15. 7. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 7. 2008

Americký protiraketový systém, zejména jeho evropský komponent, vyvolává mnoho mýtů, píše Ilja Kramnik, vojenský komentátor tiskové kanceláře Novosti. Šíří se nepodložené zvěsti, že na raketové základně v Polsku mají být umístěny balistické střely středního doletu a ne antirakety země-vzduch.

Pokud by to bylo pravda, hrozba by byla velmi vážná, protože takové střely jsou schopny vyřadit z provozu hlavní řídící střediska v Moskvě a v okolí během několika minut. Dosud jsou to však jen nepodložené zprávy.

15. 7. 2008

Tak nám knížepán zveřejnil audit, který si objednal a zaplatil. Po pravdě řečeno, vyhodil peníze za několik stránek bezcenného dokumentu.

Audit totiž stejně nemá nemá žádnou právní váhu -- tedy mimo hranici, kterou Schvarzenberg sám vymezil. Protože auditovaný subjekt, tedy Čunek, nepodává informace a vysvětlení pod přísahou, nemusí vlastně vysvětlovat vůbec nic a již vůbec ne říkat pravdu. Žádná lež nemůže být použita proti němu. To, že tak nějak omylem nedodal 700 stránek informací, které Kroll požadoval, je taky zcela jedno.

15. 7. 2008

Dal jsem si tu práci a přečetl zveřejněnou zprávu.

Především má 34 stran, nikoliv 29 či 31, jak uvádějí různá mainstraimová media. Agentura Kroll jí označuje sám jako předběžnou a v především v důsledku zadání jež obdržela v květnu a s nutným výstupem v červenci. Výslovně upozorňují, že se věnují pouze podezření z přijetí úplatku a nikoliv dalším kriminálním činům /sic!!!/ z nichž je Jiří Čunek v podezření.

15. 7. 2008

...ptá se čtenář Lukáš Kantor a připojuje pro ilustraci překlad reprezentativní části komentáře nedávné stávky odborářů z  pera zástupce šéfredaktora (německy psaných českých novin) Prager Zeitung Ivana Dramlitsche jako kontrast k článkům, které známe z (česky psaných německých novin) Deník, MfD a dalších...

15. 7. 2008

OBRAT O 180 STUPŇŮ:

Polský prezident Lech Kaczynski konstatoval, že nebude vytvářet "překážky" ratifikaci Lisabonské smlouvy. Uvedl to po rozhovoru s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym v Paříži.

Dosud Kaczynski tvrdil, že poté, co Lisabonskou smlouvu odmítlo referendum v Irsku, "nemá smysl", aby ji sám podepisoval.

Podrobnosti v angličtině ZDE

15. 7. 2008

JU│ Nezavimaja gazeta široce komentuje poslední rozhodnutí vedoucích představitelů Ruska, na jehož základě velení vojenského námořnictva vyslalo lodě Severního loďstva na trvalé hlídkování v prostorách Severního ledového oceánu, zejména pak v oblasti souostroví Špicberků. Podle vyjádření představitele velení vojenského námořnictva byl do oblasti Špicberků vyslán velký protilodní křižník Severodvinsk, který by po 17. červenci měl být vystřídán raketovým křižníkem Maršál Ustinov. Bylo také zdůrazněno, že pravidelné plavby lodí vojenského námořnictva do této oblasti budou pokračovat s tím, že tyto akce jsou v plném souladu s mezinárodním právem, včetně konvence OSN o mořském právu z roku 1982.

14. 7. 2008

Senátor John McCain, republikánský prezidentský kandidát, přiznal, že nikdy nepoužívá email a že jeho zaměstnanci mu musejí ukazovat internetové stránky, protože "se teprve učí, jak pracovat s počítačem". McCainovi bude letos 72 let a byl by nejstarším prezidentem, který kdy byl zvolen do Bílého domu. Čelí Baracku Obamovi, který je o 25 let mladší a silně při své předvolební kampani využívá internetu. John McCain bojuje s obviněním, že žije v minulosti, píše britský konzervativní deník Daily Telegraph.

15. 7. 2008

Devět amerických vojáků bylo usmrceno v Afghánistánu a patnáct zraněno při jediné operaci. Jde o největší ztráty na životech při jediné operaci v Afghánistánu od r. 2005.

Vojáci zemřeli, když povstalci zaútočili na vojenské stanoviště v provincii Kunar na severovýchodě, blízko hranice s Pákistánem. Povstalci použili k útoku rakety, dělostřelecké granáty a samopaly.

15. 7. 2008

Prezident George Bush chce urychlit odchod amerických bojových vojsk z Iráku ve snaze uchlácholit protiválečnou kritiku od americký voličů před listopadovými prezidentskými volbami. Američtí vojenští velitelé nyní chtějí snížit počet svých vojáků v Iráku, ve snaze ulevit americké armádě a uvolnit vojska pro Afghánistán, kde nyní Američané zaznamenávají porážky od Talibanu a dalších extremistů.

