10. 4. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 4. 2014
Jim Bishop

Ježíš se naposled zvedl k hlavě kříže. "Otče," zvolal, "do tvých rukou poroučím svého ducha." Jeden z vojáků obešel kříž a chvíli pozoroval umírajícího. Pak se vrátil a lehl si na skálu.

Z Ježíšových úst zazněl poslední výkřik: "Dokonáno jest." Jeho tělo se svezlo dolů. Ježíš se vzdal smrti.

Ozval se zvuk, jako by pod zemí dusalo stádo prchajících zvířat. Čerstvý vítr ovál krátkým dechem rostlinstvo.

Země se třásla a úzká trhlina rozdělila zemi od západu na východ. Běžela od velké popravčí skály přes silnici a jeruzalémskou branou přes město do chrámu, kde roztrhla velkou oponu vnitřní svatyně od vrchu až dolů, a pokračovala dál k východu. Otřásla velkou zdí, otevřela hroby na hřbitově za městskými hradbami, překročila Cedron a zamířila k Mrtvému moři zanechávajíc svou stopu na zemi, na skalách i v horách.

Sloupek

Na Velký pátek v půlnoci se probouzím
ve vaně plné vlažné mrtvé vody
do světa symbolů
den nato, co kluci dole na silnici rozřízli živou rybu
hrají v rádiu Vánoční mši toho, kdo nedožil neděli
oranžová dečka, koberec,
oranžové kachlíčky, oranžová taštička na mycí potřeby
vzpomínka na oranžový sen,
v němž dvě oranžové cisterny s nápisem SABATO
vjíždějí po kolejích do hořlavé továrny
moje oranžová košile Tvůj oranžový svetr
Vzpomínka na Štědrý den, kdy jsem jako natištěný oranžový klaun
slezl ze záclon v dětském pokoji
a zeptal se těla, které tam leželo v modré posteli:
"Kdo je Tomáš Koloc?"
a on ležel v té posteli a nevěděl
jak se jmenuje celý tento svět

12. 4. 2009
Giles Fraser jmenován kanovníkem v Ghaně ►

Když přemýšlím o oslavách Svatého týdne ve své nové katedrále, uvědomuji si, jak důležité je to, aby křesťané odmítali interpretaci Kristovy smrti jako oběti. Příliš dlouho už křesťané tolerují teorii spásy, jejímž jádrem je představa, že Bůh vyžaduje smrt svého vlastního syna, aby byly zrušeny lidské hříchy. "Žádné jiné dobro nedostraní cenu hříchu," budeme všichni zpívat. Že je to odporná představa a že je morálně zrůdná, to je zjevné všem, až na ty, kdo jsou obětí indoktrinace velmi úzkého čtení kříže.

Ne, Kristus není krvavá oběť, jejímž účelem je vyhovět krutému Bohu. Příběh Golgoty není potvrzením představy, že smíření s Bohem přináší oběť, ale je to útok na takovou interpretaci. "Požaduju milosrdenství, nikoliv oběť," zdůrazňuje Kristus a staví se na stranu obětních beránků. Evangelium je v tom smyslu jasné. Jsem na straně hrbáčově. Jsem na straně vyvržených. Přidal se k odmítaným a vyhnaným. A tak utrpěl jejich osud. Významem toho příběhu není potvrdit teologii oběti, ale odsoudit ji.

Jaký zlovolný Bůh by požadoval, aby byl Kristus obětován za naše hříchy? Tento názor na Velikonoce bychom měli opustit, argumentuje anglikánský duchovní Giles Fraser v deníku Guardian.

Katedrální kostel v Sefwi-Wiawso, který stojí na kopci v nepřístupné části západní Ghany, má výhled na rozsáhlé kilometry území, které kdysi bývalo lesem. Z této oblasti a z oblasti na druhé straně hranice v Pobřeží slonoviny pochází většina čokolády pro svět. Je velmi pravděpodobné, že čokoláda ve vašem velikonočním vajíčku pochází právě odněkud odsud. Avšak ve snaze produkovat co nejvíce čokolády tu byly zlikvidovány velké oblasti pokryté lesem a proměněny v zemědělské plantáže. Důsledkem toho je, že velké množství dobré půdy odsud splavuje déšť.

10. 4. 2009

Nemohu souhlasit s názorem Jana Čulíka, že golgotské události, které v těchto dnech slaví křesťanský svět svými posvátnými obřady, jsou důkazem toho, že křesťanský Bůh je sadista. Bůh Syn, Ježíš Kristus, neumírá na kříži pro potěšení Boha Otce. Umírá proto, aby spasil svět. Bůh vydal svého Syna světu, a svět, který nebyl zastoupen nějakými pokoutními zločinci, nýbrž nejvyššími představiteli náboženské a světské moci, Syna umučil. Golgota je obětí, obětí, dosvědčující lásku. Nikdo nemiluje tolik jako ten, kdo se odhodlá za milovaného, aby ho zachránil, umřít umučením či vydat svého syna k umučení.

11. 4. 2009
Diskuse Jan Čulík, Uwe Ladwig, Boris Cvek

JČ: Staletí se křesťani - nepřesvědčivě - snaží odvysvětlit rozpory ve své teologii. Nepřesvědčivě, protože to bohužel nejde. Mystérium rozporů případné Boží existence - i existence světa - zůstává mystériem.

BC: Odvysvětlení rozporů je právě nemohoucí a hloupé a nemožné. Křesťanství je mystériem a ničím jiným. To mnohé teologie se navždy zesměšnily, když toho výsostného a tak bolestného tajemství, chtěly vniknout z lidské perspektivy chápání a rozumu.

10. 4. 2009

Monitor Jana Paula:

Málokdo v předvelikonočním shonu paradoxně postřehl, že Květnou nedělí 5.dubna 2009 začal tzv. velikonoční svatý týden, v němž se v nedávné minulosti, měřeno historií vývoje člověka, odehrál zásadní mysteriózní příběh, který, v podmínkách tehdejší antické civilizace, završil do té doby jedinečné monoteistické vidění světa malého hebrejského národa a předurčil další vývoj mnohých národů.

13. 4. 2009

Tuto otázku si jistě kladou aktuálně ti nejpotřebnější a mezi ně určitě patří již celý Svatý týden obyvatelé kraje Abruzzi v Itálii. Je určitě moc dobře, že na ně papež myslí, dokonce že církev Svatá sloužila za oběti zemětřesení mši na Velký pátek, ale to je asi tak všechno. Možná jsem slepý a hluchý, ale kromě toho, že o život přišli i dva mladí lidé z České republiky, se v předsednické zemi nepohnula této souvislosti ani myš.

