úmysl provětrat zatuchlý a konzervativní program, omladit vysílání, přinést nové tváře a posílit nejen "hvězdné" obsazení moderátorských postů - to vše je chvályhodnou a nutnou změnou. Ale jen několik lidí vědělo, co se doopravdy chystá. Věděla to nová ředitelka Barbora Tachecí, která ale úkol pochopila tak, jak jí dosavadní zkušenost z privátu velela, a věděla to Rada, které Tachecí program představovala. Rada také jako první slyšela pilotní části programu "omlazené stanice". Předsednictvo Rady vyjádřilo nadšený souhlas. Předseda Rady Florian, místopředsedkyně Jaklová i bývalý moderátor Zelenka jásali nad novou podobou veřejné služby. Vždyť to bylo přesně tak, jak to chtěli. Vždyť si změny vynutili. Co zbývá generálnímu řediteli? Válčit se svou vlastní Radou? Takhle to ale dopadne, pokud Rada silově ovlivňuje obsah média, i když tomu vůbec nerozumí.

9. 1. 2008

Dnes asi žijeme v nejlepším období naší země, v jakém jsme kdy žili:)

Podle posledních zpráv si pan ministr pochvaluje, že vybírání poplatků jde bez nejmenších problémů a ministerstvo žádné stížnosti nemá. Minimálně jednu zoufalou stížnost máte, pane ministře, ale možná není dost dobře patrná ani ve vyšších nadmořských výškách, ani při zemi, kde se patrně nalézají všechny smyslové orgány ministerstva zdravotnictví. Běžnému člověku je ale dobře srozumitelná.

Případ paní Neumannové poukazuje na to, že současná společnost je ochotna vystavit své sociálně a zdravotně oslabené členy do bezvýchodné situace. Pokud společenské mechanismy podporují situace, kterým by měly v demokraticky zřizované společnosti zabraňovat, poukazuje to na jejich vyšinutí z podřízeného postavení, ve kterém by měly společnosti sloužit, na úroveň, ve které tyto mechanismy samy začínají diktovat své požadavky a svá rozhodnutí, jejichž cíle jsou "vyšší" než lidské. Je přitom vcelku jedno, jestli vyšší cíle těchto snah spočívají v ideologické doktríně formulované nábožensky, filosoficky, vědecky, nebo, jako v tomto případě, ekonomicky. Zejména těm, kteří se dostávají do postavení společenským mechanismem exkomunikovaných, vůbec nezáleží na tom, jaký velký cíl je odsunul mimo sociální síť. Trpí tak, jako tak.

9. 1. 2008

Víme, že děti, které vyrostou v rodině nezaměstnaných rodičů, mají horší výsledky ve škole, je pravděpodobnější, že i ony budou v dospělosti nezaměstnané a vzniká tak spirála sociální deprivace, která trvá po celé generace.

Mluvčí britské Konzervativní strany pro zaměstnanost a důchody

V Británii žije více než 13 milionů dětí. Podle nejnovějších analýz jich přibližně 1,6 -- 3,8 milionu vyrůstá v chudobě. Závisí to na tom, zda měříte absolutní či relativní chudobu a jestli do hodnocení zahranete náklady na bydlení nebo ne. Britská vláda chce snížit během následujících 12 let oba tyto údaje na nulu.

V úterý v poledne věnoval britský rozhlas v každodenním pořadu, , který se zabývá "spotřebitelskými záležitostmi" celých 50 minut diskusi mezi posluchači a odborníky o chudobě v Británii a zejména o chudobě dětí. Člověka při tom napadaly četné paralely k situaci v České republice. Toto je už asi třetí pořad, v němž se rozhlas BBC plánovitě zabývá chudobou v Británii. Kdy se věnuje závažnému tématu chudoby v České republice Český rozhlas a Česká televize?

Shrnujeme nejzajímavější myšlenky z diskuse v BBC.

8. 1. 2008

Zkušenosti lékaře z prvních 8 dnů po zavedení poplatků

Máme za sebou osm dnů zkušeností s regulačními poplatky a jejich výběrem. Zkušenosti se týkají především ambulantních ošetření, lékáren a pohotovostní služby. Na ostatní aspekty (hospitalizace) je skutečně příliš brzo pro posuzování. Totéž se týká i posuzování doplatkového limitu 5 000.- Kč a způsobu jeho vracení. Jak se říká - život ukáže.