14. 7. 2008

Barack Obama v pondělí přislíbil, že pokud se stane prezidentem, zvýší počet amerických vojáků v Afghánistánu o třetinu. Pošle tam dalších 10 000 vojáků jako posily 33 000 vojákům, kteří tam už jsou.

Obama se o tomto svém plánu zmínil v pondělí poté, co bylo o víkendu usmrceno devět amerických vojáků v nejničivějším útoku od roku 2005.

14. 7. 2008

"Uzdravujte, neválčete!", je výrok otevírající nadějnou budoucnost. "Chceš-li mír, připravuj válku", patří temné minulosti. Úvaha jednoho důchodce - občana ČR nad jedním projevem premiéra ČR

Díky internetu jsem měl možnost seznámit se s projevem premiéra M.Topolánka, který přednesl v úvodu 5. konference o protiraketové obraně : Výzvy v Evropě (5th International Conference on Missile Defence: Challenges in Europe) , která proběhla ve dnech 8. - 11. 7. 2008 v hotelu Hilton Praha. Šokovalo mne, že se v projevu plně přihlásil k latinskému přísloví "Si vis pacem, para bellum" -- "Chceš-li mír, připravuj válku". Podle něho je prý málokterý výrok tak pravdivý po celá tisíciletí. Nutno však podotknout, že neuvedl skutečnost, že pro minulá tisíciletí byly opravdu války všech druhů typickým projevem a představovaly milióny zbytečně zmařených lidských životů.

Na výše zmíněné konferenci, která zůstala (úmyslně!?) stranou zájmu většiny médií v ČR, bylo přítomno více jak 400 účastníků, z toho cca 10 z Česka, píše čtenář Rudolf Vondřich.

Jiří Paroubek v informačním bulletinu ČSSD
14. 7. 2008

Kdyby to nebyla tragická pravda, pak by to musela být ta největší PR intrika Topolánkova poradce Marka Dalíka. Jak si představuje Jiří Paroubek ideální mediální komunikaci, předvedl v nejnovějším vydání interního "informačního" bulletinu ČSSD. Obsesivní zaujatost mýtickým protivníkem Miroslavem Šloufem, paranoidní obviňování bývalého tiskového mluvčího, dnes redaktora deníku Právo Ovčáčka (stejně obviňoval z úniků informací jeho předchůdkyni - dceru poslankyně Orgoníkové, v současné době je stejně obviňována i Ovčáčkova nástupkyně Květa Kočová, za chvíli nebude v Lidovém domě nikdo, mimo Dimuna a Tvrdíka), zkreslené informace o vlastní manželce v rubrice Radio Jerevan - všude jen sebechvála a sebestřednost. Ačkoliv je strana kolektiv lidí, toto je bulletin samotného Velkého předsedy. Já, já, já, jenom já...

Žena nechť není jen poctivá, ale nechť i tak vypadá.

Gaius Iulius Caesar

Činy moudrých lidí diktuje rozum, méně moudrých zkušenosti, nevědoucích nutnost, činy zvířat příroda.
Čím je kdo lepší, tím méně je schopen podezírat jiné ze špatnosti.
Sténání se někdy povoluje muži, a to zřídka, kvílení však ani ženě.

Marcus Tullius Cicero

informační bulletin ČSSD 6/2008 ZDE

14. 7. 2008

Za poslední tři roky se prý zvýšil počet žadatelů za přepážkami o čtyřicet procent, přitom se o ně stará stále stejný počet policistů. Takovéto informace si můžete přečíst už od vzniku České republiky. Kuriózní vylepšení poměrů na cizinecké policii, která šikanózními frontami před svými několika přepážkami "reguluje" už patnáct let počet legálních migrantů, chce nyní vyřešit předseda AV ČR Václav Pačes. Chtěl by na akademii zvláštního policistu pro tyto záležitosti. Zákon totiž nezná pojem "dlouhodobý pobyt za účelem vědeckého výzkumu" a vědce řadí mezi ostatní žadatele o práci. Etický problém nepřijatelnosti zacházení státu s žadateli o práci z ciziny si zoufalý Pačes nepřipouští, i když mnohdy i ukrajinský zedník má vysokou školu, ale smůlu na zaměstnavatele. Pačes hledá "privatizační" řešení. Koupíme si svého poldu. Legálně. (ŠOK)

Týden: Mozky ve frontě. Také vědci stepují na cizinecké policii ZDE

BL 4.7.2008, Štěpán Kotrba: Fronty před cizineckou policií jako odvrácená strana otevřené náruče ZDE

4. 7. 2008, JČ: Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům ZDE
22. 1. 2008, Zuzka Bebarová-Rujbrová: Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR ZDE
Šikana cizinecké policie jako TÉMA BL

Pozn. JČ: Existují však země, které se k žadatelům o vízum chovají slušně. Aspoň v případě turistického víza, zdá se, existuje velmi přijatelné řešení. Máte-li přátele např v Rusku, kteří by vás chtěli navštívit v České republice, mohou se bez problémů vyhnout ponižujícím frontám před českými úřady. Stačí, aby zažádali ve Finsku o schengenské vízum, které obdrží bez problémů, od zdvořilých a nápomocných finských úřadů. S schengenským vízem mohou pak bez problému navštívit i Českou republiku, bez ohledu na její nelidskou Cizineckou policii.