13. 4. 2009

Britského premiéra Gordona Browna se tento týden chystají varovat čelní představitelé Labouristické strany, že musí stranu očistit, pokud má mít schopnost vyhrát příští všeobecné volby. Problémem byl skandál týkající se Brownova poradce Damiana McBrida, který navrhoval, aby se před volbami založil internetový server, který by o konkurenčních konzervativcích šířil lži a polopravdy.

Somálští piráti
12. 4. 2009

Barack Obama hovořil o NATO jako o nejúspěšnější alianci 20. století. Podíváme-li se ale blíže na úspěchy, kterých tato vojenská struktura dosáhla a porovnáme-li náklady na výsledky vynaložené, nemůžeme se ubránit pocitu, že se jedná o nejméně úspěšnou politiku v historii 20. století. Protože mimo "hráze proti komunismu", který ale od počátku šedesátých let a Stalinovy smrti neměl vojenské expanzionistické tendence, tato aliance nepoznala vojenský úspěch. Zato proher mnoho. Politických i vojenských. Naposledy boj s terorismem v pouhých dvou zemích vyčerpal Alianci během několika let tak, že musí nyní rezignovat na boj s ještě daleko subtilnějším nepřítelem: s piráty u somálských břehů. Nejsou lidi ani technika. Není strategie ani taktika. Zůstala jen gesta.

10. 4. 2009

Pád vlády strhl lavinu politicko mediální hysterie. Téměř všechny politické strany začaly děsit veřejnost apokalyptickými zvěstmi o ostudách a poškozeních, která Česká republika utrpěla buď tím, že vláda vládla, nebo tím, že vláda padla. Média samozřejmě tento modus diskurzu milují, a jak je jejich hloupým zvykem, místo pronikání pod povrch politických proklamací politické proklamace extrapolují a vytvářejí tak nereálný svět, takový žabincový povlak politicko mediálního rybníčku, v němž se, podobně jako za mlhou, která by se dala krájet, odehrávají podivuhodné věci.

10. 4. 2009

Robert B. Pynsent: Ďáblové, ženy a národ. Výbor z úvah o české literatuře. Ediční spolupráce a překlad z angličtiny Jan Pospíšil. Rejstřík Milena Vojtková. Praha, Karolinum 2008. 644 strany.

Robert B. Pynsent, dlouholetý profesor School of Slavonic and East European Studies na londýnské univerzitě, má už léta zaslouženou pověst enfant terrible mezi zahraničními bohemisty. Boří mýty a provokuje. Tak tomu bylo už v osmdesátých letech minulého století, když vyjádřil přesvědčení (ojedinělé v západním světě), že česká exilová a nezávislá literatura je přeceňována a že produkty oficiálně vydávané literatury jsou podceňovány. Nedávno na konferenci v České Skalici, uspořádané u příležitosti stopadesátého výročí vydání Babičky , vyvolal údiv ctitelů Boženy Němcové, když neváhal srovnat její dílo s Hitlerovou rasisticko memoárovou knihou Mein Kampf - pramen obou děl našel ve spise Deutsches Volkstum německého nacionalisty a cvičitele F. L. Jahna. Nonkonformismem, ale také entuziasmem, jímž dokáže oslovit své posluchače a studenty, právě jako zevrubnou znalostí známých i neznámých děl české a slovenské literatury si Pynsent získal pozornost, autoritu i kritiku. Po Pátrání po identitě (1996) se nedávno objevila jeho druhá samostatná česká kniha (anglicky vydal kromě řady studií monografii o Zeyerovi a dekadenci a drobnější knížku o Páralovi), rozsáhlý soubor studií Ďáblové, ženy a národ , který vydalo pražské univerzitní nakladatelství Karolinum.

Právě vyšlo v časopise Česká literatura. Přetiskujeme se svolením redakce i autora.

10. 4. 2009

RECENZE

Marek Hrubec, S. Bowles, J. Harris, L. Hohoš. A. Hochschildová, B. Horyna, J. Keller, T. Pogge, W. J. Robinson, T. Shijun, O. Suša, N. Tideman, P. Vallentyne, I. M. Youngová: Sociální kritika v éře globalizace. Odstraňování sociálně-ekonomických nerovností a konfliktů. Praha 2008. Nakladatelství Filosofia, ediční řada Filosofie a sociální vědy, svazek 30. ISBN 978-80-7007-286-8

Kniha Marka Hrubce a dalších autorů dokazuje, že současná filosofie a sociální vědy nemusejí být pouhými akademickými disciplínami, které řeší abstraktní témata, jež mají pramálo společného s každodenním životem. S bezprávím, bídou či hladem, o kterých se v ní píše, jsou totiž dnes a denně konfrontovány miliardy lidí.

Barack Obama, foto Michal  Wolf  Vlk
11. 4. 2009

Hypersummitový týden Baracka Obamy výrazně posunul představy o nové zahraniční politice USA. Mnohé otazníky však zůstaly.

Po návratu do Bílého domu může americký prezident Barack Obama směle říci: "Mí Pražané mi rozumějí!" A ukázat fotografie z Hradčanského náměstí i usměvavého českého prezidenta a premiéra, ale také manifestanty proti vojenské základně USA. Přestože po sobě zanechal spory o to, co vlastně chtěl v souvislosti s radarem v Brdech říci, může být spokojen: on nechtěl velká témata ještě uzavřít. Skutečná změna vyžaduje čas.

Michael Moore, Foto www.ones2watch4.com
11. 4. 2009
Vzkaz lidu Spojených států řediteli zeměkoule, tak zní podtitul otevřeného dopisu autora filmu Fahrenheit 9/11 všem spoluobčanům.

Přátelé, nic takového se dosud ještě nikdy nestalo. Prezident Spojených států, zvolený zástupce lidu, právě oznámil generálnímu řediteli General Motors neboli nejvyššímu představiteli společnosti, která strávila na vrcholu seznamu pěti set nejbohatších amerických firem podle časopisu Fortune delší čas než jakákoliv jiná, že má padáka. Skoro tomu nemůžu uvěřit. Tento bezpříkladný krok mě během posledních dvou dnů připravil o dech. Neustále jsem si pro sebe opakoval: "Doopravdy Obama propustil prezidenta General Motors? Prezidenta nejbohatší a nejmocnější korporace dvacátého století? Má na to vůbec právo? A co dalšího může ještě udělat?"