Nicméně několik věcí lze i po těchto osmi dnech říci:

Předně, dle mých zkušeností, skutečně lidé doplatky platí bez problémů. Zdržuje to a do ordinace - ambulance zanáší zcela nový prvek. Já jsem byl zvyklý, že v ordinaci se já věnuji nemocnému.

Zápisy dokumentace dělám po jeho odchodu. Bývalo to tak, že sestra neruší, pouze dohaduje termíny kontrol, ci provádí aplikaci injekcí nebo měření tlaku. Teď dohaduje výběr peněz, stvrzenek a vracení drobných.

9. 1. 2008

Z řady důvodů jsem se rozhodl zjistit, jestli by se nedal případ paní N. řešit jinak, než nedůstojně a neefektivně -- charitou nebo nějak asociálně. Mé závěry jsou pro nedostatek přesnějších informací o N. dosti obecné. Dle mých zjištění, výpočtů a úvah se věc má takto, píše Martin Praum

9. 1. 2008

Britské listy informovaly v rámci posledních analýz o vyhoštění dvou diplomatů z Afghánistánu a smrti Bénazír Bhuttové v Pákistánu o informacích, naznačujících aktivity britské rozvědky v obou zemích při zkoumání možností vzniku samostatného státu, zahrnujícího severovýchodní provincie Afghánistánu, severozápadní provincie Pákistánu a pákistánský Wazíristán - tedy převážně horská, nepřístupná území sahající až po Balúčistán.

Novináři z BBC, dotázaní, proč BBC v případě vyhoštění dvou diplomatů z Afgánistánu, se dosud tímto případem podrobně nezabývala, potvrdili, že takovéto informace prověřují, i když nikdo nechce hovořit na kameru.

Jan Zeman: Neprofesionalita nebo Profesionálové? ZDE

Štěpán Kotrba: Al Džazíra není svatá, BBC není svatá, není svatý ani Guardian ZDE
Tomáš Krček: "Musela Bhuttová zemřít, protože řekla, že je bin Ladin mrtev?" ZDE
Štěpán Kotrba: "Dvě porážky tajné londýnské diplomacie za dva dny - není to trochu moc?"ZDE
Štěpán Kotrba: "Poškozování národní bezpečnosti se nevyplácí ani v zemi opia" ZDE

Smrt Bénazír Bhuttové a další souvislosti TÉMA BL

KLIKNUTÍM ZVĚTŠIT
8. 1. 2008

Mám dojem, že tento případ paní Neumannové byl již v české TV, nevím zda v ČT24. Volala tam totiž do diskusního pořadu (název si nemohu upamatovat) jistá žena, která řekla o svých značných zdrav. potížích a o výměně svého bytu.

Pozvaní hosté z ní byll vyloženě nervózní, replikovali, že je nutno se poptat na sociálce a mimikou naznačovali, že ani tam jí neporadí. A rychle se snažili přejít k dalšímu již triviálnějšímu dotazu.

Moje doporučení je následovné:

9. 1. 2008

Metoda ohlupování obyvatelstva stálým opakováním lží se s úspěchem používala za všech nedemokratických režimů a je smutné, když je používána jako pracovní postup i reprezentací strany, která má v názvu "demokratická". Využívá se přitom skutečnosti, že většina lidí má jen málo informací o reálném stavu věcí a dost je i těch, kteří nejsou schopni dostupné informace správně vyhodnotit. Potom není těžké uplatnit účelové lži vybrané pomocí zneužité psychologie. V televizi jsou pak záběry paní, které rády zaplatí poplatky, protože zdraví je přednější, než těch pár korun. A nevědí nic o tom, že zavádění poplatků má nahradit chyby, které se měly odstranit a neodstranily a zastřít další nepravosti a i když většina lidí poplatky unese, pro někoho jsou bariérou. Takto se do oblbování zapojují i média a připravuje se půda, aby prošly i velké loupeže společného vlastnictví občanů, jako je privatizace nemocnic za babku za současné ztráty garancí s nimi spojených a vydání zdravotních pojišťoven a fondů veřejného pojištění do soukromých rukou, což umožní trvalé a neomezené vysávání dříve chráněných veřejných fondů ve prospěch nových majitelů zdravotnictví.

9. 1. 2008

Polemika s reakcí Jana Bláhy.

Pokud by pan Bláha pečlivě poslouchal rozhovor s ministrem Julínkem a následně tuším, že v nedělní "Partii" mluvčím Cikrtem, tak by se dozvěděl, že za vybrané poplatky si můžou lékaři např: "Zlepšit vybavení ordinace", píše Arnošt Drozd.