14. 7. 2008

Třebaže jsem na druhé straně barikády, musím se ohradit proti adjektivu "nelidská" ve vztahu k české cizinecké policii, jež Jan Čulík použil v poznámce k článečku "Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce".

"Vědecké" řešení by jistě ráda použila množina českých firem, které se marně snaží domoci toho, aby mohly na svá pracoviště přivést rychleji pracovníky z ciziny, když Češi prostě k dispozici nejsou. V pružném postupu jim ale primárně nebrání Cizinecká policie, která jen dělá práci, již ji přikazuje obluda snad už čtrnáctkrát novelizovaného a stále tlustšího zákona. Ten není darem policejního orgánu (ó, jak by administraci pobytu pro cizince slušely civilní instituce!!), ale darem zákono-dárců. A ti se při projednávání dalaších a dalších vylepšení normy vůbec nebrání lhostejnosti vůči cizincům, či latentní xenofobii. Hospodským náturám je dokonce sympatické, že poslanci, jakkoliv neoblíbení, hážou "přivandrovalcům" klacky pod nohy. A páni poslanci si tak pomáhají k menšímu propadu své popularity.

Cizinec je u nich podezřelý už tím, že není našinec. Jakkoliv v zásadě platí, že imigrant musí akceptovat normy a zvyky hostitelské země, pokud v ní chce žít, je možné i od něj získat hodnoty, jichž se nám nedostává. K tomu ale musí být společnost otevřená a nakloněná ochotě k takovému poznání. Páni poslanci k něčemu takovému nepřispívají skoro vůbec. Stát s jejich přispěním vydá na sport ročně dvě a půl miliardy. Na integraci čtyř set tisíc cizinců do české společnosti dává STOKRÁT méně.

Cizinecká policie je prostě jen výkonným zrcadlem zákona. Nenadávejme na to zrcadlo: ukazuje-li křivou hubu většiny českých zákonodárců, není to jeho vina. (Autor je jednatelem OS Most pro lidská práva v Pardubicích)

Pozn. JČ: Ano. Kápové v nacistických koncentračních táborech také dělali jen to, co jim přikazoval zákon. - Pokud zákon přikazuje nelidskou praxi, slušný člověk se na ní nepodílí.

K tomu dodává Milan Daniel: Cizinečtí policisté tu volbu zajisté mají, ale na vytváření prostoru pro jejich práci a tedy produkci těch mizerných zákonů se podílela většina českých voličů tím, že si dnešní zákonodárce zvolila. Znamená to, že ti voliči nejsou slušnými lidmi? Přece věděli koho volí a s jakým programem. Když jim tam progresivní řešení imigrační problematiky nechybělo, tak si nemohou stěžovat na praxi, již označujete jako nelidskou.

15. 7. 2008

Jednostranná interpretace událostí roku 1968 prakticky ve všech českých médiích připomíná ony neblahé kampaně známé z minulosti. A nic na tom nezměnil převrat z listopadu 1989. Konečně, demagogii zažíváme intenzívně po celou dobu irácké války, zejména však při volebních kampaních. Člověk si klade otázku: Proč pravice strká nos do onoho hrnce s Pražským jarem, které se jí musí jevit jako božské zjevení celonárodního konsensu, tak vzdálenému současným bídným preferencím celého politického spektra? Jistě, i tehdy šlo o svedení nejrůznějších vodních toků do jednoho řečiště, které se mohlo stát zárodkem případné povodně s těžko popsatelnými následky, píše čtenář Miloslav Štěrba.

13. 7. 2008

Hrst vizuálních dojmů z fotoaparátu Emmy Čulíkové - Karlovy Vary posledních dní. FOTOGALERIE

Karlovy Vary 2007 FOTOGALERIE

14. 7. 2008

Když 14 července 1789 dorazil ve večerních hodinách do Versailles posel se zprávou ze padla Bastila a že je v rukou „ozbrojené chátry“ (populace armée), Ludvík XVI se zeptal : „Mais, c’est une révolte ?“. Vévoda de Liancourt odpověděl : „Nón Sire, c’est une révolution“. Pan vévoda chtěl krále uklidnit : žádná „vzpoura“, žádné „spiknutí“, pouze „revoluce“.

12. 7. 2008

DOKUMENT

Přinášíme plný text dokumentu v podobě, jak ho vydala ČTK 9. 7. 2008.

14. 7. 2008

ANALÝZA

Raketová mediální smršť posledních dnů byla poučná. Hlavně celodenní pořad ČT. Přinesla i některé drobné upřesňující informace, ale především poučila, jak pracují spin doktoři. Tak jsme se dozvěděli od slečny Riceové, že ten "náš" radar může spolupracovat s Aegis. Hned tu máme nejen nejistých 10 antiraket (možná ani nejsou potřeba), ale dalších několik desítek kdykoliv k dispozici. Za situace, když víme, že sila pro antirakety jsou kompatibilní s raketovými nosiči Minuteman, počet hlavic se povážlivě přehupuje přes sto a mohou být i jaderné. Kde jsou ta tvrzeni, že 10 antiraket proti Rusku nic neznamená?