11. 4. 2009

"Spojování profesních a osobních záležitostí je stejně neprofesionální jako veřejné ostouzení toho, kdo vás velmi dobře živil nebo dokonce stále ještě živí,"

mluvčí Novy Michaela Fričová ke kritice praktik Novy z úst režiséra Adamce pro bulvární deník Blesk

11. 4. 2009
Radovan Geist

Pripravuje sa nová strategická koncepcia. Francúzsko sa vracia do vojenských štruktúr. Pribúdajú noví členovia. Misia v Afganistane sa rozširuje. Harmónia medzi brehmi Atlantiku posilňuje... Severoatlantická aliancia vykazuje všetky znaky činorodého života. Presnejšie povedané, simuluje ich. Summit v Štrasburgu a Kehli musel vyzerať výnimočne. Aliancia má 60 rokov (a 20 rokov nadsluhuje bez pôvodného nepriateľa). Francúzi prestávajú trucovať. A najmä, po ôsmich rokoch Bushových vlád, ktoré s citlivosťou pneumatického kladiva rozdeľovali spojencov na "ochotných" a "problematických", tu máme nového amerického prezidenta. Dokonca takého, čo sa otvorene hlási k multilateralizmu.

11. 4. 2009

Globálna ekonomická kríza sa, ako sa zdá, prehlbuje. Stále ešte existuje zopár naivných neoliberálov, ktorí veria, že sa rozplynie za niekoľko mesiacov. Čoraz viac ľudí si však jasne uvedomuje, že kríza potrvá roky, možno desaťročia. A ak súčasný sociálno-ekonomický systém nepodstúpi zásadné reformy, môže to mať nedozerné následky. Reformou číslo jedna musí byť opustenie paradigmy konzumu a samoúčelného ekonomického rastu.

10. 4. 2009

ANALÝZA

Nové projednávání trestní věci Libuše "Bushky" Bryndové před okresním soudem v Táboře, které proběhlo od rána v úterý 7. 4. 2009, se prudce lišilo od prvního stání. Soudce, který si konečně nastudoval alespoň některé dostupné odborné materiály, se striktně řídil doporučeními, pro které mu krajský odvolací soud na návrh obhajoby vrátil případ k doplnění dokazování, a tak před soud předstoupili první odborníci. Už se nezkoumala výroba mastí a tinktur, kterou ústavní soud mezitím prohlásil za legální, ale otázka sklizně a sušení, tenká hranice mezi léčivou substancí a drogou, užitím a zneužitím - a možné léčivé účinky konopí inhalací do plic. Už Paracelsus říkal, že jed od léku odlišuje pouze podávané množství. Soudce, státní zástupkyně, obhajoba i veřejnost vyslechli názor dvou špičkových českých odborníků -- docenta Michala Miovského, vedoucího Centra adiktologie Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty UK a VFN a zakladatele centra Drop-in PhDr. Ivana Doudy. Britské listy vám přinášejí kompletní zvukový záznam celého veřejného soudního projednávání, jehož audiozáznam byl pořízen s vědomím soudu.

10. 4. 2009

ANALÝZA

Řekl nám v Praze americký prezident Obama a to „díky odvaze těch, kteří zaujali postoj – a přijali riziko“. A pokračuje dále: „V našem světě existuje násilí a nespravedlnost, jimž je nutno se postavit ne tím, že se rozdělíme, ale tím, že budeme stát spolu.... To je odkaz roku 1968“.

Vyhodnotil, ocenil a nastínil vizi společenských změn, za které přišel poděkovat do Prahy. Ano čeští komunisté našli v sobě v té době za pomoci a podpory společnosti sílu ke změně, která byla násilně přerušena, aby o patnáct let později, a zcela zákonitě v samotném centru moci Moskvě myšlenky Pražského jara byly dovedeny k realizaci.

Alfred Hrdlitschka: Děkuji Bože, marxismus je mrtev
10. 4. 2009
My socialisté musíme... podporovat, dovádět do konce
požadavky čestných a upřímných duchovních...
V. I. Lenin, Socialismus a náboženství (1905)

...Podaná ruka na kterémkoli místě
pravého tvoří boha.

S. K. Neumann, Nové zpěvy (1918)

Na začátku této krátké studie nejprve vyslovme lapidární otázku, zda tzv. „religiózní“ rozměr lidského bytí má nebo nemá oprávněné, potřebné a užitečné místo v lidském životě. V našem každodenním bytí i tuto každodennost (co do svého obsahu či dosahu) přesahujícím úsilí o vlastní přínosovost, o společenské sebeuplatnění či skromný podíl na podpoře lidského pokroku. Tato otázka, je-li ovšem vyslovena marxistou, se často jeví mnoha jiným marxistům jako velice provokativní, ba možná přímo až heretická.

◄ Alfred Hrdlitschka: Děkuji Bože, marxismus je mrtev

Apollón
10. 4. 2009
John Michael Greer

KD│Od té doby, co se tyto eseje začaly snažit mapovat topografii deindustriální budoucnosti, lidé odpovídali přímou otázkou: Co myslíte, že bychom s tím měli dělat? I když je to často míněno rétoricky, ta otázka mě zasáhne jako dobré znamení.

Je totiž jedna věc zacházet se soumrakem industriálního věku jako s abstraktní možností nebo jako s úložištěm utopických či apokalyptických fantazií, jak se dnes často děje. A je úplně jiná věc zápasit s ním jako se skutečností, o níž se dá očekávat, že bude utvářet zbytek našich životů. Ti, kdo prodělávají tento subtilní přechod, jsou dosti často nějakou formou konfrontováni s poselstvím, které německý básník Rainer Maria Rilke obdržel od sochy Apollóna: "Du mußt dein Leben ändern", "Musíš změnit svůj život".

10. 4. 2009

Možná i navzdory ekonomické recesi (ne-li mnohde depresi)

Za ta čísla záruky vzít nemohu. Hned raději odkazuji na číslo časopisu, z něhož jsou ta pozoruhodná -- nebo aspoň zajímavá -- čísla převzata (strany 9-10). Také ve svém skromném příspěvku volím zcela jiné pořadí, v němž se jimi zabývám. ZDE

12. 4. 2009

Ostudné chování Svatého stolce vůči Caroline Kennedyové, které Vatikán odmítl potvrdit agreement velvyslankyně Spojených států u Svatého stolce jen proto, že souhlasí s potraty, by mělo vést k jedinému výsledku nejen liberálních USA, ale i dalších zemích, ve kterých není interrupce podřízena středověkým představím katolíků: všechny tyto země by měly zrušit diplomatické zastoupení ve Vatikánu a dostat tak Svatý stolec do izolace, do které patří.

10. 4. 2009

Obávám se, že mezi mnou a Janem Čulíkem došlo k určitému nedorozumění. Rozhodně netvrdím, že umělec musí být eticky bezúhonný.