9. 1. 2008

Duch nejhorších praktik diplomacie 19. století znovu ožívá: za zavřenými dveřmi připravuje skupina úředníků a politiků rozbití Srbska. Ve snaze vyhnout se odpovědnosti před veřejnost předstírají, že odtržení Kosova je živelný proces. Ve skutečnosti vše postupuje podle připraveného scénáře. Koncem prosince upozornil americký deník International Herald Tribune, že 28. ledna by měla Rada mistrů Evropské unie rozhodnout o vyslání mise do Kosova, čímž by měl být nastartován proces mezinárodního uznávání separatistické vlády v Prištině. Následovat by mělo uznání ze strany USA, vybraných států Evropské unie a 56 členů Organizace islámské konference.

To vše se děje proti vůli Republiky Srbsko.

9. 1. 2008

Informace o životním minimu v České republice, které jsme vám přinesli včera , vycházely z oficiálního zdroje: internetových stránek státu na serveru Czech.cz. Ne naší vinou zde byly zastaralé informace a nebyl zde údaje o době platnosti informací. Provozovatelem portálu je Ministerstvo zahraničních věcí ČR. Co od něj za peníze nás všech čekat... Portál Czech.cz vyšel poplatníky na 32 milionů Kč, které zaplatíme firmě Advertures. na chyby bylo ministerstvo upozorněno už v červenci 2006 a firma slibovala dle Lidových novin okamžitou opravu. Čtenářům se omlouváme a děkujeme těm, kteří nás upozornili na chybu. Skutečnost od 1. 1. 2008 je ale ještě horší, než jsme psali. Přesné údaje o životním a existenčním minimu naleznete na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí. Podle definice je

  • Životní minimum minimální společensky uznaná hranice peněžních příjmů k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb.
  • Existenční minimum je minimální hranicí peněžních příjmů, která se považuje za nezbytnou k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb na úrovni umožňující přežití.

Cyničnost této definice zjistíte, když použijete oficiální kalkulačku, kterou ministr Nečas na stránkách nabízí... Životní minimum pro jednotlivce je 3126 Kč za měsíc, přičemž v této částce není zahrnut příspěvek na náklady bydlení . Podle ministerstva je "z důvodu větší motivace" zaveden pro dospělé osoby v hmotné nouzi ještě institut existenčního minima. Tato částka je 2020 Kč za měsíc.

MPSV ke dni 2.1.2008: Životní a existenční minimum ZDE

9. 1. 2008

INVESTIČNÍ ANALÝZA

Martin Martínek

V souvislosti s nedávnou zprávou o tom, že se manažeři ČEZu rozhodli vybrat si své manažerské odměny, které jim tak štědře zařídila minulá vláda sociální demokracie, zazněla řada komentářů. Jen málo z nich se zamyslelo nad tím, jaký je vlastně stav firmy, kterou tito manažeři řídí.

Proč si nikdo nepoloží otázku, proč právě teď dospěli k závěru, že si mají své akcie a tedy jejich fiktivní hodnotu vyměnit za jisté peníze? Proč to neudělají za půl roku či za dva roky? Není to náhodou doznání toho, že dobře již bylo a že to teď již bude jen horší?

9. 1. 2008

ANALÝZA MEZINÁRODNÍ POLITIKY ROKU 2007

Sotva je na zeměkouli člověk, jenž by nějaké – takové, či makové – neměl. Podle toho kdo jsme, kde jsme a kam patříme jsou naše starosti a radosti různé a možná i ty společné různě vnímáme, či třeba ani nevnímáme. Snad trochu víc než obvykle jsem se v poslední době zamýšlel nad tím, co máme za sebou, co nás asi letos čeká a co to pro nás bude znamenat. Něco z toho, co nás možná nejvíc ovlivní zde zkusím zmínit a spíš než po české scéně, již si každý, ať už doma, či v hospodě nejradši a samozřejmě nejlépe ocení sám, se rozhlédnu po světě na němž je ostatně i ta česká motanice závislá.

Oskar Krejčí
9. 1. 2008

Rozhovor poradce federální vlády k 17. listopadu 2007

Oskar Krejčí bol poradcom dvoch československých predsedov vlád - Ladislava Adamca a Mariána Čalfu. Po boku Adamca pôsobil ako jeden z kľúčových poradcov počas definitívnej krízy a rozpadu komunistického režimu. Bol tým poradcom, na ktorého sa obrátili predstavitelia iniciatívy Mosty Michael Kocáb a Michal Horáček s ponukou sprostredkovať kontakty medzi vládou a opozíciou. Pri príležitosti 18. výročia zamatovej revolúcie s ním TASR prináša rozhovor.