14. 7. 2008

Kauza Jiřího Čunka dávno přerostla hranice jeho osobní záležitosti a stala se zrcadlem mravnosti politických elit. Jen z počátku v ní byla nejdůležitější otázka, zda se šéf lidovců ještě jako starosta Vsetína skutečně dopustil mravního poklesku přijetí "všimného" za prospěch, který výhodným nákupem obecních bytů získala společnost H & B Real. Daleko závažnější otázky se vynořily později, kdy bylo Jiřímu Čunkovi sděleno obvinění: je přípustné, aby trestně stíhaný občan byl ministrem a místopředsedou vlády? A má politik právo, aby v zájmu budování své osobní kariéry zatěžoval vládu svými problémy? Od vypuknutí jeho aféry do dneška jsme byli svědky několika resignací členů zahraničních vlád, leckdy kvůli podezřením méně závažným, než v jeho případě. Praxe ale ukázala, že laťka mravní přísnosti je v našem politickém prostředí zatím nastavena tak nízko, že přítomnost obviněného ve vládě snad vadí části občanů, ale politici se s ní dokáží kvůli stabilitě svého postavení smířit.

14. 7. 2008

Česká televize přinesla v poslední době hraný film a dokument na podobné téma -- jak se zacházelo s uměleckými předměty těsně po porážce Německa.

14. 7. 2008

Další osud Evropské unie a Lisabonské smlouvy je jedním z nejfrekventovanějších témat politických diskusí těchto dní. Několik statí zveřejnily i Britské listy. V řadě z těchto článků se objevila sporná argumentace a mýty, které vyžadují obsáhlejší rozbor.

14. 7. 2008

OTEVŘENÝ DOPIS

Dobrý den pane Foldyno, před několika dny jsem se opět vrátil z jednoho ze svých pobytů v Bosně a Hercegovině a s velkým překvapením jsem narazil na Váš článek "Pravda a lež o "genocidě" ve Srebrenici", který si, abych tak řekl, "bere do úst" srebrenické události. Je mi známo, že máte pokrevní a rodinné vazby na Srbsko, Váš článek rozhodně nevybočuje z řady těch, které se snaží relativizovat mamutí úlohu četnické zvěře ze Srbska i Bosny na začátku oné příšerné války, píše čtenář Jan Čihák.

12. 7. 2008
Aktivita občanů je příliš slabá a jejich postoje k politice příliš lhostejné na to, aby výsledek mohly zvrátit.

Vilém Prečan nás upozornil na článek Marka Skovajsy v sobotních Lidových novinách "Jak si stojí česká demokracie". K článkům v angličtině, na něž autor odkazuje v LN, se ještě vrátíme. Pro mě je článek pana Skovajsy nepříliš přesvědčivý. Jádrem jeho článků je totiž spoléhání se na různé žebříčky "kvality české demokracie". Takovéto žebříčky jsou vždycky sporné (hodně bychom se například mohli smát různým pokusům o hodnocení kvality britských univerzit) nakonec pan Skovajsa sám upozorňuje na problematičnost jednoho výzkumu, podle něhož se demokracie v ČR dostala daleko do popředí. Každý ví, že hodnocení organizace Transparency International nelze považovat za nosné, protože její průzkumy většinou jen zjišťují, jaký mají tazatelé ohledně korupce v jejich zemi dojem, nic víc. A Freedom House je americká vlivová organizace, jejíž závěry neznamenají bohužel už vůbec nic; totéž by se dalo namítnout proti hodnocení "kvality demokracie", které provádí americké ministerstvo zahraničí.

12. 7. 2008

Opakovaně chválím v tomto listě dramaturgii karlovarského filmového festivalu, která je na tomto relativně provinčním, a proto pro obyčejné lidi dost přístupném festivalu vlastně to jediné cenné. Všechny ty nesmysly, jimiž jsou v ČR v době festivalu zahlcovány české sdělovací prostředky, banální rozhovory s herci (kteří se v ČR tak často a mylně považují za filozofy), neobjevné a mnohomluvné žvanění moderátorů před promítáním filmů ("Přeji vám hezký zážitek" jsem slyšel snad stokrát), řeči v médiích o "celebritách", spekulace o tom, kdo dostane jakou cenu (poroty jsou složené z omylných lidí a kompromis o tom, jakou cenu jaký film dostane, bývají na festivalech důsledkem politických čachrů; hodnotu filmu prokáže čas, nikoliv nějaké poroty) -- nic z toho nemá žádný smysl. Divák to prostě musí ignorovat.