9. 4. 2009

Nino Burdžanadzeová se demonstrantům omluvila

Vůdci gruzínské opozice, kteří v den 20. výročí zásahu Sovětské armády proti demonstracím za nezávislost svolali protestní shromáždění k budově parlamentu na prospektu Rustaveli, dali dnes odpoledne prezidentovi 24 hodin na to, aby rezignoval. Pokud tak neučiní, opozice poté oznámí plán dalších akcí. V prohlášení, které bylo na demonstraci přečteno, je příštích 24 hodin označeno jako "poslední šance". Opozice tvrdí, že se protestů v Tbilisi účastní ohlášených 100 000 lidí, nezávislí pozorovatelé hovoří spíše o desítkách tisíc, náměstek ministra vnitra o 25 000. K akci se připojili také studenti Státní univerzity v Tbilisi.

Protestní shromáždění s učastí asi 10 000 lidí se však koná také na jihu země - a sice na území Adžarské autonomní republiky. Organizátorem protestů, které začaly u letního sídla prezidenta v Kobuleti a pokračovaly pochodem do asi 30 kilometrů vzdáleného přístavu Batumi, je bývalý premiér Zurab Nogaideli.

10. 4. 2009

KD│Lídři gruzínské opozice sdělili ve čtvrtek večer svým příznivcům,že budou v noci držet vigilii, a vyzvali je, aby so opět shromáždili v pátek v 15 hodin místního času. Předseda strany Aliance pro Gruzii Irakli Alasania dodal, že na pátečním shromáždění bude oznámen plán dalších akcí. Podle Levan Gačečiladzeho, bývalého opozičního prezidentského kandidáta, budou demonstrace probíhat ve stejný čas každodenně, dokud prezident Saakašvili neodstoupí.

Prvního protestního shromáždění v centru Tbilisi se ve čtvrtek zúčastnily desítky tisíc lidí, podle nezávislých odhadů jich bylo asi padesát až šedesát tisíc. Tisíce lidí se shromáždily také v přístavu Batumi v Adžarské autonomní republice, informoval server Civil Georgia.

9. 4. 2009

KD│Gruzínská opoziční hnutí plánují na 9. duben masový protest, především v Tbilisi, ale také mimo hlavní město. Tyto protesty mohou prezidentovi Michailu Saakašvilimu způsobit problémy. Západu nakloněný prezident už v minulosti protestům čelil, ale tentokrát je opozice konsolidovanější než dříve. Navíc se očekává, že někteří dosavadní příznivci vlády se k protestům připojí, a také Rusko vystupňovalo své úsilí sesadit Saakašviliho.

9. 4. 2009

ANALÝZA

Sobotní demonstrace proti americkému radaru, pořádaná sdružením neradaru.cz, Iniciativou za sociální fóra, Ligou starostů proti radaru a dalšími organizacemi, byla mediálně ukradena mladými komunisty. Jejich několik členů s rozvinutými transparenty zakázaného Komunistického svazu mládeže, z něj vzniklého a ještě nezakázaného Svazu mladých komunistů Československa (všimněte si jemného významového posunu i v názvu) dokázalo mediálně zaujmout. Jestli někdo chtěl usvědčit organizátora z politické provokace a znechutit nebolševické účastníky demonstrace, tak mu mladí komunisté dali "kouřící zbraň" do ruky. A na svých stránkách, příznačně nazvaných "Komsomol", dnes dokonce tvrdí, že "hlavní organizační záštitu a většinu účastníků zajišťovala KSČM". "Zvonkajšku to tak vyzerá", prohlásil by major Terazky.

9. 4. 2009

Další stát USA legalizoval sňatky osob téhož pohlaví

Do začátku dubna 2009 bylo jenom ve třech státech USA, a to pouze negativně vymezeno, že sňatky osob téhož pohlaví nejsou v rozporu s Ústavou. Bylo to ve státech Connecticut, Iowa a Massachusetts. Čtvrtým takovým státem se stal Vermont právě v úterý, 7. dubna. V tomto státě již před devíti lety bylo umožněno uzavírat civilní partnerství lidí téhož pohlaví. Vermont byl tehdy tímto svým opatřením prvním státem v Unii. Neznamenalo to ovšem automaticky "sňatek"!

10. 4. 2009

„Schindlerův seznam“ se díky Spielbergovu filmu stal slavným, a proto přitažlivým tématem. V říjnu 1999 přinesly české sdělovací prostředky informaci o nálezu kufru s písemnostmi v německém městě Hildesheimu, mezi nimiž se měl nalézat i dosud neznámý, ale pověstný Schindlerův seznam – ten měl údajně vzniknout v létě 1944 v Krakově–Plašově a sestavil jej prý Oskar Schindler. Seznam nalezený v Německu však měl v záhlaví uvedeno „AL Brünnlitz“ (pracovní tábor Brněnec, který byl pobočkou koncentračního tábora Gross-Rosen) a datum 18. 4. 1945. Držitelé tohoto seznamu si nejspíše byli vědomi, že se nejedná o onen „pověstný“ seznam, ovšem využili objev dokumentů k vyvolání senzace, zájmu veřejnosti a k reklamě ve prospěch svých novin.

10. 4. 2009

Za několik dnů, přesně 12.dubna, uplyne 64 roků od doby, kdy se českým a moravským občanům, vězněným nacisty v internačním táboře ve Svatobořicích u Kyjova, splnily jejich sny. Právě tehdy přijeli úředníci německého gestapa, aby ve spěchu rozdali asi 550 internovaným propustky na svobodu. Přibližně 250 vězňů převezli do Brna a odtud pak do jiného, podobného tábora v Plané nad Lužnicí.

Bylo jaro roku 1945 a každému soudnému člověku bylo jasné, že se přiblížily poslední dny 2. světové války.

10. 4. 2009

KD│Teď se zdá rozumné vsadit na to, že koncem roku dojde k obnovení ekonomického růstu - především proto, že podniky shledají omezování zásob dostatečným a obnoví výrobu. Mnozí to přivítají jako konec našich problémů. Ale budou se mýlit, z důvodů, které jsem už vysvětlil při minulém falešném oživení na počátku roku 2OO2 (nezaměstnanost následně rostla ještě celý rok). Pořád si myslím, že je to velmi dobré vysvětlení, napsal nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman v blogu na serveru The New York Times:

Představte si společnost vyrábějící nějaké věcičky (společnosti v těchto příkladech vždy vyrábějí věcičky) a normálně prodávající 100 kusů měsíčně. Tato společnost se snaží udržovat ve skladu zásoby ve výši měsíčního obratu, to znamená 100 věciček. Ale prodej z nějakého důvodu poklesne na 90 kusů měsíčně. A potrvá to měsíc, než si výrobce uvědomí, co se stalo.