Čo bolo Vašou úlohou ako Adamcovho poradcu?
Mal som na starosti politický systém. Každý z poradcov mal vo svojom rezorte pripraviť premiérovi pripomienky k materiálom. Stanovisko premiérovi dával aj odbor predsedníctva vlády a zodpovedajúce ministerstvo. Väčšina poradcov mala kontakt s premiérom malý a niekedy nulový. K môjmu šťastiu patrí, že som robil vnútornú politiku pre premiéra v zlomovom okamihu dejín.
8. 1. 2008

Rath definitivně vyhrál spor s Dalíkem a ODS

ČTK 15:35│ Bývalý ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) dnes definitivně vyhrál svůj spor s premiérovým spolupracovníkem Markem Dalíkem a ODS. Za slova o korupci se jim nemusí omlouvat ani platit odškodnění. Rozhodl o tom pražský vrchní soud, který tak potvrdil červnový verdikt Krajského soudu v Praze. Občanští demokraté a Dalík se proti nepravomocnému rozhodnutí odvolali.

"Odvolání bylo zamítnuto," řekl dnes ČTK mluvčí vrchního soudu Jan Fořt.

8. 1. 2008

ŠOK 14:30│ Prosincové šetření CVVM se věnovalo dvěma otázkám v souvislosti se záměrem umístit na českém území radarovou stanici, která by byla součástí systému antibalistické obrany USA. Podle nejnovějšího průzkumu CVVM nechce radarovou základnu 70% dotázaných. Podporuje ji 23 %. Od června 2007 stoupl počet rozhodně nesouhlasících o 4% na 44% a o 1% stoupl počet těch spíše nesouhlasících na 26%. O 6% klesl počet těch, kteří spíše souhlasí na 16% a o 1% stoupl počet těch, kteří rozhodně souhlasí na 7% . Znamená to, že s výstavbou americké základny rozhodně nesouhlasí 15% voličů ODS a spíše nesouhlasí dalších 25% voličů ODS. 73 % občanů chce referendum o základně, proti němu je 19% občanů. Tvrdými odpůrci referenda jsou pouze tvrdí příznivci základny - i 49% voličů ODS si přeje referendum...

CVVM: Občané o americké radarové základně v ČR ZDE

8. 1. 2008

Britské listy se obrátily dopisem na několik čelných editorů a reportérů televize BBC s prosbou o vyjádření k "mlčení" nad kontroverzí o dvou diplomatech, vyhoštěných z Afghánistánu a nad "editací" Frostova rozhovoru s Bénazír Bhutto. Okamžitě se telefonicky ozval Peter Barron, editor publicistického pořadu BBC Newsnight. Konstatoval, že pořad Newsnight pochybnosti nad rolí obou diplomatů sdílí a že záležitost vyšetřuje. Informace, které poskytly Britské listy , které však nelze zdrojovat, a ani tedy podrobně citovat, označil za zajímavé a uvedl, že pořad Newsnight směřuje své vyšetřování věci v Pákistánu a Afghánistánu obdobným směrem. Newsnight oba muže požádala o rozhovor, ale odmítli ho poskytnout.

O kontroverzním vystřižení věty o smrti Usámy bin Ladina z Frostova rozhovoru s Bénazír Bhuttovou nevěděl a byl upřímně šokován takovou praxí. Řekl, že prošetří i tuto záležitost.

9. 1. 2008

Série článků v MF Dnes z 19.prosince loňského roku, tříkrálové vydání Otázek Václava Moravce a Reportéři ČT 7. ledna 2008 rozvířili znova téma nestandardního zásahu nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké do případu bývalého místopředsedy vlády Jiřího Čunka. Jako druhý hlas nehezké písničky k tomu zaznívá upozornění na skutečnost, že Jiří Čunek ve skutečnosti dále řídí ministerstvo pro místní rozvoj, ač vedení KDU-ČSL rozhodlo, že mezeru po něm má zatím zaplnit Cyril Svoboda. A premiér připustil, že nemá velkou chuť vzdorovat tlaku lidovců, budou-li příliš naléhat na Čunkův návrat do vlády. Jistě to není náhoda, že přesně v této době se rozjela další mediální kampaň, jejíž provedení připomíná difamační akce tajných služeb. Nebudu spekulovat, proč právě teď a komu to má sloužit. Blahu občanů této země jistě ne.