10. 7. 2008

Průvodce mladého lékaře Kolumbií

Mladí lékaři jsou velmi dobrými nástroji pro zkoumání lidstva. A to jak ve všeobecném smyslu, tak i v konkrétním místě a čase, protože vidí nejdrsnější stránky života. Nemocnice jsou děsivá místa, nejen proto, že lidé (pacienti i jejich příbuzní) se tam bojí, ale taky proto, že je to místo upřímnosti. Pokud máte v těle kulku, nebo v krvi kokain, neskryjete, co jste dělal. Takže mladý německý lékař Marc na praxi v nemocnici v kolumbijském městě Cali toho nutně zažije mnoho. Ale tento film, Dr. Aléman, má v sobě víc než jen dramatický příběh. Marc s dětskou tváří se hluboce zaplete do nebezpečného světa drog, gangů a vraždění. Tento film, příspěvek režiséra Toma Schreibera do hlavní soutěže v Karlových Varech, využívá šokujícím způsobem poctivě vylíčenou chudobu, smrt, zneužívání drog a strach. Účelem je sdělit význam, který je širší než malý Marc a jeho příhody v třetím světě.

10. 7. 2008

A Young Doctor's Guide To Colombia

Young doctors are very good vehicles for examination of humanity. Both in general or in a particular place and time, because of the fact that they see the rawest side of life. Hospitals are scary places not just because people (both patients and their loved ones) are scared, but also because it is a place of honesty. You can't hide what you have been up to with a bullet in your side or cocaine in your bloodstream. So in any case young German medical intern Marc would have seen a lot of Cali, Colombia, where he goes to get practical experience in a hospital. But the film, Dr. Aléman, is more dramatic than that. Baby-faced Marc gets deeply embroiled in a dangerous world of drugs, gangs, and murder. This, director Tom Schreiber's entry to the main competition, uses shockingly honestly portrayed poverty, death, drug use and fear to put across a meaning that is bigger than little Marc and his adventures in the 3rd world.

7. 7. 2008

Děti noci Michaely Pavlátové

Z častých rozhovorů se studenty a studentkami českých vysokých škol během mých pravidelných vyučovacích pobytů každé jaro v ČR v rámci programu EU Erasmus/Socrates a z diskusí ve vysokoškolských seminářích jsem nabyl dojmu, že mladé ženy v České republice nutně dříve nebo později udělají revoluci. Mnohé z nich jsou totiž daleko vnímavější, otevřenější, citlivější a inteligentnější než jejich kolegové mužského pohlaví stejného věku, kteří kolem dvaceti setrvávají stále ještě v chlapectví a většinou dost silné infantilitě. (To se pak v pozdějším věku u nich zřejmě rovnou převrátí v autoritativní, patriarchální otcovství, někdy provázené brutalitou, které skrývá slabost -- zřejmě víceméně tak, jak to zaznamenává většina českých hraných filmů, vzniklých po roce 1989.)

8. 7. 2008

Překvapivě pomalou, až nudnou expozici má nejnovější Hřebejkův film Medvídek. Konečně, až tak po půlhodině, se v něm začínáme dozvídat, o co jde. Podobně jako třeba v Horem pádem či v Krásce v nesnázích splétají Hřebejk a Jarchovský dohromady několik narativů. Hrdiny jsou dnešní čtyřicátníci, příslušníci Hřebejkovy generace. Je tomu, jako by Hřebejk s Jarchovským před začátkem práce na scénáři uvažovali o tom, co jako téma jejich filmu nejvíc potáhne. A pohledem kolem sebe, kdy asi viděli rozpadlé manželské vztahy své mediálně establishmentové, pražské, postkomunistické generace, usoudili, že nejdůležitější v této, jejich fázi života je právě manželské partnerství a jeho krize. (Je tomu skutečně tak? Nic jiného tito lidé ze své země asi neznají, anebo to nepovažují za dostatečné nosné jako námět pro film.)

9. 7. 2008

Michel Gondry bude asi mým nejoblíbenějším současným filmovým režisérem. Určitě je v pětici světově těch nejlepších. Ve srovnání s ostatními francouzskými filmovými tvůrci, a vlastně ve srovnání se všemi filmovými tvůrci, je tak jiskřivý a lehký, tak šarmantní a plný optimismu. A sdílí názor na svět, který je přirozený pro mne a pro mnoho jiných lidí z mé generace: realistický optimismus, nebo optimistický realismus. To je atmosféra, jíž je naplněn jeho nejslavnější film a první jeho film, který jsem kdy viděla Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Věčný svit neposkvrněné mysli, 2004). Jeho dva milenci, tak láskyplní a zamilovaní, jak nejvíc je to možné, postupně svou vzájemnou lásku ztratí a uvědomují si, že takový osud je nevyhnutelný. To je deprimující pohled na svět a na lásku -- že je to všechno marné. Ale jak na to reagují? "OK! Je to v pořádku!" Uvědomují si, že věci podléhají zkáze, že se dějí špatnosti a že láska mizí, ale že na tom nezáleží. Nakonec převládne dobro. Toto je hodnotový systém, který vznikl z cynismu, ale je také reakcí na cynismus. A je charakteristický pro naši generaci.