10. 4. 2009

Překvapuje mě, že se na stránkách Britských listů opakovaně objevuje jednostranná chvála na ruské zbraně.

Článek "Stíhací letouny nové generace pro Sýrii a Izrael" nekriticky přejímá účelová tvrzení o modernosti nejnovějších inkarnací letounů MiG-29 a MiG-31.

10. 4. 2009

LVI│ K čemu je vlastně vhodný hypermoderní a velice nákladný americký stíhací letoun Lockheed Martin/Boeing F-22 Raptor? Jednu možnou odpověď nabízí článek, který nedávno zveřejnila agentura UPI. Definitivní známky rozmisťování nebezpečných zbraní válkychtivým íránským režimem by mohly vést k mezinárodnímu preemptivnímu ozbrojenému zásahu. A přestože se zřejmě nikdo z takového scénáře nebude radovat, je nepochybné, že pro takovou operaci bude nezbytný letoun se schopnostmi F-22.

10. 4. 2009
reakce na poznámku Štěpána Kotrby v článku "Stíhací letouny nové generace pro Sýrii a Izrael"

V mnohém souhlasím s poznámkou Štěpána Kotrby, když říká, že "onen nejvýkonnější bojový letoun světa je současně i bezkonkurenčně nejdražším bojovým letounem světa" a "k horským, stepním či pouštním válkám se nehodí.". F-22 je úžasný stroj, ale představy některých lidí, že by se jich mělo nakoupit pět až šest stovek, jsou podle mě podivné. Nebylo by pro ně využití. Na většinu operací bude stačit F-35 (všimněte si, že Obama sice seškrtal produkci F-22, nicméně navýšil podporu F-35!), popř. modernizované F-16 a F-15 (viz nová varianta F-15SE Silent Eagle) a bezpilotní bojové stroje. F-22 si skutečně mohou dovolit a mohou je rozumně využít jen Američané, Japonci, Izraelci a Australané, potenciálně i Britové a Kanaďané, ale to je tak všechno.

10. 4. 2009

Téma vojnového Slovenského štátu aj po šesťdesiatich rokoch polarizuje spoločnosť. Dokazuje to pozornosť médií aj defilé piatich stoviek príslušníkov neofašistického hnutia pri príležitosti nedávneho výročia jeho založenia. Zdá sa, že Slováci na Slovenský štát nezabúdajú. Politológ Eduard Chmelár a riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev však na diskusii Klubu Nového Slova vo štvrtok 26. marca občerstvili našu pamäť aj niektorými menej pohodlnými faktami.

Aký bol Slovenský štát -- naša prvá samostatná republika? Čo sa stalo 14. marca 1939 a prečo tento deň neoslavujeme ako svoj štátny sviatok?

10. 4. 2009

Parlamentní komise na Maledivách vyšetřuje, zda představitelé kosovských Albánců uplatili maledivské státní činitele dvěma miliony amerických dolarů. Protihodnotou mělo být uznání nezávislosti Kosova. ZDE

Komise nyní přerušila svoji práci, protože prezident Malediv údajně nedodal dva "klíčové" důkazní materiály.

Maledivská policie vyšetřuje kausu jako podezření z korupce, parlamentní komise chce také zjistit, zda nebyla narušena národní suverenita a integrita.

Ministr zahraničí Shaheed odmítl, že by byl uplacen, a vysvětlil, že vláda rozhodla o uznání samostatnosti Kosova na doporučení svých spojenců, Spojených států a Británie. Britská vláda a americká ministryně zahraničí maledivské vládě za uznání Kosova poděkovaly.

Současně se objevily informace, že mezinárodní tribunál zničil důkazy o zabíjení Srbů kosovskými Albánci.

10. 4. 2009
Fidel Castro Ruz

Pozn. JČ: Autor je bývalý kubánský diktátor, který na Kubě vytvořil utlačitelský monarchistický režim. Jeho názory vzhledem jeho politické historii, se zdají být pokrytecké, přesto mají právo být slyšeny.

Včera napoludnie 3. apríla som takmer dve hodiny debatoval s Danielom Ortegom a jeho manželkou Rosario Murillovou. V liste som mu poďakoval za návštevu a za podrobnosti o boji, ktorý zvádza v Nikarague. Vyjadril som mu tiež poľutovanie, že sa musel vzdať kádrov, ktoré pochybili a spomenul som mu Tomása Borgu, Bayarda, Jaime Weelocka, Miguela Déscota a ďaľších, ktorí zostali verní Sandinovým snom a revolučným ideám, ktoré Sandinisti priniesli do Nikaraguy. Požiadal som ho, aby mi častejšie posielal správy o nestálostiach malého štátu Tretieho sveta, čeliaceho neuhasiteľným ambíciám G-7.

9. 4. 2009

Forenzní audit, provedený kanceláří ADP Audit, s.r.o., zaměřený na právní, účetní a ekonomický stav Slovenské televize, jehož výsledky ve středu 8. 4. 2009 prezentovalo vedení STV, neprokázal žádné z pochybení, které vyjadřovali někteří členové Rady STV a někteří bývalí zaměstnanci. Stejně tak neprokázal žádné nehospodárné nakládání s prostředky koncesionářů či trestné činy hospodářské povahy ani poslanecký průzkum, který inicioval generální ředitel STV Štefan Nižňanský.

Ukazuje se už ale naopak, že někteří členové Rady STV i bývalí zaměstnanci, až příliš těsně spjatí s některými slovenskými politiky (včetně jednoho stále ještě současného zaměstnance v poměrně vysoké pozici), měli nejspíš vlastní politický a možná i ekonomický zájem na destabilizaci vedení STV a zpochybňování jeho kompetence.

9. 4. 2009

V neděli jsem se také zúčastnil ostře sledované demonstrace. Trochu mě ale zklamalo, že žádný z projevů se nedotkl dle mého soudu opravdu zásadní věci, a to skutečnosti, že Barack Obama navštívil Evropu s krajně pragmatickým cílem -- naverbovat lidský materiál, aby eskaloval svůj konflikt v Afghánistánu, potažmo Pákistánu (AfPak -- nový termín Pentagonu pro novou strategii v Afghánistánu a Pákistánu). Přes dlouhodobý evropský appeasement se mu podařilo získat 5 000 vojáků například z Polska, Španělska, Turecka, Holandska nebo Británie. Zajímavá je skutečnost, že Poláci a Britové byli výsadními podporovateli Bushovy války proti terorismu. Prestižní novinářka Amy Goodmanová v relaci Democracy Now! v aktuálním interview s Noamem Chomskym přímo uvedla, že "Obama dodatečně do Afghánistánu poslal 21 000 vojáků a zvažuje, jestli má poslat ještě 10 000 dalších."