Kaaba - hadždž
9. 1. 2008

V předchozích dílech pojednání o islámském právu (šarí`a) jsme se zabývali obecnou charakteristikou šarí`y a podrobně jsme se seznámili s 1300 let trvajícím vývojem islámského práva. Nyní je na místě seznámit se postupně s právem samotným, kdy je nutno začít od jeho pramenů.

Každý právní řád má totiž své "normativní ohnisko", od něhož se normy vyšší i nižší právní síly odvozují. V islámském právu je tímto ohniskem, resp. "ústavou", Korán a sunna. Doplňujícími prameny práva, potažmo metodami právní argumentace, jsou konsenzus a analogie, jakož i další doplňkové zdroje. Všemi zmíněnými prameny se v této části budeme podrobně zabývat.

1. díl seriálu o islámském právu : Islámské právo šarí‘a ZDE

2. díl seriálu o islámském právu : Průvodce šarí'ou - historický vývoj islámského práva ZDE
9. 1. 2008

obálka

Jan Čulík    uvádí
JACÍ JSME /
Česká společnost v hraném filmu
devadesátých a nultých let

Křest knihy a autorské čtení

17. ledna 2008 PRAHA
      17 h

Palác knih Luxor (Václavské náměstí 41)
Hosté: Jiří Svoboda, Petr Koliha, Jan Gogola starší,
Jan Švankmajer a Jiří Kallista

18. ledna 2008 BRNO
      17 h

Dům pánů z Kunštátu (Dominikánská 9). . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


9. 1. 2008

Má smysl opájet se spekulací s daty?

Není možné přehlédnout, že některé osmičky na konci letopočtů (na místě jednotek) mají pro české -- a zčásti československé -- dějiny mimořádný význam. Je skoro zbytečné si je v 20. století opakovat. Kolikrát už jsme si to takto s "osudovou" naléhavostí připomínali? Samozřejmě, 1918, 1938, 1948, 1968... (Našli bychom také v dřívější, ne-li v dávné minulosti další aspiranty na "osudové osmičkové omámení", pozitivně třeba v roce 1348 za Karla IV.; nebylo takovou nanejvýš významnou událostí založení první univerzity ve střední Evropě?

9. 1. 2008

Kdo z nás by nechtěl vědět o příštím -- i záhrobním -- čase víc?

Ještě v době, když už začala vznikat moderní věda (v 17. století), stále vedle ní žila pověra a mýty. Dokonce jeden člen Královské společnosti v Anglii -- ač byl jinak skeptikem -- vystavil dobrozdání, že čarodějnice existují a jsou "prokazatelně" ve styku s temnými silami ďábla. (Byl to Joseph Glanvill.) Naše média i v 21. století setrvale koketují s představami o existenci okultních sil, jejichž reprezentanty pak zvou k verbální prezentaci nanejvýš problematických procedur a představ s nimi spojených.

9. 1. 2008

Monitor Jana Paula:

Nepozornost, vyvolaná už předem vytvořeným názorem mě nepřekvapuje, a tak se ani nedivím, že Pavlu Cholevovou můj článek "Ztohoven půjdou k soudu, jenomže co vlastně bude souzeno?" nadzvedl, protože ona už dávno ví, co je umění. Svůj text nebudu dodatečně obhajovat, čtenář si vytvořil svůj vlastní pohled, nepotřebuji ho přesvědčovat.

9. 1. 2008

Avantgardní skupina Ztohoven se dopustila simulací atomového výbuchu závažného protispolečenského činu. Její členové poděsili televizní diváky špatnou předpovědí počasí. Někteří diváci to mohli vzít vážně a mohli se připravovat na atomový výbuch. Toto ale není vůbec společensky žádoucí!

9. 1. 2008

LH │ Za dobrotu na žebrotu i tak by se dala nazvat zpráva britského Sunday Times. Podle Sunday Times si britská vláda všimla, že zhruba 50 % britských muslimek sedí doma a nepracuje. A tak přišla s "geniálním" plánem, v rámci boje proti terorismu a radikalizaci muslimské mládeže poslat muslimky na speciální kurz, který normálně absoluvují manažeři nejvýznamnější stovky britských firem, citovaných v burzovním žebříčku FTSE 100. Tento manažerský kurz jim má pomoci kontrolovat fanatiky a pomoci tak britské vládě v boji s terorismem -- ano čtete správně muslimky by po absolvováni tohoto kurzu měly ovládat/kontrolovat fanatiky.