8. 7. 2008

Formálně a stylisticky se Gympl (2007, Česká republika) nevymyká z kánonu docela běžných současných českých filmů -- filmově tedy nepřináší nic nového, tvůrčím způsobem objevného. Jako by se čeští filmoví tvůrci obávali vytvořit dílo, které by bylo umělecky náročné -- české "plebejské" publikum by na ně nešlo? "Musíme točit v přijatelných, konvenčních parametrech." ? O to víc je zajímavé, jak i ve Vorlově snímku Gympl znovu, jako už v mnoha českých filmech z poslední doby, vypovídá o současnosti příběh.

8. 7. 2008

Co se děje v zemi, v níž není nic jistého, v co by se dalo věřit

Slyšela jsem toho tolik o Balabanově nejnovějším filmu Gruz 200 (Náklad 200, Rusko 2007). Četla jsem o něm asi před rokem v ruské verzi týdeníku Newsweek, ještě před tím, než tento film přišel do kin. A všichni, opravdu všichni hovořili o tom, jak je ten film tak plný násilí a tak děsný, jak prý mohl někdo vůbec něco takového natočit, a kromě toho, vždyť to vůbec není pravda! Ten film ukazuje Rusko jako svět nočních můr, to přece není možné, aby si lidi o nás něco takového pak mysleli!

Než nad tím zvednete obočí, ten argument je pravdivý. Rusko není tak strašné, jak strašný je svět, který vytvořil Balabanov v tomto filmu. I když... ten film je založen na skutečných událostech.

6. 6. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco pod 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V květnu 2008 přispělo celkem 179 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 43 396.14 Kč, příjem z reklamy byl v květnu 2008 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 5. 2008 částku 273 143.85 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,187.93 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík
15. 6. 2007 Jak je těžké pozvat Rusa do Prahy Jan  Čulík
26. 4. 2007 Prohlášení k hrozící změně zákona o pobytu cizinců a zákona o azylu   

Filmový festival Karlovy Vary 2008 RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
10. 7. 2008 Jak láká stoka Ema  Čulík
10. 7. 2008 The attraction of the gutter Ema  Čulík
10. 7. 2008 Katyň - film o ideologiích, které zešílely Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
9. 7. 2008 Západ zjišťuje, že na třetí svět nemá Jan  Čulík
9. 7. 2008 Film není mrtvý. A mrtvý není ani formát VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film's not dead. And neither is VHS Ema  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba
6. 12. 2007 Podaná ruka Liškovi: Dekriminalizace marihuany není legalizace Anna  Čurdová
9. 7. 2007 Už ani jednoho jointa! Aneb marjánka není vůbec lehká droga Jan  Paul

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
25. 6. 2008 Soud odmítl požadavek milionáře, aby se konalo referendum o Lisabonské smlouvě   
23. 6. 2008 Lisabonská smlouva není test, oni to myslí vážně Jan  Zeman
16. 6. 2008 Nebude-li pršet, nezmoknem Ladislav  Žák
13. 6. 2008 Irsko: Britské listy byly rychlejší než všechna politicky korektní francouzská média Karel  Košťál
9. 6. 2008 Klaus: Zůstane EU i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací? Václav  Klaus
9. 6. 2008 Lisabonská smlouva hrozí masivním obejitím Benešových dekretů Jan  Zeman
9. 6. 2008 Bude možné domáhat se práva podle protektorátních předpisů a rozsudků, padnou-li "Benešovy dekrety"? Jaroslav  Kuba
31. 5. 2008 Chceme společnost solidárnější. Společnost, ve které má každý právo na svou šanci a příležitost. Jiří  Paroubek
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva "ohrozí majetkové jistoty občanů ČR"   
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva: O co větší ticho na povrchu, o to větší šramot pod pokličkou   

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Klystýr, nebo kůrovec? Hynek  Hlavenka
4. 7. 2008 Obchod ve zdravotnictví a autentická solidarita Tomáš  Munzi
4. 7. 2008 Jak je to s tou "falešnou solidaritou?"   
4. 7. 2008 Nejde o konflikt mezi falešnou a skutečnou solidaritou, ale o konflikt mezi lékařskou etikou a neoliberální ekonomickou ideologií Vladimír  Línek
3. 7. 2008 Další fundamentalista, který chce české zdravotnictví zničit Petr  Wagner
1. 7. 2008 Horký konec června? Ondřej  Slačálek
13. 6. 2008 Protestní shromáždění proti neblahým změnám ve zdravotnictví   
12. 6. 2008 Anatomická pomůcka ke studiu chirurgie českého zdravotnictví   
6. 6. 2008 Žádné hrůzy v českém zdravotnictví Jaroslav  Polák
5. 6. 2008 Tančíme s poplatky Jan  Mertl

Čína RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
2. 5. 2008 Čína si vybudovala tajnou základnu pro jaderné ponorky   
2. 5. 2008 Fukuyama: Mocná slabost Číny   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
20. 4. 2008 Západní tlak na Čínu ohledně Tibetu výrazně posílil čínský nacionalismus   
19. 4. 2008 V Číně se konaly protifrancouzské demonstrace   
17. 4. 2008 Absurdní drama čínské olympiády Lukáš  Zádrapa