9. 4. 2009

V rozhovoru pro MfD zalitoval Alexandr Vondra, 8. dubna, ještě ve funkci vicepremiéra a odpovědný za "evropskou" politiku Topolánkovy vlády, že zřekne-li se Česká republika výstavby radarové základny, "přijdeme o možnost trochu exkluzivnějšího vztahu se Spojenými státy." A dodal: "To by byla pro nás, zemi mezi Německem a Ruskem, velká škoda."

Geograf -- doktor přírodních věd -- sice zeměpisně umístil ČR přesně, geopoliticky však (třebaže ve své osobě spojuje politiku i zeměpis) dost chybně. Zřejmě je to dáno jeho promerickým zaměřením, daným nejenom jeho osobním spojením. I pesimisti si totiž podle mého přesvědčení sotva dovedou představit, že by nás kterákoliv z citovaných dvou zemí mohla kdykoliv pohltit, v tom ohledu se dějiny určitě změnily. Nemluvě o tom, že Evropská unie, ať se na ni díváme jakkoliv, by sotva připustila násilnou změnu hranic.

9. 4. 2009

Nikoliv deset tisíc bankéřů nbo brokerů - kteří tam pracují - nýbrž 10.000 demonstrantů pochodovalo v sobotu na Wall Streetu u příležitosti výročí projevu Martina Luthera Kinga v roce 1967, projevu, v němž předložil svou vizi Překonat Vietnam (Beyond Vietnam). Pochod se konal na protest proti válkám v Iráku a Afgánistánu, současně však i jako požadavek větších investic "do lidí". Odboráři, veteráni, studenti, skupiny hájící práva přistěhovalců, rodiny vojáků, různé skupiny různých církví, feministky, ti všichni se dokázali spojit k velkému pochodu. Reverend James Lawson, Kingův spolubojovník, zahájil pochod proslovem: "V duchu dr. Kinga a hnutí za rovnost a spravedlnost z 50. a 60. let prohlašuji, že chceme-li, aby rozkvetl mír, musíme ve Spojených státech vyhubit chudobu, rasismus, sexismus, násilí a chamtivost. Mír nepřijde, budeme-li jenom volat mír. Mír bude vznikat jenom tehdy, bude-li vznikat spravedlnost."

8. 4. 2009

Po nějaké době mi napsal jeden z těch, pro něž jsem mírovým štváčem -- člověk svatosvatě přesvědčený, že radar v Brdech zajistí bezpečnost České republiky. Patří rozhodně k těm slušnějším: Jeho maily nepřetékají slovními splašky, ani mi nedoporučuje exotická místa z oblasti geografie či anatomie, kam bych se měl podle něj přestěhovat. Pokouší se předkládat argumenty, byť mu to tedy moc nejde. Je totiž v radarovém rauši, a většina uměle navozených extází racionalitě příliš nepřeje.

8. 4. 2009

Česká společnost byla v sedmdesátých a osmdesátých létech dvacátého století v úzkém smyslu svobodná. Každý se mohl rozhodnout, jestli bude stranit, nebo nebude. Ten, který stranil, dostal od strany zaměstnání, ve kterém spíš poroučel, než makal, a ve kterém měl větší plat. Ten, kdo nestranil, měl zaměstnání, ve kterém spíš makal a za méně peněz.

Když strana vybírala kádry k povýšení v pracovním procesu, hrálo větší roli stranění než odbornost a pracovitost.

7. 4. 2009

Koncem minulého týdne jsem neprozřetelně své francouzské ženě oznámil, že se v Praze během návštěvy amerického prezidenta bude konat protiradarová demonstrace. Když jsme potom namísto ní viděli v televizních záběrech Obamovy jásající fanoušky, byl jsem jí v tichosti vděčný za to, že se mne -- zřejmě z ohleduplnosti -- nezeptala, jak to s ní dopadlo. Zatím co několik tisíc lidí šlo "na Obamu", akce, jež měla demonstrovat vůli většiny národa, se zúčastnilo podle rozdílných údajů v tisku tři sta až osm set občanů. I kdyby jich byla plná tisícovka - přiznám se, že od tohoto okamžiku jsem ženě ze studu tato čísla zamlčel.

27. 3. 2009

Zveřejňujeme daňová přiznání OSBL z let 2003 2004 2005 2006 2007

12. 4. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V březnu 2009 přispělo celkem 183 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 32 585.45 Kč. Příjem z reklamy byl 14 000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 3. 2009 částku 83 378.92 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2009 Máte padáka! Michael  Moore
10. 4. 2009 Proč se lákavé předpovědi letošního oživení v USA zřejmě nesplní   
9. 4. 2009 Deset tisíc na Wall Streetu Štěpán  Steiger
8. 4. 2009 Ruské ministerstvo předpovídá pro rok 2010 pokračování hospodářské stagnace   
6. 4. 2009 Čína v dolarové pasti   
6. 4. 2009 Soros: Krize letos neskončí, banky v USA jsou insolventní   
3. 4. 2009 Čtvrteční dohoda skupiny G20 "vyřeší finanční krizi", tvrdil Gordon Brown   
3. 4. 2009 G20 zapomněla na životní prostředí   
3. 4. 2009 Shrnutí: Výsledky londýnského summitu skupiny G20 Karel  Dolejší
3. 4. 2009 Čelit úpadku, čelit sobě John Michael Greer

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2009 Máte padáka! Michael  Moore
11. 4. 2009 Obama a změna ve světě Oskar  Krejčí
10. 4. 2009 Obama: Jsem zde díky Pražskému jaru Miroslav  Polreich
9. 4. 2009 Obamova afghánská politika jako dèja vu   
9. 4. 2009 Primární účel Obamovy cesty do Evropy: naverbovat vojáky pro válku USA v Afghánistánu a Pákistánu Daniel  Veselý
9. 4. 2009 Deset tisíc na Wall Streetu Štěpán  Steiger
8. 4. 2009 Čeho vlastně dosáhl severokorejský raketový test?   
7. 4. 2009 Radar a plán Anakonda Karel  Dolejší
7. 4. 2009 Neviditelní Češi Petr  Schnur
6. 4. 2009 Sílící bouře   