Proti plánu britské vlády se již ostře postavil the Muslim Council of Britain. Tato rada slovy svého člena Inayat Bunglawala vládni plán ostře odsoudila a označila jej za snahu učinit z muslimských žen "špiony". Naopak muslimská aktivistka Šaista Gohir soudí, že tento plán britské vlády pomůže muslimkám hrát větší roli ve veřejném životě.

Podrobnější informace ZDE

9. 1. 2008

Poslední prázdninový den praskalo divadlo v Korunní ulici na Vinohradech ve švech. Stovky mladých lidí přišly na setkání s Jeneane Prevatt, PhD, známou pod jménem Jyoti. Již dříve se česká veřejnost mohla seznámit s překladem její knihy Anděl zavolal mé jméno. Tentokrát Jyoti poslechla volání své intuice a dala dohromady třináct moudrých starých žen ze čtyř kontinentů světa, se kterými se setkává dvakrát ročně vždy v místě bydliště jedné z nich. Jde o ženy původních kultur a kmenů, které vytvořily celosvětovou Radu starších žen, jejíž ambicí je sjednocení žen celého světa k převzetí zodpovědnosti nad jeho stavem.

8. 1. 2008

Bin Ladin is dead. Bhutto is dead.

Chybějící tři a půl minuty v rozhovoru al-Džazíry s Bénazír Bhuttovou

reakce na článek Tomáše Krčka "Musela Bhuttová zemřít, protože řekla, že je bin Ladin mrtev?", v kontextu s diskuzí šéfredaktora Britských listů Jana Čulíka s editorem BBC, zveřejněnou v článku "Bénazír Bhuttová: BBC se omlouvá za cenzuru rozhovoru", s komentářem Jana Čulíka "Cenzura, nebo redakční práce?", a s přihlédnutím k analýzám Štěpána Kotrby "Poškozování národní bezpečnosti se nevyplácí ani v zemi opia" a "Dvě porážky tajné londýnské diplomacie za dva dny - není to trochu moc?" a v kontextu s další diskuzí na toto téma

O tom, že Benazir Bhuttová vyslovila inkriminovanou větu o tom, že Usáma bin Ládin je mrtev (už více než šest let), jsem se dozvěděl náhodou v den její smrti. Při studiu materiálů kolem jejího zavraždění jsem narazil i na rozhovor na al-Jazeera. Nevěnoval jsem tomu upřímně řečeno příliš pozornosti, protože tak pouze dále potvrdila, že je Usáma bin Ládin dávno mrtev - informaci, pro kterou existuje více nezávislých, jakkoli vzájemně si odporujících zpráv.

Egypt, al-Wafd, 12. 26. 2001 News of Bin Laden's Death and Funeral 10 days ago ZDE

Khaleej Times/ DPA, 23. 9. 2006: Osama bin Laden is dead: French paper ZDE

Smrt Bénazír Bhuttové a další souvislosti TÉMA BL

8. 1. 2008

Snaha radního Janečka pomoci panu S je chvályhodná. Mě ovšem neuspokojuje. Tvrdím, že město zanedbává povinnost pečovat o potřeby bezdomovců. Izolovaná pomoc panu S to nevytrhne.

V odborných kruzích USA a Západní Evropy je stará vesta, že desítky procent bezdomovců jsou lidé s vážnou duševní poruchou. Stanovení procenta závisí na metodě a kritériích, vždy jde o desítky procent. Bezdomovců trpících psychózou (nemocí z okruhu schizofrenie) je 20- 40 procent, ačkoli prevalence v populaci „domovců“ je 1%. Jejich bezdomovectví není dobrovolně přijatý životní styl, jak říká mýtus, ale důsledek řádně neléčeného onemocnění. Protože se o bezdomovce po této stránce téměř nikdo nestará, jsou rozpoznáni obvykle náhodně, v celém západním „kulturním“ světě za podobných okolností. Většinou tak, že jsou do léčebny přivezeni za asistence policie po konfliktu v němž se chovali divně, často po úrazu nebo během léčení nemoci, když se při ošetření chovají nápadně. Často se pak ukáže, že zřejmě trpí psychózou řadu let a nikdy nebo už dlouho nebyli léčeni. Místo života v němž by byli v lepším případě vyléčení a platní, v horším méně nemocní a schopní se společensky zařadit, prožívají život opovrhovaných vyděděnců ve špíně, hladu a zimě.