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Martin Bursík: Kvůli rozporům ve Straně zelených chci uspořádat sjezd   
10. 7. 2008 Bursíka odvolejte, ve vládě zůstaňte Václav  Hála
16. 6. 2008 Paroubek drží zemi v kleštích a Bursík si dělá legraci z voličů Václav  Hála
30. 5. 2008 Nutný Bursík Michal  Vimmer
28. 5. 2008 Je rozkol ve Straně Zelených řízený? František  Řezáč
24. 5. 2008 Zelení: "Voni to móc dobře vědi jak se do vlády dostali a komu mají být zavázaný"   
24. 5. 2008 Ještě že to není nic znepokojivého... Jan  Neoral
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Írán RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 "Speciální schopnosti" raket Šaháb Štěpán  Kotrba
2. 7. 2008 Agent CIA žaluje americkou vládu kvůli íránské lži Mojmír  Babáček
26. 6. 2008 Írán: hledání cesty Miroslav  Polreich
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
15. 4. 2008 USA a Írán vedou už pět let "tajné" rozhovory o jaderných zbraních   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2008 Radar je správný krok: Pohádky MF Dnes Jakub  Rolčík
9. 7. 2008 Zrození politika je smrtí šaška Bohumil  Kartous
4. 7. 2008 Teorie informačního pole (část 1) Michal  Rusek
24. 6. 2008 Ubohý pořad na ČRo 6 Eliška  Svobodová
3. 6. 2008 "Volení zástupci volených poslanců" Štěpán  Kotrba
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
23. 5. 2008 Proč zrušit ČT1 Bohumil  Kartous
23. 5. 2008 Manažer mrtvých sponzorů zaútočil na veřejnou službu Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
19. 5. 2008 Proč tolerujete střet zájmů a používáte služeb prokázaného lháře? Petr  Nachtmann

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2008 Mnoho řečí, ale otázka "Proč radar?" stále nezodpovězena Lubomír  Peške
14. 7. 2008 Bude odpovědí Ruska na radar v Česku rozvinutí systémů Iskander u Kaliningradu?   
10. 7. 2008 "Speciální schopnosti" raket Šaháb Štěpán  Kotrba
9. 7. 2008 Missile defense deal Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Opakuji, že jste lhář, pane Topolánku, a ohrožujete občany -- a tady je další důkaz Jan  Neoral
7. 7. 2008 Kvůli radaru 20 hektarů lesa padne, 85 hektarů prořídne, přiznal Bursík Štěpán  Kotrba
2. 7. 2008 KSČM: Budeme hlasovat proti smlouvě o umístění amerického radaru v Brdech Vojtěch  Filip
28. 6. 2008 Paroubek: Nepronesený projev k radaru na jednání parlamentu Jiří  Paroubek
24. 6. 2008 Uhradí česká vláda škody na majetku občanů? Radar v Brdech již sráží ceny nemovitostí Petr  Nachtmann
9. 6. 2008 Topolánek přestřelil: NE radaru a americké základně řeklo 68% občanů   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2008 Ropná krize jako příležitost Jan  Sova
20. 6. 2008 Požadavky Gordona Browna, aby byla zvýšena těžba ropy, jsou "iracionální"   
18. 6. 2008 Nepokoje nesníží ceny ropy   
17. 6. 2008 Ropa opět za rekordní cenu   
11. 6. 2008 Budeme se sázet, že ceny pohonných hmot se ještě zvednou? Miloš  Dokulil
11. 6. 2008 Vážné varování: Rychlý růst cen ropy teprve začal   
7. 6. 2008 Výrok dne (včerejšího)   
7. 6. 2008 Amerika šokována cenou ropy a bezprecedentním růstem nezaměstnanosti   
6. 6. 2008 Cenu ropy vyhánějí nahoru investoři v důsledku právní mezery v americkém zákonodárství   
31. 5. 2008 Stávky a protesty ve Španělsku, ve Francii, v Portugalsku, v Itálii, v Británii a v Bulharsku   

Severní Korea RSS 2.0      Historie >
27. 6. 2008 Spojené státy se rozhodly odstranit Severní Koreu ze seznamu darebáckých států   
4. 3. 2008 Experti: "Spojené státy přehánějí jadernou hrozbu ze Severní Koreje"   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
7. 8. 2007 Nový Zéland a Singapur se paktují s darebáky Zdeněk  Vopat
23. 6. 2007 Severokorejský jaderný reaktor bude "uzavřen do tří týdnů"   
18. 2. 2007 Jak zkrachovalec ke štěstí přišel Tomáš  Vymazal
13. 2. 2007 Severní Korea "souhlasí s jaderným odzbrojením   
9. 2. 2007 Václav Havel: Naši spojenci po nás už skutečně méně chtít nemohou Michal  Rusek
1. 11. 2006 Korejská bomba Thomas  Franke
18. 10. 2006 V zákulisí severokorejského jaderného programu Daniel  Veselý