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2009 Neviditelní Češi Petr  Schnur
27. 1. 2009 Bulharská odveta Ladislav  Žák
26. 1. 2009 Mystifikace za mystifikaci aneb poprvé fandím Mladé frontě Dnes   
21. 1. 2009 Omlouvám se, že jsem umělec?? Bohumil  Kartous
21. 1. 2009 Entropa není umění Petr  Wagner
20. 1. 2009 Černý obrys rafinovaného cukru? Miloš  Dokulil
20. 1. 2009 Ta provokace mi skutečně připadá vtipná Jan  Čulík
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
10. 4. 2009 Protest gruzínské opozice dnes pokračuje   
9. 4. 2009 Stratfor: V Gruzii se možná blíží revoluční bod varu   
9. 4. 2009 Gruzínská opozice dala prezidentovi čtyřiadvacetihodinové ultimátum Karel  Dolejší
25. 3. 2009 Ruský ministr financí předpovídá novou vlnu problémů finančního sektoru   
17. 3. 2009 Konec zatlačování, konec mentorování - jasné priority a respekt Karel  Dolejší
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
6. 3. 2009 Budeme znova mrznout? Karel  Dolejší
5. 3. 2009 Gazprom plánuje postavit v Německu plynové zásobníky pro EU   
26. 2. 2009 Ukrajina se žene do propasti   

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

Plynovod Nabucco RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
30. 1. 2009 Nabucco – plynárenský sen, alebo realita? Karol  Palkovič
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   
10. 11. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část II Jaroslav  Ungerman
31. 10. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část I. Jaroslav  Ungerman

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous

Roman Joch, ředitel "Občanského institutu" RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2009 Ultrakonzervativní Občanský institut se přiznal: nechal se financovat z USA   
5. 12. 2008 To, že je Roman Joch zván v ČR do televize, má zásadní význam   
5. 12. 2008 Joch Jan  Hruška
5. 12. 2008 Doufejme, že se Roman Joch nebude chtít vrátit k profesi   
5. 12. 2008 Poplašná zpráva o úrovni české populace   
4. 12. 2008 Necenzurovat- ani Jocha Ivan  David
4. 12. 2008 Naše civilizace nebyla nikdy dosti křesťanská   
4. 12. 2008 Televizní odborník Roman Joch   
3. 12. 2008 Propaganda od Romana Jocha - článek bez informační hodnoty   
25. 2. 2008 Jochův návrh na legalizaci mučení jste nepochopili   

Krajské a senátní volby říjen 2008 RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2008 Analýza neúspěchů ODS   
20. 11. 2008 Jak se jedná o krajské vládě na jižní Moravě   
20. 11. 2008 Když dva dělají totéž... Antonín  Hubený
31. 10. 2008 Co řekly volby 2008? Soňa  Hromátková
29. 10. 2008 Kdo měl jít k volbám   
29. 10. 2008 Jak by interpretoval Klausovo chování před volbami Ústavní soud? Václav  Chyský
27. 10. 2008 O hyenách, kočárku a "velké" politice Jan  Keller
27. 10. 2008 Topolánek: podmínky mé demise Mirek  Topolánek
27. 10. 2008 Nebude diktatura v ČR Bohumír  Tichánek
27. 10. 2008 Zeman měl pravdu, severočeská ČSSD nejspíš má v plánu uzavřít koalici s ODS Štěpán  Kotrba

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Na odporu postavená estetika není umění Štěpán  Kotrba
2. 1. 2009 Sderot, Gaza a Sue Grandová naruby Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
10. 4. 2009 Protest gruzínské opozice dnes pokračuje   
9. 4. 2009 Před protesty opozice v Tbilisi odpojili internet   
9. 4. 2009 Stratfor: V Gruzii se možná blíží revoluční bod varu   
9. 4. 2009 Gruzínská opozice dala prezidentovi čtyřiadvacetihodinové ultimátum Karel  Dolejší
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
25. 2. 2009 Gruzie: Nová koalice žádá předčasné prezidentské volby   
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2009 Etnická čistka pracovního trhu aneb Při loupání cibule Karel  Dolejší
10. 10. 2008 Další překážka příchodu lidí ze zahraničí do ČR   
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 Co s odpovědností za nežádoucí reakce? Petr  Wagner
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
18. 2. 2009 Platy a poplatky Boris  Valníček
13. 2. 2009 Důchodcův dopis ministryni zdravotnictví Štěpán  Steiger
30. 1. 2009 Elektronický způsob vedení zdravotnické dokumentace: ochrana dat především Štěpán  Kotrba
29. 1. 2009 Za levné léky se v ČR vydaly jen 4 promile z celkových nákladů na léčiva Petr  Wagner
24. 1. 2009 Co zdravotnické poplatky regulují? Antonín  Konečný
23. 1. 2009 Ideologické hrůzy náměstka ministra či jeho kritika? Jan  Marek
22. 1. 2009 Ideologické hrůzy pana magistra Šnajdra Petr  Wagner
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček

Zelení RSS 2.0      Historie >
4. 4. 2009 G20 aneb udržitelné dynamické ekvilibrium ohněm a mečem Daniel  Solis
27. 3. 2009 Diverzifikovaná, decentralizovaná, občanská a komunální energetika Štěpán  Kotrba
25. 3. 2009 Nudný kolovrátek aktivismu snílků Štěpán  Kotrba
19. 3. 2009 Není frakce jako frakce Pavel  Pečínka
19. 3. 2009 "Demokratická výzva" svolává valnou hromadu   
18. 3. 2009 Pane Juste, spletl jste si dveře Václav  Hála
11. 3. 2009 Zelená se, zelená? Miloš  Dokulil
9. 3. 2009 Ústřední revizní komise Strany zelených: Čáslavka a Šlegr budou zbaveni všech funkcí   
9. 3. 2009 Jak mohou být zelení atraktivní pro voliče komunistů? Boris  Cvek
9. 3. 2009 Vzkaz pro modrozelenou bandu ve Straně zelených Pavel  Pečínka

