Děsit lidi není umění

4. 1. 2008

Polemika s článkem Jana Paula "Ztohoven" půjdou k soudu, jenomže co vlastně bude souzeno?

Dnes mě velice nadzvedl článek naznačující, že fingování jaderného výbuchu v Krkonoších bylo uměleckým počinem a proto by nemělo být souzeno jako šíření poplašné zprávy, píše Pavla Cholevová.

Co bylo účelem tohoto "umění"? Vyvolat v lidech dojem,že automatický televizní přenos zabírá jaderný výbuch. Událost sice málo pravděpodobná, ale ne vyloučená. Hrozivá, nebezpečná, život ohrožující.

Pokud by toto mělo být posuzováno jako umění, to už bychom za umění museli považovat taky všechna sprejerská poškození cizího majetku - zajímavé, že si nestříkají na vlastní, protože by odpadl zřejmě umělecký moment vzteku bezmocného majitele.

Možná by se uměním stalo i to, kdyby někdo ze zdravotníků pacientovi oznámil, že má AIDS, hezky to nafilmoval, nejlépe pro skrytou kameru, a nechal oběť chvíli pátrat, jestli je to opravdu pravda.

Na takových "uměleckých" počinech mi vadí ta lež, podlost, klam, zneužití něčí důvěry v něčí renomé. Dělat si slávu na podvodu druhého. Umění by mělo obohacovat nebo dávat podněty k zamyšlení, ale ne nutit lidi nedůvěřovat preventivně komukoliv, byť sebevíc slušnému nebo věrohodnému.

Jako Marka Ebena nedonutíte ke sprostému slovu, tak nenuťte mě považovat považovat krkonošskou akci skupiny Ztohoven za umění. Děsit lidi lží ve jménu slušné instituce není umění ani omylem.

Proč jen si při vyslovení jména té "umělecké" skupiny vybavím několik desítek kusů trusu.......? Asi je vzbuzení odporu a hnusu primárním záměrem této skupiny bez trošky vkusu....

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.1. 2008