8. 1. 2008

Zaujal mě příspěvek pana Řezáče "Zaplaťe konstruktéry". Myslím si, že vše nespočívá jenom v penězích. Nikdy za více jak čtyřicet let své aktivní činnosti jsem se nestkal s jediným člověkem, který by řekl: " Já jsem se svým platem spokojený, dostávám tolik kolik si zasluhuji." Téměř každý poukazoval na to, že on bere tolik a tolik, zatímco jeho kolega, který dělá stejnou práci, bere víc. Myslím si, že na nedostatku technických kádrů, techniků nebo inženýrů, ale stejně tak jenom vyučených řemeslníků, má svůj podíl obyčejná lenost. Proč je menší zájem o studium na technických školách ? Důvod je jasný - je tam matematika . Matematika se nedá naučit, odbiflovat.Té se musí rozumět a to vyžaduje nutně myšlení a je mnoho těch, které myšlení bolí.

Kaaba
8. 1. 2008

V předchozí části "průvodce šarí'ou" jsme se věnovali charakteru islámského práva. Povaha šarí'y však nebyla od počátku pevně daná, stejně jako jednotlivé normy islámského práva, ale konečné všeobecně uznávané podobě islámského práva předcházel dlouhý a zajímavý historický vývoj.

V předislámském období mělo dominantní roli primitivní nepsané zvykové právo, předávané z generace na generaci ústním podáním a ustálenou praxí. Jeho platnost nebyla opřena o zjevení ani o legislativní text, ale o autoritu otců a praotců, kteří se jím "odnepaměti" řídili. Platila zásada dobře známá i z evropského právního vývoje -- "co je staré, je dobré". Jedinec nebyl odpovědný Bohu, ale svému kmeni a odkazu předků.

1. díl seriálu o islámském právu : Islámské právo šarí‘a ZDE
8. 1. 2008

Přečtl jsem si článek "Skandální postup států EU i Česka na jednání Valného shromáždění OSN" na BL a rád bych vás upozornil na tento článek z deníku Rovnost v němž jeho autor poukazuje na stále otevřenější propojení Občanské demokratické strany s krajní pravicí. Určitě to alespoň částečně vysvětluje proč zahranični politika ČR pod vládou ODS směřuje k odmítáni kritiky fašismu a rasismu, míní Lukáš Lhoťan.

Poznámka ŠOK: Iniciativě extrémní pravice, špiček neonacistů, neonacionalistů a ultrakatolíků pod názvem D.O.S.T. , kterou podepsalo i několik čelných poslanců ODS, se věnuje i analytický článek na serveru radikálních antifašistů. Začíná proces zjišťování společných zájmů parlamentní pravice a ultrapravicových radikálních bojůvek. "Byl jsem rád, že jsou tam nějaké výhrady vůči byrokracii v Evropské unii a neutuchajícím množení různých předpisů a regulací," řekl podle médií k petici D.O.S.T. poslanec ODS Juraj Raninec. Brněnský xenofob, zastupitel Petr Paulczyňski měl problémy s rasismem nedávno, kdy si zažil svých pět minut mediální slávy za anticiganistické vtipy a výroky na svém webu. Ultrapravicová neonacionalistka Edelmannová se také nesetkala s předsedou ODS Topolánkem nadarmo. Poslanci ODS Dundáčková, Páralová, Raninec, Ježek, Prosek či Pleva tak stojí v řadě spolu s předsedou Vlastenecké fronty Davidem Macháčkem nebo zakladatelem Národně sociálního bloku Janem Kopalem. Začíná stejný proces, jaký proběhl už před sedmdesáti lety. Historie se vrací. Politická pravice i katolická církev hnědnou. V celé Evropě.