Čína RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2009 Německo získalo miliardové objednávky z Číny   
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
20. 2. 2009 Čína začíná globálně investovat   
17. 2. 2009 Clintonová dorazila do Asie a Severní Korea odpálí raketu "s doletem do USA"   
13. 2. 2009 Čína se bojí o své satelity   
3. 2. 2009 V Číně přišlo 26 milionů lidí v důsledku hospodářské krize o práci   
22. 1. 2009 Bílá kniha čínské obrany Oskar  Krejčí
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
10. 4. 2009 Falešný Schindlerův seznam a novinářská senzacechtivost Jitka  Gruntová
9. 4. 2009 Učící se učitelé Irena  Ryšánková
2. 4. 2009 Pořady z celého světa zadarmo - nový projekt České televize   
27. 3. 2009 Matematická rovnice ČT: 2026 = ¾ z 2 500 000   
24. 3. 2009 Rada Českého rozhlasu se vážně chce soudit s koncesionáři...?   
16. 3. 2009 Strana nezávislých naivků jako politický ideál? Štěpán  Kotrba
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
20. 2. 2009 Serpenízek další z malých digitálních televizí je v problémech Štěpán  Kotrba
18. 2. 2009 Týden - kreativně přepracovaný Telegraph? Štěpán  Kotrba
17. 2. 2009 Touží Bobocký stále po křesle ředitele STV? Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2009 Systém jako systém, dyť je to fuk, hlavně když poslouží "naší" věci Stanislav  Kaucký
13. 3. 2009 Scott Ritter: Obamo, vyřiď to s B týmem   
3. 3. 2009 Poradní orgán doporučil Kongresu opustit projekt brdského radaru Karel  Dolejší
27. 2. 2009 Polsku víc záleží na bezpečnostní spolupráci s USA než na protiraketové obraně   
26. 2. 2009 Češi bydlí v zemljankách, hrají na dudy a milují Wesleyho Clarka Karel  Dolejší
21. 2. 2009 Jen počkej zajíci....radar bude! Miloslav  Štěrba
20. 2. 2009 Obamova administrativa už nespěchá s radarem ani s raketami   
15. 2. 2009 Mezi kritiky evropské protiraketové základny přibyl významný americký vědec Karel  Dolejší
15. 2. 2009 Hledání alternativ k evropské protiraketové základně: Program NCADE a jeho úskalí Karel  Dolejší
13. 2. 2009 Stala se ČR obětí velmocenských kšeftů? Karel  Dolejší

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
25. 2. 2009 Boj proti terorismu "znamená konec soukromí"   
28. 1. 2009 Chcete opravdu poskytnout svá data společnosti Google? Jan  Molič
28. 1. 2009 Ochrana osobních údajů -- není co slavit   
19. 1. 2009 Vláda zbrkle přijala návrh zákona o registrech, který může ohrozit občany   
31. 12. 2008 Moc Velkého bratra má výrazně posílit   
24. 2. 2008 Britská vláda požaduje, aby všichni cestující v EU poskytovali úřadům podrobná osobní data   
6. 2. 2008 Výhledy a rizika ochrany osobních dat v ČR Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 FBI požaduje přímý přístup k datům o totožnosti britských občanů   
31. 12. 2007 USA, Británie, Rusko, Čína, Singapur a Malajsko nejvíce porušují soukromí občanů   
5. 12. 2007 Máme se bát Velkého bratra?   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2009 Obamova afghánská politika jako dèja vu   
9. 4. 2009 Primární účel Obamovy cesty do Evropy: naverbovat vojáky pro válku USA v Afghánistánu a Pákistánu Daniel  Veselý
6. 4. 2009 Šéfové NATO schválili nový přístup k Afghánistánu   
6. 4. 2009 Sílící bouře   
4. 4. 2009 Afghánistán: Další ztracená válka? William S. Lind
3. 4. 2009 Proč se špiníme s Talibánem, aneb o co jde Michal  Vimmer
2. 4. 2009 Seymour Hersh: Tajné americké jednotky zabíjely v mnoha zemích světa   
2. 4. 2009 Immanuel Wallerstein: Af-Pak, Obamova válka Immanuel  Wallerstein
31. 3. 2009 Írán nabídl Spojeným státům pomoc v Afghánistánu   
12. 3. 2009 Stratfor: Obamova diplomatická ofenzíva a realita geopolitiky   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2009 Proč zakazovat názor? Miroslav  Uhlíř
28. 2. 2009 Britská vláda "zneužívá strachu" k likvidaci demokratických svobod   
11. 2. 2009 Kde jsou hranice svobody projevu?   
8. 2. 2009 Když se norma stává pornem a porno normou Irena  Ryšánková
6. 2. 2009 Český parlament hrubě omezil kontrolu politiků ve veřejném zájmu Petr  Wagner
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   

Školství RSS 2.0      Historie >
9. 3. 2009 Melounek sem, melounek tam Pavel  Táborský
9. 3. 2009 Oxfordský profesor doporučuje, aby teenageři chodili do školy až od 11 hodin   
4. 3. 2009 MŠMT pokračuje v neprůhledné přípravě školské reformy   
27. 2. 2009 70 procent evropských absolventů anglických vysokých škol nesplácí půjčky na školné :) Jan  Čulík
19. 2. 2009 Zavést školné v ČR? Rozhodně ne!   
12. 2. 2009 Národ v ohrožení Kostas  Dimelis
10. 2. 2009 Potřebují pedagogové své profesní sdružení? Pavel  Táborský
9. 2. 2009 Buďme tvořiví v roce kreativity 2009 Michal  Giboda
9. 2. 2009 University of Chicago Visiting Scholars Program   
9. 2. 2009 Zavedení školného v Anglii ve školství nic nezlepšilo Jan  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2009 Z jedné náruče do druhé? Štěpán  Steiger
9. 4. 2009 Mladá komunistická úderka aneb komu doopravdy vadí srp a komu kladivo Štěpán  Kotrba
8. 4. 2009 Čeho vlastně dosáhl severokorejský raketový test?   
8. 4. 2009 V radarovém rauši Karel  Dolejší
8. 4. 2009 Nepromyšlené slouhovství Saši Vondry Jan  Čulík
7. 4. 2009 Radar a plán Anakonda Karel  Dolejší
7. 4. 2009 K radaru v Brdech v aktuálním mezinárodním kontextu a ke skutečné povaze někdejšího československo-sovětského přátelství Petr  Kužvart
7. 4. 2009 Neviditelní Češi Petr  Schnur
6. 4. 2009 Pentagon seškrtá rozpočet na protiraketovou obranu o 1,4 miliardy dolarů   
6. 4. 2009 Obamův tanec mezi vejci aneb Velikonoční kvíz pro "whitehouseology" Karel  Dolejší

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
10. 4. 2009 Robert Pynsent mýtoborný - a mýtotvorný Jiří  Holý
2. 4. 2009 Rozhrnout oponu Josef  Švéda
1. 4. 2009 Smiešna vážnosť románopisca Milana Kunderu Igor  Daniš
17. 3. 2009 Novotný, novotnější, nejnovotnější Petr  Štengl
6. 3. 2009 The Crisis of Czech Literature Štefan  Švec
3. 3. 2009 Zemřel spisovatel Jan Vladislav   
2. 3. 2009 Lidé nečtou Josef  Vít
1. 2. 2009 Resources in English on Czech film, literature and politics   
7. 1. 2009 Ústav pro českou literaturu AV ČR vypisuje bohemistické stipendium   
31. 12. 2008 Podvod I. Miloslav  Bukovecký