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
15. 7. 2008 BBC: Spojené státy utrpěly v Afghánistánu těžké ztráty   
15. 7. 2008 Bush plánuje urychlit stahování amerických vojsk z Iráku, aby pomohl Johnu McCainovi vyhrát volby   
14. 7. 2008 Americké volby: Obama plánuje poslat dalších 10 000 vojáků do Afghánistánu   
10. 7. 2008 "Speciální schopnosti" raket Šaháb Štěpán  Kotrba
10. 7. 2008 Památce dejvických MacGyverů Štěpán  Kotrba
2. 7. 2008 Agent CIA žaluje americkou vládu kvůli íránské lži Mojmír  Babáček
26. 6. 2008 Naivní představy o minulosti Štěpán  Kotrba
24. 6. 2008 Svět slíbil pomoc Afghánistánu. Komu kdo pomáhá? Martin J. Kadrman
18. 6. 2008 Bagdád trvá na právu vetovat americké operace   
16. 6. 2008 Irácké děti trpí psychickými chorobami   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2008 Demokracie ve školství, neboli Kvalita není jen nutná, mělo by ji také být možné prosadit Uwe  Ladwig
3. 7. 2008 Liška: Za poslední ročník mateřské školky povinně plaťte, aneb jak zezelenat zděšením Anna  Čurdová
2. 7. 2008 Národ Gátorů: Jak vypadá americký model "univerzity-firmy" Greg  Evans
30. 6. 2008 Inteligenci do škol Ondřej  Hausenblas
26. 6. 2008 Škola žádá kreativitu Michal  Giboda
26. 6. 2008 O "lopatách" a o vzdělání Ivan Odilo Štampach
16. 6. 2008 Stav školství je odrazem stavu společnosti   
16. 6. 2008 Mafiánský kapitalismus v českém školství   
13. 6. 2008 Proč jsou studenti bez motivace   
13. 6. 2008 Ruština byla shledána jazykem pobuřujícím a nahrazena angličtinou   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
15. 7. 2008 Co by mělo Rusko dělat proti americké raketové obraně v Evropě   
11. 7. 2008 Radar je správný krok: Pohádky MF Dnes Jakub  Rolčík
11. 7. 2008 "Jsme otevřeni konstruktivní debatě, ale v případě vybudování základny v ČR zajistíme vlastní bezpečnost vojenskými prostředky"   
11. 7. 2008 Russia on the signing of the Czech-US treaty on missile defence   
11. 7. 2008 Polsko požaduje pro antirakety od Ameriky lepší podmínky   
10. 7. 2008 Je možné změnit názor na radar? Jan  Burian
9. 7. 2008 Paní Riceová, už víte, kdo 11. září 2001 zaminoval a odstřelil "sedmičku"? Martin  Gřeš
9. 7. 2008 Stydím se za představitele své země Pavel  Novotný
9. 7. 2008 8.7. 2008 = Den hanby Miroslav  Pořízek
9. 7. 2008 Zrození politika je smrtí šaška Bohumil  Kartous

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
9. 7. 2008 Jdi a otevři dveře...aspoň průvan bude   
23. 6. 2008 Dvanáct vzpomínek na "Gustu" proti gustu intelektuálního establišmentu Michael  Volný
22. 6. 2008 Zveme vás na večer poezie   
12. 6. 2008 Hluboká textová analýza žije nejen v Londýně, ale i v Hradci Králové Tomáš  Koloc
10. 6. 2008 F. X. Šalda: "Karel Čapek byl tichošlápek!"   
4. 6. 2008 Nestoudná drzost: Projevy ubohosti, které zaslouží pár facek Vít  Bezdíček
16. 5. 2008 R.B. Pynsent a česká literatura Jan  Makovička
30. 4. 2008 Protest v britském deníku The Times proti udělení Nobelovy ceny   
21. 4. 2008 Škrabáky rozdá Dědeček Tomáš  Koloc
8. 4. 2008 O tom, co je v literatuře hodnotné, nerozhodují ti, kteří ji čtou, ale ti, kteří ji píší Jiří  Drašnar

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík
8. 7. 2008 Hřebejkův Medvídek: dobře napsaný, zábavný scénář bez hlubšího záběru Jan  Čulík
7. 7. 2008 Smutek paní Šnajderové -- neuvěřitelná esence trapnosti Jan  Čulík
7. 7. 2008 Ženy v ČR asi už brzo udělají revoluci, zatím točí velmi dobré filmy Jan  Čulík
6. 7. 2008 Jakubiskova Bathory: Typický "euroentertainment" Jan  Čulík
17. 6. 2008 Vzpomínkový optimismus Jan  Čulík
11. 4. 2008 Pražské jaro 1968 v českém postkomunistickém filmu Jan  Čulík
11. 4. 2008 The Prague Spring as reflected in Czech postcommunist cinema Jan  Čulík
3. 4. 2008 Bohdan Sláma: "Buďme na sebe hodní, nic jiného nemáme" Jan  Čulík