Antifa: Stejně vás D.O.S.T.anem... ZDE

Deník: Politikům ODS dělá společnost extrémní pravice ZDE
iHNed: Několik politiků podepsalo výzvu, pod níž jsou i jména extremistů ZDE
iDnes: Politici ODS podepsali petici, kterou iniciují extremisté ZDE

BL 21. 1. 2006, Štěpán Kotrba: Za poškození dobrého jména a demokratické pověsti si může ODS sama ZDE

BL 12. 8. 2005, Lukáš Jelínek: Co se skrývá za setkáním předsedy ODS s předsedkyní Národní strany? Fronta vpravdě národní ZDE
4. 1. 2008

KNIHOVNA BRITSKÝCH LISTŮ

V domku přes řeku umřela stařenka, tři dny ji vystavovali v rakvi a vesničané se s ní chodili rozloučit. Třetí den po polednách byla všechna okna domku otevřená, srpen dohoříval ke konci a přes řeku se nesly nábožné ženské hlasy, které zpívaly. Je to krásné zpívat, když někdo umře, a neplakat, když přišel čas. Zatímco pan farář uvnitř domu měl řeč nad mrtvou, dívala se Bětka, jak po černé řece, potažené stříbřitým chmýřím, plavou proti proudu bílé husy a jak po nebi plynou bílá oblaka. Zdola se k ní ve sladkých, rychle zmírajících vlnách přidávala vůně floxů a lehký vítr šustil v korunách stromů a jeho svist už byl podzimní. Průvod šel přes řeku, dechovka hrála a Bětka stála na louce a zdálo se jí, že čas proplouvá jejím tělem od hlavy a v patách se uzemňuje jako tichý blesk a věčný oheň. Jsme možná laděni na jeden tón, anebo na jediný mnohohlasý hlas.

(Eda Kriseová, Arboretum)

Převedli jsme do digitální formy kompletní text první monografie o české nezávislé literatuře, která vycházela v exilových nakladatelstvích během dvou desetiletí husákovské normalizace. Kniha z roku 1991 je autentickým otiskem toho, jak svědčili nezávislí čeští a slovenští spisovatelé o zkušenosti svého společenství.

Jan Čulík, Knihy za ohradou: Česká literatura v exilových nakladatelstvích 1971-1989 ZDE

30. 11. 2007

PRVNÍ SOUBORNÁ KNIHA O ČESKÉM HRANÉM FILMU OD ROKU 1989

Jan Čulík, Jací jsme: Česká společnost v hraném filmu devadesátých a nultých let. Host, Brno, 2007, 656 str. Barevná fotografická příloha. 429 Kč. ISBN 978--80--7294--254--1. Vychází s finanční podporou University of Glasgow.

"Neocenitelná historicko-kritická práce, přehledná, vnímavá a dobře napsaná."

Josef Škvorecký, 6. ledna 2008

Právě přichází na předvánoční trh nová kniha o českém filmu od Jana Čulíka. K dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE

V první souborné knižní práci o českém hraném filmu od roku 1989 rozebírá autor více než dvě stě devadesát snímků, které vznikly za posledních osmnáct let. Filmovou produkci rozdělil tematicky do několika celků: v období kolem pádu komunismu se objevila celá řada trpkých výpovědí o životě v Československu sedmdesátých a osmdesátých let; naproti tomu svědectví o stalinském útlaku z padesátých let většinou už nesvědčí o životě v totalitě s tak úzkostnou naléhavostí jako snímky o normalizaci. Autor se dále věnuje četným filmům s historickými tématy, zejména z traumatických období, dále snímkům svědčícím o prvních zkušenostech z postkomunismu, včetně "pokleslých" komerčních komedií, a rozebírá též množství filmů vzniklých o současné společnosti. Nejnověji se česká kinematografie zabývá především mezilidskými vztahy; tyto snímky patří podle autora k nejlepším. Kniha analyzuje i filmy pro děti a mládež, dále četné, více či méně úspěšné umělecké experimenty, a závěrem vybírá "nejlepších pětačtyřicet" --- snímky vysoké kvality, které podle autorova názoru zřejmě přežijí.

Cílem autorovy analýzy bylo zjistit, jakým způsobem vypovídá současná česká kinematografie o dnešní české společnosti, zda o ní vytváří mýty a jakého hodnotového systému se podle českých filmů dnešní společnost přidržuje. Podrobným sémantickým rozborem příběhů jednotlivých hraných filmů dochází autor k překvapivým závěrům.

Současná česká kinematografie zaujímá vůči české společnosti svobodný a kritický postoj. Vytváří o ní podle jeho názoru pozoruhodně ucelené svědectví.

Informace ze záložky
ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE
2. 1. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

V prosinci 2007 přispělo celkem 131 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 45 847.78 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.12. 2007 částku 197 706.42 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 688.55 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla
10. 10. 2007 Včera se tančilo všude, aneb dříve bylo všechno lepší Michael  Volný
8. 10. 2007 Stane se školné spásou českého školství? Jiří  Beránek